倫敦人氣過江龍· 𝔸𝕧𝕠𝕓𝕒𝕣 ✨· 以超級食物牛油果為主題🥑,主打一系列創新又美味的健康菜式呀🥰! 適逢農曆新年的來臨,即日起至2月28日,餐廳推出數款期間限定的*賀年菜,記得把握機會啦❣️ 「 *⿈⾦香脆甜辣雞排 $168」 寓意吉祥和黄金滿屋的甜辣雞排,火紅色調,甚有賀年氣氛😆。雞排大大片,肉質鬆軟,微辣微甜,炸脆一點就更好吃了! 「 *雜菜牛油果蕎麥越式春卷🥬 $68」 沒想到這𥚃也有越南菜吃,很有驚喜呢🥳。象徵包羅萬有的越式春卷,用多種新鮮蔬菜、牛油果和蕎麥麵組成😳,配上濃味的牛油果油醋汁,味道相當不錯呢。~ 「 雞蛋三文魚吐司🍞 $128」 賣相吸引的單邊吐司,是餐廳的招牌菜之一💕。兩個熟蛋、兩片三文魚、牛油醬和脆香麵包,組成一道簡單又美味的ʙʀᴜɴᴄʜ! 「卡疆蕃薯條🍟 $48」 厚身的蕃薯條🍠,香濃香甜,沾點芥末蛋黃醬,更好吃呢~ 「 *抹茶紅桑莓意式奶凍🍵 $88」 有甜蜜幸福意昧的意式奶凍,甜度適中。每份會更附上黃金石頭造型牛油果朱古力🍫,好有趣呀🤣! 在賀年菜供應期間,單一消費滿 $400,可獲贈虎年限量利是封一份🧧。而即日起至2月6日消費,憑指定數量的有效消費單據

「 *⿈⾦香脆甜辣雞排 $168」

「 *雜菜牛油果蕎麥越式春卷🥬 $68」

「 雞蛋三文魚吐司🍞 $128」

「卡疆蕃薯條🍟 $48」

厚身的蕃薯條🍠,香濃香甜,沾點芥末蛋黃醬,更好吃呢~

「 *抹茶紅桑莓意式奶凍🍵 $88」

有甜蜜幸福意昧的意式奶凍,甜度適中。每份會更附上黃金石頭造型牛油果朱古力🍫,好有趣呀🤣! 在賀年菜供應期間,單一消費滿 $400,可獲贈虎年限量利是封一份🧧。而即日起至2月6日消費,憑指定數量的有效消費單據,可額外獲贈菜式並在2月7到28日換領享用呀

▫▫▫▫▫
 📍#尖沙咀 Victoria Dockside K11 Musea B2樓B201-4號舖
▫▫▫▫▫
2022-02-02
2022-01-31 426 瀏覽
新一年最緊要身體健康估唔到呢度咁有創意,期間限定賀年菜款款都用牛油果入鐉!🐔⿈⾦香脆甜辣雞排甜辣醬調配得剛剛好,加上牛油果同沙律,健康又好味,仲寓意黃金滿屋💰喜慶吉祥🥬雜菜牛油果蕎麥越式春卷 用上多款新鮮農場蔬菜、蕎麥麵同牛油果,加上有牛油果嘅油醋汁,清新又爽口,呢道菜仲寓意大家新一年包羅萬有🍳Eggs Benedict Toast班尼迪蛋流心效果絕對滿分加埋烘好嘅麥包同沙律菜,唔怪得係人氣皇牌菜喇🍹Smoothies我地叫左banaberries & refreshing前者加入左香蕉同杏仁奶&醬,所以質地較重後者用水果同菠菜做base,感覺比較清新🍨甜品我地叫左 #抹茶紅桑莓意式奶凍 用抹茶製成意式奶凍,配⾃家製紅桑莓醬,酸酸甜甜咁唔會太甜👍最特別係伴碟嘅黃金石頭,原來係用朱古力包住牛油果製成😍寓意甜蜜幸福,金銀滿屋!
新一年最緊要身體健康
估唔到呢度咁有創意,期間限定賀年菜款款都用牛油果入鐉!

🐔⿈⾦香脆甜辣雞排

🥬雜菜牛油果蕎麥越式春卷

🍳Eggs Benedict Toast
班尼迪蛋流心效果絕對滿分

加埋烘好嘅麥包同沙律菜,唔怪得係人氣皇牌菜喇

前者加入左香蕉同杏仁奶&醬,所以質地較重
後者用水果同菠菜做base,感覺比較清新

🍨甜品我地叫左 #抹茶紅桑莓意式奶凍
2022-01-27 337 瀏覽
本身覺得個餐廳啲嘢食好似貴咗少少,但係最後都選擇去咗試一試。內部裝修良好亦坐得好舒服。但係通常啲梳化位都畀人坐曬,所以最好係兩點後先嚟。嘢食方面我哋每一次都會嗌 Salmon Poke Salad。Portion有少少細但係女仔實食得飽肚。啲魚生醃製得好好同埋嗰個醬汁好有口味。亦都試過佢哋嗰個 Eggs Royale Toast。Sourdough textile 口感良好。個蛋亦都煮得唔差。嗰個restaurant manager亦都好有禮貌. 同我哋傾計都傾咗幾耐。我哋最後已經去食咗三四次,每一次都好好食。

我哋最後已經去食咗三四次,每一次都好好食。
  • Salmon Poke Salad
2021-12-31 460 瀏覽
來自倫敦嘅人氣牛油果主題餐廳Avobar 最近喺尖沙咀K11 MUSEA開佐首間分店😍😍😍🥰🥰由前菜到甜品都配搭咗軟熟嘅牛油果🥑一向都鍾意食牛油果嘅我當然要去試吓啦當中我最鍾意嘅就係🥑Avo Bun Lobster 🦞 外層用咗牛油果代替漢堡包😍,上層龍蝦🦞肉質鮮嫩彈牙啖啖肉👍🏻👍🏻配搭熟軟嘅牛油果🥑真係超滿足🥰🥰🥑Rainbow Fish Bowl 呢款沙律配有三文魚、吞拿魚、鱸魚刺身🙈但要留意番,味道同我哋平時食嘅刺身唔同,佢魚味偏濃但加埋沙律醋酸酸地,都幾開胃嫁🥑Chicken Avocado Toast雞胸肉灑上佐自家調味配料配搭牛油果粒,味濃特出🥑 Tiramisu Green用牛油果打成嘅Cream 口感幼滑,Cream 與 Cream 之間有層浸左咖啡酒嘅蛋糕相隔,層次豐富,令人忍唔住一口接一口🥰🥰🥑Choco Avo Brownie 估唔到Brownie都可以配搭牛油果😍Brownie 中層有牛油果夾心,我個人覺得甜度適中👍🏻 旁邊伴有糖漿適合好甜嘅額外再點配

🥰🥰由前菜到甜品都配搭咗軟熟嘅牛油果🥑
一向都鍾意食牛油果嘅我當然要去試吓啦

當中我最鍾意嘅就係
🥑Avo Bun Lobster 🦞

外層用咗牛油果代替漢堡包😍,

🥑Rainbow Fish Bowl

🥑Chicken Avocado Toast
雞胸肉灑上佐自家調味配料配搭牛油果粒,味濃特出

🥑 Tiramisu Green

用牛油果打成嘅Cream 口感幼滑,

🥑Choco Avo Brownie
估唔到Brownie都可以配搭牛油果😍
  • Avo Bun Lobster
  • Tiramisu green
同男朋友係尖沙咀行街搵食 , 行左近1個鐘 , 最後揀左呢一間 , 因為見到佢幾特別 (牛油果主題) 另外最重要係唔洗等位 見到D座位又坐得舒服 , 所以最後就選擇左呢一間Cobb Salad - 用來打卡是一流的 , 中間擺花的就是牛油果的建議食法是 , 芝士最好是混搭埋沙律和牛油果一齊來食 (因為芝士是偏咸的)頗為清新的SALAD , 唔算太似食緊SALAD , 隻蛋仲係要流心蛋的整作方法整的 ,一刀切開就見到蛋皇汁洗出來 , 真的好治癒齋食芝士既話就....除非你可以食得好濃味啦Avo Bun Beef - 牛肉漢堡面同底部都是用了牛油果作為漢堡的包底 ( 用了一個牛油果 ) , 真的很特別中間個層係牛肉絲 ( 但個人覺得牛肉較咸 , 真的要配搭牛油果和沙律菜來食先好 )環境坐得真的很舒適 , 可能間餐廳係 Corner 位 , 未必真係有咁多人會行入來食仲可以靜靜地咁傾下計TIM , Enjoy the night and dinner唯一不足的地方係 , Menu 係全英文 , 再加上無圖片 , 要睇完2版的 Menu 都需要D時間 , 睇圖點餐會方便D麻~Waiter &
另外最重要係唔洗等位
 見到D座位又坐得舒服 , 所以最後就選擇左呢一間
Cobb Salad

一刀切開就見到蛋皇汁洗出來 , 真的好治癒
齋食芝士既話就....除非你可以食得好濃味啦
Avo Bun Beef

Avo Bun Beef - 牛肉漢堡

Waiter & Waitress 的服務都很好
 呢點值得讚的 , 因為會主動地幫你加水 , 用完餐後都會再問多你一次仲需唔需要水

2人晚餐 , 埋單$370 ( 有 Service Charge )

總括而言 , 想食得健康及清新 , 又想較為特別 , 可以試下呢度
本人之前其實係唔中意食牛油果的 , 但經過今次 , 真的可以一試 , 頗為特別的主題餐廳
牛油果控的你 , 真的可以去嘗試喔
2021-11-27
Cobb Salad
2021-11-02 1003 瀏覽
今日同朋友嚟到 k11 musea, 呢間野喺IG見到好耐一路都冇機會嚟食因為嗰陣時好多人,今日趁着下午茶時段過嚟唔駛等就可以即刻入座。裝修好文青,位置係商場最盡頭,所以都搵咗一陣。最鍾意反而唔係牛油果而係呢一個smoothie,大推!非常之厚實嘅口感不過其實好飽肚飲完之後已經唔想再食其他嘢。雖然佢話有好多種材料,但係其實基本上就係朱古力同香蕉味最突出,我個人本身好鍾意呢個comment呢純所以呢一個飲品就好啱我得。朱古力嗰種味唔係好似黑朱古力嗰啲咁,係比較似牛奶朱古力呢個有好多唔同variations 幾得意,但係有啲貴

Avo  Cacao  Smoothies

Ultimate  Avo  Toast

呢個有好多唔同variations 幾得意,但係有啲貴
Avo  Cacao  Smoothies
Ultimate  Avo  Toast
2021-10-28 987 瀏覽
今次推介嘅餐廳係位於K11 musea嘅Avobar, 牛油果控嘅你一定要留意啦🤩#小胖遊尖沙咀🐠—————————————————面前嘅你會見到有三款菜式:🔹首推Avo Bun Lobster 🦞 $198最驚喜係漢堡無包而係牛油果🥑取代入面龍蝦新鮮而爽口彈牙😂夾埋入口即溶牛油果、醬汁又清新好開胃😳係超幸福快樂!配合得天衣無縫!.🔹Matcha Pancake Sweet Banana 🥞有3層厚厚🥞食落十分鬆軟,不過就無乜🍵味😂唔算好甜,加埋香蕉🍌同 syrup甜甜地就剛剛好,但記得趁熱食🔥冷咗就有啲似食麵包😂我哋之前都試過🫐味,就覺得偏酸,相對中意🍌味.中意🥑真的不容錯過!—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌗🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌑🌑🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌖🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌑👅再食指數:🌕🌕🌕🌕🌑.♟Overall♟食完令我日思夜想,幾時可以再食🤤

#小胖遊尖沙咀🐠
—————————————————

面前嘅你會見到有三款菜式:
🔹首推Avo Bun Lobster 🦞 $198
最驚喜係漢堡無包而係牛油果🥑取代
Avo Bun Lobster

冷咗就有啲似食麵包😂
我哋之前都試過🫐味,就覺得偏酸,相對中意🍌味
Matcha Pancake Sweet Banana

中意🥑真的不容錯過!
—————————————————
🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌗
🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌑🌑
🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌖🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌕🌑
♟Overall♟
食完令我日思夜想,幾時可以再食🤤
Avo Bun Lobster
Matcha Pancake Sweet Banana
2021-10-14 1023 瀏覽
來自英國倫敦既人氣牛油果主題餐廳Avobar係香港首間牛油果餐廳,亦都係Avobar首間海外分店😝除左一系列以牛油果入饌既美食之外,仲有多款融入Superfood既餐點,好適合關注健康既大家🥰🌟 Avobar 科布沙律 $148又有外表又有內涵既Avobar招牌沙律🥰中間係圈成玫瑰花形狀既牛油果片,再配搭鮮蝦、粟米粒、煙肉、feta Cheese、車厘茄同薑黃水波蛋製成,單睇都色彩繽紛,好賞心悅目🤗🌟 牛肋肉牛油果漢堡 $158以整個牛油果取代麵包製成既漢堡係呢度既Signature😚中間既手撕牛肋肉經醬油煮過味道甜甜地~配菜沙律都爽脆好味呢😝🌟 焗卡真蕃薯條 配 芥末醬 $48🌟 香蕉抹茶班㦸 $118呢款即點即製既抹茶班㦸又係必點😍Size無想像中咁大,但係三件班㦸都好厚身!一黎到坐係旁邊已經聞到超香蛋香味道😋班㦸口感軟熟仲要下脆內軟~配搭既焦糖香蕉同楓糖漿甜度岩岩好😚加埋落去好夾又唔會好甜膩。當然唔少得呢度特色既牛油果牛油啦😏整體配搭👍🌟 牛油果Tiramisu $88牛油果Tiramisu估唔到幾大杯🤭層次好豐富~牛油果製成既忌廉香得黎口感好柔滑~層層相間,蛋糕既酒香亦突出🌟

🌟 Avobar 科布沙律 $148

🌟 牛肋肉牛油果漢堡 $158

🌟 焗卡真蕃薯條 配 芥末醬 $48

🌟 香蕉抹茶班㦸 $118

🌟 牛油果Tiramisu $88

🌟 香蕉可可果仁奶昔 $80
呢款奶昔超正🤣裏面加左好多配料,包括杏仁奶、香蕉、牛油果、椰棗同可可粉~滿滿一杯飲落冰凍Creamy🤩口感比較醇厚而且唔會好甜,唔會好有罪惡感😝

2021-10-12 683 瀏覽
來自倫敦的牛油果主題餐廳,香港區首間分店的裝修以大自然風格為主題主打一系列牛油果菜式,所有菜式都採用牛油果,鹹食、甜食,連飲品都有,牛油果控無可能唔黎試一試食品方面 : Avobar Cobb Salad : 一碟份量十足色彩繽紛的沙律,爽口大蝦、香滑牛油果及其他新鮮配料撈埋一起吃,都給你視覺味覺大享受Matcha Pancakes Savoury : 鬆軟的抹茶班戟配水煮蛋、新鮮牛油果片及鮮美三文魚,美味滿分Avo Refreshing : 雜莓牛油果沙冰,配上香蕉、綠茶、菠蘿、菠菜打成,清新健康又好味

食品方面 :

2021-10-09
10 分鐘 (堂食)
2021-10-10 485 瀏覽
今天放假喺尖沙咀行完街行到好肚餓..見到有間餐廳裝修幾靚座位寬躺入去休息吓😮‍💨原來係專賣牛油果食品嘅餐廳👏🏼本身對牛油果嘅概念只係沙律會加落去🤒但係睇睇餐牌原來佢喺主食同埋甜品入邊都有用到。叫咗個lunch set有湯,主菜同埋甜品。個湯係周打蜆湯,入邊啲薯仔煲到好林,暖暖胃好舒服。🤤主菜叫咗個煙三文魚牛油果漢堡,一上枱就好驚喜原來個漢堡係冇用包嘅。係用一整個牛油果夾住入邊啲配料。😮隔離嘅炸番薯條都好脆,同個涼嘅牛油果包好夾。👍🏼👍🏼甜品叫咗個香蕉pancake,個pancake新鮮整起熱辣辣。上面嘅香蕉蓉一唔會太甜。一個輕食嘅lunch,比較少其他餐廳有呢類菜式,經過嘅值得一試👻
今天放假喺尖沙咀行完街行到好肚餓..
見到有間餐廳裝修幾靚座位寬躺入去休息吓😮‍💨
原來係專賣牛油果食品嘅餐廳👏🏼
本身對牛油果嘅概念只係沙律會加落去🤒
但係睇睇餐牌原來佢喺主食同埋甜品入邊都有用到。
叫咗個lunch set有湯,主菜同埋甜品
個湯係周打蜆湯,入邊啲薯仔煲到好林,暖暖胃好舒服。🤤
隔離嘅炸番薯條都好脆,同個涼嘅牛油果包好夾。👍🏼👍🏼
  • Avo  Bun  Burger
2021-10-06 273 瀏覽
I love avocado. So I had to try this avocado-theme restaurant at the basement level of K11 Musea with my friend. The interior design was chic, quite comforting. Menu was interesting, the one that captured my eyes was the beef burger with avocado as the buns. I’m also a big fan of salmon, so have to give that a try too.To my surprise, the inside of the burger was not a regular beef patty but pulled-beef. Great flavor. It went well with the avocado. On the side had some of their version of cold sl

To my surprise, the inside of the burger was not a regular beef patty but pulled-beef. Great flavor. It went well with the avocado. On the side had some of their version of cold slaw and some raw greens, which I like. Very creative I must say.

Avo  Bun  beef  burger

The salmon had a glaze on the top while sitting on a bed of sliced cucumber. It was well cooked. A little crispy outside, soft inside. On the side there was a sesame-soy sauce, which added a nutty flavor to the dish.

Glazed  Salmon

We were on a hurry to a movie, so we didn’t get to try other dishes this time. Based on these two mains that we tried, we liked the food here so far. Definitely a gem.
Avo  Bun  beef  burger
Glazed  Salmon
2021-10-01 403 瀏覽
原本打算去K11 Musea食pancake,電話搵搵下見到主打牛油果🥑餐廳,以牛油果替代burger既麵包體,好特別又有營,加上朋友驗身好膽固醇唔夠就去補充下(藉口🤣)12:00餐廳開門時間去食set lunch,無乜人,幾舒服,見到綠色既門口就知係呢間餐廳😁Set Lunch價錢相對合理,包飲品+主食+甜品$108-128 (+10% service charge)飲品普普通通,一熱一凍coffee w/milk,咖啡都幾香Avo Bun Egg Chop Sandwich set $108牛油果熟程度適中,配烚蛋一向係絕配,再加埋菜絲沙律同菜伴碟,好fresh既配合Avo Bun Prawn Burger set $128呢個係burger都算係餐廳主打,但個人味蕾覺得中間既蝦餅太咸,要配合埋牛油果一齊食,要中和咸道,中間亦夾住有輕微辣嘅醬料同紅蘿蔔絲及菜,相應配合。另外伴碟既炸蕃薯條都好好食喎附送有Dessert: Matcha pancake Banana or Berry,呢個係Banana,呢個pancake都實在,唔會好空氣感,唔會太甜,確實唔錯另外加$8選擇左呢個有用

Ice  &  hot  Coffee

Avo  Bun  Egg Chop  Sandwich

Avo Bun Prawn Burger set $128

Avo  Bun  Prawn  Burger

Matcha Avo Pancake  Banana

另外加$8選擇左呢個有用牛油果一併製成既Choc Avo Brownie,都幾特別,但本人覺得加埋牛油果味有啲怪同埋pancake好味啲
Choc Avo  Brownie
2021-09-30
Avo  Bun  Egg Chop  Sandwich
Matcha Avo Pancake  Banana
  • Matcha Pancake Sweet
  • Avo  Bun  Burger
2021-09-25 374 瀏覽
由於本身個人比較重口味,所以一直都冇黎試呢間餐廳,但因為今日突然心血來潮想試新野,所以就黎左。呢間餐廳既位置比較隱蔽,位於B1樓層的最盡頭,但客人卻絡繹不絕,相信必定有其吸引之處。原來中午黎會有一啲套餐,百幾蚊有交易,而且可自選3款食物或飲品,例如可以選擇由前菜食到甜品,或者主菜加甜品配飲品等。今次我就點左Tomato Soup+ Salmon Tartare+ Matcha Pancake Banana($128) ,朋友則點左Avobun egg chop Sandwich + Matcha Pancake Berry+ Americano ($108)Tomato Soup出乎意料好味,湯相當足料,感覺放入大量新鮮番茄蓉,每一啖都係纖維感,而且味道相當濃郁,大愛Salmon Tartare好清新的味道,而且因為加入左三文魚粒及魚子,所以有食日本菜嘅感覺,所有材料都夠哂冰凍,食得好舒服,而且夠哂飽肚Avobun egg chop Sandwich以牛油果代替麵包,入面夾住烚蛋,配上沙律醬汁,健康感十足Matcha Pancake Banana 甜品比想像中正,Matcha Panc

Tomato Soup

Salmon Tartare

Avobun egg chop Sandwich
以牛油果代替麵包,入面夾住烚蛋,配上沙律醬汁,健康感十足

Matcha Pancake Banana
甜品比想像中正,Matcha Pancake烤焗得外脆內軟,配上香蕉蓉及糖漿,甜度恰到好處

Matcha Pancake Berry
同樣以Matcha Pancake做底,但Berry 醬相對較酸,味道亦相對單調

估唔到一間以健康為主題的餐廳,也可做出這麼出色的食物水準,相信我好快都會再番黎食。

Salmon Tartare
Avobun egg chop Sandwich
Matcha Pancake Banana 人
Matcha Pancake Berry
2021-09-24
  • Matcha Pancake Banana
  • Tomato  soup
2021-09-17 341 瀏覽
呢間專食牛油果嘅餐廳其實bookmark咗好耐,今晚終於都去試一試佢😄呢間應該係K11 musea少有嘅晚飯時間唔使等位嘅餐廳😆餐廳唔算大,不過人少少幾舒服,但二人枱真係比較細,叫多啲嘢食都擺唔落😅🌟Avobar Cobb Salad呢個份量比想像中大好大😃仲要好靚😍好中意朵牛油果花🥰 味道方面都好唔錯,全部食材都非常新鮮,蔬菜好爽口,調味亦都非常適中,唔會過重口味搶咗食材原本味道,非常推薦👍🌟Eggs Royale Toast 呢個係類似eggs Benedict 嘅概念,有蛋、三文魚、牛油果片配酸種包。味道都唔錯,但又未至於好驚艷🙃原本諗住試lobster avo bun, 可惜當日已sold out, 下次有機會再試😋🌟Matcha Banana Pancake呢個pancake 我哋會形容為鬆軟版本嘅香蕉蛋糕😅但係我哋都食唔到有matcha味喎😅 雖然係咁,但我哋覺得呢個甜品係好食嘅,值得一試👍

🌟Avobar Cobb Salad

🌟Eggs Royale Toast

🌟Matcha Banana Pancake
2021-09-17
  • Avocado  cobb  salad
  • Matcha Pancake Sweet
2021-09-13 345 瀏覽
充滿田園素食色彩嘅餐廳樣樣都話要食得健康唔通人人都真係食得健康咩😌嚟到呢間餐廳其實每一道菜都係非常健康 尤其是鍾意食牛油果嘅你更加唔可以錯過👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛油果做膽 襯上三文魚 半熟蛋 多士❤️外貌是漢堡包 其實綠色部份係牛油果足足一個牛油果包面包底 青瓜絲伴碟❤️綠色嘅Tiramisu 😎驚喜嘅係 朱古力味不掩蓋牛油果嘅味道 連唔係好鍾意食甜品嘅我都食到落底🤣🤣我牛油果係出名嘅powerfood 你食得飽又食得健康 喺呢度學番一兩道菜返屋企自己整一樣咁開心🥳
充滿田園素食色彩嘅餐廳

樣樣都話要食得健康唔通人人都真係食得健康咩😌