2021-09-25 477 瀏覽
Bakehouse 地址: 中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖=====================住附近唔洗排隊都買到新鮮出爐架bakehouse bread Sourdough egg tart 每次都買,個酥皮輕盈好味$20 試了pretzel crossiant twist 是有牛角包架酥香,重牛油味,灑了點鹽巴食到有鹹香味,質地好實身,一條好長好full$38 strawberry danish, filled custard 有vanilla ,custard 偏甜而strawberry是酸夾一起反而剛剛好呢$50cold brew coffee ,glass.bottle 好型
Bakehouse

地址: 中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖
=====================

2021-09-18 295 瀏覽
🤎Calories Well-spent👌🏽#小胖遊中環🐠 —————————————————🔹Sourdough Egg Tart $12I have seen so many comments about it🥧Some said it’s the best in town🥇; while some said it’s a bit over-rated🧐All I can say is the egg tart is better than I expected🤤 and it’s such a satisfying afternoon treat🧡The sourdough base gives this egg tart extra crispiness💪Egg creamy custard complements are not too sweet and the surfaces is a bit caramelized🤎💡即買即食☺️每一口都好幸福(雖然犧牲咗影相,但食物趁熱食更重要‼️)—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌕🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌘🌑🧚🏻‍
🤎Calories Well-spent👌🏽

🥰舒適度:🌕🌕🌗🌑🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌕🌕
♟Overall♟
其實有點似蛋撻同葡撻Crossover🤣
之前有食過牛角包🥐同Scone等包點,不過Sourdough Egg Tart真係最好食😋(熱量花得值得🙆🏻‍♀️)
🧸小確幸係買嘅時候唔使排隊,又有新鮮熱辣辣蛋撻⏲真的超幸運🥺平日灣仔店永遠勁多人的
2021-09-14 315 瀏覽
Sourdough Egg Tart💰$12😈BakeHouse最岀名就一定係佢個蛋撻💛佢個外表好似葡撻咁燒到少少焦🤤Sourdough既外層好酥脆同場好重牛油味好香😝而個蛋味好濃同埋好重蛋香味😬佢個口感有別於酥皮蛋撻😬燒到好焦香個外表好似有啲焦糖香口感豐富😈不過呢間就無堂食得外賣所以大家黎開都記得買半打返去食🍩Chocolate Hazelnut Donut💰$38😈佢入面啲包都好吸引🤤見到佢個Donut🍩好吸引就買左朱古力口味黎試下🍫佢個Donut外表好多糖同埋入面好軟綿綿😝一咬落去個朱古力餡爆哂岀黎不過我就覺得成個食好甜佢個朱古力有啲偏甜
💰$12

🍩Chocolate Hazelnut Donut
💰$38
2021-09-13 321 瀏覽
Bakehouse一直都知道佢哋嘅蛋撻好出名,除咗蛋撻之外仲有牛角包🥐等等唔同類型既🥖🥨🥐🥯🍞咁樣又俾我遇到新鮮出爐蛋撻😍😍又唔係排長龍真係忍唔住買咗同同事分享呀!山長水遠去到中環就梗係唔會放過買佢嘅機會啦!佢嘅蛋撻就算凍咗都仍然係外脆內軟,上面焦糖化嘅口感加埋入邊滑蛋口感🥚最重點係佢嘅酥皮層次豐富!🤤🤤終於明白點解‼️‼️‼️‼️❕之前啲人排一個鐘都要來買佢哋嘅出品啦! 下次真要試吓佢其他唔同類型嘅產品♨️🥐🥯🥨🤤🤤!
Bakehouse

咁樣又俾我遇到新鮮出爐蛋撻😍😍
又唔係排長龍真係忍唔住買咗同同事分享呀!
山長水遠去到中環就梗係唔會放過買佢嘅機會啦!

下次真要試吓佢其他唔同類型嘅產品♨️🥐🥯🥨🤤🤤!
2021-09-11 399 瀏覽
Bakehouse已經hit左一段時間,經常都聽人講要排隊買之前試過係灣仔果間分店買牛角包外賣🥐可能唔係即時食就覺得一般般今次有機會再試埋其他,又幾好食😳🥧Sourdough Egg Tart ($12/1)同平時食既港式蛋撻好唔同,蛋味好香🥚而且蛋撻皮好酥脆👍🥓Cheese Onion Scone ($20/1)朋友介紹我食呢個鹹味Scone我放左2日先食都仲好好食😋食之前用焗爐焗返熱,就好似新鮮出爐咁😍不過芝士味稍為唔係好夠濃🥯Honey Oat Sourdough ($38/1)🫓Walnut & Fig Sourdough ($36/1)第一次試Bakehouse既sourdough,要黎做早餐一流🤤炒隻蛋就已經食得👍想香脆啲食之前用焗爐焗返熱個包仲正🤭Honey Oat sourdough軟身啲,walnut就口感豐富啲各有千秋,2隻都好食!😍
之前試過係灣仔果間分店買牛角包外賣🥐
可能唔係即時食就覺得一般般
今次有機會再試埋其他,又幾好食😳

🥧Sourdough Egg Tart ($12/1)
同平時食既港式蛋撻好唔同,蛋味好香🥚
而且蛋撻皮好酥脆👍

🥓Cheese Onion Scone ($20/1)
朋友介紹我食呢個鹹味Scone
我放左2日先食都仲好好食😋
食之前用焗爐焗返熱,就好似新鮮出爐咁😍
不過芝士味稍為唔係好夠濃
Cheese Onion Scone

🥯Honey Oat Sourdough ($38/1)
炒隻蛋就已經食得👍
Walnut & Fig Sourdough
  • Honey Oat Sourdough
TEA
2021-09-10 303 瀏覽
今日過左黎開餐 朋友約我係呢間專賣烘焙麵包既專門店食下午茶 照例一人一杯咖啡 再諗主食 見到有份幾吸引 酸種多士配牛油果煙肉班尼蛋多士 咁就決定試呢款 班尼蛋 蛋黃醬汁濃香 醬汁濃而唔膩口 配上香滑口感牛油果脆煙肉口感好豐富專業咖啡師調配既咖啡 飲到好濃香中帶果仁味 牛角酥烘到好金黃,一口咬下酥脆如碎片下,每一口充滿牛油香氣評分8/10平均消費$150G/F, Asiarich Court, 5 Staunton Street, Central 灣仔大王東街14號地舖
今日過左黎開餐 朋友約我係呢間專賣烘焙麵包既專門店食下午茶
咁就決定試呢款 班尼蛋 蛋黃醬汁濃香
醬汁濃而唔膩口 配上香滑口感牛油果脆煙肉口感好豐富
專業咖啡師調配既咖啡 飲到好濃香中帶果仁味
牛角酥烘到好金黃,一口咬下酥脆如碎片下,每一口充滿牛油香氣

評分8/10
平均消費$150
 灣仔大王東街14號地舖
2021-09-03 643 瀏覽
Bakehouse嘅蛋撻鼎鼎大名到身為蛋撻愛好者嘅我一定聽過 但係次次去灣仔唔係太長人龍就係冇開🥲今次專程來到位於中環大館隔離嘅分店終於買到😻店內除左蛋撻仲有好多即烤麵包 例如丹麥蘇 scone等等全部都好吸引!但係呢到係冇得堂食架!好少人排隊可以隨時去😙🥧Sourdough Egg Tart💰12渣上手係黏黏嘅感覺 係焦糖嘅觸感😍買完過左一陣食所以唔係熱辣辣 但係咬落蛋漿味都好濃 表面層焦糖脆皮會有偏苦嘅焦糖味但係整體好好味😭酥皮好似千層咁但係絲毫冇油膩感😱可能係焦糖味覆蓋晒!值得一試不過唔知會唔會有更好嘅蛋撻呢🍩Vanilla Custard Doughnut💰32呢個冇食到但係係出面望好飽滿 係fill in雲尼拿cream嘅質感😙會想再試下其他嘅麵包 酥類真係超吸引!!不過都係襯中環冇人排隊個陣去買好🤣📌 Bakehouse (中環)中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖

Sourdough  Egg  Tart

🥧Sourdough Egg Tart
💰12

🍩Vanilla Custard Doughnut
💰32
Vanilla  Custard  Doughnut

📌 Bakehouse (中環)
中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖
2021-08-08
Sourdough  Egg  Tart
Vanilla  Custard  Doughnut
2021-08-29 7553 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5Bakehouse 灣仔本店的cafe我還未有空光顧 (知道仍是要排隊很久喇),知道中環半山已開了分店,雖然只做外賣,也就先去捧場一下吧!🥧🍞🥖曾任職四季酒店的創辦人Grégoire Michaud,其得意之作莫過於是利用已有10多年歷史的自家製酸種麵團,經過反覆摺疊造出多層次的酥皮,再製作出平均日賣2000個的酸種葡撻,當然,還有琳琅滿目、香氣撲鼻的鹹甜包點、餡餅和法式麵包等,簡直是麵包愛好者的天堂 🤩💋 Egg Tart ($12)超人氣酸種蛋撻,size算是港式蛋撻的迷你版大小,外貌又有點像葡撻。我是回家才翻熱來吃的,感覺撻皮有牛角包千層的效果,但口感是半脆半腍的,內餡蛋味香濃帶焦糖味,質感幼滑,甜度剛好 💋 Tropezienne ($38)是南法其中一款特色的鮮奶油餡夾心甜麵包,在類似泡芙麵包的基礎上,內涵包着奶油並以檸檬作點綴,面層再加上香脆的杏仁粒,多款不同層次加起來,口感有趣,味道香甜而不膩💋 Vanilla Doughnut ($38)傳統西式甜
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 Egg Tart ($12)

💋 Tropezienne ($38)

💋 Vanilla Doughnut ($38)
傳統西式甜甜圈,質感夠鬆軟,中間夾着雲呢拿味的忌廉,面層舖上砂糖,整體很有風味

💋 Cheese Onion Scone ($20)
很少吃咸味的鬆餅,這個鬆餅牛油味不俗,滲着淡淡洋蔥和芝士味,整體不會太乾身,口感不錯
Tropezienne
Vanilla Doughnut
Cheese  Onion  Scone
2021-08-22
Tropezienne
Vanilla Doughnut
Cheese  Onion  Scone
2021-08-18 669 瀏覽
上次bakehouse個 Scone帶左返屋企食,買嘅時間已經覺得佢非常完美,外表金黃,而裂口在整個scone中間,份量十足,有女孩手掌心咁大個(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)Scone始終係熱食比較好,我先噴水再用氣炸鍋170度翻熱5分鐘,將個scone活過來了(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)不過屋企無clotted cream,始終都係令佢失色左!喂喂喂~其實搽jam都好食吖~不過我屋企得阿布泰懲罰祭買嘅嵜本果醬重要係milk butter味,雖然好唔夾,但試吓都幾好呀~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)翻熱左嘅scone外表微脆,內裏仍然濕潤,簡單利落就可以分開到整個scone,沒有一枱碎,咬落去外脆內軟,牛油味好香,味道剛剛好,早餐搽上薄薄一層jam,已經係個good morning佢嘅份量做早餐/下午茶剛剛好,當然要飲埋杯咖啡啦☕️呢個價錢有咁嘅Scone,絕對物有所值!難怪果時灣仔店會日日大排長龍啦有心試一定要去堂食呀!
上次bakehouse個 Scone帶左返屋企食,
買嘅時間已經覺得佢非常完美,
外表金黃,而裂口在整個scone中間,
份量十足,有女孩手掌心咁大個(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

Scone始終係熱食比較好,
我先噴水再用氣炸鍋170度翻熱5分鐘,
將個scone活過來了(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
不過屋企無clotted cream,
始終都係令佢失色左!
喂喂喂~其實搽jam都好食吖~
不過我屋企得阿布泰懲罰祭買嘅嵜本果醬
重要係milk butter味,雖然好唔夾,
但試吓都幾好呀~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

翻熱左嘅scone外表微脆,內裏仍然濕潤,
簡單利落就可以分開到整個scone,沒有一枱碎,
咬落去外脆內軟,牛油味好香,味道剛剛好,
早餐搽上薄薄一層jam,已經係個good morning
佢嘅份量做早餐/下午茶剛剛好,當然要飲埋杯咖啡啦☕️

呢個價錢有咁嘅Scone,絕對物有所值!
難怪果時灣仔店會日日大排長龍啦
有心試一定要去堂食呀!
2021-08-12 693 瀏覽
每次經過bakehouse都大排長龍,究竟值不值得一試呢?中環分店位於半山腰,平日下午人流稀少,不需要排隊。今次買了千層焦糖葡撻、牛角包🥐和冬甩🍩,冬甩🍩不值一試,太甜膩,牛角包🥐可以一試,層次分明,不是一口空氣,千層焦糖葡撻$15件,小小一個,很迷你,邊位也沒過分講究,隨手捏一捏。不過建議趁熱食,蛋漿香軟細滑,蛋味頗突出,看出用料較一般蛋撻有心思。不用排隊的話可以一試,如果要排至少15分鐘或以上,我就沒耐性啦哈
每次經過bakehouse都大排長龍,
究竟值不值得一試呢?

中環分店位於半山腰,
平日下午人流稀少,
不需要排隊。

今次買了千層焦糖葡撻、牛角包🥐和冬甩🍩,

冬甩🍩不值一試,太甜膩,

牛角包🥐可以一試,層次分明,不是一口空氣,

千層焦糖葡撻$15件,小小一個,很迷你,

邊位也沒過分講究,隨手捏一捏。
不過建議趁熱食,蛋漿香軟細滑,
蛋味頗突出,
看出用料較一般蛋撻有心思。

不用排隊的話可以一試,
如果要排至少15分鐘或以上,
我就沒耐性啦哈
下午茶
我終於買左黎食啦😌因為本身係麵包控🥐🍞🥖🥨,特別係酸種🤪所以一直去親都係買ᏚᎾᏌᎡᎠᎾᏌᏩᎻ ᏴᎡᎬᎪᎠ😎今次終於🛒買酸種蛋撻😛~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 酸種蛋撻 Sourdough Egg Tart ($12) 🥚🥧酥皮鬆脆,個酥層😍牛油味好香😚蛋漿🥚面帶少少🤏🏻焦糖香味,奶味都重🥛重點係好滑滑滑滑滑滑🧏🏻‍♀️又唔會好甜🥰.💁🏻‍♀️雖然係可以ᏢᎡᎬ-ᎾᎡᎠᎬᎡ,之後返去拎🥡但係行入去就即刻買到🛒,特別興奮🎉🎉💁🏻‍♀️無論你平時幾鍾意食曲奇皮 / 港式酥皮都好,依個完全唔同感覺,依個💯係必食❣️.~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🔺15年酸種天然發酵💯🔺第1次去中環店,係ᏚᎾᎻᎾ區,好易搵👏🏻🔺同樣係啡紅色🤎❤️磚牆,好多人買到蛋撻都會係門口打卡📷📸🔺開到21:00🕘,放工先去買都仲得💼~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•
我終於買左黎食啦😌
因為本身係麵包控🥐🍞🥖🥨,特別係酸種🤪
所以一直去親都係買ᏚᎾᏌᎡᎠᎾᏌᏩᎻ ᏴᎡᎬᎪᎠ😎
今次終於🛒買酸種蛋撻😛

酥皮鬆脆,個酥層😍牛油味好香😚
蛋漿🥚面帶少少🤏🏻焦糖香味,奶味都重🥛
重點係好滑滑滑滑滑滑🧏🏻‍♀️又唔會好甜🥰
酸種蛋撻 Sourdough Egg Tart
酸種蛋撻 Sourdough Egg Tart

💁🏻‍♀️雖然係可以ᏢᎡᎬ-ᎾᎡᎠᎬᎡ,之後返去拎🥡
但係行入去就即刻買到🛒,特別興奮🎉🎉
💁🏻‍♀️無論你平時幾鍾意食曲奇皮 / 港式酥皮都好,
依個完全唔同感覺,依個💯係必食❣️
🔺15年酸種天然發酵💯
🔺第1次去中環店,係ᏚᎾᎻᎾ區,好易搵👏🏻
🔺同樣係啡紅色🤎❤️磚牆,好多人買到蛋撻都會係門口打卡📷📸
🔺開到21:00🕘,放工先去買都仲得💼
2021-08-10 414 瀏覽
早排見到好多foodie都有介紹bakehouse 嘅蛋撻搞到我都心思思想試下🤤上次夜晚去開中環賣晒🥺今次weekend去都要大排長龍 認真超人氣😛.🌟Sourdough Egg Tart ($12@1)蛋撻嘅外表同平日港式嘅唔同反而覺得同歐洲嘅葡撻有幾分相似味道亦都冇令我失望!🥰 中間嘅蛋香甜幼滑 食落亦都有d似葡撻 而撻皮口感做到半脆半腍個人覺得有d似牛角包 真係好好味😚.難得出去排隊買到 所以我都一次過買多幾個返屋企同家人分享我覺得凍咗嘅蛋撻冇咁好食 所以記得整返熱先食啊~🔥
早排見到好多foodie都有介紹bakehouse 嘅蛋撻
搞到我都心思思想試下🤤
上次夜晚去開中環賣晒🥺
今次weekend去都要大排長龍 認真超人氣😛

🌟Sourdough Egg Tart ($12@1)

蛋撻嘅外表同平日港式嘅唔同
反而覺得同歐洲嘅葡撻有幾分相似
味道亦都冇令我失望!🥰 中間嘅蛋香甜幼滑
食落亦都有d似葡撻 而撻皮口感做到半脆半腍
個人覺得有d似牛角包 真係好好味😚

難得出去排隊買到 所以我都一次過買多幾個返屋企同家人分享
我覺得凍咗嘅蛋撻冇咁好食 所以記得整返熱先食啊~🔥
2021-08-10 348 瀏覽
#今次終於都輪到我食啦😍#神級蛋撻成日都見到朋友放閃✨,依間出晒名蛋撻好食嘅Bake house🥐🍞,講到之前要排隊🧍🏻‍♀️🧍🏻‍♀️🚶🏻‍♀️排成個鐘都未必買到! 今次我哋好好彩,去咗中環店,星期六中午排咗10分鐘都唔使😆😆😆😆😆一場嚟到梗係要買多幾款, 🥧SOURDOUGH EGG TART$12最出名嘅酸湯種蛋撻 ,我哋買咗六個半打,真係好食,外皮超脆,蛋漿係葡撻口味,甜甜哋帶點焦糖味。昕昕話要encore但係我唔俾🤣🤣🥯🍓 Strawberry vanilla Danish $36即刻食外皮都仲有少少脆同帶點甜甜哋,吉士醬唔會太流,可惜彤彤唔鍾意😂,不過佢食晒上面啲士多啤梨🍓,係好新鮮。上面有啲開心果碎,賣相好吸引。🥐🧀🥓 Ham and cheese croissant $34個 #牛角包 冇想像中咁好食,牛角包都係K11嗰間C字頭好味。不過佢嘅芝士味都係好香濃,包底仲黐住咗啲脆卜卜嘅芝士,都幾好味係行去 Bake House嘅途中, 會經過斜板樓梯( sorry , 媽媽我唔記得咗係咩名😂,應該係好出名嘅石板街)打卡真係唔錯,所以路過我哋都影咗張相,仲有沿途好多唔同嘅建築物,都
#今次終於都輪到我食啦😍
#神級蛋撻

🥧SOURDOUGH EGG TART$12

係行去 Bake House嘅途中, 會經過斜板樓梯( sorry , 媽媽我唔記得咗係咩名😂,應該係好出名嘅石板街)打卡真係唔錯,所以路過我哋都影咗張相,仲有沿途好多唔同嘅建築物,都好有特色。仲會經過 #大館,近期彤彤昕昕好多遊戲盒都係佢嘅主題。 可惜媽媽嘅眼中只有Bake House,🤣同埋趕時間要去下一個興趣班,所以只係影咗幾張相。

大家如果都想去Bake House朝聖, 都可以安排埋落去作為一天嘅行程👍🏻👍🏻 又或者去大館玩,經過去買返個蛋撻😂。
2021-06-19
10 分鐘 (外賣自取)
  • Sourdough  Egg  Tart
2021-08-10 398 瀏覽
🥐Bakehouse出名酸種蛋撻🥧推薦程度:⭐️⭐️⭐️⭐️今日去到竟然得兩三個人排隊!😳諗都冇諗狗衝左入去買Sourdough Egg Tart $12好食過KFC😂🥚蛋有焦糖香,食落唔係滑,反而係好似布甸嘅口感🍮🧈酥皮唔算好重牛油香,而且有啲分布得唔平均🥲個人覺得今次蛋撻焗得濃咗d
🥐Bakehouse出名酸種蛋撻🥧
推薦程度:⭐️⭐️⭐️⭐️
今日去到竟然得兩三個人排隊!😳諗都冇諗狗衝左入去買
Sourdough Egg Tart $12
好食過KFC😂
🥚蛋有焦糖香,食落唔係滑,反而係好似布甸嘅口感🍮
🧈酥皮唔算好重牛油香,而且有啲分布得唔平均
🥲個人覺得今次蛋撻焗得濃咗d
2021-08-07 298 瀏覽
人生不如意事十常八九,小編又一次經歷失敗,無緣吃到人氣蛋撻同牛角包。😭😭😭唔想空手而回,最後買返個Matcha cream doughnut,彌補再次受到打擊嘅脆弱心靈💔。抹茶冬甩裡面抹茶醬都算多,夠抹茶味又夠creamy,但價錢的確係有少少貴,試一次無妨。