2016-07-12 4466 瀏覽
每次經過食肆門前,見到精緻的西餅,聞到芬芳的咖啡香氣,總想一試。晚上約了朋友在銅鑼灣見面,約會時間未到,所以專誠坐下來享受一下,嘆一個悠閒的下午茶。個人很喜歡吃朱古力,所以立即order一個朱古力三重奏,金字塔的外型很吸引,在上面淋上朱古力漿,加上一片純朱古力,還用了一點點金箔來點綴呢!香滑的朱古力慕絲,內藏香濃的黑朱古力及朱古力脆脆,難怪以三重奏來命名。可能是黑朱古力關係,所以並沒有過甜的感覺。這杯泡沫咖啡,雖然只是一個簡單的心型拉花,外貌不是太出眾,但咖啡味濃郁,泡沫不算多,但我本身不好太甜的飲品,所以不加糖也不覺得苦澀。這個栗子海綿蛋糕利用栗子茸包裹着蛋糕及鮮忌廉,味道也很香滑。但用了一塊糖餅做餅底,再蘸上白朱古力,甜得有點過份,我寧願用脆脆來做餅底,效果應該更好。
Cappuccino

2016-07-10
2016-06-27 2428 瀏覽
吃過晚飯後..跟男朋友來到位於銅鑼灣世貿中心的agnès b. Café LPG歇歇腳我點了一杯熱玫瑰朱古力 Hot Rose Chocolate*未飲入口 已經聞到陣陣的玫瑰花香味飲落更有玫瑰香味慢慢散發出來 而且朱古力的味道濃而不甜!平日喜愛玫瑰花香氣的你 一定會愛上這杯飲品!男朋友就點了杯玫瑰咖啡 Rose latte*咖啡與玫瑰配搭得天衣無縫 喝起來帶著淡淡的玫瑰香!男孩子也會喜愛吧!聽説玫瑰花香氣有舒緩神經的作用,感到壓力的時候 喝一杯玫瑰香味飲品 是一個好選擇!
吃過晚飯後..

我點了一杯熱玫瑰朱古力
Hot Rose Chocolate*
未飲入口 已經聞到陣陣的玫瑰花香味
Rose  chocolate
男朋友就點了杯玫瑰咖啡 Rose latte*
咖啡與玫瑰配搭得天衣無縫 喝起來帶著淡淡的玫瑰香!
男孩子也會喜愛吧!
Rose  latte
聽説玫瑰花香氣有舒緩神經的作用,
感到壓力的時候 喝一杯玫瑰香味飲品 是一個好選擇!
2016-06-27
Rose  chocolate
Rose  latte
  • Rose Latte
  • chocolate
2016-01-21 3395 瀏覽
係銅鑼灣地鐵A出口無几遠嘅時代廣場6樓,非常好穩,入到去就比櫥窗里嘅大塊大塊嘅巧克力吸引住了,不過都係忍住咗,巧克力真是天使中嘅魔鬼來加,不過最後蛋糕都係忍唔住點做巧克力三重蛋糕,😂飲品要咗杯薑味拿鐵,蛋糕真係非常正!唔好以為一眼望落去就係巧克力咁簡單啊,話咗三重,中間仲有D藍莓醬,再中間有D我食唔不出來嘅,硬硬地嘅嘢,巧克力的獨有微苦味跟甜味加埋藍莓醬嘅酸甜味,蛋糕嘅軟中間配料嘅硬,味道口感何止三重~強推!拿鐵裡面還有些細小的薑,薑味都几重下,不過配著熱拿鐵,都係一種享受。如果每日下午都來一客咁嘅下午茶我、我、我就真係會肥成豬,不過真係好好食、
2016-01-17
10 分鐘 (堂食)
2015-10-29 2713 瀏覽
Earl Grey Cake$50(7/10)面層的醬就是伯爵茶,裏面是Chocolate Mousse和海綿蛋糕,mousse口感軟滑,海綿蛋糕很薄很少。而伯爵茶味道比較清淡,朱古力味才是主導,但蛋糕名稱是Earl Grey Cake,被它誤導了,我以為伯爵茶會混入蛋糕裏面,不過整體味道還是不錯。

Earl Grey Cake$50(7/10)
2015-09-21 2523 瀏覽
和友人在銅鑼灣shopping, 行到攰就去tea下是常識吧~ 行下行下去到世貿中心, 想到上面有間Agnes b, 就入去坐下啦~ 本來只想叫杯野飲, 但看到玻璃廚櫃裡各式各樣的蛋糕, 就係唔會忍得住... (說好的減肥呢....)最好叫了這個賣相非常吸引, 而且一睇就知極度邪惡的伯爵茶朱古力蛋糕, 果然, 試一口, 外面被滿滿的朱古力包圍, 吃到咀裡, 啖啖既伯爵茶香味~ 真係好滿足呀~
2015-09-14
2015-09-18 1672 瀏覽
約左朋友係銅鑼灣晚飯 又見今日公司D嘢又清曬 一條友早走去咗世貿行下 無無聊聊見仲未夠鐘 坐低飲杯嘢 見到有杯Rose Chocolate Okay 試下就order咗 杯朱古力上檯 外觀靚嘅 裝咗係隻英式瓷杯度 上面”審”咗D朱古力粉加兩瓣玫瑰花瓣 整體可以用窈窕淑女嚟形容呢杯朱古力飲品嘅outlook 個淑女嘅內涵呢 味道就係一杯正常到唔正常嘅朱古力 可可味到位 甜度適中 水準之作 但如果今日正值濃冬又係室外 手握住呢杯熱朱古力嘅話 分數一定升多幾個級
2015-09-08
2015-09-15 3829 瀏覽
約左朋友行街街,見時間未到而下午餐又到左,就坐低食返個Tea la~~成份Menu咁多款Cake,都唔知食咩好,真係花多眼亂。因為自己好想食朱古力,我這個朱古力控,為有選擇蛋糕外型特別黎試一試,最終叫左DÉLICES。外型似金字塔,賣相精緻,塔尖頂有塊巴黎鐵塔朱古力片及金箔,朱古力醬從金字塔頂流下,朱古力味好濃,但唔會好甜,蛋糕裏面有軟軟既朱古力慕絲,非常細滑,仲有硬硬既朱古力脆脆,正好來個對比,認真好食!!
成份Menu咁多款Cake,都唔知食咩好,真係花多眼亂。
每逢假日我同友人都會休閒地找個地方,品嚐甜品,聊聊天~這個星期我地選了環境優美的Agnes B Cafe.而且就算假日下午,都不算太滿座嘈吵。說點食方面👇🏻👇🏻👇🏻真的要推介,Delices - Chocolate Mousses(不好意思,張相影得有點兒核突🙈),但它是真的好好味,香滑的朱古力mousse,內包藏香濃的dark chocolate 及朱古力脆脆,而且可能是黑朱古力關係,所以並沒有甜到「漏」的感覺。第二款我們食的是Earl Grey Cake.面的那一層醬是伯爵茶味的醬,因為我本以為是香濃的朱古力醬,所以有點兒失望。😅 但它的賣相是比較吸引👍🏻然後我們有飲他的 Marco Polo Tea & Rose latte,但不覺有什麼特別🙈🙈!
每逢假日我同友人都會休閒地找個地方,品嚐甜品,聊聊天~

這個星期我地選了環境優美的Agnes B Cafe.

而且就算假日下午,都不算太滿座嘈吵。

說點食方面👇🏻👇🏻👇🏻

第二款我們食的是Earl Grey Cake.

2015-09-07
2015-09-14 1354 瀏覽
約了朋友在銅鑼灣世貿集合再去尋找美食,由於早到的緣故,便選擇搵間坐得舒服嘅café嚟享受這短暫的偷閒時光。經過agnes b. café LPG,發覺地方光線充裕,座位也相當舒服,於是便買了杯Latte,搵個舒適嘅位置坐低等候朋友的到來。Latte的拉花並沒有經過特別處理,對於吹毛求疵的我當然覺得失望,咖啡味道尚算及格,個人覺得稍微再濃點會好些,雖說Latte奶多咖啡少是正常的,但若然只得奶味而缺少咖啡來點綴,這種偏離當然會令人難以接受。個人覺得餐廳整體上令人坐得頗為舒適自在,飲品中規中矩,遲些有機會再試下其他口味的咖啡與朱古力。

2015-09-10
2015-09-03 1292 瀏覽
今天難得放假,去世貿行左轉,經過agnes b cafe, 見到隻熊仔咁可愛,雖然貴左d, ($48) 但是真係受不住小熊誘惑。外帶左佢回家,拍左幾幅遺照,就食啦~熱情果味第一次吃,酸酸味味好清新,甜味適中,底層有餅乾製成,切開中間,有幾層架,有熱情果sauce, 整個蛋糕質感好軟,似慕絲般。size細小,當tea不錯既,起碼不會撐着你個胃!
外賣自取
咖啡你平常愛飲邊個品牌呢?☆×克或太xx咖啡呢?無錯這兩間我經常惠顧,但最近終按耐不住,到Agnes B Cafe品嚐一直好想飲既“Rose Latte"!♧ Cafe座位好似一些英式茶座,予人優閒舒適感覺,可惜不太方便拍照只好拍張詩詩點的“玫瑰鮮奶咖啡“~一看杯外,不其然覺得獨特高雅隔著杯,已聞到玫瑰混合咖啡的香氣打開杯蓋,有數片玫瑰花瓣浮在咖哩泡沫上,賣相吸引!輕輕呷一口,熱度適中,味蕾回味著玫瑰,鮮奶,咖啡混為一體的味道,客人亦可隨自己口味而選擇加糖漿……期待下次到此,必要品嚐另一款“ginger latte",不知是否帶微微辣度呢?
咖啡你平常愛飲邊個品牌呢?☆×克或太xx咖啡呢?

只好拍張詩詩點的“玫瑰鮮奶咖啡“~

一看杯外,不其然覺得獨特高雅
隔著杯,已聞到玫瑰混合咖啡的香氣

打開杯蓋,有數片玫瑰花瓣浮在咖哩泡沫上,賣相吸引!

2015-08-17
2015-08-15 1232 瀏覽
agnès b這個品牌推出的產品,應該很多女士們都有買過。是日的午飯飲品唔係太掂,所以我們就去左試agnès b的特式飲品,順便休息下,傾下計。我們點了一個飲品。- 藍莓芝士餅雪糕冰 ($68)我覺得藍莓加上芝士餅製作的飲品已好好味,再加上一球Dreyer’s藍莓雪糕,更是雙重享受,一杯野兩個人飲,更覺Sweet呢。飲品是好的,但如果能夠有粗小小既飲筒就好喇。店內的甜品款式也很多,下次再去試試吧!!
我們點了一個飲品。
- 藍莓芝士餅雪糕冰 ($68)
飲品是好的,但如果能夠有粗小小既飲筒就好喇。
店內的甜品款式也很多,下次再去試試吧!!
2015-08-15
2015-05-05 1792 瀏覽
當然不是每次遊走咖啡室都是尋找隱蔽小店, 其實連鎖店亦是我落腳的好地方, 它亦是我靜靜坐下慢味咖啡其中一個選擇。Agnes b café L.P.G在港島區共有三間, 本來最就腳是太古坊的分店, 可惜已結業了, 只好走到銅鑼灣的分店。其實我並非是它的忠實者, 但最近發現推出了四款限定飲品相當特別, 好奇心驅使下, 便遊走了兩次。開放式的門口清楚看見咖啡室的環境, 米白色及鏡子的牆身配幾何圖形的地板, 擺設雲石枱和木椅子, 亦有舒適的沙發座位, 全店以歐陸式的設計。咖啡室門口便是開放式的製作食品和沖調咖啡區, 客人可從其中一個雪櫃裏看到各式各樣的甜品, 而在另一個中可看到各款的三文治和沙律。收銀櫃前亦放了很多不同款式的水杯、公仔、禮盒、件裝牛油蛋糕等出售, 其實睇下睇下, 心思思都想買返隻杯, 哈!******************************今次來到是在咖啡店的面書中得知推出了四款限定飲品, 包括有Marshmallow sweet orange mochaccino, Marshmallow spicy mango café latte, Marshmallow van

今次來到是在咖啡店的面書中得知推出了四款限定飲品, 包括有Marshmallow sweet orange mochaccino, Marshmallow spicy mango café latte, Marshmallow vanilla cinnamon steamed milkMarshmallow coconut chocolate, 全部都送上一份甜絲絲的感覺, 令我馬上想一試。
第一次12-04-2015遊走時, 先試一杯Marshmallow sweet orange mochaccino ($45)。此款飲品比一般飲品所加入的配料較多, 咖啡師沖調好咖啡後, 便在面層放上數粒橙色和白色的棉花糖, 還有數條橙皮乾, 再灑上可可粉, 賣相不算優美, 但味道卻挺美味。暖笠笠的摩卡慢慢把棉花糖溶化, 邊喝邊嚐半溶化的橙味棉花糖, 加上煙煙韌韌的橙皮乾, 的確橙味香濃。香橙配朱古力一向都最佳拍檔, 再加入咖啡, 三者的味道平均, 均能嚐出其味, 不錯!
第二次26-04-2015再來到是因為寄掛着非常特別的Marshmallow spicy mango café latte ($45)。辣芒? 竟然有這口味的咖啡, 真的很吸引, 究竟味道如何? 咖啡師沖好咖啡後便在頂層放上鮮黃色的棉花糖 和灑了少許可可粉
先在棉花糖未溶化之前呷一口, 暖笠笠的咖啡入口幼滑, 甘苦中帶有芒果 的甜美, 還真的能嚐出輕微的辣味, 雖並不強烈, 但味道配搭起來挺特別。
把半溶的棉花糖拌勻, 原來粒粒鮮黃色的棉花糖都滿有芒果味。拌勻後, 整杯咖啡充滿芒果的甜美, 甜中帶辣, 的確很特別。相比前者, 個人更喜歡這款口味。

烤磨菇蔬菜法式三文治
一杯咖啡又怎夠作為午餐, 雖知agnes b café的蛋糕不錯, 但正餐又怎能只吃甜品, 故點了一份烤磨菇蔬菜法式三文治($34), 店員把其翻熱才送上枱。橢圓形的法包有點像港式的硬豬包, 外層和底層均烘烤至香脆, 包身卻保持軟熟。
內饀有生菜、沙律菜、三色椒、磨菇 、青瓜車厘茄乾, 除了磨菇有點爽口外, 其餘食材都弄得過熟, 或許是已放得太耐, 全部均腍身, 色澤變黃, 口感和賣相都不可取, 幸好它所配是醋汁, 配搭合宜, 份量亦很合適, 不會弄至法包和蔬菜濕淋淋, 但整體而言, 仍有待改進。

雖食物一般, 但我遊走咖啡室多數是為了嚐一杯咖啡或特色飲品, 今次兩杯飲品既美味又特別, 期待咖啡店下期所推出的新飲品。

2015-04-12
2015-04-08 1473 瀏覽
食完餐唔太順心嘅日本餐午餐,為了補償下自己!就去咖啡店食西餅,因為唔係肚餓,所以唔叫飲唔,地方幾大,歐式裝修,白色主色簡潔!以小圓枱為主,桌椅唔迫,環境好舒服,食店係自助式,搵了張近門口小枱!蛋糕款式好多,花多眼亂,我哋每人揀一款蛋糕!自己去櫃檯落單,店員夾好上碟,配埋膠叉,再自己攞去座位!意大利芝士餅($38)雪白賣相好靚,但食唔出芝士味,只係好普通嘅一件餅!粟子海綿蛋糕($38)栗子蓉好多,幾滑,唔會好甜,入面忌廉香滑,仲有鬆軟蛋糕,底部唔係牛油餅碎,係一塊好輕嘅脆餅!好似米餅咁!好味!朱古力三重奏($38)呢款之前已經在又一城試過,好濃朱古力味,雖然慕絲唔係好滑,但微甘嘅朱古力加頂端特濃朱古力醬,真是滿足!店員只在櫃枱,態度幾好!傾偈或飲杯咖啡悠閒下,都係一處唔錯嘅選擇!
雪櫃

意大利芝士餅
粟子海綿蛋糕
好滑

2015-03-22
粟子海綿蛋糕
2015-01-06 1783 瀏覽
行得耐要休息通常都去Starbucks 飲杯野食件餅今日行經世貿轉去agnès b Cafe 休息一下!這裹位於agnès b店內的Cafe 坐的位置都多,但比較迫這款白雪雪熊仔造型蛋糕,外形可愛趣致,吸引老公選了這款! b.barista de noel $50  只看法文名字真係唔知係乜東東?! 中文名字易理解......原來是 雙重果仁黑朱古力蛋糕鄰近聖誕, 連小熊都要換上新裝,戴了聖誕帽,實在太可愛味道又不會太甜,不錯!先看蛋糕橫切面,十分用心做得蛋燃有幾層,好有口感及層次感agnès b 蛋糕美味精致有信心保証!另點了LATTE &朱古力沙冰朱古力沙冰: 可能係沙冰會令朱古力味道較淡LATTE: 味道不錯
行得耐要休息通常都去Starbucks 飲杯野食件餅
今日行經世貿轉去agnès b Cafe 休息一下!
這款白雪雪熊仔造型蛋糕,外形可愛趣致,吸引老公選了這款!
b.barista de noel $50

鄰近聖誕, 連小熊都要換上新裝,戴了聖誕帽,實在太可愛
味道又不會太甜,不錯!
先看蛋糕橫切面,十分用心做得蛋燃有幾層,好有口感及層次感
agnès b 蛋糕美味精致有信心保証!
另點了LATTE &朱古力沙冰

朱古力沙冰: 可能係沙冰會令朱古力味道較淡