2019-01-08 5373 瀏覽
日本旅行返到香港幾個月,間中會諗起日本人同美食。Asiri CAFE 由日本人開,行到店內日本人老闆和妻子笑容親切招呼周到,仿佛走到日本餐廳店內木枱木椅,裝修簡單舒服店主係北海道旅遊三個月,牆上畫上北海道風情食物以熟食為主,主打北海道風味及地道美食,餐牌有中、英、日文,一半店員係日本人,都會簡單中文晚餐包括薯仔沙律、餐茶自家製吉列豬扒飯 $118吉列豬扒炸得香脆的,加上自家秘製汁味道好好,細問之下得知秘製汁用洋蔥、紅酒、蕃茄煮幾小時,難怪味道獨特豚丼 $108厚切豚肉肉之間帶少少脂肪,入囗有軟腍有輕輕油香牛舌咖哩 $108牛舌煮得軟腍,日式咖哩香甜唔辣,而且咖哩汁算多,足夠撈飯左口魚西京燒 $128左口魚本身油香,用西京麵豉醬醃完再燒,香味更上一層樓離開餐廳時,日本人到門外歡送客人,這晚有一刻仿佛去到日本食晚餐

店內木枱木椅,裝修簡單舒服

店主係北海道旅遊三個月,牆上畫上北海道風情

晚餐包括薯仔沙律、餐茶

自家製吉列豬扒飯 $118

豚丼 $108
厚切豚肉肉之間帶少少脂肪,入囗有軟腍有輕輕油香

牛舌咖哩

牛舌咖哩 $108
牛舌煮得軟腍,日式咖哩香甜唔辣,而且咖哩汁算多,足夠撈飯

左口魚西京燒 $128
左口魚本身油香,用西京麵豉醬醃完再燒,香味更上一層樓

• 左口魚西京燒
  • 自家製吉列豬扒飯
  • 豚丼
2018-12-21 432 瀏覽
今天跟同事共晉2018年度最後一餐團隊午餐,挑了這家北海道小店!我點的是北海道成吉思汗炒牛肉,羊肉炒得有點乾,幸好挑了日本溫泉蛋作配菜,可以蘸著吃!雞脾湯咖哩很特別!下次要試試!同事告訴我咖哩內加入了香茅,香口得來又不會搶去咖哩的味道總體來說,這家店的味道不錯!只是價錢偏高!食材只是一般的家常菜但卻索價一百多元一個午餐!要是能換一換椅子,不用座得那麼擠迫,讓食客吃完食物之後可以坐多一會喝喝茶就好了!
成吉思汗炒羊肉

北海道豚丼
2018-12-21
雞脾湯咖哩
2018-12-20 391 瀏覽
平時好少去鰂魚涌, 今日去開個邊,食埋飯先走。見到入面無乜人,地方寬敞,就揀咗呢間。坐低後,發覺隔離枱係日本人,waiter 都係日本人。老實說,餐牌選擇唔算勁多,但正正是小店的特色同行的朋友叫咗豚肉湯咖哩(唔記得影相)我都試左啲,好足料,除咗豚肉,仲有好多洋蔥、南瓜,其他蔬菜。湯有淡淡咖哩味,又唔會太咸。Set dinner 加錢叫咗haskap soda. 唔知中文咩,但酸酸甜甜,飲落好開胃Set dinner 的沙律左口魚西京燒樣貌好平凡,但食落好juicy, 魚肉好嫩,外皮脆脆,好好味!另外叫咗廣島炸蠔炸皮唔算太厚,好脆!

坐低後,發覺隔離枱係日本人,waiter 都係日本人。

老實說,餐牌選擇唔算勁多,但正正是小店的特色

同行的朋友叫咗豚肉湯咖哩(唔記得影相)

Set dinner

Haskap  Soda

Set dinner 的沙律

另外叫咗廣島炸蠔
炸皮唔算太厚,好脆!

Haskap  Soda
2018-12-16 474 瀏覽
放工食日式晚餐最喜歡呢度嘅輕鬆感覺唔似一般餐廳感覺咁冷冰冰揀左個湯咖哩配炸魚同西京燒左口魚定食前菜薯仔沙律,一樣咁好味!湯咖哩係唔辣嘅,但就好香香料味好喜歡入面不同顏色嘅蔬菜,見到咁靚,真係食欲大增!炸魚好足料,大大塊魚塊炸好分上,正!左口魚西京燒又係好好味,魚油豐富超喜歡西京燒,甜甜膩膩🤤🤤不過要留意,頭尾比較多骨,要好小心食!再加左個揚出豆腐好滑嫩雖然係炸,但唔會好油好熱氣沾上汁醬,剛剛好!
放工食日式晚餐

最喜歡呢度嘅輕鬆感覺
唔似一般餐廳感覺咁冷冰冰

揀左個湯咖哩配炸魚同西京燒左口魚定食

薯仔沙律

前菜薯仔沙律,一樣咁好味!

北海道湯咖哩

湯咖哩係唔辣嘅,但就好香香料味
好喜歡入面不同顏色嘅蔬菜,見到咁靚,真係食欲大增!

炸魚好足料,大大塊魚塊炸好分上,正!

左口魚西京燒

左口魚西京燒又係好好味,魚油豐富
超喜歡西京燒,甜甜膩膩🤤🤤
不過要留意,頭尾比較多骨,要好小心食!

揚出豆腐

再加左個揚出豆腐
好滑嫩
雖然係炸,但唔會好油好熱氣
沾上汁醬,剛剛好!
2018-12-13
薯仔沙律
北海道湯咖哩
揚出豆腐
2018-12-16 383 瀏覽
小妹同男人一向對北海道有情意結,我地連婚照都去左北海道影,所以今晚放工經過,竟然發現一間打著「北海道」旗幟嘅餐廳,當然二話不說想試🤩餐廳門口仲寫明係北海道米‼️入到餐廳,聽到滿滿日文,唔係背景音樂,而係員工們都係日本人⁉️(食飯期間,同老闆娘傾偈就發現,原來真係全部都係日本人😂不過老闆娘識講廣東話,超叻👍🏻)晚餐包左前菜同飲品,黎到北海道,當然要叫杯Sapporo啤酒啦❤️小妹叫左個豚丼~ 超多舊豚肉🤩而且仲勁juicy👍🏻豚丼係有大量椰菜配飯一齊食🤩係日本吖‼️‼️男人就叫左三文魚石狩鍋,同樣充滿日本風味~ 三文魚大大塊,再有大量配菜,豆腐,雜菜,蘿蔔,冬菇~ 叫左一客廣島炸蠔,超足份量!即叫即炸,炸皮薄👍🏻蠔亦都好新鮮❤️食飽飽,出門口,竟然發現小驚喜🤩 竟然有意大利Gelato,重點係有榛子味‼️‼️‼️即試啦梗係❤️望一望細字,原來係手工雪糕😱超濃超香榛子🌰!!小妹食左一半就醒起要影相話俾人知好好味🤪🤣🤣🤣

餐廳門口仲寫明係北海道米‼️

小妹叫左個豚丼~ 超多舊豚肉🤩而且仲勁juicy👍🏻

豚丼係有大量椰菜配飯一齊食🤩係日本吖‼️‼️

三文魚石狩鍋

意大利手工榛子雪糕

望一望細字,原來係手工雪糕😱

三文魚石狩鍋
2018-12-15 184 瀏覽
今日午餐同事介紹食日本北海道野,印像中北海道都係食刺身,拉麵,味噌同湯咖哩出名,今日就一於會一會呢間北海道野,睇下佢到底正唔正宗。一入鋪發現老闆原來係日本人,夫妻檔經營一間日本料理店,嗰種日本小店嘅感覺滲曬出嚟。我點咗一客帶廣燒豚肉丼, 帶廣呢達地方我就未去過,但呢個飯嘅燒汁,同肉味配搭得天衣無縫,飯與肉之間隔著一層生野菜,完美咁消去咗肉嘅油膩感。唯一要批評嘅地方 就係豚肉燒得比較老,所以咬口比較硬,食飽個丼飯,再飲一碗麵豉湯,即刻元氣大增。價錢大概一百蚊一個人,商業區午餐嘅價錢,算係正路。

價錢大概一百蚊一個人,商業區午餐嘅價錢,算係正路。
2018-12-13
10 分鐘 (堂食)
  • 帶廣燒豚丼
朋友於鰂魚涌上班,我們相約了在這邊吃晚餐。進店時竟然是日本人招待我們!餐廳是日系淺木色調的裝修,而且位置十分開揚寬敞,令人感覺十分舒適!餐廳有多款北海道小食、主食、甜品等,都以北海道為主,而且有很多homemade 食物,他們的主食包了沙律及飲品。選擇困難症又來了!北海道栗南瓜薯餅十分推薦這個!這是高質的南瓜薯餅!南瓜的甜味十分出眾,而且是即叫即炸的,外脆內軟,令人吃不停!沙律是我喜歡的薯仔沙律,第一日已有日式家的感覺!味道不錯,而且蔬菜新鮮。石狩鍋三文魚雜菜湯這個湯滿載三文魚及菜的鮮味,這是我很少會喝到這味道,再加上大量的京蔥、蘿蔔白、豆腐等,令味道昇華!左口魚西京燒上菜時香味撲鼻!這個西京燒的味道剛好,不會太甜,而且魚質鮮嫩。值得一提的是他們用了北海道珍珠米,很有家的味道!Cheese Cake & Drip Coffee Set芝士蛋糕亦是日式的芝士蛋糕,味道剛剛好,不會太甜,再加上這滴漏咖啡,真是不得了!店員有問到滴漏咖啡想選那一種咖啡豆,我們點了ASAGI, 她說會比較濃味及有少許Smoky的味道。這個我真是很喜歡,不需要加糖或奶,喝到咖啡豆的味道,而且味道十分long la
朋友於鰂魚涌上班,我們相約了在這邊吃晚餐。

Cheese Cake & Drip Coffee Set

芝士蛋糕亦是日式的芝士蛋糕,味道剛剛好,不會太甜,再加上這滴漏咖啡,真是不得了!店員有問到滴漏咖啡想選那一種咖啡豆,我們點了ASAGI, 她說會比較濃味及有少許Smoky的味道。這個我真是很喜歡,不需要加糖或奶,喝到咖啡豆的味道,而且味道十分long lasting,齒頰留香!

整體來說,十分滿意這間餐廳,令我聯想到我之前在京都一間homemade café, 很有家的感覺。而且店員十分友善,他們懂用廣東話溝通,十分厲害!下次可再來試試其他食物!
2018-12-12
2018-12-12 167 瀏覽
小店位於鰂魚涌寫字樓區,但同附近嘅餐廳好唔同,一入去就feel到日式樸素嘅感覺,老闆係日本人,牆上有日本地圖壁畫。好欣賞佢地嘅座位好闊落,雖然嗰頭舖租好貴,但係佢地都唔會將枱整得好逼,驟眼睇其實係有位放多四五張枱,所以坐得好舒服,唔會想好快食完即刻走。左口魚西京燒 $128平時多數食銀鱈魚,而左口魚就比較肥美,充滿魚油香,面頭有淡淡味噌甘甜味。豬肉湯咖哩$108第一次食日式湯咖哩,味道香甜,而且惹味得黎又唔會過咸,配飯一流。豬肉片份量好多,仲有各種蔬菜。鮭魚將將燒 $128用鐵板上,可以keep住溫度,但係偏熟左少少,唔夠嫩滑,而且賣相一般。芝士蛋糕 $50細細件,價錢偏貴,而且芝士味唔夠濃郁,口感偏實。

左口魚西京燒 $128

豬肉湯咖哩$108

鮭魚將將燒 $128

芝士蛋糕 $50
細細件,價錢偏貴,而且芝士味唔夠濃郁,口感偏實。
香港人喜歡日本料理已經是人所共知,但不知有沒有人總是覺得在香港吃日本料理時,欠缺一些元素呢?這些元素或許是味道不及於在日本本土吃般地道...假若是日本人開設的餐廳又會如何呢?早前,小編在網上發現鰂魚涌有間由日本人開設的餐廳,並以北海道為主題。因此,當然沒有不去試試的理由吧!一來到店面前,已經覺得很有日式的風格,柔和自然的顏色,玻璃上簡單印上 Hokkaido 字樣,沒有絲毫的違和感。店內,日式餐廳氣氛濃厚,牆上有店主自畫的壁畫,壁畫中佈滿了世界各地的地標,當中有個圖案尢其吸引,是店主坐在車上,旁邊寫上「北海道全179市町村完全走霸!!」。此外,店內也有北海道旅遊資訊小冊子,甚至漫畫書供客人觀看。説回正題,北海道的蔬果以鮮甜美味而聞名,Asiri果真沒有令小編失望。這次,小編點了北海道湯咖哩配烤魚,這是套餐來的,包括了沙律和飲品。沙律簡單而清新,把薯仔略打成蓉,既易入口,又可保持一定的口感。北海道湯咖哩內有南瓜、茄子、和薯仔等蔬菜,通通也是由北海道生產的,跟一般在香港吃到的不一樣,這些配菜份外鮮甜。由於日本的咖哩往往與印度等地的咖哩有所不同,主要較為突出甜味和鹹味而並非辣味,所以與北海道

此外,店內也有北海道旅遊資訊小冊子,甚至漫畫書供客人觀看。

説回正題,北海道的蔬果以鮮甜美味而聞名,Asiri果真沒有令小編失望。這次,小編點了北海道湯咖哩配烤魚,這是套餐來的,包括了沙律和飲品。沙律簡單而清新,把薯仔略打成蓉,既易入口,又可保持一定的口感。北海道湯咖哩內有南瓜、茄子、和薯仔等蔬菜,通通也是由北海道生產的,跟一般在香港吃到的不一樣,這些配菜份外鮮甜。由於日本的咖哩往往與印度等地的咖哩有所不同,主要較為突出甜味和鹹味而並非辣味,所以與北海道的鮮甜農產品是完美的配搭。炸魚的炸粉恰到好處,咬落夠香口。一般來說,炸魚所選用的魚是沒有魚味的。但這個北海道湯咖哩內的炸魚魚味鮮美,而且夠滑,做到外脆內滑的感覺。

另外,小編也點了自家製吉列豬扒飯,

整道菜以鐵板奉上,能保持食物的溫度。吉列豬扒的外皮算是挺薄的,而且肉質鮮嫩多汁,十分juicy. 值得一提的是吉列豬扒配上自家製的醬汁,提鮮不少,醬汁亦相當惹味。

最後,不可不提的是有一道菜式,名字非常的特別,名為 ” How do you like Hokkaido ” .名字特別,豈料連味道也殊不簡單。這道菜是主要是由薯仔、茄子、芝士和自家製茄醬而組成的。感覺上有一點像焗薯,不過味道更甜和多元化。新鮮的薯仔經過焗製,薯味更濃。加上啖啖的芝士配上茄醬,既有芝士香,又有酸酸甜甜的茄醬作中和之用,完美絕配。這道菜其實有小蒜蓉多士配合食用的,把焗製過的蔬菜放上多士上,口感豐富,又脆又香口。

2018-12-04 162 瀏覽
Asiri is a homey Japanese cafe/restaurant in Quarry Bay run by Japaneses. I was told more than once that if you want to see how good a Japanese restaurant is in Hong Kong, take a look at how many Japanese customers are dining there. If there are some Japanese customers in the restaurant, it means that the restaurant is doing a great job and is serving authentic Japanese cuisines that even the local would go for it. Asiri is definitely a good one, as I can see quite a number of Japanese families dining there during my visit, probably also because Quarry Bay is a popular district for Japanese in Hong Kong.

Potato Salad

The soup curry set came with a nice potato salad as starter. The potato mash was so delicious with diced egg inside. The salad dressing was great to make the veggies more acceptable to veggies haters like me. The whole salad was quite filling indeed.

Chicken Leg Soup Curry

I came for this signature soup curry which comes from Hokkaido, Japan. A friendly waitress taught me how to enjoy soup curry best. It’s actually like a rice version of tsukemen. You use a spoon to scoop up some rice, and dip the rice in the soup curry to eat it.

The soup curry was very delicious! Its texture and taste is thinner than ordinary Japanese curry, yet it’s a novel dining experience. A bottle of spice powder was provided if you want to top up the spiciness of the soup curry. I did try some of it and it was good.

The grilled veggies picked up the curry flavour from the soup. Yum! What’s best, there was a whole chicken leg hidden under the veggies! The meat was tender and flavoured, unlike those dry ones found in Chinese soup.

The whole set was very filling and definitely worth the price. For HKD$108 you get a salad, the soup curry rice and a drink. What else can you ask for? I saw some other customers ordered some nice fried fish and stuff, I might as well try them next time.
2018-12-03
Potato Salad
Chicken Leg Soup Curry
今天重訪昔日工作的地方-鰂魚涌,四週的外貌沒有太大的改變,但平日吃午餐的小店全都換了新貌。路經海光街,見到這間cafe十分別緻,而且食客唔少。今晚一於試一下。店子裝修簡潔企理,帶歐曰式咖啡㕔的感覺,一如日本小店的風格。這兒的餐點選擇唔太多,但和風十足,大多是日式家庭料理菜式。日式小食/前菜$48-$138,而晚餐有主打的北海道湯咖哩、味噌煮、豚丼和日式晚餐,價錢由$98-$128。每款晚餐除主食外,還配上北海道米白飯、味噌湯、兩款小食及飲品。細閱單張,原來餐廳由2008年起自家烘焙咖啡豆。由於晩上的關係,怕睡得不好,今曰無緣一試他們自家製的咖啡。Deep fried tofu 揚出豆腐$50這炸豆腐炸得很妙!豆腐炸得非常軟嫩,有如布丁豆花的質地,十分嫩口。配上木魚碎和醬油,和風味十足。麵豉湯味道唔錯,濃淡得宜。而前菜的涼菜爽口,醬油味玉口感滑溜又滋味。Saikyo style grilled flat fish 左口魚西京燒$128左口魚大大件厚切,份量唔少。魚件表面烤得金黃微焦,魚肉保持緊實而嫩滑。加上甜香的西京燒風味,令魚脂更為甘香,在豐盈的口感中透出甜味。再吃一口北海道米的白飯,

Deep fried tofu 揚出豆腐$50

麵豉湯味道唔錯,濃淡得宜。
而前菜的涼菜爽口,醬油味玉口感滑溜又滋味。

加上甜香的西京燒風味,令魚脂更為甘香,在豐盈的口感中透出甜味。再吃一口北海道米的白飯,香滑軟綿又有飯味,實在好吃!

Ox tongue curry 牛舌咖喱$108+15滑旦

這牛舌咖喱外型平實,但內在美十足!牛舌入口軟嫩,又有肉味。加上稠度適中的咖喱汁,味道濃郁而帶甜香,再拌以滑溜炒旦,好味道!咖喱汁惹味可口又唔辣,味道溫和,而滑旦旦味濃香又嫩口,加埋曰本白飯,整體食味十分豐富而和諧,就是叫人滿足,what a comfort food!

Yuzu honey tea 柚子蜜$10

吃過晚餐,呷一口柚子蜜幫助消化。柚子蜜柚子味道濃郁而清甜,帶一點點的酸,溫溫暖的,十分滋潤。

估唔到偶意間找到這間日本家庭風味餐廳,吃得出小店製作用心,雖然不是高價食材,但用料也十分講究。而且餐點味道唔錯,滿有家庭風味,感覺健康又美味,彷彿去左日本小店吃一樣。一於要支持一下小店。

2018-12-02
2018-11-26 165 瀏覽
今日又同G飲飲食食 今次食到鰂魚涌 見到有一間非常日式既舖頭 大大隻字寫住北海道 又Sapporo 咁🤭門口大推介 北海道湯咖哩 我同G即時去試下晚餐有薯仔沙津 薯仔特別調味過少少鹹鹹地 但好開胃😀特別有Bar台設計 盡顯日式風味不可不提 全店店員大部分都是日本人好似身在日本一樣重點 湯咖哩黎喇 好香既日式咖哩味 每樣蔬菜都輕煎過 所以特別香雞肉更事先幫你起左骨 非常貼心食日本菜 要食三文魚 份量雖然不大 但非常精致 魚味濃 外香內軟 微微仲有點魚油tim係珍珠米呀😍😍😍 配三文魚同咖哩都一流Spirit coffee 咖啡味好香呢 加少許酒之後aftertaste 多點酒香味 同咖啡為一體😀有酒當然要有佐酒小食 臨尾再叫左個雞軟骨 即叫即炸 好滿足😀
今日又同G飲飲食食 今次食到鰂魚涌

• 雞軟骨
  • 北海道湯咖哩
  • 雞腿湯咖哩
2018-11-24 226 瀏覽
有舊同事約食飯,食過提議我地一齊試下,咁有人食過/推薦嘅都有信心🤪我地4個人嗌4份餐 3個款式都色香味俱全呢個真係唔記得係乜野🤔 但真係好日本家庭feel HKD120有找嘅價錢配埋薯仔沙律同野飲 CP值算幾好薯仔沙律唔記得左影相😱 細細份 大概中size雪糕球薯仔無壓爛晒 保留嗰份澱粉質嘅肉感同配上嘅蔬菜都好新鮮 無青味salad dressing都似係店舖自己調較過味道好高質 食完仲想再食🤪勁香嘅吉列豬扒飯 感覺上份量比其他餐大少少 下次黎我都會想叫呢個 因為真係好香同好熱 上菜一刻已經食指大動🤣🤤我嘅炸魚柳湯咖哩湯咖哩香味同酸味都幾平衡 用黎餸飯真係好開胃 係炸魚比想像中淡味 但都不過不失 俾108喺其他餐廳都揾唔到包飲料同前菜啦😱另外我地仲叫左炸雞 又唔記得影相好新鮮 炸漿薄得黎香炸雞大大舊 熟透之餘仲有返肉汁喺入面 好正😍😍😍一定會再幫襯
我地4個人嗌4份餐 3個款式

同配上嘅蔬菜都好新鮮 無青味
salad dressing都似係店舖自己調較過味道
好高質 食完仲想再食🤪

因為真係好香同好熱 上菜一刻已經食指大動🤣🤤

湯咖哩(炸魚柳)

我嘅炸魚柳湯咖哩

另外我地仲叫左炸雞 又唔記得影相
好新鮮 炸漿薄得黎香
炸雞大大舊 熟透之餘仲有返肉汁喺入面 好正😍😍😍
一定會再幫襯
2018-06-15
自家製吉列豬扒飯
湯咖哩(炸魚柳)
  • 薯仔沙律
  • 炸雞
2018-11-20 120 瀏覽
日式咖喱好多人都食過,因為味道容易入口又唔算太辣,但如果想食比較有特色嘅日式咖喱就唔容易啦,幸好喺鰂魚涌就有一間由一對日本夫婦經營嘅Asiri~餐廳位於鰂魚涌海光街,適合喺附近居住或者返工嘅人餐廳唔算好大,但整體黎講坐得舒服黑板上寫左呢對日本夫婦經營餐廳嘅始源餐牌上標榜北海道風味嘅咖喱,我自己就揀咗豚肉湯咖喱,因為未試過跟餐配嘅薯仔沙律,薯仔蓉意外地好好食,蔬菜新鮮,沙律醬份量啱啱好主角嚟到,份量比預期中少,相信呢間餐廳食物嘅份量係走精緻路線, 湯咖喱比一般咖喱嘅味道淡,但食落口亦冇平時咁「漏」,豚肉薄切口感不俗另外叫咗一碟小食炸蠔,炸蠔嘅大細絕不欺場,而且非常香脆蠔算大隻同事點左鰻魚飯,鰻魚份量比較少,但燒得好好食,醬汁香甜惹味跟餐有杯嘢飲,埋單每人大概$130

餐廳位於鰂魚涌海光街,適合喺附近居住或者返工嘅人

餐廳唔算好大,但整體黎講坐得舒服

黑板上寫左呢對日本夫婦經營餐廳嘅始源

另外叫咗一碟小食炸蠔,炸蠔嘅大細絕不欺場,而且非常香脆

蠔算大隻

同事點左鰻魚飯,鰻魚份量比較少,但燒得好好食,醬汁香甜惹味

跟餐有杯嘢飲,埋單每人大概$130
2018-11-13 124 瀏覽
Asiri門面望落整齊乾淨,所以就吸引左我入去。入到去店鋪既裝修十分簡約,無太多既佈置,十分簡潔。三個人一人叫左一個餐,每個餐都配沙律、飯同飲品。沙律細細碟,但係有我最喜歡既薯仔蛋沙律,小蕃茄仲好新鮮,好多汁,好似要爆出黎咁。朋友叫左最出名既北海道湯咖哩配雞,飯同咖哩係分開上雞腿肉仲已經起哂骨,岩哂我呢D懶人,老板娘教我地正宗食法係要一啖飯再浸入湯咁食。雞好嫩滑,D肉一吉就撕得開。另一位朋友叫左西京燒左口魚,魚煎得剛剛好,吾會乾,中意佢個汁甜甜香香咁。我自己就點左石狩鍋三文魚雜菜湯,湯入面有好多吾同既菜,仲有個湯食到最後都好熱,個湯好重三文魚味道,魚油味都十分重。LIKE!