星期日去太子做Facial,扮完靚就過始創食晚飯,本身想幫襯地庫新開嘅餐廳,但奈何多人到一個點,唯有即刻轉場。我哋逐層行吓,上咗三樓發現有間西餐廳「Amica」幾有聖誕氣氛🎄,而且又有唔少人食緊,就一於試吓。餐廳面積超大,分為室內同商場部份,座位眾多,餐枱闊落。整體環境唔錯👍,加上裝修四正,拍拖或家庭聚會嚟呢度都好適合。菜式選擇繁多🍽,凡點選主菜就可以用優惠價加配餐湯或飲品,計落都有著數嘅。店員會留意客人嘅用餐進度,適時上菜。炭燒西班牙橡果黑毛豬丨炭燒菠蘿丨薯菜丨蜜糖芥末汁($188),呢件豬鞍扒超正🐷,佢令到我朋友對豬改觀,皆因豬扒有一定厚度,散發住炭燒香氣,而且食落非常多汁,肉質又夠軟嫩,味道可媲美牛扒(利申: 我係牛魔王)。另一邊廂,配菜同樣發揮高水準,🍍菠蘿酸甜開胃,連埋蜜糖芥末汁一齊食,同黑毛豬勁搭調。🥔薯菜包括有烤新薯、翠玉瓜、紅蘿蔔同埋特製薯餅,後者好出色,薯仔片爽口,再撈埋少少芝士更加惹味。安格斯牛肉醬寬條麵丨溫泉蛋($88),🍝肉醬同寬條麵嘅比例近乎一比一,即係餸仲多過麵咁濟,每啖都好豐富滋味。店員介紹牛肉醬係餐廳自家製,肉醬味濃濕潤,茄酸恰到好處🍅,另外仲有隻溫泉蛋
安格斯牛肉醬寬條麵
安格斯牛肉醬寬條麵丨溫泉蛋($88),🍝肉醬同寬條麵嘅比例近乎一比一,即係餸仲多過麵咁濟,每啖都好豐富滋味。店員介紹牛肉醬係餐廳自家製,肉醬味濃濕潤,茄酸恰到好處🍅,另外仲有隻溫泉蛋撈汁添🍳。寬條麵亦係亮點,麵條約有2 cm闊,質感彈牙有嚼勁,而且闊度夠,所以掛汁力強,食吓食吓好快成碟食晒。
抹茶窩夫
抹茶窩夫丨紅豆醬丨雪糕($68),食完正餐意猶未盡仲想食甜品,我哋要咗窩夫🧇,窩夫本身整得唔錯,質感外脆內軟,但抹茶味唔算太顯著🍵,不過紅豆醬就夠晒足,雪糕亦好匹配,但甜品味道就無鹹食咁突出了。
南瓜忌廉湯
意式軟包
日選餐湯(+$18),🎃南瓜忌廉湯好濃郁,飲得出用上好多南瓜蓉打成,因此口感相對杰身。餐包選用意式軟包,食落無法包咁乾噌噌。
飲品方面🥤,我哋都轉咗特飲(+$22),分別係凍綠茶牛奶凍蜜桃檸檬茶。前者奶味幾重,味道唔會太甜,但綠茶味可以再濃啲;後者嘅蜜桃味同檸檬味相映成趣,茶底亦唔澀。
總括嚟講,始創原來收埋咗間高質西餐廳👍,食物質素有水準,份量又夠大碟。如果喺太子想食正宗口味西餐,可以考慮嚟呢度幫襯啊。
2021-12-13
2021-12-22 84 瀏覽
多謝朋友邀請介紹黎依間餐廳亦係佢約朋友首選既心頭好一到埗都覺得新裝修坐位好舒服食物有set lunch跟湯或沙律今次揀左照燒雞扒温泉蛋飯雞扒僅僅熟做得好嫩滑下次再試其他野先😁
多謝朋友邀請介紹黎依間餐廳
今次揀左照燒雞扒温泉蛋飯
雞扒僅僅熟做得好嫩滑
下次再試其他野先😁
2021-12-21 263 瀏覽
太子始創除左地庫有餐廳 樓上都有唔少舒服嘅餐廳😉 今日就介紹位於3樓嘅一間cafe比大家 餐廳都算幾大幾多位 而且好寬敞 坐得舒服🥰晚市有多款主菜套餐可供選擇 我哋今晚就試左大蝦意粉同炭燒西班牙橡果黑毛豬🤤 大蝦意粉並非用蕃茄汁烹調 而係用上佢哋自家製XO醬🤩 超級惹味好食 推介大家要試下😉 炭燒西班牙橡果黑毛豬仲有一大塊炭燒菠蘿 香甜多汁👅 橡果黑毛豬用質好嫩滑 點少少汁已經好好食😋飲品方面我哋就揀左Rose Latte同Mango Orange Soda 🍹 Rose Latte拉花真係一朵玫瑰🌹好靚 飲落淡淡玫瑰香味👍🏻 Mango Orange Soda 香甜嘅芒果同微酸嘅香橙結合成perfect match 加上soda好refreshing ❤️最後當然要叫埋佢哋嘅甜品 窩夫啦🧇 揀左曲奇味 窩夫果然出色 香脆內鬆軟 配上雪糕球幾好食架🌟

炭燒西班牙橡果黑毛豬仲有一大塊炭燒菠蘿 香甜多汁👅
橡果黑毛豬用質好嫩滑 點少少汁已經好好食😋

曲奇窩夫
曲奇窩夫
2021-12-08 712 瀏覽
平時一向好少去始創,以為只有地庫有餐廳,但原來其他樓層都有不少餐廳,今次就隨意走到三樓的Amica吃晚飯。餐廳有室內座,在門口商場位置都有座位,因為三樓比較少人到,所以感覺都幾悠閑。Dinner set 以單點菜式計算($88起),可以加$12-$22 點飲品/餐湯,連加一大約百多元可埋單。沙律:《菠菜苗藜麥沙律,慢煮雞胸,牛油果,白桃沙律汁 $68 regular $98 Large》菠菜苗好鮮嫩,碗牛油果和藜麥健康;雞胸多又嫩,整體不錯,但有點乾身,如果白桃沙律汁再多一點會更美味。《安格斯牛肉醬寬條麵,溫泉蛋 $88》今晚沒有寬條麵所以用普通意粉代替,因為安格斯牛肉醬多又惹味所以問題不大,同樣掛汁,加上溫泉蛋增添滑溜口感。《炭燒西班牙橡果黑毛豬,炭燒菠蘿,薯菜,蜜糖芥末汁 $188》本身沒太大期望,反而有驚喜!黑毛豬入口首先有炭香,然後就有橡果黑毛豬的獨特果香,肉質嫩腍無渣,蘸醬更提味。炭燒菠蘿鮮甜多汁,薯仔肉片、著蓉加上西蘭花,味道都不錯。點了兩杯賣相吸引的飲品:《藍柑橘子梳打 $40/Iced》- 無藥水味,未到似波子汽水。《紫薯牛奶 $38/Hot $42/Iced》- 這個

沙律:

《安格斯牛肉醬寬條麵,溫泉蛋 $88》

點了兩杯賣相吸引的飲品:
《紫薯牛奶 $38/Hot $42/Iced》- 這個味道反而似好立克,容易入口。

最後點了《檸檬伯爵茶窩夫雪糕 $58》作結,窩夫是比較脆身的那種,不是我杯茶。

西餐來說,在太子區算是高質,而且座位不擠迫,可一試。
2021-12-07
2021-12-02 439 瀏覽
位於旺角始創中心的「Amica」,啱晒睇完傢俬床褥嘅朋友們,作為歇腳晚飯嘅好地方。店內燈光明亮,環境乾淨舒適,座位之間距離充足晚飯時段有10多款主菜可供選擇,餐湯、飲品或特飲則需要另外加錢~當晚點左兩客主菜意大利雜菜湯是日餐湯係意大利雜菜湯🇮🇹裏面有紅蘿蔔粒、青瓜粒、洋蔥等等雜菜,清甜不油膩香草包外脆內軟的意大利香草包,口感鬆軟,帶陣陣香草味低溫油封三文魚、木魚三色飯、燒南瓜三文魚扒採用低溫油封烹調手法炮製,魚扒外皮煎到脆卜卜,內裏嘅三文魚肉保留鮮嫩口感,充滿魚鮮味,好好食哦!配上充滿嚼勁嘅木魚三色飯及燒南瓜,營養豐富又健康自家製XO醬大蝦意粉配車厘茄大蝦爽口彈牙,鮮甜味美!意粉口感軟硬適中,有麵粉香,配上Juicy車厘茄同餐廳自家製嘅XO醬,每條意粉都掛滿濃郁醬汁,又香又辣,鹹香滋味芒果香橙梳打味道幾清新,甜甜地,有橙香,幾好飲抹茶紅豆窩夫金黃香脆嘅格仔窩夫🧇脆脆的,滿有蛋香~旁邊仲有抹茶奶凍、紅豆醬同雲呢拿雪糕🍦雪糕好軟滑,充滿雲呢拿同牛奶甜香😍抹茶奶凍入口滑溜,唔會太甜,好好食

意大利雜菜湯

香草包

外脆內軟的意大利香草包,口感鬆軟,帶陣陣香草味

低溫油封三文魚、木魚三色飯、燒南瓜

自家製XO醬大蝦意粉配車厘茄

芒果香橙梳打

味道幾清新,甜甜地,有橙香,幾好飲

抹茶紅豆窩夫

2021-11-24 488 瀏覽
好耐無去過始創中心,原來入面有好多唔同菜式的食市,朋友介紹的這間西餐廳就係其中一間,估唔到食物非常用心!餐廳都幾大下,所以即使當日都幾多客,但都可以坐到疏d。set dinner價錢相當合理,$88起就有各款心思菜式。🐟低溫油封三文魚好厚肉,而且煮到熟度剛剛好,魚皮煎香了的同時魚肉嫩滑。旁邊還有煎香了的南瓜,健康得來又幾好食。🦐大蝦意粉是比較impresive的菜式,用上自家製xo醬,食落去少少辣且惹味, 每一啖意粉都食道都惹味的xo醬香。另外,大蝦出乎預料地肥美彈口,味道鮮甜。🥗菠菜苗藜麥沙律,慢煮雞胸是豐富且健康的款式,有牛油果、好多雞肉、藜麥等,非常清新開胃。另外餐湯-松露薯仔湯的薯仔磨得好香 ,飲落好滋味。😋抹茶窩夫可以說是必點的,怪不得有人專程來食甜品!窩夫的外皮香脆夾雜焦糖香,真係少有地食到如此脆香的窩夫。綠茶布甸滑香濃郁 ,口感實在,食到好滋味。旁邊還有好多紅豆,幾種配料都相當高質!呢到仲有好可愛的拉花圖案,榛子咖啡的hazelnut味重 ,真係又可以打卡,又好飲。呢到真係好適合同朋友 好好坐下傾計,嘆花茶/咖啡,可以傾成晚!

低溫油封三文魚

菠菜苗藜麥沙律,慢煮雞胸

另外餐湯-松露薯仔湯的薯仔磨得好香 ,飲落好滋味。

抹茶窩夫

😋抹茶窩夫可以說是必點的,怪不得有人專程來食甜品

榛子咖啡

低溫油封三文魚
菠菜苗藜麥沙律,慢煮雞胸
榛子咖啡
2021-11-18 186 瀏覽
這間位於始終的西餐廳,晚市主打晚餐,由$8x起,另外還有多款甜品,十分吸引。甘筍薑湯甘筍湯幼滑,帶淡淡薑味,溫補不寒涼。餐包包帶微暖,加上香草牛油十分香。安格斯牛肉醬意粉配溫泉蛋自家製肉醬酸甜度適中,牛肉味濃郁,加上溫泉蛋,令整個醬汁更滑更香。低溫油封三文魚、木魚三色飯、燒南瓜南瓜略嫌不夠腍,三文魚煎至皮脆肉嫩,三文魚油脂豐富,三色飯爽口。抹茶窩夫、紅豆醬、雪糕窩夫即叫即做,所以熱辣辣且脆口,紅豆醬甜味配上啖啖抹茶香的窩夫,還有雪糕香甜,夾窩夫簡直是絕配。玫瑰、洛神花、千日紅花茶&玫瑰蘋果茶兩者都有淡淡玫瑰花香,前者則較酸,後者有蘋果清香。

甘筍薑湯
甘筍湯幼滑,帶淡淡薑味,溫補不寒涼。

餐包
包帶微暖,加上香草牛油十分香。

安格斯牛肉醬意粉配溫泉蛋

低溫油封三文魚、木魚三色飯、燒南瓜

抹茶窩夫、紅豆醬、雪糕

玫瑰、洛神花、千日紅花茶&玫瑰蘋果茶
兩者都有淡淡玫瑰花香,前者則較酸,後者有蘋果清香。
2021-11-18 127 瀏覽
Amica (太子).超近太子站嘅一間西餐廳,環境舒服同服務都唔錯.▪️慢煮雞胸菠菜苗藜麥沙律▪️.雞胸肉一點兒都不粗糙,菠菜苗嫩口無渣,沙律醬不多,有少少牛油果🥑.▪️是日餐湯 ▪️ .係甘荀薑湯,超重薑味以及偏辛口.▪️自家製XO醬車厘茄大蝦意粉🍤▪️ .少鹹,意粉乾濕適中,大蝦有四大隻肉質非常爽實!.▪️炭燒西班牙橡果黑毛豬▪️ .呢個好食,黑毛豬肉質少肥,配上芥末汁,另外仲有個忌廉蔬菜薯餅伴碟,好香!.▪️抹茶紅豆醬雪糕窩夫 ▪️.勁大份😂女人就係要留肚食甜品,點知一客有四件密窩夫,窩夫微脆,配上綿密嘅紅荳蓉以及雪糕,正!.飲品上男朋友要左杯西柚梳打,我就懶養生咁叫左壺玫瑰蘋果茶😆 不過後者焗耐左會帶酸,好似有少少山楂味.📌 Amica (太子)太子彌敦道750號始創中心3樓315-317號舖環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
Amica (太子)

超近太子站嘅一間西餐廳,環境舒服同服務都唔錯

▪️慢煮雞胸菠菜苗藜麥沙律▪️

▪️是日餐湯 ▪️
係甘荀薑湯,超重薑味以及偏辛口

▪️自家製XO醬車厘茄大蝦意粉🍤▪️
少鹹,意粉乾濕適中,大蝦有四大隻肉質非常爽實!

▪️炭燒西班牙橡果黑毛豬▪️

▪️抹茶紅豆醬雪糕窩夫 ▪️

📌 Amica (太子)
太子彌敦道750號始創中心3樓315-317號舖

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-11-16 395 瀏覽
今晚到Amica吃晚飯, 位於太子彌敦道750號始創中心3樓315-317號舖。 店舖裝修簡約舒適, 燈光柔和, 最重要服務幾好👍🏻。 菜式以西餐為主, 價錢亦不算貴。 晚餐🍴 ~ 大蝦沙律,芒果,藜麥,血橙汁$128、炭燒澳洲草飼西冷,薯菜,紅酒汁$168、 小柱貝意粉, 明太子忌廉汁溫泉蛋$88、 是日餐湯跟餐價$18、 紫薯牛奶跟餐價$26、 芒果香橙梳打跟餐價$26、 抹茶窩夫,紅豆醬,雪糕$68。 📍大蝦沙律,芒果,藜麥,血橙汁🥗 ~ 色彩繽紛的沙律, 大蝦爽口🦐, 芒果和沙律菜兩者都新鮮甜美, 配上健康的藜麥, 清新又健康。 📍是日餐湯🥣 ~ 餐湯口感濃厚, 有大量薯仔蓉🥔, 配上餐包味道不錯。 📍炭燒澳洲草飼西冷,薯菜,紅酒汁🥩 ~ 西冷牛扒五成熟, 肉味濃,口感帶有彈性, 薯菜份量多又豐富。 📍小柱貝意粉, 明太子忌廉汁溫泉蛋🍝 ~ 明太子忌廉汁口感creamy, 配上鮮甜的小柱貝,加上生熟程度剛好的溫泉蛋🍳,明太子包著每一根意粉,再沾上蛋汁,十分美味。 📍抹茶窩夫,紅豆醬,雪糕🧇 ~ 口感鬆厚微脆的窩夫, 配上微甜的紅豆醬和雲呢拿雪糕, 一拍即合✌🏻。 📍紫薯牛奶🥤

📍紫薯牛奶🥤 ~ 賣相很美, 紫薯味香濃不太甜, 我喜歡。

📍芒果香橙梳打🍹 ~ 芒果香橙的清新口感, 味道清香解渴。

整體食物有質素, 性價比高, 回頭率亦高🤗。

大蝦沙律,芒果,藜麥,血橙汁

大蝦沙律,芒果,藜麥,血橙汁
是日餐湯
抹茶窩夫,紅豆醬,雪糕
紫薯牛奶
  • 小柱貝意粉,明太子忌廉汁溫泉蛋
2021-11-15 242 瀏覽
最近屋企裝修,所以要周圍去睇下傢俬格下價😂去旺角始創中心逛傢俬鋪嘅時候無意發現原來有間新開行田園清新路線既Cafe「Amica」,緊係去嘗下鮮啦😂.晚餐Set相當抵食,$88~$248就有交易,更可以優惠價加配餐湯同飲品咖啡添~.【菠菜苗藜麥沙律。慢煮雞胸 $68】做得食肉獸多,有時都要食D沙律平衡下,健康D又可令味蕾Fresh下~沙律Bowl份量超足,以菠菜苗為主,味道甘甜,有豐富嘅維他命,礦物質,鉀同鐵,含有男女老少都非常需要嘅營養呢!另外仲有嫩滑既慢煮雞胸肉,牛油果,聖女茄,藜麥等,加上綿滑醬汁,口感好豐富😎.【炭燒西班牙橡果黑毛豬 $188】黑毛豬Size如一個手掌般大,而且非常厚肉,目測有2cm架😘表面微微焦香,肉質鬆化吾會嚡口,最緊要嘅係豬味比一般豬扒濃郁得多!仲有炭燒菠蘿同薯菜做伴碟。一般嘅薯菜都係烤薯條或炸薯角,而呢到既薯菜係以薯蓉製成嘅薯餅磚,感覺surprise🥳.【大蝦意粉 $98】意粉加入自家製嘅XO醬去炒,加上車厘茄,味道酸香辛辣又帶點蒜香😎仲有大大隻彈牙大蝦,肉質鮮美嫩彈🙊.【餐湯 +$18。玫瑰荔枝梳打。菠蘿奇異果梳打 +$22】套餐可以優惠價追加餐湯同特

【菠菜苗藜麥沙律。慢煮雞胸 $68】

【炭燒西班牙橡果黑毛豬 $188】

【大蝦意粉 $98】

【餐湯 +$18。玫瑰荔枝梳打。菠蘿奇異果梳打 +$22】
套餐可以優惠價追加餐湯同特別飲品。是日餐湯為南瓜湯,飲落綿清香甜,仲配埋牛油餐包添🥰 兩款梳打相比,前者偏甜,陣陣玫瑰香仲有荔枝肉,後者果香十足,酸甜開胃!

【抺茶窩夫雪糕 $68】
窩夫係厚實果種,咬落酥脆鬆軟,加上紅豆醬做點䮕,隨伴仲有抺茶布甸同雲尼拿雪糕,2人share食,份量岩岩好🥳
2021-11-11 203 瀏覽
今日去始創中心搵食,見到呢間餐廳坐得好似好舒服,食物價錢又經濟,咁當然要試下啦。今日我同屋企人叫咗兩個主菜:煙肉芝士牛肉漢堡包 $118,薯條又大條又脆,做得好出色,比漢堡包更好食。不過漢堡包都有好多用料,食到我哋舔舔脷。慢煮香草半雞野菌意大利飯 $118,雞肉好滑,意大利飯好有特色,如果兩個是主菜只可以二選一,我會揀呢款慢煮雞意大利飯。餐飲方面,我哋分別叫左美式咖啡 $12和是日特飲 $8。今日杯是日特飲係奇異果果茶,感覺好清新,同埋只係加$8真係好抵。

今日我同屋企人叫咗兩個主菜:

慢煮香草半雞野菌意大利飯
是日特飲-果茶
美式咖啡
2021-11-10 126 瀏覽
約咗閨蜜食晚餐... 少不了要吹吓水... 坐得唔舒服又不斷趕客就唔好la... 不過呢間位於太子嘅食店就幾好坐... 環境清幽... 方便傾偈!👍👍👍晚餐幾十至百幾二百都有... 豐儉由人! 我地order咗:紅酒汁黑毛豬 - 唔算特別juicy但亦唔覺嚡... 都ok!👌👌👌什菌意大利飯 - 穩陣之選... 冇特別驚喜但都幾好食!😋😋😋青醬大蝦意粉 - 我朋友話超好食... 我望到都流口水呀... d蝦爽脆又去咗殼幾方便食... 推介!😍😍😍食完個set... 我地一人點咗壺養生花茶... 其中洛神花花茶酸咗d😅 ... 不過都可以嘅!😊整體上ok... 鬧市中一個舒適嘅聚腳地!😊😊😊

晚餐幾十至百幾二百都有... 豐儉由人!
我地order咗:

整體上ok... 鬧市中一個舒適嘅聚腳地!😊😊😊

2021-10-20 268 瀏覽
同朋友仔行街向太子站附近搵食,搵到一間近港鐵站既餐廳,環境唔錯,價錢都ok,仲有甜品食,一於入去。由於我哋時間我地分別叫左兩個餐,要左餐湯同兩盅花茶甘筍湯幾好味有少少薑味,跟湯麵包軟熟,嗰個牛油係應該係自家製,有啲調味料喺入面普通花茶,冇咩特別。魚皮脆身,少腥,意粉分量大。。口感唔硬,掛汁,味道都ok但依個麵啲肉有一陣騷味,朋友食左一,兩啖就成碟冇食。。。唔知係咪本身係咁。所以寫唔出佢味道,我試過。。。都麻麻地。。

我地分別叫左兩個餐,要左餐湯同兩盅花茶

是日餐湯甘筍湯

桂花雪梨茶

月季菊花玫瑰茶

普通花茶,冇咩特別。
香煎比目魚貝蟹籽忌廉汁意大利粉

魚皮脆身,少腥,意粉分量大。。口感唔硬,掛汁,味道都ok
橙汁燴手撕豬肉意粉

2021-10-13 593 瀏覽
不想在家吃飯的一天,又不想去得太遠,想起曾經在「始創中心」經過,見過這間看來環境都不錯的西餐廳,便在晚飯時間與老婆仔一起來到這裡吃一頓西餐。這裡的晚餐主菜價錢由一百元以下到接近二百五十元都有,有十多款選擇,豐儉由人,如果想要餐湯、麵包和飲品,就要另加 $32 升級做套餐。兩夫妻分別點了「香煎海鱸魚,馬賽海鮮湯,蟹肉醬,酸種麵包」($188)和「安格斯牛肉醬寬條麵,溫泉蛋」($88) 做晚餐,大家都升級做套餐。這天的餐湯是「松露薯仔湯」,味道及格,口感稠滑,也有點松露的香氣。見餐湯改為「龍蝦湯」只需另加 $10,想吃得好些的我就改喝「龍蝦湯」。這湯的味道對辦,雖然湯內沒有龍蝦肉,仍算好喝。又是湯,不過今次是「香煎海鱸魚,馬賽海鮮湯,蟹肉醬,酸種麵包」,貴精不貴多的馬賽海鮮湯,在融入了海鮮精華的橙紅色湯內有份量不少的煎海鱸魚、魚上面放著的鮮味蟹肉醬,另外還有數隻連殼青口和蜆,配以酸種麵包,是好味又不會讓人感到飽滯的主菜好選擇。另一道主菜「安格斯牛肉醬寬條麵,溫泉蛋」的寬條麵以茄醬為底,配以安格斯牛肉醬,開胃好吃,把溫泉蛋攪勻與寬條麵一起吃,口感滑溜,也更可口。兩杯餐飲,以玻璃壺送上的「伯爵

兩杯餐飲,以玻璃壺送上的「伯爵茶」一向是餐飲的佳選,另加$8點選的「柑橘檸檬荔枝四季春冷泡茶」的味道比想像中的甜, 雖然都算清新好味,但如果味道可以不那麼甜,讓茶味更加突出,一定會更加好喝。

兩夫妻都想吃甜品,就揀了「香蕉拖肥批」($48)做餐後甜品。這甜品一向是我的最愛之一,這裡的十分大件,份量十足,面層撒上了朱古力粉的白色忌廉厚厚的,邪惡度滿分。香滑忌廉下的軟熟香蕉、花生醬夾層和最底下的鬆脆批底,結合成美味但邪惡的魔鬼天使混合體,教人又愛又恨。

這晚餐廳中的客人雖然不太多,但在座的顧客中有幾個男女都只是點了甜品而沒有吃主菜,看來,這餐廳的甜品頗受客人歡迎呢!
  • 香煎海鱸魚,馬賽海鮮湯,蟹肉醬,酸種麵包
  • 香蕉拖肥批
朋友清假,所以星期一食晏都唔駛趕住返公司,我們想揾間不太嘈雜,又唔駛趕住交枱嘅地方食lunch,後來book了Amica,果真選擇正確。平時經過餐廳門口,見到的原來只是部份座位,當侍應帶我們入去坐,才知內裡轉角還有一間有十幾廿個座位嘅大房。餐廳嘅set lunch餐牌都好多選擇,共有11款,有沙律、有包、有pasta、有飯、有扒等等,雞牛豬魚素食都有。Set lunch包括餐湯或沙律及餐飲。我們選了安格斯牛肉漢堡包&香煎盲曹蟹肉意大利飯。個牛肉漢堡肉質不錯,亦有牛味,如果個黑炭包再軟一點點就好喇。個意大利飯亦不錯,魚煎得表面香脆。見到其他枱有客人叫了雞胸雜菌意粉和澳洲穀飼肉眼扒,賣相都吸引(隔離飯香🤭),尤其個肉眼扒,好大塊,估計我們兩個女仔,可能要一份都夠食。餐廳都陸續有客人嚟食晏,好彩亦陸續有人食完埋單,我們才可以無壓力要交枱。亦可能環境清靜,客人大多不會高談闊論,就算餐廳在8、9成坐滿時都唔覺得嘈。見到餐牌嘅飲品選擇好多,除有多款咖啡外,還有超過10款嘅養生茶/冷泡茶,再加上餐牌有一版是精緻嘅甜品,下次可以約姊妹嚟tea吓喇。
芝士安格斯牛肉漢堡包
香煎盲曹配檸檬蟹肉意大利飯