2023-04-05
去咗616試近排推出嘅信州和牛616牛肉火鍋本身就有超多牛肉部位選擇,牛肉愛好者必去!近排主打親民價錢就食到日本長野縣嘅信州和牛,好吸引!坐低就自助用QR Code落單,首先揀咗湯低先,都幾多選擇。因為想試真啲和牛嘅味道,所以揀咗牛骨清湯。呢度唔收加一,只係收每位$10醬油費。◆牛骨清湯 $62呢個湯有好多舊牛骨連肉,仲有蘿蔔片,好清甜。唔想食太濃味嘅揀呢個湯啱晒!◆信州特選和牛盛(送五花趾) $234信州和牛以蘋果飼養,肉質份外鮮甜柔軟,分別有牛肩胛、牛腹肉同牛赤身選擇,三款肉質同脂肪比例唔同,各有所好。而我就當然試晒三款啦,所以揀咗【信州特選和牛盛】,一個拼盤有齊信州和牛三大部位,仲送一份澳洲五花趾,好抵食呀!三款和牛部位都肉質肥美鮮甜,輕𤆥幾秒就食得。超級建議配埋餐廳秒製嘅牛肉汁加少少柑桔汁,有提鮮作用,好好食!個人比較推介牛腹肉,脂肪比例多少少,肉質更加軟淋。澳洲五花趾有啲似牛𦟌肉,筋肉分明,帶點爽口!◆滑尾龍$48餐廳推介嘅牛肉,有隻生雞蛋,撈埋一齊先落鍋碌熟,肉質都幾軟滑,加埋隻蛋就食加滑!有啲似食滑牛咁!肉質同樣軟滑,有酒香又唔會太濃,比較特別嘅口味,幾推介!◆手打墨魚滑
◆牛骨清湯 $62
◆信州特選和牛盛(送五花趾) $234
澳洲五花趾有啲似牛𦟌肉,筋肉分明,帶點爽口!
◆滑尾龍$48
肉質同樣軟滑,有酒香又唔會太濃,比較特別嘅口味,幾推介!
◆手打墨魚滑$50
墨魚滑好彈牙,食到粒粒墨魚,配埋牛肉汁一齊食好鮮味!
◆油麥菜$28
幾新鮮爽甜,如果份量再多啲就更好!
◆鮮製手打烏冬$18
呢個手打烏冬係616同日本喺香港開嘅製麵所合作,專門整嘅手工稻庭風烏冬,比較幼身,口感嫩滑又煙韌。
◆菊花桂圓露 & 洛神玫紅菜 $16@
打邊爐唔少得叫下飲品,呢兩款都幾好飲,唔會太甜,感覺比較健康!
試咗咁多款牛肉,食完好滿足!好鍾意616嘅秘製牛肉汁呀,點咩都好好食!之後要再試下其他牛肉部位,餐廳仲好貼心有圖介紹唔同部位碌幾多秒架!616有好多分店,係約朋友聚餐嘅一個好選擇!