2017-10-12 721 瀏覽
今日第一次食豬肉船麵,不論係湯底同餸都好味,另外,蝦餅都好食,炸得好好,皮係脆的, 椰青大大個,味道清甜!環境裝修都很美,有懷舊香港feel, 洗手間亦很乾淨,很好!
今日第一次食豬肉船麵,不論係湯底同餸都好味,另外,蝦餅
都好食,炸得好好,皮係脆的,
椰青大大個,味道清甜!

2017-10-12 1281 瀏覽
新鋪開張不久已經要Encore!因為掛住豬肉船麵個味道同湯底,同埋價錢合理而且又近地鐵站上次同朋友(男)第一次食4:30pm左右,一人一碗豬肉船麵同叫了一份蝦餅Share問了店主其實咩叫船麵...原來有故仔的我們一見到碗麵就被湯底吸引住,即刻襯熱試了,Wow 好特別 好味! 店主說是在泰國親自挑選和試味,然後回港精心炮製的👏🏻麵的份量細細碗,豬肉份量足(當中集合了幾種豬肉),我覺得d 豬肉好好食啖啖肉有不同口感,朋友也覺得好特別,之前未試過這種味道,他飲哂d湯😂🦐餅方面覺得好抵食!味道👌🏻!今次就介紹女朋友來食晚飯,必叫豬肉船麵水準一樣另外,食了海南雞飯x2,雞肉串燒x2,🦐餅和椰青海南雞飯是去骨的非常好,個飯不太油,我鍾意椰青夠大個鮮甜,女朋友刮哂入面d肉來食😂環境我覺得有樣野做得幾好就是沒有油煙味有電視,店內有toilet 見到開始多即影即有相和生活照貼在牆上,還有義工證書和特色擺設感覺店主幾有創意和Nice建議:如果有埋特色甜品就好Perfect了
新鋪開張不久已經要Encore!

因為掛住豬肉船麵個味道同湯底,同埋價錢合理
而且又近地鐵站

問了店主其實咩叫船麵...原來有故仔的

,朋友也覺得好特別,之前未試過這種味道,他飲哂d湯😂
🦐餅方面覺得好抵食!味道👌🏻!

今次就介紹女朋友來食晚飯,必叫豬肉船麵
水準一樣
另外,食了海南雞飯x2,雞肉串燒x2,🦐餅和椰青
海南雞飯是去骨的
非常好,個飯不太油,我鍾意
椰青夠大個鮮甜,女朋友刮哂入面d肉來食😂

環境我覺得有樣野做得幾好就是沒有油煙味

有電視,店內有toilet

感覺店主幾有創意和Nice

建議:如果有埋特色甜品就好Perfect了
2017-10-11
  • 豬肉船麵
  • 海南雞飯
  • 椰青
2017-10-08 1071 瀏覽
4月去完泰國,周圍搵好食嘅魚旦麵、船麵,食完都唔夠喉,再係supermarket買左幾盒麵+湯包返黎HK,好快就比我地食曬...見到西環有新食店有船麵食,今日即刻同老公就去試下我地叫左豬肉船麵、海南雞飯、串燒椰青我最鍾意個船麵老公就鍾意食海南雞飯串燒就牛肉最好味麵同飯都係細細碗,泰國style...老公唔夠食,所以最後我地,總共食左6碗

見到西環有新食店有船麵食,今日即刻同老公就去試下

我地叫左豬肉船麵、海南雞飯、串燒
椰青

串燒就
牛肉最好味

2017-10-08
2017-10-08 646 瀏覽
裝修有特色,走懷舊型格風,環境乾浄,细细碗啱唒我呢種细食但又想試多D款既女仔,肉丸彈牙,配搭泰式粉麵湯底,濃香美味!推介泰式酸辣鳳爪,開胃唔太辣新張期内好抵食,在香港揾到泰國風味喇!
推介泰式酸辣鳳爪,開胃唔太辣

新張期内好抵食,在香港揾到泰國風味喇!
2017-10-08
  • 泰式酸辣鳳爪
2017-10-03 779 瀏覽
家樓下新開張了一間泰國餐廳,被告知是泰國麵,當時以為是專賣冬蔭功湯河的店。去到才發現是船麵,由於對泰國船麵的認識是0,看到有船麵店開張就不想錯過了。店內環境屬於懷舊風,燈光較昏暗,裝橫見心思,與外面形成了兩種氛圍。由於是新開張,店內人流不多,店員推薦招牌船麵。新開張期間食品一律20元,大概是鼓勵顧客多試不同食品。豬肉船麵 :湯底帶點稠身而且深色,未至於日本豬骨拉麵湯底般的濃厚感覺,但比起平日食的港式粉麵,味道濃郁得多。感覺有多種香料兼大量肉類製作而成,和一般車仔麵腩汁湯底完全不同。配料有豬肉、豬肉丸... 印象深刻的是有豬油渣,湯頭也因此變得香口,中和了本身的濃厚味道。而麵則選黃麵,但入口有點像生麵,是有嚼口的。泰式海南雞飯:雞肉滑身,份量足夠。飯是普通白飯,沒有雞油香味,口感過於濕軟,整體不過不失。泰式碗仔翅 :味道和平日食的碗仔翅湯底不同,更濃更惹味,可能是混合了一些船麵湯底。配料方面十分足料,也和平日吃的差不多,除了木耳和肉絲之外,還多了竹笙,有新鮮感。整體感覺不俗,不知道正式開業後的份量是否會隨著價錢倍增,會再來光顧的。

豬肉船麵

泰式碗仔翅

泰式碗仔翅

豬肉船麵
2017-09-27 759 瀏覽
去完西環碼頭,睇完日落,又係時候搵食本來在openrice search 了,係想去附近一間食點心既,點知經過,就見到呢間連紅紙都未拆既小店講下先,男朋友話泰國有船面食既,而船面的特色就係每碗的份量好細,當然泰國當地都好平,所以一食就5-6碗,而我就覺得洗碗都洗到手軟店內環境都ok, 簡單坐低食碗面咁然後我地2個人叫咗呢個炸蝦餅好食,有5塊,唔貴先$25蚊佢係逐塊炸,唔係一大塊炸完切開,中意炸野既朋友實Like呢個小食25蚊,唔太特別,小貴講到重點船面呢個係豬肉金邊粉X2 碗超好食,入面有豬肉,豬肉丸同豬潤,個湯頭好“野“味,湯底應該有豬油,總之就好食!不過份量都係偏細碗,$20一碗都ok la!豬肉丸米粉都係20蚊,湯底冇豬肉船面咁香,不過都係好好食!附上餐牌先,價錢現在係新張價,尚算合理,不過如果面的份量沒有加大,但就做回正價,恐怕就好難有街坊客了
去完西環碼頭,睇完日落,又係時候搵食

店內環境都ok, 簡單坐低食碗面咁

然後我地2個人叫咗

呢個炸蝦餅好食,有5塊,唔貴先$25蚊
佢係逐塊炸,唔係一大塊炸完切開,中意炸野既朋友實Like

呢個小食25蚊,唔太特別,小貴

講到重點船面

呢個係豬肉金邊粉X2 碗

豬肉丸米粉
都係20蚊,湯底冇豬肉船面咁香,不過都係好好食!

附上餐牌先,

2017-09-23