2019-05-06 81 瀏覽
行開尖沙咁搵野食 原本想食韓國野點知行到金巴利道就俾8鍋臭臭鍋吸引見到入面有位 個個一人一鍋個鍋仲好大個 就入去試試我叫左個個芝士牛奶鍋講真好大鍋 見到上面至少有兩種芝士配料都唔少 除左放面的粟米 鳴門卷 貢丸 金菇等等外其實中間仲有小量鳥冬 同埋豬肉配料普通 不過款式多 仲有唔少菜打底自我感覺良好 算叫做健康唔夠飽唔緊要 因為$112價錢係連飯或粉絲個人食量唔算大 所以無叫到飯不過後來有點後悔 因為芝士鍋湯底真係幾正有少少creamy 芝士牛奶香 如果加飯食 應該都唔錯
行開尖沙咁搵野食 原本想食韓國野

如果加飯食 應該都唔錯

2019-04-22
  • 芝士牛奶鍋
2019-05-02 567 瀏覽
係尖沙咀行完街 突然間想打邊爐 見到呢間都幾多人推薦 就黎試下啦!我同fd都好唔鐘意打邊爐地方好焗好大煙搞到啲衫勁大浸味 入到黎好開心🥳因為通風好好唔會好大煙up住咁一人一鍋同飲品都好多選擇最後我地嗌左左藥膳羊肉鍋同招牌臭臭鍋小辣 試下有幾臭😝藥膳羊肉鍋 (套餐+粉絲 $112)好大鍋呀🤩除左羊肉同娃娃菜 入面有埋鳴門卷 素鮑魚個啲 重點係湯底好重藥膳味 去到最尾食粉絲連埋湯飲個下正到呢🤤鍋入面有大量羊肉 唔會好大陣so味 好正🤩招牌臭臭鍋 (套餐+粉絲$112)湯底大讚 小辣辣度加埋臭臭地既湯底 忍唔住飲左幾啖湯先 入面又有豬紅 豚肉 大腸 好有台灣風味呢個招牌臭臭鍋有既臭豆腐食落去個下好驚喜 因為陣味exactly係街邊食臭豆腐個陣味 仲要再濃啲咇埋汁 好得意😋特別想講下呢到用”膽”(其實唔知佢點叫)黎起火 一黎已經好大火唔使等水滾 二來到個火熄既時候已經食得7788 啲肉唔會繼續滾到好老 所以幾好☺️盆栽奶茶 $30好大杯 好多oreo碎 忍唔住開蓋倒入口😋奶茶唔會好甜 溝埋oreo岩岩好荔枝梳打 $30呢杯偏甜 飲落有啲益力多味 梳打好夠氣 都抵飲 又解渴開胃

一人一鍋同飲品都好多選擇

最後我地嗌左左藥膳羊肉鍋同招牌臭臭鍋小辣 試下有幾臭😝

藥膳羊肉鍋 (套餐+粉絲 $112)

鍋入面有大量羊肉 唔會好大陣so味 好正🤩

招牌臭臭鍋 (套餐+粉絲$112)

盆栽奶茶 $30
好大杯 好多oreo碎 忍唔住開蓋倒入口😋
奶茶唔會好甜 溝埋oreo岩岩好

荔枝梳打 $30
呢杯偏甜 飲落有啲益力多味 梳打好夠氣 都抵飲 又解渴開胃
荔枝梳打

荔枝梳打
2019-05-01 113 瀏覽
黎到食臭臭鍋嘅專門店,亦有其他較為新派嘅選擇。首先最傳統嘅招牌臭臭鍋,湯底係台式麻辣味,臭豆腐索左啲湯之後,帶出到個種濃而滑嘅風味。其他碗菜方面,鴨血滑溜,米血糕煙韌,頗不錯。然後就到麻油雞鍋,麻油味並唔重,雞件嘅數量亦唔多,不過上面仲有一堆麵線,令佢非常飽肚。最後到芝士牛奶鍋,芝士嘅味道並唔突出,係好淡口個種。而配料多以丸類同蔬菜為主,冇咩特色。整體而言,三個鍋味道同材料上都係稍欠台灣嘅風味,中規中距啦。
黎到食臭臭鍋嘅專門店,亦有其他較為新派嘅選擇。

2019-04-01
2019-04-29 122 瀏覽
食火鍋食左咁耐都係第一次食呢種臭臭鍋,係尖沙咀周圍行,見到好多間餐廳,多數都係韓國菜,日本菜,見到呢間叫做8鍋臭臭鍋,睇下餐牌價錢又唔貴88蚊已經有個奪餐,又飯又野飲,即刻入去食啦。入面地方都好多,咁岩我黎食個時係餐廳員工食飯時間,我都唔好意思,但佢地服務都好好,即刻有人過黎解釋同俾餐牌我地。枱上都有幾種調味料俾我地選擇,仲有教點解加先係最好食,真係細心,不過因為我唔食得辣,所以我都冇跟佢,只落左蒜泥同豉油。我叫左3號餐,芝士牛奶鍋,牛奶味好濃好正,入面有烏冬,心型魚豆腐,麻吉燒,沙白,蟹柳,炸枝竹,嗚門卷,蛋餃等等,其實都好多材料,另外套餐仲有一碗白飯,好飽。仲有一個咖哩芝士奶蓋鍋,奶蓋同出面飲個D都似,芝士好香好濃,咖哩比較甜,入面有沙葛,黃金魚子球,甜不辣,炸魚蛋,粉絲,四季豆,栗米等等,款款都有自己特別既材料,呢個最特別最好味黃金魚子球。唔夠仲可以在加白飯 / 粉絲,當然仲有好多其他唔同既材料啦。套餐入面有包野飲,一杯紅茶一杯綠茶,紅茶比較甜,綠茶清淡D。成日食火鍋既朋友,有機會可以黎試下呢間,真係好特別,價錢又夠平。
火鍋食左咁耐都係第一次食呢種臭臭鍋,係尖沙咀周圍行,
但佢地服務都好好,即刻有人過黎解釋同俾餐牌我地。
不過因為我唔食得辣,所以我都冇跟佢,只落左蒜泥同豉油。
我叫左3號餐,芝士牛奶鍋,牛奶味好濃好正,
其實都好多材料,另外套餐仲有一碗白飯,好飽。
款款都有自己特別既材料,呢個最特別最好味黃金魚子球。

2019-04-28
2019-04-29 1675 瀏覽
我朋友最近出去食東西,回來跟我說食到一家餐廳出名臭臭的,我大笑了一回問她什麼出名臭你還食,她解釋原來是臭豆腐。今天到我來食一下是什麼回事,餐廳附近通常都是韓國菜,所以要找到這家8鍋臭臭鍋一點都不難,最好笑是名子都說是臭臭鍋,門口好大,5點左右人不算多,先進去。它們是套餐的方式,有點像吉野家叫套餐,裡面有好多食材,另外還可以加更多的配料,但食材高級好多。我當然要叫它們最出名的招牌臭臭鍋,它可以選擇大中小辛辣/不辣,我選擇了不辣,裡面材料包括有娃娃菜,白豚肉,金針茹,豬大腸等等,最特別當然是臭豆腐,但另外還有一樣特別的東西叫米血糕,有點像米做的年糕,比較淡,但有咬口,QQ的,臭豆腐的味道都不算重,但嗅起來就比較重。它們家本身枱上已經好4款調味料,當中我最喜歡蒜泥,真的是泥,新鮮的會感覺到一點點刺刺辣辣的,還有好香好香。因為套餐本來有飲料送,加7塊可以換30塊以下的細飲料,所以我加了7塊換了一杯金柑檸檬梳打,荔枝梳打,荔枝梳打比較甜,但荔枝都算重的,金柑檸檬梳打好酸,超級開胃。如果晚餐想不到食什麼,可以食食看臭臭鍋。
我朋友最近出去食東西,回來跟我說食到一家餐廳出名臭臭的,
我大笑了一回問她什麼出名臭你還食,她解釋原來是臭豆腐。
今天到我來食一下是什麼回事,餐廳附近通常都是韓國菜,
門口好大,5點左右人不算多,先進去。
它們是套餐的方式,有點像吉野家叫套餐,裡面有好多食材,
另外還可以加更多的配料,但食材高級好多。
裡面材料包括有娃娃菜,白豚肉,金針茹,豬大腸等等,
新鮮的會感覺到一點點刺刺辣辣的,還有好香好香。
因為套餐本來有飲料送,加7塊可以換30塊以下的細飲料,
所以我加了7塊換了一杯金柑檸檬梳打,荔枝梳打,

如果晚餐想不到食什麼,可以食食看臭臭鍋。
2019-04-28
2019-04-29 72 瀏覽
早兩日帶朋友嚟試吓呢間臭臭鍋,台灣嘅臭臭鍋我之前食過,今次試呢一間,無論佢嘅味道、外貌上同台灣都好似,因為太掛住台灣了,所以特登嚟食返餐台灣的味道。由於嚟食之前已經食咗啲小食,所以我哋兩個叫咗一鍋嚟食走狗,另外再加左啲小食。佢哋Menu上嘅款式都幾多,最新推出左隻咖喱奶蓋鍋,但由於我朋友唔食辣,所以冇叫到,而我哋就叫咗個芝士牛奶鍋,另外將白飯轉咗做滷肉飯,再加多一碟大腸試吓。原來佢哋之前拎u週刊我最喜愛食肆大獎。先講個芝士牛奶鍋,佢嘅湯都幾多同埋味道濃,一嚟梗係要試一啖先,配料都幾豐富,我最愛就係佢嗰日式年糕,煙煙銀銀同埋佢冇雪藏味。之後我哋忍唔住食個滷肉飯,佢哋嘅滷肉飯都比較多肥肉,但入口真係好香,原本兩個人食一碗都忍唔住要叫多碗。飲品方便就冇乜特別,不過我覺得呢個價錢配埋咁大杯飲品就真係好抵,食嘅過程其實都飲唔晒,我哋都係邊行邊飲。
原來佢哋之前拎u週刊我最喜愛食肆大獎。
  • 招牌臭臭鍋
  • 芝士牛奶鍋
2019-04-29 79 瀏覽
今晚約咗同女朋友食飯,女朋友最鍾意食臭臭鍋,所以今晚特登book定枱同佢去食。佢嘅選擇都幾多,我最鍾意食芝士,所以叫咗個芝士牛奶鍋,因為佢係餐嚟嘅,所以我可以加錢轉個滷肉飯。可能因為我哋太早,所以冇乜人。先來個牛奶芝士喎,湯味好濃,配埋烏冬底,好好味,配料都幾多,有日式魚蛋、牛丸、冬菇、年糕、牛肉、娃娃菜,其實一個人食真係好夠飽。另外女朋友叫咗個番茄湯底,配料上都係差唔多,不過佢係配粉絲底,無論烏冬定粉絲,食到最尾因為個面吸晒啲汁所以食入口好好味。
可能因為我哋太早,所以冇乜人。
2019-04-28 55 瀏覽
同女朋友去到尖沙咀突然想食下邊爐而平平地又唔想食太貴臭臭鍋都可以接受嘅8鍋臭臭鍋門面門口都好似搵嘅 都有成幾種唔同料嘅鍋可以揀由於一人一鍋可以揀個自己鐘意嘅鍋食百香果綠茶清清地冇乜味咁侽口鍋黎到啦其實味道就冇乜特別嘅啲料都唔係啲咩特別嘢當然一百蚊個鍋啫岩一人一鍋啫其實芝士鍋佢有塊芝士上面所以有芝士味嘅滯啲啦比較總括黎講個鍋百幾蚊唔可以話特別好食其實可能任食都仲好不過一人一鍋可以接受嘅都算乾淨只係性價比唔係話好高所以我地去到人流都唔多嘅
同女朋友去到尖沙咀

只係性價比唔係話好高
所以我地去到人流都唔多嘅
2018-10-01
2019-04-28 70 瀏覽
性價比高的一人一鍋平時吉野家既一人一鍋就食得多黎黎去去都係個啲餸今次食呢間臭臭鍋既一人一鍋真係好唔同首先啲野家都係偏向台式類香港既打邊爐就打得多台式真係未試過無辣不歡既我揀左台式麻辣鍋入面既餸有娃娃菜,牛肉片,麻辣餃,甜不辣,沙白,血米糕,炸枝竹,福州丸,公仔麵等等都同平時食開既一人一鍋好唔同湯底嗌左中辣一開頭都幾辣下食左一陣就接受到食唔得辣既建議揀返小辣啲野食都好有味可能因為湯底都好有味撈埋粉絲落去食 都吸到啲湯既味正!另外叫左個鹽酥雞小食好有台灣既風味啱啱炸起 好惹味,份量都唔少。最後叫左杯苿香珍珠奶茶唔會好甜 但有茶味珍珠好有咬口感由於都辣辣地不知不覺都飲哂杯野好飽 好滿足😛餐廳環境暗暗地,幾舒服,7點就開始有人排隊了。
性價比高的一人一鍋
撈埋粉絲落去食 都吸到啲湯既味
正!
另外叫左個鹽酥雞小食
好有台灣既風味
啱啱炸起 好惹味,份量都唔少。
最後叫左杯苿香珍珠奶茶
唔會好甜 但有茶味
珍珠好有咬口感
由於都辣辣地
不知不覺都飲哂杯野
好飽 好滿足😛
餐廳環境暗暗地,幾舒服,7點就開始有人排隊了。
2019-04-23 105 瀏覽
去開尖沙嘴韓國街買泡菜,就響附近找食🤔🤔經過一間一人火鍋店,好似幾得就入去試試🙂點了三款火鍋台式麻辣火鍋(小辣)湯底還可以,內裡材料一般貨色而已😌香蒜牛肉鍋:望落賣相麻麻地,但飮落個湯底濃濃嘅蒜味,吾錯!不過啲料都係一般貨色😌芝士牛奶鍋:湯底因為有芝士會厚身d,食落吾覺有牛奶味😅其實一個鍋跟餐有飯/粉絲跟嘅!我自己覺得跟飯比較抵,因為粉絲的話,份量好少!飲品要另外叫!總括:我自己就試過一次就算,因為都吾叫平!$112個餐要加一又未計飲品😞😞😞返到屋企重勁口渴😩
去開尖沙嘴韓國街買泡菜,就響附近找食🤔🤔
經過一間一人火鍋店,好似幾得就入去試試🙂

點了三款火鍋

台式麻辣火鍋(小辣)
湯底還可以,內裡材料一般貨色而已😌
香蒜牛肉鍋:
芝士牛奶鍋:
湯底因為有芝士會厚身d,食落吾覺有牛奶味😅

2019-04-21 106 瀏覽
今日同男朋友去左尖沙咀夜晚去左韓國街搵飯食點知經過依一間—8鍋臭臭鍋臭臭鍋依個名好似幾特別咁 於是決定試一試招牌臭臭鍋招牌鍋梗係要點黎試下 揀左小辣娃娃菜、白豚肉、臭豆腐、大腸、豬紅、金針菇、榨菜絲同枝竹等十五款材料 十分豐富臭臭鍋湯底一d都唔臭 類似沙嗲湯味道白豚肉片大大塊 份量都好多 絕對唔惹小豬腸好乾淨 本身自帶滷水味 唔錯唔錯仲有鵪鶉蛋 好過癮最特別係真係加左臭豆腐架第一次咁樣食臭豆腐 估唔到又幾好味 唔會怪套餐揀左配粉絲仲可以套餐價+$7配埋飲品招牌奶茶唔會甜 茶味香 質感細滑滷肉飯另外加點左滷肉飯 豬肉半肥瘦 入口即溶滷水汁亦都好夠 濃郁好味道 仲配帶幾片醃蘿蔔鹽酥雞鹽酥雞比想像中細分 但係兩個人都夠食雞粒炸得好香口 唔覺唔覺又食左粒台灣腸揀左蜜糖味香腸切成薄片上枱 放左蒜片係面 冇連蒜片食都食到帶點點蒜味 好香口
今日同男朋友去左尖沙咀

揀左蜜糖味
香腸切成薄片上枱 放左蒜片係面
冇連蒜片食都食到帶點點蒜味 好香口
2019-04-20 56 瀏覽
每個月都要同中同聚下舊,有次諗黎緊食咩嘅時候,比朋友笑我未聽過臭臭鍋既然係咁一於黎試下啦我地一去到冇乜人,點知食食下逐漸就full house,我就建議大家早d黎食啦我地三個人分別叫左3個鍋,每個唔同味道,足足有15款揀,我同朋友share食好似一次過食到3個湯底咁我自己揀左招牌臭臭鍋,鍾意食臭豆腐嘅朋友一定要試呢個,set有得跟飯或者粉絲。仲叫左杯飲品Milk green tea都唔錯
既然係咁一於黎試下啦

仲叫左杯飲品Milk green tea都唔錯
2019-01-20
2019-04-20 892 瀏覽
之前1900經過幾次八鍋都已經大排長龍,今日難得係尖沙嘴早收工,就臨時同朋友決定好要黎再戰八鍋!今日六點黎到,甘就當然就唔洗排隊啦~我同朋友一人一鍋同飲品,再額外叫多左個小食~ 價錢唔算太貴又食得滿載而歸:)全部鍋物都係$112,包個鍋加白飯/粉絲我就叫左個番茄白豚鍋加粉絲,唔洗5分鐘就送到啦配菜既款式都幾多,每款配菜少少地甘就一個人都可以食都幾款~呢個鍋就又幾多蔬菜同豆類食品,好似豆腐、粟米、金菇 等等比較岩d中意食得清d齋d既朋友湯底清香,番茄味濃郁唔會太鹹,食完唔洗喪飲水豚肉都比左好多舊,好闊佬~佢又四款醬汁可以點,白豚肉加豉油當然係perfect match 啦!小食叫左個蒜香香腸唔鍾意食蒜既朋友又另一款選擇:蜜糖腸個人幾中意食蒜,所以見到有呢個選擇幾時候毫不猶疑就揀左佢啦一片腸再加一塊蒜,簡直就好似番左台灣甘,幾鬼爽可惜佢唔係好多片,好快就食曬lu:‘)飲品叫左黑糖珍珠奶茶比較甜,但勝在夠奶香買單每人都係大概百五蚊,都可接受既~
今日六點黎到,甘就當然就唔洗排隊啦~

我同朋友一人一鍋同飲品,再額外叫多左個小食~
價錢唔算太貴又食得滿載而歸:)
全部鍋物都係$112,包個鍋加白飯/粉絲
我就叫左個番茄白豚鍋加粉絲,唔洗5分鐘就送到啦

配菜既款式都幾多,每款配菜少少地甘就一個人都可以食都幾款~
呢個鍋就又幾多蔬菜同豆類食品,好似豆腐、粟米、金菇 等等

比較岩d中意食得清d齋d既朋友
湯底清香,番茄味濃郁
唔會太鹹,食完唔洗喪飲水
豚肉都比左好多舊,好闊佬~

小食叫左個蒜香香腸
唔鍾意食蒜既朋友又另一款選擇:蜜糖腸
個人幾中意食蒜,所以見到有呢個選擇幾時候毫不猶疑就揀左佢啦
一片腸再加一塊蒜,簡直就好似番左台灣甘,幾鬼爽
可惜佢唔係好多片,好快就食曬lu:‘)
飲品叫左黑糖珍珠奶茶
比較甜,但勝在夠奶香
買單每人都係大概百五蚊,都可接受既~
2019-04-09
2019-04-20 44 瀏覽
This has already been my second visit to this hotpot restaurant! There are quite a lot of similar restaurants in Tsim Sha Tsui, and we chose to visit this shop because of its special soups available~It was 630pm and we were the first batch of customers, so we didn't have to wait for the queue)I got myself a milk n cheese pot~ The soup base tastes quite good, you wouldn't get too thirsty after filling your tummy with mouthfuls of itIt is stuffed with all sorts of food in itYou get veggies like pu

You get veggies like pumpkin
Different kinds of processed food like meatballs, fish balls stuffed with cheese......
Not to mention, it has got thick slices of pork in it too~
You would be satisfied by the great variety of food choices in the pot, yet you wouldn't be looking for extra high quality of food in it~

There's a few kinds of sauces for you to choose from, I haven't tried them myself as I think the soup base has enough taste already

Ordered a Jasmine Tea x Milk Tea
It tasted so much better than what other Taiwanese Drinks store could store
The flavour of the jasmine tea is strong, which makes it so lovable
It isn't too sweet either (I ordered 50% sweet)~
Ordered a extra dish of sausages

It was so "Taiwanese", which made me reminisce the good old days in Taiwan,
2019-04-10
2019-04-18 43 瀏覽
2019年4月17日(星期三)裝修簡樸,入門放置型格黑絲網屏風,裱上九宮格,外圍方格各自展示8款臭臭鍋,中格寫著招牌8鍋二字,盡顯心思。蕃茄白豚鍋($112 )黑麻油雞鍋( $112 )首先上枱嘅係麻油雞鍋,麻油香氣撲鼻、地道台灣風味,未食先享受!二話不說,即刻飲咗頭啖湯,實在無法唔出手!細碎麵條已經吸滿麻油香味!血米糕香軟煙靱👍雞件滲著麻油香味,甘冒㷫咀風險,先食為快蕃茄鍋鮮艷奪目,新鮮登場!火力威猛,食物在翻騰湯底清鮮甜爽肉片鮮甜,不過蓮藕同炸枝竹先至係精華、不可少覷小配角一點不輸主角。份量澎湃,無論男女無添加都夠食。湯鍋愈滾愈熱,一定要叫怡神凍飲來降溫🍻芒果鮮奶沙冰( $35 )多多綠($30 )埋單兩人$320有找,每人唔駛$160,好食、抵食!
2019年4月17日(星期三)

蕃茄白豚鍋($112 )

黑麻油雞鍋( $112 )

蕃茄鍋鮮艷奪目,新鮮登場!火力威猛,食物在翻騰
湯底清鮮甜爽
肉片鮮甜,不過蓮藕同炸枝竹先至係精華、不可少覷
芒果鮮奶沙冰( $35 )

多多綠($30 )

埋單兩人$320有找,每人唔駛$160,好食、抵食!
2019-04-17