餐廳: ALTO Bar & Grill
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-05-30 1694 瀏覽
裏面的職員十問九唔應,一個shisha等左九個字,我明明一早嗌左嘢食,過咗半個鐘頭都唔嚟,我再問,佢竟然同我講話唔記得咗落單,廚房關左,呢啲係乜嘢服務質素,非常非常非常差的服務,我從來未試過喺OpenRice寫食評,今次係我第一個,大家去呢間餐廳消費嘅時候真係要諗清楚職員嘅服務態度非常極度懶散,完全不明白一間收費都算高嘅餐廳的職員服務態度點解會係咁㗎,我希望呢間餐廳個老闆可以反省一下佢哋自己嘅員工

2020-05-17 2748 瀏覽
Ricky個網friend就話呢間好好好想試呢間,好啦我作為銅鑼灣食神一定要試吓一嚟到呢間新嘅大廈嘅頂樓!嗰個銅鑼灣景,都算可以!冇一百分都有90分!最正呢間餐廳,可能係新開張有Wellcome Drink!感覺係好好嘅,但由於我好早已經訂咗位但都冇留窗口枱俾我,我就覺得冇咁開心 !我10年前已經做餐廳經理,算數!講番啲餐我叫咗鵝肝兩人份南瓜湯大盤就兩個都食牛扒!鵝肝剛到咗,都未食到,湯又到埋....大佬呀!快餐店咩!咁我都忍佢,我一飲嗰個南瓜湯...我唔知道~好似罐頭的,同我之前講西貢嗰間嘅南瓜湯,真係調返轉~鵝肝係好食嘅放心叫得過!大盤方面其中有個牛扒係有舊鹽做埋個盤!呢個幾特別可惜越食越鹹!Waiter在上枱前已經提示左,但實際操作係好困難!反而我覺得最值得讚係餐包幾好食!努力啦!高級餐廳嚟㗎!兩個人食$1000我OK!但品質可以再高啲😃😃
Ricky個網friend就話呢間好好好想試呢間,
好啦我作為銅鑼灣食神一定要試吓

最正呢間餐廳,可能係新開張有Wellcome Drink!

我10年前已經做餐廳經理,算數!

講番啲餐

我叫咗鵝肝兩人份南瓜湯大盤就兩個都食牛扒!

鵝肝剛到咗,都未食到,湯又到埋....

大佬呀!快餐店咩!

鵝肝係好食嘅放心叫得過!

大盤方面其中有個牛扒係有舊鹽做埋個盤!

呢個幾特別可惜越食越鹹!

Waiter在上枱前已經提示左,但實際操作係好困難!

反而我覺得最值得讚係餐包幾好食!

努力啦!高級餐廳嚟㗎!

兩個人食$1000我OK!

但品質可以再高啲😃😃

2020-04-30 2897 瀏覽
港島夜景配牛扒💫➡️環境一流➡️港島海景➡️服務一流Sand carb salad🦀 $158牛油果青瓜蟹肉mixed嘅salad,底係南瓜汁。賣相唔錯,但味道一般。蟹肉好腥,淨係食咗一兩啖就無食🥵好食指數:⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份之數:⭐️⭐️抵食指數:⭐️Ribeye🥩 $428五成熟,味道都唔錯。牛扒品質好👍🏻而且份量都大,一個人食唔晒。另外由於疫情關係,全部main都做緊buy one get one free,所以都幾抵食🤤好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份之數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️Sirloin🥩第二個main都叫咗牛扒,但唔同部位,個人比較鍾意ribeye嘅口感。味道都唔錯,同樣地牛扒品質好,份量亦大。好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份之數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
港島夜景配牛扒💫

好食指數:⭐️⭐️⭐️
大份之數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-04-29 2059 瀏覽
預先book左呢間餐廳準備慶祝,因為睇中餐廳係v point頂樓,個景真係一流😍星期日晚估唔到餐廳客人都唔多,全晚都只係得四枱客😣餐廳既氣氛好好,好有情調,岩曬兩個人黎撐枱腳😍咁岩佢做緊個3 course tasting menu,雖然唔知點解得3個course都叫tasting menu🙈睇過啲野都岩食,就費事諗嗌左。頭盤叫左個吞拿魚他他同西瓜沙律,個他他味道偏辣,辣既程度係好少係一般既西餐食到,有啲估唔到😂辣到食唔到面頭嗰啲菠蘿同椰子既味道,有啲失色。而西瓜沙律都冇咩特別,都係將啲西瓜同火箭葉加水牛芝士撈埋既一個沙律,都算幾開胃既。不過呢兩樣都冇咩驚喜,反而有啲失望。到主菜我地叫左個牛排同帶子。帶子係北海道黎既,食落都算鮮甜爽口,質素唔錯。低下有啲菜粒咁,唔算好特別。個汁就有啲奇怪,香草既味道好濃,個人覺得同帶子既鮮甜味唔算好夾,唔點汁仲好食😂不過稍嫌佢份量細左啲,得三粒。侍應話如果a la carte叫既話就會多一粒,有四粒😂牛排我地叫左medium,不過可能佢係sirloin既關係,加上切得比較厚,有少少鞋口,好在牛味都算重,同都燒得幾香口。不過呢個係侍應推介既菜色,佢話係餐廳

牛排我地叫左medium,不過可能佢係sirloin既關係,加上切得比較厚,有少少鞋口,好在牛味都算重,同都燒得幾香口。不過呢個係侍應推介既菜色,佢話係餐廳既signature,叫我地試試,不過我就唔覺有啲咩好特別,至少冇咩驚喜。反而有啲失望既係佢配個gravy好似平時茶餐廳既燒汁味,又係唔點好過點。個侍應話係用蠔汁整既,不過我個人就真係唔係好識欣賞😅同埋嗌野食嗰時都有預感佢啲份量唔會大得去邊,所以就額外叫多左個side,係侍應推介既黑松露薯條。個人覺得成餐飯最好食既就係啲薯條,不過就貴左啲,要$98。佢係放左啲黑松露醬係啲薯條面,所以黑松露味都好出。

最後就到甜品,一個係warm brownie,另一個就叫左banana cake。好貫徹成餐飯既感覺,都係不外如事,唔難食但冇驚喜。Warm brownie加埋雪糕一齊食真係好夾,可能係暖既關係,食落比一般既brownie軟啲,不過可能係我個人中意食朱古力既關係,我覺得朱古力既味道就可以再濃啲。香蕉蛋糕面頭既香蕉有層好薄你焦糖,蛋糕本身都唔太硬身,同埋唔黐牙。不過呢啲都係banana cake好基本既要求,唔算有啲咩特別。

呢個3 course tasting menu盛惠每位$488。本來就唔包野飲,不過侍應話嗰日咁岩每位會送一杯酒,有紅酒白酒氣就揀。我地揀左氣酒,本身自己唔係好識飲酒,不過感覺上酒既質量都系好差,都幾好飲。間餐廳既service都好好,侍應都有詳細講解menu同每道菜既材料,不過唯一唔係幾滿意既就係好似有啲趕收工咁,前菜都未食完啲主菜就已經黎左,又好似企係你附近等你一食完就收走隻碟咁,呢兩樣野就唔係好接受到😅總括黎講,呢間餐廳都係食景食環境,呢個價錢我會expect佢既食物質素可以再好啲,所以覺得有啲貴同唔抵。不過講餐廳環境同景觀既情調真係冇得輸,不過呢個景都係歎一次就夠了😂

2020-04-26
回顧番今年既情人節dinner, Momo帶左Boo去銅鑼灣Alto食飯🍽 Book左8:30🕣但係上一round未交枱🥺 店員叫左我地上天台既Bar度坐下先🍸嗰境係銅鑼灣黎講都算ok🏙下次可以考慮下去飲野😛Momo同Boo比較好彩算早有枱但都等到差唔多9:30🕤🥺安排上真係有待改善🙈餐廳🍴既裝修有好多波波燈,幾有情調🥰 我地張枱都可以睇到海景,同隔離枱距離偏近🙈一坐低就上Amuse Bouche,一口蝦🦐配牛油果醬,無咩特別😛 然後有一杯果汁🍹(?)咁既飲品,酸酸地幾開胃但真係飲唔到係咩黎🤣Starter我地揀左Ahi Tuna 🐟同埋Foie Gras🐦,Ahi Tuna配個芒果🥭牛油果醬都幾fresh🍃 鵝肝熱辣辣上枱,唔算入口即溶但味道唔錯😍之後係南瓜湯同餐包🎃湯都幾creamy🥣不過嗰包唔知點解好咸有啲似豬仔包🤔之後終須上Main Course, 當時已經就黎11點🤣😂🕚 Momo同Boo都係叫左Medium Sirloin🥩, 但塊sirloin好厚身,所以避免唔到兩邊頭尾較薄位置會有啲韌😶 但overall 肉質👍🏻係Momo嗰塊比較多筋所以難切啲🙈食到11:30終須上甜

食到11:30終須上甜品😂Boo叫左心太軟🍨,Momo叫左cheese cake🍰,一人份量竟然有兩件🤣真係好飽呀🤣🤰🏻
2025 瀏覽
情人節
2020-02-23 2250 瀏覽
環境係好靚幾有氣派,加上迷人既夜景,第一個感覺可以話無得輸。我地都有成8個人,所以叫左幾樣野share食:有帶子、燒雞、牛扒、三文魚、薯條、甜品等等。賣相好靚,味道都可以,燒雞、三文魚係嫩滑既。但個人黎講食物味道偏淡,驚喜不大。而且當日有人搞party,所以比較嘈,有點破壞氣氛🙊
賣相好靚,味道都可以,燒雞、三文魚係嫩滑既。
但個人黎講食物味道偏淡,驚喜不大。
而且當日有人搞party,所以比較嘈,有點破壞氣氛🙊
2020-02-14 2166 瀏覽
唔係幾好嘅一間餐廳本身諗住開開心心食餐飯上到31樓見到勁多人排隊唔知做乜原來人哋一個月前OpenRice訂枱但係間餐廳又冇record 喺度擾攘左一陣經理都出埋黎 諗住應該好快有得坐點知第二pair都係咁 又係冇Booking record都唔知搞乜 最後我哋入咗去坐佢哋求其加張枱係隔離就俾果兩pair坐二人枱又勁迫 啲凳唔係好舒服 後邊有個大窿如果擺袋喺嗰度一定會跌 好唔comfortable今晚一定要食set dinner所以冇咩選擇首先有餐包 都幾好食 幾香牛油味之後個appetiser幾好食 但係份量好細一啖就冇咗都唔知自己食咗乜個湯話南瓜湯 好稀 我煲得仲好飲過佢starter叫咗兩個鵝肝 比我想像中大舊點埋啲醬都幾好食 但個包就比較鬆散主菜叫咗西冷 五成熟 整得幾好唔會過熟 但係個皮就有啲燶 另外叫咗黑松露意粉 非常之膩食兩啖已經投降食嘅過程係咁催 咩都未食就想收我啲嘢可能因為有下一round 但係食完主菜等個甜品都等左好耐隔離明明慢過我地黎都食咗 甜品來講唔算太好食 個心太軟唔流心芝士蛋糕個餅底又難食男朋友話book位嘅時候明明叫佢寫字仲特登落埋remark 上嚟嘅時候乜
唔係幾好嘅一間餐廳

大家都好努力咁飲緊酒 點樣無啦啦去影相呢
我並唔建議大家嚟呢度食
一次就算
2020-02-14 1474 瀏覽
我好少寫食評,但今次真係嬲到不得不寫!一去到坐低除左見到海景之外,仲有有明顯食物殘渣同垃圾既窗台!main course: 七成熟既牛扒變左全熟。semi buffet : 一拎起個夾就有烏蠅飛起!仲敢食?離開前同女receptionist 反映返個食物同衛生問題,佢既回應係好唔情願咁講:「哦,咁我同返經理講。」完全無諗過點樣同返個客交代返/講點樣跟進!完。呢餐lunch兩個人要$600,唔係好貴但都唔係平!咁差既衛生、食物同服務,完全唔值! 一定一定一定無下次
我好少寫食評,但今次真係嬲到不得不寫!

main course: 七成熟既牛扒變左全熟。
完。

一定一定一定無下次

2020-02-14
情人節
2019-12-24 3132 瀏覽
早兩個鐘book位,開開心心帶住小朋友去餐廳,就快到嘅時候因為想加人所以再打去,點知佢話跟本無幫我訂枱!!what the F! 又話咩餐廳跟本無五人位點幫我訂枱!!真係眼傻!未食個service已經差到咁,唔會有下次
2019-10-28 5735 瀏覽
銅鑼灣登龍街很出名!是名符其實的美食一條街!登龍街的V Point,差不多整幢樓都是餐廳,我計劃1間1間的探店!第2站是31樓(頂層)的Alto,以Open Rice訂座吃午餐,準時到店,差不多客滿,在現今的市況,算很難得!我們被安排在最裡面,靠牆的圓桌,即是:距離自助區的food table最遠!#自助沙律:以蔬菜為主,但味道偏咸!#主菜:我們點了三文魚、無骨雞脾、牛排,share吃,我最喜歡三文魚。#自助甜品:選擇不多,挺好味的!#簿荷茶:加20元,我喜歡!#伯爵茶:加20元。喜歡的店!會再來!

#自助沙律:以蔬菜為主,但味道偏咸!
#自助甜品:選擇不多,挺好味的!
#簿荷茶:加20元,我喜歡!
#伯爵茶:加20元。

喜歡的店!會再來!
2019-10-22 4723 瀏覽
環境可以話係非常之好啦個景好靚咁價錢都合理啲嘢食嘅味道都ok至於Survice,10月16號lunch嗰個男reception.真係冇service可言啦態度亦都係好差。會無視人。18號去嗰個經理就非常之好人還安排我坐到靚位。隨咗那個男reception,其他waiters都好細心
2019-10-18 4390 瀏覽
寶仔提早慶祝家姐生日,星期一係紅日,就帶家姐去食brunch,睇下靚景,影下靚相咁!而用OpenRice book左呢間餐廳,仲可以賺25分asian miles添,平日食好似有雙倍積分嫁!一去到發現冇乜人,我哋坐低左之後就開始夾左好多嘢食啦,寶仔主要係食沙律為主,因為減緊肥呀嘛,最鍾意食嗰個椰菜花,好好味!入面仲有啲芝士喺度,非常好香口,我食咗好多舊啊!仲有南瓜都係寶仔嘅最愛!除咗buffet之外,仲可以一人揀一個main course!main course做得都幾出色架!非常唔錯,但係因為我哋兩個食得太飽就打包左advocado toast返屋企食。。。但其實已經飽到夜晚都食唔落。。所以留返做聽日朝早早餐食啊,焗番熱佢都仲係好好味!總括而言,呢一間餐廳係食景為主嘅或者鍾意食沙律嘅人應該都會幾鍾意,因為寶仔其實都幾滿意架,不過家姐就係一個食肉獸嚟嘅,而呢度除咗得啲小龍蝦之外都冇乜肉食架喇,所以家姐就覺得麻麻地,CP值比較低。叫左枝水,好貴。。加埋一,都$100。。

叫左枝水,好貴。。加埋一,都$100。。
2019-10-07
生日
2019-10-16 3661 瀏覽
每年好友生日🎂🎂🎂都會特意挑選又好食又有靚view 餐廳慶祝下🤗🤗🤗今年都唔例外...為左影靚相,先要打去訂位時提出坐window seat 12點去到都唔算多人,一坐低待應示意可以去攞嘢食前菜包括有湯,冷盤 (海蝦,龍蝦等),仲有好多款沙律,生果沙律,什菇沙律,蔬菜沙律都好好味,酒店級水準主菜都有多款選擇主餐份量相當大,對住維港景食飯真係好滿足甜品就一般整體來說,以三百幾食半自助餐,CP值都算高。

為左影靚相,先要打去訂位時提出坐window seat

12點去到都唔算多人,一坐低待應示意可以去攞嘢食

主菜都有多款選擇

主餐份量相當大,對住維港景食飯真係好滿足
甜品就一般

整體來說,以三百幾食半自助餐,CP值都算高。

2019-06-08
生日
2019-10-15 2456 瀏覽
生日這一期真的吃了很多很多不同的餐廳,這家是的妹帶我來了,餐廳真的是很小一間但是非常高雅,而且很有格調,裝潢非常美麗想必晚上來吃一定是會很浪漫的!但我們下晝來吃也是非常滿足,有迷人的海景呢 !我們今天來吃lunch是Semi buffet ,說一句公道說話,選擇款式是非常少而且有一半都是沙律,全部都是南瓜,和菜!對於我這種不喜歡吃沙律的又說就有點兒失望了,是海鮮只有三款我不吃的青口,極少用的小龍蝦和被煮爛的蝦,真的是很可惜,所以最後我只能選擇吃極少肉的小龍蝦因為真的是非常少肉,我來了一碟,但又好像吃了空氣般似的!哈哈!然後蛋糕也只有五款呢!但是我覺得蛋糕都非常好吃,沒有令我失望!今次我和妹妹點的主菜是avocado toast 和egg benedict !Avocado toast 比egg Benedict好吃太多!egg benedict非常普通,很多早餐店住得都比他出色!
而且很有格調,裝潢非常美麗想必晚上來吃一定是會很浪漫的!
但我們下晝來吃也是非常滿足,有迷人的海景呢 !

但又好像吃了空氣般似的!哈哈!然後蛋糕也只有五款呢!

2019-10-14 1724 瀏覽
週六晚上在銅鑼灣晚餐,Alto當然是好友共聚的最佳地方,因為環境一流,食物水準也高,開開心心談天說地,輕鬆慢活的週末,若在餐廳內坐得太久,也可以去上層天台呼呼氣,遠望是尖沙咀海旁,側望是跑馬地馬場,銅鑼灣夜晚的景色特別迷人,最緊要係隔離有幾位靚女在飲嘢吹水。食物方面,牛扒品質好 medium rare 也煮得唔錯,另外三文魚扒及意大利飯的烹調也非常出色,價錢屬於中高級,整體而言,以這個價錢有美景加美食,實在是恰到好處。