2021-08-07 276 瀏覽
【瘋癲試食】|EGGTART ❤️今日食完正餐路過見到人氣爆登既Bakehouse竟然唔多人排隊 明明已經飽到上心口既我地又唔執輸即刻排隊隊返兩個撻😂 中環分店就只係做外賣 唔似灣仔分店分店有堂食 嚟到Bakehouse都一定必叫就係Sourdough Egg Tart ❤️ 超鬆軟嘅撻皮配埋焦糖蛋漿 真係好吸引😋😋 呢個蛋撻就一定要係門口拿拿臨襯熱食 凍咗就真係差好遠架啦🤪由於今次太飽個肚都無位放得落其他嘢食 唯有下次再嚟過😋
【瘋癲試食】|EGGTART ❤️

由於今次太飽個肚都無位放得落其他嘢食 唯有下次再嚟過😋
2021-08-06
10 分鐘 (堂食)
2021-08-06 640 瀏覽
原來中環Soho區都有分店,沒有堂食,只做外賣。比較驚訝係星期五下午六點半,竟然仲有多款麵包!是我幸運定係咁啱咋?ѕσυя∂συgн єgg тαят (нк$12).撻皮是牛角包的麵團,感覺似喺港式酥皮和餅皮之間,有點鬆脆但不易碎.蛋漿似焦糖燉蛋,甜蜜有蛋香.我覺得幾好味呀,下次路過而唔多人排隊嘅話會買一件回家вяισ¢нє (нк$48).一大個法式牛奶麵包,可以切開6片.因為這個麵包除咗加入牛油,仲有牛奶和忌廉,所以牛油味比較濃郁,口感好鬆軟呀😍.真係超愛❤️

ѕσυя∂συgн єgg тαят (нк$12)
.蛋漿似焦糖燉蛋,甜蜜有蛋香
.我覺得幾好味呀,下次路過而唔多人排隊嘅話會買一件回家

Sourdough  Egg  Tart

вяισ¢нє (нк$48)
.一大個法式牛奶麵包,可以切開6片
.真係超愛❤️

2021-04-09
10 分鐘 (堂食)
2021-08-04 302 瀏覽
Bake house 好出名, 但係一直都找不到機會去試, 今晚在中環附近食飯.就被我遇上了它可能已經係下午6時打後.沒有人龍.可以慢慢揀.問吓員工有什麼推介….這才係有質素費!我喜歡店內裝橫,所有食品放咗前面…一目了然!那食物香味深深吸引我.當然它們買相亦十分吸引.食物味道不容質疑….對我來講享受購物過程同樣重要❤️
食物味道不容質疑….對我來講享受購物過程同樣重要❤️
  • 牛角包
2021-08-03 4665 瀏覽
夏日熱辣辣都專登走過黎潮聖🥵好彩系平日下午唔使排隊❤️🦄 Sourdough Egg Tart $12🦄 評分: 9/10拎上手已經聞到蛋撻好香😽撻皮勁酥脆 同普通酥皮蛋撻係兩種感覺 類似丹麥酥嘅外層口感更加豐富 🥧好似焦糖布甸嘅質地 濃郁嘅蛋奶牛油香🧈好滑身🤤🤤 試完一個即刻買多半打番屋企😹😹 希望下次試到即岀爐既🤫外賣既一定要焗番熱黎食呀!!!🦄 Strawberry Vanilla Danish $36🦄 評分: 6/10買既時候應該已岀爐一段時間 接近凍哂 入口唔酥脆淋淋地 反而啲士多啤梨幾甜 中間既cream偏甜但因為唔多所以👌🏼 外型的確好靚好吸引😽🦄 Chocolate Hazelnut Doughnut $38🦄 評分: 7/10食落感覺面層既Nuts同啲朱古力唔系好夾🤨 仲邊咬邊跌🤦🏻‍♀️ 不過個doughnut好軟綿綿👏🏻中間有大量既朱古力醬爆出黎 太多有啲膩🤏🏻 share比較好! 整體系個包好食 啲朱古力醬同面頭既朱古力都麻麻地🤨🤨
夏日熱辣辣都專登走過黎潮聖🥵好彩系平日下午唔使排隊❤️

Chocolate  hazelnut  doughnut

下午茶
Chocolate  hazelnut  doughnut
2021-07-31 473 瀏覽
🐽今次黎到中環挭係要試下長期大排長龍,由前四季酒店餅廚Greg主理既餅店Bakehouse試下係咪真係名乎其實咁「把炮」啦,一於買最招牌既酸種蛋撻同牛角包黎試下!酸種蛋撻 $12 (🧡🧡🧡🧡🤍)​ 必食!!!睇相就知撻皮非常鬆軟,薄薄嘅牛角酥皮配上嫩滑香甜的蛋漿,口感外脆內軟,以葡撻黎講可媲美澳門某某出名餅店!喜愛葡撻既讀者黎到一定要買黎試試!!牛角包 $20(🧡🧡🧡🤍)酥皮酥脆鬆軟,咬落去啖啖牛油香!但對比起食蛋撻果陣嘅驚為天人,牛角包則相對上失色不少!建議大家未幫襯過既都可以買黎食下,強推酸種蛋撻!如果喜愛食牛角包的讀者,建議亦可試下同以牛角包聞名既「品穀」,我覺得它的牛角包更為出色。(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​環境 :(外賣自取)價錢:🧡🧡🧡🧡味道:🧡🧡🧡🧡抵食指數:🧡🧡🧡🧡⁣⁣​

酸種蛋撻 $12 (🧡🧡🧡🧡🤍)​ 必食!!!

牛角包 $20(🧡🧡🧡🤍)

(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​
環境 :(外賣自取)
價錢:🧡🧡🧡🧡
味道:🧡🧡🧡🧡
抵食指數:🧡🧡🧡🧡
⁣⁣​
2021-07-24 657 瀏覽
小編終於朝聖成功,一嘗食到人氣酸種蛋撻sourdough egg tart同牛角包croissant 🥐蛋撻外層係一層層嘅牛角酥皮,蛋漿好滑,表面微微焦白,食落有點像葡撻又有點像焦糖燉蛋,吃完一個就即刻好想吃多一個。牛角包表面香脆內軟,牛油味重而不膩,空氣感十足。

牛角包表面香脆內軟,牛油味重而不膩,空氣感十足。
2021-07-21 585 瀏覽
之前買過sourdough,酸種麵包唔係好重酸味,煙韌得嚟有啲似法包嘅硬度,seeded sourdough最香,honey oat甜而且差啲香味。seeded sourdough加牛油煎香煎脆,再加炒滑蛋,真係blue monday都變happy monday*Mushroom Quiche $38一定一定要焗熱食,批邊焗到少脆,批底好難焗到脆卜卜,但至少唔會濕漉漉未熟咁樣,餡好足料,有層次感,蘑菇,芝士,quiche本身嘅filling,好似仲有切條洋蔥,蘑菇味最出,每啖都有驚喜。Cheese danish $26賣相醜到阿媽都唔認得💩酥皮無論即日食,定第二日食,都一定要焗翻熱焗翻脆嚟食。面頭芝士夠多,我估係巴馬臣芝士,鹹香味十足,唔係啲假芝士醬味。焗完脆脆地,食完成件衫都係碎,酥皮牛油香差啲,個紙袋都有啲油嘅印,酥皮一定會油油地,但唔會膩到食唔晒。
Mushroom Quiche $38
Mushroom  Quiche

Cheese danish $26
Cheese  danish
2021-06-30
外賣自取
Mushroom  Quiche
Cheese  danish
人氣烘焙店 - Bakehouse 其實都去過幾次,不過位於中環蘇豪區的分店則是第一次去。啡紅色磚牆~一眼就認到!但這邊就沒有堂食的位置囉星期日6點逛完街後再來,不用排隊~而且這間營業到晚上9點✦ Strawberry Vanilla Danish ($36) - 這個是店員推薦的 看貌相也頗吸引就決定買來吃士多啤梨看起來那麼紅以為會是甜,誰知酸酸的這反倒襯托出帶甜味酥皮的滋味 (笑)再加上Vanilla吉士和開心果碎,不論在口感還是味道上都很豐富呢✦ Sourdough Egg Tart ($12) - 不用說這蛋撻基本上就是每次我會在這間必買的。超鬆軟且牛油味濃的蛋撻皮與滑溜且焦糖香甜的燉蛋 ~吃完一個超滿足~但也很邪惡就是囉
人氣烘焙店 - Bakehouse 其實都去過幾次,
不過位於中環蘇豪區的分店則是第一次去。
啡紅色磚牆~一眼就認到!但這邊就沒有堂食的位置囉
星期日6點逛完街後再來,不用排隊~而且這間營業到晚上9點

這個是店員推薦的 看貌相也頗吸引就決定買來吃
士多啤梨看起來那麼紅以為會是甜,誰知酸酸的
這反倒襯托出帶甜味酥皮的滋味 (笑)
Strawberry Vanilla Danish

Sourdough Egg Tart ($12)
不用說這蛋撻基本上就是每次我會在這間必買的。
超鬆軟且牛油味濃的蛋撻皮與滑溜且焦糖香甜的燉蛋 ~
吃完一個超滿足~但也很邪惡就是囉
2021-07-18
其他
Strawberry Vanilla Danish
2021-07-19 730 瀏覽
朋友知道我喜歡有心造食物的廚師發了雜誌的報導,六星級酒店麵包師自立門戶,朋友說他嘗試過整體所有食物員工裝修全部的配合都是完美.如此高格調的評語令我產生好奇心,故此一探有心的食物製造者究竟龍與鳳.一如報道門口排了長龍大概有幾十人,對面的西餐廳門面冷清形成強烈對比,可見有心製造的吸引力量之別.當中所有產品都值得一試價錢親民,門面樸實不做作,能夠知道廚師的心態是希望良好的產品有更加多人享用.謙卑的人是最強大.當中酥皮蛋撻的卡底值得一提非常鬆脆就算有油都不會浸淋,而且他的蛋餡料creamy豐厚多層次,甜味的釋放時間準確,配合鬆脆的餅底非常吻合. 美味程度並非有兩眼發光的驚喜而上癮.但整體高質素而非常平衡這種平衡是長存的黃金之道這種有心是長存的黃金之道.

這種平衡是長存的黃金之道
這種有心是長存的黃金之道.
下午茶
  • Egg  tart
2021-07-09 526 瀏覽
其實本身係蛋撻愛好者,但我係鍾情牛油皮蛋撻,Bakehouse主理廚師將做牛角包的技術用在做葡撻撻皮之上,就出品左呢款風摩ig嘅酸種蛋撻雖然我買嘅時候唔係剛剛出爐,不過佢絕對值得一試,蛋撻皮酥脆有層次,撻底唔會塌左一pat pat!咬落去仍然聽到酥皮嘅嗦嗦聲,蛋漿充滿蛋香,整似法式焦糖燉蛋,滑捋捋嘅蛋漿加上酥脆嘅撻皮,兩種口感喺口腔融合,食落真係有一份滿足感~Bakehouse嘅牛角包🥐都非常出名可惜我買嘅呢一次個佢塌左,咬落去靭左,咁係唔係代表佢唔好食呢?係呀,呢一刻係麻麻呀~其實咬開睇得出佢包內蜂巢十分靚,靭左 但都非常挺身!我無必要因為自己唔喺佢出佳出爐時段買而評論佢名過於實如果擺左喺袋焗一輪都同新鮮出爐一樣,咁出爐麵包就無人排啦!下次希望買嘅時間啱啱好,咁就試到佢最佳食用狀態~另外重買左個scone, 上網睇大部份人覺得買走食麻麻,我決定帶佢回家翻熱慢慢食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
其實本身係蛋撻愛好者,但我係鍾情牛油皮蛋撻,
就出品左呢款風摩ig嘅酸種蛋撻

雖然我買嘅時候唔係剛剛出爐,不過佢絕對值得一試,
蛋撻皮酥脆有層次,撻底唔會塌左一pat pat!
咬落去仍然聽到酥皮嘅嗦嗦聲,
蛋漿充滿蛋香,整似法式焦糖燉蛋,
滑捋捋嘅蛋漿加上酥脆嘅撻皮,兩種口感喺口腔融合,
食落真係有一份滿足感~

Bakehouse嘅牛角包🥐都非常出名
可惜我買嘅呢一次個佢塌左,咬落去靭左,
咁係唔係代表佢唔好食呢?
係呀,呢一刻係麻麻呀~
其實咬開睇得出佢包內蜂巢十分靚,靭左 但都非常挺身!
我無必要因為自己唔喺佢出佳出爐時段買而評論佢名過於實
如果擺左喺袋焗一輪都同新鮮出爐一樣,咁出爐麵包就無人排啦!
下次希望買嘅時間啱啱好,咁就試到佢最佳食用狀態~

另外重買左個scone, 上網睇大部份人覺得買走食麻麻,
我決定帶佢回家翻熱慢慢食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2021-07-05 515 瀏覽
行行下街見到一間外型好簡潔嘅麵包舖,定睛一看,原來係大名鼎鼎嘅bakehouse!見冇人排隊,就知自己終於有機會試下呢間名店啦(要排長龍就咪啦)。牛角包$20鬆脆好食,但唔至於好驚喜。葡撻$18個皮比坊間嘅葡撻多層,所以好鬆脆。蛋漿飽滿,好難唔好食。不過老實講,唔至於咁受吹捧。Pretzel 🥨麵團都算鬆軟,表皮有啲鹽粒,不俗。整體嚟講冇大家吹捧得咁出色,呢個價位我覺得交出呢種貨都正常。

牛角包$20
鬆脆好食,但唔至於好驚喜。

葡撻$18

Pretzel 🥨
麵團都算鬆軟,表皮有啲鹽粒,不俗。

2021-06-26 880 瀏覽
灣仔嘅分店幫襯過好多次,今日經中環行上去望下,中環嘅街道比較窄同斜,沿途見倒一位婆婆話唔夠力行,叫我扶佢,我就諗唔知50年後嘅我仲行唔行倒呢條路呢!(雖然唔知有無咁長命😅)同灣仔一樣都係紅磚嘅外牆,不過就無堂食,同灣仔一樣都係好多人排隊,即使今日都幾大雨🌧(可能無雨仲多人), 一個人pack ,一個人收錢,payment 同樣方便,收八達通,visa…💳食過牛角包,蛋撻……今次試sausages roll 同walnuts fiv rye .《sausages roll》 38唔大個嘅,面有啲香草同黑芝麻,有別於一般腸仔包腸係喺中間,係擺側邊嘅,包係酥皮,一邊成臘腸卷形,另一邊係長方形,自己親手做過酥皮,手工多好花時,🥐相比之前食過嘅牛角包呢個花巧得嚟又無咁吸引,可能香草太多,蓋過咗麵包香同酥皮層次。《walnuts fiv rye 》36幾大個,店舖幫我切咗件👍,看上去好硬嘅包,擺上手其實又唔係太硬, 合桃有益又香,攞嚟做麵包幾好,除咗合桃仲有提子乾,外脆內軟,唔錯唔錯😍。

《sausages roll》 38

《walnuts fiv rye 》36

2021-06-26
5 分鐘 (外賣自取)
早餐
2021-06-21 1010 瀏覽
𝘽𝙖𝙠𝙚𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚 🍞Even I am not a bread lover,Bakehouse always can surprise me 🍞🥚Sourdough Egg Tart酥皮層次豐富 蛋香味浪郁口感好似布丁軟軟的 又足料 ☺️暫時幫我止到番唔到澳門食葡撻既癮🍎Apple Crumble Danish同樣用左牛角包既做法 一層層層與層之間裝滿粒粒蘋果同Custard cream完全唔係平時係其他地方食到既人工蘋果醬咁🍓Strawberry Vanilla Danish牛角包既做法 一樣唔油 又有滿滿的vanilla cream filling. 偏向重奶味d.每隔一排就會碌去食下每次都會期待試下咩新野呢☺️-📍𝘽𝙖𝙠𝙚𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚G/F, Asiarich Court, 5 Staunton Street, Central
𝘽𝙖𝙠𝙚𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚 🍞

Even I am not a bread lover,
Apple Crumble Danish and Sourdough Egg Tart

🥚Sourdough Egg Tart

🍓Strawberry Vanilla Danish

每隔一排就會碌去食下
每次都會期待試下咩新野呢☺️
📍𝘽𝙖𝙠𝙚𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚
15 分鐘 (外賣自取)
Apple Crumble Danish
  • Sourdough Egg Dough
2021-06-15 528 瀏覽
Bakehouse 網址: https://s.openrice.com/QrbS0SdCA00~uXSHzAw地址: 中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖=====================Sourdough egg tart and crossiant is signature .Checked that first round egg tart is 8am,wake up early and decided to buy one for breakfastSourdough egg tart only $12 , pastry full of butter sour and pastry is light and many layer.The egg filling taste sweet and overbaked a little bit . Really fantastic and worth the price.Will gonna try the crossiant next time
Bakehouse

地址: 中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖
=====================

2021-06-06 597 瀏覽
☞ 曾經去過灣仔店,見到條隊都嚇一嚇無去排🤣唔明白點解買個蛋撻牛角包都要排隊(我係好唔鍾意企定定排隊的,餐廳通常都會book定👀) 有日平日晏晝5點左右去中環分店,竟然見到只有5-6個人排緊隊!咁就買咗幾個蛋撻試吓😋.🍴Sourdough Egg Tart($12)/ 佢係好似葡撻嘅口感!出面好多層嘅酥皮,我呢啲唔太鍾意食酥皮嘅人都覺得好唔錯~ (平時食蛋撻唔會食酥皮,呢到有無曲奇皮fans?🤣)/ 個蛋好好好好滑好甜!極度有燉蛋嘅口感,加上面頭嘅焦糖真係好似食緊Crème Brûlée😍/ 整體嚟講係幾好食,都對得住呢個價錢。但係你叫我排半個鐘去買我又覺得唔係咁值,如果排10分鐘內嘅話,我諗我下次都會再買幾個嚟試~😋
🍴Sourdough Egg Tart($12)