上星期帶媽咪去尖沙咀Mondrian酒店38樓,食咗餐好正嘅西餐😍!呢度嘅服務態度好好,每個員工都帶有笑容,又會詳細介紹Menu上嘅每道菜式俾我地。環境就更加唔使講,座位舒適,仲可以欣賞藍天白雲配大海景嘅美景,令成個人一整日嘅心情都好好🥰!🍽️STARTERS✨SLOW COOKED CHICKEN ROULADE雞卷裏面包住皮蛋,食落去有濃郁嘅花雕酒香味,酒味恰到好處唔會苦。底下嘅中式五香醬,味道酸酸辣辣,有啲似泰式醬汁,令雞卷味道更加惹味豐富。最後食埋萵筍青瓜絲沙律,食完清新又開胃!✨FRESH CATCH CRUDO懵仔魚口感滑身得嚟有啲脆口嘅感覺,非常新鮮完全冇魚腥味!醬汁用咗自家製嘅XO醬汁調味、新鮮意大利番茜、拇指檸檬等材料調製而成,味道酸酸地帶有輕微嘅辣味,帶出懵仔魚嘅鮮味!🍽️MAINS✨OCTOPUS & SQUID ORZO店員推介嘅ORZO真係好好味!佢係一種米粒狀嘅意大利粉,口感滑嫩帶輕微煙韌!每粒ORZO都掛上濃郁香辣冬蔭醬,醬汁偏濃稠,越食越惹味!上面嘅魷魚同八爪魚燒到香口,口感爽脆,加埋沙律醬食酸甜開胃!✨ROASTED DUCK BREAST烤焗完嘅鴨胸油分

🍽️STARTERS
✨SLOW COOKED CHICKEN ROULADE

✨FRESH CATCH CRUDO

🍽️MAINS
✨OCTOPUS & SQUID ORZO

✨ROASTED DUCK BREAST
烤焗完嘅鴨胸油分出晒嚟,切開顏色帶有粉嫩,咬落去鴨肉厚肉肥美,口腔充滿油香,加埋五香醬令味道更加豐富。

🍽️DESSERT
✨TRIPLE CHOCOLATE MOUSSE
面層嘅鏡面朱古力噴咗少少金粉,賣相好靚。三層朱古力mouse香濃幼滑,層次感分明,食完非常滿足呀!

✨DAILY HOMEMADE GELATO
每日自家製嘅GELATO味道都唔一樣,當日我地係香檳士多啤梨味,GELATO質感似雪葩嘅冰感,鍾意酒香味雪糕嘅一定要試吓💕!

📍 Avoca
2025-02-07
午餐
2024-10-29 5829 瀏覽
Avoca餐廳位於Mondrian酒店38樓,環境優雅極具現代感,設計時尚。幾乎每張桌子都能享有壯觀的維港海景,景觀舒適開揚。座位間有足夠距離,私隱度高,好適合聚會打卡,摸住酒杯底傾心事。DJ駐場播放音樂,用餐的氛圍絕對是一流。DEEP FRIED SEAFOOD WITH MOROCCAN SPICES選用多種海鮮,例如魚塊、大蝦、魷魚圈…炸至金黃酥脆,搭配摩洛哥香料,沾上柠檬蛋黄酱,非常惹味。FISHERMAN'S STEW WITH AIOLI馬賽風海鮮湯,配上濃郁的蒜味醬,味道層次分明。用咗魚肉、青口、魷魚、薯仔,洋蔥,鮮甜中又有濃郁的奶香和微酸的口感,口感層次豐富。BOSTON LOBSTER LINGUINE擺盤充滿藝術感,非常高質嘅食材系賣點之一,龍蝦肉質彈牙,明顯感覺到佢嘅鮮甜,用咗濃郁醬汁,令意粉入味而且吸收晒龍蝦嘅鮮甜,口感煙韌順滑。COD FISH WITH POTATO CAKE, SMOKED EGG YOLK GLAZING鱈魚表皮微脆,內里非常嫩滑,入口鮮甜有口感,用咗63度煙薰蛋黃做底,伴碟系茴香,搭配薯蓉加強口感。咁好環境氣氛梗係要嗌杯飲嘢嘆吓,呢度啲

FISHERMAN'S STEW WITH AIOLI

BOSTON LOBSTER LINGUINE

咁好環境氣氛梗係要嗌杯飲嘢嘆吓,呢度啲Cocktail/Mocktail最出名,選擇又多又靚!

Roselle & Lychee
用咗洛神花同荔枝調配,荔枝的天然香氣同洛神花好夾,口感滑順,甜而不膩,色澤鮮豔,帶有明亮的紅色,賣相出眾。

Strawberry Lassi
以新鮮草莓為Base ,帶有淡淡的酸甜味,濃郁yogurt口感滑順,酸甜適中非常解渴。

Dry Guava Bellini
用咗無酒精汽泡酒調配,充滿番石榴清香,非常爽口,甜而不膩。

Beet It
用咗紅菜頭做Base,帶出鮮豔的紅色,微酸口感清新自然,賣相討好。

Passion Fruit Lava Cake
呢個絕對要order! 非常有驚喜,新鮮烘培,所以可以提前20分鐘order。
熱情果朱古力蛋糕外層烘焙至金黃色,內部卻是流心的熱情果醬,內餡流心,甜而不膩,蛋糕的口感柔軟綿密,熱情果香味突出唔假。搭配一球冧酒味Gelato!實在系勁正!

1K
2024-10-26 6288 瀏覽
Heard many reviews about this place and finally got to try it.When you find the hotel, the entrance of the hotel is on the left but don't go there. You should see that the parking area has marked Carna/Avoca and that's where you should go.When you enter you would be greeted by this stunning bar and the amazing view.We only ordered the cocktail free low package as there was already a lot to try from. The unlimited appetizers was definitely awesome. We basically ordered 2 rounds of everything and

We only ordered the cocktail free low package as there was already a lot to try from. The unlimited appetizers was definitely awesome. We basically ordered 2 rounds of everything and basically tried all their cocktails.
For the 6 cocktails, the first 2 Pickled cucumber gimlet and the Haam Neng Mung (Salted Lemon) was my favorite and unique. I felt the Apersol Spritz was a bit too syrupy though.
All the seafood based appetizers were delicious but due to the hot autumn, I preferred the salmon and fresh curdo the most, being the most refreshing. Had I tried it at winter, I likely would have preferred the Fish cake.
The tiger prawn was my favorite. I love how their used the chorizo's stronger flavors to highlight the prawn's own flavor yet without overwhelming it.

The desserts look mini but each packs a punch in terms of the flavors. My favorite was the Opera which tasted of aromatic coffee without being too sweet.
2024-10-20
2024-10-06 6450 瀏覽
Mondrian入面既Summer Weeknd Brunch吸引左, 最主要係加$200-$480就可以有Free Flow令到成件事更加吸引😍 Avoca Seafood Summer Brunch ($580)Starter To Share 🦪✨新鮮時令生蠔新鮮既生蠔配上三文魚籽, 黃瓜汁, 墨西哥辣椒, 芫茜, 成個配搭更新鮮😍Unlimited Refills 🥗呢幾款前菜分成3款冷盤3款熱食, 個人覺得三款冷盤比較出色, 青口整到好入味好腍身, 最好食係個外脆內彈牙既越式魚餅, 配埋青瓜蕃茄醬及甜酸魚露汁更加好味🤩✨秘製海鮮他他配柚子大根慕絲✨意式鮮魚片✨秘魯醃三文魚刺身沙律✨脆炸海鮮配摩洛哥香料及檸檬蛋黃醬✨西班牙辣煮青口配鯷魚杏仁醬及酸種麵包✨香煎手打越式魚餅 Main 🥘✨香煎銀鱈魚煎到剛剛好既銀鱈魚配上芹菜頭, 羽衣甘藍, 煙燻牛油汁成件事剛剛好, 牛油汁完美地為成道菜增添左一份特別既味道, 另外仲有一片Juicy既煎香菇同爽口既蔬菜🤤✨經典燴漁夫海鮮窩配珍珠小米加入左魚, 蜆, 青口, 魷魚, 薯仔, 茴香, 白豆, 羽衣甘藍去整既一個湯海鮮味既濃郁好鮮甜, 望

Starter To Share 🦪

✨香煎手打越式魚餅

Main 🥘
✨香煎銀鱈魚

✨經典燴漁夫海鮮窩配珍珠小米
加入左魚, 蜆, 青口, 魷魚, 薯仔, 茴香, 白豆, 羽衣甘藍去整既一個湯海鮮味既濃郁好鮮甜, 望落普通, 但係飲完會覺得有驚喜😗

Dessert Platter 🧁
呢幾款甜品細細件份量剛剛好, 個人最鐘意清爽既柚子綿花糖撻, 同埋味道豐富得黎甜度剛剛好既歌劇院蛋糕🤩

✨ 柚子棉花糖撻
✨ 焦糖榛子泡芙
✨ 經典歌劇院蛋糕
✨ 雜莓芝士蛋糕

Free Flow 🍸($200)
呢個價錢包左Cocktail, Mocktail, 啤酒, 果汁
以下呢幾款Cocktail我最鐘意第一同埋最尾果兩杯, 青瓜果杯加入左芝麻油同醃青瓜汁, 入口幾清新, 後勁帶啲辣味, Magarita 既七味粉加埋柑橘既香, 甜甜辣辣幾特別😍

✨Pickled Cumumber Gimlet
✨Haam Neng Mung
✨Clay Pot Negorni clay pot aged
✨Lotus Manhattan
✨Aperol Spritz
✨Calamansi Magarita

呢個Brunch真心抵食, 不過記得去之前最好卜定位同埋Reserve 窗邊位咁就可以望住維港嘆返下嫁喇😎
2024-10-05
午餐
2024-10-02 6100 瀏覽
上個月媽咪生日就帶咗屋企人去一間新開嘅打卡酒店餐廳對住海景食好嘢😋Avoca係位於尖沙咀新開酒店 - Mondrian嘅38層,而有靚景嘅週末Seafood Summer Brunch都係人均$580起!而Cocktails free flow都是+$200/pax,飲2杯已經回番本 👍🏻🍹前菜(除生蠔之外,其他前菜都係任食!)‣ 新鮮時令生蠔‣ 秘製海鮮他他配柚子大根慕絲‣ 意式鮮魚片配三文魚籽,法式番茄酸辣醬及柚子醬油‣ 秘魯醃三文魚刺身沙律‣ 脆炸海鮮配摩洛哥香料及檸檬蛋黃醬‣ 西班牙辣煮青口配鯷魚杏仁醬及酸種麵包‣ 香煎手打越式魚餅配青瓜蕃茄醬及甜酸魚露汁我本人因為大肚唔食得生野,但熟嘅前菜我都食咗好多,尤其係西班牙辣煮青口,個汁好開胃惹味,配酸種麵包一流👍🏻主菜‣ 香煎銀鱈魚‣ 香辣海鮮汁波士頓龍蝦扁意粉 (另+$198)‣ 蒜白酒鮮蜆意粉‣香烤原條海鯛魚配車厘茄、羅勒、酸豆及墨西哥辣椒(兩位用)‣經典燴漁夫海鮮窩配珍珠小米‣炒香蒜牛油虎蝦配地中海辣醬及西班牙辣肉腸個人推介:經典燴漁夫海鮮窩配珍珠小米& 炒香蒜牛油虎蝦配地中海辣醬及西班牙辣肉腸呢兩道菜食物款式設計用心,搭配有
上個月媽咪生日
就帶咗屋企人去一間新開嘅打卡酒店餐廳
對住海景食好嘢😋

前菜
(除生蠔之外,其他前菜都係任食!)
‣ 新鮮時令生蠔
‣ 秘製海鮮他他配柚子大根慕絲
‣ 意式鮮魚片配三文魚籽,法式番茄酸辣醬及柚子醬油
‣ 秘魯醃三文魚刺身沙律
‣ 脆炸海鮮配摩洛哥香料及檸檬蛋黃醬
‣ 西班牙辣煮青口配鯷魚杏仁醬及酸種麵包
‣ 香煎手打越式魚餅配青瓜蕃茄醬及甜酸魚露汁

主菜
‣ 香煎銀鱈魚
‣ 香辣海鮮汁波士頓龍蝦扁意粉 (另+$198)
‣ 蒜白酒鮮蜆意粉
‣香烤原條海鯛魚配車厘茄、羅勒、酸豆及墨西哥辣椒(兩位用)
‣經典燴漁夫海鮮窩配珍珠小米
‣炒香蒜牛油虎蝦配地中海辣醬及西班牙辣肉腸

呢兩道菜食物款式設計用心,搭配有驚喜👍🏻

甜品

𝐂𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥/𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥
‣ Pickled Cucumber Gimlet
‣ Aperol Spritz
‣ Calamansi Margarita
雖然我冇得飲,但屋企人有飲 ~
Cocktail/Mocktail款式都加入咗香港地道元素,各有特色~值得加錢一試🍹🍹

📍Avoca| @avocahongkong @mondrianhongkong
尖沙咀赫德道8A號Mondrian Hong Kong 38樓
2024-09-15
其他
慶祝紀念
生日
  • 經典燴漁夫海鮮窩配珍珠小米
Avoca餐廳坐落於Mondrian酒店38樓,環境優雅且極具現代感,設計時尚,讓人一進門就感受到一種高檔的氛圍。幾乎每張桌子都能俯瞰壯觀的維港海景。座位間距闊落,私隱度高,非常適合與朋友聚會或是拍照打卡,坐在窗邊位,享受著海景和美食,令人心曠神怡💕Deep Fried Seafood with Moroccan Spices🦑 選用了多種新鮮海鮮,包括魚塊、大蝦和魷魚圈,炸至金黃酥脆,外酥內嫩。搭配摩洛哥香料,沾上檸檬蛋黄酱,味道豐富而惹味,讓每一口都充滿驚喜Boston Lobster Linguine🦞 這道波士頓龍蝦意粉的擺盤如藝術品般精緻,龍蝦肉質彈牙鮮甜,與濃郁醬汁完美結合,讓意粉充分吸收龍蝦的鮮美。搭配櫻桃蕃茄、Parsley等配料,意粉口感煙韌順滑,實在是性價比很高的意粉Mango Pomelo Colada這款cocktail以楊枝甘露取代傳統的菠蘿,層次分明的設計令人驚艷。上層是混合椰子🥥、芒果🥭、柚子及西米打成的忌廉,味道酸甜可口,奶味香濃,下層則是White Rum,入口順滑,非常適合女士享用👠Avoca是一個讓人驚喜的西餐,置身於如此高級的環境中,與朋友共

Boston Lobster Linguine🦞

Mango Pomelo Colada

Avoca是一個讓人驚喜的西餐,置身於如此高級的環境中,與朋友共度輕鬆的晚飯時間,實在是難得的享受🫶🏻

《Avoca》
📍尖沙咀赫德道8A號Mondrian Hong Kong38樓
4天前 0 瀏覽
Avoca 📍 尖沙咀赫德道8A號Mondrian Hong Kong38樓━這麼高質的weekend brunch哪裡找!? 位於尖沙咀 Mondrian 酒店38/F的AVOCA一定是喜歡漂亮飯的你們的不二之選~在高空享受精緻有氛圍感的用餐體驗 任食高蛋白海鮮選擇 必定是聚會的不二之選天氣好的話 weekend brunch時段能看到陽光灑在海面 吃得格外愜意 而dinner來小酌或者用餐都能一覧維港夜景~這次週六午餐時段到訪 選擇了餐廳超豐富的weekend brunch ($598/pp) 而+$200可以2hrs無限任飲餐廳招牌cocktail與mocktail等 weekend brunch 以海鮮為主題 果然當中的龍蝦 生蠔 青口 等都格外出色! 有幾款非常值得encore~━STARTERS TO SHARE🦪 新鮮時令生蠔▶︎ 生蠔很飽滿 搭配三文魚籽 青瓜汁等 濃郁海水味中夾雜一絲清爽━UNLIMITED REFILLS🐟 秘製海鮮他他▶︎ 海鮮他他 配柚子大根慕絲與米通 是很新穎的搭配 ~▶︎ 慕斯十分輕盈 奶香與鹹香均備 與魚肉他他形成完美搭配🐟 意式鮮魚片▶︎ 微帶韌
Avoca

這麼高質的weekend brunch哪裡找!?

STARTERS TO SHARE

🦪 新鮮時令生蠔

UNLIMITED REFILLS

🐟 秘製海鮮他他
▶︎ 海鮮他他 配柚子大根慕絲與米通 是很新穎的搭配 ~
▶︎ 慕斯十分輕盈 奶香與鹹香均備 與魚肉他他形成完美搭配

🐟 意式鮮魚片
▶︎ 微帶韌性的鮮魚片 搭配大根 三文魚籽等 口感很豐富

🐟 秘魯醃三文魚刺身沙律
▶︎ 秘魯風三文魚 炙燒表皮更加香口 搭配調味蘋果 西瓜等水果之下更加清爽~

🐚 西班牙辣煮青口
▶︎ 青口配鯷魚醬汁及酸種麵包 微帶酒香很不錯!
▶︎ 本不是很愛青口的人 但這裡juicy軟彈鮮美的青口有驚喜! 連湯底都很鮮美~

🦑 脆炸海鮮
▶︎ 炸物新鮮炸起 種類很多包括魚 蝦 魷魚等 另外附上檸檬蛋黃醬
▶︎ 喜歡炸衣本身便自帶鹹香與香料香氣 油香很足!

🐟 香煎手打越式魚餅
▶︎ 彈牙魚餅足料又好吃! 搭配甜辣醬更加出色

🍝 香辣海鮮汁波士頓龍蝦扁意粉
▶︎ 唯一需要加錢的main 但是是值得的~ 意粉爽口 輔以微微辣意
▶︎ 波士頓龍蝦彈牙帶牛油香 的確十分新鮮

🍝 香蒜白酒鮮蜆意粉
▶︎ 新鮮蜆肉與白酒是最為適配的~ 意粉吸滿兩者精華 香而不膩!

DESSERT PLATTER TO SHARE
🥧 柚子棉花糖撻 | 🥠 焦糖榛子泡芙| 🍰 經典歌劇院蛋糕| 🧀 雜莓芝士蛋糕

▶︎ 四款甜品超豐富 覺得歌劇院與檸檬撻格外出色~ 甜度都不會太高呢
Avoca取名自大海,位於Mondrian酒店38樓,環境優雅時尚,差不多每張窗邊嘅枱都能享有維港海景,景觀開揚。現場仲有DJ駐場播放音樂,用餐氛圍一流。Starter To Share新鮮時令生蠔一開始除咗有沙律之外仲有生蠔,用上黎自美國嘅時令生蠔,口感鮮美順滑,入口餘韻帶有淡淡嘅海水味,配上三文魚籽、青瓜汁、墨西哥辣椒、芫茜,感覺清新Unlimited Refills 前菜分成3款冷盤及3款熱食,食完係可以refill嘅~秘製海鮮他他配柚子大根慕絲慕絲用上大根製成,加上柚子口感輕盈,配搭新鮮海鮮製成的他他,新穎配搭又出奇地夾意式鮮魚片配三文魚籽,法式蕃茄酸辣醬及柚子豉油鮮魚片呈半透明,薄薄魚肉配上三文魚籽、柚子醬油和蕃茄辣醬,微酸開胃秘魯醃三文魚刺身沙律新鮮三文魚片用上秘魯的醃料,經炙燒後更香口,再加上蘋果、西瓜等水果粒,酸甜清爽脆炸海鮮配摩洛哥香料及檸檬蛋黃醬脆炸海鮮材料豐富,有蝦仁、魚肉、魷魚等。外層脆皮薄身,用上摩洛哥香料帶出海鮮香氣,亦都可以沾點檸檬蛋黃醬轉一轉口味西班牙辣煮青口配鯷魚杏仁醬及酸種麵包青口肉質嫩滑,西班牙醬汁小小辣,突顯出青口嘅鮮甜, 酸種麵包可以點青口湯汁

Starter To Share
新鮮時令生蠔

Unlimited Refills
前菜分成3款冷盤及3款熱食,食完係可以refill嘅~

秘製海鮮他他配柚子大根慕絲

意式鮮魚片配三文魚籽,法式蕃茄酸辣醬及柚子豉油

秘魯醃三文魚刺身沙律

脆炸海鮮配摩洛哥香料及檸檬蛋黃醬

西班牙辣煮青口配鯷魚杏仁醬及酸種麵包
青口肉質嫩滑,西班牙醬汁小小辣,突顯出青口嘅鮮甜, 酸種麵包可以點青口湯汁黎食,入口帶有青口嘅香味

香煎手打越式魚餅
魚餅肉質結實彈牙,不會太油膩,加埋側邊嘅蔬菜配料同埋甜辣醬食,令魚餅更香口

Main course
香烤原條海鯛魚配車厘茄、羅勒、酸豆及墨西哥辣椒(兩位用)
主菜揀咗海鯛魚,原條烤魚上枱,並且開半方便食用,肉質香滑,又唔會太多骨,用上車厘茄、羅勒、酸豆、墨西哥辣椒等重香料都唔會蓋過魚肉嘅鮮味,反而同魚肉好夾

Dessert Platter to share
柚子棉花糖撻
焦糖榛子泡芙
經典歌劇院蛋糕
雜莓芝士蛋糕
份量正好唔會太大件,個人最鐘意焦糖榛子泡芙同雜莓芝士蛋糕,前者榛子味道香濃,後者有雜莓加成,食落較清爽
Avoca的週六Brunch 體驗 🍴✨位於尖沙咀的Avoca, 是一家充滿創意與高質感的餐廳,週六日有Unlimited Refills Brunch更是讓人心動不已!這次的試食體驗,從前菜到甜品,每一道菜都充滿驚喜與熱情,無論是味道還是擺盤,都為味蕾帶來一場華麗的冒險。🍽️💫Unlimited Refills 🥗**前菜的選擇豐富多樣,冷盤熱盤的味道都令人回味無窮,而且可以無限Refill秘製海鮮他他配柚子大根慕絲** 🐟 清爽的海鮮他他與柚子的微酸結合,配上滑嫩的大根慕絲,口感層次豐富,清新又不失濃郁。意式鮮魚片配三文魚籽、法式番茄酸辣醬及柚子醬油🍅 鮮魚片細緻柔嫩,與微酸的番茄酸辣醬碰撞出鮮甜的火花,三文魚籽的鹹香更是畫龍點睛。脆炸海鮮配摩洛哥香料及檸檬蛋黃醬🍋 外脆內嫩的炸海鮮,帶著濃郁的摩洛哥香料風味,再搭配檸檬蛋黃醬,鹹香中帶點微酸,讓人欲罷不能。-西班牙辣煮青口配鯷魚杏仁醬及酸種麵包🥖 青口鮮甜多汁,辣味恰到好處,搭配香濃的鯷魚杏仁醬,酸種麵包吸滿湯汁後更是美味香煎手打越式魚餅配青瓜蕃茄醬及甜酸魚露汁🐟 魚餅外酥內彈,搭配酸甜魚露汁和清爽的青瓜蕃茄醬,口感

Avoca的週六Brunch 體驗 🍴✨

Unlimited Refills 🥗**

秘製海鮮他他配柚子大根慕絲** 🐟

意式鮮魚片配三文魚籽、法式番茄酸辣醬及柚子醬油🍅

脆炸海鮮配摩洛哥香料及檸檬蛋黃醬🍋

-西班牙辣煮青口配鯷魚杏仁醬及酸種麵包🥖

香煎手打越式魚餅配青瓜蕃茄醬及甜酸魚露汁🐟
魚餅外酥內彈,搭配酸甜魚露汁和清爽的青瓜蕃茄醬,口感鮮明,讓人一口接一口。

我們選了以下兩款主菜🍝🦐**
香蒜白酒鮮蜆意粉🍝
意粉煮得恰到好處,吸收了濃郁的白酒與蒜香,但份量很足,吃完會無法refill 前菜,下次我會Prefer 其他非Carbs 類的。

炒香蒜牛油虎蝦配地中海辣醬及西班牙辣肉腸🍤🌶️ (推介👍🏻)
虎蝦的肉質鮮嫩彈牙,牛油香氣撲鼻,搭配微辣的地中海醬汁和辣肉腸,味道層次豐富且充滿熱情。

最後的甜品拼盤讓人瞬間感到幸福滿滿,甜而不膩,分量剛剛好:
柚子棉花糖撻🍋
酸甜清爽的柚子撻,搭配綿密的棉花糖,口感輕盈又令人愉悅。

焦糖榛子泡芙🌰
外層酥脆、內餡香濃,榛子的堅果香與焦糖的甜味完美結合,令人難忘。

經典歌劇院蛋糕🎼
多層次的巧克力與咖啡味道交織,甜度適中,帶來濃郁而溫暖的尾韻。

雜莓芝士蛋糕🍓
芝士蛋糕濃郁滑順,搭配新鮮雜莓的微酸口感,達到味覺的完美平衡。

Free Flow 飲品 🍸** ,只需加 $200,即可享受多款精緻飲品,值得Add on.

Avoca的Unlimited Refills Brunch不僅味道出色,環境更是讓人心曠神怡。幸運地坐在窗邊位,邊賞維港美景邊品嚐美食,絕對是值得一試的Brunch體驗🌟!🌊✨

• 炒香蒜牛油虎蝦配地中海辣醬及西班牙辣肉腸
  • 意式鮮魚片配三文魚籽、法式番茄酸辣醬及柚子醬油
嘩嘩嘩,一入場就已經俾海景吸引住啦,望住依個景食飯真係不得了,超級享受又超級放鬆,再加上美食,真係飲食界既天花板,服務員的質素一流,好細心,有咩疑問第一時間提供協助,而且好識得打卡,好叻呀Slow cooked chicken roulade 推介,醉雞卷做得好好呀,味道突出MAIN -octopus & SQUID ORZO冬陰公底,好特別,真係好驚喜食到依個組合,好香口同埋八爪魚的確好新鮮既,同埋佢既義大利米粒狀麵食口感不錯Pan seared snapper欣賞佢煎得好香,而且魚既質素好香滑,不錯Dessert TRIPLE CHOCOLATE MOUSSE、Daily homemade gelato 完美總結左今日既靚靚午餐COFFEE OR TEA
Slow cooked chicken roulade
推介,醉雞卷做得好好呀,味道突出

MAIN -octopus & SQUID ORZO

Pan seared snapper
欣賞佢煎得好香,而且魚既質素好香滑,不錯

Dessert
完美總結左今日既靚靚午餐

COFFEE OR TEA
題外話/補充資料: 無敵海景、頂級西餐
2025-02-06
慶祝紀念
生日
  • Pan seared snapper
  • Slow cooked chicken roulade
放假時搵左個海景lunch同朋友食,覺得好滿意❣️🥰weekday 3-course lunch,$298,Soup/starters+Main course+Dessert+Drink.可以對住個海景慢慢嘆👍每個dish都唔係周街食到既普通菜式,亦做得好細緻用心,味道好好👍當日既靚女waiter都超nice, service好好👍🍴Soup/starters🔸️Fresh Catch Crudo懵仔魚sashimi,新鮮!好特別地用左xo醬,意大利Parsley, lime,balanced而帶點fusion style既調味,豐富多層次而美味👍🔸️Slow cooked Chicken Roulade呢個就比較重台式感覺。雞卷入面有金銀蛋,個雞卷帶少少花雕酒味,伴五味醬,好好味!仲有萵筍青瓜絲沙律,整體味道清新。🍴Main Course🔸️Octopus &squid orzo推介❣️orzo係一種比較特別既pasta,唔係成日都見到,所以好推介一試!佢地米粒形狀既意大利面口感,又絕對同意粉/意大利飯唔同!調味上佢用左冬蔭醬,會有d辣,食到辣既唔好錯過!🔸️Roasted duck breas
放假時搵左個海景lunch同朋友食,
覺得好滿意❣️🥰
weekday 3-course lunch,

可以對住個海景慢慢嘆👍

當日既靚女waiter都超nice, service好好👍

🍴Soup/starters
🔸️Fresh Catch Crudo
懵仔魚sashimi,新鮮!
豐富多層次而美味👍

🔸️Slow cooked Chicken Roulade
呢個就比較重台式感覺。
雞卷入面有金銀蛋,
個雞卷帶少少花雕酒味,
伴五味醬,好好味!
仲有萵筍青瓜絲沙律,整體味道清新。

🍴Main Course
🔸️Octopus &squid orzo
推介❣️
orzo係一種比較特別既pasta,
唔係成日都見到,
所以好推介一試!
佢地米粒形狀既意大利面口感,
又絕對同意粉/意大利飯唔同!

調味上佢用左冬蔭醬,會有d辣,
食到辣既唔好錯過!

🔸️Roasted duck breast
好好質素,烤得好香!
台式五味醬好夾,
連伴碟既海藻都好好食。
所以真係,佢所有dish連d細節detail都做得好一絲不苟,好食!👍😋

🍨Dessert
🔸️Triple chocolate mousse
好濃既朱古力
🔸️Daily homemade gelato
yogurt味道既gelato

☕️最後望住個海景,
配埋coffee or tea,
super perfect❣️😋🥰

我嘅Seaview 餐廳list又添一員!就係位於TST Mondrian hotel 38樓嘅Avoca全場坐擁個無敵海景無論cocotail bar定梳化用餐位置都對正靚維港藍天加埋海納百川嘅感覺賞心悅目食咩都零舍享受除咗有view外餐廳出名cocktails最推係個 cocktails and seafood brunch鍾意cocktail可以upgrade 做free-flow對住個海食生蠔再任飲任食一整個下午絕對值回票價任飲任食前菜有冷熱盤個人覺得兩者都出色全menu嘅海鮮都好新鮮食材用料同調味都唔馬虎特別鍾意又二刷嘅有秘製海鮮他他好欣賞個大根慕絲食落好似舌尖喺雲朵上𠯢輕盈delightful 另外仲有三文魚刺身沙律On side 配搭好有心思入口有啲脆脆好香口整體係極鮮味直頭想瘋狂三四五刷熱食方面最有驚喜係炸海鮮!有魷魚、大蝦同魚塊粉漿透薄香脆食咗兩round 都唔覺會好油膩另外辣煮青口都唔錯Sourdough bread drip好出色套餐嘅main 試咗香䈽原條海鯛魚混合醬汁烤焗上枱到我打完卡條魚仲係保持温度魚嘅火候剛好做到皮脆肉嫩又帶點酸香結尾嘅甜品可以淺嚐4款甜品
我嘅Seaview 餐廳list又添一員!
全場坐擁個無敵海景

另外仲有三文魚刺身沙律
On side 配搭好有心思
入口有啲脆脆好香口
整體係極鮮味直頭想瘋狂三四五刷
熱食方面最有驚喜係炸海鮮!
有魷魚、大蝦同魚塊

魚嘅火候剛好做到皮脆肉嫩又帶點酸香
結尾嘅甜品可以淺嚐
4款甜品的的骰骰份量啱啱好

2025-02-11 0 瀏覽
很喜歡 #Avoca 嘅環境落地大玻璃 十分開揚飽覽海景 室內裝潢亦都充滿心思採用了不同插畫家的作品洋溢著濃濃的藝術氣息週末有海鮮Brunch先有肥美生蠔打開味蕾接著享用 六款頭盤可無限添加包括 🔅秘製海鮮他他配柚子大根慕絲🔅意式鮮魚片配三文魚籽🔅法式蕃茄酸辣醬 柚子醬汁🔅秘魯醃三文魚刺身沙律🔅脆炸海鮮配摩洛哥香料 檸檬蛋黃醬🔅西班牙辣煮青口配鯷魚杏仁醬配酸種麵包🔅香煎手打越式魚餅配青瓜蕃茄醬配甜酸魚露汁性價比極高每道菜也是精緻味美最喜歡青口惹味開胃然後主菜🔅經典燴漁夫海鮮窩珍珠小米材料豐富 蜆 青口 魷魚🔅炒香蒜牛油虎蝦配地中海辣醬及西班牙辣肉腸賣相吸引 蝦肉彈牙入味無論環境氣氛 食物質素 服務 都係非常令人滿意

很喜歡 #Avoca 嘅環境

🔅炒香蒜牛油虎蝦配地中海辣醬及西班牙辣肉腸
賣相吸引 蝦肉彈牙入味

無論環境氣氛 食物質素 服務
都係非常令人滿意
Avoca價錢: $288/ $198/ $168/ $138/ $138好味程度: 4/5服務🍴: 4.4/5環境🗾: 4.7/5性價比🥢: 3/5回頭率😚: 3.7/5-想約閨蜜慶祝生日呢間推薦!唔係因為食物特別好食或者平,而係個景同氣氛!係carna樓下的bar,但都有唔同食物選擇,雖然款式唔多。位於赫德道隱蔽的位置,上到38樓隱藏呢間有廣闊的海景😳Request窗口位真係不得了…望住維港,越夜餐廳會將燈光調暗,好有情調。店員會介紹佢哋的cocktail,可以用個噴噴噴落張紙到試試d味先,儀式感滿滿!-✅Fish tacos. 呢個得2舊🥶 用上澳洲鱸魚做的炸魚外脆肉嫩,但比較削的魚肉。tortilla的餅皮包住2舊魚,配搭芒果莎莎同青檸中和油膩感,有粒粒🥭肉。仲有生菜+蝦味mayo,味道豐富。-✅Red prawn risotto with shell fish sauce. 其實好好食,但份量好少,d飯好淺🙈但個紅蝦係好新鮮,肉質好軟黏,又有膏🦐飯底係好濃的蝦+海鮮味,好似🦞湯+各類貝殼熬出來的汁,飯粒完美吸曬d汁,好濕潤,唔夠喉🥲-✅✅Passion fruit lava
Avoca
好味程度: 4/5
服務🍴: 4.4/5
環境🗾: 4.7/5
性價比🥢: 3/5
回頭率😚: 3.7/5

✅✅Passion fruit lava cake with rum gelato. 呢個係性價比高同埋好食之選😆 熱辣辣的焗蛋糕,口感比較黏,但外皮脆脆的。一督開入面啲熱情果醬就流出來,酸maymay,陣果味唔人工😗連冧酒雪糕都超有誠意🤩好濃酒味!係有酒醇香的feel同埋雪糕質地係gelato比較黏的質感,2個人食會覺得超足夠!

✅Haam Neng Mung. 呢杯whisky base的但因為鹹檸檬嘅味道同埋檸檬汁嘅的比例好多,加埋梳打水,好容易入口🥸

❌Clay pot negroni. Gin base+campari+vermouth,就係好苦同酒精濃度高的cocktail🤣 唔係我杯茶呢~
📍 Avoca (尖沙咀)尖沙咀赫德道8A號Mondrian Hong Kong38樓👉 Avoca Set Lunch 💰298😋😋😋😋.8/5 ✨Soup or Starter🔵SLOW COOKED CHICKEN ROULADE雞肉非常嫩滑,配搭清脆的莧菜沙律,味道清新,而五唔香醬汁更加提升咗味道,令人食得停唔落口🔵CREAMY CORN SOUP 濃郁嘅奶香味襯托住燒焦嘅粟米,仲有煙燻洋蔥嘅香氣。每一口都好滑順,口感非常豐富,適合喜歡濃湯嘅朋友✨Main 🟣SLOW COOKED BEEF CHEEK牛臉頰慢煮得恰到好處,肉質軟嫩,搭配滑溜溜嘅薯蓉,真係好滿足。布魯塞爾芽菜添咗一點清新,牛汁嘅香濃味道令整道菜更上一層樓,絕對值得一試。🟣PRAWN FETTUCCINE蝦仁意大利扁麵用上泰式香料醃製嘅蝦,味道非常獨特。海鮮高湯味道濃郁,脆炸的紅蔥頭和檸檬皮更添風味,意大利香菜嘅點綴,為整道菜增添咗一份清新感,真係好好味!✨Dessert🟢TRIPLE CHOCOLATE MOUSSE呢個三重朱古力慕絲係朱古力控嘅夢幻甜品!濃郁嘅黑朱古力甘納許、柔滑嘅白朱古力慕絲同埋香濃嘅牛奶朱
📍 Avoca (尖沙咀)

👉 Avoca Set Lunch

🟣SLOW COOKED BEEF CHEEK
🟣PRAWN FETTUCCINE

✨Dessert
🟢TRIPLE CHOCOLATE MOUSSE
呢個三重朱古力慕絲係朱古力控嘅夢幻甜品!濃郁嘅黑朱古力甘納許、柔滑嘅白朱古力慕絲同埋香濃嘅牛奶朱古力慕絲,層次分明,口感絕佳。底部嘅朱古力海綿蛋糕更令整個甜品更有口感,食完真係令人心滿意足
🟢DAILY HOMEMADE GELATO (焦糖味)
呢個焦糖味嘅雪糕真係無法抗拒,每一口都充滿咗天然成分嘅香甜味,由廚師每日新鮮製作,口感滑順,值得一試!

回頭: yesyesyes整體而言,呢間餐廳嘅菜式不單止味道出色,擺盤同環境亦好靚,絕對值得推薦來約會!