2008-05-03 22 瀏覽
第二次黎呢度 ! 對上果次已係兩年前了 !今次都唔差...全晚最正就係 芝士菠菜蝦至唔掂係炸雞卷, d肉老過你阿媽豬肉雲吞 也不好味如果想靜靜傾下計呢度唔太岩, 因為有 live band 好嘈 ...
第二次黎呢度 ! 對上果次已係兩年前了 !今次都唔差...

全晚最正就係 芝士菠菜蝦

至唔掂係炸雞卷, d肉老過你阿媽

豬肉雲吞 也不好味

芝士菠菜蝦
牛柳
炸雞卷
豬肉雲吞
芝士菠菜蝦
牛柳
  • 牛串燒
Balalaika 20080403星期四晚, 我又和Honey 去尖沙咀食dinner. Honey 為我選了Balalaika 這間Russian style restaurant. 我們都未試過俄國菜, 而且openrice的食評都不錯, 所以我都抱有一些期望. Book 了7pm, 我們大約7:15pm到達餐廳, 被安排到一張四人桌(好像很少二人桌). 大約8pm, 餐廳才滿座.我們order 了兩款小食& 兩款主菜:1)Mushrooms & Onion Russian Bread($15)~ 麵包又軟又香, 暖暖地, 幾好食. 但是$15 一個小小的麵包都有d貴. 2)Crispy Pancake($65)~ 其實是兩條炸魚手指, 味道一般, 沒有特別.3)果仁炆牛面頰Veal Cheek Stew($135)~ 有d似食酥皮湯的感覺, 連炒飯和麵包Cover蘸汁食, 幾好食& 幾特別, 好飽. 牛面頰可以腍d會更好食, 4)Seafood Angel hair Pasta ($125)~ 哈哈~ 我好鍾食天使麵,有兩隻炸大虾和炸墨魚圈~好食, 白汁好香滑, 十分
Balalaika 20080403

我們order 了兩款小食& 兩款主菜:

4)Seafood Angel hair Pasta ($125)~ 哈哈~ 我好鍾食天使麵,有兩隻炸大虾和炸墨魚圈~好食, 白汁好香滑, 十分之好味道!

飯後我和Honey走進Vodka Bar 拍照, 我們都穿上一黑一白的fur, 好得意又好玩^^!. "大雪櫃"裡是負20度, 真係好凍>.<@

是晚, 餐廳內有一位俄國男人為食客演奏出輕鬆的音樂, 可能我們不太懂欣賞, 反而覺得有d 噪.

總括而言, 餐廳食物味道一般, 份量ok大, 會吃飽的, 價錢有d 貴. 氣氛幾好, 可能較適合一大班朋友聚會.
笑面是給天使麵和"大雪櫃" 的^u^

2008-03-29 6 瀏覽
朋友提議試下俄羅B菜~~就到了諾士佛臺這裡.坐下來,首先點了俄羅斯特飲, 我點了RUSSIAN MANGO CRUSH (有VODKA, FRESH MANGO, LYCHEE SYRUP), 朋友點了RUSSIAN WATERMELON CRUSH (有VODKA, WATERMELON, MINT LEAVE, BRANBERRY JUICE, APPLE JUICE), 幾好飲~~頭盤一冷一熱. 鴨肝醬煙鴨胸配梅爾巴全麥吐司(smoked duck Brest and liver pate with melba toast). 鴨肝醬味道很香, 梅爾巴全麥吐司脆脆的, 想一食再食俄羅斯豬肉水餃(Pelmeni- Siberian dumpling with pork meat). 外觀和中式水餃差不多, 味道普通了一點.主菜是:果仁炆牛面頰(veal cheek stew with nuts), 配一大碟炒飯加俄式麵包Cover. 牛面頰幾腍, 炒飯和麵包Cover蘸汁食, 超正超飽!俄羅斯胡荽三文魚鱈魚餡餅(Kulebyaka: Russian fish pie with
朋友提議試下俄羅B菜~~就到了諾士佛臺這裡.

頭盤一冷一熱.

主菜是:

俄羅斯胡荽三文魚鱈魚餡餅(Kulebyaka: Russian fish pie with salmon, black cod, rice and coriander). 好大舊, 幾好味, 不過好似乾身了一點

很飽. 什麼甜品也吃不下了.
2008-03-25
看過下面的食評後, 帶著一點期望去balalaika食飯, 去到的第一個感覺, 已經沒有叫人失望啦! 裡面的裝修真的有一點身在歐洲的感覺, 木製的長檯+長凳, 不錯! 食物方面, size 比較小, 不過, 味道也不錯, 我們點了個二人餐, 包括兩個main dish, 湯, 頭盤, 甜品等, main dish有大蝦, 鴨胸, 大蝦不錯, 不過鴨胸就老了一點點, 之後我們再叫了pancake, 三文魚小鍋, 三文魚小鍋很好吃! 配飯吃很好! 不過飯的分量多一點更好! 這餐埋單用了parrot group member card + BEA credit card 優惠, 每人$164, 這個價錢有這樣的環境, 真的不錯!順帶一提, 這裡還有一個很美的廂房, 不過要book, 可以容納10人左右, 不像人家騷擾的話, 可以考慮book 這個房!
2008-03-08 7 瀏覽
又係放左工之後去食野既一篇=]上年都想食呢間野,不過到今年先真正入去食*當日既廚師推介其實唔差,我見到有鵝肝配紅莓汁.......不過,話明食Russian野嘛,況且又唔係咩特別日子,都係食返傳統野算。想叫俄式雲吞做頭盤,但Waitress話我本身已經叫左果仁炆牛面額,有俄式麵包Cover兼有炒飯跟底,一個人肯定食唔晒,當然,佢所言非虛啦=]個飯第一啖感覺係OK甜既(?!),不過後來就冇咁既感覺* 而個牛就真係好滑=]另外,個Cover應該蘸汁食會更正=]既然冇叫頭盤,都應該叫個甜品=]因今日沒Souffle出既緣故揀左Tiramisu*Cheese Creamy之餘整體感覺都Smooth,唔差呢=]
又係放左工之後去食野既一篇=]

上年都想食呢間野,不過到今年先真正入去食*
當日既廚師推介其實唔差,
我見到有鵝肝配紅莓汁.......
不過,話明食Russian野嘛,況且又唔係咩特別日子,
都係食返傳統野算。

想叫俄式雲吞做頭盤,但Waitress話我本身已經叫左
果仁炆牛面額,有俄式麵包Cover兼有炒飯跟底,
一個人肯定食唔晒,當然,佢所言非虛啦=]

個飯第一啖感覺係OK甜既(?!),
不過後來就冇咁既感覺* 而個牛就真係好滑=]
另外,個Cover應該蘸汁食會更正=]

既然冇叫頭盤,都應該叫個甜品=]
因今日沒Souffle出既緣故揀左Tiramisu*
2008-03-04 19 瀏覽
頭盤拼盤俄羅斯豬肉雲吞煙三文魚黑森林土腿拼沙樂美腸薯仔沙律俄羅斯麵包(磨菇) 我最欣賞個俄羅斯磨菇麵包,熱辣辣!好味! 古法醃喜靈魚甜菜汁喱個沙律超正,酸酸哋,幾開胃!我好鍾意食喜靈魚架!牛尾羅宋湯/ 蔬菜羅宋湯個湯好濃,好飲,夠酸,料多,正!送上枱時,面頭會有少許酸忌廉,必須攪抣,令整個湯口感更佳! 龍蝦天使麵天使麵夠幼滑,加埋忌廉汁,一流!龍蝦肉質爽口多肉,好味! 牛肉串燒配蕃茄侍應拿出一串牛肉串燒,全場侍應會拍掌及大叫:「Shashlik!」當串燒送到客人面前,餐廳會隨關燈光並在串燒淋上伏特加酒及點火,好得意! 會有一男一女表演者拿出得意小樂器給客人伴奏,兩人唱出俄國小曲,氣氛很好!甜品俄羅斯布甸外層係手指蛋糕,裏面係軟滑布甸!口感唔錯!

頭盤拼盤
我最欣賞個俄羅斯磨菇麵包,熱辣辣!好味!

古法醃喜靈魚甜菜汁
喱個沙律超正,酸酸哋,幾開胃!我好鍾意食喜靈魚架!

牛尾羅宋湯/ 蔬菜羅宋湯
個湯好濃,好飲,夠酸,料多,正!
送上枱時,面頭會有少許酸忌廉,必須攪抣,令整個湯口感更佳!

龍蝦天使麵
天使麵夠幼滑,加埋忌廉汁,一流!龍蝦肉質爽口多肉,好味!

牛肉串燒配蕃茄

甜品
俄羅斯布甸
外層係手指蛋糕,裏面係軟滑布甸!口感唔錯!

2008-02-29 2 瀏覽
尋晚同媽咪帶左囡囡一齊去呢間朋友推介既俄菜餐廳試試. 一入到諾士佛臺, 巳經比佢成條街既氣氛感染, 呢條街食野既氣氛真係同出面既好唔同. 我地經過好多店鋪都未搵到10號, 呀囡有d心急咁問: 媽咪, 我地唔係去呢間咩? 好喇, 終於搵到喇, 雖然等lift既時間都要幾耐~ 不過lift門一打開, 我地就聽到有人o係喥玩音樂, 呀囡就笑笑口咁望到實果兩位外國人士喇~ 而我地一坐低果陣呀囡竟然問我: 媽咪, 我地唔係出去跳舞咩? 跟住我同媽咪都笑笑咁叫佢自己出去跳啦~ 當然佢咁怕羞係無做到架啦~ 不過佢全程食野都只係望到實呢兩位外國人士. 好喇, 講返d野食先~ 其實我地都唔係叫左好多野食, 因為始於得我地三個人食~ 我地叫左佢個廚師推介既, 鱘龍魚子醬with pancake既野, 一份牛柳串燒, 一個海鮮天使麵, 兩個唔同菜既麵包, 同一杯有酒精同一杯無酒精既飲品. 全部野食裡面呀囡只係鐘意食魚子醬with pancake, 因為佢可以自己將d蛋黃碎同蛋白碎+魚子醬咁+落塊pancake喥, 但得果5塊既pancake, 佢就覺得唔夠lor, 但其實呢個菜都幾貴下, 所以佢有要求我地叫
好喇, 講返d野食先~ 其實我地都唔係叫左好多野食, 因為始於得我地三個人食~ 我地叫左佢個廚師推介既, 鱘龍魚子醬with pancake既野, 一份牛柳串燒, 一個海鮮天使麵, 兩個唔同菜既麵包, 同一杯有酒精同一杯無酒精既飲品. 全部野食裡面呀囡只係鐘意食魚子醬with pancake, 因為佢可以自己將d蛋黃碎同蛋白碎+魚子醬咁+落塊pancake喥, 但得果5塊既pancake, 佢就覺得唔夠lor, 但其實呢個菜都幾貴下, 所以佢有要求我地叫多個比佢, 我地都叫佢試其他野食好過~ 跟住就係兩杯飲品送上喇, 媽咪果杯係一杯有士多啤梨, 仲有d唔記得係咩burry既汁, 我試過, 味道較得岩岩好, 真係幾好飲~ 我果杯就係d vooka with orange juice既野, 都幾好飲~ 跟住上左兩個麵包, 呢款麵包都係我朋友極力推介既, 試過覺得都ok, 又唔算係十分好食~ 跟住好快就上左著火既牛柳串燒喇~ 我留意到呢間餐廳好得意, 佢每上一串串燒比任何一顧客果陣佢都會點火, 跟住拍火掌, 等果顧客pay attendtion既, 呀囡緊係睇到眼都大曬啦~ 伴住呢個串燒, 有一味芝士菠菜蝦, d芝士好creamy, 好滑, 真係無得彈架~ 而d牛真係燒得岩岩好, 勁好食~ 但呀囡平時唔食慣西餐, 所以唔係咁喜歡~ 跟住我地就plan好叫多個天使麵比呀囡啦~ (其實佢都無咩點食) 呢個麵真係好creamy, d麵係比平時果d幼身既, 好好味架~ 本來我地黎果時係plan左要食cake既, 但由於呀囡咩都唔肯食既關係, 佢果份要我同媽咪食埋~ 搞到我地再食唔落cake了, 唯有下次再試啦~
仲要提一提就係食食下野果陣果兩位玩音樂既外籍人仕, 佢地會走到顧客既邊pass d小樂器比果張既顧客一齊玩架, 十分開心~
2008-01-30 6 瀏覽
前幾天女朋友生日決定和她到俄羅斯餐廳一嚐俄羅斯菜店面面積不算大, 但頗有特色, 還有俄羅斯男女在唱歌, 氣氛十足, 可惜是周一, 人比較少坐下, 開始點菜, 如下:豬肉俄式面包一客x $15芝士莧菜焗大蝦x $75三文魚pancake x $30薯蓉菠菜雲吞x $55俄式薯蓉牛柳絲x $145火焰雪山x $100豬肉俄式面包: 很熱, 上碟時己切開兩邊, 我和女友吃得很知味芝士莧菜焗大蝦: 芝士太香了, 伴碟的芝士我們吃得一點不淨, 蝦才5只, 但夠大和鮮三文魚pancake: 普通, 但仍算好味薯蓉菠菜雲吞: 賣相普通, 但超好食, 吃完想再吃俄式薯蓉牛柳絲: 普通, 不值145, 算是可以, 肉絲並非內絲, 其實是肉片火焰雪山: 在我叮囑下, 經理安排了俄羅斯人到我們桌邊唱生日哥, 女友很開心, 加上有火的雪糕蛋糕, 完全覺得物超所值
前幾天女朋友生日決定和她到俄羅斯餐廳一嚐俄羅斯菜

坐下, 開始點菜, 如下:

豬肉俄式面包一客x $15
芝士莧菜焗大蝦x $75
三文魚pancake x $30
薯蓉菠菜雲吞x $55
俄式薯蓉牛柳絲x $145
火焰雪山x $100

三文魚pancake: 普通, 但仍算好味
薯蓉菠菜雲吞: 賣相普通, 但超好食, 吃完想再吃

2007-12-29 10 瀏覽
試o左呢度o既x'mas set...因為唔想食buffet~不過呢度o既x'mas set dinner係唔得既,比起平時係較為遜色.因為覺得平時d 串燒好好食.....但set dinner就真係好一般囉~~氣氛好鬼熱鬧....剛一齊o既情侶就可能唔夠romantic了~~haaha

主菜
主菜
d 餅好精緻~~
(非會員)
2007-11-26 5 瀏覽
今晚是我的女朋生日,ㄧ早黄昏就拿了扎花放下等ㄧ陣比驚喜,千叮叫經理安排送花及唱生日歌(因這裡有1ive.之後接了女友,坐下不久点菜+送花;菜單如下:酸X魚沙侓-沙律太碎太酸;磨菰包-包不香又無味;南瓜香腸湯-太糊又不滑;羊排串燒-未食也不聞到S0味,食下更加淡而無味;帶子菠茶-又是淡而無味.最差的就是周边的枱都有生日歌,而我地呢…沒有!I SWEAR THAT I WILL NEVER GO THERE ANYMORE >_<
最差的就是周边的枱都有生日歌,而我地呢…沒有!
>_<
我地一行四個人無訂(木台),去到門口肥哥哥見我地無booking就猶豫左一陣,跟住有一個貌似部長既即刻行過黎招呼我地去一張好寬闊既4人(木台)我地4個人都係第一次幫襯,見到餐牌既食物都諗左一陣都諗唔到食乜,跟住有一個waitress拎住一個"廚師推介"向我地推介左幾樣當日既精選食物,我地就點選左當中既"俄羅斯魚子酥盒"同埋"芒果蝦沙律",跟住再係餐牌點選左幾樣食物俄羅斯麵包- 有4款選擇每個$15,我揀左豬肉包,暖暖地,豬肉鬆軟,好好食俄羅斯素菜羅宋湯- 好普通既一個雜菜湯忌廉南瓜湯- 我個FD平時好鍾意飲南瓜湯,不過佢話呢度個南瓜湯唔好飲俄羅斯魚子酥盒- 呢個我最鍾意,因為賣相好靚,同埋D魚子都好好食芒果蝦沙律- 三隻蝦加多一堆芒果同一條露荀,無乜特別俄羅斯豬肉雲吞- 口感好怪,可能塊皮太"林",同我地平時食既雲吞唔同,不過都唔覺得好食串燒羊肉- 羊肉都係唔夠羶味串燒豬肋骨- 燒得濃左D俄羅斯牛柳伴薯蓉- 個薯蓉係全晚最好食既,牛柳就普普通通啦因為每人平均消費超過$250,所以waitress通知我地可以免費享用甜品buffet呢度D食物好似好一般,不過服務同氣氛都唔錯

俄羅斯素菜羅宋湯- 好普通既一個雜菜湯

芒果蝦沙律- 三隻蝦加多一堆芒果同一條露荀,無乜特別

串燒羊肉- 羊肉都係唔夠羶味

串燒豬肋骨- 燒得濃左D

俄羅斯牛柳伴薯蓉- 個薯蓉係全晚最好食既,牛柳就普普通通啦

呢度D食物好似好一般,不過服務同氣氛都唔錯
2007-09-19
一行五人, 甫進去, 餐廳好冷啊! 立即問侍應取了披肩. 那裡有四款麵包, 我們各點了一款, 十五塊錢一個, 只有叉燒包般大小, 分別填滿了磨菇、菠菜、椰菜和豬肉餡料, 好吃! 但我想不到這些包跟A1出品的有什麼分別, 除了價錢. 另叫了希靈魚甜菜沙律、羊架串燒、豬仔骨串燒、牛尾焗砵仔飯... 全無特別. 可能是冷氣太大的緣故, 食物一下子給吹冷了, 因此不覺得美味啊! 至於餐牌上的推介特飲($45/杯), 味道嘛, 就像藥水! 由於嗜酒的, 相信只有我一位, 也實在太冷, 所以提不起興趣進"大雪櫃"裡喝Vodka! 餐廳另一特色, 是有一對穿民族服的雌雄西人, 到每桌演奏嘈吵非常之(俄羅斯?)音樂, 還會給在座客人派樂器作琴瑟和鳴. 塑膠樂器有風琴、香蕉、麵包和肉腸形沙鎚! 雖見其他食客玩得不易樂乎, 但我伺機離座逃避了!
一行五人, 甫進去, 餐廳好冷啊! 立即問侍應取了披肩.

至於餐牌上的推介特飲($45/杯), 味道嘛, 就像藥水!

2007-09-07
媽媽生日,所以帶拒來試下間冰房。9點多,餐廳已有幾張吉台。剛剛去完club havana,所以我地仲好飽。原本0念住叫飲品就算,但服務員在旁勁sell是日廚師推介。我地已示意話響上面食飽了,但姐姐還是不停推介。最終我地叫0左牛肉'寸'燒,之後姐姐就問要唔要upgrade做牛扒'寸'燒,(OHHH GOD, 我地真系好飽了)。跟住我地要左2個俄國包。之後我地就走入冰房玩,毛毛帽有點大,哈哈我撿了最靚果頂。服務生卑了點時間我地玩,玩到0甘上下,服務生就開始sell vodka。男友叫他推介,他建議左只叫Bel什麼什麼的。價錢是最貴果種。當我還study緊個酒牌時,男友已落order了。唉。。。我羅左杯唔知道0羊味,因為沒有聽到服務生講系mud。味道都ok,但媽媽果杯原味,拒話好難飲。牛肉'寸'燒,好!不過都幾唔抵,只有3塊就收百幾蚊。蘑菇包同南瓜包都唔錯,但我地響冰房玩完出來已經凍了。服務態度唔錯,尤其系部長叔叔,笑容夠,又夠friendly。其他服務生都幾好,又樂意同我地影相。
媽媽生日,所以帶拒來試下間冰房。9點多,餐廳已有幾張吉台。

2007-08-08 4 瀏覽
15-JUL-07 7:30pm今日係一個好開心既日子. 我地同一班舞友一行8人到BALALAIKA 慶祝其中二人生日, 以及祝MISS S 在NEW YORK 演出成功. O係我地決定地方之前, 身為攪手之一既我, 就O係OPENRICE 搵落腳點啦~ 其實都幾困難, 因為要解決我地8個人之中有兩個鐘意食牛, 兩個唔食牛, 一個只食魚, 一個只食豬既大問題. 經過一輪搜尋, 決定BALALAIKA! 因為COMMENT 都話佢氣氛好, 而且打過黎問, 知道咩肉都有, 咁先放心BOOK位. 到步之後, 經理安排一個靠窗既長比我地. 挺闊落的. 餐牌中雖有套餐, 但我地人多既關係, 最後都係散叫. 前菜:先黎磨菰包, 菠菜包,($15x4), 應該係叮熱或焗熱, 上時很香, 個子小小, 但餡料多多, 我地咁多人分真係唔夠, 但少食多滋味嘛~ Herring Pink Salad 古法醃希靈魚甜菜沙律($65) 同smoked fish($80) 都幾fresh, 好開胃~ 主菜;Angus Rib Eye Shashlik ($330) :唔算好大塊, 最精彩係佢上時侍應端上一個鐵架
15-JUL-07 7:30pm

前菜:

主菜;
Angus Rib Eye Shashlik ($330) :唔算好大塊, 最精彩係佢上時侍應端上一個鐵架, 用vodka 淋o係舊肉度, 然後一點火, woo~ 至在攪氣氛, 過過癮~ 伴菜係一d燒烤蔬菜, 如茄子卷, 蕃茄, 無飯跟的.

Lamb Chops Shashlik 羊架串燒($165x2): 羊我地差不多個個都食, 而且佢又做得幾好, 7成熟, 雖得3舊, 但好有羊既鮮味, 個個讚~

Vegetable Shashlik($120) 樣子不太討好, 特別係隻大磨菰, 睇落好似發左毛咁. 灰灰黑黑. 點知食落又唔錯. 不過得幾舊菜賣到$120有d貴.

Salmon cod stew三文魚焗飯($140): 呢個係唸住叫黎比只係食得魚既miss, 但發現原來都係招牌菜之一, 上菜時用一個缽盛著, 面頭有個好似酥皮湯既皮, waiter 細心咁用刀切開, 將之放o係另一個碟上方面食用. 好奇地拎一塊試試, 估唔到係全麥做的! 好脆又健康!

Shrimp Spinach ($75) : 好濃味既一個菜式. 有點驚喜既係d蝦幾大隻同好新鮮, 唔係d雪左好耐既蝦仁!菠菜加芝士亦係好夾, 送飯一流呀!

仲有其他食物如pork chunks stew ($125) 同potato dumpling ($55) 都ok啦.但唔係主打囉.

飯後我地獲經理邀請到ice vodka 飲酒(Peach /Melon /Strawberry $24@x4) 我地其中四個人著上大大件fur,(好似大猩猩)同帽, 但好諷刺地我地個個都只係著拖鞋!哈哈! 入到去攝氏零下20度左右, 真係幾係野! 大家影下相都好玩既~

** 另場中有兩位俄國人大玩"與眾同樂", 令身後一外國客好high! 我地都黎一個俄國肚皮舞remix! 真係好開心~哈哈~

埋單$1,920, 如此盡興, 絕對值回票價!
2007-08-06
見有咁多笑臉,最近去試過。有個有蝦、波菜、芝士的頭盆必食,磨菰包也必食。服務整體很不錯,不過個別待應對他會受的食品似乎不太熟識。我們點了六道菜,最後一樣好會像是三文魚鬆餅,我們怕太多食唔晒,問個待應這味分量有多少,她說只有四分一角很細件的。結果是很大件的四分一角,分量夠一個女仔食好飽。環境佈置幾有俄國味道,不過較嘈,不適合兩人談心。餐廳內有兩個穿俄國民族服裝的外國人現場彈奏音樂,一個是電子琴、一個應該是俄國傳統二弦琴。我本來期望他們會奏一些較有特色的傳統俄國音樂,不過整晚都只聽到一些較現代的像流行曲的調子,失望。整體都OK,不過以這個價錢應該可以吃得更好。
見有咁多笑臉,最近去試過。
有個有蝦、波菜、芝士的頭盆必食,磨菰包也必食。
整體都OK,不過以這個價錢應該可以吃得更好。