2015-07-01 822 瀏覽
觀塘工廈區已經唔再喺一個純工業區!實在越嚟越多新勢力進注!依間蛋糕小店可以話其中一間。依到嘅環境裝修好有少女風,充滿甜甜蜜蜜嘅味道!佢哋 cupcake 蛋糕仔每日都新鮮做,而且每日味道都有唔同,嚟試過幾次幫襯同訂過散水餅,每次都有新驚喜!而且仲會按客人需要訂做唔同款式嘅蛋糕!但估唔到負責人喺兩個年青嘅後生仔!今次貪過癮,自己買咗四嚿嚟試吓!分別有 Bamboo charcoal、Choco Peanut、Matcha Red Bean 同 Jazz choco!Bamboo charcoal 依嚿蛋糕仔黑猛猛,面層有cream cheeses 同 芝麻,仲添加咗了食用嘅竹炭粉!仲可以幫助身體排毒,實在太誇張!我自己食咗啖,蛋糕仔唔會乾身,鬆軟有彈性。cream cheeses 打得夠企身同細滑,味道方面唔太甜身,唔會好似成口食糖咁!Choco Peanut 依嚿蛋糕仔用上朱古力花生做!食咗啖後會喺咀裏面慢慢溶化,之後濃烈嘅花生味就慢慢滲出, 加埋朱古力嘅感覺就好似食緊格仔餅,個蛋糕底鬆軟又富牛油香。近年抹茶甜品大行其道!Matcha Red Bean依嚿蛋糕仔用上日本宇治抹茶粉做嘅蛋

近年抹茶甜品大行其道!Matcha Red Bean依嚿蛋糕仔用上日本宇治抹茶粉做嘅蛋糕絕對喺我依啲綠人不二之選!抹茶香已經唔在講,濃淡得宜!而且裏面有紅豆做餡,食到紅豆碎粒,口感都微妙!抹茶、紅豆同甜味配得啱啱好,甜而不膩!
最後Jazz choco 朱古力味份外濃郁,材料原味一食就揮發出。囗感幼滑,鬆軟嘅朱古力蛋糕仔,食完成口都朱古力味,好令人慢慢回味!唔好甜品嘅我,食完都鐘意!
年青人創業,心思健康蛋糕仔!60蚊真喺要支持吓!
記得曾經有朋友說過,在她公司對面有間小小的Cupcake店,蛋糕非常好吃,有一天,她要走了,臨別時送了一個叫 Red Velvet 的杯子蛋糕給我,的確,很好吃,甚至比數字過江龍的質感味道還要好!!這天下午,在觀塘附近開完會,30幾度的高溫,誰也是想走到室內吧,結果我來到這裡,打算休息一下,吃個蛋糕就好~店子不大,設有幾個座位可以坐著把Cupcake吃完才走,因為在工廠大廈,人不多,坐在吃會感覺也舒適~的確,我是想來找找我的Red Velvet,但今天的4款 Signature Cupcake 中,偏偏沒有她的份兒,看來我又要空手而回....在失望之際,店員卻說, 因為夏天剛推出了新甜品,是Cupcake + 雪糕的組合,還取了一個法式的名子 Le Cupcake De La Dace ($43),見價錢也合理,自己又熱到痴線,就來了一客試試吧!!雪糕可以從四款口味中選出喜歡的,由純鮮的北海道3.6牛孔, 朱古力的曲奇妙趣,酸甜的熱情果,及重口味的榴槤也有.....我選了比較少見的熱情果,夏天嘛!口味都想清爽一點!!不一會店員就送上了我的甜品杯.....除了雪糕及杯子蛋糕外,配料還有自
的確,很好吃,甚至比數字過江龍的質感味道還要好!!

結果我來到這裡,打算休息一下,吃個蛋糕就好~

店子不大,設有幾個座位可以坐著把Cupcake吃完才走,
因為在工廠大廈,人不多,坐在吃會感覺也舒適~
的確,我是想來找找我的Red Velvet,

見價錢也合理,自己又熱到痴線,就來了一客試試吧!!

雪糕可以從四款口味中選出喜歡的,
由純鮮的北海道3.6牛孔, 朱古力的曲奇妙趣,
酸甜的熱情果,及重口味的榴槤也有.....
我選了比較少見的熱情果,夏天嘛!口味都想清爽一點!!
Le Cupcake De La Dace
不一會店員就送上了我的甜品杯.....
除了雪糕及杯子蛋糕外,配料還有自家製的焦糖果仁,
包著焦糖外衣的果仁,香脆又甜美喔!小朋友手掌般大的蝴蝶餅,超酥脆,
小小的一片,不會令人有罪惡感
熱情果雪糕上面,加了焦糖醬,感覺比較甜,令到不太重味的熱情果味道遮掩了,
有點好心做壞事,建議焦糖醬可以減半吧!(不過加左影相好靚!)
Le Cupcake De La Dace
雪糕係有點霧面的,不太易溶,夏天最愛這種雪糕了,不會很快就溶成奶昔吧!
下層有一個原大的杯子蛋糕,今天我的是香蕉口味,質感綿密,蕉味感覺幾濃郁的!
相信好多人也如我般,好怕杯子蛋糕甜到漏的感覺,
這裡的,食了兩次,感覺都屬於自然的,不太甜的味道,
果然沒有失望,由Red Velvet 直至今日的....
因為雪糕不易溶,沒有出現奶昔浸Cupcake 的場面,口感依然是清爽,讚!
Le Cupcake De La Dace
店家除了有Cupcake,也有賣其他配料,剛才雪糕杯入面的蝴蝶酥,脆果仁也有零售....
我自己幾喜歡焦糖果仁,特別又好味!

2015-06-29
Le Cupcake De La Dace
貪食嘅小妹剛剛搬到觀塘返工,當然要四出搵食啦!第一步就係公司所在嘅大廈內搵...萬萬無諗到竟然會見到一間Cupcake小店!喜歡Cupcake嘅小妹一於要會一會下~大門外有射燈投影出ACOCake字樣外還有一個蛋糕Display係門外,令人一睇就知道小店係賣蛋糕吧!甫入店內就見掛着一幅又一幅嘅Cupcake掛畫,好多Cupcake,小妹快要發瘋啦!而且更有數個位可讓客人在店內享用cupcake食品!!!Wow!!!好多精緻又靚嘅cupcake、曲奇、手做糖霜...小妹花多眼亂呀!一於由櫃頂開始睇起啦!櫃頂有一枝枝飲品,當中有小妹最愛嘅Perrdies 有氣礦泉水同Esprit 有氣飲料...下一層就有各式各樣嘅曲奇,不同造型可以適合不同派對!!! 還有手做糖呀!好似細細過食嘅花塔餅呀!好精緻呀!之後當然有佢地招牌cupcake啦!Mini版好得意呀!一口一個,平日party就啱曬。小妹當然忍不住要同同事們分享啦!所以特別揀咗當日幾款Mini Cupcake買返公司俾同事...分吃係Green Tea, 芝麻, 檸檬同香蕉。同事都讚味道不錯呀!除左Mini Cupcake原來仲有為新人訂

而且更有數個位可讓客人在店內享用cupcake食品!!!

一於由櫃頂開始睇起啦!
下一層就有各式各樣嘅曲奇,不同造型可以適合不同派對!!!
還有手做糖呀!好似細細過食嘅花塔餅呀!好精緻呀!

除左Mini Cupcake原來仲有為新人訂製Big Day Cupcake!

Cupcake有中式又有西式,就算Wedding點搞都可以Match到無有怕啦!
見到有D結婚公仔紙盒,原來ACCOCAKE唔止為客人整Cupcake仲有埋Packing,細心之極!
細心嘅ACOCake當然仲有為新人訂製結婚蛋糕,好細緻嘅花紋呀!

可想言之ACOCake手工巧手而且好有心思~
店入面仲有一樣令小妹心心眼嘅就係Le Cupcake de la alace...

到底係D咩等小妹為大家介紹啦!
登登登登...就係Cupcake底加上雪糕,再配上果仁&蝴蝶餅...未食就知口感會好豐富啦!

當日雪糕有榴連同熱情果兩個口味,本身小妹想試榴連,但可惜要返工只好試熱情果味...

雪糕香滑,入口散散酸酸甜甜味道,熱情果味十分RICH~

一問之下原來個雪糕係限量,出面無得買嘅...

雪糕上的焦糖海鹽醬,咸甜適中配上雪糕三個味互相Match!

Cupcake 味香而且鬆軟,再配上白滑Cream,一口食曬三層,口感豐富而且各有特式。

另外在雪糕旁邊嘅蝴蝶餅亦十分香脆,而Hazelnut用朱古力包住甜甜地但又不會蓋住棒子味,味道一流!

一杯就有多個味感,配上甜酸咸三個味道,太豐富大滿足呀!

2015-06-16
2015-06-21 592 瀏覽
每次嚟都好有新鮮感。雖然係小店,但係裝飾都十分用心。好舒服的感覺。好好味呀red velvet . 咬落去個cake base 好鬆軟,cream chees 好濃呀。我仲試咗花生味。勁正。哈哈,原來佢地為迎接夏天。新出咗雪糕cupcake . 正。真係要推介。雪糕仲有唔同選擇。今個星期係熱情果,老闆話個個星期都唔同咖。
每次嚟都好有新鮮感。雖然係小店,但係裝飾都十分用心。
我仲試咗花生味。勁正。
好靚同精緻的red velvet
2015-06-20
下午茶
好靚同精緻的red velvet
  • red velvet
  • Le cupcake de la glacé
2015-06-21 579 瀏覽
女生們愛甜品是常識吧~大家都見到甜品開到成巷成巿就知道了~~我自己是典型女生對甜品特別是又好味又美的cupcake 更為熱愛所以這天與友人吃過飯後我又拉着朋友來到Acocake 這裡要入手幾件cupcake好讓我周未吃着疍糕來煲這個星期的大時代!!!!!其實起初都是朋友告訴我知在觀塘工廈這裡開了一間cupcake 店因為早前她的親戚在這裡訂了立體疍糕價錢不貴卻非常美味所以就介紹我來這裡啦~~~地點是駱駝漆大廈3期非常就腳好找, 而且原來這大廈都開了很多外賣食店為食的我看到隔鄰ocean three也在想要入手三文魚來吃了~~說回 Acocake店子很明亮簡潔另外店內放了一張小小的枱子和二張椅子也可供客人來即場進食~~玻璃櫃內放滿了精緻的cupcakes最令人驚喜是這裡連baby size的cupcake 也有讓胃口不大卻又貪心想試多的女生來說實在是一件好事!看了一會兒后,店主說他們正在研發甜品就是這款Hazelnut Sugar Roasted了~~店主亦問我喜不喜歡吃榴槤是榴槤痴的我當然是立即和應啦~~我們也即場點了一客試試味道~~Hazelnut Sugar Roasted其實是內
女生們愛甜品是常識吧~
大家都見到甜品開到成巷成巿就知道了~~
我自己是典型女生
甜品特別是又好味又美的cupcake 更為熱愛
所以這天與友人吃過飯後
好讓我周未吃着疍糕來煲這個星期的大時代!!!!!
其實起初都是朋友告訴我知
在觀塘工廈這裡開了一間cupcake 店
因為早前她的親戚在這裡訂了立體疍糕
價錢不貴卻非常美味
所以就介紹我來這裡啦~~~
地點是駱駝漆大廈3期
非常就腳好找, 而且原來這大廈都開了很多外賣食店
說回 Acocake
店子很明亮簡潔
另外店內放了一張小小的枱子和二張椅子
也可供客人來即場進食~~
玻璃櫃內放滿了精緻的cupcakes
最令人驚喜是這裡連baby size的cupcake 也有
讓胃口不大卻又貪心想試多的女生來說實在是一件好事!
看了一會兒后,
店主說他們正在研發甜品
就是這款Hazelnut Sugar Roasted了~~
店主亦問我喜不喜歡吃榴槤
是榴槤痴的我當然是立即和應啦~~
我們也即場點了一客試試味道~~
Hazelnut Sugar Roasted其實是內有乾坤
杯子的底部放上regular size的甘荀cupcake
上面再放了一球大大的榴槤雪糕球
再放了3粒果仁和一塊小小的蝴蝶餅干在雪糕上面
賣相相當精美可愛!!!
雪糕是用上特選時令的榴槤
來弄這球大大的雪糕球!
雪糕充滿美味的榴槤香味
味道不是太濃, 相當容易入口
而且雪糕中間亦夾雜着果肉
每口都清甜芳香, 一試難忘~
至於甘荀cupcake 口感比較甜點
疍糕中間夾雜着滿滿的甘荀
而果仁則相當香脆好味
甜品迷的你一定相當滿足!
我們也點了3款得意的cupcakes 分着吃
分別試了Choco Hazelnut、Bamboo Charcoal和Creamy Carrot
3款cupcakes都沒有令我失望
全部都相當美味
特別是鬆化的疍糕底有着香濃的牛油味道
再沾以上層不同toppings
每款都滋味非常~~~
個人是朱古力迷
對Choco Hazelnut情有獨鐘
這款cupcake朱古力味極其香濃
口感不算太甜, 上面的朱古力醬尤其幼滑
一口就可以把它吞下
留下濃濃的朱古力aftertaste呢~~~
2015-06-05
5 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
紀念日
2015-06-18 337 瀏覽
相信很多女孩都逃不過甜點的魔力,朋友R小姐和我都一樣,每次經過甜品店都會忍不住進去吃一碗,或買幾件糕餅回家慢嘗。上星期六,同R小姐去買玩具給可愛兒甥,朋友說觀塘區工廠大厦有很多玩具批發,即本去逛逛。去了駱駝漆大厦,除了玩具,也有很多買化妝品,運動服,冷藏食品的店舖。忽然見牆上有些漂亮蛋糕照,原來是間cake shop。R小姐和我當然進去“看看”。主要售買cup cake,有regular($28) 跟baby($15) 兩種大小,每天供應四款口味,可惜我們太晚到,只剩下兩款味道。除了cupcakes,也有供應雪糕和做婚宴蛋糕。雪糕($38)每天有兩種味,當天是榴槤和熱情果。R小姐當然要了榴槤,我則選熱情果。雪糕盛在杯子裏,最下層是蛋糕,中間有層buttercream,再放上雪糕,伴以焦糖果仁,蝴蝶酥和焦糖糖漿。試一口,好好味呀……很香很香的熱情果味,甜甜的不太酸,當中試到有一點咸,老闆說糖漿中加了沖繩海鹽一同煮,所以會带點鹹味。果仁跟蝴蝶酥也很新鮮鬆脆。吃到底層的蛋糕,是暗紅色,再問老問,原來混進了紅菜頭汁,名稱red velvet。太好了,常怕蛋糕太多奶油忌廉,這款加紅菜頭汁,比較健

除了cupcakes,也有供應雪糕和做婚宴蛋糕。
熱情果味雪糕杯子蛋糕
很香很香的熱情果味,甜甜的不太酸,當中試到有一點咸,老闆說糖漿中加了沖繩海鹽一同煮,所以會带點鹹味。果仁跟蝴蝶酥也很新鮮鬆脆。吃到底層的蛋糕,是暗紅色,再問老問,原來混進了紅菜頭汁,名稱red velvet。太好了,常怕蛋糕太多奶油忌廉,這款加紅菜頭汁,比較健康,可吃點也不怕。

因只有兩款cupcakes,我們每人要了一個。
我選Bamboo charcoal,R小姐要Matcha red bean,兩款都是店裏皇牌。

Bamboo charcoal 外表黑黑的,原來是混了竹炭粉,竹炭可幫身體排毒,哈哈,又可籍口吃多點也不怕呀!buttercream加了cream cheese再洒上芝麻,芝麻濃香,但亦嘗到cream cheese的味道,很不錯。
Bamboo Charcoal cupcake (baby size)
Matcha Red Bean cupcake (baby size)
R小姐的Matcha redbean中間加了紅豆餡,配上抹茶cream,也很好味。老闆說餡料是用天津紅豆自家烹製,不會太甜亦能保存紅豆原粒,希望人客更覺味美。

老闆是個用心和有熱誠的小伙子,會嘗試創新口味和款式。下次會早點過來,希望可試到其它的signature cake, choco salty caramel, choco hazelnut……等等。
choco cake都是用法國Valrhona朱古力做,應該很不錯,會再過來買的。
熱情果味雪糕杯子蛋糕
2015-06-17 305 瀏覽
去完樓上Private K 食lunch, 見佢枱面有張ACOCake leaflet,就順道來拜訪了一下, 買幾個cupcakes返公司做tea.Cupcakes 賣相好精緻, 有分regular size或者baby size. Baby size 好可愛, size 細D又可以試多D唔同嘅味, 正~!!選了4款不同口味baby size的, 分別是焦糖海鹽, 香蕉朱古力, 榛子朱古力, 和竹炭芝麻. 以下就由淡味到濃味介紹一下吧.Baby size 未至於是一口cupcake 的size, 大概是豆腐的三口吧哈哈.Banana Choco香蕉朱古力有淡淡的香蕉味道, 朱古力味亦不算很濃, 較適合喜歡果味的人仕. 蛋糕上要是蕉味, frosting 則是香蕉朱古力味.Choco Hazelnut 榛子朱古力上面有一顆榛子亦有一粒朱古力, 超可愛的. 我呢個朱古力怪比較鍾情呢個cake嘅味道, 圖中可見cake 是較香蕉朱古力的深色, 富濃郁新鮮朱古力味, 榛子frosting亦很香滑.Salty Caramel焦糖海鹽係4款入面豆腐最愛的~ 豆腐一向酷愛焦糖海鹽朱古力味嘅朱古力,

Banana Choco

Choco Hazelnut

Salty Caramel
焦糖海鹽係4款入面豆腐最愛的~ 豆腐一向酷愛焦糖海鹽朱古力味嘅朱古力, 雪糕, 甜品等. 呢個cupcake的蛋糕和榛子朱古力的一樣, 而frosting則用上了沖繩海鹽和中間有一點焦糖,咸甜的控制做得非常好, 亦更加帶出了個cake的朱古力味, 推介~!!!

Bamboo Charcoal
竹炭芝麻是豆腐的第二最愛~ 圖中frosting上面用上了黑芝麻和白芝麻, 單是賣相已經很吸引了. Cake 是芝麻味. 白色的frosting 上面加上滿滿的芝麻所以食落口都是非常芝麻的味道. 芝麻增加了咬口, 令整個cupcake不止是香滑,

Overall 蛋糕做得鬆軟, 用料新鮮, 最緊要係frosting夠香滑. 豆腐本身好鍾意食sift 嘅cupcake, 因為食過好多其他店的都覺得frosting味道和香滑程度比不上. 試完呢度之後豆腐好滿意呀, 覺得味道和frosting 都有得fight, 如果frosting 可以再多d就好lu. 其實買左4個原本唸住比D同事食.. 食下食下停唔到自己食哂.. XDDDD 會再返去試其他味啦~ 我唸如果要買散水餅呢度亦不失為一個好選擇, baby size細細個, 好多款擺埋一齊又夠靚仔, 仲有得送貨tim =)

外賣自取
今天下午約了我的好友平平濕平,我當然要到觀塘工廠大厦買玩具給我的小B及及,所以急不及待跑到駱駝渣大厦三期買小火車給他,現在的BB真的很會撒嬌,又被他的笑容欺騙了。在工廠大厦五樓竟然發現一間色彩繽紛的甜品屋,外面放了一個漂亮的結婚蛋糕,,裏面意然是七彩的Cup Cake 和甜品!平平看到漂亮的小店中有一個牌,今天的限定雪糕竟然是我的致愛榴褳雪糕,真的太開心了,於是我們立即坐下買了雪糕,享受一下,老闆親切的笑容為我們還介紹了店裏Special 4款BB Cup Cake 抹茶Matcha Red Bean, Bamboo Charcoal, Banana Lust and Jazz Choc, 小小的Cup Cake 賣相精緻,很適合我們正在減肥的OL, 所以我又忍不住又order 了兩個小Cup Cake, 加上口喝的關係我又要一枝熱情果汽水店子雖小,但有4張椅子讓我們好好坐下歇息一下,不到五分鍾,老闆己送上我心愛的榴槤雪糕,我一口咬下我,己發現這榴槤雪糕的芬香和sugar roasted果仁及Buttercream 的味道配合一絕,榴槤的雪糕味道在嘴裏散開,真的濃中帶香,很適合炎夏解暑
店子雖小,但有4張椅子讓我們好好坐下歇息一下,不到五分鍾,老闆己送上我心愛的榴槤雪糕,我一口咬下我,己發現這榴槤雪糕的芬香和sugar roasted果仁及Buttercream 的味道配合一絕,榴槤的雪糕味道在嘴裏散開,真的濃中帶香,很適合炎夏解暑,果仁脆脆加上buttercream 如爆谷的香味散開,没想到這杯限量的夏日甜品再43元,老闆人很好,他說上FB有優惠價才38元,真的很超值
榴褳雪糕
今天真的很開心在這個工廠大厦,竟然發現可以令人心情愉快的小店和超好味的精緻甜品榴槤雪糕!
2015-06-16
1 分鐘 (堂食)
2015-05-27 433 瀏覽
前幾日去APM睇戲。有朋友就拉埋天窗,我的做兄弟的分工合作, - 前幾日去APM睇戲。有朋友就拉埋天窗,我的做兄弟的分工合作,我負責禮餅及小禮物。婚宴以西式為主,有朋友介紹觀塘有間樓上 cupcake 店,睇完戲就同靚靚姊妹去睇下。店鋪雖然不大,名叫 Acocake, (全名為 A cup of cake),但 cupcakes 就有很多口味,如Jazz Choco, Bamboo Charcoal, Banana Lust, Black &White, Banana Choco, Choco Hazelnut, etc. 共15款。再分兩種size,regular and baby size. 款式精緻,但要預定,店主話主要係為何保証食物的新鮮。我地即場品嘗了四種味道的cupcake,餅底香軟蛋糕,上面鋪了不同香濃味道的 topping.之後有新發現,有中式外表西式函的蛋糕和結婚蛋糕,今次可以一次過滿足長輩的要求和來賓的口味。中式蛋糕外表花紋圖案美麗又喜慶。西式蛋糕外表又 grand 又精緻。最最重要是原來cupcake 師正研製新色夏日甜品,雪糕xCheese cream 餅凍。冰

最最重要是原來cupcake 師正研製新色夏日甜品,雪糕xCheese cream 餅凍。冰凍雪糕由香港製造,有多款味道選擇,如石榴、榴槤、紅豆、豆腐...,不能盡錄,師傅不斷嘗試各種配搭,定時推出不同款色。上層為雪糕,中層是Cream cheese,底層是 chlocolate cake base。記得三層混合來吃,層次各有不同又能更特出各種材料上的口感和味道。值得一試,尤其是公數。

Remember to book in advanced
2015-05-26 520 瀏覽
傳統Cupcake上的Cream換作雪糕,口感層次原來可以變得好豐富!Le Cupcake de la grace - 意想不到將Cupcake配上雪糕!榴槤雪糕配芝麻味Cupcake配搭原來可以好好味!冰凍的榴槤雪糕口感像Sorbet,奶味同榴槤味都很重!欣賞店主把雪糕冷藏得夠凍,相機食先都仍然保持狀態,絲毫沒有溶化。相信榴槤愛好者會喜歡這個雪糕的口感和味道!杯裡還包括3款脆口的Sugar Roasted果仁,有點似爆谷,好味道!而雪糕和Cupcake之間有一層Buttercream,增加整杯甜品的層次和味道,因為如果沒有多加Buttercream,雪糕與Cupcake會有點分開吃的感覺。幸好Cream不太甜沒有好溜,配搭最下層的芝麻味Cupcake效果剛剛好!試過ACOcake的Cupcake都會欣賞其濃郁香味,蛋糕鬆軟,入口軟熟!每一款都可以吃到其味道!雪糕選擇除了榴槤,還包括紅豆、薄荷朱古力、芒果等口味。而Cupcake款式會視乎當日出爐的Cupcake而定!如果喜歡店裡的Cupcake,還可以外賣回家!

Le Cupcake de la grace

雪糕選擇除了榴槤,還包括紅豆、薄荷朱古力、芒果等口味。

Mini cupcake menu
2015-05-24
  • le Cupcake de la grace
2015-05-19 464 瀏覽
近呢幾年, 好多新食店為左租金便宜都會以工廈單位為鋪頭做生意, 我食過私房菜, FOOTCOURT, 西餐, 茶餐廳, 不過做甜品都係第一次.同細細既蛋糕店一樣, 玻璃櫃上面會陳列住佢地整既甜品, 食店以CUP CAKE 為主, 仲會有蛋糕等等, 一位STAFFMARCO 解釋我知CUPCAKE其實係美國食物黎既, 不過佢地做甜品時有時都會用一些法國既甜品整法, 所以都係一種CROSSOVER 甜品黎。經過MARCO 介紹, 我就試左一個我名都吾識讀既甜品, LE CUPCAKE LA GLACE(法文), 一個紙杯入面底層有一個香蕉味既CUPCAKE上面有林左焦糖醬既薄荷味雪糕, 兩粒榛子, 一粒夏威怡果仁, 再加一個蝴蝶酥 講番個香蕉CUPCAKE 係用新鮮香蕉做, 味道香濃, 配以薄荷雪糕係MATCH 既, 果仁同榛子都夠香脆, 所以整體味道不錯, 外表亦美觀, 我相信女士們會鍾意, 而我亦滿意。另外仲點左個BABYSIZE既細CUP CAKE, 下面係用朱古力同香蕉味既蛋糕, 蛋糕比較有質感密度, 朱古力同香蕉口感各佔一半, 都幾特別同偏甜, 而上面既係用VALRHOUA 既不
另外仲點左個BABYSIZE既細CUP CAKE, 下面係用朱古力同香蕉味既蛋糕, 蛋糕比較有質感密度, 朱古力同香蕉口感各佔一半, 都幾特別同偏甜, 而上面既係用VALRHOUA 既不太甜朱古力醬整既CREAM , 兩個口味加埋甜度剛好。

食店除左有堂食之外, 仲會做一D WEDDING , BIRTHDAY PARTY之類既CUPCAKE< 客人可以SENDD 相片俾食店, 佢可以將相片印喺CUPCAKE上面, 而宜質素吾錯. 再加上佢地既CUPCAKE同出面傳統吾同, 比較有創意, 所以我個人覺得若開PARTY 係值得一試既。
2015-05-18
2015-05-18 434 瀏覽
係觀塘見客開完會, 己經2點,觀塘工廠區好多樓上店, 貨品又平又靚,由MTR樓梯直落的主馬路, 已經好多店鋪的傳單&易拉架,不如順便幫朋友搵B女生日PARTY FOOD.但係早餐尚未落格, 又心思思想食少少野.所以係搵的同時, 又搵埋野食!來到駱駝漆工廠大廈果條巷仔, 果度好多野買嫁.名牌開倉, 美容化妝品, 出口成衣, 仲有~~PARTY食物門口貼左好多PARTY到會的相喎 : 結婚蛋糕, CUP CAKE, 餅乾, 曲奇,酥餅踏入店門, 見到更多款式,在櫃子後面就是店舖的製作工場,自家制喎!朋友想係食品加上特別花款喎,咁咪更直接落order囉!原來有BADY CUP CAKE(細DD) 可即買來食喎, 咁真係ARM曬啦,一於試下味先!如Ok,再向朋友推介!Red Velvet直譯係紅絲絨, 其實係紅菜頭做糕底, 所以帶紅色, 上以食用花花作點綴.紅菜頭本身有少少<青>味, 唔係人人都接受到。但這個CAKE底, 没有這種青味呢.還是甜甜的, 軟棉棉呢。糕底仲保持濕潤,不會一咬即散。(太乾的話,好易有碎碎,整污糟地方,又不雅觀)Choco Hazelnut糕底是朱古力,
係觀塘見客開完會, 己經2點,
觀塘工廠區好多樓上店, 貨品又平又靚,
由MTR樓梯直落的主馬路,
已經好多店鋪的傳單&易拉架,
不如順便幫朋友搵B女生日PARTY FOOD.

但係早餐尚未落格, 又心思思想食少少野.
所以係搵的同時, 又搵埋野食!

來到駱駝漆工廠大廈果條巷仔, 果度好多野買嫁.
踏入店門, 見到更多款式,
在櫃子後面就是店舖的製作工場,自家制喎!
朋友想係食品加上特別花款喎,咁咪更直接落order囉!
原來有BADY CUP CAKE(細DD) 可即買來食喎,
咁真係ARM曬啦,一於試下味先!
如Ok,再向朋友推介!
Red Velvet
直譯係紅絲絨, 其實係紅菜頭做糕底,
所以帶紅色, 上以食用花花作點綴.
紅菜頭本身有少少<青>味, 唔係人人都接受到。
但這個CAKE底, 没有這種青味呢.
還是甜甜的, 軟棉棉呢。
糕底仲保持濕潤,不會一咬即散。
(太乾的話,好易有碎碎,整污糟地方,又不雅觀)
Choco Hazelnut
糕底是朱古力, 上面是HAZELNUT CREAM
(因為好滑,我當左果部份係Cream)
幸好HAZELNUT CREAM唔太甜,
略重HAZELNUT味及好滑溜,
與棉棉朱古力糕底做對比,是二種口感。
Peanut Butter
糕底是朱古力, 上面是花生CREAM
(依然當左佢係cream)
CREAM唔甜, 但花生味頗濃.

Jazz Choco
糕底是朱古力, 而上面也是朱古力CREAM
2者加埋是超重朱古力味,
幸好不是太甜.

其實比小朋友的PARTY食物,
為健康著想,真係唔好咁甜.
這家達到朋友的BASIC要求了
CUP CAKE一盒四件, 既可醫肚,
又可給朋友B女生日PARTY食品做參考.
HAHA, 一箭雙鵰
2015-05-14
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
  • Red Velvet
  • Peanut Butter
  • Jazz Choco
  • Choco Hazelnut
早前與朋友在觀塘吃過樓上cafe後便到APM閒逛shopping在一間飾物店眼中了一條頸鏈但價錢實在有點貴朋友建議不如到駱駝漆大廈走走因為該處有不少飾物店正進行減價所以,我們決定極速轉場 行得腿也酸了,還是買不到想要的款式而且突然下起大雨,心情壞透了為了避雨只得留在大廈內活動沒想到卻有重大發現 位於五樓有一間 ACOCake的店舖 內裏的cupcake真的超級美味而且碰巧那天有新款冰淇淋所以便坐下試試看 這個甜品賣相可愛能一次過滿足女生的慾望因為它集cupcake 及雪糕於一身上面放上了一球白色石榴雪糕配上小小的蝴蝶酥點綴還有數顆香脆的蕉糖榛子 而雪糕下層放了一個regular size 的 creamy carrot cupcake 這裏的食材全都是用上新鮮及天然的材料所以石榴雪糕的味道非常清新帶有一股淡淡的天然石榴香味感覺相當健康, 而雪糕味道酸甜可口入口有一種涼透心的感覺蕉糖榛子入口香脆味道甜甜的, 有點像硬身爆谷不過, 由於蕉糖榛子的味道太濃郁再吃回石榴雪糕時, 石榴味道已完全被蓋過令雪糕沒有任何味道~聽說蛋糕師會因應不同口味的雪糕而配襯不同口味的cupcake這天Ah B
早前與朋友在觀塘吃過樓上cafe後

便到APM閒逛shopping

在一間飾物店眼中了一條頸鏈

但價錢實在有點貴

朋友建議不如到駱駝漆大廈走走

因為該處有不少飾物店正進行減價

所以,我們決定極速轉場

行得腿也酸了,還是買不到想要的款式

而且突然下起大雨,心情壞透了

為了避雨只得留在大廈內活動

而雪糕下層放了一個

這裏的食材全都是用上新鮮及天然的材料

所以石榴雪糕的味道非常清新

帶有一股淡淡的天然石榴香味

感覺相當健康, 而雪糕味道酸甜可口

入口有一種涼透心的感覺

蕉糖榛子入口香脆

味道甜甜的, 有點像硬身爆谷

不過, 由於蕉糖榛子的味道太濃郁

再吃回石榴雪糕時, 石榴味道已完全被蓋過

令雪糕沒有任何味道~
聽說蛋糕師會因應不同口味的雪糕

而配襯不同口味的cupcake

這天Ah Bee 吃的就是Creamy Carrot

蛋糕內可以看到一絲絲的甘筍條

口感挺不錯, 而且cupcake的甜度適中

不會過甜, 吃後亦不會感到膩及滯

個人認為很適合小朋友吃呢~
由於這裏的cupcake很對胃口

所以我們決定追加三款cupcake

當然少不了之前已經吃過的Creamy Carrot

這裏的cupcake分了兩個size (baby 及regular)

我們全點了 baby size的小cupcake

3款cupcake 中

以Bamboo Charcoal的口味最特別

cupcake的竹碳味道雖然不算濃郁

但面層的忌簾及芝麻味道相當甘香

脆卜卜的, 令口感層次變得更豐富
離開前, Ah Bee還買了這款cookies 呢~

2015-05-16
40 分鐘 (堂食)
2015-04-28 465 瀏覽
最近番工實在太累了整個人都很灰所以想找一些甜點令自己開心一點!是日就到了這間CupCake專門店買幾粒cupcake!一進這間cupcake店心情都會變好小小的簡單的設計精緻的擺設特別喜愛它牆上的cupcake掛畫整間店主要售賣的是baby cupcake其實cyn比較喜歡吃一些細細粒的cupcake這樣可以一口一粒還可以多試其他口味四款裡有朱古力 香蕉 花生 及 甘荀朱古力的是濃濃的朱古力但又不會過份甜香蕉的是焦糖香蕉喜歡香蕉的人必定愛上花生 就像格仔餅的味道四粒之中 Cyn最愛的是甘荀!很清新的感覺
最近番工實在太累了
整個人都很灰
所以想找一些甜點令自己開心一點!

是日就到了這間CupCake專門店買幾粒cupcake!
一進這間cupcake店

香蕉的是焦糖香蕉
喜歡香蕉的人必定愛上

花生 就像格仔餅的味道
四粒之中

Cyn最愛的是甘荀!
很清新的感覺
2015-04-28
外賣自取
$60 (其他)
2015-04-23 509 瀏覽
係附近食完飯後,就想食下甜點,所以係op搵到依間因為都幾近就即刻黎左,上到去都幾易搵門外已經飄緊香味出黎,所以都幾開心好多有關cupcake既擺設,原來依間係專做結婚cupcake,而且望到入既廚房幾乾淨好靚既裝飾,原來食得嫁!靚到唔想食xd好多結婚cupcake放左做display,啲款都幾靚去到有4款,但數量唔算多,因為屋企人都想食所以就外賣左番去好迷你既cupcake,一口可以食晒,$15一個都幾貴因為我拎得衰,所以啲cupcake飛出晒個位好心痛呀q_qJazz Coco,甜甜既朱古力醬配淡淡既糕底,食落去完全唔膩,而且夾埋朱古力味好出Bamboo Charcoal,好香芝麻味,食落去口感特別,又脆又帶點甜,但糕底冇乜芝麻味Peanut Butter,花生味較重,唔係好食得出牛油,愛花生味的人士可建議選擇
係附近食完飯後,就想食下甜點,所以係op搵到依間
因為都幾近就即刻黎左,上到去都幾易搵
門外已經飄緊香味出黎,所以都幾開心
好靚既裝飾,原來食得嫁!靚到唔想食xd
好多結婚cupcake放左做display,啲款都幾靚
去到有4款,但數量唔算多,因為屋企人都想食所以就外賣左番去
好迷你既cupcake,一口可以食晒,$15一個都幾貴
Jazz Coco
因為我拎得衰,所以啲cupcake飛出晒個位
好心痛呀q_q
Bamboo Charcoal