上星期帶媽咪去尖沙咀Mondrian酒店38樓,食咗餐好正嘅西餐😍!呢度嘅服務態度好好,每個員工都帶有笑容,又會詳細介紹Menu上嘅每道菜式俾我地。環境就更加唔使講,座位舒適,仲可以欣賞藍天白雲配大海景嘅美景,令成個人一整日嘅心情都好好🥰!🍽️STARTERS✨SLOW COOKED CHICKEN ROULADE雞卷裏面包住皮蛋,食落去有濃郁嘅花雕酒香味,酒味恰到好處唔會苦。底下嘅中式五香醬,味道酸酸辣辣,有啲似泰式醬汁,令雞卷味道更加惹味豐富。最後食埋萵筍青瓜絲沙律,食完清新又開胃!✨FRESH CATCH CRUDO懵仔魚口感滑身得嚟有啲脆口嘅感覺,非常新鮮完全冇魚腥味!醬汁用咗自家製嘅XO醬汁調味、新鮮意大利番茜、拇指檸檬等材料調製而成,味道酸酸地帶有輕微嘅辣味,帶出懵仔魚嘅鮮味!🍽️MAINS✨OCTOPUS & SQUID ORZO店員推介嘅ORZO真係好好味!佢係一種米粒狀嘅意大利粉,口感滑嫩帶輕微煙韌!每粒ORZO都掛上濃郁香辣冬蔭醬,醬汁偏濃稠,越食越惹味!上面嘅魷魚同八爪魚燒到香口,口感爽脆,加埋沙律醬食酸甜開胃!✨ROASTED DUCK BREAST烤焗完嘅鴨胸油分

🍽️STARTERS
✨SLOW COOKED CHICKEN ROULADE

✨FRESH CATCH CRUDO

🍽️MAINS
✨OCTOPUS & SQUID ORZO

✨ROASTED DUCK BREAST
烤焗完嘅鴨胸油分出晒嚟,切開顏色帶有粉嫩,咬落去鴨肉厚肉肥美,口腔充滿油香,加埋五香醬令味道更加豐富。

🍽️DESSERT
✨TRIPLE CHOCOLATE MOUSSE
面層嘅鏡面朱古力噴咗少少金粉,賣相好靚。三層朱古力mouse香濃幼滑,層次感分明,食完非常滿足呀!

✨DAILY HOMEMADE GELATO
每日自家製嘅GELATO味道都唔一樣,當日我地係香檳士多啤梨味,GELATO質感似雪葩嘅冰感,鍾意酒香味雪糕嘅一定要試吓💕!

📍 Avoca
2025-02-07
午餐
✨38樓高空下望住無敵大海景用餐🌊人均只需$298享盡頭盤、主菜、甜品.ᐟ.ᐟ一入到餐廳內已經被酒吧驚艷到真係好靚~成個環境都好時尚摩登!食物質素不錯,當中optopus既意粉粒係必食!STARTERSFRESH CATCH CRUDOSLOW COOKED CHICKEN ROULADEMAINSLOW COOKED BEEF CHEEKOCTOPUS & SQUID ORZODESSERTCHOCOLATE MOUSSEDAILY HOMEMADE GELATO
✨38樓高空下望住無敵大海景用餐🌊
人均只需$298享盡頭盤、主菜、甜品.ᐟ.ᐟ

一入到餐廳內已經被酒吧驚艷到
真係好靚~成個環境都好時尚摩登!
食物質素不錯,當中optopus既意粉粒係必食!

STARTERS

DESSERT
CHOCOLATE MOUSSE
DAILY HOMEMADE GELATO
2025-03-09 962 瀏覽
Avoca offers a unique experience where visitors can savor handcrafted and innovative cocktails while enjoying breathtaking views of Hong Kong Island and Victoria Harbour. It is an ideal destination for those seeking relaxation and a memorable night out.Avoca嘅室內design好靚而且有情調(廁所都靚🤣),座位亦都幾舒服😌建議大家如果係慶祝生日或者紀念日,一定要事前book定window seat,咁就可以飽覽維港景色😍除左classic嘅Cocktails,佢仲有一系列加入左本地元素嘅cocktails😙我叫個杯上面有個迷你菠蘿包,我朋友嗰杯就有粒話梅😝記得意又適合打卡,而且味道都唔錯😆個薯條雖然幼身,但幾香口😋overall酒水食物性格比都ok😬Environment環境: ✅✅✅✅F&B Quality食物:✅✅✅✅Instag

Environment環境: ✅✅✅✅
F&B Quality食物:✅✅✅✅
Instagrammable打卡: ✅✅✅✅
位於尖沙咀 Mondrian Hong Kong 38 樓的 Avoca,以其獨特的酒吧文化和精緻的美食聞名。這次趁著好姐妹的生日,我們選擇了這裡的 High Spirits Brunch,享受了一場視覺與味覺的雙重盛宴。餐廳資訊- 地址:香港九龍尖沙咀赫德道 8A 號 Mondrian Hong Kong 38 樓- 價錢:每位港幣 $580 起(另加 10% 服務費)- Free Flow 選擇: - Cocktails Free Flow:$200/位(3小時) - Sparkling Free Flow:$280/位(3小時) - Champagne Free Flow:$480/位(3小時)抵達體驗:專屬玻璃電梯與維港美景從踏入 Mondrian Hong Kong 的那一刻起,整個體驗就充滿了儀式感。酒店人員貼心地帶領我們前往餐廳的專屬玻璃電梯,電梯緩緩上升時,維多利亞港的壯麗景色一覽無遺,讓人瞬間感受到這頓早午餐的與眾不同。這種獨特的抵達方式,不僅讓人對接下來的用餐充滿期待,也為整個體驗增添了奢華感。環境與氛圍:維港美景與活力節奏的完美結合Avoca 的環境設計現代

餐廳資訊
- 價錢:每位港幣 $580 起(另加 10% 服務費)
- Free Flow 選擇:

抵達體驗:專屬玻璃電梯與維港美景

環境與氛圍:維港美景與活力節奏的完美結合
Avoca 的環境設計現代感十足,寬敞明亮的空間讓人感到舒適放鬆。我們被安排到了一個絕佳的位置,正對維多利亞港,無敵的海景讓整個用餐體驗瞬間升級。陽光灑在波光粼粼的海面上,配上餐廳內輕快的音樂和 DJ 現場打碟的節奏,讓人感受到一種充滿活力的氛圍。這裡不僅是一個用餐的地方,更是一個讓人放鬆、享受當下的社交場所。

前菜:無限添加的美味驚喜
Avoca 的 High Spirits Brunch 提供了多款無限添加的前菜,每一道都充滿創意,讓人回味無窮:

1. 話梅番茄水牛芝士沙律配柚子汁
這道沙律以新鮮的番茄和 Burrata 水牛芝士為主,搭配話梅和柚子汁,口感清新且層次豐富,是一道開胃的佳品。

2. 脆皮豬腩肉配香茅椰菜沙律及羅望子醬
脆皮豬腩肉外脆內嫩,搭配香茅椰菜沙律和羅望子醬,味道濃郁而不膩,是一道讓人回味無窮的小吃。

3. 免治雞肉配松露醬
這道菜以雞肉軟骨為主,搭配洋蔥、蒜和松露醬,口感豐富且帶有濃郁的松露香氣,令人驚艷。

4. 意式香辣鮮魚片配秘制XO醬
新鮮的魚片搭配指橙和意大利香菜,XO醬的鮮味提升了整體的層次,是一道充滿創意的前菜。

5. 酥皮絲炸海鮮滑配咖哩蛋黃醬
這道菜以蝦肉和魚肉為主,外層酥脆,內裡鮮嫩,搭配咖哩蛋黃醬,口感豐富且帶有一絲微辣。

6. 泰式香草咸蛋黃炒鮮蝦及魷魚
這道菜以鮮蝦和魷魚為主,搭配泰式香草和咸蛋黃,口感鮮美且帶有濃郁的東南亞風味。

主菜:精緻與創意的完美結合
在主菜方面,我們選擇了三道各具特色的菜式:

1. 香煎馬友魚
這道菜以整條馬友魚為主,魚肉鮮嫩多汁,搭配醃制蔬菜和有機舞菇,醬汁以糯米酒調制,口感豐富且帶有一絲甜味。

2. 烤三黃雞
雞肉經過泰北香料醃制,口感鮮嫩多汁,搭配蘑菇雞油米飯和醃制蔬菜,風味獨特。

3. 海膽帶子意大利面
這道意大利面以炙燒帶子和三文魚籽為主,搭配甜玉米和海膽醬,口感鮮美且帶有濃郁的海鮮風味,是一道讓人驚艷的主菜。

飲品:無限暢飲的奢華體驗
我們選擇了 香檳 Free Flow,三小時內可以無限暢飲香檳。香檳的氣泡和清爽口感讓整個用餐體驗更加輕鬆愉快,為這場早午餐增添了無限的樂趣。

甜品:完美的結尾
甜品拼盤包含了覆盆子巧克力軟曲奇、草莓香草費南雪和酸奶混合莓果慕斯,每一款都精緻可口,為這頓豐盛的早午餐畫上了完美的句號。

服務與細節:貼心周到,賓至如歸
當天服務員得知我們是來慶祝生日後,特意為我們準備了一個小驚喜,在甜點上插上了蠟燭。這種貼心的服務讓整個慶祝活動更加難忘。

總結:一場視覺與味覺的雙重盛宴
Avoca 的 High Spirits Brunch 不僅提供了高品質的美食與創意雞尾酒,更以無敵的維港景色和充滿活力的氛圍,打造了一個讓人流連忘返的用餐體驗。無論是慶祝特別日子,還是與朋友共度週末,這裡都是一個絕佳的選擇。如果你正在尋找一個既能享受美食,又能感受都市活力的地方,Avoca 絕對值得一試。
2025-03-06 857 瀏覽
今日同朋友去咗尖沙咀嘅Avoca食飯,呢間餐廳主打西餐,環境好有格調,坐低之後我哋點咗2個3-course lunch set。前菜我哋揀咗Slow Cooked Chicken Roulade,雞肉慢煮得啱啱好,肉質嫩滑,完全唔會又乾又柴。搭配嘅Celtuce Salad好清新,加上鹹蛋同皮蛋,味道層次豐富,仲有五香醬汁點綴,帶出淡淡中式風味,好有fusion感覺!Creamy Corn Soup V呢個湯真係好特別!燒過嘅粟米仔帶出微微焦香,煙燻洋蔥同香草令湯嘅味道更加濃郁,口感順滑,飲落去好舒服,完全唔會膩,係一道好適合開胃嘅湯品。主菜方面,我哋點咗Slow Cooked Beef Cheek,牛面頰肉燜得超級冧,入口即溶!搭配嘅薯蓉好滑溜,仲有烤過嘅抱子甘藍,帶出微微焦香,牛肉汁濃郁得嚟唔會過鹹,整體配搭好平衡,真係令人食到停唔到口!另外我哋仲揀咗 Prawn Fettuccine,呢個意粉好有泰式風味!大蝦用泰式香料醃過,味道鮮甜彈牙,加上脆脆嘅乾蔥同檸檬皮,帶出清新感,意粉煮得啱啱好,唔會太軟,整體味道好有層次,令人印象深刻。甜品當然唔少得 Triple Chocolate

甜品當然唔少得 Triple Chocolate Mousse!呢個三重朱古力慕斯真係朱古力愛好者嘅天堂!黑朱古力濃郁帶苦,白朱古力慕斯輕盈滑溜,牛奶朱古力慕斯則甜度適中,加上底層嘅朱古力海綿蛋糕,口感豐富,每一啖都充滿幸福感!

另外一個係Daily Homemade Gelato,呢個每日新鮮製作嘅雪糕真係好香濃,好軟滑,食完之後成個人都覺得好滿足!
2025-03-02 844 瀏覽
Avoca Seafood 夏日早午餐 ($580)共享前菜 Unlimited refills - 新鮮時令生蠔 配搭三文魚籽、黃瓜汁、墨西哥辣椒與芫荽,新鮮且充滿層次,為味蕾帶來清新的享受。- 海鮮他他配大根柚子慕絲 大根與柚子製成的慕絲入口細膩柔滑,與新鮮海鮮他他完美融合,成為一道清爽開胃的冷盤。- 市場鮮魚薄片配蕃茄辣醬與柚子醬油 半透明的鮮魚片口感彈牙,伴隨鮮甜的三文魚籽、微酸柚子醬油和番茄辣醬,酸甜開胃。- 秘魯風味三文魚沙律 嚴選三文魚片採用秘魯特調醃製,配上生果碎粒增添多層次口感,既清新又特別。- 摩洛哥香料炸海鮮配檸檬蛋黃醬 外皮金黃酥脆,內裡鎖住鮮嫩的海鮮,包括生蠔與魚肉,搭配摩洛哥香料更添風味,再蘸上檸檬蛋黃醬,清新解膩。- 加泰羅尼亞香辣青口配杏仁醬 青口肉質鮮嫩,香甜多汁,搭配酸種麵包和杏仁醬,風味濃郁。- 越式煎魚餅 魚餅外層煎得微焦,內裡彈牙且不油膩,帶有越南風味的清爽感。香烤原條海鯛魚(兩位用)香烤海鯛魚係以新鮮原條海鯛作主角,烤到外皮微焦香脆,散發陣陣誘人香味,而魚肉依然鮮嫩多汁,完美鎖住咗海鮮嘅自然鮮味,食落口感豐富又滿足。 車厘茄帶嚟
Avoca Seafood 夏日早午餐 ($580)

共享前菜 Unlimited refills

- 新鮮時令生蠔

- 海鮮他他配大根柚子慕絲

- 市場鮮魚薄片配蕃茄辣醬與柚子醬油

- 秘魯風味三文魚沙律

- 摩洛哥香料炸海鮮配檸檬蛋黃醬

- 加泰羅尼亞香辣青口配杏仁醬
青口肉質鮮嫩,香甜多汁,搭配酸種麵包和杏仁醬,風味濃郁。

- 越式煎魚餅
魚餅外層煎得微焦,內裡彈牙且不油膩,帶有越南風味的清爽感。

香烤原條海鯛魚(兩位用)

香烤海鯛魚係以新鮮原條海鯛作主角,烤到外皮微焦香脆,散發陣陣誘人香味,而魚肉依然鮮嫩多汁,完美鎖住咗海鮮嘅自然鮮味,食落口感豐富又滿足。 車厘茄帶嚟自然嘅酸甜味,配埋羅勒嘅清香,令整體味道更加平衡;酸豆同茴香則增添咗少少鹹香同草本嘅特別氣息。而墨西哥辣椒嘅微辣感,為成道菜注入咗一絲刺激,味道更加立體。最後唧啲檸檬汁落去,酸香提升咗魚肉嘅鮮味之餘,仲可以中和少少油膩感 。

甜品四重奏
餐後更有四款精緻甜品,包括柚子棉花糖撻、焦糖榛子泡芙、經典歌劇院蛋糕及雜莓芝士蛋糕,每一款都色香味俱全,為整個早午餐劃上完美句點。

📍Avoca (尖沙咀)

【Avoca】尖沙咀Mondrian 酒店無敵大海景 任食任飲brunch🥂Seafood Brunch 💰$580前菜會有生蠔🦪 生蠔肉質較厚身 質感比較實淨再有6款unlimited refills 我地6款小食都試曬 個人覺得佢個脆炸海鮮配蛋黃醬超好食😋! 海鮮有魷魚 蝦 魚塊個炸皮炸得好薄又鬆化👍🏻另外一個鮮魚片配三文魚籽都好好食 有柚子醬油加橘子做配搭 成個味道超清新 呢2個小食我地都encore咗一次🤓main 我地問埋staff有無啲咩推薦 佢推薦咗分別有龍蝦同蝦既dish Lobster Linguine (另+💰$198)龍蝦好大隻 口感結實彈牙 肉質唔霉炒香蒜牛油虎蝦配地中海辣醬虎蝦同樣好大隻 口感彈牙新鮮 加埋啲薯蓉都幾好食 呢個份量啱啱 個陣食side dish 都食到已經開始飽😂😂Cocktail Free-Flow Package 💰$200我地另外加咗個cocktail free flow 總共有6款cocktail🍹味道大多飲落都fresh但其實幾重手 好易入口所以唔覺 都好快上腦🤣🤣個人最推薦Pina Daiquiri 甜甜地既菠蘿味好易入口
【Avoca】

Seafood Brunch 💰$580

前菜會有生蠔🦪 生蠔肉質較厚身 質感比較實淨

再有6款unlimited refills

個炸皮炸得好薄又鬆化👍🏻

Lobster Linguine (另+💰$198)

龍蝦好大隻 口感結實彈牙 肉質唔霉

炒香蒜牛油虎蝦配地中海辣醬

我地另外加咗個cocktail free flow
總共有6款cocktail🍹
味道大多飲落都fresh但其實幾重手
好易入口所以唔覺 都好快上腦🤣🤣

個人最推薦Pina Daiquiri 甜甜地既菠蘿味好易入口 減輕到野食既膩感~

最後甜品有四款 全部Mini size 可以試晒四款之餘又唔會太飽 呢個設計幾貼心~

而且透過落地大玻璃可以見到成個維港 啲梳化嘅位置好寬敞 坐落舒服 空間感好足
好適合約會同埋chill talk嘅地方😚
Soup & Starters🐟Fresh Catch Crudo新鮮的生魚片為肉質鮮嫩,口感清脆,搭配辛辣的Puttanesca醬,帶來微微的刺激。指橙的果汁為整道菜增添了一絲酸甜,使味道更加平衡。意大利香菜則帶來清新的香氣,整體搭配和諧~.🌽Creamy Corn Soup濃郁而滑順,口感香甜。煙燻洋蔥的加入,讓湯的底味更加深厚,與奶油的柔滑形成完美的結合。搭配的香草則提供了一抹清新,讓整道湯品不會過於油膩☺️.MainsOctopus & Squid Orzo章魚的彈性與魷魚的嫩滑相輔相成,搭配Q彈的意大利麵,甜椒和番茄的清爽、酸甜與Tom Yum醬的辛辣形成了對比,增加了層次感,而卡菲爾青檸的清香則為整道菜帶來了一絲清新✨.Slow Cooked Beef Cheek牛臉頰肉慢燉至軟嫩,入口即化,與滑順的馬鈴薯泥形成了完美的搭配,帶來了豐富的口感對比。布魯塞爾芽菜的脆爽,使整道菜不會過於單調,醬汁濃郁,將肉質的鮮美與配菜的清新結合得恰到好處😆.Dessert🍰Triple Chocolate Mousse這道甜品由黑巧克力甘納許、白巧克力慕斯和牛奶巧克力慕斯層層疊加,口感柔滑而豐
Soup & Starters
🐟Fresh Catch Crudo
🌽Creamy Corn Soup
Mains
Octopus & Squid Orzo
Slow Cooked Beef Cheek
Dessert
🍰Triple Chocolate Mousse
這道甜品由黑巧克力甘納許、白巧克力慕斯和牛奶巧克力慕斯層層疊加,口感柔滑而豐富,每一口都能感受到巧克力的濃郁與香甜。巧克力海綿蛋糕則增添了輕盈的質感🩶
🍧Daily Homemade Strawberry Gelato
這款雪糕口感滑順,奶香濃郁,草莓的果香與微酸的味道完美融合,清新宜人。每一口都像是夏天的陽光,讓人感受到幸福的甜蜜,作為餐後的收尾,十分合適。
Lunch Set在質感和配搭上展現了廚師的用心,而且每兩星期更換一次,職員的細心介紹和用心服務增添了愉悅的用餐體驗。餐廳的裝修華麗舒適,能夠俯瞰維港的海景,十分推介☺️
呢度環境真係超靚😍超級推薦慶祝約會過嚟食💕好多個無敵打卡位!食物都好高質!窗邊可以望晒成個維港景色🥰果然係酒店級level 服務態度超好 成餐飯都好舒服♥️Avoca Seafood Weekend Brunch 每位$580首先每人有兩隻生蠔🦪蠔肉肥美鮮甜👍🏻之後6款前菜都係可以無限refill😆🔸秘製海鮮他他配柚子大根慕絲🔸意式鮮魚片配三文魚籽,法式番茄酸辣醬及柚子醬油🔸秘魯醃三文魚刺身沙律🔸香煎手打越式魚餅配青瓜蕃茄醬及甜酸魚露汁🔸西班牙辣煮青口配鯷魚杏仁醬及酸種麵包🔸脆炸海鮮配摩洛哥香料及檸檬蛋黃醬冷盤熱盤都好出色!而且好精緻💕冷盤3款都好fresh👍🏻超推薦青口!係新鮮嘅青口😋一啲都唔Hea🤤 encore咗兩次👍🏻主菜方面🔹香煎銀鱈魚配芹菜頭、羽衣甘藍及煙燻牛油汁銀鱈魚超嫩滑🤤入口即化 肉質細膩 鮮味十足芹菜頭整到酸酸甜甜好開胃😋🔹香烤原條海鯛魚配車厘茄、羅勒、酸豆及 墨西哥辣椒原條海鯛魚上枱超吸睛!好細心地已經去晒骨👍🏻魚肉外脆內嫩,配埋新鮮嘅番茄汁,酸甜開胃🤤最後仲有甜品拼盤😍❤️柚子棉花糖撻、經典歌劇院蛋糕、焦糖榛子泡芙、雜莓芝士蛋糕估唔到咁高質!款款都唔會太甜❤️芝士蛋糕

首先每人有兩隻生蠔🦪蠔肉肥美鮮甜👍🏻
之後6款前菜都係可以無限refill😆

🔸秘製海鮮他他配柚子大根慕絲
🔸意式鮮魚片配三文魚籽,法式番茄酸辣醬及柚子醬油
🔸秘魯醃三文魚刺身沙律
🔸香煎手打越式魚餅配青瓜蕃茄醬及甜酸魚露汁
🔸西班牙辣煮青口配鯷魚杏仁醬及酸種麵包
🔸脆炸海鮮配摩洛哥香料及檸檬蛋黃醬

主菜方面

🔹香煎銀鱈魚配芹菜頭、羽衣甘藍及煙燻牛油汁
銀鱈魚超嫩滑🤤入口即化 肉質細膩 鮮味十足
芹菜頭整到酸酸甜甜好開胃😋

🔹香烤原條海鯛魚配車厘茄、羅勒、酸豆及 墨西哥辣椒

最後仲有甜品拼盤😍
估唔到咁高質!款款都唔會太甜❤️芝士蛋糕同歌劇院我都好鍾意!口感絲滑,歌劇院好似提拉米蘇!超正🤤
Avoca餐廳坐落於Mondrian酒店38樓,環境優雅且極具現代感,設計時尚,讓人一進門就感受到一種高檔的氛圍。幾乎每張桌子都能俯瞰壯觀的維港海景。座位間距闊落,私隱度高,非常適合與朋友聚會或是拍照打卡,坐在窗邊位,享受著海景和美食,令人心曠神怡💕Deep Fried Seafood with Moroccan Spices🦑 選用了多種新鮮海鮮,包括魚塊、大蝦和魷魚圈,炸至金黃酥脆,外酥內嫩。搭配摩洛哥香料,沾上檸檬蛋黄酱,味道豐富而惹味,讓每一口都充滿驚喜Boston Lobster Linguine🦞 這道波士頓龍蝦意粉的擺盤如藝術品般精緻,龍蝦肉質彈牙鮮甜,與濃郁醬汁完美結合,讓意粉充分吸收龍蝦的鮮美。搭配櫻桃蕃茄、Parsley等配料,意粉口感煙韌順滑,實在是性價比很高的意粉Mango Pomelo Colada這款cocktail以楊枝甘露取代傳統的菠蘿,層次分明的設計令人驚艷。上層是混合椰子🥥、芒果🥭、柚子及西米打成的忌廉,味道酸甜可口,奶味香濃,下層則是White Rum,入口順滑,非常適合女士享用👠Avoca是一個讓人驚喜的西餐,置身於如此高級的環境中,與朋友共

Boston Lobster Linguine🦞

Mango Pomelo Colada

Avoca是一個讓人驚喜的西餐,置身於如此高級的環境中,與朋友共度輕鬆的晚飯時間,實在是難得的享受🫶🏻

《Avoca》
📍尖沙咀赫德道8A號Mondrian Hong Kong38樓
2025-02-22 1033 瀏覽
Avoca 📍 尖沙咀赫德道8A號Mondrian Hong Kong38樓━這麼高質的weekend brunch哪裡找!? 位於尖沙咀 Mondrian 酒店38/F的AVOCA一定是喜歡漂亮飯的你們的不二之選~在高空享受精緻有氛圍感的用餐體驗 任食高蛋白海鮮選擇 必定是聚會的不二之選天氣好的話 weekend brunch時段能看到陽光灑在海面 吃得格外愜意 而dinner來小酌或者用餐都能一覧維港夜景~這次週六午餐時段到訪 選擇了餐廳超豐富的weekend brunch ($598/pp) 而+$200可以2hrs無限任飲餐廳招牌cocktail與mocktail等 weekend brunch 以海鮮為主題 果然當中的龍蝦 生蠔 青口 等都格外出色! 有幾款非常值得encore~━STARTERS TO SHARE🦪 新鮮時令生蠔▶︎ 生蠔很飽滿 搭配三文魚籽 青瓜汁等 濃郁海水味中夾雜一絲清爽━UNLIMITED REFILLS🐟 秘製海鮮他他▶︎ 海鮮他他 配柚子大根慕絲與米通 是很新穎的搭配 ~▶︎ 慕斯十分輕盈 奶香與鹹香均備 與魚肉他他形成完美搭配🐟 意式鮮魚片▶︎ 微帶韌
Avoca

這麼高質的weekend brunch哪裡找!?

STARTERS TO SHARE

🦪 新鮮時令生蠔

UNLIMITED REFILLS

🐟 秘製海鮮他他
▶︎ 海鮮他他 配柚子大根慕絲與米通 是很新穎的搭配 ~
▶︎ 慕斯十分輕盈 奶香與鹹香均備 與魚肉他他形成完美搭配

🐟 意式鮮魚片
▶︎ 微帶韌性的鮮魚片 搭配大根 三文魚籽等 口感很豐富

🐟 秘魯醃三文魚刺身沙律
▶︎ 秘魯風三文魚 炙燒表皮更加香口 搭配調味蘋果 西瓜等水果之下更加清爽~

🐚 西班牙辣煮青口
▶︎ 青口配鯷魚醬汁及酸種麵包 微帶酒香很不錯!
▶︎ 本不是很愛青口的人 但這裡juicy軟彈鮮美的青口有驚喜! 連湯底都很鮮美~

🦑 脆炸海鮮
▶︎ 炸物新鮮炸起 種類很多包括魚 蝦 魷魚等 另外附上檸檬蛋黃醬
▶︎ 喜歡炸衣本身便自帶鹹香與香料香氣 油香很足!

🐟 香煎手打越式魚餅
▶︎ 彈牙魚餅足料又好吃! 搭配甜辣醬更加出色

🍝 香辣海鮮汁波士頓龍蝦扁意粉
▶︎ 唯一需要加錢的main 但是是值得的~ 意粉爽口 輔以微微辣意
▶︎ 波士頓龍蝦彈牙帶牛油香 的確十分新鮮

🍝 香蒜白酒鮮蜆意粉
▶︎ 新鮮蜆肉與白酒是最為適配的~ 意粉吸滿兩者精華 香而不膩!

DESSERT PLATTER TO SHARE
🥧 柚子棉花糖撻 | 🥠 焦糖榛子泡芙| 🍰 經典歌劇院蛋糕| 🧀 雜莓芝士蛋糕

▶︎ 四款甜品超豐富 覺得歌劇院與檸檬撻格外出色~ 甜度都不會太高呢
Avoca取名自大海,位於Mondrian酒店38樓,環境優雅時尚,差不多每張窗邊嘅枱都能享有維港海景,景觀開揚。現場仲有DJ駐場播放音樂,用餐氛圍一流。Starter To Share新鮮時令生蠔一開始除咗有沙律之外仲有生蠔,用上黎自美國嘅時令生蠔,口感鮮美順滑,入口餘韻帶有淡淡嘅海水味,配上三文魚籽、青瓜汁、墨西哥辣椒、芫茜,感覺清新Unlimited Refills 前菜分成3款冷盤及3款熱食,食完係可以refill嘅~秘製海鮮他他配柚子大根慕絲慕絲用上大根製成,加上柚子口感輕盈,配搭新鮮海鮮製成的他他,新穎配搭又出奇地夾意式鮮魚片配三文魚籽,法式蕃茄酸辣醬及柚子豉油鮮魚片呈半透明,薄薄魚肉配上三文魚籽、柚子醬油和蕃茄辣醬,微酸開胃秘魯醃三文魚刺身沙律新鮮三文魚片用上秘魯的醃料,經炙燒後更香口,再加上蘋果、西瓜等水果粒,酸甜清爽脆炸海鮮配摩洛哥香料及檸檬蛋黃醬脆炸海鮮材料豐富,有蝦仁、魚肉、魷魚等。外層脆皮薄身,用上摩洛哥香料帶出海鮮香氣,亦都可以沾點檸檬蛋黃醬轉一轉口味西班牙辣煮青口配鯷魚杏仁醬及酸種麵包青口肉質嫩滑,西班牙醬汁小小辣,突顯出青口嘅鮮甜, 酸種麵包可以點青口湯汁

Starter To Share
新鮮時令生蠔

Unlimited Refills
前菜分成3款冷盤及3款熱食,食完係可以refill嘅~

秘製海鮮他他配柚子大根慕絲

意式鮮魚片配三文魚籽,法式蕃茄酸辣醬及柚子豉油

秘魯醃三文魚刺身沙律

脆炸海鮮配摩洛哥香料及檸檬蛋黃醬

西班牙辣煮青口配鯷魚杏仁醬及酸種麵包
青口肉質嫩滑,西班牙醬汁小小辣,突顯出青口嘅鮮甜, 酸種麵包可以點青口湯汁黎食,入口帶有青口嘅香味

香煎手打越式魚餅
魚餅肉質結實彈牙,不會太油膩,加埋側邊嘅蔬菜配料同埋甜辣醬食,令魚餅更香口

Main course
香烤原條海鯛魚配車厘茄、羅勒、酸豆及墨西哥辣椒(兩位用)
主菜揀咗海鯛魚,原條烤魚上枱,並且開半方便食用,肉質香滑,又唔會太多骨,用上車厘茄、羅勒、酸豆、墨西哥辣椒等重香料都唔會蓋過魚肉嘅鮮味,反而同魚肉好夾

Dessert Platter to share
柚子棉花糖撻
焦糖榛子泡芙
經典歌劇院蛋糕
雜莓芝士蛋糕
份量正好唔會太大件,個人最鐘意焦糖榛子泡芙同雜莓芝士蛋糕,前者榛子味道香濃,後者有雜莓加成,食落較清爽
2025-02-18 661 瀏覽
Avoca的週六Brunch 體驗 🍴✨位於尖沙咀的Avoca, 是一家充滿創意與高質感的餐廳,週六日有Unlimited Refills Brunch更是讓人心動不已!這次的試食體驗,從前菜到甜品,每一道菜都充滿驚喜與熱情,無論是味道還是擺盤,都為味蕾帶來一場華麗的冒險。🍽️💫Unlimited Refills 🥗**前菜的選擇豐富多樣,冷盤熱盤的味道都令人回味無窮,而且可以無限Refill秘製海鮮他他配柚子大根慕絲** 🐟 清爽的海鮮他他與柚子的微酸結合,配上滑嫩的大根慕絲,口感層次豐富,清新又不失濃郁。意式鮮魚片配三文魚籽、法式番茄酸辣醬及柚子醬油🍅 鮮魚片細緻柔嫩,與微酸的番茄酸辣醬碰撞出鮮甜的火花,三文魚籽的鹹香更是畫龍點睛。脆炸海鮮配摩洛哥香料及檸檬蛋黃醬🍋 外脆內嫩的炸海鮮,帶著濃郁的摩洛哥香料風味,再搭配檸檬蛋黃醬,鹹香中帶點微酸,讓人欲罷不能。-西班牙辣煮青口配鯷魚杏仁醬及酸種麵包🥖 青口鮮甜多汁,辣味恰到好處,搭配香濃的鯷魚杏仁醬,酸種麵包吸滿湯汁後更是美味香煎手打越式魚餅配青瓜蕃茄醬及甜酸魚露汁🐟 魚餅外酥內彈,搭配酸甜魚露汁和清爽的青瓜蕃茄醬,口感

Avoca的週六Brunch 體驗 🍴✨

Unlimited Refills 🥗**

秘製海鮮他他配柚子大根慕絲** 🐟

意式鮮魚片配三文魚籽、法式番茄酸辣醬及柚子醬油🍅

脆炸海鮮配摩洛哥香料及檸檬蛋黃醬🍋

-西班牙辣煮青口配鯷魚杏仁醬及酸種麵包🥖

香煎手打越式魚餅配青瓜蕃茄醬及甜酸魚露汁🐟
魚餅外酥內彈,搭配酸甜魚露汁和清爽的青瓜蕃茄醬,口感鮮明,讓人一口接一口。

我們選了以下兩款主菜🍝🦐**
香蒜白酒鮮蜆意粉🍝
意粉煮得恰到好處,吸收了濃郁的白酒與蒜香,但份量很足,吃完會無法refill 前菜,下次我會Prefer 其他非Carbs 類的。

炒香蒜牛油虎蝦配地中海辣醬及西班牙辣肉腸🍤🌶️ (推介👍🏻)
虎蝦的肉質鮮嫩彈牙,牛油香氣撲鼻,搭配微辣的地中海醬汁和辣肉腸,味道層次豐富且充滿熱情。

最後的甜品拼盤讓人瞬間感到幸福滿滿,甜而不膩,分量剛剛好:
柚子棉花糖撻🍋
酸甜清爽的柚子撻,搭配綿密的棉花糖,口感輕盈又令人愉悅。

焦糖榛子泡芙🌰
外層酥脆、內餡香濃,榛子的堅果香與焦糖的甜味完美結合,令人難忘。

經典歌劇院蛋糕🎼
多層次的巧克力與咖啡味道交織,甜度適中,帶來濃郁而溫暖的尾韻。

雜莓芝士蛋糕🍓
芝士蛋糕濃郁滑順,搭配新鮮雜莓的微酸口感,達到味覺的完美平衡。

Free Flow 飲品 🍸** ,只需加 $200,即可享受多款精緻飲品,值得Add on.

Avoca的Unlimited Refills Brunch不僅味道出色,環境更是讓人心曠神怡。幸運地坐在窗邊位,邊賞維港美景邊品嚐美食,絕對是值得一試的Brunch體驗🌟!🌊✨

• 炒香蒜牛油虎蝦配地中海辣醬及西班牙辣肉腸
  • 意式鮮魚片配三文魚籽、法式番茄酸辣醬及柚子醬油
2025-02-18 525 瀏覽
嘩嘩嘩,一入場就已經俾海景吸引住啦,望住依個景食飯真係不得了,超級享受又超級放鬆,再加上美食,真係飲食界既天花板,服務員的質素一流,好細心,有咩疑問第一時間提供協助,而且好識得打卡,好叻呀Slow cooked chicken roulade 推介,醉雞卷做得好好呀,味道突出MAIN -octopus & SQUID ORZO冬陰公底,好特別,真係好驚喜食到依個組合,好香口同埋八爪魚的確好新鮮既,同埋佢既義大利米粒狀麵食口感不錯Pan seared snapper欣賞佢煎得好香,而且魚既質素好香滑,不錯Dessert TRIPLE CHOCOLATE MOUSSE、Daily homemade gelato 完美總結左今日既靚靚午餐COFFEE OR TEA
Slow cooked chicken roulade
推介,醉雞卷做得好好呀,味道突出

MAIN -octopus & SQUID ORZO

Pan seared snapper
欣賞佢煎得好香,而且魚既質素好香滑,不錯

Dessert
完美總結左今日既靚靚午餐

COFFEE OR TEA
題外話/補充資料: 無敵海景、頂級西餐
2025-02-06
慶祝紀念
生日
  • Pan seared snapper
  • Slow cooked chicken roulade
放假時搵左個海景lunch同朋友食,覺得好滿意❣️🥰weekday 3-course lunch,$298,Soup/starters+Main course+Dessert+Drink.可以對住個海景慢慢嘆👍每個dish都唔係周街食到既普通菜式,亦做得好細緻用心,味道好好👍當日既靚女waiter都超nice, service好好👍🍴Soup/starters🔸️Fresh Catch Crudo懵仔魚sashimi,新鮮!好特別地用左xo醬,意大利Parsley, lime,balanced而帶點fusion style既調味,豐富多層次而美味👍🔸️Slow cooked Chicken Roulade呢個就比較重台式感覺。雞卷入面有金銀蛋,個雞卷帶少少花雕酒味,伴五味醬,好好味!仲有萵筍青瓜絲沙律,整體味道清新。🍴Main Course🔸️Octopus &squid orzo推介❣️orzo係一種比較特別既pasta,唔係成日都見到,所以好推介一試!佢地米粒形狀既意大利面口感,又絕對同意粉/意大利飯唔同!調味上佢用左冬蔭醬,會有d辣,食到辣既唔好錯過!🔸️Roasted duck breas
放假時搵左個海景lunch同朋友食,
覺得好滿意❣️🥰
weekday 3-course lunch,

可以對住個海景慢慢嘆👍

當日既靚女waiter都超nice, service好好👍

🍴Soup/starters
🔸️Fresh Catch Crudo
懵仔魚sashimi,新鮮!
豐富多層次而美味👍

🔸️Slow cooked Chicken Roulade
呢個就比較重台式感覺。
雞卷入面有金銀蛋,
個雞卷帶少少花雕酒味,
伴五味醬,好好味!
仲有萵筍青瓜絲沙律,整體味道清新。

🍴Main Course
🔸️Octopus &squid orzo
推介❣️
orzo係一種比較特別既pasta,
唔係成日都見到,
所以好推介一試!
佢地米粒形狀既意大利面口感,
又絕對同意粉/意大利飯唔同!

調味上佢用左冬蔭醬,會有d辣,
食到辣既唔好錯過!

🔸️Roasted duck breast
好好質素,烤得好香!
台式五味醬好夾,
連伴碟既海藻都好好食。
所以真係,佢所有dish連d細節detail都做得好一絲不苟,好食!👍😋

🍨Dessert
🔸️Triple chocolate mousse
好濃既朱古力
🔸️Daily homemade gelato
yogurt味道既gelato

☕️最後望住個海景,
配埋coffee or tea,
super perfect❣️😋🥰