2023-12-25 491 瀏覽
去咗間餐廳,心諗搵啲普通嘅嘢點,但我食完後,真係覺得自己撈到寶!🎉 首先要講下,佢啲黑松露薯條,啖啖都係咸香而且松脆得嚟,沾落自家芥末松露醬,即刻登登聲嗌正!🍟 然後,間餐廳個脆皮鴨胸明太子意大利粉,又係一個驚喜,意粉Q彈、汁淋淋,鴨胸又香又脆,真係諗起都喉嚨痕!飲品方面,我揀咗杯Strawberry Sour,酸甜得嚟,清新唔膩口,餐後飲一杯真係正!🍹肉串方面,佢地每串都掂到我心坎入!雞腎串有咁少少嘅柚子黑椒味,食落彈牙爽口。至於西元燒雞軟骨串,真係要大讚,啖啖香口,唔乾唔笠,啱啱好嘅咀嚼感令人過癮。另外,個匠燒鮮冬菇串,呢個絕對係配酒佳品,菇味香濃,點解唔係小店嚟嘅?🍢總結,呢家餐廳嘅食物,口味同出品都超乎平民價位嘅期望,份量走心,味道正,我真係會推薦俾朋友!下次再過黎,一定再叫幾串,話晒至搵到啲咁滋味!👍🏼

2023-11-15 451 瀏覽
Backdoor (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號地舖今日嚟到一間尖沙咀嘅特色餐廳,食物嘅樣十分精緻好適合打卡🥰薯條自家芥末醬和黑松露醬$58薯條香脆可口,自家製嘅芥末醬汁辣得來好香,再加埋濃郁黑松露醬,簡直係雙重感受!炸海苔魷魚蜜柑醬$68魷魚脆卜卜入邊煙煙韌韌咁樣,再加埋蜜柑醬,蜜柑醬味道有少少酸,又有少少甜咁樣,係一種好特別同清新嘅感覺🍶吟釀昆布漬北海道帶子$108有少少酒味,再加埋北海道帶子口感好特別同好香😍😍令人好想一直再食😋刺參吞拿魚他他三文魚籽$128吞拿魚味道很鮮味,配埋三文魚籽一齊食🐋,令人一試難忘脆皮鴨胸明太子忌廉意大利粉$138鴨胸口感很軟,又有少少鹹,根本就令人食到停唔到口,明太子忌廉汁很香滑同意粉配埋一齊食十分之滋味💋#美食 #香港美食 #美食介紹 #美食博主 #飲食 #飲食推介 #香港 #內地 #澳門#foodporn#foodpics#foodiegram#snapshot#discoverhongkong#delicious#yummy#instafood#foodphotography#eat#eating#香港美食#香港#美食#吃貨人生 #吃貨 #吃貨
Backdoor (尖沙咀)
尖沙咀諾士佛臺1號地舖

今日嚟到一間尖沙咀嘅特色餐廳,食物嘅樣十分精緻好適合打卡🥰

薯條自家芥末醬和黑松露醬$58

炸海苔魷魚蜜柑醬$68

🍶吟釀昆布漬北海道帶子$108

刺參吞拿魚他他三文魚籽$128
吞拿魚味道很鮮味,配埋三文魚籽一齊食🐋,令人一試難忘

脆皮鴨胸明太子忌廉意大利粉$138

#foodporn#foodpics#foodiegram#snapshot#discoverhongkong#delicious#yummy#instafood#foodphotography#eat#eating#香港美食#香港#美食#吃貨人生 #吃貨 #吃貨日常 #吃 #吃吃吃 #吃到飽 #美食推薦
2023-02-08 725 瀏覽
諾士佛台 Back Door集 餐廳酒吧於一身~每逢入夜都約返3/5知己去happy hour或者食個靚晚餐!比較喜歡佢嘅Signature Drink BackDoor,甜甜地易入口!飲酒點會無美食助酒呢~除左主食外,當然有串燒、燒雞泡魚乾等等嘅助酒小食!我叫左和牛串燒,食落牛肉肉味香濃,肥而不油膩雞泡魚乾燒得啱啱好配呢個沙律蛋黃醬。仲要多左份鴨胸忌廉白汁意大利麵,啲白汁多到可以掛麵都仲有淨,鴨胸煮得好嫩滑,一啲都唔老。冇嘢做如果歡迎一路暢飲可以係backdoor都可以玩成晚🙂
諾士佛台 Back Door集 餐廳酒吧於一身~

我叫左和牛串燒,食落牛肉肉味香濃,肥而不油膩

雞泡魚乾燒得啱啱好配呢個沙律蛋黃醬。

冇嘢做如果歡迎一路暢飲可以係backdoor都可以玩成晚🙂
2023-02-01 453 瀏覽
最近去了一間位於尖沙咀諾士佛台的餐廳酒吧。環境寬敞舒適,坐得舒服帶點Cyber feel的裝飾、食物性價比高,而且設有in/outdoor座位。磯邊炸海苔魷魚 蜜柑醬 $68 外層炸得非常香脆,咀嚼後滲出海苔香,魷魚新鮮不腥,火喉剛好,不韌不硬,配搭蜜柑醬,相當惹味越河蟹肉 加拿大海膽 蔥油意大利粉 $198 加拿大海膽Creamy,入口即溶化,蟹肉份量多,肉質鮮,意粉略帶點硬,沾上特製蔥油汁,口感豐富,超級滿足,推介 !龍田雞中翼串 $38雞皮燒至香脆,肉質嫩滑不乾,以香蔥、黑椒調味,簡單又好吃蒜油醬燒沖繩五花肉串 $58五花肉肥瘦適中,配搭蒜油醬燒相當惹味,咀嚼後肉質juicy,油脂四溢柚子黑椒雞腎串(2串) $38 雞腎燒至爽脆彈牙,火喉適中,並沒有抽乾雞腎水分,淡淡柚子香,提升了其鮮味Abbey Garden (Gin, Lavender, Rose, Lychee, Lemon) $128 少女夢幻色調配上清新花果香,酒精味濃度不算高,較易入口,感覺致身於花園一樣

磯邊炸海苔魷魚 蜜柑醬 $68

龍田雞中翼串 $38
雞皮燒至香脆,肉質嫩滑不乾,以香蔥、黑椒調味,簡單又好吃

蒜油醬燒沖繩五花肉串 $58

柚子黑椒雞腎串(2串) $38

2023-01-27 338 瀏覽
今日放假,朋友叫我去尖沙咀陪佢happy hour!去到諾士佛台,我哋好快揀咗去backdoor bar. 見到門口已經覺得好型格!😎一坐低我揀了杯strawberry sour ($108) , 朋友叫了杯suntory beer🍺($68) 我個杯幾好飲,因為有好重嘅士多啤梨味同埋少少酸酸甜甜好開胃呢!之後我哋叫了:鴨胸明太子忌廉意大利粉 ($138)冇諗過原來嗰個意粉好好味,超多好多明太子,有豐富的口感、再加上好creamy💕而且鴨胸亦好嫩滑呢!❤️酥炸海苔魷魚🦑($68):魷魚炸得剛剛好,炸份也不會過厚,再配上蜜柑醬,味道也好夾,完全沒有油膩感覺😊岩鹽牛西冷串($68)、蒜蓉醬燒沖繩五花肉串($58)同雞軟骨串($38): 串燒用黎送洒真的一流,而且這裏全串燒燒得剛剛好、而且種類亦有很多👍🏻真係冇諗過原來酒吧既食物可以是高質的!人均消費:$300

之後我哋叫了:

鴨胸明太子忌廉意大利粉 ($138)

真係冇諗過原來酒吧既食物可以是高質的!

人均消費:$300

✨✨✨✨✨✨✨✨@backdoorbarhk 好似係我近半年食過最好食嘅bar & restaurant ,都幾有驚喜因為由意粉到每串串燒嘅調味同口感都處理得唔錯✨絕對可以食飯飲酒直落🎊👯‍♀️諾士佛台近mira條樓梯一落就見到呢間bar & restaurant,值得一提佢啲interior deisgn,see every details of the word “backdoor” !! 見到有staff打開先知牆身做咗隱藏式入牆櫃,仲有見到”backdoor”由燈光配合凸出部分嘅3D視覺設計,仲喺「門」到掛咗個福字😂 成個deisgn格調~果然諾士佛台嘅bar裝修都各有特色,係另類戰場😂✨講翻嘢食同酒✨🍹👨🏻‍🍳🤳🏻薯條配自家芥末松露醬❤️‍🔥因為玩左成日真係非常肚餓😂,我地一坐低就嗌左呢份黑松露薯條,然後先慢慢睇餐牌;薯條黎到係熱辣辣,食得出係即炸~配有茄汁同黑松露醬,屬於粗薯條嘅口感,外脆內軟。👨🏻‍🍳🤳🏻脆皮鴨胸明太子忌廉意大利粉❤️‍🔥呢個意粉絕對有驚喜!! 意粉用扁意粉製作,軟硬度適中,明太子醬汁酸酸地嘅口感同意粉嘅味道非常夾! 唔會有粉、汁分離嘅感覺。鴨胸都非常出色,皮脆
✨✨✨✨✨✨✨✨

@backdoorbarhk

講翻嘢食同酒✨🍹

👨🏻‍🍳🤳🏻薯條配自家芥末松露醬❤️‍🔥

👨🏻‍🍳🤳🏻脆皮鴨胸明太子忌廉意大利粉❤️‍🔥
呢個意粉絕對有驚喜!! 意粉用扁意粉製作,軟硬度適中,明太子醬汁酸酸地嘅口感同意粉嘅味道非常夾! 唔會有粉、汁分離嘅感覺。鴨胸都非常出色,皮脆而唔肥膩,鴨胸肉好嫩口,唔似係平價嘅急凍鴨胸肉。

👨🏻‍🍳🤳🏻Strawberry Sour Cocktail
一杯幾出色嘅cocktail,因為唔算特別鍾意重酒精味嘅cocktail,所以呢杯就好適合我飲,入口會有淡淡的士多啤梨味,面有一層泡沫,令整體口感以及香味都更加豐富左🍓

👨🏻‍🍳🤳🏻一本脆肉瓜串 ❤️
保留到好多汁但唔會有太過生嘅口感~🫶🏻

👨🏻‍🍳🤳🏻十三味燒豆卜❤️
燒到表面金金脆脆,有啲似食脆嘅香口零食,又有豆香味同少少水分✨

👨🏻‍🍳🤳🏻西元燒雞軟骨串 ❤️
本身都幾鍾意食雞軟骨,呢間香料味幾豐富好食😍

👨🏻‍🍳🤳🏻匠燒鮮冬菇串 ❤️
燒到好入味嘅冬菇串! 有菇味之餘香辣嘅香料味都配搭好好味,值得推介🥹

👨🏻‍🍳🤳🏻柚子黑椒雞腎串 ❤️
食過好多地方嘅雞腎都會燒到太乾,呢度做得出色嘅地方就係燒熟之餘保持到佢彈牙嘅口感~

👨🏻‍🍳🤳🏻龍田雞中翼串 ❤️‍🔥
表皮燒到香酥脆口,冇特別擺好重嘅調味,所以特別食得到炭燒香脆嘅味道,仲好貼心地將雞翼拆開左方便食用~

👨🏻‍🍳🤳🏻蒜油醬燒沖繩五花肉串 ❤️‍🔥
五花肉唔會好“鞋”已經算難得,醬燒嘅處理令佢多左肉汁之餘唔會有豬騷味~

全部都有心心因為真係好食~推薦大家去下😚
  • 鴨胸意粉
  • 五花肉串
2023-01-19 151 瀏覽
經過落士佛臺去飲返杯嘢係基本動作,喺正門口第一間咁搶眼第一時間試下啦 👀👀✨ 一入到去就好大個 open area啦, 門口可以去呼吸喇, 空間感好大嘅 🤗🤗🤗 仲有房可以用嚟開party, 睇得出老闆都用心去裝修 👍👍入到去叫左個明太子忌廉意大利粉🍝🍝🍝 個忌廉唔係比較爽小小嘅嗰種, 我個人認為係鍾意啲嘅,因為唔係會太漏。跟住叫咗個三文魚子吞拿魚他他🍣🍣🍣, 好多粒吞拿魚子, 因為係生食嘅咁所以呢佢都食到好蓉,容易入口。野飲叫左杯mocktail lemonade🥤🥤🥤同cocktail Dry cranberry spitzer,lemon 幾juicy幾fresh, 🍸🍸🍸Dry cranberry就好靚,岩曬打卡。📸📸📸

• Dry  Cranberry
  • Tuna  Tatake
2023-01-19 145 瀏覽
諾士佛台酒吧林立,但係想搵一間食物有水準又坐得舒服嘅餐廳酒吧,Backdoor真係唔錯嘅選擇👍餐廳位置好容易搵,一上斜路第一間就係,呢度裝修型格有啲Cyber feel,outdoor可以食水煙,不過我就prefer indoor可以同閨蜜食吓嘢飲下酒都幾chill架❤️磯邊炸海苔魷魚•蜜柑醬 $68好重海苔味,外層炸得香脆,魷魚厚身食落十分煙韌有嚼口,沙律醬入面有d蜜柑粒酸酸甜甜,同酥炸嘅魷魚好夾,呢個小食送酒一流,就算影完一輪相都依然脆口抵讚👍越河蟹肉•加拿大海膽•蔥油•意大利粉 $198擺盤好精緻,加拿大海膽鮮甜又Creamy,蟹肉份量都唔少,意粉偏硬但有咬口,加上特製蔥油汁,辣辣地好惹味,撈埋一齊食口感豐富,必食推介👍柚子黑椒雞腎串(2串) $38雞腎燒到剛剛好,有啲Juicy嘅感覺,黑椒加柚子味夠特別,惹味帶點酸好食👍 鹽燒雞皮串(2串)$38雞皮燒得香脆,唔乾唔油膩,鹽燒味好夠味,好食👍Abbey Garden (Gin, Lavender, Rose, Lychee, Lemon) $128打卡一流,真係飲得出佢mix左咁多隻味道,同埋好易入口,酒味唔算濃,濃荔枝味仲有點花

磯邊炸海苔魷魚•蜜柑醬 $68

越河蟹肉•加拿大海膽•蔥油•意大利粉 $198

柚子黑椒雞腎串(2串) $38

鹽燒雞皮串(2串)$38
雞皮燒得香脆,唔乾唔油膩,鹽燒味好夠味,好食👍

打卡一流,真係飲得出佢mix左咁多隻味道,同埋好易入口,酒味唔算濃,濃荔枝味仲有點花香,酸甜適中好飲❤️

Backdoor (Gin, Chamomile, Sweet & Sour) $138
洋甘菊味好出,帶點青瓜味,甜甜地味道清新❤️

美味指數🍽:9/10
環境指數📸:8.5/10
整體表現💜:8.5/10
CP值指數😎:8.5/10
2023-01-17 141 瀏覽
今日放工,同個friend去happy hour+dinner. 呢次去好耐都無去過嘅諾士佛台。一落樓梯就見到呢間1 backdoor, 見座位闊落就入去試下。一坐低就先order左兩杯我最愛嘅Hoegaarden, 之後見menu上嘅食物價錢都普偏較平,於是就order左幾款助酒食物薯條•自家芥末•松露醬 🍟$68薯條份量比較多,炸得比較香脆,好夠熱,係啱啱炸好果種,附有三種醬:松露醬,自家芥末(有d似他他醬), 及茄汁,三種醬都好食,薯條一條不留龍田雞中翼串 $38西元燒雞軟骨串 $38柚子黑椒雞腎串 $38三種串都整到好似日本居酒屋串燒,燒到啱啱好,不會太乾,又醃得好野,尤其係燒雞翼,一定要試! 最後,驚唔夠飽order左個意粉脆皮鴨胸•明太子忌廉•意大利粉🍝 $138鴨胸嫩滑,意粉好creamy, 同明太子鮮味好夾,因為有忌廉cover, 即使隔了一段時間,意粉都保持熱度。呢個鴨胸明太子意粉真係好好食,又係必order!最後一提係佢地服務態度好好,waiter同waitress都好主動,環境令人舒服,真心值得推介

薯條•自家芥末•松露醬 🍟$68

龍田雞中翼串 $38

西元燒雞軟骨串 $38

柚子黑椒雞腎串 $38

最後,驚唔夠飽order左個意粉
脆皮鴨胸•明太子忌廉•意大利粉🍝 $138

最後一提係佢地服務態度好好,waiterwaitress都好主動,環境令人舒服,真心值得推介
2023-01-17 804 瀏覽
放工約咗朋友想搵間酒吧食啲野傾吓計🍻諾士佛台新開左嘅Backdoor環境好大,室內室外都有得坐👍🏻 裝修比較型格,好多LED燈管嘅內裝飾,💡啲燈仲識轉顏色🌈好cyber😎🍟薯條 自家芥末 松露醬 $68 必點飲酒嘅佐酒小食薯條,係我最鍾意嘅美國粗身直薯😋 有三個醬配搭,黑松露醬芥茉醬同埋茄汁🥫 薯條炸得夠乾身,外脆內軟,冇油味🍗香辣鮮檸檬皮脆炸雞翼 $68份量比較少,一碟六件嘅開邊脆皮雞翼,略嫌炸得乾咗少少,如果有醬汁去配搭會更加好,少少辣辣地🍝脆皮鴨胸,明太子忌廉意大利粉 $138 忌廉醬汁夠多,用咗扁意粉,非常掛汁👍🏻 明太子味亦夠濃郁,成碟都粉紅色🤭 鴨胸煎到外皮脆脆地有咸香🐡燒雞泡魚乾 $88 啱啱上枱嘅時候,熱辣辣甜甜地嘅味醂味好好餸酒,建議要盡快進食,凍咗之後有啲硬🫣🍸Strawberry sour $128以Vodka, Strawberry, Cranberry, Sweet & Sour 調 製,士多啤梨🍓同小紅莓🍒果汁味夠足,甜甜地酸酸地,加埋Vodka好易入口,好岩女士嘅cocktail👩🏻‍🤝‍👩🏼🍹Dry Cranberry Spritzer $118Cran

🍟薯條 自家芥末 松露醬 $68

🍗香辣鮮檸檬皮脆炸雞翼 $68

🍝脆皮鴨胸,明太子忌廉意大利粉 $138

🐡燒雞泡魚乾 $88

🍸Strawberry sour $128

🍹Dry Cranberry Spritzer $118
Cranberry, grapefruit, Lemon
你會比較適合鍾意果酸味嘅朋友,加埋檸檬非常清新,又唔會甜,好解渴
2023-01-15 84 瀏覽
一到諾士佛台第一間就係呢間 Backdoor Bar裝修走型格路線好多人所以氣氛都幾好.▪薯條|自家醬汁、松露醬|$68薯條控每次都抵擋唔到既選擇呢度既薯條份量十足新鮮炸起夠熱辣辣隔籬枱見到我地碟薯條時都眼甘甘望住然後即刻order 😂 證明賣相幾吸引仲同時提供三個醬汁自家醬汁(似魚柳包醬)、松露醬、茄汁.▪海苔炸魷魚 $68呢個都好值得order魷魚大大隻所以食落唔會只係得炸粉同樣份量好多啱晒一班人一齊share.▪串燒 $28-$68牛柳粒、雞腎、燒豆卜、雞中翼、黑豚腸等質素中規中矩~但係選擇夠多以佐酒款式來說算不俗.▪越河蟹肉、加拿大海膽意大利粉 $198簡直係呢度必點主菜之前上網就係睇到賣相好吸引所以先來一試蟹肉、海膽呢兩個配搭冇得輸特別之處係扁意粉以蔥油拌過所以有葱油香有種中式 x 西式既fusion style估唔到酒吧都有啲咁高質嘅意粉.▪酒類我哋揀咗啤酒飲 $68 HH價 / $88 正價之後先發現原來佢哋比較出名嘅係多款Cocktail有兩三個Bartender調整緊雞尾酒下次有機會再嚟先試吓紅酒、白酒都唔少得~
一到諾士佛台第一間就係呢間 Backdoor Bar
呢度既薯條份量十足新鮮炸起夠熱辣辣
隔籬枱見到我地碟薯條時都眼甘甘望住
然後即刻order 😂 證明賣相幾吸引
仲同時提供三個醬汁
自家醬汁(似魚柳包醬)、松露醬、茄汁
▪海苔炸魷魚 $68
呢個都好值得order
魷魚大大隻所以食落唔會只係得炸粉
同樣份量好多啱晒一班人一齊share
▪串燒 $28-$68
牛柳粒、雞腎、燒豆卜、雞中翼、黑豚腸等
質素中規中矩~但係選擇夠多
以佐酒款式來說算不俗
▪越河蟹肉、加拿大海膽意大利粉 $198
簡直係呢度必點主菜
之前上網就係睇到賣相好吸引所以先來一試
蟹肉、海膽呢兩個配搭冇得輸
特別之處係扁意粉以蔥油拌過所以有葱油香
有種中式 x 西式既fusion style
估唔到酒吧都有啲咁高質嘅意粉
▪酒類
我哋揀咗啤酒飲 $68 HH價 / $88 正價
之後先發現原來佢哋比較出名嘅係多款Cocktail
有兩三個Bartender調整緊雞尾酒
下次有機會再嚟先試吓
紅酒、白酒都唔少得~
Cocktails 同食物都有驚喜的餐廳酒吧位於諾士佛台地下門口的地鋪原來已經轉咗手今次的新店backdoor 絕對有驚喜😎平日7pm 前飲酒有HH 優惠會平d 岩晒尖沙咀收工嘅我🙌😆Cocktails:Abbey Garden Gin 配上薰衣草、玫瑰、荔枝和檸檬這個組合配搭得非常之好👍淡淡的花香味和果香味融合在一起,又香又甜而且酒精濃度不高,可以滿足晒女士們的要求🙌🙌Strawberry sour 賣相十分girly 😍😍甜甜酸酸開胃又易入口主菜:脆皮鴨胸 明太子忌廉意大利粉見到好多食評都推介,真係要試吓果然名不虛傳,值得叫😎😎鴨胸皮脆肉嫩,明太子忌廉汁好濃好香份量控制得剛剛好,食完也不會有太油膩的感覺美國頂級肉眼 配薯菜價錢絕對配得上質素的肉眼五成熟真的剛剛好肉質粉嫩可口,絕對係高質靚肉質素比我想像中更加驚喜😍😍小食推介:磯邊炸海苔魷魚🦑蜜柑醬用上天婦羅嘅炸法,魷魚肉質鮮嫩多汁,海苔及炸粉比例剛好,做到香脆可口,配埋獨家調製的蜜柑醬,作為送酒小食真係會停唔到口😋

Cocktails 同食物都有驚喜的餐廳酒吧
位於諾士佛台地下門口的地鋪原來已經轉咗手
今次的新店backdoor 絕對有驚喜😎
平日7pm 前飲酒有HH 優惠會平d
岩晒尖沙咀收工嘅我🙌😆

Cocktails:
Abbey Garden
淡淡的花香味和果香味融合在一起,又香又甜
而且酒精濃度不高,可以滿足晒女士們的要求🙌🙌

Strawberry sour
賣相十分girly 😍😍甜甜酸酸開胃又易入口

主菜:
脆皮鴨胸 明太子忌廉意大利粉
見到好多食評都推介,真係要試吓
果然名不虛傳,值得叫😎😎
鴨胸皮脆肉嫩,明太子忌廉汁好濃好香
份量控制得剛剛好,食完也不會有太油膩的感覺

美國頂級肉眼 配薯菜
價錢絕對配得上質素的
肉眼五成熟真的剛剛好
肉質粉嫩可口,絕對係高質靚肉質素
比我想像中更加驚喜😍😍

小食推介:
磯邊炸海苔魷魚🦑蜜柑醬
2023-01-09 78 瀏覽
味道:⭐⭐⭐⭐⭐又到星期五 諗緊今晚去邊Happy Friday?🙆🏻‍♀️我諗呢間bar and restaurant都算係一個唔錯既選擇👀旺中又有啲靜 同時地理位置又極方便🤟🏻而且主食、串燒、飲品樣樣齊🥳❶脆皮鴨胸 明太子忌廉 意大利粉 $138意粉就好creamy 但同時又唔會好膩🫧扁意粉就比教硬 但同時都將醬汁鎖住🍝而且鴨胸份量都唔少 大約有6塊🦆❷香辣鮮檸檬皮脆炸雞翼 $68雞翼炸至金黃色💛 上枱時候熱辣辣又香噴噴☺️ 雞翼嫩滑可口 食落帶微微嘅檸檬香🍋而且雞翼仲係單骨嘅 食起上嚟更加方便🙌🏻❸一本翠玉瓜串 $28翠玉瓜既厚度岩岩好😋食落爽脆清甜 仲好多汁🫶🏻❹柚子黑椒雞腎串(2串)$38雞腎外形呈扁圓 口感爽脆彈牙🦷 食落帶微微嘅柚子香👍🏻軟硬適宜 食伴酒必備嘅小食🍻❺Key of ParadiseGin, Hojicha, Earl Grey, Lime, Apple呢杯就係呢到signature既cocktail之一🍹呢杯以茶做主調 酒精嘅味道就相對無咁突出🍵再加入左青檸汁同蘋果汁 飲落都幾fresh🍏❻Dry MartiniGin, Dry Vermouth 係嫁香艾酒啵
味道:⭐⭐⭐⭐⭐

旺中又有啲靜 同時地理位置又極方便🤟🏻
而且主食、串燒、飲品樣樣齊🥳

❶脆皮鴨胸 明太子忌廉 意大利粉 $138

呢杯就係呢到signature既cocktail之一🍹
呢杯以茶做主調 酒精嘅味道就相對無咁突出🍵
再加入左青檸汁同蘋果汁 飲落都幾fresh🍏

❻Dry Martini
Gin, Dry Vermouth
係嫁香艾酒啵調配  是一種加列葡萄酒🍇
酒感重口 味道帶點苦澀🥂

有好多粉紅色💓既霓虹燈,感覺幾chill,裝修行型格路線,空間感夠大,唔會令人覺得局促~ 同埋都幾好坐,亦都位處喺諾士佛臺既當眼位,所以都易搵~ 至於野食方面有嘗試做唔同既fusion彩,難得有bar行呢個路線👍🏻 幾特別同埋好食😋(5 😍 係滿分,🤩係半分)越河蟹肉 · 加拿大海膽 · 蔥油意大利粉 🇻🇳🦀️🇨🇦🐡🍝 - $198 (好味指數:😍😍😍😍🤩)首先個擺盤望落幾高級🤤 而且蟹肉🦀️既份量多,味道軟腍鮮甜,肉質唔會梅~ 配埋有鹹香又creamy 既海膽🐡,唔會腥,令到成個意粉🍝都幾鮮味~ 至於蔥油係點睛之筆,落左之後多左種特別既香味,清香又香口,呢個fusion菜既組合幾驚喜但又和諧😍 而個意粉🍝就好均勻咁索到個汁,口感係al dente, 煙煙韌韌幾有咬口刺參吞拿魚他他 · 三文魚籽 🐟🟠 - $128 (好味指數:😍😍😍😍)呢個他他同平時既他他既配搭同口感都好唔同,第一次見會放刺參😜 刺參清新爽脆,帶少少煙韌;吞拿魚夠新鮮,肥美軟滑;配埋三文魚籽🟠既卜卜脆,一咬開就更加鮮香四溢,有魚🐟既脂膏香,口感好豐富🤩 酥皮鴨胸 · 明太子忌廉 · 意大利粉 🦆🟠🍝 - $138 (好味

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
越河蟹肉 · 加拿大海膽 · 蔥油意大利粉

刺參吞拿魚他他 · 三文魚籽

酥皮鴨胸 · 明太子忌廉 · 意大利粉

酥皮鴨胸 · 明太子忌廉 · 意大利粉 🦆🟠🍝 - $138 (好味指數:😍😍😍😍)
個鴨胸🦆都幾好食😋 唔會好似好多出面既煙鴨胸肉🦆咁一味得個鹹,今次feel到有幾豐腴既鴨油🦆香味,鴨皮煎到有少少脆口焦化,食落幾軟嫩juicy~ 配埋有鹹香既明太子🟠幾濃厚惹味,個汁夠creamy,放耐左都唔會水汪汪,而意粉🍝都係煙煙韌韌咁,幾掛汁,感覺都唔錯~
Abbey Garden

Abbey Garden - $108 (好味指數:😍😍😍😍)
杯cocktail🍸由gin、薰衣草、玫瑰🌹、荔枝⚪️同檸檬🍋組成,感覺幾refreshing同埋溫和,會易入口啲,幾有果香同埋玫瑰🌹既香味,尤其係荔枝味⚪️幾出所以會再清新啲,另外有啲紫色同白色既花仔💐亦都幾啱打卡~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
越河蟹肉 · 加拿大海膽 · 蔥油意大利粉
刺參吞拿魚他他 · 三文魚籽
酥皮鴨胸 · 明太子忌廉 · 意大利粉
Abbey Garden
週末同朋友想搵間酒吧可以暢飲之餘仲可以食好西 😋呢間Backdoor一定係不二之選。諾士佛台酒吧林立,原來有一間嘢食水準非常唔錯嘅餐廳酒吧,就響諾士佛台1號,即係美麗華嗰條樓梯仔一行落去就係😌餐廳嘅裝修設計走型格路線,以多角度發光框線為主體,就好似我哋走入一層層框線入邊就可以忘卻日常生活上嘅煩惱咁,從生活中的backdoor逃走。呢度仲可以揀室內或者室外座位,最近天氣都好清涼,我哋就揀咗坐室外。我哋落Order嘅時候仲係Happy Hour,叫咗一杯Hoegaarden($68) & Guinness($78),大大杯一飲解千愁😆越河蟹肉·加拿大海膽·蔥油·意大利粉 $198⭐️推薦👍🏻 呢個意粉係必食🥹 擺盤靚靚之餘,有兩大片鮮甜嘅加拿大海膽,蔥油乾拌嘅意粉都係第一次食,味道出奇地好😋蟹肉嘅份量都唔少,同蔥油意粉非常之match,食完好想再encore叫多碟😆香辣鮮檸皮脆炸雞翼 $68⭐️推薦👍🏻 雞翼係單骨雞翼🥰 食得方便,外層炸得香脆,肉質唔鞋,味道清新不過無乜辣味,但係都幾好味😋磯邊炸海苔魷魚·蜜柑醬 $68海苔味重,一樣炸得外層香脆,入面唔會乾曬,蜜柑醬甜甜地酸酸地同炸魷魚好夾,
週末同朋友想搵間酒吧可以暢飲之餘仲可以食好西 😋
呢間Backdoor一定係不二之選。

Hoegaarden

我哋落Order嘅時候仲係Happy Hour,

越河蟹肉·加拿大海膽·蔥油·意大利粉 $198

香辣鮮檸皮脆炸雞翼

香辣鮮檸皮脆炸雞翼 $68

磯邊炸海苔魷魚·蜜柑醬

磯邊炸海苔魷魚·蜜柑醬 $68
海苔味重,一樣炸得外層香脆,入面唔會乾曬,蜜柑醬甜甜地酸酸地同炸魷魚好夾,不過本身炸魷魚已經好夠味,就算唔點醬汁都已經好味。呢個小食送酒一流👍🏻份量又夠多!

串燒

十三味燒豆卜

十三味燒豆卜 $28
好鐘意食燒豆卜😍 燒到脆卜卜好好味😋

鹽燒雞皮(2串)

鹽燒雞皮串(2串) $38
蕃薯妹最鐘意食嘅燒雞皮,就係唔好燒到脆到薯片咁乜油都無曬,脆得嚟要保留返少少雞皮肥嫩口感😆 呢度嘅燒雞皮就係咁樣👍🏻

最後埋單每人$300,幾抵食🥰

2022-12-16
Hoegaarden
香辣鮮檸皮脆炸雞翼
磯邊炸海苔魷魚·蜜柑醬
串燒
十三味燒豆卜
鹽燒雞皮(2串)