餐廳:A.B.C.P (灣仔)地址:灣仔明仁里3號安興大厦地舖灣仔明仁里呢條巷仔有一間隱世嘅Cafe——A.B.C.P @a.basic.coffee.production ,開咗4個月左右,雖然唔多起眼,Cafe位置亦都唔多,但喺每日嘅lunch time時間都吸引唔少人過嚟食個Healthy Lunch或者嘆番杯咖啡☕️平日嘅12noon左右嚟度,Cafe已經坐滿得7788,用餐唔夠一個鐘,已經有十幾人喺Cafe出面等緊位入座,加上附近唔少打工仔專登過嚟買杯咖啡外賣🥤,估唔到又真係幾旺場🔥,究竟喺有咩吸引到咁多人過嚟呢?A.B.C.P其中一個老闆喺炒咖啡豆出生嘅,擁有自己嘅咖啡豆品牌,而另外其他老闆都玩咗咖啡好多年,佢哋覺得一杯好嘅咖啡,只需要back to basic,唔需要太多花巧嘢都可以好正,所以就幫Cafe改咗呢個名😎;而佢哋嘅食物就以健康、素食為主🌱,難怪吸引咁多OL過嚟食個Light Lunch啦😌✝️Penne All'Amatriciana $108呢個豬面頰肉番茄麵用咗掛汁嘅長通粉去整,當中加入鹹香十足嘅風乾豬面頰肉🐷,仲有風味突出嘅蕃茄🍅、辣椒碎🌶、芝士🧀,每樣食材
餐廳:A.B.C.P (灣仔)
地址:灣仔明仁里3號安興大厦地舖

✝️Penne All'Amatriciana $108
每樣食材都有自己嘅風格同特點,加上經過老闆們不停試味同研製食譜,終於襯托出呢碟酸辣均勻、辛香開胃、味道出眾嘅Penne All'Amatriciana

✝️Sunset Egg Benedict $128
有別於一般嘅Egg Benedict,A.B.C.P特別整成呢款粉紅色系嘅Sunset Egg Benedict,
底層用咗粉紅香草包🥯,整到外脆內煙韌,中間加咗紅菜頭蓉,不過就令到香草包有少少腍咗,再加$10加埋風乾火腿,
面頭放上流心水波蛋🥚,當然唔少得粉紅色嘅荷蘭汁去帶出鮮味。整體賣相的確幾吸引,以紅菜頭嘅新鮮香味為主,膩滑蛋香同風乾火腿嘅鹹香為次,仲有隱隱約約嘅香草味道🌿,配埋咖啡一齊食就最啱☺️

Cafe嘅咖啡豆有兩種選擇,一款喺House S.O.E.,另一款喺Seasonal Premium S.O.E.。
叫咗杯用House S.O.E. 咖啡豆整成嘅Cappuccino(原價$45,跟lunch set減$20),入口比較Nutty,喺獨家嘅咖啡豆品牌;
另外叫咗杯Flat White(原價$45,跟lunch set減$20),咖啡豆喺用咗後者拎咗2022年World Barista Championship冠軍選手Anthony Douglas揀選嘅咖啡莊園,以Double Anaerobic Fermentation處理嘅Colombia Huila El Diviso Estate Sidra Bourbon - Double Anaerobic Natural(+$30),入口有濃厚嘅士多啤梨、玫瑰香,咖啡豆風味顯而易見,好易品嚐得出,相對濃厚Fruity
2023-03-23
10 分鐘 (堂食)
2023-03-21 282 瀏覽
今日提早放工,馬上趕過去吃飯,因為這家餐廳沒有做晚市,六點便會關門。咖啡室位於地舖,一貫咖啡室設計,石泥牆配搭簡單桌椅,樓底高。這裡的咖啡朋友說很好喝,可以試一試。⭐️Penne all'Amatriciana $118點了一碟義大利粉,筆管麵配搭風乾豬面頰肉、蕃茄、辣椒碎和芝士。醬汁掛在麵條上,入口微辣,但味道酸酸甜甜,十分開胃。⭐️Sunset Egg Benedict$138這份香草包也很出色,粉紅香草包配搭紅菜頭蓉 、水波蛋和荷蘭汁。賣相桃紅色已經十分特別和養眼,入口味道清淡不失滋味。⭐️Strawberry Roll Cake$58最後點了一份士多啤梨卷,口感鬆軟,味道甜而不膩。⭐️Blueberry Crumble Burnt Cheesecake$60藍莓芝士蛋糕也在水準上,淡淡的芝士奶香配搭水果的酸香,十分美味。

這裡的咖啡朋友說很好喝,可以試一試。

⭐️Penne all'Amatriciana $118

醬汁掛在麵條上,入口微辣,但味道酸酸甜甜,十分開胃。

⭐️Sunset Egg Benedict$138

賣相桃紅色已經十分特別和養眼,入口味道清淡不失滋味。

⭐️Strawberry Roll Cake$58

最後點了一份士多啤梨卷,口感鬆軟,味道甜而不膩。

2023-03-10 254 瀏覽
灣仔隱蔽角落Cafe|A.B.C.P 餐廳位於大王東街入面一條小巷,休閒復古裝修,店鋪唔算大,設有外面座位,滿多人來探店,主要飲咖啡、輕食為主🍝Classic Carbonara賣相好精緻吸引,意粉完全被芝士、蛋汁包圍住,所以每條意粉都沾上醬汁,而當中嘅煙肉係用左豬面頰肉炸成,兩者一齊食超好味🤤🍳Sunset Egg Benedict非一般Egg Benedict,擺盤精美,打卡一流,用左紅菜頭蓉+ 粉紅香草包+班尼迪蛋,再淋上粉紅荷蘭汁,味道非常清新美味😋🍰Taro Burnt Cheesecake芋頭+芝士蛋糕,真係好有創意,底層係滿滿嘅芋頭蓉,上面係creamy NewYork Cheesecake,中間係Cheesecake半流心,係一個一食愛上嘅Cheesecake😘A.B.C.P📍灣仔明仁里3號安興大厦地舖
灣仔隱蔽角落Cafe|A.B.C.P

🍝Classic Carbonara

🍳Sunset Egg Benedict

🍰Taro Burnt Cheesecake

A.B.C.P
📍灣仔明仁里3號安興大厦地舖
2023-03-08 899 瀏覽
今日去左灣仔開會☺️係附近覓食同事帶左我去呢間係巷仔入面嘅cafe🫶🏻裝修係復古風好靚好chill😙見佢有咖啡豆可以買 對咖啡應該好有信心😌-🥙🥬Super green $98呢個係一個素食嘅小貝殼粉入面有好多健康嘅配料😚有洋蔥🧅、羽衣甘藍醬、燕麥奶🍼、油漬蕃茄乾🍅、烤羽衣🥬、腰果碎🫘好多superfood羽衣甘藍🥬落得好重本🤤加埋一齊又唔會覺得食沙律咁寡😚-🥯🍳Sunset Egg Benedict $128加風乾火腿 (+$10)呢個水波蛋都好特別呀🥰佢用左好多pink pink嘅食材💖有粉紅香草包🥯、紅菜頭蓉🥙同埋荷蘭汁 ❤️‍🔥啱晒有少女心嘅各位😚-🍰🧁Pistachio cream roll $58唔係咁多地方有開心果味嘅甜品架🍮最愛開心果嘅我當然要試下🥰佢個cream好輕盈唔膩 仲加左開心果碎添💚蛋糕應該係戚風 好濕潤唔dry食晒都唔會滯😍-☕️House S.O.E $60 (跟餐-$20)S.O.E係一shot expresso 再加一杯piccolo☕️一個價錢可以試晒兩款我地食當日係用緊COSTA RICA咖啡豆比較fruity啲 少少微酸 好易入口🫶🏻🫶🏻-🍫Venezu

今日去左灣仔開會☺️係附近覓食

好多superfood羽衣甘藍🥬落得好重本🤤
加埋一齊又唔會覺得食沙律咁寡😚
Sunset Egg Benedict

🥯🍳Sunset Egg Benedict $128
加風乾火腿 (+$10)
呢個水波蛋都好特別呀🥰
佢用左好多pink pink嘅食材💖
有粉紅香草包🥯、紅菜頭蓉🥙同埋荷蘭汁 ❤️‍🔥
啱晒有少女心嘅各位😚

佢個cream好輕盈唔膩 仲加左開心果碎添💚
蛋糕應該係戚風 好濕潤唔dry
食晒都唔會滯😍
House S.O.E

☕️House S.O.E $60 (跟餐-$20)
一個價錢可以試晒兩款
我地食當日係用緊COSTA RICA咖啡豆
比較fruity啲 少少微酸 好易入口🫶🏻🫶🏻

🍫Venezuela Araguani 72% Dark Chocolate $55 (跟餐-$20)
超級濃嘅朱古力😍🥰唔會好甜

2023-03-06
Super green
Sunset Egg Benedict
House S.O.E
2023-03-08 504 瀏覽
今日朋友約我在灣仔午餐,到了位於明仁里的品味咖啡店慢活1小時,餐廳位於小巷內,有點遠離繁囂的感覺。咖啡店以開放式廚房佈置,一邊牆放滿咖啡豆,一邊早處掛了幾幅畫,中間大枱有雜誌也有玩具車,感覺舒服,餐廳外也有凳及小几可以坐。我們點了classic carbonara 、sunset benedict、北海道牛乳海盬cream roll , why not both house S.O.E和 Brazil macae 62% dark chocolate。食品蠻吸睛,而且味道有質素,有別於一般餐廳,classic carbonara 擺碟靚,材料有洋蔥、意式煙豬腩肉、蛋黃、炸豬面頰肉,味道搭配,意粉軟硬度適中,醬汁剛好,整體有層次。Sunset egg benedict 由粉紅香草包托底,內有紅菜頭蓉,水波蛋、荷蘭汁,我們還加了風乾火腿,口感豐富,擺盤也講究。Cream roll蛋糕鬆軟,cream豐富creamy,夾集了海鹽味道,味道很不錯!兩杯飲品各有特色,why not both味道豐富有層次,62% dark chocolate好味透心涼。

• Classic Carbonara
  • Sunset Egg Benedict
2023-03-06 129 瀏覽
店舖在灣仔港鐵站大王東街內的一條小巷,可以揀坐室內或室外。主打咖啡及西餐,全部即叫即製,非常新鮮😍Classic Carbonara ~ 只放巴馬臣芝士和蛋, 煙靭的意粉掛滿醬汁,有炸豬面頰肉和洋蔥絲點綴,滿滿咸香,令人回味無窮👍Penne all Amatriciana ~有少少辣加上有蕃茄的酸酸甜甜,好開胃,停唔到口😄Latte ~ 咖啡味道濃郁,而且口感順滑,層次分明,拉光圖案精美😍Sea Salt Roll~鬆軟的蛋糕卷住淡淡的咸香cream👍
2023-03-06
午餐
2023-03-05 110 瀏覽
Cool cafe alert 🚨 .⭐️Favourites:🥦Super green HKD 98 - cozy, creamy but light😋🍫Venezuela Aroguani 72% dark chocolate (oat milk) HKD 60 - perfect consistency and taste!!!☕️ Cappuccino (oat milk, house blend) HKD 50🍰 Taro burnt cheesecake - tho I thk I wld like the rum one even better! .💭Thoughts: Love the design of their menu and their coffee was so good! Can’t wait to revisit and try everything else! .😋Recommend? ✅ 👩🏻‍🍳Food rating: 5/5👩🏻‍⚖️Overall experience rating: 4.5/5
Cool cafe alert 🚨
⭐️Favourites:
😋Recommend? ✅
👩🏻‍🍳Food rating: 5/5
  • Venezuela Aroguani 72% dark chocolate
  • Cappuccino
2023-03-03 83 瀏覽
📍A.B.C.P (灣仔)灣仔明仁里3號安興大厦地舖❤️灣仔隱蔽用心Cafe。🥚Sunset Egg Benedict $138依一間Cafe Egg Benedict 有別於其他Egg Benedict, 無論味道或者擺設都好吸引,好靚(打卡簡直一流)紅菜頭榕真係好好味,好多(小編係鍾意食紅菜頭食品)整體味道好Fresh。🍝Penne all’ Amaticiana $118味道有少少酸酸地但又有少少微辣,真係好夾! 食落去好有咬感, 係用新鮮蕃茄製作而成嘅蕃茄醬食落好重蕃茄味。 🍰Rum Raisin Burnt Cheesecake $60要介紹一下呢件Cheesecake, 首先我係一個cheesecake愛好者。 食落好唔同, 平時食開係硬硬地Cheesecake, 今日第一次試軟身,一食愛上咗! 所以喺度唔多講,必叫!!!☕️加咗兩杯咖啡Dirty $40Flat White $45 🔔總結: 地點方便,價錢可以接受,員工超級有善,環境好Chill(可以選擇坐室內或室外)Lunch hours 會較多人(因為真係好味)地點⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️服務態度⭐️⭐️
📍A.B.C.P (灣仔)
灣仔明仁里3號安興大厦地舖

❤️灣仔隱蔽用心Cafe。

🥚Sunset Egg Benedict $138

🍝Penne all’ Amaticiana $118

☕️加咗兩杯咖啡
Dirty $40
Flat White $45

Lunch hours 會較多人(因為真係好味)

地點⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️
(5星為最高分)
2023-03-02 67 瀏覽
去隔離bakehouse冇唒位,點知原來行前少少就已經到呢間moody cafe😍🤎 見到好多人都叫classic cabonara,同平時見到好唔同!不過,我就梗係試其他😏…出餐快手,同埋有「遠離城市」嘅感覺😝 正!🍝 Penne all’Amatriciana $118超出預期🥹,少少辣加上番茄嘅酸酸甜甜中口返,好開胃。整體調味做得好好,係有番茄肉嘅番茄醬🥫停唔到口,有風味嘅長通粉,cafe來講好高質👍🏻☕️Iced latte $50咖啡香濃,奶味都出!

出餐快手,同埋有「遠離城市」嘅感覺😝 正!

🍝 Penne all’Amatriciana $118

☕️Iced latte $50
咖啡香濃,奶味都出!
2023-03-01 397 瀏覽
每逢星期六早上,送完小朋友上興趣班後我都會來這裏飲杯咖啡,食個scone, 當作自己一星期努力工作的獎勵,這個習慣已經維持了三個月。呢度開得早,我9:30嚟到,叫一個plant base milk 底 coffee, 加原味或者伯爵茶味scone with fig jam and clotted cream, 另外warm salad 蔬菜has quite a lot of variety. Raw, crispy,purée 的不同texture, very pleasing。店員將所有小費捐助不同的社福機構,有heart
  • Vegetable  warm  salad
2023-02-28 314 瀏覽
之前自己一個嚟食過,覺得真係好唔錯,今次同朋友一齊再食🤣Penne all'Amatriciana $118叫咗一個Penne, 雖然佢話有啲辣,但真係得好少😆個蕃茄sauce 好唔錯,最鍾意係佢個Guanciale煎得好脆🤤,而且penne 個texture岩岩好💕Roasted Vegetables Warm Salad $88好少見出邊有warm salad,所以叫咗試下。有好多唔同款嘅蔬菜,包括南瓜,荀,蕃茄仔等等😄而且佢個Lemon Thyme Dressing酸酸甜甜好開胃💕Middle Scone - earl grey $44今次叫咗earl grey 味嘅scone. 覺得鬆散左少少,不過好香伯爵茶味😌Pistachio cream roll $58個cream都算濃開心果味,蛋糕個口感好鬆軟,配埋比較輕盈嘅cream一齊,不錯不錯😆Latte $45呢度嘅啡一如既往好有水準,house blend係偏nutty😌奶泡打得夠綿滑,飲落好smooth 😋

之前自己一個嚟食過,覺得真係好唔錯,今次同朋友一齊再食🤣

Penne all'Amatriciana $118
叫咗一個Penne, 雖然佢話有啲辣,但真係得好少😆

好少見出邊有warm salad,所以叫咗試下。
有好多唔同款嘅蔬菜,包括南瓜,荀,蕃茄仔等等😄

Middle Scone - earl grey $44

Pistachio cream roll $58

Latte $45
奶泡打得夠綿滑,飲落好smooth 😋
2023-02-25 263 瀏覽
幾乎會被忽略嘅小角落。☀️Sunset egg benedict $128有別於一般的egg benedict ..  呢份食完有齒頰留香嘅感覺🤍紅菜頭酸種包上, 係滿滿嘅 紅菜頭蓉連麻麻地 紅菜頭嘅我 .. 都覺得 很可以 !!因為配上大量 荷蘭醬 🤤 整體味道清新, 豐富水波蛋 呈深橙色, 完美流心狀, 蛋味極濃底部 係大量沾上黑醋嘅 沙律菜 🤤🤎Brazil macae 62% dark chocolate $55一飲.. 係十級濃郁嘅黑朱古力味 !! 口感好Rich .. 必試🍯Fig scone $44呢個比較普通 .. 本來想試rollcake 但今日無 ><Scone帶少許粉潤, 超微牛油香.. 唔太食到無花果嘅清香配上clotted cream同fig jam個人覺得配fig jam 比較夾 ~地方唔大, 但係坐得幾舒服, 氣氛都好chill : )仲有店主畫既杯墊display ~

幾乎會被忽略嘅小角落。

☀️Sunset egg benedict $128
Sunset egg benedict

紅菜頭酸種包上, 係滿滿嘅 紅菜頭蓉
連麻麻地 紅菜頭嘅我 .. 都覺得 很可以 !!
因為配上大量 荷蘭醬 🤤 整體味道清新, 豐富
Sunset egg benedict

水波蛋 呈深橙色, 完美流心狀, 蛋味極濃
底部 係大量沾上黑醋嘅 沙律菜 🤤

Fig scone

🍯Fig scone $44
Fig scone

配上clotted cream同fig jam
個人覺得配fig jam 比較夾 ~

地方唔大, 但係坐得幾舒服, 氣氛都好chill : )
仲有店主畫既杯墊display ~
2023-02-21
5 分鐘 (堂食)
2023-02-25 88 瀏覽
係灣仔嘅鬧市入面 轉入一條巷仔 竟然有一開cafe唔係有人帶嘅話 都真係唔識嚟樓底好高 所以空間感好夠另外有買手繪杯墊連slam dunk都有食物方面 都係多數cafe嘅選擇Classic Carbonara $128(Onion | Pancetta | Yolk | Fried Guanciale)第一次見紅色嘅carbonara有一刻以為係肉醬意粉🍝😂但食落又真係carbonara味 So fun炸咗嘅豬面頰肉 真係又脆又香再加埋煙豬腩肉 一齊配意粉食 口感同味道都好豐富Sunset Egg Benedict $128Pink Focaccia | Beetroot Mash | Poached Eggs | Beet Hollandaise Sauce again 第一次見咁紅嘅egg benedict中間有一層紅菜頭蓉 有嚇親嘅😂😂😂但好在唔重味 甜甜哋 都仲handle到蛋黃好香而麵包好脆口 整體夾埋食都唔錯Venezuela Araguani 72% Dark Chocolate (H) $5572%嘅dark chocolate好濃郁又香又濃 好好飲耶~每啖都有種幸福嘅
係灣仔嘅鬧市入面 轉入一條巷仔 竟然有一開cafe

again 第一次見咁紅嘅egg benedict
蛋黃好香
而麵包好脆口 整體夾埋食都唔錯

72%嘅dark chocolate好濃郁
又香又濃 好好飲耶~每啖都有種幸福嘅感覺🥹可惜好大意咁嗌咗熱
想飲凍多啲
Flat White $45
2023-02-24
午餐
灣仔已經越來越多咖啡店,小編近排發現咗一間新開嘅復古風高質咖啡店🔠✨裝修有品味,論服務、食物、咖啡都好值得推薦🥰,佢地仲有好吸引嘅cheesecake/scones🧀:-Btw呢間店仲有一個特色:客人可以許願想要店主畫d咩杯墊,佢地畫功超掂😍(如圖)-1️⃣「Classic Carbonara🐷🍝onion|guanciale|pancetta|yolk ($128)」係傳統做法ah🤪,蛋黃汁沾滿每一條麵條,麵條al dente🔥,而且豬腩肉超香口~👍🏻-2️⃣「Flat White ☕️(+$25)」咖啡香味恰到好處,入口先係薄薄嘅一層奶泡,入口順滑,好香~👍🏻
1️⃣「Classic Carbonara🐷🍝
2️⃣「Flat White ☕️(+$25)」
Classic Carbonara
Flat White
Classic Carbonara
Flat White
店舖係前身Cafe Relay 雖然入邊面積唔大 但係高樓底 再加設計上做到空間感好強 仲有懷舊歐陸風嘅擺設 整體坐得好舒服😌好適合加weekend黎chill下🍃-🍞Mini Focaccia Art ($65)雖然話係Mini 但個份量都幾大😆麵包質感好鬆軟 單單用咗迷迭香 鹽同橄欖油調味但係已經勁香😛面頭有蕃茄乾🍅同埋醃酸瓜🥒外貌上更加吸引 同埋更開胃好食🥰-🌱Super Green ($98)onion | kale sauce | oat milk | sun dried tomato | fried kale | cashew | fregola 第一次試呢款食物超得意!!而且長知識🤣雖然有啲其貌不揚 但估唔到越食越鍾意食🫢就咁睇個樣都睇唔到有咩 所以決定列晒出嚟🫢醬汁好濃郁 係偏稠忌廉質感😋用咗羽衣甘藍同燕麥奶去做 素食人士都可以食🌿重點係個珍珠麵 嚟到嘅時候我真係懷疑究竟係咪嚟錯咗🤣因為完全見唔到麵狀嘅物體🤣等我都同大家簡單上網總結下珍珠麵究竟係乜東東黎🤣/珍珠麵(Fregola)係古老時代就存在喺薩丁尼亞島上嘅一種種義大利麵🍝傳統上係使用杜蘭小麥麵粉,加水經過手工揉成
🍞Mini Focaccia Art ($65)

🌱Super Green ($98)

珍珠麵(Fregola)係古老時代就存在喺薩丁尼亞島上嘅一種種義大利麵🍝傳統上係使用杜蘭小麥麵粉,加水經過手工揉成一個大麵糰再搓揉成2-3cm直徑嘅小顆粒,最後烤箱烘烤完成🙌🏻
樣子真係超級似米飯或者大薏米🤣口感好有咬口!配埋個忌廉醬 雖然素食但味道一啲都唔單調 炸過嘅羽衣甘藍都好好食😍值得推介😋
☕️Why Not Both ($60) | Single espresso & Piccolo

做大人嘅抉擇 就係兩樣都要😚齋啡同奶啡都試 咖啡濃度剛剛好 帶點果香但係唔會太偏酸 自己都幾喜歡🫶🏻
🍰Earl Grey Burnt Cheesecake ($62) (from Lucycoffeenfood)

放咗一陣先食 入邊變咗軟心 最鍾意係伯爵茶味好突出 質感好creamy 甜度適中好喜歡🍰💕
  • Mini Focaccia Art
  • Super Green
  • Earl  Gregy  Burnt  Cheesecake