2021-02-17 368 瀏覽
今日去情人節去銅鑼灣行逛,當然要食番個靚靚午餐啦。餐廳係時代廣場附近,行兩步就到。先來兩個軟包包,暖,內裡軟軟的,沾上牛油很滋味。水牛城雞翼雞翼外脆内嫩,醬汁酸酸辣辣,很是開胃意大利四式芝士薄餅pizza 薄底,即叫即整,非常脆口,鋪滿醬汁和芝士,火箭菜爽口。龍蝦汁蟹肉天使麵醬汁可以見到一絲絲的蟹肉,鮮味十足,這個麵一定要趁熱食,凍了就會有點腥。朱古力心太軟最後來個朱古力心太軟作結。新鮮即做,切開流心,朱古力非常濃郁👍🏼,很邪惡,再加上冰凍雲呢拿雪糕🍦,有冰火交融之感
今日去情人節去銅鑼灣行逛,
當然要食番個靚靚午餐啦。

餐廳係時代廣場附近,行兩步就到。
先來兩個軟包包,暖,內裡軟軟的,
沾上牛油很滋味。

水牛城雞翼
雞翼外脆内嫩,醬汁酸酸辣辣,
很是開胃

意大利四式芝士薄餅
pizza 薄底,即叫即整,
非常脆口,鋪滿醬汁和芝士,火箭菜爽口。

龍蝦汁蟹肉天使麵
醬汁可以見到一絲絲的蟹肉,
鮮味十足,這個麵一定要趁熱食,
凍了就會有點腥。

朱古力心太軟
最後來個朱古力心太軟作結。
新鮮即做,切開流心,
朱古力非常濃郁👍🏼,很邪惡,
再加上冰凍雲呢拿雪糕🍦,有冰火交融之感

2021-02-16 268 瀏覽
今日趁假期和朋友來到銅鑼灣購物,於是先來最愛吃的西餐廳 Barg 吃個午餐。餐廳環境悠雅有格調,食物質素高,座位舒適,很適合和朋友來聊天聚會。餐包,熱辣辣,有很多芝麻粒,軟熟香甜。紐西蘭青口配香辣肉腸汁是必點之選,餐廳用上紐西蘭產的青口,大隻而鮮嫩,肉質爽滑香甜,美味可口,配上香辣肉腸汁,帶有微辣,惹味而甜美,令青口的鮮味更突出。慢煮西班牙豬鞍配芥末籽忌廉汁豬鞍煮得剛好熟,肉質嫩滑鮮甜,切開後肉汁緩緩流出,鮮甜美味,咬下爽滑有口感,一點也不騷,油脂香味在口中散發。香蒜辣椒意大利粉意粉炒得乾身爽滑,十分彈牙爽甜,香蒜和辣椒也入味,令意粉更惹味,香草味道令意粉香味更濃郁。

餐包,熱辣辣,有很多芝麻粒,軟熟香甜。

紐西蘭青口配香辣肉腸汁

慢煮西班牙豬鞍配芥末籽忌廉汁

香蒜辣椒意大利粉
2021-02-16 220 瀏覽
今天一人於銅鑼灣區閒逛,午膳亦同樣選擇於同區解決,於網上搜尋附近餐廳時,留意到這間甚有格調的意大利菜餐店,引起我的興趣,便隨即選擇到此光顧品嚐。Barg 位於銅鑼灣百樂中心樓上鋪,是一間酒吧西餐廳,其空間呈長形大廳,裝潢以深啡為主要色調,配搭柔和燈光,再襯上黃色鮮艷搶眼的梳化座椅,還有各款不同圖案的木製椅子,整體設計皆富有獨特風格特色。南瓜忌廉湯午市套餐的精選可從餐湯、沙律中二選一,我便選擇了南瓜忌廉湯,其色澤橙黃,飲用黏度稀薄,絲滑鮮香,南瓜和忌廉味道恰到好處,彼此相配,滋味香甜。白酒煮蜆扁意大利粉經煮製過的白酒仍有適量浸於麵底,味道依然保留清香鮮甜。意大利粉方面幼長扁身,口感軟硬適中,柔韌彈牙,而且盡吸白酒精華和香氣,甚是入味,並連帶淡淡蒜香。配料的蜆肉分量恰當合理,入口新鮮爽彈,甜嫩無沙。凍檸檬茶檸檬茶大杯量足,眾多的冰塊使其解渴冰凍,飲用時茶味濃郁突出,再加入數片檸檬為飲品點綴調味,味道增添清新芳香,甜甜酸酸的口感作餐後消膩解滯最適合不過。總結而言,餐廳裝潢富有特色格調,環境空間舒適寬闊,整潔衛生。菜餚製作用心足料,味道新鮮可口,不論是情侶間的情調約會,還是家人朋友的聚餐吃飯,
南瓜忌廉湯
白酒煮蜆扁意大利粉
凍檸檬茶

總結而言,餐廳裝潢富有特色格調,環境空間舒適寬闊,整潔衛生。菜餚製作用心足料,味道新鮮可口,不論是情侶間的情調約會,還是家人朋友的聚餐吃飯,皆是合適的好選擇。
2021-02-15 129 瀏覽
農曆新年前出去銅鑼灣諗住行吓街,買下年貨,買下新衫新鞋,行到攰攰地見到有人派傳單話食意大利菜,Pizza都好似幾吸引喎!一於上去試吓先!可能已經成3:00啦,得返一兩台客人,商業大廈上樓,但係環境都幾舒適首先食個熱辣辣餐包,香草牛油有誠意Pepperoni pizza,新鮮熱辣沒有不好吃的道理再加上係我最喜愛嘅薄批正呀喂!唔知大家鍾唔鍾意黑橄欖㗎呢?我就去完一次意大利之後就愛上了薯蓉焗田螺,薯蓉做得十分之creamy, 田螺大大粒慢煮西班牙黑毛豬鞍配芥末籽忌廉汁豬鞍真係滑到一個點啊!慢煮真係冇得輸,蘆筍都煮得好好,剛剛熟唔會太老上返OpenRice睇原來外賣有七折啊

首先食個熱辣辣餐包,香草牛油有誠意

Pepperoni pizza,新鮮熱辣沒有不好吃的道理
再加上係我最喜愛嘅薄批

薯蓉焗田螺,薯蓉做得十分之creamy, 田螺大大粒

慢煮西班牙黑毛豬鞍配芥末籽忌廉汁

上返OpenRice睇原來外賣有七折啊
2021-01-24
午餐
  • 餐包
2021-02-14 156 瀏覽
因疫情關係,不可以出街吃飯,但又不想煮飯,所以就想著叫外賣,來到銅鑼灣,見到這間店就一於到這裡外賣吧!這裡位於大廈的一樓,來到,雖然不可以堂吃,但這裡都打掃得很整潔,我看完餐牌就選好了三款食物回家。女皇薄餅,雖然回到家都已經凍了,我們用氣炸鍋略為翻熱,已經很香脆,餅皮很薄,好像吃脆片一樣,薄餅用上新鮮蕃茄,加入香草和芝士,清新得來很香口,芝士很濃郁,真的無得頂!龍蝦湯海鮮意大利飯,意大利飯有著濃郁龍蝦味,海鮮有青口,蜆和蝦,意大利飯很軟腍,熟度剛剛好,青口,蜆和蝦都很新鮮,蝦很爽口,青口很鮮甜,不錯!烤德國咸豬手,用了氣炸鍋翻熱很,還原了咸豬手皮的香脆,廚師很貼心的將咸豬手切件,份量極不少,肉厚,味道不會太咸,兩個人吃很滿足!咸豬手還配上酸酸的酸菜絲,入口酸酸的,很開胃,配上豬手一起吃,可以減低咸豬手的肥膩,很好的配搭!

龍蝦湯海鮮意大利飯

2021-01-30
龍蝦湯海鮮意大利飯
烤德國咸豬手
Knowing that Barg having a 20% discount for take away and no service charge included, we decided to have it for dinner tonight since we have positive experience previously. It was located at Yiu Wa Street, few minutes walk from Causeway Bay MTR.Their menu was comprehensive, offering a wide range of food such as side dishes, salad and soup, pizza, pasta or risotto, main course, drinks and desserts etc.French fries with truffle mayo - It was of thick texture and fried till soft and crispy, with tr

French fries with truffle mayo - It was of thick texture and fried till soft and crispy, with truffle mayo provided to enhance the taste, which was flavourful.

Linguine Con Vongole - Pasta was cooked till chewy and tasty, with sufficient white wine taste. Clams were fat in size, and was juicy and chewy.

Four cheese pizza - It consisted of 4 types of cheese and was of thin crust. It was crispy and cheesy, perfect for cheese lovers. Rocket leaves was placed on top to go along with it.

Pepperoni pizza - It was of thin crust as well and was crispy, like eating biscuits. It was flavourful and salty in taste, with generous serving of pepperoni.
2021-02-09 110 瀏覽
喺公司OT夜左又冇堂食,返到屋企又夜,決定同同事喺公司食完先走,搵吓附近餐廳外賣自取有八折有冇加一,非常抵食。水牛城雞翼$98雞翼開邊炸,容易熟之餘又非常貼心,女士不用擘大口,雞翼炸到卜卜脆,配埋個辣醬,少許微辣惹味,作開胃菜不錯龍蝦汁蟹肉天使麵$148天使麵較一般意粉幼身,索盡龍蝦汁精華,蟹肉份量多,帕爾馬火腿薄餅$148本身是叫Parma ham pizza的,但職員好似比錯,這個pizza是沒有火腿,不過太餓就照食。薄餅是薄身的,就算多吃兩件也不會太快飽,芝士醬非常濃香,整體味道不錯

水牛城雞翼$98

龍蝦汁蟹肉天使麵$148
天使麵較一般意粉幼身,索盡龍蝦汁精華,蟹肉份量多,

帕爾馬火腿薄餅$148
2021-02-08 2025 瀏覽
近住禮頓中心和 Times square中間嘅耀華街, 隱藏不少特色食肆。今天來到 Barg , 朋友介紹過這裏意大利菜口味傳統, 環境優雅。果然環境是很優雅寧靜, 裝修古典中見型格, 很適合三五知己把酒談歡。平日下午時分 ,客人唔多, 疫情關係6pm 後禁堂食高級餐廳更是首當其衝。 餐廳也做足防疫措施, 外賣自取有八折~餐廳沒有設午餐, tea set 但點餐會送上餐包和蒜蓉牛油。 黑色嘅穀殼包外皮脆脆地,還是微暖, 味道唔錯。意大利火腿拼盤Salami, Pepperoni, Coppa Ham, Breasola, Parma Ham) 擺盤精美, 揀選的cold cut都各有特色。Parma Ham 入口甘香柔軟, 唔會太鹹。Breasola 呈較深紅色嘅係意式牛肉, 有牛的羶味,入囗鬆軟, 風味十足。莎樂美腸也是經常吃到的意式肉腸,油潤鹹香,下酒是最合適不過。另一款橙色嘅沙樂美腸充滿刺激辣味, 非常精彩!中間的沙律菜混合意大利黑醋,甜甜酸酸中和返火腿的濃味。龍蝦汁蟹肉天使麵🍝份量好大, 天使麵捲都好高, 麵條幼身爽口👍😋, 蟹肉鮮味, 配合無敵的龍蝦汁相當回味!焗大啡菇四式芝

餐廳沒有設午餐, tea set

意大利火腿拼盤

擺盤精美, 揀選的cold cut都各有特色。
Parma Ham 入口甘香柔軟, 唔會太鹹。

另一款橙色嘅沙樂美腸充滿刺激辣味, 非常精彩!
中間的沙律菜混合意大利黑醋,甜甜酸酸中和返火腿的濃味。

龍蝦汁蟹肉天使麵🍝

焗大啡菇四式芝士長通粉
芝士香氣撲鼻, 稠身醬汁鹹香濃郁,填滿着看每條長通粉, 芝士味道也是很有層次, 簡直係芝味大雜燴~ 焗大啡菇菇味好濃, 裏面更釀着芝士和雜菇, 還有味道獨特嘅火箭菜, 味道超豐富!!

餐後來一杯香濃熱咖啡, 渡過了一個寧靜舒服的下午。😍☕
2021-02-04 81 瀏覽
同朋友行時代廣場,覺得餓了,在附近找好東西吃。經過百樂中心有阿姐派發傳單,就決定一試樓上舖餐廳了。 餐廳內頗幽靜,好適合傾計。我們晚上還要回家吃飯,所以只點了幾款淺嚐一下。 🔸️女皇薄餅即是Magarita,有蕃茄、羅勒同Mozarella cheese。好味噃!芝士好香,溶化和燶邊的芝士都可以在薄餅上搵到,帶來雙重滋味。配搭蕃茄,就平衡翻個油膩感。🔸️意式白酒煮 紐西蘭托托蜆一煲咁上。一煲有6隻蜆左右,數量不多但每隻都好大。配了法包可以蘸白酒汁吃。好有衝動加個意粉拌湯汁一起吃。🔸️烤乳豬配蘋果醬這個等得比較久,可能是現烤的。外層脆卜卜,皮下肉汁沒有流失,仍然是肉嫩的。蘋果醬和乳豬好夾,一起吃甜甜鹹鹹的, 好快就清空了,配搭旁邊的 蘆筍 相當好。 吃過了下午茶 ,繼續與朋友 血拼。

🔸️女皇薄餅

🔸️意式白酒煮 紐西蘭托托蜆

🔸️烤乳豬配蘋果醬

吃過了下午茶 ,繼續與朋友 血拼。

下午茶
  • 烤乳豬配蘋果醬
  • 餐前麵包
2021-02-03 75 瀏覽
Barg 位於銅鑼灣時代廣場附近的樓上舖,易揾又就腳。餐廳裝修充滿歐陸風情, 座位寬敞, 啱晒同朋友嚟食飯吹水, 可惜因疫情仍禁晚市, 惟有買外賣回家食, 留待疫情過後再堂食。羽衣藍牛油果沙律配蜜糖青檸汁呢個沙律份量多又足料。有軟腍嘅牛油果🥑 新鮮嘅士多啤梨粒🍓爽脆沙律菜🥬和果仁, 撈埋酸酸甜甜嘅蜜糖青檸汁, 配搭十分健康, 食落好清新, 是一個健康前菜之選卡邦尼意大利粉煙肉味香濃, 意粉軟硬度適中, 醬汁非常creamy, 完完全全地沾滿每條意粉, 好味,推介香燒美國豬肋骨(半份)再配上薯條豬肋骨烤得恰好,唔會太乾身, 肉質鬆軟, 而且味道唔錯, 個醬甜甜地好惹味。而配菜薯條炸起不油膩, 夠粗身口感一流脆脆海鹽焦糖蛋糕香濃焦糖味,配上海鹽咸味, 更能帶出焦糖嘅香甜。蛋糕甜度適中整體唔錯, 下次試下堂食先

羽衣藍牛油果沙律配蜜糖青檸汁

卡邦尼意大利粉

香燒美國豬肋骨(半份)再配上薯條

脆脆海鹽焦糖蛋糕

整體唔錯, 下次試下堂食先

2021-02-02 70 瀏覽
今晚夜放工又要外賣,朋友介紹這間餐廳平時都幾好食的 Barg 外賣有八折,今晚特別開胃自己一個叫咗三樣食物。一大袋有些重,但又唔想返公司,在家吃比較享受。尼哥斯吞拿魚沙律配紅酒醋-大大件吞拿魚,半熟,軟熟,與醋汁及沙律菜配搭,我幾鍾意,不過在盒內吃,懶得放碟唔靚,不夠賞心悅目。龍蝦汁蟹肉天使麵-有龍蝦汁冇得輸,天使麵嗦汁配合蟹肉是美味兼飽肚的。香烤原骨澳洲羊扒-我鍾意食羊扒,有時候自己煎不是過熟就是有雪味,到時要俾錢人賺,煮至剛好,肉很嫩,雖然返咗屋企涼了扣分。中午餐抵食,$98,找日來。

一大袋有些重,但又唔想返公司,在家吃比較享受。

中午餐抵食,$98,找日來。
2021-02-01 88 瀏覽
环境:在百樂中心1樓有意大利餐廳,捐血之後路過可以補充下體能,因為朋友鍾意pizza,我又喜歡沙律,當然就意大利餐廳。疫情期間人客好少,幾乎不用等位,女皇薄餅^女皇pizza叫Margarita Pizza,芝士餡餅薄餅,有番茄濃郁香味。賣相一啲都唔差。帕爾馬火腿配金蜜瓜^呢款火腿一直是摯愛,不會太濕,摞出黎時間剛剛好,本身而火腿的鹹度都差不多,而帕爾馬火腿的味道也可以配搭碟上的配菜,配菜有洋蔥,小番茄,而另外的蜜瓜是甜的,最後再食用有甘甜回味,洗走口腔的洋蔥。羽衣甘蓝牛油果沙律配蜜糖青檸汁^沙律來說,好少羽衣甘藍,見到餐廳有,立即試一試,擔心甘藍太幹身,可以另外加24元煙熏三文魚調和下,伴碟顏色都好睇,避免全部綠色。餐廳下午時間比較人少,剛剛錯過午市高峰期,因此餐廳上菜都比較快。

环境:

在百樂中心1樓有意大利餐廳,捐血之後路過可以補充下體能,
因為朋友鍾意pizza,我又喜歡沙律,當然就意大利餐廳。
疫情期間人客好少,

羽衣甘蓝牛油果沙律配蜜糖青檸汁^
羽衣甘藍牛油果沙律配蜜糖青檸汁

炸薯條配松露醬

2021-02-01
1 分鐘 (堂食)
帕爾馬火腿配金蜜瓜
羽衣甘藍牛油果沙律配蜜糖青檸汁
炸薯條配松露醬
2021-02-01 161 瀏覽
Barg Italian Restaurant 系疫情前我經常和朋友來chill 嘅地方。現在疫情已經超一年,大家都出現擴疫疲勞,不過出外的同時也要小心戴好口罩,勤洗手,希望疫情快啲離我們而去。作為foodie 都要身體力行支持食店,襯 6:00 前在barg 悠閒地吃 early dinner 。我地4:00 來到餐廳,只有兩枱客,之後客人埋單後只淨低我同朋友,哎!生意難做。餐廳做足防疫措施,有消毒噴霧,酒精搓手液,入去前當然先量體溫。餐廳沒有浮誇的裝潢,以昏黃的燈光襯托出帶輕快音樂,很易令人放鬆心情。暖暖的餐包付上蒜蓉牛油,包體煙靭好吃。同好友吹水少不了先吃 Appetizer「黑松露蟹肉醬配墨西哥粟米片」$128黑松露蟹肉醬份量不少,蟹肉醬上加上香味樸鼻黑松露醬基本上冇得輸,加上脆卜卜既墨西哥粟米片,這個配搭實在一流。如果你喜歡濃味食物,我超推薦「焗大啡菇四式芝士長通粉」$118大廚用上四款不同cheese 做成超濃厚醬汁,每條長通粉也掛上厚厚芝士,咸香十足;大啡菇上加上煙肉焗令口感更油潤,飽肚又好味。「龍蝦湯蘑菇意大利飯」$198大廚以正宗意大利煮法煮出意大利飯,質感靭性之餘又

暖暖的餐包付上蒜蓉牛油,包體煙靭好吃。

同好友吹水少不了先吃 Appetizer
「黑松露蟹肉醬配墨西哥粟米片」$128

飽肚又好味。

「龍蝦湯蘑菇意大利飯」$198

大廚以正宗意大利煮法煮出意大利飯,質感靭性之餘又有口感,飽滿意大利飯索滿鮮香龍蝦汁;配上爽口大蝦,青口等,味道超 Rich 。
2021-01-31 88 瀏覽
疫情關係,晚市禁堂食,跟朋友約好在銅鑼灣住一晚酒店放鬆一下,所以晚上出來搵食都有困難,最後選擇外賣回酒店吃,相信這樣最方便,在openrice打開附近餐廳搜尋,找到這間西餐有做外賣,所以就前來落個order,我們叫了卡邦尼意粉,香煎亞特蘭大鱈魚配野莓汁,慢煮西班牙黑毛豬鞍配芥末籽忌廉汁。等了20分鐘左右就取食物回酒店,還是熱辣辣。鱈魚有薯蓉墊底,豬鞍有炒露筍和炸薯仔墊底,卡邦尼味道好出,汁夠多,全部都好好味,外賣也不錯。
2021-01-23
2021-01-29 65 瀏覽
今天約了媽咪一同午膳,她說想吃西餐,想吃點肉類,我亦贊同,因為也可叫個沙律,吃點蔬菜,中和一下啊!我們選了Barg,之前曾經到過一次,一來銅鑼灣就腳,二來這裡環境舒適,食物水準高,印象非常好。坐下後,我們叫了羽衣甘藍牛油果沙律、香烤原骨澳洲羊扒、藍莓芝士蛋糕,原來還有麵包跟餐的。餐廳環境不錯店內裝修富有特色地方座位非常寬敞一定要提提這裡的麵包及牛油,麵包鬆軟,廚師自家製牛油,原來混了蒜蓉在其中,充滿著蒜香,確是吃一口已愛上了沙律的羽衣甘藍非常新鮮,配了蜜糖青檸汁後,更將鮮味提升,非常醒胃烤羊扒肉質鬆軟,入口即溶,肉味亦濃,非常juicy,確是讚不絕口👍🏻把羊扒切開之後,一看便知食物質素超高甜品方面,藍莓芝士蛋糕亦絕不馬虎,入口後滿是藍莓及芝士的味道,芝士控一定喜歡
餐廳環境不錯
店內裝修富有特色
地方座位非常寬敞
把羊扒切開之後,一看便知食物質素超高
2021-01-28
午餐