2022-05-30 150 瀏覽
個人好鍾意食台式嘅刈包 嗰日就試咗佢哋個招牌滷肉刈包❣️全部都即叫即整 熱辣辣 內餡嘅滷肉肥瘦適中 唔會好肥或者好乾 食落好甘香 味道都唔錯 唔會好鹹 入面仲夾住酸蘿蔔、芫荽同冬菇 口感都幾豐富
個人好鍾意食台式嘅刈包 嗰日就試咗佢哋個招牌滷肉刈包❣️
2022-01-11 193 瀏覽
天后水星街平靓正的刈包,意外驚喜。點了一個招牌滷肉刈包,咬一口肉汁横溢,搭配白芝麻、芫茜、蘿蔔、香菜,好味!此外還有和風牛肉、八珍鸭胸、台式腸刈包,圖片看上去都很吸引。还有冷面啦飯啦,選擇還挺豐富的,而且包裝很精美,50蚊以內吃得飽飽的。泰華大厦那裡要拐進去小巷子才能找到喔。只能外賣,不能堂食。

泰華大厦那裡要拐進去小巷子才能找到喔。只能外賣,不能堂食。
2021-12-17
10 分鐘 (外賣自取)
2021-12-23 133 瀏覽
呢間係曾於米芝蓮做廚,有10年西廚經驗,90後情侶檔創業小店,對食材和烹調方法執著研究,出品有質素。-話說上次抽獎抽中咗Bao.holic 的刈包,巧感動!上星期六即刻過開海去領取獎品。初次踏足天后小巷,當看到在水星街還以為是灣仔的星街和水街交界(哈哈無知的我) 店鋪對面是NOC,位置不錯可以吸引到喝咖啡的朋友!所有刈包即叫即整,保持以新鮮的姿態進入你的口中。其實我對刈包研究不深,在紙上談兵的程度!而且香港實在唔多,所以純碎講翻個感覺出黎  -招牌滷肉刈包 Signature Pork Belly GuaBao ($42) + 桂花烏龍冷泡茶 主菜滷肉半肥瘦、冬菇醃得入味,配以醃製的蘿蔔,酸酸甜甜,還有芫荽、肉鬆貫穿整個滷肉陷料提升口感。(不過裡面的芫荽有點多,不吃芫荽的寶寶唔知可唔可以走荽) 至於刈包,是用台南出產的包。平常的包容易吸收水分(陷料的汁),對刈包未有idea的朋友,其實外皮有點像饅頭表面/荷葉夾。有一層半防水的半圓形麵包,吃到甜甜地,幻想一下置身於台灣小街上吧! -照片背景是旁邊大廈的入口,紙皮石夠曬懷舊感。他們還有很多不懷舊的口味可以選擇,例如有八珍鴨胸刈包、和風牛肉

招牌滷肉刈包

照片背景是旁邊大廈的入口,紙皮石夠曬懷舊感。

他們還有很多不懷舊的口味可以選擇,例如有八珍鴨胸刈包、和風牛肉、台灣腸口味... 真的下次肚子比較空的時候要再來。
l
2021-12-06 102 瀏覽
去台北的時候特別鍾意去公館,飲一杯陳三鼎,食一個藍家割包,對吃貨來講已經是好幸福的小事。某日晚上在天后吃過晚餐,打算行去銅鑼灣搭車時,發現有一家小店依然開著門,一看是我喜愛的刈包,立即入手。創業的是一對90後情侶,今年是當廚師的第10年,便決定自立門戶。二人都曾在著名西餐廳工作,這次集二人的擅長與專長推出不同口味的刈包。◽️ 招牌滷肉刈包 $42以自家製滷肉汁炮製一半肥瘦五花腩切成粒粒,加上肉鬆、京蔥、芝麻等等,賣相似足台灣見到的版本,但更多了一份精緻。五花腩香而不膩,刈包軟熟,而且每個即叫即蒸,包保新鮮。下次路過要試埋其他口味!餐牌

◽️ 招牌滷肉刈包 $42

餐牌

2021-12-03 91 瀏覽
#baoholic #晶食評#美食家水晶的尋食日記眨眼又到三點三,老闆總說needs the answer NOW,忙到只能買個包,邊行邊咬個剎包,今次叫了和風牛肉剎包,有蔥有蛋有牛肉,加埋芝麻非常香,個包抵食夾大件,醫肚充電剛剛好(好字要用普通話讀)👍👍👍老闆同名又好傾,召喚所有包holic,快跟水晶吃包包😆😆😆PS認真,要不是會經痛絕對會點埋他們家的冷泡茶,加油丫店長💪💪💪
#baoholic #晶食評
#美食家水晶的尋食日記
眨眼又到三點三,
老闆總說needs the answer NOW,
忙到只能買個包,

邊行邊咬個剎包,
今次叫了和風牛肉剎包,

有蔥有蛋有牛肉,
加埋芝麻非常香,

個包抵食夾大件,
醫肚充電剛剛好(好字要用普通話讀)👍👍👍
老闆同名又好傾,
召喚所有包holic,

快跟水晶吃包包😆😆😆
PS認真,要不是會經痛絕對會點埋他們家的冷泡茶,
加油丫店長💪💪💪
和風牛肉刈包
之前曾經係元朗食過一次刈包,已經覺得好好食!😆咁岩經過見到天后有,咁就梗係要買黎試下!😝由於係既叫既整,所以需要等5到8分鐘。招牌滷肉刈包($42)🥙扲上手大大個,好足料😋有滷肉、豬肉鬆、芫荽、京蔥、東菇、蘿蔔等。刈包係即叫即蒸熱辣辣,口感Q彈。滷肉好淋同勁入味配搭埋其他材料真係好好食。由於之前食左飯,所以已經是唔到手撕雞,同其他嘢食唯有下次再嚟食😝推薦?🟡🟡🟡🟡🟡好食同埋唔駛等好耐!要支持小店!!🎈bao.holic地址: 天后水星街 27號泰華大廈地下S號舖
由於係既叫既整,所以需要等5到8分鐘。

招牌滷肉刈包($42)🥙

推薦?🟡🟡🟡🟡🟡好食同埋唔駛等好耐!要支持小店!!

🎈bao.holic
地址: 天后水星街 27號泰華大廈地下S號舖
2021-11-30 56 瀏覽
小店位置唔開揚,位於小巷既小小位置。當日小店由2位年輕人負責打理,主要做外賣,門口有張小枱,可以買完即場食。✨味道77分,服務75分,環境72分。.🔸招牌滷肉刈包($42)⭐️推薦⭐️果然係招牌!即叫即整熱辣辣,醬汁甜甜鹹鹹,滷肉好惹味,又有好入味既冬菇,仲夾左佢哋自家醃製嘅白蘿蔔,少少酸酸甜甜,味道夾之餘,好爽口,仲有生菜,芫荽,芝麻調味。.🔸八珍鴨胸刈包($36)醬汁酸酸甜甜,鴨胸塊有啲咬口,又唔係韌果隻,配青瓜洋蔥生菜,整體都不錯。.🔸糟鹵手撕雞冷麵($52)⭐️值得一試⭐️有花鵰醉雞既鮮鹹味,手撕雞好嫩滑!冷麵係蕎麥麵底,麵身爽,唔會黏埋一齊。.🔸麻辣牛丸($34/6pcs)麻辣汁係店家自己調製,都幾香口,鐘意麻辣既應該會鐘意。
小店位置唔開揚,位於小巷既小小位置。
當日小店由2位年輕人負責打理,
主要做外賣,門口有張小枱,可以買完即場食。

✨味道77分,服務75分,環境72分。
🔸招牌滷肉刈包($42)⭐️
推薦⭐️果然係招牌!即叫即整熱辣辣,
醬汁甜甜鹹鹹,滷肉好惹味,又有好入味既冬菇,
仲夾左佢哋自家醃製嘅白蘿蔔,少少酸酸甜甜,
味道夾之餘,好爽口,仲有生菜,芫荽,芝麻調味。
招牌滷肉刈包

🔸八珍鴨胸刈包($36)
醬汁酸酸甜甜,鴨胸塊有啲咬口,又唔係韌果隻,
配青瓜洋蔥生菜,整體都不錯。
八珍鴨胸刈包

🔸糟鹵手撕雞冷麵($52)⭐️
值得一試⭐️有花鵰醉雞既鮮鹹味,手撕雞好嫩滑!
冷麵係蕎麥麵底,麵身爽,唔會黏埋一齊。
糟鹵手撕雞冷麵

🔸麻辣牛丸($34/6pcs)
麻辣汁係店家自己調製,都幾香口,
鐘意麻辣既應該會鐘意。
麻辣牛丸
2021-11-26
八珍鴨胸刈包
糟鹵手撕雞冷麵
原來對上一次寫食評已經係咸豐年代 因為依間小食店 真係好想推介一下所以決定要寫一寫!!幾個月前喺元朗食過一間都幾出名既刈包外賣店 嗰陣都係朋友車我入去食 食完對個包既質地都幾深刻印象 不過作為港島人嘅我 又真係冇乜幾可入元朗 上星期我係一個街坊口中得知天后都有得食!! search下間舖 唔算好遠...不過佢喺正天后同炮台山地鐵站中間 我懶得行路 就坐叮叮過去!地址係水星街 來回行咗兩次都唔見行第三次終於搵到!! 細細間 都幾滴滴骰骰 如果唔係特登去搵 其實都未必會留意到佢😁🤣佢左邊有間紙紮舖 右邊有間車仔麵檔10點幾去到 見佢好似仲準備中門口有個易拉架menu 店員行過黎逐款介紹 有耐性!原來唔止賣刈包仲有賣啲小食 同埋手撕雞 不過因為一心過嚟食刈包又有少少擔心會中伏 所以先嗌一個招牌滷肉包 試一試可能因為個陣未有客 等咗四五分鐘就有得食 都算快首先要讚佢哋個包裝好靚 睇得出佢地有用心去揀個盒 唔講我以為自己買咗cheesecake😂我買之前有覺得佢少少貴 但係我一打開個盒 嘩 一聲 好多好多餡 而且個包好熱!!係啖啖肉嗰隻! 絕對對得住個價錢 因為太肚餓 一個唔夠飽 就試埋手撕雞唔
原來對上一次寫食評已經係咸豐年代
因為依間小食店 真係好想推介一下
所以決定要寫一寫!!

幾個月前喺元朗食過一間
都幾出名既刈包外賣店
嗰陣都係朋友車我入去食
食完對個包既質地都幾深刻印象
不過作為港島人嘅我
又真係冇乜幾可入元朗

上星期我係一個街坊口中得知
天后都有得食!!
search下間舖 唔算好遠...
不過佢喺正天后同炮台山地鐵站中間
我懶得行路 就坐叮叮過去!

地址係水星街 來回行咗兩次都唔見
行第三次終於搵到!!
細細間 都幾滴滴骰骰
如果唔係特登去搵
其實都未必會留意到佢😁🤣
佢左邊有間紙紮舖 右邊有間車仔麵檔

10點幾去到 見佢好似仲準備中
門口有個易拉架menu
店員行過黎逐款介紹 有耐性!

原來唔止賣刈包

睇得出佢地有用心去揀個盒
唔講我以為自己買咗cheesecake😂

我買之前有覺得佢少少貴
但係我一打開個盒 嘩 一聲

好多好多餡 而且個包好熱!!
係啖啖肉嗰隻! 絕對對得住個價錢
因為太肚餓 一個唔夠飽

就試埋手撕雞
唔洗加錢可以跟埋個冷麵
都好食! 食得出唔係惠康個啲
四五十蚊嘅冰鮮雞 係靚雞 無雪氣!
啲雞都幾嫩滑 唔係"鞋颯颯"

椒麻手撕雞蕎麥冷麵

如果要搵嘢去挑剔 就係佢哋冇位坐
淨係得門口嗰張高枱
不過佢地始終係一間
"目測應該唔夠一百呎"
嘅外賣舖頭仔
所以其實都算係咁😂

食得出佢哋係用心製作!!
所有細微嘢佢哋都有諗過!👍🏻細心!

利申:
絕對唔係廣告
真金白銀自己比錢買嘢食!😄

最後 encore 多左一個滷肉
返屋企晏啲再食!
2021-10-29
椒麻手撕雞蕎麥冷麵
  • 椒麻手撕鷄蕎麥冷麵
2021-11-01 82 瀏覽
天后一直都好多好嘢食,尋日買下午茶經過天后呢間小店,主打手撕雞同台式刈包,雖然都想食刈包,但因為下午茶怕太飽,最後試咗椒辣手撕雞,有驚喜。手撕雞好新鮮,冇雪藏味,呢樣真係好重要,啲雞有雪藏味真係食唔到。驚喜位係配日式冷麵底,份量啱啱好,辣味適中,所有味都調配得恰到好處,幾好味,推薦可以試試。下次再試吓刈包,見到係即煮,熱辣辣應該幾新鮮好味。要俾少少時間耐心等一等,因為係小店(2個人),再加上係即叫即整,所以都要等一等。

下次再試吓刈包,見到係即煮,熱辣辣應該幾新鮮好味。

2021-10-31
10 分鐘 (外賣自取)
  • 手撕雞
2021-10-26 99 瀏覽
總喜歡逛天后一帶,常常遇上新店,中西意日印泰韓,適隨尊便,大大食,細細口。早前,遇上了這一間迷你店舖,已試過其招牌刈包,白蒸包溫軟不黏牙,鹵肉入味不油膩,配上香菇片葱花及青菜,簡單而豐富的中式包點。疫情其間口罩令,不可邊走邊吃。幸好,店前有大樹成蔭,乾脆站着吃,看看路人。經店東介紹,這個中秋家中聚會,訂了一些小吃好伴酒,自己太忙,反而要朋友代勞去拿,住九龍的朋友超開心,搭叮叮(個日免費)幾個站,水星街落車直走入。班友仔到我家立刻開餐,行動代表一切,到我煮好其他嘢食,小吃已差不多吃完。佢哋話,你咁近,再去吃啦!
2021-09-21
  • 青瓜
  • 蒜泥白肉
  • 手撕雞
  • 刈包
2021-10-14 87 瀏覽
Picked up three Bao’s, a side of sliced pork and shredded spicy chicken over soba. Everything was great. The best Bao was def the slow cooked pork so tender it just falls apart. The portions were very good sized for the Bao’s and the side dishes. I would recommend to anyone to try. Additionally the staff was super friendly and helpful offering not only myself but anyone who walked by a chance to explain the menu further.
  • Slow  Cooked  pork  Bao
2021-10-01 654 瀏覽
天后特式fusion刈包手手撕雞專門店 開咗唔係好耐嘅小店 主打台式刈包 香港唔多地方有賣 呢日晚市去試試 見到佢哋都幾好生意 有啲小食都賣哂 (餐牌睇圖)加$15 有指定小食同飲品.佢哋嘅刈包都係即叫即蒸 大概要等5-8分鐘刈包出品熱辣辣 好軟熟 記住趁熱食⭐️招牌滷肉刈包$42😋滷肉係重點 口感有小小東坡肉feel😋滷肉好入味 幾滑 重油香 除此之外 配料 冬菇 醃蘿蔔 牛油菜 京蔥‼️加埋刈包 整體配合 超夾 完全唔覺濟好邪惡 我好鐘意 好評👍🏻.⭐️和風牛肉刈包$38呢個口味唔難想像 表面有蛋絲刈包夾住 滿滿 汁煮 洋蔥肥牛見到簡介寫着有薑絲 但唔太覺幾有特色既fusion刈包應該係大眾都會鍾意嘅口味.⭐️椒麻手撕雞$58手撕雞 都幾大份 一盒滿滿雞肉雞肉做到嫩滑 有芝麻 蔥香同一般坊間手撕雞唔同 冇落味精 雞粉大概小辣 幾清新 會想夾埋底下生菜一齊食.有同店主傾偈 佢哋係由2位年青人主理以前都有做過飲食 用返比較西式做法感覺到佢哋對食物出品都有要求值得一試嘅外賣小店.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_天后.#baoholic (天后) @bao
佢哋嘅刈包都係即叫即蒸 大概要等5-8分鐘
環境:-/5 外賣 得一個企位
服務:3.5/5
抵食:3.5/5
2021-09-23 82 瀏覽
天后新開小店 主打手撕雞 刈包!唔算好貴 就試下 店員推介佢地個招牌滷肉包 好多料!蘿蔔係自家醃製 幫助解膩 加左15蚊 試埋個小食 麻辣牛丸聽落以為普通野 點知食落又唔錯 過癮 不過飲品就得汽水 紙包飲品可以有少少台式飲品會更好再試埋個椒麻手撕雞 唔洗加錢 可以跟埋個蕎麥冷麵 份量都算多 價錢算合理。下次可以再試埋其他刈包一直以為"刈"係 簡體字 讀"劉包" 原來係讀"gua bao" 唔講都唔知🤣店主係2位90後 睇得出 用心製作值得推介俾朋友 CP值高 !!食完包過對面飲埋咖啡 滿足!!
天后新開小店 主打手撕雞 刈包!
唔算好貴 就試下
不過飲品就得汽水 紙包飲品
可以有少少台式飲品會更好

再試埋個椒麻手撕雞
唔洗加錢 可以跟埋個蕎麥冷麵
份量都算多 價錢算合理。

下次可以再試埋其他刈包
一直以為"刈"係 簡體字 讀"劉包"
原來係讀"gua bao" 唔講都唔知🤣

店主係2位90後 睇得出 用心製作
值得推介俾朋友 CP值高 !!
食完包過對面飲埋咖啡 滿足!!
2021-09-22
5 分鐘 (外賣自取)
  • 麻辣牛丸
2021-09-14 117 瀏覽
香港有多好漢堡/熱狗嘅專門店,刈包嘅專門店你又見過未?😍天后新開嘅🌟Bao.Holic🌟,由兩位年輕又有熱誠嘅店主創立,主打特色嘅🇹🇼台灣刈包同埋手撕雞🐔!店主嚴選刈包嘅包皮,白淨鬆軟之中,仲帶一點點Q彈!💕刈包即叫即製,餡料均為自家製作!🥰有傳統口味嘅滷肉,仲有3款特色嘅Fusion刈包,絕對要試!👍🏻💛招牌滷肉刈包 $42自家炆煮嘅滷肉軟腍入味,肉香甜美細緻,肥而不膩!✨加埋蘿蔔粒、冬菇粒增香,真係不得了!必試!🤩🎌和風牛肉刈包 $38台日Fusion嘅刈包,甜美嘅和風汁同埋軟嫩嘅肥牛🥩,加入了少量薑絲再平衡,唔錯!😘🇹🇼台式腸刈包 $32台泰Fusion嘅刈包,🇹🇼台式香腸同埋榨菜,加入店家秘製嘅泰式酸辣醬汁🌶,效果出奇地討好,辣辣地幾惹味!😋🌶椒麻手撕雞🐔 $58以嚴選嘅優質雞肉製作,手撕雞口感極為滑嫩,充滿驚喜!😍椒麻增香增鮮,🌶辣度溫和,特別開胃,誠意之作!💗

💛招牌滷肉刈包 $42

🎌和風牛肉刈包 $38