2015-04-18 438 瀏覽
味道不太甜,不膩我最敬重的老師擺大壽,同學和我打算夾份買個大蛋糕給他,近年來cupcake十分流行,而且充滿美感,用來做裝飾拍照又可以用來食於是便周圍搵資料路過觀塘,我找到了ACOCake便入去看一下小小餅店只有幾個座位,位於駱駝漆大廈,地鐵站行過去很就腳入面的蛋糕和曲奇餅好多都是樣板,以供客人訂購見到很多很精美的喜餅,用來結婚回禮想必很大方得體啦~我點了幾個來試試當日只有4個口味可供選購choco hazelnutbanana chocojazz chocobamboo chorcoal baby cupcake小小的baby cupcake大約只有1寸的大小,$15一件,不便宜呢不過味道不太甜,不膩,加上可愛的外型,很討好拿了幾件給同學試味,他們也喜歡呢,我們打算訂一些紅當當的,夠喜慶嗎!希望老師也會喜歡

味道不太甜,不膩

我最敬重的老師擺大壽,同學和我打算夾份買個大蛋糕給他,

於是便周圍搵資料
路過觀塘,我找到了ACOCake

便入去看一下
小小餅店只有幾個座位,位於駱駝漆大廈,地鐵站行過去很就腳
入面的蛋糕和曲奇餅好多都是樣板,以供客人訂購
見到很多很精美的喜餅,用來結婚回禮想必很大方得體啦~
我點了幾個來試試

當日只有4個口味可供選購

choco hazelnut

banana choco

jazz choco

bamboo chorcoal

baby cupcake

不過味道不太甜,不膩,加上可愛的外型,很討好

2015-04-11
  • choco hazelnut
2015-04-12 302 瀏覽
去開揾舊同事先知原來附近駱駝漆個邊開左間cupcake舖,咁就即管去試下味啦,入度去個格局舒服,而且仲充滿甜甜既香味,如果係隔離舖番工,一定好幸福!店主推介既red velvet,即刻買咗一粒試,好香呀。cupcske 唔甜woo,我自己最怕甜的。,可以一啖一個(不過我都分左兩啖食),好好味,, 最後買了一打番舊公司同同事分享 兩款baby cupcakes,Peanut Butter and banana Lust,因為係復活節佢地製作D Easter 裝飾好靚,好可愛。所以全部都加咗decoration .原來仲有regular size, 一般現場只賣baby size 大過個$5銀,$15 per each 價錢亦相對經濟,出面價錢仲貴d都仲有,但係就完全唔好食。decoration 另收費。本人自問都幾咀刁,當日食完都無法挑剔!下次有特別聚會可考慮預訂佢既regular.
。所以全部都加咗decoration
原來仲有regular size
2015-04-07
1 分鐘 (外賣自取)
  • Red velvet yummy
2015-04-11 605 瀏覽
今晚相約在友人家飯聚, 她親自下煮, 我無理由兩手空空到訪只是吃, 本應也想煲一鍋滋潤的木瓜雪耳糖水, 但實在太懶了…… 結果還是買些甜品代替吧!女生愛美亦愛甜, 突然想送給她一件件精美的cupcake, 但知她一向都會準備豐富的晚餐, 故正常大小的cupcake一定會令我們吃得飽滯, 得知觀塘工業區有一間樓上餅店出售迷你小蛋糕, 那便走去試試吧!店子雖小, 但估不到亦有預設座位給客人即時進食, 一邊是吧枱, 另一邊是普通的二人座位, 還以為只供外賣。 灰泥的牆身掛了數幅色彩繽紛的cupcake圖片, 款款吸引, 還放了一些糖果樽作為簡單的擺設, 再配上柔和的燈光, 感覺簡約舒適。店子的正中央放了一個透明的餅櫃, 共有三層, 頂層放了多款糖霜曲奇, 為何主要是數字曲奇呢? 原來是設計給小朋友生日時放在生日蛋糕上, 表示年歲。當中最吸引我是獅子仔的8字和蜘蛛網的4字, 可惜不能即場購買, 必須預訂。最底層放了一些結緍的cupcake、大蛋糕和回禮餅干, 當然亦是要預訂。當中最吸引當然是那兩款中西式結婚服的cupcake, 設計精緻用心, 相信可吸引不少將結婚的情侶訂購。其實我今日主要是購
其實我今日主要是購買cupcake, 還是快快選擇吧! 看看店子出售的cupcake牌, 原來都有不少選擇, 共有十五款, 打算要Salty caramel、Double Pumpkin和Matcha Red Bean, 但原來店子每日大約只會製作約4款cupcake, 要指定口味就要預訂, 下次還是要做足功課, 了解一齊才可。
這裏供應Regular size(@$28)和Baby size (@$15), 前者是需要預訂, 後者則有現貨, 反正我一早預了買Baby版, 一啖一口, 不會多得令我們吃得漏滯, 正合我心意。而今日所製作的款式有Coco Hazelnut 、Peanut Butter、Jazz Coco 和Bamboo Charcoal。
Coco Hazelnut
先講Coco Hazelnut 、Peanut Butter和Jazz Coco (@$15), 三款均是朱古力蛋糕底, 朱古力味雖不算香濃, 但甜度合宜, 加上蛋糕質感亦想當鬆軟, 不錯!
Coco Hazelnut在蛋糕上唧了混入榛子的牛油忌廉, 頂層再放了一粒榛子果仁 朱古力脆粒。榛子忌廉味道不算突出, 反而脆口的榛子果仁更吸引。
Peanut Butter
Peanut Butter則在蛋糕上唧了以花生醬製作的牛油忌廉, 頂層只是放了一粒朱古力作點綴。花生醬忌廉 味道反而突出, 啖啖花生香。
Jazz Coco
Jazz Coco是雙重的特濃朱古力, 在朱古力蛋糕 上再唧了朱古力牛油忌廉 和灑了朱古力碎, 設計簡單平實, 夾起來啖啖均是濃郁的朱古力味, 但略嫌普通, 不過愛朱古力者必定喜歡。
三款的牛油忌廉雖略為油膩, 但勝在質感相當幼滑, 而整體甜度亦適中, 岩晒愛吃甜品又太怕甜的人士。
Bamboo Charcoal
最後一款是我和友人都喜歡的Bamboo Charcoal, 其實我已忍不住當場吃了一個, 還配上一支可愛的木叉。它是竹碳蛋糕底, 竹碳本身味道並不明顯, 但勝在健康, 故越來越多人採用它來做蛋糕或麵包, 的確是不錯之選。 蛋糕上再唧了芝士忌廉, 再黏滿黑白芝麻, 突然令我想起中式點品的炸小煎堆。芝士忌廉同樣打得極之幼滑, 配上脆卜卜的甘香芝麻, 每吃一口都卜卜聲, 口感比之前三款小蛋糕豐富。

以此一口一啖小蛋糕SIZE的定價來說的確有點高, 但其實個個小巧精緻, 迷你版比正常版製作難度更高, 更費神費時, 相信師傅每日都用不少心機製作。

2015-04-09
外賣自取
$30 (宵夜)
2015-04-05 367 瀏覽
去朋友公司一訪,發現同大廈原來有Ocean Three。諗住上去行下,但一到樓下就見到有廣告板。最近食到不少Cupcakes及精緻甜品蛋糕,對造型用心的多加留意了。看到這家的展示圖,可以去睇下喎xd。  環境就是小店一家,小食店的面積大小。店內有吧枱、小圓桌及櫈椅供客人堂食。聽說是剛訂回來新安裝的,怪不得有點木味。  店方指他們主要是做訂造的,堂食即售其實只是順手。款式好似係視乎當日訂單,順便整多一堆迷你的供售而已。訂單及口味選擇且看文末。  店內蛋糕櫃放著的都是訂造樣本,有糖皮蛋糕及造型曲奇等,手工花心思。雖然並非專業名廚水準,但也出得到場面的。美觀得黎頗有創意,就是小店的自家製風情。Choco Peanut(Baby) $15  我真係好中意食花生,去到邊都要食!表面一層充滿濃郁花生香氣的牛油忌廉當然是主角了。甜中帶有花生的微微鹹香,不算太過油淋淋。而底下的朱古力蛋糕則是稔綿細密。花生跟朱古力原本就有夠匹配,迷你版吃下去更是毫無膩感。Red Velvet(Baby) $15  當天的其中一款就是我喜歡的紅絲絨蛋糕。這邊的牛油忌廉柔軟細滑,帶有忌廉芝士的香氣潤感。小蛋糕也是濕軟可口,

Choco Peanut
Choco Peanut(Baby) $15

Red Velvet(Baby) $15

當天的其中一款就是我喜歡的紅絲絨蛋糕。這邊的牛油忌廉柔軟細滑,帶有忌廉芝士的香氣潤感。小蛋糕也是濕軟可口,高貴的暗紅色是用上了紅菜頭。感覺清新健康,卻是沒有青味。朱古力味滿郁甜香,吃過也未有甜膩感。
Matcha Red Bean
Matcha Red Bean(Baby) $15

這個的牛油忌廉加添抹茶香氣,入口有如抹茶配白朱古力。甜香幼滑,雖然是有點油,但味道偏清,膩感不重。蛋糕一貫的鬆軟綿密,帶有點點抹茶香氣。味道不算太過突出,未至於有回甘那種,尚且稱其為抹茶白朱古力味就可以。裏頭夾著紅豆蓉作餡,味甜綿清,有點豆皮嚼感,也叫甜潤。

畢竟份量是真的一口大小,十多元抵食與否真的見人見智。而我?我會比較喜歡「大食夾抵件」(大件夾抵食)。不過好彩呢度既杯子蛋糕不算虛有其表得個樣,款式特別之餘味道是可以的。在我角度,若有空路過也算是一試無妨啦。
Choco Peanut
Matcha Red Bean
2015-04-02 326 瀏覽
果日同朋友經過觀塘,佢話想去買蛋糕叫我陪佢去,原來就係黎呢間店,見到擺住十多個CUPCAKE,其實大小不能夠說是CUP CAKE,只是5蚊餅大小小的一口蛋糕仔。蛋糕上加了忌廉,蛋糕味道不算濃郁,加上CREAM亦沒有太重味道,吃起來較為清淡,當場只有3種口味,相比之下,朱古力味較為OK。那邊還有喜興FEEL的CUPCAKE賣,不過沒有問價錢,推斷應該不會太便宜。
果日同朋友經過觀塘,佢話想去買蛋糕叫我陪佢去,
原來就係黎呢間店,見到擺住十多個CUPCAKE,
那邊還有喜興FEEL的CUPCAKE賣,
不過沒有問價錢,推斷應該不會太便宜。
題外話/補充資料: 份量太小,這樣看起來偏貴,相等於吃一個泡芙/一個某連大鎖餅店的CUP CAKE價錢,可惜味道亦不夠突出,除非是某式特別款式才能吸引我吧。
2015-04-05
2015-04-02 251 瀏覽
在觀塘上班下班的我經在吃在觀塘,最近搜尋觀塘附近有沒有好吃的cake食便上了了openrice看食評,一看之後看到了這間新的小店便急不及待上去試試。服務態得差,蛋糕偏貴$15/個像一元大小,在普通地舖麵包店一元大小的cup cake都是最多賣5-8元。先不說它的size極小,特濃朱古力內裹朱古力味淡,吃下去蛋糕餡料容易散開,連基本功蛋糕底還沒做好還可以賣$15/個?買了一個cup cake的我後悔不已,不是浪費了金錢上的損失而是浪費我肚內的空間。

看之後看到了這間新的小店便急不及待上去試試。
服務態得差
朱古力cup cake
先不說它的size極小,特濃朱古力內裹朱古力味淡
,吃下去蛋糕餡料容易散開,連基本功蛋糕底還沒做好
還可以賣$15/個?

2015-04-01
5 分鐘 (外賣自取)
$50 (其他)
2015-04-01 153 瀏覽
cupcake 成了過時過節及散水餅的好選擇,呢間cupcake店在觀塘區,係朋友話我個個樣好靚,咁咪放工來買回去同屋企人食,當係飯後甜品同宵夜。廚房在店後個盒放到4個,好似櫃同咁拉出來CUPCAKE有唔同味架蛋糕底, 有大眾口味架牛油同朱古力味,綠茶,個crea m乜味就相應match返仲有莓味, 個蛋糕甜度適中, 食入口有重牛油味夠濕潤唔乾。質地係鬆軟得來帶點彈性, 朱古力味同 Red velet 莓味就唔係太明顯,特別係連埋CREAM食入口時味道會被CREAM氐蓋住。上面架擠花CREAM 幾打到幾細滑,入口即化,顏色亦都好鮮艷, 連埋蛋糕一齊咬就覺得順口同濕D,迷你價錢就 $15一個, 因主力做訂做cupvake及糖霜曲奇,大就$28一個亦叫合理, 即買只有迷你size,間中一個做下午茶都幾開心。banana lust香蕉入面真係有鮮香蕉蓉,蕉糖香蕉勁香呀,唔係一般用精油的可比。Motcha green tea綠茶是大路款,味有抹茶甘唔太甜,男生都樂於接受。Choco banana 同choco haznut朱古力怪要試,彈banana 同haznut 都唔會比朱古力味蓋住。可以
廚房在店後
個盒放到4個,好似櫃同咁拉出來

仲有莓味, 個蛋糕甜度適中, 食入口有重牛油味夠濕潤唔乾。
特別係連埋CREAM食入口時味道會被CREAM氐蓋住。

Choco banana 同choco haznut

可以encore,下次開party 訂來送人,如果即堂買到大size 就好了, mini 唔夠喉
5 分鐘 (外賣自取)
$40 (宵夜)
  • Cupcake
2015-03-31 377 瀏覽
今天約了朋友到觀塘吃晚餐, 順道來到{ACOCake}買幾個Baby CupCake回家! 由於店鋪面積不大, 進入店內便能直接看到各式各樣{ACOCake}的可愛甜點: {ACOCake}以預訂為主, 所以店內現成的可愛甜點都是每天限量的。有結婚主題的、生日主題的、節日主題的...用於派對或是送禮都是個不錯的選擇。買了現成的Baby CupCake: 忍不住在店內即場吃了個Jazz Choco! 朱古力忌廉部分質感幼滑也不過份甜膩; 蛋糕部份也是滿滿朱古力香味, 如果質感稍為濕潤點會更好!整顆小小的可愛又容易入口。 另外再外帶兩個Peanut Butter, 一個Choco Salty Caramel和一個Jazz Choco回家。不同的Cup Cake忌廉部分都很不錯, 各自有獨特味道, 質感卻同樣幼滑。{ACOCake}小小的可愛甜點, 送禮或自己享用都適合。
今天約了朋友到觀塘吃晚餐,
有結婚主題的、生日主題的、節日主題的...
用於派對或是送禮都是個不錯的選擇。

買了現成的Baby CupCake:
忍不住在店內即場吃了個Jazz Choco!

朱古力忌廉部分質感幼滑也不過份甜膩;
蛋糕部份也是滿滿朱古力香味, 如果質感稍為濕潤點會更好!
整顆小小的可愛又容易入口。

不同的Cup Cake忌廉部分都很不錯,
各自有獨特味道, 質感卻同樣幼滑。

{ACOCake}小小的可愛甜點, 送禮或自己享用都適合。
2015-03-28
外賣自取
$75 (宵夜)
2015-03-27 276 瀏覽
多年在觀塘區打滾, 見證住工廈的轉變, 許多食店都紛紛搬上樓了, 有次就係lunch時間俾我見到間賣cup cake既舖頭-ACO Cake, 店內唔算好大, 見到有個後生仔走出來招呼, 我呢個多事妹, 就睇下有咩cake仔賣啦一聊便知道他們的出品是不定期轉款式的, 而且cup cake是每日新鮮即製的, 今日款式有choco banana同red velvet, mini size賣$15, regular size賣$28 我就每款叫左一個, 先食choco banana, 蛋糕是香蕉味, 幸好不是甜到漏, 但仍有蕉香, on top的chocolate cream是來自意大利, 接近90%的, 絕對不是死實的甜, 小小的一口, 口中享受鬆軟蛋糕的口感, 好正!!! (女生就是喜愛甜點~~)另外一款的red velvet, 中文叫做紅絲絨, 呢款cup cake係佢地既signature cake, 由於餅胚密度非常低, 所以疏鬆口感有如天鵝般絲滑細膩, 與其他蛋糕不同, 加上on top的cream, 好似芝士泡沫, 少甜唔膩, 最重要係粉紅色小花裝飾, 低調得來帶特式, 要俘虜
另外一款的red velvet, 中文叫做紅絲絨, 呢款cup cake係佢地既signature cake, 由於餅胚密度非常低, 所以疏鬆口感有如天鵝般絲滑細膩, 與其他蛋糕不同, 加上on top的cream, 好似芝士泡沫, 少甜唔膩, 最重要係粉紅色小花裝飾, 低調得來帶特式, 要俘虜OL的心, 太容易吧XDDDD
原來佢地可以幫客人tailor made cup cake, 當日見到既係中式禮服的cup cake, 精緻到唔捨得食, 如在wedding party中能用得著, 一定令賓客印象難忘0者, 嘻嘻~題外話, meun之外的蛋糕, 多數要訂做的, 工廈中的要找同類型的蛋糕店, 都不太多, 同埋佢地既口味經改良, 好岩怕肥又為食既OL, 番工咁辛苦.............久唔久要獎勵下自己既, 你懂的^^
  • Red Velvet
近年,在甜點界中,Cup Cake 可謂其中一款大熱的 item,而且,還有不少女生,特意報讀課程,學造 Cup Cake,Cup Cake 是否容易製作,BeautySearch 真的不得而知,因為,平日工作忙碌,早已沒了年輕時那份熱情,親自下廚打造美食... 雖然如此,但說到吃,我就當然沒有問題啦!前排來到朋友位於駱駝漆大廈的公司等放工,無意間提起她公司附近早排開了間cupcakes 小店,聽說很不錯,於是,等她放工後,便一齊來到這間名為 ACOCAKE 的 Cup Cake 店去。Red Velvet,聽說中文名為「紅絲絨」,名字很美,但 BeautySearch 實在孤陋寡聞,真的不知道什麼是紅絲絨,上網一查,始知道紅絲絨 Cup Cake 上的紅色,是來自甜菜粉的紅。
2015-02-23 527 瀏覽
週末無所事事, 走到觀塘一幢工業大廈,發現地面有很多人在排隊等電梯。看看樓下的水牌才知道這幢工廈大部份的單位都出租成為商店,難怪有咁多人排隊上去 shopping。在好奇下小弟也撘 lift 上去看看。走過了工廈的後樓梯,轉到了五樓。一打開防煙門,立刻被一股奶油味香味吸引住, 並且看到了一個寫著 ACOCake的招牌。原來在五樓靠後樓梯處有一間叫 ACOCake 的 Cup Cake 店。一走進店內,一位年青的店員立刻熱情地上前招呼,交談後發現原來他就是該店的老闆。店內的廚窗佈置以簡潔實用為主,令人很容易看清楚所有產品。本來我們也沒打算幫襯, 但在老闆熱情的招呼和用心的介紹下,最後終於決定買了一打試試。我們揀選了 Choco hazelnut, Jazz Choco, Choco peanut 同 Banana Choco。老闆好好人,還送了一件 red velvet 給我們。我最喜歡的是 Choco Hazelnut 同 Banana Choco。朱古力味和榛子味/香蕉味混合得天依無縫! Choco Hazelnut 的 cream 又香又滑,朱古力 cream 上面有一小篤榛子 c

店內的廚窗佈置以簡潔實用為主,令人很容易看清楚所有產品。
Choco Hazelnut , jazz choco, choco peanut, banana choco

我最喜歡的是 Choco Hazelnut 同 Banana Choco。朱古力味和榛子味/香蕉味混合得天依無縫! Choco Hazelnut 的 cream 又香又滑,朱古力 cream 上面有一小篤榛子 cream,十分別緻。而朱古力的餅底也十分香濃,餅身不會太硬,但如果再濕潤些少會更好。
另外值得一提的是 Banana Choco,因為小弟本身不太好有香蕉味的糕餅,但這個 Banana Choco 却令我完全 "change my mind"。有香蕉味的餅底味道十分清香,而且是淡淡的清香,跟一般的香蕉蛋糕完全不同,沒有那份膩的感覺。

最後講講那件送的 Red Velvet,其實我吃不出是什麼東西,只覺得上面的那層 cream 有濃厚的芝士味,混合下面的cake base 吃真的十分好吃。
Red Velvet
總括而言, 這間 cupcake 店的 cream 真的做得不錯,而餅底方面如果有更多水份會更好(純粹個人意見,cupcake 專家請勿嘲笑)。Overall 也是十分值得推介的,尤其適合 party , 送禮或做散水餅,都是一個十分不錯的選擇。

2015-01-31
  • Hazelnut Choco
  • Banana Choco
2015-02-06 284 瀏覽
上個Happy Friday , 去🐫柒大厦行街。喺lobby 等電梯時見到電視賣杯子蛋糕廣告好吸引。於是上咗去5樓A鋪。簡約㶇裝,玻璃櫃mini cupcake 好吸引。買了一粒banana lust . 好好味呀。butter cream 好滑。個cake base 好吃,鬆。好吃。原來除了cup cake 外,仲新出了CNY cookies box 。好得意呀祝賀詞可以自由選擇。

• Banana lust
2014-12-11 380 瀏覽
話說有一日係工廈食LUNCH發現咗依間CUPCAKE店,又口痕就買D同同事SHARE。間店個後生老世話佢地每日跟order新鮮製造,所以每日產量夠就唔賣。返到公司食又估佢唔到真係幾好食WOR,可能真係新鮮啦。個cream唔太甜同個蛋糕底唔乾,正。15蚊一個對一個有食物要求既人比得過。同埋佢地個包裝盒都用過心思設計。FOR 散水/party一流
2014-12-09
  • Red Velvet
  • Banana Lust
  • Choco Hazelnut
2014-11-24 433 瀏覽
今日Lunch同同事入咗駱駝漆大廈睇野,點知俾我地無意發現呢間香噴噴既Cupcake店!其實我地出Lift一推開門已經聞到好香蛋糕味!細問之下原來店主開咗只有一個月多,成間店裝修簡約,主要以木爲住,店後有個廚房每日新鮮製造!見剛巧出爐3款Mini Cupcakes,有朱古力香蕉、Peanut Chocolate同Banana Lust,我同同事決定買一打返公司Happy Friday開心下!返到公司趟開個盒D香味係咁湧出黎!D朱古力香真係難以抵抗!「朱古力香蕉味」細細個兩三啖好快食哂!無咁易肥一咬之下竟然內有朱古力涵,好驚喜好好味,同唔會太甜!「Peanut Chocolate Cupcake」- 面頭D Cream就係Peanut Butter,好滑,個朱古力Base好濃!最後既「Banana Lust」— 同事試咗話呢個香蕉Friend一定鍾意,因為好似香蕉蛋糕般濃郁!正!總括黎講整體D Cupcakes拍得住我食過果幾間較有名既Cupcake店!D Cream好滑身又唔會太甜!最記得一打開個盒陣香味真係好難忘!

Assorted cupcakes

返到公司趟開個盒D香味係咁湧出黎!D朱古力香真係難以抵抗!

「朱古力香蕉味」細細個兩三啖好快食哂!無咁易肥

Chocolate banana cupcake

一咬之下竟然內有朱古力涵,好驚喜好好味,同唔會太甜!
Peanut chocolate cupcake

Banana lust cupcake