2020-08-07 584 瀏覽
近來好多食肆因疫情都選擇暫時休業,而另一方面亦有好多晚市餐廳都做外賣自取優惠。剛好在銅鑼灣附近,就黎左呢間barg 買外賣。外賣包裝得幾密實,供應的外賣膠盒都夠硬淨。叫了一個意粉、一份沙律同一件芝士蛋糕。羽衣甘藍牛油果沙律,配了檸檬汁很醒胃。而且非常足料有營養。還有合桃、蕃茄仔、草莓等。蕃茄黑檻欖意粉意粉質地都唔錯,唔會漿埋一堆,但味道偏淡。意式芝士蛋糕 $48同樣有外賣盒包裝好,外貌就一般,食落芝士味都算幾濃郁。

剛好在銅鑼灣附近,就黎左呢間barg 買外賣。

外賣包裝得幾密實,供應的外賣膠盒都夠硬淨。

叫了一個意粉、一份沙律同一件芝士蛋糕。

羽衣甘藍牛油果沙律,配了檸檬汁很醒胃。
而且非常足料有營養。還有合桃、蕃茄仔、草莓等。

蕃茄黑檻欖意粉

意粉質地都唔錯,唔會漿埋一堆,但味道偏淡。

意式芝士蛋糕 $48

同樣有外賣盒包裝好,外貌就一般,食落芝士味都算幾濃郁。
2020-07-31
  • 羽衣甘藍牛油果沙律
2020-08-04 543 瀏覽
呢幾個星期都成日食東南亞菜,突然心血來潮好想食西餐搵附近餐廳時見到呢間既評價很不錯而家疫情下唔可以堂食,係等外賣時,見到餐廳既設計好有特色沙律、主菜、甜品,要有齊哂先夠滿足尼哥斯吞拿魚沙律配紅酒醋吞拿魚煙燻到7成熟,有咬口之餘,質感又唔會過鞋個沙律汁紅酒醋酸酸甜甜咁,好開胃,而且同吞拿魚好夾慢煮西班牙黑毛豬鞍豬鞍好大件又厚肉用膠刀切都好輕易,完全冇難度!肉質結實得黎又唔韌豬既香味好濃但一啲都唔「蘇」配埋芥末子忌廉汁,有助減低油膩感連配菜炸薯仔&露荀都好好食蓋莓芝士蛋糕粒草莓都幾甜喎芝士蛋糕味道好岩我,唔會太甜,而芝士味好香濃質地又唔會太淋
呢幾個星期都成日食東南亞菜,突然心血來潮好想食西餐

搵附近餐廳時見到呢間既評價很不錯

而家疫情下唔可以堂食,係等外賣時,見到餐廳既設計好有特色

沙律、主菜、甜品,要有齊哂先夠滿足

尼哥斯吞拿魚沙律配紅酒醋
吞拿魚煙燻到7成熟,有咬口之餘,質感又唔會過鞋
個沙律汁紅酒醋酸酸甜甜咁,好開胃,而且同吞拿魚好夾

慢煮西班牙黑毛豬鞍
豬鞍好大件
又厚肉
用膠刀切都好輕易,完全冇難度!肉質結實得黎又唔韌
豬既香味好濃但一啲都唔「蘇」
配埋芥末子忌廉汁,有助減低油膩感
連配菜炸薯仔&露荀都好好食

蓋莓芝士蛋糕
粒草莓都幾甜喎
芝士蛋糕味道好岩我,唔會太甜,而芝士味好香濃
質地又唔會太淋
2020-08-03
外賣自取
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍
2020-07-24 431 瀏覽
嘩 啲蜆大過我個口呀 差啲逼爆隻碟😅 鮮甜嘅 但係有一兩隻生生哋🥴白酒同蜆絕對係best friend 襯到絕 更加能夠帶起蜆嘅鮮味意粉portion好少 但味道唔錯嘅 有蒜有辣椒有蜆嘅汁仲有白酒嘅 想唔好食都難😅errrrrrrrrrr 個燒乳豬真係嚇到我頭髮都甩埋呢個價得一條咁樣size嘅肉Are you kidding me😂Okay平心靜氣 探討下舊肉皮薄肉嫩中間加層薄薄嘅脂肪 配上蘋果醬 係好夾嘅 可以帶走油膩感但係媽呀點解得咁細條肉㗎 玩我咩😢 完全係得兩條半手指嘅闊度 兩條手指嘅長度 同埋半截手指嘅高度嘅size味道:7/10Barg意式白酒煮蜆扁意粉 $158燒乳豬配蘋果醬 $218📍銅鑼灣
errrrrrrrrrr 個燒乳豬真係嚇到我頭髮都甩埋

Barg

意式白酒煮蜆扁意粉 $158
燒乳豬配蘋果醬 $218

📍銅鑼灣
近來成日想試下不同餐廳,今日就來了這一間餐廳食,噢,地點都方便,銅鑼灣A出口行過來都快。環境都挺浪漫,可惜我同女仔朋友來享用晚餐,都覺得浪漫!不要誤會,真的是好朋友,環境影響不到我們友情再進一步!但有人在後門抽菸,氣味傳入餐廳又真的破壞了浪漫的格調!店員人手方面都可能疫情關係,人手不太多,不能成日見到店員,晚上人流亦不算太多,所以得兩個店員都夠,人太多都唔太好今天享用人生覺得好味既沙拉,羽衣甘籃牛油果沙拉!沙拉汁酸甜酸甜,醬汁又中和了羽衣甘籃的草青味道,一口完再一口,講到似在食煙,食上癮!另外再食了意大利雲呑,比較咸了一點,同忌廉汁都比較食完飽濟,每食過三粒都已經足夠還點了一個蟹肉黑松露醬配墨粟米片,個醬真係好好味啊,蟹肉又多,松露味都夠香,所以都推薦!總括,餐廳值得去,食物都新鮮,食物配塔又清新!

今天享用人生覺得好味既沙拉,羽衣甘籃牛油果沙拉!

還點了一個蟹肉黑松露醬配墨粟米片,
個醬真係好好味啊,蟹肉又多,松露味都夠香,所以都推薦!

總括,餐廳值得去,食物都新鮮,食物配塔又清新!
  • 羽衣甘藍牛油果沙律
上星期食左間都幾抵食環境都唔錯既意大利菜幾值得介紹😍🇮🇹係某APP度book夜晚21:30有半價!!!(海鮮&飲品除外)😍 啱哂夜收工既Momo&Boo🙈紐西蘭青口(蒜香牛油汁🧈) (💰168)全部青口都好大隻,而且分量都唔少絕對足料😆 幾夾口感覺都算新鮮😌嗰汁夠香但唔會覺得好漏,讚👍🏻Parma Ham 配金蜜瓜 (💰原價$138)Param Ham嗰味唔算好出🙈但呢個價錢黎講明既🧐蜜瓜幾甜同多汁,份量都唔錯有6件🤣黑松露磨菇湯🥣 (💰原價$65)幾香黑松露味😆但唔係Boo想像好creamy既磨湯湯,係比較稀既🧐但打碎既黑松露同磨菇blend埋飲好有口感🤩龍蝦汁蟹肉天使麵🍜🦞 (💰原價$138)Momo好鐘意佢個龍蝦汁🤣😍但蟹肉好似拆得好細,食落唔係好覺咁😂Tiramisu (💰原價68)見好多人係openrice推介所以都叫左件黎試下🤣同傳統Tiramisu有啲唔同,呢件都幾fluffy🧐但味道黎講都幾唔錯😍黎到不妨試下👍🏻食左咁多野最後埋單都係400幾👏🏻而且feel到👨🏻‍🍳對食物有要求,值得再encore😆

紐西蘭青口(蒜香牛油汁🧈) (💰168)
紐西蘭青口

Parma Ham 配金蜜瓜 (💰原價$138)
Parma Ham 配金蜜瓜

黑松露磨菇湯🥣 (💰原價$65)
黑松露磨菇湯

龍蝦汁蟹肉天使麵🍜🦞 (💰原價$138)
龍蝦汁蟹肉天使麵

Tiramisu (💰原價68)
Tiramisu

紐西蘭青口
Parma Ham 配金蜜瓜
龍蝦汁蟹肉天使麵
Tiramisu
2020-05-06 1423 瀏覽
今日慶祝每月紀念日。💓咁就試下呢間🤪。點佐一個海鮮拼盤同牛柳。‘海鮮拼盤’有蝦,貴妃蚌,生蠔,青口......個蝦好大隻,好鮮甜😍青口同其他都不過不失,不過個生蠔就比較瘦😅同埋相比起好新鮮好靚既生蠔,無咁鮮甜。‘牛柳7成熟’牛柳好Juicy, 肉汁豐富🥰,肉質咬落texture 幾好💖。Side 點佐焗薯焗薯有啲煙肉同埋醬,mix 埋一齊都幾好食。💃🏻Overall 黎講,如果隻生蠔可以肥美番d , 咁就好正👍🏻
今日慶祝每月紀念日。💓咁就試下呢間🤪。

點佐一個海鮮拼盤同牛柳。

‘海鮮拼盤’
有蝦,貴妃蚌,生蠔,青口......
個蝦好大隻,好鮮甜😍

‘牛柳7成熟’

Side 點佐焗薯
焗薯有啲煙肉同埋醬,mix 埋一齊都幾好食。💃🏻

2020-04-28
慶祝紀念
紀念日
2020-05-01 1129 瀏覽
確疹者在中環週圍走,避去,來銅鑼灣找食,後宮挑選,經openrice訂枱,因坐在餐廳後面卡位, 有私隱。红酒,澳洲$68/杯、意大利$98,不值,一般,$98以此價,酒店都享用到,質素較好。餐前麵包,有煙韌,有軟綿,最正就係個蒜頭橄欖油,用蠟燭溫暖,齒縫留香,就算單食,都不會刺激,帶蒜甜。雜肉拼盤$138,光令表面,油脂與燭光掩影效果,不算好肥,又不會太鹹,有良好火腿質素。蟹肉天使麵$138,蟹肉香, 天使麵略咸,笠口,不夠爽,水份多啲,似米粉。烤乳猪配蘋果酱$218,不像食評相片那麽厚,皮深色,皮脆肉嫩,味不是太吸引或有特色,不及在雲咸街葡國餐廳的滋味,可以脆而不燶。而配蘋果醬酸酸甜,以為可解油腻,我又不覺,反而喜歡中式乳豬醬, 蘆筍就好滑,清甜。脆脆海鹽焦糖芝士蛋糕$68,舌頭有問題,無焦糖,脆脆找不到,海鹽不明顯,蛋糕層較實。遺憾結尾!一

餐前麵包,有煙韌,有軟綿,最正就係個蒜頭橄欖油
,用蠟燭溫暖,齒縫留香,就算單食,都不會刺激,帶蒜甜。

雜肉拼盤$138

蒜頭橄欖油,餐前包

意大利火腿拼盤

烤乳豬配蘋果醬

蟹肉天使麵

脆脆焦糖芝士蛋糕
2020-04-24
2020-04-30 810 瀏覽
好遲先confirm出街食飯,即日book到位。餐廳雖然暗啲但情調幾好頭盤嗌左Burrata Cheese紅菜頭沙律,份量好足嘅Burrata Cheese,富奶香,加左黑醋汁唔太漏。另外叫咗個焗薯皮,熱辣辣,釀左肉醬同芝士,啖啖薯肉唔似一般得薄薄薯皮,佢哋亦配咗少少酸椰菜絲沙律,加埋酸忌廉好好味跟住係意粉,我哋叫咗芝士焗大啡菇忌廉意粉,好適合鍾意奶味濃嘅朋友,個意粉醬仲帶有少少Blue Cheese味,同啡菇一齊食可以平衡返個香濃芝士味。最後主菜叫咗慢煮豬鞍,望落塊扒好似細細塊但好厚,食完幾道菜之後呢個份量兩個人食啱啱好,豬鞍肉質唔鞋唔太肥,都有肉汁,亮點係個汁,好似用蘋果肉同忌廉、芥辣醬煮,甜甜地好好味埋單8xx,老公飲咗杯啤酒我就開咗佢哋枱面支意大利水飲,以食物質量及質素仲要喺銅鑼灣,我覺得都可以接受,都會再返轉頭
好遲先confirm出街食飯,即日book到位。
餐廳雖然暗啲但情調幾好

2020-04-29
2020-04-28 764 瀏覽
剛好跟妹慶生日,幸好就兩人, 不會有事哈哈,  可惜之前都是一班朋友約CAFE出來食。 難得不能多人, 便帶她來這間被人推薦的西餐,當另一種享受, 最重要氣氛不錯店也很乾淨舒服。然後麵包是用加熱的橄欖油加蒜頭配送,好特別第一次見。中意食蒜既人會好中意。天使面同羊扒都不錯,質素都有一定水準。羊扒是來到再火灼, 好有感覺~ 熱辣辣感覺好好, 又不會羶。麵的醬還不錯味好夠, 麵質較軟。整體又不會太貴,慶祝生日拍拖都可以,我妹都滿意今餐。算是完滿既一日。

這段時間很少人會外出吃飯,餐廳裡的人不多,但還是有幾桌客人在用餐,不會讓人感到不自在。我們兩人點了:1. 一份 《香燒美國豬肋骨》- 半份就有6條肋骨,肉很多,又夠嫩又足味 (有足夠的燒烤醬),還配上鮮炸的薯條,讓我們吃得很幸福。2. 一份 《海膽蘑菇意大利飯》- 很有蘑菇香味和umami的味道,但意大利飯的口感稍微硬了一點。喜歡海膽的人不妨試試。3. 一份《精選香草雪糕(兩球)陪自家制馬卡龍》做甜點 - 賣相很不錯 — 餐廳用了鸡尾酒杯來盛載雪糕,草莓和馬克龍,很有魅力。 香草雪糕味道清甜,非常適合吃飽正餐後享用。有兩顆馬克龍,一顆是巧克力,一顆是綠茶,味道都很好很夠。餐廳的服務很周到,讓我們享受了一頓美味的晚餐。
我們兩人點了:

餐廳的服務很周到,讓我們享受了一頓美味的晚餐。
海膽蘑菇義大利飯
香燒美國豬肋骨
精選香草雪糕(兩球)陪自家制馬卡龍
海膽蘑菇義大利飯
香燒美國豬肋骨
今次去銅鑼灣食意大利菜,都係第一次黎😊餐廳感覺幾有情調,窗邊放滿紅酒,環境好舒適,情侶黎就最好不過------1. 海膽蘑菇意大利飯 4/5 $178意大利飯口感偏硬,唔太creamy,不過海膽幾鮮甜,唔會有腥味,味道唔差,蘑菇份量都多,但未必值呢個價錢🙈2. 龍蝦海鮮薄餅 3.8/5 $148海鮮配料都多,但食唔到有龍蝦味道😕如果齋叫海鮮薄餅係可以接受,仲有薄餅皮整得不太吸引,左邊冇左一部分咁🙈但係幾香脆,唔會好滯,因為醬唔多3. 炸薯條配黑松露醬 4.5/5 $58👍🏻炸薯條幾出色,每條都長長,同埋唔咸,好怕食到好多鹽係上面既薯條,主要沾黑松露醬調味,好食😋

------
1. 海膽蘑菇意大利飯 4/5 $178

2. 龍蝦海鮮薄餅 3.8/5 $148

3. 炸薯條配黑松露醬 4.5/5 $58👍🏻
2020-02-13
2020-02-10 473 瀏覽
這天我跟一個剛考到車牌的朋友去遊車河,順便在銅鑼灣吃午飯。最近因為疫情,大家都很少外出,幸好今天有私家車坐,更顯得安全。餐廳的環境舒適,空間感十分足夠。到達餐廳,完全沒有客人,心裏覺得有些酸。叫了兩個午餐,侍應很快便給我們又軟又暖的麵包和很有特色的牛油,麵包內有些蕃茄蓉,而牛油則有些蒜味,非常合我的口味,喜愛。朋友點的是牛扒,我吃過覺得不錯。但我點的是黑毛豬扒,黑毛豬扒比起牛扒細塊,但我一吃便覺得我的選擇沒錯。黑毛豬很爽,很入味,質感跟我平日吃的豬肉有很大分別,我覺得這個質感非常好,真係好好味。 吃了一個多小時,完全沒有其他客人,侍應間中會過來詢問用餐的感受和食物的滿意度,他也表示近日生意慘淡,希望疫情快些過去,多些人可以來到這裏吃這個黑毛豬扒。

2020-01-24 535 瀏覽
呢幾年好多美食陸續進駐銅鑼灣耀華街,而其中一棟美食林立既大廈,就一定要數到百樂中心。早幾晚,我就同老婆搵到呢間Barg 西餐廳試下。我地係晚飯時間去食,所以樓下係排左好長人龍準備撘𨋢上唔同樓層既餐廳。不過好在Barg係1樓,咁我地行幾級樓梯就上到去喇。坐低之後,當然即刻睇下餐牌先啦。我地就叫左『紐西蘭托托蜆』,『蝦多士』,『美國安格斯牛柳』同埋『Tiramisu』。先講個蜆,佢就用白酒煮,味道香濃之餘,我真係未食過咁大隻蜆,差唔多有我我手掌咁大,啖啖肉。佢仲跟埋幾塊多士比你點番個湯泥食,好味道!到個蝦多士喇,隻蝦又係一樣大大隻。佢仲要『liu』左啲蝦膏出嚟煮一煮再放番上隻蝦度,夾埋多士一齊食,真係一流。至於個安格斯牛柳,我就要左7成熟。雖然個牛柳都幾厚,不過廚師掌握個生熟度都唔錯,身為『牛魔王』既我都好滿意。最後就係Tiramisu,雖然我唔係啲咩甜品愛好者,不過都覺得呢個Tiramisu整得唔錯,又唔會太甜。總的來說,都好滿意呢間餐廳既水準,有機會番頭試吓其他菜色先。

2020-01-21
  • 意式白酒煮紐西蘭托托蜆
  • 法式蟹肉虎蝦多士
2020-01-22 364 瀏覽
又係同老公搵食既時間😆想去百樂中心,點知,真係每日晚上等lift都等好耐!最後我地決定行上1樓,唔等lift,試下食呢間barg😂😂😂上到去都唔少人!我地好好彩叫做無book都有位😂完全唔想諗食咩,所以問左店員推介比我地😆先黎既係峴!個名好得意,叫做紐西蘭托托峴😂唔好講笑!佢係勁大隻勁大隻!啖啖都係肉😍超鮮甜!仲有多士配個汁😍😍😍然後有蝦多士,完全無諗過蝦多士係咁大型版😂😂😂真係好巨大既蝦😂😂😂啖啖都係蝦膏😍超好食!真係想再叫多份,食一舊唔夠喉😆😆😆另外,叫左個牛柳,7成熟!都好多血下~~~大緊肚既關係,都忍唔住食左少少,肉既juicy!一路睇住佢食一路口水流哂😂😂😂但食左1/3 都夠既😆最後,緊係要食個甜品啦😇底部有好少好少既baileys,配埋一齊超好食!我地5分鐘唔洗,ko左呢個甜品😂😂😂

先黎既係峴!個名好得意,叫做紐西蘭托托峴😂

最後,緊係要食個甜品啦😇
2020-01-18 295 瀏覽
銅鑼灣耀華街旺中帶靜,交通方便,朋友幫我換咗今年既新鈔,約咗佢係呢間樓上意大利餐廳Barg,食晏兼交收。餐廳裝修富藝術感,窗邊排列咗唔同既酒樽做裝飾,而每張餐椅既圖案都唔同,別具特色,充滿意大利文青風格。我地要咗兩份set lunch~餐湯:蕃茄忌廉湯,酸酸地,夠creamy😋主菜:美國穀飼西冷配邊豆薯條,西冷扒都好大件,厚切五成熟,肉質唔會韌,薯條好脆身😋慢煮西班牙黑毛豬鞍配露荀,露荀鮮嫩爽口,黑毛豬鞍肉汁豐富,夠腍,唔鞋口,比西冷扒更加優勝👍🏻追加咗甜品:藍莓芝士蛋糕,藍莓蓉芝士蛋糕濃厚綿滑,好食👍🏻飲埋杯cuppuccino,呢餐好完滿😋

我地要咗兩份set lunch~

餐湯:蕃茄忌廉湯,酸酸地,夠creamy😋

主菜:

追加咗甜品:藍莓芝士蛋糕,藍莓蓉芝士蛋糕濃厚綿滑,好食👍🏻

飲埋杯cuppuccino,呢餐好完滿😋
2020-01-13
午餐