今天在中環區,來到這間 Bakehouse ,之前也有人介紹過這店的麵包及蛋撻, 今天終於有機會一嚐它的味道了。我總共買了六款麵包、批、及蛋撻,每款都各有特色, 全部很好吃。如果硬要我評分,我最喜愛的次序如下: Sourdough Egg Tart, Chicken Curry Pie, Pretzel Twist, Beef Rendang Pie, Chocolate Hazelnut Doughnut and Parmesan Cheese Danish當中 Sourdough Egg Tart 是店員推介之一,入口蛋味非常香甜又夠滑,下次一定會再試。而 Chicken Curry Pie, 我把它放入雪櫃,兩天後才取出來,再放進焗爐焗熱再吃,批皮及咖哩雞肉的味依然保持,很香很好味。下次再經過 Bakehouse,一定會再買些麵包、批、及蛋撻回家吃。

Beef Rendang Pie
Chocolate Hazelnut Doughnut
Sourdough Egg Tart
Parmesan Cheese Danish
2022-08-17 704 瀏覽
系中環半山區 西式既麵包店 周不時都有女仔同上班族排隊系門口都會有麵包牛油香 主打酥皮經過買翻個蛋撻食 真系好正蛋香濃郁度好高拉 撻皮好香牛油味每層每層咁話俾你聽 我好酥化嫁蛋液內餡吾會太熟 其實有少少甜既不過食落就會好鍾意 覺得買多幾個放屋企當茶點都正 不過佢地最近都開左幾間分店會方便左好多既 吾使下下都去翻總店
系中環半山區 西式既麵包店

覺得買多幾個放屋企當茶點都正

不過佢地最近都開左幾間分店
會方便左好多既 吾使下下都去翻總店
2022-08-01 737 瀏覽
講起bakehouse個個都一定會諗起佢地既葡撻😋 喺灣仔排過幾次 次次去到我地都買唔到🥲🥲🥲 咁啱去左中環一於就再去試多次睇下買唔買到😆 個人認為中環店人流好似冇灣仔店咁多 所以好成功咁買到6隻☺️🤍 個蛋撻真係好好食🤩🤩😋😋😋 唔太甜得黎但又好有蛋香味!趁熱食係最好食 不過買咗返屋企叮30秒之後都仲係好好食😋 絕對會再encore!!😋

外賣自取
Cinnamon pecan roll $30絕對唔係肉桂捲!麵包體係酥皮,但冇牛角包嘅酥脆,質感有少少硬。味道偏甜,主要係表面嘅糖霜,肉桂香味比較弱。核桃粒份量唔多,有啲失望。Pretzel $18蝴蝶結麵包是德國好出名的鹼水麵包,焗之前浸一浸熱鹼水,令麵包焗完整體都變黃變啡,同時令外皮變得焦脆,麵包入面變得有嚼勁、紮實,有啲似bagel。Bakehouse都能夠做以上幾點,加埋表面嘅海鹽,帶出pretzel嘅鹹香麵粉香。
Cinnamon pecan roll $30
Cinnamon pecan roll

Pretzel $18
Pretzel
2022-06-26
Pretzel
2022-07-07 680 瀏覽
經過中環唔洗講一定要去紅磚bakery🧱bakehouse買翻個撻先😋不過大家預左如果比較遲買就唔會係熱辣辣出爐個種麵包🥴但凍左都咁好食就真係好食😍🥐Sourdough Egg Tart酸種蛋撻係必買😋雖然我個人覺得酥皮同曲奇蛋撻熱辣辣個陣好食d😙但係尼個撻係偏向似葡撻個種口感😝而且係尼間咁vintage嘅店黎講算幾平🤩大家都不妨買翻個試試😝💸價錢:$12✨好味·到指數:3/5🤍🤍🤍🥐Croissant牛角包世一🤤佢係真係凍左都仲係脆口🥹真心要試😝💸價錢:$20✨好味·到指數:4/5🤍🤍🤍🤍🥐Plain Scone反而尼個scone普普通通無咩特別🥴大家可以試下其他種類嘅包🤗💸價錢:$18✨好味·到指數:3/5🤍🤍🤍

🥐Sourdough Egg Tart

✨好味·到指數:3/5🤍🤍🤍
  • Sourdough Egg Tart
  • Croissant
2022-06-27 690 瀏覽
超人氣嘅麵包舖終於係中環開左,係呢到返工所以即刻去試下,因為時間比較晏所以唔洗排隊,原本想買佢最出名嘅sourdough Egg Tart,但係太夜賣曬啦⋯所以今日就買左strawberry vanilla danish同Plain Scone。Strawberry Vanilla Danish $36Danish 外皮酥軟,甜甜地,入面吉士醬唔會太甜,上面有士多啤梨同開心果碎。Plain Scone $18scone出面睇落以為好硬幹身,但入面好濕潤,唔錯!

Strawberry Vanilla Danish $36

Plain Scone $18
scone出面睇落以為好硬幹身,但入面好濕潤,唔錯!
2022-06-07 608 瀏覽
有乜野開心得過行行吓見到自己想食好耐嘅野食😋秒衝入去買😍好好彩 🤍仲唔洗排隊當我哋買完就見人龍𝘽𝙖𝙠𝙚𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚 前四季餅廚麵包店試左♡︎𝔼𝔾𝔾𝕋𝔸ℝ𝕋 🥧𝕆𝔸𝕂𝕄𝕀𝕃𝕂 ℂ𝕆𝕆𝕂𝕀𝔼🍪下次要試牛角包🥐水果🫐🍓丹麥酥
有乜野開心得過行行吓
見到自己想食好耐嘅野食😋
秒衝入去買😍好好彩 🤍仲唔洗排隊

當我哋買完就見人龍
𝘽𝙖𝙠𝙚𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚 前四季餅廚麵包店
試左♡︎𝔼𝔾𝔾𝕋𝔸ℝ𝕋 🥧𝕆𝔸𝕂𝕄𝕀𝕃𝕂 ℂ𝕆𝕆𝕂𝕀𝔼🍪
下次要試牛角包🥐水果🫐🍓丹麥酥

2022-06-06 609 瀏覽
For me the egg tart is not good, I find it very sweet and with the price its expensive. The danish are okay but nothing special about it. I would say the one I love is the croissant 🥐, I have tried many but so far the one that stood out is bakehouse’s croissant. Maybe would buy from time to time but definitely not my favorite bakeshop and the bread is a bit expensive also.
外賣自取
Cream Doughnut 有好多唔同口味我就揀咗雲呢拿加樹莓口味一切開就有濃郁內餡流出雲呢拿味清香不膩,樹莓酸甜可口難得嚟到一定要買Croissant 牛角包超級出名飽受贊譽 不過食完一定要做運動因為入邊有高達 38%牛油另外Sourdough Egg Tart 蛋撻都係必買不過買唔買都係睇彩數每次我都會買一打返屋企 沖咖啡食因為Sourdough Egg Tart比較甜 我覺得配搭咖啡一齊食好食d尖沙咀終於開咗分店啊我唔使再過海就買到
Cream Doughnut 有好多唔同口味
我就揀咗雲呢拿加樹莓口味
一切開就有濃郁內餡流出
雲呢拿味清香不膩,樹莓酸甜可口

難得嚟到一定要買Croissant 牛角包
超級出名飽受贊譽 不過食完一定要做運動
因為入邊有高達 38%牛油

另外Sourdough Egg Tart 蛋撻都係必買
不過買唔買都係睇彩數
每次我都會買一打返屋企 沖咖啡食

尖沙咀終於開咗分店啊我唔使再過海就買到
好多人都講到超級好味,其實呢間嘢好食過好多次,味道就係中常啦,配合埋個價錢,差唔多啦,因為都唔平㗎嘛個人嚟講最值得食就係佢哋嘅葡撻, $12.1個,都比正常貴咗少少,不過算係佢哋成間店舖裏面最抵食嘅嘢!蛋味香濃,香甜,鍾意佢哋嘅酥皮,有一種煙韌口感,不過有一個敗筆之處,就係超級油膩,成口油,試吓放耐啲,真係個盒都因為油得滯變到好林🤣🤣其他食物例如 🥨 pretzel質素都唔錯,印象中好似$18 ,價錢都算係香港來講算係正常,都買咗半個酸包, 不過有個不足之處,完全唔幫我切😂亦冇問過我,可能真係因為太多人排隊啦

2022-05-20 494 瀏覽
剛剛好經過撞正egg tarts岀爐woww lucky person(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 之前每次經過都排曬隊 一係就sold out要等好耐先有下一輪 以為自己唔會再有機會食到( ;´Д`)😆🕯Sourdough egg tart (hkd 12)已經第二次食這個famous egg tart💨💓它跟一般蛋撻不同 比較軟 焦糖味同custard 味重啲(。ì _ í。) 酥皮好鬆脆😭 牛油同蛋味都好岀 🔒 Bakehouse (中環)Address: 中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖
Sourdough  egg  tart

🕯Sourdough egg tart (hkd 12)

已經第二次食這個famous egg tart💨💓

🔒 Bakehouse (中環)

Address: 中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖
Sourdough  egg  tart
2022-05-16 524 瀏覽
人氣麵包店Bakehouse在灣仔 中環和尖沙咀都有分店,常常經過都排長龍,係咪真係咁好食?今日試完同大家分享下😁😁我幫襯嘅係中環店,😀由Donki出發,沿半山自動扶手電梯一路往上,經過大館之後繼續向上,好快就會聞到陣陣牛油香味,這個時候留意左手邊,就會見到bakehouse。人氣麵包店Bakehouse在灣仔 中環和尖沙咀都有分店,常常經過都排長龍,係咪真係咁好食?今日試完同大家分享下😁😁買咗幾款產品試試,食左牛角包,丹麥酥,酸種蛋撻等,最令我印象深刻嘅係蛋撻,感覺係KFC葡撻嘅高級版😂,蛋撻比較高身,滿滿嘅蛋漿,一口咬落去非常滿足,香濃嘅蛋味但係有一點點焦糖味,配上酥脆嘅蛋撻皮,食落非常大滿足。😍😍👍🏻⚠️提提大家,平日除咗lunch time同放工時間,一般都係排幾個,好快就買到,想試又怕排隊嘅朋友,記得揀啱時間😊😊

• Sourdough Egg Tart
  • 牛角包
2022-04-29 653 瀏覽
Bakehouse的蛋撻大家一定不陌生吧 但其實bakehouse還有其他很好吃的包點 這次就跟大家介紹一下吧Sourdough egg tart 🥚這個蛋撻大家一定都知道吧 我已經回購了不知道多少遍啦 哈哈 還沒吃過的朋友真的一定要試一下 雖然比普通的蛋撻貴一倍 但絕對是值得的 跟一般的蛋撻不一樣 這一款比較軟 custard味很重 Peanut butter cookie 🍪這個曲奇大概是蛋撻以外我最推薦的bakehouse甜品了 雖然外表跟一般的美式曲奇沒什麼分別 但真的很好吃 口感超軟的 鋪滿花生粒 有點像直接吃一口花生醬 不過bakehouse好像已經停售了這一款 另外double chocolate也是超推的 巧克力味很濃郁 巧克力控絕對會滿足 就算室溫吃也會有流心效果 真的好強 不過還是建議大家翻熱吃吧 Onion scone 🧅口感比較紮實 沒有做到外脆內軟的口感 個人不太喜歡 但味道還是不錯的 洋蔥味很濃 而且份量蠻大 作為早餐剛好

Sourdough egg tart 🥚

Peanut butter cookie 🍪

Onion scone 🧅
2022-04-28
  • Peanut  butter  cookie
2022-04-24 523 瀏覽
繁忙嘅中環地段日常人來人往,最近喺中環行街嘅時候,突然心血來潮好想食附近一間人氣麵包店Bakehouse嘅酸種蛋撻,於是就去排隊買,去到嘅時候好彩人龍唔算多,平時下午嘅時間人龍都非常之長,等候嘅時間最少都要半個鐘,今次唔使排好耐就買到🤤。酸種蛋撻有別於其他麵包店,佢嘅賣相燒到微微燶,成個感覺好似葡撻,而且咬落去嘅時候好香牛油味,除咗食到酥皮好酥脆之外,中間包住嘅蛋餡非常嫩滑,濃濃嘅焦糖香味出晒黎。下次經過其他分店都會encore買黎食,不過味道稍有偏甜,需要飲多啲水,同埋要趁熱食。

2022-04-12
10 分鐘 (外賣自取)
2022-04-21 459 瀏覽
Bakehouse的蛋撻大家都應該吃過吧 身為bakehouse的忠實粉絲 差不多把整個bakehouse的包包都吃了一遍 哈哈 這次就跟大家介紹一款比較冷門的包包吧Quiche $35 (8/10)雖然放到冰箱裡幾天後才吃 味道應該沒有當天吃的那麼好 但是外皮還是很鬆脆 內餡翻熱後有一點點裂縫 但也不太影響味道 Quiche大概一隻手的份量 當作早餐非常飽肚 內餡是芝士和辣肉腸 帶有微辣 但是蠻惹味的

Quiche $35 (8/10)

Quiche
2022-04-21