2023-02-18 51 瀏覽
📍 📍 📍 A.B.C.P (灣仔)灣仔明仁里3號安興大厦地舖行去bakehouse 途中,見到巷仔位置有間Cafe,感覺好vintage,餐廳用咗深色木做設計,仲有戶外座位,好有feel。✨✨✨House salad💰free😋😋😋😋/5入面有ham,芝士,香草車厘茄,櫻桃蘿蔔,沙律菜🥗!✨✨ham捲到好似花一樣超吸晴!😍沙律最緊要食材好新鮮,所以好食,值得一提係佢啲沙律醬係另上💓💓👉 Egg Benedict with Parma Ham💰138(+10 ham)😋😋😋😋.5/5呢個真係不得之了,個擺盤好精美💓💓望到都食指大動!個水波蛋脹卜卜,流心效果好澎湃😍😍 紅菜頭蓉成個感覺都好健康,配上義大利麵包,麵包外脆內軟。呢個淨係賣相已經滿分✨✨看賣相已令人食慾大開,味道都無得頂💓💓💓👉 意式卡邦尼意粉💰$128😋😋😋😋.8/5單睇賣相已經好吸引!有風乾豬面頰肉同意大利豬腩煙肉,聞落好香,煙肉鹹香,每條意粉都有汁,入口好creamy 但又唔膩,而意粉煮得啱啱好,口感好好,推薦!必食💓💓💓✨👉Flatwhite 💰$45😋😋😋😋.5咖啡飲香滑,拉花好靚✨✨奶泡好綿密👉 Americano
📍 📍 📍 A.B.C.P (灣仔)
灣仔明仁里3號安興大厦地舖

House salad
💰free
😋😋😋😋/5

👉 Egg Benedict with Parma Ham
💰138(+10 ham)
😋😋😋😋.5/5

👉 意式卡邦尼意粉
💰$128
😋😋😋😋.8/5

👉Flatwhite
😋😋😋😋.5
咖啡飲香滑,拉花好靚✨✨奶泡好綿密

👉 Americano
😋😋😋😋.5
飲落好香一啲都唔酸,咖啡濃度適中,好易入口。

👉 latte
😋😋😋😋.5
飲落好香濃咖啡味,能夠係小店飲到又香又濃嘅Latte,好醒神💓

回頭: yesYesyes!!!全部食物都係精心炮製,食物拍得住高級餐廳!!🔥🔥而且cafe既staff好nice仲好靚女😍cafe樓底又高,坐得好舒服無壓迫感💕💕💕

#kermit食在灣仔
農曆新年期間係屋企食完開年飯後就係灣仔一帶遊走一下,睇下新一年有冇咩新發現。 行到大王東街就俾啲咖啡香味吸引咗。舖頭位置唔算顯眼,入到去可能因為店內樓底高所以感覺都幾舒服唔侷促。因為都係為食入左去又冇參考過其他食評,所以都係諗住叫件蛋糕配咖啡試試個出品。Dirty今日呢杯Dirty 用哥斯達黎加豆,味道帶有焦糖同可可既味道,層次豐富。DetailChirripó/San JoseRed Catuai Back Honey1550 MASL喜愛度(5分為滿分): 4.5Americano 帶果香,微酸,個平衡做得好好。下午茶配件蛋糕絕配喜愛度(5分為滿分): 4抹茶卷蛋糕蛋糕豐厚棉密,有濃濃既抹茶味,忌廉夠細滑。整體個卷蛋好好食。如果忌廉再濃多少少就會好完美。喜愛度(5分為滿分): 4.5總括嚟講,絶對係一間有驚喜既咖啡店。

Dirty

1550 MASL
Dirty

喜愛度(5分為滿分): 4.5

Americano
帶果香,微酸,個平衡做得好好。下午茶配件蛋糕絕配

喜愛度(5分為滿分): 4

抹茶卷蛋糕

喜愛度(5分為滿分): 4.5

總括嚟講,絶對係一間有驚喜既咖啡店。
  • Dirty
2023-02-09 23 瀏覽
每次嚟灣仔都一定會發現新嘅小店,今次嚟到新開嘅木系Cafe,係so far我去過咁多間Cafe之中,最好食嘅cafe啊🤩 Carbonara 拍得住高級西餐廳嘅水準,🍝! 意大利麵煮得好煙韌,蛋汁,parmesan cheese,培根🥓的鹹味同煙熏味相得益彰,最緊要就係唔會好膩!Sunset Egg Benedict 真係有sunset嘅感覺,係紅色㗎! 用咗紅菜頭嘅sour dough,開胃清新🍳 最後最後,一定要提佢嘅甜品自己,corn crumble burnt cheesecake, 用咗粟米,所以個蛋糕唔係呀膩,一個人食晒都唔會有罪惡感😉꧁☬小編食左咩☬꧂✅ classic carbonara✅ sunset egg benedict✅ corn crumble burnt cheesecake✅ flat white(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $200♥

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅ classic carbonara
✅ sunset egg benedict
✅ flat white

(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $200♥
A.B.C.P 🔠@a.basic.coffee.production灣仔出名人多,餐廳多,巷仔亦都特別多⛔️ 除咗比較大型出名嘅coffee shop,例如The Cupping Room同The Coffee Academics,其實都有好多小店架🎈上次喺bakehouse門外排隊嘅時候,喺掘頭巷仔見到有間新開嘅coffee shop🧨Hot Latte 🍼Hot Piccolo 🎷去coffee shop梗係唔少得一杯咖啡啦🤓Piccolo係意大利文有小/迷你嘅意思,係唔想飲太多牛奶但又想飲杯啡嘅時候嘅好選擇🥛 佢Espresso:Milk 嘅比例比Latte高,咖啡豆嘅味道會更突出☕️兩杯啡都有好靚嘅latte art,即使都係心型,但細節同技巧都唔完全一樣🤍Classic Carbonara 🍝onion|guanciale|pancetta|yolkCarbonara 比係香港平時經常食到嘅顏色更橙黃🧡 就知道呢個唔係忌廉版本,而係跟足正宗嘅煮法,以蛋黃同芝士為主🍳 每條意粉都沾上蛋味香滑濃郁嘅醬汁,厚厚嘅醬汁唔太乾亦唔太濕✨ 完美💯講到傳統,除左醬汁之外,配料又點可以求其呢🥹
A.B.C.P 🔠

去coffee shop梗係唔少得一杯咖啡啦🤓

Classic Carbonara 🍝
onion|guanciale|pancetta|yolk

Classic Carbonara

講到傳統,除左醬汁之外,配料又點可以求其呢🥹 一定唔少得嘅有風乾豬面頰肉條Guanciale🥓 Guanciale同常見嘅Bacon雖然都係醃肉,但後者係肚腩位置,而前者係臉、胸口同頸特定嘅三角形部分,珍貴得多😭 肉質相對結實,油份較多,味道都更加濃郁💪🏽 配埋意大利豬腩煙肉條Pancetta,令意粉帶有鹹香嘅滋味😍

Sunset Egg Benedict with Parma Ham 🧀
pink focaccia|beetroot mash|poached egg|beet hollandaise sauce

Carbonara跟足傳統,而Egg Benedict就好創新🤣 冇用到 English Muffin做底,反而用左意大利包 Focaccia,食落口感有少少似pizza🍕 紅菜頭不論醬汁定係Mash都煮得好,少少土腥味都冇!水煮蛋非常流心❤️‍🔥 加$10就有Parma Han仲洗咩考慮🤣

Hojicha Cream Cake 🍂

Hojicha Cream Cake

呢度嘅cheesecake同cream roll 分別係 @coffeecakeorme 同 @missinglink.coffee 嘅出品🤝🏼 但係都好講緣份,當日去到好多款都已經賣晒🥹

卷蛋圓轆轆🟤 外層嘅蛋糕綿密鬆軟,中間嘅忌廉夠晒幼滑,微甜再加上茶香,輕盈唔膩✨

小店除左有咖啡豆出售,仲有寄賣手繪漫畫杯墊,連近期最hit嘅男兒當入樽都有🏀

雖然coffee shop唔係係熱鬧嘅大街,但係正正因為位置夠靜同夠避世,讓食客可以喺忙碌嘅灣仔中舒服又放空咁好好享受一杯咖啡、一件蛋糕同埋一個空間☺️
Hot Latte
Hot Piccolo
Classic Carbonara
Hojicha Cream Cake
2023-02-06 28 瀏覽
A.Basic Coffee .Production用心. 用❤️. 用💕用心去做的食物. 心思. 細緻. 用❤️一間細細的舖子,卻做出一些精心細緻的食物. 全部食物自家手作,自家烹調,味道來自初心❤️—————————咖啡☕️:無論凍或熱☕️都一樣喝出咖啡的濃郁和幼滑😋☕️💕Classic Carbonara:意粉🍝軟硬度適中,忌廉味道配搭得恰當,混合在意粉內的煙肉🥓夠香又好吃😋—————————Sunset Egg Benedict:好特別又特色的一款食物,紅菜頭、番茄🍅的健康,自家醬汁的配搭'有點像漢堡包🍔但又像不是,溫泉♨️般的蛋黃夾著紅菜頭的特色美味⋯⋯好有fresh的感覺如陽光☀️………..伴我😁—————————悠閑…閒情日致享受著陽光般的食物☀️其實開心🥳簡…單就在你身邊..食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍.鍾意寫..留下美食的回憶😝—————————
A.Basic Coffee .Production

Classic Carbonara:

Sunset Egg Benedict:
如陽光☀️………..伴我😁

悠閑…閒情日致享受著陽光般的食物☀️
其實開心🥳簡…單就在你身邊..
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍.鍾意寫..留下美食的回憶😝

2023-02-02 561 瀏覽
開完會喺灣仔試咗一間位置好隱蔽嘅Cafe,個名好得意叫A.B.C.P即係A basic coffee production😊餐廳裝修vintage餐枱用咗木做主調,燈光暗地感覺舒服。❁ Fig Scone大推❤️❤️❤️ 有時食果啲會太硬,呢間口感夠鬆化牛油味香,食嘅時候依然暖暖地,配上無花果醬同cream cheese好正。❁ Super Green (Kale Shell Pasta)冇諗過素食都好好食☺️上面有啲花生、油漬蕃茄、洋蔥等等,醬汁用咗燕麥奶整成,貝殼粉同平時食嗰啲有啲唔同,比平時嗰啲再細粒好多,醬汁均勻。❁ Egg Benedict with Parma Ham呢個不得了😀 擺盤精緻用心製作,切開流出濃濃既蛋黃汁,法式麵包質地外脆內軟,平時食嗰啲好多時都好硬。配上紅菜頭醬,唔會太甜個味道啱啱好,成個感覺都好健康!❁ Hojicha Cream Roll茶味香濃,咬落去好鬆軟中間嘅cream幼滑整體都好好。❁ Latte中規中矩好大杯

❁ Fig Scone
Scone  (Fig)
Scone

Kale  shell  paste

❁ Egg Benedict with Parma Ham
Egg Benedict with Parma Ham

❁ Hojicha Cream Roll
茶味香濃,咬落去好鬆軟中間嘅cream幼滑整體都好好。

❁ Latte
中規中矩好大杯

2023-02-02
午餐
Scone  (Fig)
Scone
Kale  shell  paste
Egg Benedict with Parma Ham
  • Sunset Egg Benedict
  • Hojicha  cream  roll
2023-02-01 1319 瀏覽
-🦄 ᴀ.ʙ.ᴄ.ᴘ @a.basic.coffee.production ・🎪 小時候 幸福是一件很簡單的事☺️🎷 長大了 簡單是一件很幸福的事🫣・🎠 泡壺茶 聽着歌其實也真的簡單🫰🏻🍁 簡單是 一份療癒滿滿的幸福感💘・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🕊️【 𝔏𝔞 𝔳𝔦𝔢 𝔫𝔢 𝔳𝔞𝔲𝔱 𝔡’ê𝔱𝔯𝔢 𝔳é𝔠𝔲𝔢 】・💐 ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ᴠᴇɢᴇᴛᴀʙʟᴇs ᴡᴀʀᴍ sᴀʟᴀᴅ ʜᴋᴅ78⛅️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・迷你絢爛的庭園散發着 玲瓏雅致之清香氣息試問有誰欲破壞這花園 畢竟是農夫默默耕耘說真的我很喜歡吃沙律 但冷的沙律我卻很怕這個沙律卻是有溫度的 像被陽光照耀般暖和整個沙律的層次跟配搭 其實很中我喜好箭靶特別是那個酸甜的醬汁 令味道昇華至最高點如此清新開胃的沙律醬 確實是料理中之靈魂當然烤蔬菜全都很新鮮 我最愛會是葫蘆瓜喔還有那些很甜很綿密的 有點像天山雪蓮之物真的是觸動心靈的蔬菜 但它們究竟是什麼呢・🪵 ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ʙᴇᴇғ ᴡ sᴍᴏᴋᴇʏ ᴇsᴘʀᴇssᴏ ʜᴋᴅ248⛅️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌗🌑・好像是近期推出的料理 很適合我爸這牛肉控散發著木系煙燻之感覺

🎪 小時候 幸福是一件很簡單的事☺️

煩囂俗世中的一點光芒 閙市中的隱蔽小窩居

ᴘ.s.❶ 大家都好像在吃甜點…被吸引了🥺
ᴘ.s.❷ 心中默默期待著店家…會出新品🤤

2023-01-29
10 分鐘 (堂食)
ʜᴏᴛ ʜᴏɴᴇʏʙᴜsʜ ᴛᴇᴀ
2023-02-01 37 瀏覽
下午嚟到一間local café 歎返個brunch,估唔到閒日lunch time 都差唔多坐滿。因為餐廳嘅位置唔算多,最好book定枱先。Menu 簡單,但都有齊小食、主食、甜品同咖啡等等。無論係想歎個tea定當主食都一樣無問題。Sunset egg benedict with parma ham ($148) - 賣相真係一流,靚到好似藝術品咁,啱晒打卡!平時嘅egg benedict 係用English muffin做底,呢個竟然係用意大利包focaccia,好有創意!食落好香同鬆軟。而粉紅色嘅係紅菜頭醬汁,同個包好襯之餘,仲健康好味。水煮蛋入面超流心,撈埋parma ham同包一齊食真係無得頂!Flat white oat milk ($50) - 咖啡好濃郁,仲有得轉燕麥奶👍🏿👍🏿👍🏿

位於灣仔利東街附近每條巷子有很多隱世小店其中也有高質咖啡選擇 🥰在bakehouse轉彎最近新開..A Basic Coffee Production...充滿藝術氣派 走復古路線全間店深色木系設計值得一提係唱片機和大喇叭另有戶外座位 有種外國氣氛 😛店舖座位不算多中間擺放一張大木桌樓底高 令空間感卻很大主食提供意粉和沙律最吸引有幾款自家製甜品而咖啡由自家烘焙的咖啡豆而手沖也有很多豆類選擇看得出對咖啡很認真 很講究//Roasted vegetables warm salad $78//色彩繽紛的暖沙律 很豐富除了菜/水果 還有粟米芯 薯仔 薯片由店員混好醋汁再上菜加上少許味粉 食落口感清新而且夠飽肚 醋汁也很會太酸味//Rum raisin burmt cheesecake $58//食完沙律 就一定叫自家製甜品有幾款蛋糕都想食最後揀了rum酒味巴斯克做得不錯 外皮焗得脆口燶邊上層沒有凹陷 芝士同rum酒平衡口感軟滑 帶有粒粒提子乾//Flatwhite $45//咖啡由自家烘焙豆沖煮飲落順滑 豆味香濃溫度和奶泡都控制不錯拉花很幼細 飲到底也仍然清晰下次可以再來飲手沖咖啡
位於灣仔利東街附近

拉花很幼細 飲到底也仍然清晰
下次可以再來飲手沖咖啡
  • Rum raisin burmt cheesecake
2023-02-01 152 瀏覽
好耐無嚟灣仔搵食,之前喺網上見有人推介呢間「A Basic Coffee Production」,已經即時 bookmark 咗,適逢今日有空檔,即刻約埋朋友過嚟食個 early lunch。原來餐廳嘅位置都幾隱蔽,藏身於大王東街入面嘅一條小巷內,店面細細,座位不多,但裝修幾有格調,休閒復古,再襯以一室啡木傢俱,為餐廳添上一份和諧暖意。先嚟一客意式卡邦尼意粉 ($128),賣相好吸引,睇得出廚師很用心製作。意粉煮得啱啱好,煙韌唔過腍,每條都均勻地沾上了醬汁,入口滑嘟嘟,creamy 又不膩口。配料有風乾豬面頰肉 同 意大利豬腩煙肉,前者七分肥三分瘦,聞落好香;而 pancetta 味道亦濃厚鹹鮮,用嚟配意粉吃,味道一流!桃紅色嘅班尼迪蛋 ($138) 真係第一次見,原來係喺吹彈可破嘅 egg benedict 面頭淋上了紅菜頭荷蘭醬,單看賣相已令人食慾大開。水波蛋脹卜卜,又圓又嫩,而且流心效果非常澎湃,配上濃稠綿滑嘅荷蘭醬、夾層嘅紅菜頭蓉同墊底嘅 focaccia,超美味。另外仲點咗 Latte ($45) 同 焙茶 Cream Roll ($58),咖啡嘅拉花相當優美,清晰挺身,入口
另外仲點咗 Latte ($45) 同 焙茶 Cream Roll ($58),咖啡嘅拉花相當優美,清晰挺身,入口暖笠笠,+$30 upgrade 咗隻咖啡豆,口感幼滑細緻,飲落咖啡味好香濃。
卷蛋甜而不膩,質地軟硬恰宜,鬆軟有致又唔會過份乾身,中間嘅忌廉口感好豐潤,幼滑中更帶濃郁焙茶幽香😜
絕對列入最喜歡愛的cafe 之一。由灣仔地鐵站一出,穿經過囍帖街,在優靜的小巷,有一間小cafe 戶外有一張餐桌,當日有點冷就同朋友坐室內。裝修擺設都很用心,有包裝咖啡豆選購。早午餐甜品選擇好多。Classic canbonara $128 真心好食,好濃郁的忌廉芝士汁煎香煙肉,令人一口接一口。Sunset egg benedict $138好特別以紅菜頭做中間的主調,別吃起來很清新。(不過不是人人都接受到紅菜頭味)甜品Chocolate chesnut roll $60 蛋糕軟棉棉,中間還有粒粒栗子,又不會太甜,配咖啡好夾。
絕對列入最喜歡愛的cafe 之一。

戶外有一張餐桌,當日有點冷就同朋友坐室內。

裝修擺設都很用心,有包裝咖啡豆選購。

早午餐甜品選擇好多。

Classic canbonara $128
真心好食,好濃郁的忌廉芝士汁煎香煙肉,令人一口接一口。

Sunset egg benedict $138

甜品
Chocolate chesnut roll $60
蛋糕軟棉棉,中間還有粒粒栗子,又不會太甜,配咖啡好夾。

• chocolate chestnut roll
  • Latte
  • Classic Carbonara
2023-01-28 43 瀏覽
今日同朋友路過灣仔見到有間Cafe《A.B.C.P》,就被傳出嚟嘅咖啡味吸引咗,咁未食野就入去食lunch。Classic Carbonara $128睇落去好似好少以為唔夠食,但係最後差d食唔哂,意粉好彈牙,唔會淋哂,醬汁啱啱好掛晒喺每一條意粉上邊,煙肉嘅份量又達致每一啖意粉都食到,仲將芝士碎鋪滿晒面頭,一流嘅配搭。Sunset Egg Benedict $138流心蛋下邊配上紅菜頭蓉,再配上pink focaccia,岩哂又鍾意食同打卡既人。Earl Grey Burnt Cheese Cake $62

Classic Carbonara $128

Sunset Egg Benedict $138

大年初一来探新店,祝愿大家新年咖运在线,喝更多好喝的咖啡,解锁喜欢的咖啡店。·ABCP全称A Basic Coffee Production,是去年底湾仔新开的咖啡店,距离Bakehouse很近,隔壁曾经是NOC。来之前就觉得,这个名字寄寓着主理人想要让咖啡回归日常和本真的理念。·实际也的确如此,这是几位年轻人开的店,虽然位置有点偏,但人气很高,气氛也好得不得了。在这里喝咖啡,你能毫不费力地感受到他们对咖啡的热情,那种因为在坚持做自己喜欢的事情而散发出的专注、活力和热情,就,真好啊!·风格低调,简约舒服,服务比较随性,但态度整体不错。咖啡豆大部分是自家烘焙,也有不少从全球淘来的优秀手冲豆。注意到今天到店的大多数客人都点的手冲,还有好几位看起来是咖啡发烧友。·手冲豆单放在全HK都算得上丰富,不过直接从台面上摆开的一堆豆子中挑选更方便。惊喜地发现了一支从没喝过的小众豆种Sidra,风味也都令我感兴趣,并且很特别!·结果结账一看120HKD,我这么会挑嘛哈哈哈。贵是真的贵,但味道值得,回来一路上都在仔细琢磨。最近我喝咖啡有点摆烂,但这毫无疑问是最满意、最让我记忆犹新的一杯!·Sidra凭什么
Sidra凭什么这么贵?产量低是一方面,在近几年的WBC中频频崭露头角是另一方面。还有一个原因你喝过了才知道,Sidra好比是继承了许多豆种的优点的全能型选手,糖酸比、风味清晰度、口感醇厚度统统在线!
【Natural Sidra】香气很草莓,酸度很明亮,果酸和蜜感达成了令人愉悦的交叠,尾段那几口喝起来简直就是糖渍番茄!Juicy和grapy的迷人mouthfeel贯穿始终,借用包装上的描述,这就是手冲咖啡中的黑皮诺吧!
2023-01-22
在灣仔逛完太原街和喜帖街在附近的小巷見到間咖啡店就入去食個 late lunch店舖不大,高樓底、搭配木系家具設計簡約帶點復古風,感覺溫暖舒適儍媽點了客 ... Super Green〈HK$98〉是用 Super Food 羽衣甘藍做的青醬貝殼粉醬汁不會太濃稠,帶點酸香,清爽開胃不膩口加入了腰果碎和酥脆的羽衣甘藍脆片,增添口感咸咸酸酸的蕃茄乾令味道更豐富儍爸的 ... Classic Carbonara〈HK$128〉醬汁剛剛好掛汁,入口 creamy 充滿蛋香,煙肉和芝士的咸香滋味好吃 ~~儍爸的 ... Espresso Tonic〈HK$55〉為食的儍媽梗係要嘆多杯咖啡食件蛋糕啦 ~~Flat White〈HK$45〉Hojicha Cream Cake〈HK$60〉外層蛋糕綿密鬆軟裡面的焙茶忌廉香甜幼滑,茶味濃郁在收銀處旁見到靚靚的手繪動漫杯墊有最近大熱的 Slam Dunk ...梗係要與大家分享 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
在灣仔逛完太原街和喜帖街
在附近的小巷見到間咖啡店就入去食個 late lunch
店舖不大,高樓底、搭配木系家具
設計簡約帶點復古風,感覺溫暖舒適
儍媽點了客 ... Super Green〈HK$98〉
是用 Super Food 羽衣甘藍做的青醬貝殼粉
醬汁不會太濃稠,帶點酸香,清爽開胃不膩口
加入了腰果碎和酥脆的羽衣甘藍脆片,增添口感
咸咸酸酸的蕃茄乾令味道更豐富
滋味好吃 ~~
儍爸的 ... Espresso Tonic〈HK$55〉
為食的儍媽梗係要嘆多杯咖啡食件蛋糕啦 ~~
Flat White〈HK$45〉
Hojicha Cream Cake〈HK$60〉
外層蛋糕綿密鬆軟
裡面的焙茶忌廉香甜幼滑,茶味濃郁
在收銀處旁見到靚靚的手繪動漫杯墊
有最近大熱的 Slam Dunk ...
梗係要與大家分享 ~~
2023-01-26
10 分鐘 (堂食)
午餐
  • super green
  • Classic Carbonara
  • Flat White
2023-01-27 36 瀏覽
今日嚟到灣仔 約咗個好耐冇見嘅同事食lunch 嚟到大王東街 想搵間Cafe 可以靜靜地坐得舒服見到巷仔開咗間新cafe 叫A.B.C.P , 呢幾個字母嘅意思係 A basic coffee production 喺門口已經聞到好濃嘅咖啡味,餐廳設計簡約,用上木製嘅枱凳 幾有文青feel平時我好鍾意食Egg Benedict , 不過會嫌蛋黃醬hollandaise sauce 有啲肥膩 呢度嘅 Sunset Egg Benedict 係用紅菜頭醬 配上紅菜頭粒 食落去感覺清新健康! 另外再點咗carbonara 見到廚師係開放式廚房即時製作 五花腩肉味香濃 煎到脆脆地 意粉軟硬度剛好 presentation 好靚 值得一讚飲品方面我哋叫咗Dirty同埋why not both ( espresso + piccolo ) 咖啡好有水準👍🏾最後而家叫多咗個Chocolate cream roll 作結 滿意的一餐

滿意的一餐