2010-01-04 25 瀏覽
Russian bread with different fillings ($15 each)︰incl 芝士三文魚包,MUSHROOMS,SPINACH,PORK MEAT。最好食係芝士三文魚,要襯熱食哦。Shrimp & Spinach ($80)︰芝士焗大蝦+菠菜,有五隻大蝦,好多cheese,好creamy,但芝士有點咸。Oxtail Borstch($55each)︰:我哋一行四人,侍應話一碗牛尾羅宋湯可供二人食用,所以我地order 了兩碗,上菜時己經為我們平均分了四碗,這點很徝得讚賞,不錯!!此外,有很濃郁的牛肉味,很香濃,是我乞今為止吃過最好味的羅宋湯,正!Oxtail Bologaise ($135)︰有五個扇貝形的pasta,每個包住牛尾肉連ketchup sauce, cheese,牛尾肉好淋,好香,但份量略嫌太少。Chicken Shashlik ($155)︰有很多種肉類的串燒,基於這餐大部份dishes 都有牛肉,所以選擇串燒時,我們姑且嘗試燒鷄。上菜前會玩小小把戲︰用火點著這串雞,形成些許火焰,不是什麼特別。有不同的sauce (黑椒、garlic、梅子

Chicken Shashlik ($155)︰有很多種肉類的串燒,基於這餐大部份dishes 都有牛肉,所以選擇串燒時,我們姑且嘗試燒鷄。上菜前會玩小小把戲︰用火點著這串雞,形成些許火焰,不是什麼特別。有不同的sauce (黑椒、garlic、梅子、蘋果等),侍應推介garlic ,姑且一試,點知garlic sauce 好苦,雞肉好<鞋>。

不時會有一對俄個二人組去每台唱歌助興
,氣氣很好,但相對地亦很嘈,若喜歡熱鬧的話,此地是不二之選。另外,這裡每碟份量均很小,我們一行四女子吃完均不覺飽,要另尋覓食。
Oxtail Bolognaise
差 火焰 Chicken Shashlik
切好的火焰串燒雞 + garlic sauce
2010-01-02
$148.5 (晚餐)
生日
The environment of this restaurant is pretty good~~especially attracted by its live band which was playing some russian folksand also there is a 冰窖 which allows to have volka or take pictures inside...(its only like a big fridge though hahahhah) my friend and i ordered the following things :1) 羅宋湯 - 友人話十分不錯,味道夠濃2) 俄羅斯包包 - 有mushroon and onion, pork , 我覺得好好味呀~ 因為個包好鬆軟, 正~~3) smoked salmon salad - 呢個就普普通通啦, 覺得d salmon好似唔係好新鮮4) lamb shank - 燒住咁上架bo~~ 都幾得意~哈哈~不過唔夠羊味, 可能我都係鍾意北方羊的做法多d5) lime crush - 都

1) 羅宋湯 - 友人話十分不錯,味道夠濃
5) lime crush - 都幾好味~~ 值得一提係佢地有個happy hour cocktail set, $135 有 snack拼盒同好似3杯cocktail...真係抵到爛~~~
6) russian pudding - 這個好味~~最喜歡佢奶味夠重, 但又唔會heavy~~ 不過d 莓汁就甜左d
7) 梳乎里 - 好似食 "鄧" 旦咁...可能係我唔識欣賞, 哈哈

其實呢一餐都幾貴, 不過偶爾一次半次, 食環境都ok =] 最愛包包~~~
my favourite~~~
russian pudding 值得一試
梳乎里
smoked salmon salad
lime crush
my favourite~~~
russian pudding 值得一試
  • 俄羅斯包包
一早知平安夜出去T.S.T食飯好易中招,but無諗過會中得咁重有朋自遠方來,冇辨法啦!只好找間食評好d啦.....本來都唔想叫set,問個waitress唔食set,比散叫個我menu睇,唉!!又係X'mas menu,仲要得十幾樣...又唔係甚麼突別食品,算叫set頭盤我食鵝肝,wow點解鵝肝凍呢(鵝肝凍會腥架大佬)....唔~可能係我叫waitress等等先上菜,有朋友未到,點知....E!個湯點解又係唔係好夠熱,D肉得幾條,重要係肉絲(真係好絲)唉...平安夜又算等....再等唔係呀!!飲完湯三十分鐘仲未上主菜餓死咗啦!!!!!!!好~平安夜都唔趕客等你有時間談心.....嘩~嚟啦,主菜串燒上,一樣啦! ' 點火' '拍手' '上碟'....快D啦!餓死咗幾次 味道一般dessert快好多,可能大廚睇睇個鍾,唔~十點啦,就收工..至於dessert,一件雪糕+甜圈都係一般....全晚食俄羅斯菜....唔覺...一D都唔俄,唯一係上dessert時俄咗幾分鐘,因等咗一晚的兩位俄國人入嚟唱歌,因為我是坐房,最後去-20度的vodka房飲了杯vodka,影影相,走人四個人$1680
一早知平安夜出去T.S.T食飯好易中招
,but無諗過會中得咁重

有朋自遠方來,冇辨法啦
!只好找間食評好d啦.....
又係X'mas menu,
仲要得十幾樣...又唔係甚麼突別食品,算
叫set

等....再等
唔係呀!!飲完湯三十分鐘仲未上主菜
餓死咗啦!!!!!!!
好~平安夜都唔趕客等你有時間談心
味道一般
dessert快好多,可能大廚睇睇個鍾,唔~十點啦,就收工
..至於dessert,一件雪糕+甜圈都係一般

四個人$1680+10%=1848
  • =..=
2009-12-06 7 瀏覽
09.11.24 俄國風味Balalaika@尖沙咀是晚為兩位公主S及F慶生一行8人在King Parrot旗下的Balalaika吃慶生飯除了散點外,還提供俄羅斯沙拉半自助晚餐HKD230起跳,含吃到飽的燻魚凍肉拼盤沙拉、餐湯及免費Vodka一杯這個半自助套餐中環分店午餐時間也有供應,才HKD108勒大家研究了餐牌及精選好一陣子再加上服務生努力的推介及介紹終於做好決定!1. 俄式釀餡麵包 – 豬肉、蘑菇、菠菜及碎蛋沙拉各兩個2. 俄式拼盤一客3. 俄式什錦腸伴酸菜椰及馬鈴薯沙拉4. 牛肉濃湯燴牛尾配小圓米5. 牛油生菜蕃茄沙拉6. 起司蕎麥焗忌廉鮮蝦菠菜7. 羅宋湯8. 海鮮串燒9. 美國牛肋骨串燒自選雞尾酒三杯送小吃一款就點了三杯,小吃點了香辣薯角配特式沙拉醬暖烘烘的俄國麵包烤的外皮焦焦亮亮的嚐了半個蘑菇包麵包外皮帶著奶油香,非常的鬆軟內餡只是純粹加上香料的蘑菇,沒有加上醬汁讓料黏在麵包裏從中間切開,蘑菇就要擠出來了~超級好吃!翻一下資料,中環的Balalaika一個俄式麵包才HKD10而巳羅宋湯是一人份,以小鍋送上味道只是OK,看上去也跟平常西餐廳的差不多牛油生菜蕃茄沙拉中間是淋
09.11.24 俄國風味Balalaika@尖沙咀

是晚為兩位公主S及F慶生
除了散點外,還提供俄羅斯沙拉半自助晚餐
這個半自助套餐中環分店午餐時間也有供應,才HKD108勒

7. 羅宋湯
8. 海鮮串燒
9. 美國牛肋骨串燒

自選雞尾酒三杯送小吃一款
就點了三杯,小吃點了香辣薯角配特式沙拉醬

暖烘烘的俄國麵包烤的外皮焦焦亮亮的
嚐了半個蘑菇包
麵包外皮帶著奶油香,非常的鬆軟
內餡只是純粹加上香料的蘑菇,沒有加上醬汁讓料黏在麵包裏
從中間切開,蘑菇就要擠出來了~
超級好吃!

羅宋湯是一人份,以小鍋送上
味道只是OK,看上去也跟平常西餐廳的差不多

牛油生菜蕃茄沙拉中間是淋上牛油的生菜
以蕃茄伴碟,最後加上兩支香草麵包棒
生菜很爽脆,蕃茄juicy,香草麵包棒香脆可口
可惜整體份量少的可憐
基本上不能每人都吃的到

俄式併盤有起司菠菜脆皮卷x1,沙甸魚x2及煙三文魚pancake x2
8人分享,每人只能輕嚐
沙甸魚個人覺得跟罐頭的沒啥差別
煙三文魚pancake外皮軟Q,鹹跟甜的搭配味道還不錯
起司菠菜脆皮卷沒吃到
不過刀子切下去外皮馬上卡滋裂開
內餡是起司加上菠菜,相信一定不錯吃

香辣薯角是炸薯角,伴以千島醬
很快就被大家KO掉

服務生把海鮮及牛肋骨串燒送到我們面前,淋上伏特加酒,再點火
拍手後服務生才會把食材從鐵串上移到盤子上給您享用
(不拍手沒得吃唷~)
海鮮有大蝦一只,烤三文魚一小件,煙肉帶子及燒茄子
三文魚還帶點油脂,不會乾乾的
白飯都給食量較大的男生們囉

牛肋骨每人可以分上一小片
嫩嫩的很有牛香,不沾sauce也很好吃
驚喜的是伴碟的燒馬鈴薯及豆苗
豆苗又細嫩可口
馬鈴薯船上是很香軟的馬鈴薯泥

基本上點餐時服務生沒有問我們要什麼sauce及配飯還是燒薯
現在這些伴碟跟sauce都是他們自動替我們選的
本來伴碟可配燒薯或飯 ,醬汁則有9種口味

起司蕎麥焗忌廉鮮蝦菠菜是網上最為大家推薦的
果然是名不虛傳!
彈牙的蝦子很大一只
稀稀的白汁,creamy之餘又有濃濃的奶香
起司烤的焦黃,伴著煮到軟稔的菠菜
真的超級讚!
芭比每吃一口都眯上眼睛大叫“好好吃唷~~~~”
不過沒找到蕎麥耶…

俄式什錦腸有四大條
完全滿足食肉獸的ladies!
芭比只獨愛伴碟的酸椰菜,哈哈

牛肉濃湯燴牛尾配小圓米以“”特色麵包焗俄國砂鍋“上場
其實就是砂鍋上加了一層酥片
這層酥片不像平常的幾層酥
反而是一張薄薄的酥紙,遠看像乳豬的皮耶,呵呵
牛尾有約五到六大件
拿著刀叉大家都束手無策
為了儀態大家都不敢赤手來

晚上約8點半後,俄羅斯兩人幫開始到每一桌邀客人們一起伴樂
每位給您一件樂器一起”夾band”
氣氛很融洽

大家把桌上的食物吃完後
服務生很醒目的送上生日蛋糕,伴隨俄羅斯兩人幫的現唱生日快樂歌
其實在我們用餐時,就不斷聽到此起彼落的生日歌聲
怎麼場上每一桌都有人生日的啦!
作為主辦人的我還真的有點尷尬…

最後服務生會為每桌客人拍一張寶利萊
一直叫我們擠近一點才能拍到全部的人
結果照片洗出來
右邊空位多的是... ...
你...是看到什麼了... ...

埋單共約HKD1,600
芭比覺得價格以特色餐廳來說還算OK
遺憾的是我們都忘了到冰窖酒吧感受一下零下20度的俄羅斯!

詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=2325
蘑菇麵包
  • 牛油生菜蕃茄沙拉
  • 美國牛肋骨串燒
  • 俄式釀餡麵包
2009-11-29 10 瀏覽
女友生日~~ 點都要比番小小驚喜既~~ 呢道仲有間-20 度既房比人飲酒~~ 一於黎試下啦~~因為要比驚喜女朋友~ 梗係一早打去order 定個甜品啦~~ 店品都幾好咁介紹甜品~~ 到時會有candle~~ so gd~~ 店員仲係英文廣東話雙話廣播~~ 諗起都好笑~~是日早到左小小~ 人仲未算多~~環境都幾靜~~ 不過夜d 人多同埋live brand 都出埋黎既時候~~環境就有小小嘈啦~~坐定order 左幾樣野之後就等食啦~~見咁多人介紹羅未湯~~梗係試下啦~~ 味道唔錯~~ 之後就再黎一個牛肉貝類粉~~ 味道都唔錯~~ 仲有梗係呢道招牌既串燒啦~~ 我地order 左羊肉~~ 視覺效果真係一流~~ 有人係你面前燒~~ 之後放番上 碟比你食~~ 味道就一般啦呢個~~無乜特別 ~ 最後就梗係甜品時間啦~~ 原本諗住入去參觀一下間冰房架~~但係店員原來安排左個甜品啦~ 叫我地坐番低先~~haha~~ 跟住1live brand 就出黎啦~~氣氛真係幾好~~ 仲好識搞下氣氛~~唔錯~~玩完就真係食啦~~我地仲掛住影相~~ 店員仲慢慢咁淋d 酒上去~~等我地可以影得靚d~~ 真係好啦~~

最後就梗係甜品時間啦~~ 原本諗住入去參觀一下間冰房架~~但係店員原來安排左個甜品啦~ 叫我地坐番低先~~haha~~ 跟住1live brand 就出黎啦~~氣氛真係幾好~~ 仲好識搞下氣氛~~唔錯~~玩完就真係食啦~~我地仲掛住影相~~ 店員仲慢慢咁淋d 酒上去~~等我地可以影得靚d~~ 真係好啦~~haha~~
講番個甜品先~~ 味道都係好普通~~
整體食物合格以上, 不過欠缺驚喜~~ 服務同氣氛就好好 ~
牛尾羅未湯! 幾好味~~ 唔錯唔錯~
唔記得左乜名~~味道還可以~
牛肉貝類粉~ 味道唔錯~
串燒羊肉~ 一般~~ 視覺效果就唔錯~
上台啦~
女友生日~~一早order 既甜品~仲加埋live brand 黎唱生日歌~~氣氛勝於一切 ~
其實佢係火燄雪山~ 味道一般~~ 埋單先知佢幾貴 !
2009-11-04
生日
牛尾羅未湯! 幾好味~~ 唔錯唔錯~
唔記得左乜名~~味道還可以~
牛肉貝類粉~ 味道唔錯~
串燒羊肉~ 一般~~ 視覺效果就唔錯~
上台啦~
其實佢係火燄雪山~ 味道一般~~ 埋單先知佢幾貴 !
2009-09-13 16 瀏覽
一直都恨來這裡晚餐,不過這裡的食物給我的感覺是頗貴,所以這次趁boc的優惠,怎樣都要試一次﹗星期五的晚上,我們在六時多已經到達,當時靜靜的,不錯。我們點了牛尾羅宋湯,豬肋骨串燒(半價$77),燒春雞(半價$77)。在等食物時間,侍者帶我們到冰窖玩。不過我覺得像冰箱多一點,因為不太大,不過真的很冷,也蠻有特色的呀。玩了一會出來,侍者已為我們分好了湯。熱騰騰的湯十分吸引,但喝下去跟我想像的感覺又不一樣,沒有想像中來得濃。牛尾牛味濃郁,頗好吃。兩個串燒一起來,侍者會在你面前點火,玩味十足。串燒豬肋骨份量不少,整整有三排共九條骨,不過就是有點乾,但是味道都蠻不錯的。春雞串燒是想不到的好吃,肉滑,雞皮也燒得夠香。另要讚的是配角薯仔,我可是清得乾乾淨淨的。是晚都有不少人在慶祝生日,又有駐場歌手在獻唱,氣氛一流。

是晚都有不少人在慶祝生日,又有駐場歌手在獻唱,氣氛一流。
冰窖
已分好的羅宋湯
串燒
2009-08-28
已分好的羅宋湯
串燒
2009-08-29 11 瀏覽
原來這天是七夕,我們恰又吃了很多牛肉,也算是小小的“應節”了吧餐包偏離了一下主題,今次叫了侍應推介的豬肉餡,肉餡細膩鬆軟多汁,又不會覺得肥膩,吃落肚暖洋洋的,是不錯的熱身食物,相信滯滯猴也會欣賞的~Tropical Romantic縱然模樣漂亮,可惜口感普通,是菠蘿、熱情果、橙等混合果汁,清爽卻談不上好飲,而夾住瓶邊的菠蘿生果可以算是差勁,一點都不甜…還好只叫了一杯當然少不得漏漏最愛例牌——牛尾羅宋湯,酸酸的清爽開胃,有一塊牛尾,很多椰菜,都算足料,不喝絕對走寶。三文魚龍蝦湯似乎是菠菜為底熬出的清湯,但融入了海味的鮮美,最難得是三文魚的肉質保持滑嫩,也推介一試。鄉村牛肉腸酸菜烤土豆之鄉村腸質感較實,肉味香濃,肥美但偏鹹,吃多了或會覺得有點膩,但漏漏覺得這樣子的腸才更美味呀,最討厭混合太多淀粉的那種了…酸菜倒是有一點失望,還是更愛德國那種純酸的,這種有點過甜了。另外要盛讚的還有烤土豆,外皮烤得酥脆,內里就綿軟的好似麥記烤薯餅一般,熱辣辣吃最好!牛郎主菜南瓜椰菜燉牛肉亦是驚嘆號!牛臉肉燉得嫩極了,連著筋、肥膏的部位尤為爽滑味濃,肉湯也是盡收牛肉的香醇,椰菜味道正常,不過南瓜就不太對路,沒有

牛郎主菜南瓜椰菜燉牛肉亦是驚嘆號!牛臉肉燉得嫩極了,連著筋、肥膏的部位尤為爽滑味濃,肉湯也是盡收牛肉的香醇,椰菜味道正常,不過南瓜就不太對路,沒有絲絲軟滑的口感,反而甜得怪怪的。此味配以質地軟熟綿綿的白米飯,應該是以牛肉高湯煲出來,肉香撲鼻,伴著粒粒紅菜頭碎,增添幾分清甜口感。

有甜魔在場,怎么也少不得點甜品呀,原來這里轉了部分新款甜品,貪心的漏漏就忍不住一試,結果反而是不那么滿意…
熱情果朱古力慕絲配紅莓雪芭之熱情果慕絲過酸,少了幾分甜美,甚至帶了些許苦味,不太合甜魔胃口,朱古力慕絲則比較醇厚,與酸得滯的熱情果慕絲不是太夾…最好味的要屬酸得清爽卻口味單純的紅莓雪芭,是解暑的良藥。底部的熱情果酥餅也不夠酥脆,牛油味過重,有點喧賓奪主。
至于法式榛子燉蛋,老實講對這個甜品的第一印象好極了,除了造型華麗,外面的焦糖脆薄又甜得純粹(不會發苦…),入面的燉蛋則質感幼滑,奶味醇香。不過因為朋友覺得太滯,只吃了一點焦糖脆脆,而一個人ko這份就顯得略多,因為畢竟忌廉的份量不輕,奶落得重手,比較油膩。要是滯滯猴在兩個人一起ko就好啦~(可惜滯滯猴也不能吃了…淚奔…)

真的很愛很愛這間俄羅斯餐廳!吃過幾次都很滿意,俄羅斯風味和東北有相似處,味濃質實,大概因為寒冷地區的人更需要補充能量吧!不過餐廳的二人組是不是要換換曲目呢,每次去都是固定的那幾曲,漏漏雖然喜歡俄國傳統音樂,但聽多了也厭了…

其實七夕、八夕都好,對漏漏來講并不是太緊要;您吃得開心,這比什么都令我欣慰。
四款餐包都美味,是次為豬肉餡
雖是熱帶水果,可惜卻淡茂茂
漏漏必點例牌——牛尾羅宋湯
龍蝦肉三文魚肉不是也可以接納的嗎~
鄉村腸較肥且咸,被烤土豆搶了風頭
令人心動的“牛郎”
牛香滿溢、酸甜交集的軟熟白飯
平平的甜品
2009-08-26
四款餐包都美味,是次為豬肉餡
漏漏必點例牌——牛尾羅宋湯
龍蝦肉三文魚肉不是也可以接納的嗎~
鄉村腸較肥且咸,被烤土豆搶了風頭
令人心動的“牛郎”
牛香滿溢、酸甜交集的軟熟白飯
  • 豬肉餡麵包(其實別的餡也好吃);三文魚龍蝦湯;牛尾羅宋湯;鄉村牛肉腸酸菜烤土豆;南瓜椰菜燉牛肉
2009-07-16 2 瀏覽
我地一行6個女仔黎呢度食晚飯, 有Live 唱歌我地叫左2個4人set, 話Citi bank 有折喎, 仲叫左d酒精飲品!包: 送到黎係熱o既, 我地要左菇包, 豬肉包, 魚包, 味道好好, 我地又可以交換食, 試晒幾隻味湯: 有2款, 牛尾湯 同 一款係綠色o既, 個個好好飲!!!貝殼意粉: 個味岩岩好, 好好食鴨胸: 普通野, 一般...烤肉串, 虾沙律: 都ok其實呢度d 野食不過不失, 冇咩話特別好, 係個氣氛好, 服務就一般啦D waitress 係咁迫我地叫野食, 同佢講左等埋其他人到先叫, 佢就企係隔離等...一個問完, 另一個又走黎問...= =叫左野食之後, d service 好似唔同晒咁...有笑容有禮貌...好好多...
我地一行6個女仔黎呢度食晚飯, 有Live 唱歌

貝殼意粉: 個味岩岩好, 好好食
鴨胸: 普通野, 一般...
烤肉串, 虾沙律: 都ok

一個問完, 另一個又走黎問...= =
2008-09-03
2009-04-20 13 瀏覽
要喺香港食俄國菜,選擇唔係好多,其中一間係位於諾士佛臺嘅Balalaika,又係King Parrot集團旗下。仲諗住可以同舊同學傾吓計,點知個場有live band,仲要唱埋啲怪歌同歌得好大聲,都算冇癮。1. Russianccino - 好普通,只係Kahlua milk,不過加咗Vodka。2. Volka Freeze - 好難飲,所以小公主同我交換咗,入面用料都係怪怪的,有Green Apple, Mint Vodka, Fresh mint and Lime juice.3. Peach Surprise - 係一杯Mocktail,有Peach, blueberries, apple juice and yogurt.4. 牛尾羅宋湯 - 我同學同小公主都叫咗,我試咗幾啖,好好飲,好足料。5. Chicken Noodle Soap - 雖然個湯底幾好,但係冇料。6. 古法醃喜靈魚甜菜沙律 - 好怪雞,唔知點,好似仲有陣藥水味。7. Piroshki (Mushroom w/ Onion) - 俄式麵包,入面有洋蔥磨菇,算係全晚最好味嘅,一定要試。8. Pelmeni 傳

8. Pelmeni 傳統俄式豬肉雲吞 - 菜肉雲吞就食得多,不過呢隻俄國出品就不試也罷,除咗面頭多咗啲cream。

9. 豬肉腸伴酸椰菜及燒薯仔 - 食完就知德國腸至係好嘢,佢呢兩條真係好難食,又鞋又乾。

10. 香檳魚籽汁燴鱘龍魚 - 條魚算好腥,不過全靠個汁,但係你一啲都唔覺佢有香檳同魚籽嘅味,只係同忌廉汁冇咩分別,不過佢啲飯都煮得幾好。

Comments: 唔試都冇咩損失,冇咩其他意見。
Russianccino
Pelmeni 傳統俄式豬肉雲吞
Piroshki
豬肉腸伴酸椰菜及燒薯仔
香檳魚籽汁燴鱘龍魚
2007-06-29
麵包:豬肉包、芝士三文魚包豬肉包:豬肉碎揚入去包裡面,啲豬肉碎乾身冇汁,味道好似冇汁既免治豬肉咁芝士三文魚包:芝士溶哂,不過唔係啖啖有三文魚,所以冇魚嗰啖就好似普通芝士包咁,就算有三文魚都普通,可能食得三文魚麵或者飲得三文魚白湯多 頭盤(俄式大拼盤):香草三文魚配魚籽、香煎鵝肝伴香芒、俄式煙腸配火箭菜沙律香草三文魚配魚籽:鹹鹹哋咁,呢個頭盤都好難可以整得難食,味道ok,不過普通,好多西餐廳都整到香煎鵝肝伴香芒:目前為止我第三次食鵝肝,呢次係第一次就咁食鵝肝而唔係伴扒食,好正,煎到外皮脆內軟,口感好似BBQ燒綿花糖咁俄式煙腸配火箭菜沙律:味似肉腸口感似臘腸,都幾特別既如果未食過,但係食多幾舊就會覺得期通 湯:俄式洋薏米煙燻什肉湯、鮮帶子及三文魚西洋菜忌廉湯俄式洋薏米煙燻什肉湯:酸酸哋,似係加調味料,因為湯裡面配料唔似會整到碗湯咁酸鮮帶子及三文魚西洋菜忌廉湯:明明女友食出有帶子,佢話係帶子西洋菜湯,侍應路過聽到搭咀話係西洋菜忌廉湯,搞到好似畀人笑咁。女友話似一般白湯味,我諗係佢唔識食啫 主菜:澳洲安格斯牛柳配黑松露菌汁、燒羊鞍伴乾蔥汁澳洲安格斯牛柳配黑松露菌汁:叫咗7乘熟,好明顯食落去既口
麵包:豬肉包、芝士三文魚包

湯:俄式洋薏米煙燻什肉湯、鮮帶子及三文魚西洋菜忌廉湯

主菜:澳洲安格斯牛柳配黑松露菌汁、燒羊鞍伴乾蔥汁
澳洲安格斯牛柳配黑松露菌汁:叫咗7乘熟,好明顯食落去既口感好淋,似係加咗粉乸過嚟,所以水準都係同一般餐廳一樣
燒羊鞍伴乾蔥汁:都係叫咗7乘熟,都係一樣口感好淋,似係加咗粉乸過嚟,所以水準都係同一般餐廳一樣

甜品:南瓜芝士餅、三色朱古力慕絲、芒果椰汁布甸
南瓜芝士餅:南瓜味好淡,好似普通芝士餅咁,如果係普通芝士餅都好食既,可惜佢係南瓜芝士餅
三色朱古力慕絲:朱古力咪好濃但係又唔會甜到漏
芒果椰汁布甸:都係普通,唯一評語係細細杯但係隻羹係飯羹咁大

另外有兩個人玩手風琴同敲擊樂,仲會分啲樂器一齊唱一齊玩
同埋有個幾特別係有個負20度攝氏既酒室畀你哋入去飲volka影相,有大毛褸借畀你著既,唔使驚凍,純粹到此一遊咁囉

味道我想畀3.5分,但係佢冇,唯有剔4分啦,4捨5入
抵食同相道理,我都係想畀3.5分既
服務好好,一入去坐低,佢哋介紹啲嘢都好清楚,唯一扣分係因為頭先講個湯既問題,其實係少事一件啫
豬肉包、芝士三文魚包
香草三文魚配魚籽、香煎鵝肝伴香芒、俄式煙腸配火箭菜沙律
俄式洋薏米煙燻什肉湯
澳洲安格斯牛柳配黑松露菌汁、燒羊鞍伴乾蔥汁
南瓜芝士餅、三色朱古力慕絲、芒果椰汁布甸
  • 豬肉包、香煎鵝肝伴香芒、俄式洋薏米煙燻什肉湯、三色朱古力慕絲
2009-03-25
噚晚同班老死食飯,黎左呢間俄式餐廳。今次已經係本年度第二次幫襯。呢次就多左個沙律buffet,都係$150左右一位不過我地除左食沙律buffet外中散叫其他野食。今次就等我介紹最令我記得幾款沙律buffet既食物牛仔肝醬 ..............夠哂野味煙三文魚................夠新鮮俄式沙律...............特別喜靈魚沙律............好味唯一要彈既係.........我地未食完沙律buffet就上主菜囉!!!!感覺好似迫緊我地唔好再食沙律buffet囉!!!
噚晚同班老死食飯,黎左呢間俄式餐廳。
今次已經係本年度第二次幫襯。

呢次就多左個沙律buffet,都係$150左右一位

牛仔肝醬 ..............夠哂野味

煙三文魚................夠新鮮

俄式沙律...............特別
喜靈魚沙律............好味

2009-03-23
  • 香軟Souffle..............掂
2009-03-18 5 瀏覽
可能因為北京的“老莫”、基輔餐廳的情意結(兩家都是我和家人的常年聚餐地),雖然俄菜并不精致,但勝在氣氛溫馨,老人們又格外喜歡蘇聯風情。不過來到這里,才知道俄國菜也可以十分精致美味的菠菜餡與蘋果餡的俄式麵包($15 each):菠菜餡有種茴香的香味,很似茴香餡餃子,香港的餃子館吃不到茴香餡餃子,料不到卻在俄國菜餐廳追到這熟悉的美味;蘋果餡是酸甜開胃的蘋果茸,清甜自然,不會有玉桂添亂。另外麵包外皮也較酥化,包身軟硬適中。牛尾羅宋湯($55):落料豐足,以牛尾帶出整道湯的鮮香濃郁,又因著蕃茄的融入而微酸怡人。開胃之余,再咬一啖牛尾,炆得爛爛的,另一向對牛不感冒的滯滯都盛讚。Shirmp & Spinach ($80):芝士忌廉汁濃郁芝味十足,芝魔一定欣賞。大蝦彈牙爽口,混了濃郁的芝士忌廉汁,風味倍增。菠菜也焗得軟身入味,可以中和部分芝士忌廉的滯感。Lamb Rack Shashlik ($210):要了七成熟,份量都不少呢,整體上與新疆的烤羊肉比較似,但孜然落得不太夠,膻味亦可以再重些,而且七成的熟度似乎烤得過了一點,應該取六成為佳。同場的伴菜(薯仔、腌過的蕃茄、灼豆苗)搭配得宜,配上微甜的

Lamb Rack Shashlik ($210):要了七成熟,份量都不少呢,整體上與新疆的烤羊肉比較似,但孜然落得不太夠,膻味亦可以再重些,而且七成的熟度似乎烤得過了一點,應該取六成為佳。同場的伴菜(薯仔、腌過的蕃茄、灼豆苗)搭配得宜,配上微甜的醬汁更添滋味。

甜品種類都不少呢,有特色的是Rssian pudding, white forest cake, 和baked alaska,揀了前兩款,最尾一個留待下一次再吃~

Russian Pudding ($45),價錢雖然不貴,可size實在也小得令兩名甜魔悵然呢。奶凍質感幼滑奶味濃郁,但又沒有惹人憎的奶膻味,是純純的奶香;用手指餅蘸著吃還有點tiramisu的感覺。配的紅莓醬格外醉人,酸甜之余,又透著十分濃郁的酒香。

White forest cake ($45):另一款白森林其實就是白朱古力蛋糕,白朱古力沒有一般出品的甜膩,而是以其慕絲質感柔滑取勝;蛋糕夾層也十分綿軟,還夾了浸了甜酒的車厘子果醬,味道更豐盈了。

沒飽呢?不可能…主要是…甜魔總有吃撐自己才會覺得飽的錯覺,于是乎,又倒一條街上的Ben & Jerry去吃雪糕咯
spinach&apple fillings
芝味濃郁,大蝦彈牙
“粉墨登場”
甜品menu
醉在迷情森林
  • 菠菜餡與蘋果餡的俄式麵包;牛尾羅宋湯;Shirmp & Spinach;Lamb Rack Shashlik;Russian Pudding ;White forest cake
2009-02-14 11 瀏覽
今次來到尖沙咀的冰房, 這次是平日拜訪, 而且入了夜. 人少自然好感受此冰房氣氛. 兩個大漢勇敢地不加大衣, 直入冰房, 拍一杯Vodka再走. 波蘭, 瑞典, 英國既Vodka飲得多. 今次來到雪房, 點都要試下正宗俄國Vodka, 不過, 飲落其實同其他無大分別. 說一說那個雪房, 地方比起中環的細好多好多. 平日人少, 在這裡才真正感受到北國的凍. 再每人一杯Vodka, 一飲而過, 那種事後發熱的感覺, 配合了雪房, 認真不錯. 不過, 是否真的受到經濟不景影響, 星期一, 二 extend Happy hour 冇問題, 今次是星期四, 夜晚10點多仍然買一送一. 原本$70一short, 而家一送一, $35一short. GOOD

$35 (其他)
2009-02-08 3 瀏覽
星期四晚人都算不少,似乎遊客都幾多. 店內有俄國人唱live, 我們怕嘈, 坐到入面去. Menu 選擇不多, Set Menu $400 for 2. 但不特別. 我們決定選menu的散叫. 首先是磨菇麵包,不錯,$15一個ok. 我們點了Vodka - 比較濃的Moscow Vodka 和另外一種cocktail較fruity的. 前菜$198一份的鵝肝很一般. Mussel的白汁幾好,用來點麵包更好味.Main course我們點了當天的special - 黑豬肉配大蝦一串上, 出菜時侍應用火點著了它們, 幾有趣. 可惜豬肉有點硬不夠爽口. 甜品點了Russian Pudding, 其實是燉蛋, 還可以.全晚二人樂隊都沒有停過唱歌, 由於他們在店內周圍唱,所以都幾嘈.店內設有-20度的Vodka房, 客人穿上Fur影相和入房, 都幾開心.食物非常一般,價錢也很貴, 如果怕嘈,就建議不要去了.

食物非常一般,價錢也很貴, 如果怕嘈,就建議不要去了.

vodka
Mussel
黑豬肉
vodka
2009-01-18
呢排無乜錢使所以唔理三七廿一 屈左老友請食飯先我地叫左牛尾湯俄式面包羊架串燒貝殼意粉牛尾湯不錯呀 很入味侍應好好 拎出黎既時候已經幫我地分開左兩份俄式面包我地揀左蘋果同蟹肉我就覺得有點普通我朋友就話好好味我自己就比較喜歡蟹肉 加了一點碎蛋有點似食緊三文治 哈哈~而羊架串燒都幾特別會係你面前燒一下下d 肉幾林 唔un 真係唔錯個汁唔錯呀而貝殼意粉都幾好味有誠意既作品而家去餐廳食飯好少可以食到貝殼意粉呢好開心~呢間餐廳既侍應唔錯呀無講講中文定係講英文佢地都好有禮貌 誠意同耐心見我地望左好耐會過黎同我地recommend 佢地既人氣菜式我地係間Volka Bar 度影相佢褸都無著就入黎我地使唔使影相仲要好有耐性影左幾張真係值得一讚
呢排無乜錢使

俄式面包我地揀左蘋果同蟹肉
我就覺得有點普通
我朋友就話好好味
我自己就比較喜歡蟹肉 加了一點碎蛋
有點似食緊三文治 哈哈~

而羊架串燒都幾特別
會係你面前燒一下下