今日黎到呢間意大利餐廳食Business set lunch,餐廳採光好好,一入到嚟覺得好舒服,係情侶👫約會既好地方❤️。👉🏼Business Set Lunch最吸引嘅就係任食前菜。當日沙律菜有superfood羽衣甘藍,而冷盤有青口、蟹鉗、蝦、煙三文魚等等,貼心嘅係蟹鉗、蝦🦐等等已經剝咗殼。除咗冷盤,前菜仲有熟食,例如炸軟殼蟹、魷魚、肉丸、焗茄子🍆等等,另外仲有我最鍾意🫶🏻食既Ham & 哈蜜瓜🍈。除咗前菜之外,Business set lunch包咗飲品、餐湯。當日嘅餐湯係👉🏼南瓜湯,飲落幾Creamy、好濃郁,配搭酸種麵包都幾唔錯。👉🏼龍蝦小黄瓜扁意大利麵配車厘茄醬 $448餐廳出主菜嘅速度唔算快,所以有足夠時間俾你慢慢嘆吓前菜先。先講龍蝦🦞,已經拆曬殼,唔洗再麻煩拆殼食,而意大利麵比較煙靭、有咬口😆。👉🏼炭燒意大利肉眼配珍珠洋蔥葡萄乾燒汁 $428我地叫左medium,肉眼唔韌,亦唔會好肥、有筋,所以每一啖都食到Juicy肉肉🤭最後,我地加左個甜品,濃濃既朱古力漿為呢一餐留下一個完美既句號🥳。

👉🏼龍蝦小黄瓜扁意大利麵配車厘茄醬 $448

👉🏼炭燒意大利肉眼配珍珠洋蔥葡萄乾燒汁 $428

“AMA” means Love in Italian, and at AMA Ristorante by The Amatricianist, that love is palpable.  Perched on the 25th floor of 208 JOHNSTON, the restaurant offers stunning views of the city skyline, providing a breathtaking backdrop that evolves throughout the day.  Upon entering, you’ll be welcomed by rich Italian accents that set the tone for a dining experience steeped in elegance and charm.  Soft, ambient lighting casts a gentle glow over the space, creating a cozy yet sophisticated atmosphere.  With Traditional recipes, regional specialties, fresh ingredients, and authentic cooking techniques, every dish at AMA is a testament to the “Love” and “Tradition” that define Italian cuisine.

Tartare Di Gamberi Blu (HK$208)
Tartare Di Gamberi Blu

The freshness of the Blue Prawn is brought out even further when contrasting it with the spicy lime zest and beetroot.  Top it all off, the deep-fried prawn head provides an interesting interplay of flavors and textures.
Tartare Di Gamberi Blu

Cozze Impepate Al Carbons (HK$148)
Cozze Impepate Al Carbons

The black muzzles were plump, juicy, and incredibly fresh, served in a spicy tomato & white wine broth, and we couldn’t resist soaking up every last drop of crusty bread.
Cozze Impepate Al Carbons

Spigola Seabass (HK$368)
Spigola Seabass

The whole grilled boneless Seabass is a true standout, showcasing a beautifully crispy golden-brown skin that gives way to tender, succulent flesh beneath.  Each bite is a delicate explosion of flavor, perfectly seasoned to enhance the fish’s natural sweetness.
Spigola Seabass

Daily Baked Bread & Sparkling Water (HK$28/pax)

Daily baked bread and purified still/sparkling water with free refills.

Storefront

Interior

Menu

2024-09-02
2024-08-13 3951 瀏覽
AMA Ristorante by The Amatricianist 係一間以羅馬為題的意式餐廳🇮🇹,牆身掛滿不同類型照片、海報,充滿懷舊感覺,仲有露台座位,可以享受城市美景🏙。Business Set LunchAll You Can Eat 前菜由高級食材供應商 Borgovivo 提供😍,無限任食蟹鉗、海螺、青口、魷魚、原條煙三文魚、水牛芝士、意大利香腸拼盤、Parma ham等,仲有是日餐湯🍲和酸種麵包🥐,剩係食前菜已經可以勁飽😋。南意風香烤豬柳配香辣蜜糖醬 $388豬柳🐖烤至5️⃣成熟,肉色程粉紅色🥰,肉香味突出,質感軟嫩,配上香辣蜜糖醬更加惹味。龍蝦小黄瓜扁意大利麵配車厘茄醬 $448龍蝦肉🦞爽口彈牙,扁意大利粉煙煙韌韌吸哂啲車厘茄醬汁,酸酸甜甜非常醒胃😋。Panettone Pudding with Gelato & Chocolate sauce +$58意大利麵包布丁配上朱古力醬🍫,重點係唔太甜,仲有我至愛嘅意大利雪糕,超正😋。Seasonal Fresh Fruit Plate +$58時令生果有西瓜🍉、哈密瓜🍈、蘋果🍎、士多啤梨🍓,全部新鮮又清甜😋。

Business Set Lunch

All You Can Eat

南意風香烤豬柳配香辣蜜糖醬 $388

龍蝦小黄瓜扁意大利麵配車厘茄醬 $448

2024-08-06
2024-08-07 3957 瀏覽
平時想同朋友有一個休閒嘅午餐不妨揀呢一間意大利餐廳 保證滿意!餐廳設計好有歐陸風格大部份裝修都好有義大利特色 恍如置身於意大利世界呢度嘅前菜係任食 而且相當高質😚😚前菜已經有多款不同類型嘅沙律菜羽衣甘藍、火箭菜及蕃茄不在話下啲粟米🌽更加係預先刨好晒 😍變左一塊塊 好方便入口食用!除咗蔬菜任食 長腳蟹鉗、青口同埋螺肉都係任食😍😍令人難以置信而且入口鮮甜 富有海水味 食咗輪前菜跟埋個餐湯 今日係薯仔湯 入口細滑好有薯茸的感覺之後先輪到主菜部份 就係肉眼扒加芥末燒汁 我揀咗七成熟裏面加咗啲火箭菜食嘅時候唔會有太多血水 而且入口亦唔會太韌 感覺新鮮有質感另外龍蝦小黃瓜扁意大利麵配車厘茄醬🥫同樣令人驚嘆 ❗️龍蝦肉原隻蝦鉗放在意粉當中入口嘅蕃茄醬酸酸地 非常開胃 之後再加埋個好好味嘅朱古力雪糕甜品🍮一啖雪糕一啖Cake 心情特別愉快😀為呢個下午添上一個完美句號
平時想同朋友有一個休閒嘅午餐
不妨揀呢一間意大利餐廳 保證滿意!

餐廳設計好有歐陸風格
大部份裝修都好有義大利特色
恍如置身於意大利世界

呢度嘅前菜係任食 而且相當高質😚😚
前菜已經有多款不同類型嘅沙律菜
羽衣甘藍、火箭菜及蕃茄不在話下

啲粟米🌽更加係預先刨好晒 😍
變左一塊塊 好方便入口食用!
除咗蔬菜任食 長腳蟹鉗、青口同埋螺肉

都係任食😍😍令人難以置信

之後再加埋個好好味嘅朱古力雪糕甜品🍮
一啖雪糕一啖Cake 心情特別愉快😀
為呢個下午添上一個完美句號

2024-08-07
極少會喺高空食ʟᴜɴᴄʜ ,仲要係有呢個咁特別嘅ɢʀᴀɴᴅᴍᴀ ᴛᴀʙʟᴇ😚重點一定要講吓呢張ɢʀᴀɴᴅᴍᴀ ᴛᴀʙʟᴇ,因為啲嘢食真係夠晒豐富‼️ ꜱᴛᴀʀᴛ▶️坐低一陣就有暖笠笠嘅麵包,麵包籃入邊分別有ꜰᴏᴄᴀᴄᴄɪᴀ同酸種麵包,我就鍾意將外脆內軟嘅ꜰᴏᴄᴀᴄᴄɪᴀ蘸油醋食👍🏻如果食得唔夠喉仲可以ʀᴇꜰɪʟʟ翻啲包嫁😛我最鍾意就係ʙᴜꜰꜰᴀʟᴏ ᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇʟʟᴀ,柔軟嘅口感,加上新鮮嘅火箭菜同多汁嘅茄片,實在係太好食了🤩1️⃣ 炭燒意大利肉眼配陳年葡萄醋🐮一上枱就聞到陣陣嘅炭燒香味,超級靚嘅菱格紋❤️‍🔥肉眼扒肉質粉嫩柔軟,牛味亦都好濃郁😋~2️⃣ ᴘɪɴꜱᴀ ᴘɪᴢᴢᴀ 🍕係好大好大嘅pizza ,強烈建議要同朋友仔share嚟食,因為一個人真係難啲可以食得晒😌拉絲嘅芝士,加上大量嘅肉粒同酸酸甜甜嘅ꜱᴀᴜᴄᴇ,勁邪惡😈3️⃣ ᴘᴀɴᴇᴛᴛᴏɴᴇ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ 🍮ᴘᴀɴᴇᴛᴛᴏɴᴇ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ係暖笠笠又帶有濕潤嘅口感,再將濃濃嘅朱古力同凍冰冰嘅雪糕加埋一齊食,ꜱᴏ ᴊᴇɴɢ😍真係就算再飽都一定要食🥳
Grandma  Table

ꜱᴛᴀʀᴛ▶️

如果食得唔夠喉仲可以ʀᴇꜰɪʟʟ翻啲包嫁😛

1️⃣ 炭燒意大利肉眼配陳年葡萄醋🐮
炭燒意大利肉眼配陳年葡萄醋

一上枱就聞到陣陣嘅炭燒香味,超級靚嘅菱格紋❤️‍🔥
炭燒意大利肉眼配陳年葡萄醋

肉眼扒肉質粉嫩柔軟,牛味亦都好濃郁😋~

2️⃣ ᴘɪɴꜱᴀ ᴘɪᴢᴢᴀ 🍕

PINSA  PIZZA

拉絲嘅芝士,加上大量嘅肉粒同酸酸甜甜嘅ꜱᴀᴜᴄᴇ,勁邪惡😈

3️⃣ ᴘᴀɴᴇᴛᴛᴏɴᴇ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ 🍮

真係就算再飽都一定要食🥳
Grandma  Table
Panettone  Pudding
位於灣仔的AMA Ristorante是一間高質意大利餐廳 餐廳古典設計以暖木色為主調🎞️配上牆上的復古海報照片及聖誕裝飾🎄濃濃的聖誕氣氛溫馨舒適 今次坐在室外座位可俯瞰灣仔的城市景色更加浪漫🏙️餐廳由意籍大廚主理 商務半自助午餐食材新鮮味道有驚喜😍✨商務午市套餐包括自助冷盤前菜|餐湯|餐包|自選主菜|甜品|餐飲🥣🥖當日餐湯為薯仔忌廉湯 濃郁香滑 配上自家製酸種麵包 外層微脆內裡軟糯有嚼勁 蘸上一點橄欖油或黑醋更好吃🥗精選意大利冷盤前菜選擇豐富 包括多款意式凍肉🥓芝士🧀及醃漬蔬菜🥒自家製的水牛芝士質地細滑帶出天然奶香🍈香甜多汁的哈蜜瓜搭配鹹香的巴馬火腿是不能錯過的經典意大利風味🦐凍海鮮的阿根廷紅蝦及蟹鉗味道鹹香新鮮🦑冷盤沙律的烤魷魚拌橄欖油好爽彈都值得一試🥩炭燒意大利肉眼扒配雜錦胡椒汁 肉眼扒煎至五成熟 外層帶有誘人炭香🔥內裡肉質細嫩 油花分布均勻 每一口都充滿濃郁的肉香 配搭微辣的胡椒汁 提升整體層次感 🐟香烤海鱸魚柳配意式香草蕃茄醬 魚柳煎得外皮香脆 肉質滑嫩多汁 配上以香草和蕃茄製成的醬汁🍅微酸清新 帶出魚肉的鮮甜味道🍰意大利聖誕蛋糕配朱古力醬 聖誕蛋糕賣相精緻 質地鬆軟 滿

🥩炭燒意大利肉眼扒配雜錦胡椒汁

🐟香烤海鱸魚柳配意式香草蕃茄醬

🍰意大利聖誕蛋糕配朱古力醬
聖誕蛋糕賣相精緻 質地鬆軟 滿載果乾和堅果的天然香氣 配上濃郁的朱古力醬🍫口感豐富 層次分明 是午餐完美的句點

☕️餐飲可以要咖啡或茶 凍咖啡大杯 味道香濃好解膩

📍AMA Ristorante by The Amatricianist (灣仔)
午餐
這天約了在灣仔區工作的朋友午膳,臨近聖誕想吃得豐富一點,於是去了這間好有氣氛的地道傳統意大利🇮🇹餐廳享受一個悠閒的Business Set Lunch。由意大利廚師Paolo Monti 主理👨‍🍳,餐廳堅持Farm to Table的理念,所有食材均由意大利進口,務求呈現最正宗的羅馬風味,最近更獲得Gambero Rosso International頒發的Top Italian Restaurants 2024獎項🏆,實力毋庸置疑。店內裝潢奢華又典雅,擁有遼闊開揚的景觀,襯托高樓底,加上店內的聖誕裝飾節日氣氛更濃厚,打造一個絕佳的用膳環境,無論拍拖約會或朋友聚會都非常適合。Set Lunch可以自選一個Main Course,已包括以自助形式無限供應的精選意大利前菜Appetizer、是日餐湯🥣及咖啡或茶。如需要餐包及水另收費每位$28。。Appetizer & Dessert Bar。Appetizer選擇眾多,包括多款意大利特色前菜、凍海鮮 🦐、Parma Ham🥓、煙三文魚🍣、辣肉腸🍖、肉丸、芝士🧀、新鮮沙律菜🌱、等,全部十分新鮮及有質素,單是吃前菜都已經夠飽了。◦•◦♡.﹀

。Appetizer & Dessert Bar。
◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿 AMA Ristorante by The Amatricianist @amaristorante_hk
𖤣𖤥 灣仔莊士敦道206-212號208 JOHNSTON 25樓

#peggiedailylife_wanchai
#amaristorantehk #wanchai #italian #灣仔美食 #意大利菜 #香港美食 #灣仔 #自助餐 #半自助餐 #buffet #semibuffet #businesslunch #brunch #brunchbuffet #weekendbrunch #pizza #pasta #italiancuisine #italianrestaurant #美食推薦 #香港美食 #香港打卡#香港好去處 #foodie #foodstagram #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkfoodstagram
2024-12-16 0 瀏覽
🔖AMA Ristorante by the amatricianist喺灣仔附近搵到呢間意大利餐廳,同同事試咗佢哋嘅business set lunch,餐廳樓底好高採度好好。前菜係free flow形式由食材供應提供,選擇有cold cut, cheese, salad, 青口三文魚同蟹鉗,其實淨係食前菜都好飽,最鍾意係佢個餐湯,充滿芝士香味嘅雜菜湯。餐包有Focaccia & Sourdough,加埋佢哋嘅油醋食好好味,佢哋用緊既橄欖油係屬於比較light有少少mint味。去到main course已經好飽,如果想食個悠閒嘅lunch建議大家都試吓。#amaristorantehk #wanchai
2024-12-16 0 瀏覽
今日和同事來到位於灣仔的「 AMA Ristorante by The Amatricianist」商務午市套餐,任食前菜,$300 幾蚊就可以食到,CP值極高‼️由意大利廚師主理的餐廳,提供正宗羅馬意大利菜,環境典雅舒適,讓人感到放鬆!🇮🇹 BUSINESS SET LUNCH 套餐包含自助區、餐湯、主菜及飲品,還可加錢享受美味甜品,真是超豐富!✨《ALL YOU CAN EAT》🔸Shrimps & Seafood:有蟹腳和蝃,午市都可以食到任食海鮮,真係勁抵食🔸Salami & Cold Cuts:香腸切片口感細膩,香氣四溢,搭配清甜的蜜瓜,讓味蕾享受完美的對比!🥓🍈 -🔸Prosciutto di Parma & Melon:鹹香的火腿與清新的蜜瓜相得益彰,讓人忍不住想再來一片!🍈 🔸Buffalo Mozzarella & Burrata Cheese:新鮮的水牛芝士軟滑濃郁,Burrata則帶有豐富的奶香,口感如絲般柔軟!🧀 🔸Octopus Salad:八爪魚沙律鮮嫩可口,帶有海洋的鮮味,搭配清新的調味醬,開胃十足!🐙🥗 🔸Smoked Salmon:煙三文魚厚實,鹹鮮味濃

BUSINESS SET LUNCH

《ALL YOU CAN EAT》
🔸Smoked Salmon:煙三文魚厚實,鹹鮮味濃,與烤雜菜和醃漬物搭配,讓人一口接一口!🍣

🔸Daily Soup:今日的雜菜湯超足料,酸甜清新,簡直是完美的開胃湯品!🍲

《麵包》
🔸Sourdough:外皮香脆,內裡鬆軟帶點韌勁,微酸的味道讓人一口接著一口!🥖
🔸Focaccia:外酥內軟,微微鹹香,搭配黑醋和橄欖油,味道相當出色!🍞🫒

《自選主菜 》
🔸Pinsa Pizza:羅馬式薄餅,搭配番茄、水牛芝士和辣肉腸,薄脆的餅底讓人意猶未盡!🍕
🔸Grilled Seabass Fillet:烤海鱸魚柳搭配香草薄荷汁及香辣芹菜蓉,魚肉鮮嫩,風味獨特,讓人驚喜!🐟

甜品
🔸Strudel Roll with Nuts & Apple:德國經典甜品,外皮焦香酥脆,內裡柔軟濕潤,搭配香甜的gelato,冰火交融,層次豐富!🥧🍨

《咖啡或茶》
🔸Hot Americano:甘苦味濃醇,完美的餐後飲品,讓人心情愉悅!☕️

本身都唔係會比負評嘅人黎 但係今次嘅dining experience 係人生入面最差嘅…第一下入到去餐廳 被問要still or sparkling 原來尼間餐廳係冇提供tap water… 因為餐廳有每位$28 for bread 同埋water refill 。算啦 本身覺得可能係餐廳定位希望提供優質少少嘅水比話客話人飲用。但係當我地appetizer 來到 想要多啲麵包 問侍應想refill,但等左10分鐘都冇 就再追問 先黑晒面話baking… 但麵包黎到都唔係新鮮唔係熱嘅…想點餐嘅時候 冇問我地係咪第一次黎亦冇介紹menu 仲要係咁催我地落單。pasta同牛小排都係overpriced… 味道唔係差 不過唔值尼個價錢 偏貴 要成300蚊for pasta 差唔多成500蚊for小牛排 portion明顯比其他餐廳少好多 我地埋單三個人食左千幾蚊 但係可以完全唔飽。以尼個價錢可以係其他更加好嘅餐廳食飯。訂枱嘅時候都有講係生日飯但一句生日快樂都聽唔到… 最後有送到兩張$100 coupon for lunch.但係真係唔會想再黎

2024-12-15
2024-12-10 198 瀏覽
灣仔意大利餐廳,採光十足,環境寧靜。商務午餐可享前菜任食。不過今日係叫咗 a la carte menu😊主廚都會不時過嚟了解意見。上菜時間一道完接一道,掌握得唔錯。Calamaretti squid $148用料新鮮肉質唔韌🩷Pinsa Margherita $168有大量水牛城芝士好軟滑,皮炸得香脆。Seabass $378呢道好出色,皮脆肉嫩,火喉剛好。Tomato juice $50有不少茄肉,鮮味十足。Still/ sparkling water and bread $28/ person
灣仔意大利餐廳,採光十足,環境寧靜。

Calamaretti squid $148
用料新鮮肉質唔韌🩷

Pinsa Margherita $168
有大量水牛城芝士好軟滑,皮炸得香脆。

Seabass $378
呢道好出色,皮脆肉嫩,火喉剛好。

Tomato juice $50
有不少茄肉,鮮味十足。

2024-12-10 177 瀏覽
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝑨𝑴𝑨 𝑹𝒊𝒔𝒕𝒐𝒓𝒂𝒏𝒕𝒆𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝑊𝑎𝑛 𝐶ℎ𝑎𝑖, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐼𝑡𝑎𝑙𝑖𝑎𝑛 𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒🇮🇹𝐷𝑖𝑠ℎ𝑒𝑠 📸:𝑼𝑵𝑳𝑰𝑴𝑰𝑻𝑬𝑫 𝑨𝑵𝑻𝑰𝑷𝑨𝑺𝑻𝑰精選任食意大利前菜及海鮮🦐𝘈𝘓𝘓 𝘙𝘖𝘔𝘈𝘕 𝘈𝘗𝘗𝘌𝘛𝘐𝘚𝘌𝘙𝘚 𝘈𝘛 𝘛𝘏𝘌 𝘒𝘐𝘛𝘊𝘏𝘌𝘕 𝘊𝘖𝘜𝘕𝘛𝘌𝘙 𝘍𝘙𝘖𝘔 𝘉𝘖𝘙𝘎𝘖𝘝𝘐𝘝𝘖𝑴𝒂𝒊𝒏:1. 𝙇𝘼𝙎𝘼𝙂𝙉𝘼 𝙍𝙄𝘾𝘾𝘼!意式牛肉千層麵配煙燻水牛芝士2. 𝙍𝙄𝙎𝙊𝙏𝙏𝙊 𝘼𝙄 𝙋𝙊𝙍𝘾𝙄𝙉𝙄 𝙀 𝙎𝘼𝙇𝙎𝙄𝘾𝘾𝙄𝘼牛肝菌意大利燴飯配腸肉🌟𝐶𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛:$488 (任食前菜+主菜)𝑨𝑴𝑨 𝑹𝒊𝒔𝒕𝒐𝒓𝒂𝒏𝒕𝒆灣仔地道傳統意大利菜🇮🇹由意大利廚師Paolo Monti 主理👨‍🍳餐廳堅持Farm to Table既理念🌾所有食材由意大利進口✨務求呈現最正宗嘅羅馬風味💯餐廳最近仲獲得Gambero Rosso International (全球權威意大利餐飲評鑒指南)頒發Top Italian Restaurants 2024獎項🏆🍽️食物方面🍴今次試左佢地既We
𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐼𝑡𝑎𝑙𝑖𝑎𝑛 𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒🇮🇹
𝐷𝑖𝑠ℎ𝑒𝑠 📸:
𝑼𝑵𝑳𝑰𝑴𝑰𝑻𝑬𝑫 𝑨𝑵𝑻𝑰𝑷𝑨𝑺𝑻𝑰
精選任食意大利前菜及海鮮🦐

𝑴𝒂𝒊𝒏:
1. 𝙇𝘼𝙎𝘼𝙂𝙉𝘼 𝙍𝙄𝘾𝘾𝘼!
意式牛肉千層麵配煙燻水牛芝士

牛肝菌意大利燴飯配腸肉

🌟𝐶𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛:$488
(任食前菜+主菜)

𝑨𝑴𝑨 𝑹𝒊𝒔𝒕𝒐𝒓𝒂𝒏𝒕𝒆

🍽️食物方面🍴今次試左佢地既Weekend Brunch✨主菜既千層麵🍝麵質彈牙✨水牛芝士同番茄醬豬頰肉份量超多👍意大利飯口感濕潤🤌配搭肉腸😋味道濃郁🤩

除咗Main之外🥸餐廳中央擺放左「Grandma’s Table」冷盤任食👵🏻提供意大利經典前菜😋包括各類Cold Cut🥓芝士🧀海鮮🦐仲有必食既Pizza(超推薦✨)🍕 餅底酥脆薄身✨黑松露味濃郁👍好值得食完再食🤣

𝐼𝑛 𝑊𝑎𝑛 𝐶ℎ𝑎𝑖, 𝑡ℎ𝑖𝑠 𝑡𝑟𝑎𝑑𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝐼𝑡𝑎𝑙𝑖𝑎𝑛 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡 🇮🇹, 𝑙𝑒𝑑 𝑏𝑦 𝐶ℎ𝑒𝑓 𝑃𝑎𝑜𝑙𝑜 𝑀𝑜𝑛𝑡𝑖 👨‍🍳, 𝑜𝑓𝑓𝑒𝑟𝑠 𝑎𝑢𝑡ℎ𝑒𝑛𝑡𝑖𝑐 𝑅𝑜𝑚𝑎𝑛 𝑐𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑎 "𝐹𝑎𝑟𝑚 𝑡𝑜 𝑇𝑎𝑏𝑙𝑒" 𝑝ℎ𝑖𝑙𝑜𝑠𝑜𝑝ℎ𝑦 🌾 𝑅𝑒𝑐𝑒𝑛𝑡𝑙𝑦 𝑎𝑤𝑎𝑟𝑑𝑒𝑑 𝑇𝑜𝑝 𝐼𝑡𝑎𝑙𝑖𝑎𝑛 𝑅𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡𝑠 𝟸𝟶𝟸𝟺 𝑏𝑦 𝐺𝑎𝑚𝑏𝑒𝑟𝑜 𝑅𝑜𝑠𝑠𝑜 𝐼𝑛𝑡𝑒𝑟𝑛𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 🏆

🍽️𝑇ℎ𝑒 𝑙𝑎𝑠𝑎𝑔𝑛𝑎 𝑤𝑎𝑠 𝑐ℎ𝑒𝑤𝑦 𝑎𝑛𝑑 𝑡𝑜𝑝𝑝𝑒𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑤𝑎𝑡𝑒𝑟 𝑏𝑢𝑓𝑓𝑎𝑙𝑜 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝑟𝑖𝑐ℎ 𝑡𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒 🍝 𝑇ℎ𝑒 𝑚𝑜𝑖𝑠𝑡 𝑟𝑖𝑠𝑜𝑡𝑡𝑜 𝑝𝑎𝑖𝑟𝑒𝑑 𝑝𝑒𝑟𝑓𝑒𝑐𝑡𝑙𝑦 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑓𝑙𝑎𝑣𝑜𝑟𝑓𝑢𝑙 𝑠𝑎𝑢𝑠𝑎𝑔𝑒𝑠 🤌

𝐷𝑜𝑛'𝑡 𝑚𝑖𝑠𝑠 𝑡ℎ𝑒 "𝐺𝑟𝑎𝑛𝑑𝑚𝑎’𝑠 𝑇𝑎𝑏𝑙𝑒" 𝑓𝑜𝑟 𝑢𝑛𝑙𝑖𝑚𝑖𝑡𝑒𝑑 𝑐𝑜𝑙𝑑 𝑐𝑢𝑡𝑠, 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒𝑠, 𝑎𝑛𝑑 𝑠𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 🥓🧀 𝑇ℎ𝑒 𝑚𝑢𝑠𝑡-𝑡𝑟𝑦 𝑝𝑖𝑧𝑧𝑎 ℎ𝑎𝑠 𝑎 𝑐𝑟𝑖𝑠𝑝𝑦 𝑐𝑟𝑢𝑠𝑡 𝑎𝑛𝑑 𝑠𝑡𝑟𝑜𝑛𝑔 𝑡𝑟𝑢𝑓𝑓𝑙𝑒 𝑓𝑙𝑎𝑣𝑜𝑟 🍕—𝑠𝑜 𝑔𝑜𝑜𝑑 𝑦𝑜𝑢'𝑙𝑙 𝑤𝑎𝑛𝑡 𝑠𝑒𝑐𝑜𝑛𝑑𝑠! 🤩

2024-11-28 272 瀏覽
上樓意大利餐廳,一開𨋢門高樓底好grand意式Music配以大屏幕播放意國街景旁邊有真露台!感覺係chill嘅~叫咗set lunch肉眼扒做主菜,包一杯仔蘑菇湯、麵包籃、semi buffet有ham n’ salad, 一杯仔coffee or tea最滿意係個牛扒,medium rare啱唔好有油香,白酒by glass和杯啡也可以,蘑菇湯偏淡、對麵包嘅味道已經冇印象。西餐嚟講,湯&包包都打頭陣,第一印象好重要!因為late lunch其實好少客,如能對舉手示意等食客給予更多關注就好了!
上樓意大利餐廳,一開𨋢門高樓底好grand
意式Music配以大屏幕播放意國街景
旁邊有真露台!感覺係chill嘅~

2024-11-23 498 瀏覽
隱世上樓意式菜館,寬敞輕奢橫裝,牆身掛滿不同既照片同海報,同角落城景座,大螢幕播放羅馬風情,靜謐傾偈好chill~恍如置身當地🍴 盡享精緻意式,優質半自助✨Business set lunch✨$380~$448Self-service cold dishes + Main course + Drinks/ (+$Desserts)半自助餐嘅Appetizer & Salad Bar,提供義式臘腸和冷盤、帕爾馬火腿和甜瓜、水牛馬蘇裡拉乳酪、布拉塔乳酪、乳酪選擇、旦餅、烤蔬菜、章魚沙拉、煙燻三文魚、蝦和海鮮…✨ Focaccia ✨ Tomato soup✨意大利軟包,鬆軟味香配點意大利油醋✨Pan-Fried Monkfish MedallionsWith Capers & Lemon Sauce $398✨香煎鮟鏮魚柳配檸檬酸豆汁肉質一個結實又有嚼勁配搭澳洲西蘭花✨Lobster Linguine Pasta With Zucchine & Cherry Tomato Sauce $448✨龍蝦小黄瓜扁意大利麵配車厘茄醬必試!龍蝦肉頗多好味又爽彈,麵條掛汁香濃鮮茄汁感,微微辣辣幾開胃

✨Business set lunch✨$380~$448

✨ Focaccia ✨ Tomato soup✨
意大利軟包,鬆軟味香配點意大利油醋

香煎鮟鏮魚柳配檸檬酸豆汁
肉質一個結實又有嚼勁配搭澳洲西蘭花

龍蝦小黄瓜扁意大利麵配車厘茄醬

✨Strudel Roll with Nuts & Apple Served With Italian Gelato+$58✨
粒粒堅果同蘋果餡餅卷與雪糕一齊食,冷熱交集,有種甜絲絲感覺🥰有驚喜

✨Coffee ✨☕️☕️
2024-11-19
  • 精選意大利前菜
2024-11-20 506 瀏覽
餐廳位於高層,可俯瞰繁華的灣仔城景室內樓底頗高,掛著復古吊燈💡牆上掛滿富有歐陸風情的街景照片、海報還有面超大的白牆,投影意大利景點影片令客人彷彿正身處當地街頭😚皮質沙發、座椅盡顯格調與懷舊氣息餐廳還有少量室外用餐區,非常之chill~🍅Ama La Burrata蕃茄醬與芝士的經典配搭burrata芝士經過烤焗,呈半融化狀態奶香更為醇厚誘人,質地柔軟討喜💖鋪面的煙肉條香脆惹味🍝Maccheroni Amatriciana以酸甜交織鹹香的蕃茄肉醬很開胃✨通心粉軟硬度剛好,被醬料包裹不覺得膩😋每口都滿溢著番茄、肉醬、和通心粉帶來的愉悅😌🥩Marango Steak這款Marango由意大利農業專案💫混種Maremmana與Angus而成肉質取二者之長,在肉與油花之間取得完美平衡❄️💕是次享用的肉眼部位,炭烤至medium rare上碟時淋上橄欖油,刨些辣根😉帶出Marango最直接的肉香及嫩滑質感👍☕️Tiramisu有點像香蕉船造型😆芝士比例超多!軟綿幼滑的口感,甜而不膩🥰
餐廳位於高層,可俯瞰繁華的灣仔城景
室內樓底頗高,掛著復古吊燈💡
牆上掛滿富有歐陸風情的街景照片、海報
還有面超大的白牆,投影意大利景點影片
令客人彷彿正身處當地街頭😚
皮質沙發、座椅盡顯格調與懷舊氣息
餐廳還有少量室外用餐區,非常之chill~

🍅Ama La Burrata
蕃茄醬與芝士的經典配搭
burrata芝士經過烤焗,呈半融化狀態
奶香更為醇厚誘人,質地柔軟討喜💖
鋪面的煙肉條香脆惹味

🍝Maccheroni Amatriciana
以酸甜交織鹹香的蕃茄肉醬很開胃✨
通心粉軟硬度剛好,被醬料包裹不覺得膩😋
每口都滿溢著番茄、肉醬、和通心粉
帶來的愉悅😌

🥩Marango Steak
這款Marango由意大利農業專案💫
混種Maremmana與Angus而成
肉質取二者之長,在肉與油花之間取得完美平衡❄️💕
是次享用的肉眼部位,炭烤至medium rare
上碟時淋上橄欖油,刨些辣根😉
帶出Marango最直接的肉香及嫩滑質感👍

☕️Tiramisu
有點像香蕉船造型😆
芝士比例超多!
軟綿幼滑的口感,甜而不膩🥰
  • AMA la burrata
  • Tiramisu