2015-10-28 332 瀏覽
觀塘一向是我尋寶的勝地,今次咁啱嚟觀塘做野,放工行過開源道,發現尼間位於駱駝漆大廈3期賣Cupcake的樓上舖,我尼個甜品愛好者又點會錯過呢!店舖的裝橫走簡約路線,但售賣的馬卡龍餅、cupcake、生日蛋糕、果仁等等均十分精緻夢幻,而且仲係自家製添,誠意十足。我賣左四個唔同口味的baby cupcake試下,雖然小巧,但當零食非常過癮。分別係Banana Lust, Mocha Espresso,Creamy Carrot同Banana Choco,當中我最中意就係Creamy Carrot,非常creamy,蛋糕內更夾有一絲絲紅蘿蔔,甜味適中。另外,原來店家新推出了Cupcake X Ice cream,咁有趣的crossover對於我尼個咁中意食雪糕的人當然不能錯過。雪糕配上忌廉再加蛋糕三層享受,超有口感。另外仲有自家製蝴蝶酥同果仁,非常香口。除了上述兩個主打,我仲見倒有訂食製蛋糕買,咩樣式都可以揀,一磅大約$400多,價錢合理,下次屋企人生日可以試下!
Baby Cupcake
Cupcake X Ice cream

2015-10-23
$80 (其他)
Baby Cupcake
Cupcake X Ice cream
  • baby cupcake
2015-10-26 238 瀏覽
星期六tea time食咩好其實因為去左觀塘行outlet順道搵埋工廈的甜品店由於outlet係駱駝漆大廈一帶所以就搵到黎呢到見到廚櫃入面一個個mini cupcake真係可以一次過食晒佢地最後決定每款一個左起: s'more, peanut butter, choco hazelnut, choco banana真係可以一口一個咁食size同普通麵包店的蛋糕仔差唔多但係一個咁細size的也可以整到流心到主打出場了cupcake, ice-cream分開食得多點會諗到crossover出黎原來幾特別我只係揀左雪糕口味雪糕口味每天不同當天有mint chocolate, lychee, cookies & cream, 仲有一款唔記得左我決定要mint chocolate, 而朋友揀左荔枝原本以為cupcake應該是用原味吧想不到甜品師給我們配上不同口味的cupcake左: 荔枝雪糕+banana lust regular cupcake右: 薄荷朱古力雪糕+creamy carrot regular cupcakecreamy carrot cupcake用上新鮮紅蘿蔔製作一條條的紅蘿
星期六tea time食咩好

size同普通麵包店的蛋糕仔差唔多

但係一個咁細size的也可以整到流心
banana choco mini cupcake
到主打出場了

cupcake, ice-cream分開食得多

點會諗到crossover出黎原來幾特別

我只係揀左雪糕口味

雪糕口味每天不同

我決定要mint chocolate, 而朋友揀左荔枝

原本以為cupcake應該是用原味吧

想不到甜品師給我們配上不同口味的cupcake

一條條的紅蘿蔔絲

第一啖由頂層雪糕到底層cupcake咁食

口感特別, 冰凍雪糕完全可以融合

冇揀錯
仲拎左佢地單張, 下次訂cupcake又多個選擇
2015-10-24
banana choco mini cupcake
2015-09-29 428 瀏覽
聽朋友介紹位於觀塘駱駝漆大廈這間cupcake很不錯,這天專程來試一試。本來只想試試主打的cupcake, 後來看到這款雪糕加杯子蛋糕的甜品很吸引,跟朋友每人叫了一隻味share 牛奶味,芝麻味和藍莓味,Cupcake則分別有香蕉味,朱古力味。雪糕味道都不錯,不太甜,個人最喜歡是牛奶味,牛奶味很香,有鹽味的醬鋪面,味道豐富又不太甜~Cupcake更加出色,很香的蕉味,蛋糕很軟,配合雪糕一起很好吃!不可忽略的是甜品加了特製蝴蝶酥和果仁,兩者都很不錯,很香又不太甜,值得一試呢

2015-09-05
2015-09-07 571 瀏覽
星期六係觀塘駱駝漆大廈做完野,就到了五樓的ACO cake食返個cupcake開係電梯口隔離,一眼就望到,非常方便。本來極肚餓想要個cupcake醫肚,但見佢地有款cupcake x ice cream,消暑同時飽肚,所以就要左個試下啦!雪糕方面要左D24榴槤雪糕,冰鎮涼快夠爽皮。cupcake就要左香蕉味,清新飽肚。另外呢個Love at the first sight仲配有自家製蝴蝶酥,同埋caramel hazelnut,食落特別有口感,微甜為淡而無味的口腔帶來清新。平日食小蛋糕/雪糕就多,但二合為一既就真係第一次,如果路過這區的不妨一試啊!

開係電梯口隔離,一眼就望到,非常方便。

2015-09-05
星期五放工和友人走到公司附近有不少開倉店的駱駝漆大廈行街,偶爾看到在5樓這間cupcake小店就走進去看看。ACOcake原來長寫是「A Cup of Cake」,杯子蛋糕近這幾年在香港的甜品界崛起,在鬆軟的蛋糕上擠上漂亮又幼滑的忌廉,有時又加上精緻的裝飾,不失為送禮自用佳品!記得我結婚時也特地在酒店訂了cupcake tower給賓客品嚐,後來姊妹們告訴我tower不夠十分鐘已經全數沽清,可見cupcake的威力(>﹏<)ACOCake門外以蛋糕畫和彩色氣球佈置,店內放有一張白色圓枱,另外有一張小型吧枱,裝飾可愛又清新,配合杯子蛋糕店夢幻的感覺Baby size cupcake ($15)超親切好客的店員小姐介紹了幾款在櫥窗內的baby size cupcake給我,第一次看到黑色像煤炭屎鬼一樣的cupcake,原來它(Bamboo charcoal)是以台灣食材竹炭再加上cream cheese和炒過的黑白芝麻制作而成。好吧!就試下食炭!其實竹炭本身真的吃不出有什麼味道,只帶點淡淡的甜味,反而上面的cream cheese和炒過的芝麻就十分香口。蛋糕裡面鬆軟而濕潤,
Baby size cupcake ($15)
Baby size cupcake
其實竹炭本身真的吃不出有什麼味道,只帶點淡淡的甜味,反而上面的cream cheese和炒過的芝麻就十分香口。蛋糕裡面鬆軟而濕潤,證明cupcake新鮮。
Bamboo Charcoal
另外很喜歡香蕉入饌的我二話不說點了Banana Lust,裡面有新鮮的香蕉蓉,更加香甜和moist!可惜我最愛的Red Velvet cupcake當日已售罄,要不然真想吃多幾個...
Banana Lust
吃畢兩個baby size cupcake,意猶未盡之際看到桌上有新產品(Le Cupcake De La Glace)($43)的介紹, 透明杯裡除了裝著一大球雪糕,下面還有一層cream cheese和一個regular size cupcake,又好似幾吸引,就同友人share一杯吧!雪糕我選了曲奇味( 當日還有榴槤味和熱情果口味選擇),店員說chef會替我配搭與雪糕配襯的cupcake口味,又幾有驚喜。

登登登登~ 原來是雲呢拿朱古力兩味的regular size cupcake,在雪糕上淋上 salted caramel糖漿,再加以酥脆兼牛油香濃的蝴蝶酥以及有焦糖crust的原粒夏威夷果仁配襯!
Le Cupcake De La Glace
我最愛的是salted caramel那種稍帶鹹味的甜令人印象深刻,還有那顆大大粒的夏威夷果仁,脆得不得了,味道極香,最好留到最後吃否則它可能會蓋過了其他味道。
Le Cupcake De La Glace
在玻璃櫃裏看到卡哇依的七彩卡通曲奇( 見到忌廉哥logo! )和婚禮用cupcake,原來這裡也可以訂造cupcake、cookie和macaron等~ 竟然還有推出中秋禮盒套裝呢。
不經不覺2015年已踏進9月,時間過得真快。偶而能和朋友分享一點甜,這種小確幸不失為每天營營役役工作中的調劑與動力。
Baby size cupcake
Bamboo Charcoal
Banana Lust
Le Cupcake De La Glace
呢間Cupcake全人手製作,仲要係每日新鮮整,聽到呢度都加哂分。Cupcake有Baby Size同Regular Size,Baby Size一啖一舊,岩哂買番去一粒一粒食😂,有好種唔同口咪,而果日係邊隻口咪就真係要問清楚啦!總括果日食到既幾款口咪,花生味最突出,用上頂級花生醬特別香濃,紅色既紅菜頭亦不俗,較為推介!仲試左雪糕杯子蛋糕($43),La Cupcake de la glace可以揀Cupcake味道師傅再幫你襯番個雪糕味,Cupcake係Chocolate味配上熱情果雪糕,仲試左荔枝味,後者較出色。拎上手雪糕較冰感,細問之下原來係為左滿足而家「相機食先」既我地,影完就岩岩好食得。店員建議食法係一次過吉到底,一啖食哂雪糕同Cupcake,兩者調和之下口感特別出色,仲有黑椒味既蝴蝶酥,唔知點解辣辣地經常性地好襯甜品,好似辣椒加朱古力咁,令到甜既味更加突出更加刺激味蕾,不得不提係面頭既焦糖果仁,焦糖包滿成粒果仁,甜得黎又香口,好味!(原來有獨立包裝可以買走,下次一定要買!) 雪糕味都係日日唔同,想試豆腐同芝麻味!窮遊指數:7/10好味指數:8/10

窮遊指數:7/10
好味指數:8/10

2015-08-31 675 瀏覽
觀塘工廈咖啡室以為人所熟悉, 原來連甜品屋也進駐工廈, 剛食完午餐,悶熱的天氣, 煩躁的工作心情, 當然要唻個Break, 剛巧見到ACO CAKE 這間溫馨CUPCAKE小甜品屋, 入去一嚐, 見到親切笑容的店員, 詳細介紹CUPCAKE, 自家為客人訂製個人喜好cupcake, 獨一無二, 只要比圖象, 就可印在cupcake面作婚禮及開PARTY用, 一人擔演幾重身份, 店員+廚師+DESIGNER, 原來是老闆的就係Macro,非常了得, 介紹完, 當然要馬上一試,  大熱天時, 當然係先唻一杯雪糕啦, 個名好長- Le Cupcake De La Glace, 原來係C upcake x Ice Cream, 老闆為我同朋友建議了新鮮的Passion Fruit & Lycee Ice Cream, 賣相非常特別,一次過滿足幾個願望, 我食的係熱情果雪糕~好清香, 有一粒超大的焦糖夏威夷果仁, 好脆口呀!一放入口有食爆谷的感覺, 但一咀嚼就有濃濃的果仁香味, 唔怪得望到廚窗自己也是一小吃呀, 可獨立一包當零食。之後旁邊的蝴蝶酥, 好脆呀, 還有兩粒牛油爆谷, 到最底就係期待已
焦糖夏威夷果仁
之後旁邊的蝴蝶酥, 好脆呀, 還有兩粒牛油爆谷, 到最底就係期待已久的香蕉Cupcake, 好鬆軟的蛋糕,啖啖的香蕉味慢慢滲出唻。還有焦糖醬TOPPING。
熱情果雪糕 x 香蕉Cupcake
而朋友的荔枝味, 也有一同品嚐,
荔枝雪糕 x 甘荀CUPCAKE
荔枝香味濃郁, 而甘荀Cupcake creamy carrot, 果然係亮點, 這裡的招牌菜色Cupcake, 果然好鬆軟的蛋糕, 最特別係, 一條條甘荀絲, 好有o趙口, 落足材料呀!而且好清甜。
之後當然忍唔住再買多4 個CUPCAKE返公司請同事一同品嚐啦,
CUPCAKE
MACRO話cupcake每天新鮮泡製, 好多時人客都一早預定, 否則到午膳後已搶購一空, 好彩今日還有4款, BABY CUPCAKE分別係1) creamy carrot cupcake, 2) Matcha cream x Red bean cupcake, 3)Peanut butter X Chocolate cupcake , 4) Banana Lust
返到公司同事食抺茶紅豆, 發現蛋糕中心有一粒粒的紅豆蓉, 好夾,好好味。所以好滿足的一個下午呀!
題外話/補充資料: cupcake每天新鮮泡製, 要預定, 否則到午膳後已搶購一空
2015-08-21
焦糖夏威夷果仁
荔枝雪糕 x 甘荀CUPCAKE
CUPCAKE
  • creamy carrot cupcake
  • Matcha cream x Red bean cupcake
  • Peanut butter X Chocolate cupcake
  • Banana Lust
2015-08-17 782 瀏覽
獨個兒到 觀塘 駱駝漆大廈 去處理一些事務, 竟然發現了這家 cupcake 店~營業時間: 1200 - 1900門面比較樸實, 但一看便知是蛋糕店~店內的裝修和擺設都很夢幻很有童話色彩 .... Cupcakes 都彩色繽紛, 十分夢幻~花多眼亂, 熱情的店員推介我吃 Cupcake + 雪糕球~ Cupcake + 雪糕球這一杯賣相精美的 Cupcake + 雪糕球, (有蝴蝶酥、果仁配料)雪糕是榴槤味的, 而蛋糕就是香蕉味 .... 這果真是奇怪的配搭~香蕉味的 Cupcake 糕身軟绵濕潤, 香蕉味濃而天然 ....如此奇怪的配搭, 當然是有奇妙的味道, 而奇妙的味道就是夢幻~本篇完~
營業時間: 1200 - 1900
門面比較樸實, 但一看便知是蛋糕店~
店內的裝修和擺設都很夢幻
很有童話色彩 ....
Cupcakes 都彩色繽紛, 十分夢幻~
Cupcake + 雪糕球
本篇完~

• cupcake + 雪糕球
2015-08-02 768 瀏覽
今日同老公去拍拖拖行開倉~ 雖然係工業大廈但都有冷氣開放,比唔上商場咁舒服但都好過喺出面街3×幾度嘅 行到攰攰地,發現咗5樓有個小天地…面內環境大致簡潔優雅,得2張枱仔,大概容納到5至7個人架咋。坐就唔算坐得舒服(我哋都唔好意思坐太耐XD)…不過行咁耐街有個位坐下食下啲 refreshment都幾好吖!我哋叫咗佢推薦嘅夏日雪糕甜品: 榴槤雪糕×香蕉cupcake(佢雪糕有3款口味: 榴槤/芝麻/水蜜桃,除水蜜桃會配朱古力cupcake,其餘2款雪糕都係配香蕉蛋糕),不過店員姐姐有講如果客人有request 可以幫佢轉喜歡嘅口味~ 非常貼心~ 店員都有講佢哋除咗雪糕外,其餘cupcake/蝴蝶酥都係自家制出品。不過老老實實,我哋已經係2個人share嚟食都覺得有啲漏,榴槤雪糕同香蕉cupcake又唔係真係咁 match,蛋糕好香濃但感覺好重香蕉油味,唔係果味,所以比較甜同漏。但個雪糕就幾好味,聞落冇榴槤味但食落好有清新榴槤味,但愛好榴槤者應該唔會夠喉~~ 望過佢其他cupcake display作品都冇特別精美,行開街食下都ok都唔需要話專登拜訪~~

行到攰攰地,發現咗5樓有個小天地…
2015-08-02
2015-07-29 711 瀏覽
同朋友食完「未夠喉」,記得朋友介紹過這間店,我們便OPENRICE一下地址。 門口放了一個彩色蛋糕, 很容易認。地方不算大,大約可以企十人。雖然地方不大,但看得出是花了一番心思裝修和佈置。好像置身於一個童話世界,給人一種童真、歡笑的感覺。一踏進店內,MARCO熱情款待,告訴我今天有那款雪糕、CUPCAKE。他們會定期轉換款色和不同味道。當他走進廚房時,我看看枱上的雜誌,原來他是店主難怪這麼熱情。從熱情款待中,可看到店主對甜品的熱誠和創意,是一位用心做甜品的年青人。如大家花多眼亂的話,不妨可以請他推介一下。我沒有點「一口CUPCAKE」,返而點了「CUPCAKE X ICE CREAM」。第一層是黑芝麻味雪糕,中間是cream cheese,而低層是香蕉蛋糕。三層中,味道最特出的是香蕉味,其次是芝麻味。蛋糕鬆軟;雪糕偏硬,甜度適中,能突顯先出黑芝麻的香味。旁邊的迷你蝴蝶酥,MARCO說加了煙肉。老實說我吃不出煙肉的味,但是比一般吃的帶一點點的鹹味,可能是沒砂糖吧?三樣合起來,可以給個 LIKE!!! 價錢上$43算合理。

2015-07-23
2015-07-21 986 瀏覽
星期日同Yan & Yin去APM行街,炎炎夏日好想搵個平平地的地方坐下食雪糕,上網見到呢間有雪糕食,又幾吸引,於是就去試下,位於駱駝漆大厦的小店,位置尚算易搵。細看之下,原來是一間cupcake專門店,主打訂造cupcake及曲奇,賣相好精緻呢,除了蛋糕,還有售賣蝴蝶酥、夏威夷果仁及腰果等。近期好hit的minions都出現了。小小的店子,簡約裝潢,牆上有cupcake的掛畫,擺放了不少甜點作佈置,店內設有幾個位子,可以堂食,一於坐低嘆下冷氣,環境寧靜,有舒適的感覺。有tea set。cupcake x Ice-cream ,雪糕杯子蛋糕,每杯$43。原來每日雪糕的口味都不同的,今日有四款味道選擇,要了 3.6牛奶、藍莓及黑芝麻,而cupcake的味道是限定,配料有蝴蝶酥、焦糖夏威夷果仁、腰果及芝士忌廉,蠻豐富呢。 3.6牛奶雪糕,濃厚牛奶味,冰凍的雪糕上有焦糖海鹽醬,味道更有層次,不俗,配上香蕉cupcake,濃郁的香蕉味,口感细腻濕潤,配料也不遜色,蝴蝶酥香甜,夏威夷果仁脆口,整體好味呀。藍莓雪糕,香藍莓味,比較清新,配上的都是香蕉cupcake,味道不俗呀。黑芝麻味雪糕,味道濃
近期好hit的minions都出現了。
有tea set。
黑芝麻味雪糕,味道濃郁,好突出,配上朱古力cupcake,香濃黑朱古力味,唔太甜,不俗呀。
Choco hazelnut mini cupcake,$15,因cupcake幾好食之下要了一個來試,榛子醬滑,配上香濃朱古力蛋糕更好味,小小的一件,不會太漏呀。

有水準的甜品,特別是 3.6牛奶雪糕,個人幾喜歡,雪糕+蛋糕一次過滿足晒呀,不論賣相及味道也花了思心。

2015-07-19 728 瀏覽
炎炎夏日,天氣酷熱,除了下雨天,每日的氣溫都達30度以上,在街上多行兩步便已汗流浹背,如此的高溫,吃雪糕的確是蠻不錯的選擇,沒想到,數月前曾惠顧的 Cupcake 店 - ACOcake,也開始來個變奏,發售雪糕,的確很會迎合市場需要!雪糕,擁有一個法式的名子 ~ Le Cupcake de la glace,其實是 Cupcake 變奏,廚師把雪糕加到 Cupcake 上,搭配豐富的 decoration,最後在雪糕面上加上 Topping。當日,有三款雪糕選擇:芝麻、朱古力曲奇妙趣、水蜜桃,最後我選了「水蜜桃」;而 Cupcake 底,則是隨機的味道,你估,當日我的 Cupcake 是什麼味道?冰凍的水蜜桃雪糕,味道好 Fresh,充滿夏日的感覺,口感有點像Sorbet,好冰凍,又沒有太多的奶味,杯裡還有3款自家製的焦糖果仁,有點似爆谷,非常脆口;另外還有一片香脆的蝴蝶酥,這麼樣的 decoration,有別於坊間一般雪糕店,原來全都是店子發售的小吃,很有心意喔!雪糕與 Cupcake 之間有一層 buttercream,增加了整杯甜品的層次之餘,還能被免雪糕過長時間與Cupcak
雪糕與 Cupcake 之間有一層 buttercream,增加了整杯甜品的層次之餘,還能被免雪糕過長時間與Cupcake 接觸,令 Cupcake 保持鬆軟口感!而這天,我的 Cupcake 底是 Red Velvet,中文名為「紅絲絨」,之前 BeautySearch 已嚐過這味道,很喜歡這有益、又不太甜的滋味!
Topping 還加了沖繩焦糖醬,令外表更美之餘,亦加多了一點甜,很不錯喔!
店外的白色牆身,比我上次到來時,多了許多相片,很吸引喔!
門前的佈置,充滿歡樂的氣氛!Cupcake 是會令人快樂的甜品
店內還多了一個大大的結婚蛋糕擺設,的確,近年越來越多西式婚宴,選了Cupcake 作為食品之一,相信婚宴會是這裡的目標客群!
而我,就好鍾意這裡的玫瑰花,全是甜美的糖果...
當然,Cupcake 是這店子的主打,不過,還有不少其他選擇。
2015-07-15 882 瀏覽
玩具開倉, 陪熊爸睇飽買飽之後, 我們便走到鄰舖吃甜品。店裏貼滿新推出甜品的廣告, 其實這間是杯子蛋糕店, 但我對當天售賣的款式不感興趣。甜品實為杯子蛋糕加雪糕球, 另有蝴蝶酥、果仁作配料。雪糕有四款味道可選: 曲奇、3.6牛奶、榴槤、藍莓, 反而雪糕將被配襯的杯子蛋糕口味是沒有得選的, 完全由店方話事。我買了藍莓雪糕, 店方配了件雲呢嗱朱古力杯子蛋糕給我。食法其實好簡單, 只要大翻亂便行, 因為我曾經單獨的吃那件杯子蛋糕, 縱使是有cream cheese 在, 蛋糕質地很硬、乾, 但是自從大翻亂後, 雪糕半溶並為杯子蛋糕添濕, 出來的味道明顯是好味多了。
玩具開倉, 陪熊爸睇飽買飽之後, 我們便走到鄰舖吃甜品

甜品實為杯子蛋糕加雪糕球, 另有蝴蝶酥、果仁作配料。

我買了藍莓雪糕, 店方配了件雲呢嗱朱古力杯子蛋糕給我。

外賣自取
$48 (其他)
2015-07-10 796 瀏覽
                                       食完中午飯,行街經過見到呢間旦糕店,嘩!好靚呀~ 我同小表妹都即刻飛左入去!見到啲旦糕甜品擺設好可愛又好華麗,旦糕櫃入面放著林林種種的杯子旦糕,除了樣子好看外,看到囗味也相當繁多,而且味道選擇竟然有我喜歡的囗味,Good!       值得一讚的是店子小小,原來後面有著私家的工房,老闆兼任甜品師,還那麼年輕,真感多材多藝,覺這是很用心開設的小店呀!                            這家店子位於觀塘的中心地帶內的工廠大廈內,路盲的我很易就找到,沒有難度!進入店子猶如置身係外國小鎮的cake shop咁,吸睛率100% 我本身不是個很“好“cupcake的人,在外國住的四年,完全沒有令我愛上這款旦糕,原因1.通常杯子旦糕必定有我不吃的忌廉,原因2.外國吃到的款式是大同小二,卻往往賣相遠超味道,“好睇唔好食既表表姐“,原因3.感覺體積不小,不討好的味道,太難令我有衝動去完成一件!

於是點了兩個雪糕cupcake(其實我妹二人從來沒吃過雪糕加cupcake的搭配,感覺幾新奇)雪糕口味有牛奶、曲奇,桃,仲有個顧住望啲靚旦糕,唔記得左
分別選了自家製的曲奇和北海道牛奶兩種味道雪糕。

曲奇雪糕配新鮮香蕉cupcake

曲奇雪糕不會很漏,雪糕中的餅脆而有咬囗,喜歡它的不過甜,實在比不少餐廳的死甜做得出色!
3.6牛奶雪糕配新鮮香蕉cupcake

牛奶雪糕是沒有主見的我,叫店主介紹個給舍妹吃而選的,奶味淡淡,香而不過冰,凍而不過厚重,滑而且幼細,真材實料呀!令我那個有厭食,173cm高的15歲小表妹都ko,可見其有多厲害!!!!!

甜品師和店員友善主動的為我們介紹雪糕cupcake的其他材料,主要是親製的脆香爆谷、不太甜漏份量洽好的海鹽焦糖,精美小巧脆脆的蝴蝶so,少少的蜜糖果仁等合成!甜點的構圖很美麗,配上可小木叉餐具好match呢!而底層都是每天新鮮製造的香蕉旦糕,旦糕和雪糕之間舖著有驚喜的creamcheese,帶有些像檸檬的清新而輕盈的微酸,帶給我倆無盡驚喜,完全沒有我不喜歡的cream呀
旦糕是我很喜歡的香蕉口味,能吃到新鮮蕉香,華而真實的味道,天然的香蕉,非一般蕉油可比!

看到店主和店員都在很努力工作,雖然店子可容座位只有約6個,雖然店子小小,但卻有著很討好人的味道,加上店主有對客人虛心不下詢問顧客意見,真心想可以改善不足的地方,想要做到盡善盡美的那份追求,實屬難得!!!大約只有年輕人能做到如此有魄力有heart有衝勁呀,值得學習!!
2015-07-10
曲奇雪糕配新鮮香蕉cupcake
3.6牛奶雪糕配新鮮香蕉cupcake
  • 曲奇雪糕香蕉cupcake
2015-07-05 723 瀏覽
記得兩三年前電視曾播出一系到以cupcake為主題的烹飪節目,當時見到各種五顏十色的小蛋糕,相當吸引。最近同事又提起cupcake,說這家位處觀塘的cupcake店具相當水準。今天適逢到觀塘外勤,就順道來買一點蛋糕回去試一下。店與地鐵店的距離非常近,基本上買完之後可以很快的乘地鐵回家享用,相當方便。店鋪小小的十分井然,擺設充滿童趣。櫥窗陳列著各式蛋糕和餅,每種都顯得精緻可人,十分吸引。Matcha Red Bean:上面的忌廉有濃郁的抹茶香味,蛋糕內有香軟腍甜的紅豆饀料,抹茶和紅豆一甘一甜配合得宜,味道恰到好處。Banana Choco:香蕉朱古力味的蛋糕有一股清新的香蕉味,店家標榜他們用原隻香蕉製作香油,而不是用現成的香油,所以香蕉味道來得自然,不是一股香蕉軟糖般濃濃的香味,而是邊嚼邊慢慢滲雜出來的味道。Choco Peanut:有濃濃的花生香味,感覺像是吃街頭的夾餅一樣。Bamboo Charcoal:上面灑滿了黑白兩色芝麻,十分香口。竹炭本身沒有特別味道,只是它本身有排毒的功效,感覺好像健康一點。蛋糕餅底本身香軟,蛋香頗濃,即使是小小的baby size,一口一個仍感滿足。客人除
Baby Size Cupcakes

蛋糕餅底本身香軟,蛋香頗濃,即使是小小的baby size,一口一個仍感滿足。客人除了可親自到店選購外,也提供電話和網上訂購服務,方便得很。下次有朋友聚會,買甜品又多一個好選擇。
2015-06-23
外賣自取