2024-02-26 27 瀏覽
最近去了香港浸會大學影相, 意外發現原來校園內有間高質西餐廳, 索性就去試下啦!店內空間咁大, 燈光很柔和, 真係好適合用餐的環境, 而且發現個Dinner set做緊優惠, 原價: $588, 現在65折優惠: $388, 一於決定試下呢個 😃..頭盤:🍲 是日餐湯 (南瓜忌廉湯)個湯南瓜味十足, 加上湯面頭有麵包糠粒, 非常match 😋★★★★✩🍟 風味薯條剛剛新鮮炸好出來, 口感極好, 再加上好濃鬱嘅黑松露醬, 令到我平時唔食炸物嘅我都忍不住口追住食 🤩★★★★✩🥚 63度溫泉蛋配松露忌廉汁炒雜菌隻溫泉蛋剛剛好, 篤穿佢撈埋雜菌同個汁一齊食, 味道簡直驚喜地好味 👍🏼★★★★✩.主菜:🦆🍝 慢煮鴨胸鴨白湯手打意粉鴨胸好厚肉, 前後再慢煮, 個手打意粉口感煙韌, 配合埋個鴨白湯, 令到整碟意粉都好有鴨味 🤤★★★★✩...食物: ★★★★✩環境: ★★★★✩價錢: ★★★★★

頭盤:
🍲 是日餐湯 (南瓜忌廉湯)

🍟 風味薯條

環境: ★★★★✩
價錢: ★★★★★

2024-02-19
2024-02-26 53 瀏覽
移民多年表哥回港探親,我們決定一同回到我們曾就讀的香港浸會大學校園,重溫當年的回憶。我們約定先遊覽校園,然後再享用晚餐。相比起30年前,校園已經發生了很大的變化。我們首先來到位於九龍塘聯福道32號的香港浸會大學~吳多泰博士國際中心地下,這是一個新的國際中心建築,是適合打咭的熱點。隨著我們在校園中漫步,我們看到了新的學生宿舍,體育館和其他許多新建築。校園的面積擴大了,設施更加完善,給人一種現代化和國際化的感覺在遊覽了整個校園後,我們的胃口已經被勾起。我們決定前往Bistro NTT by Attic西餐廳,位於吳多泰博士國際中心地下,來享用晚餐。這家餐廳以其高品質的西餐和熱情周到的服務而聞名。我們進入餐廳後,店員熱情地迎接我們,帶領我們坐下。他們細心地介紹了晚餐套餐,我們選擇了原價$588現特價$388的雙人套餐。這個雙人套餐內包:凱撒沙律、精炸薯條、餐湯、任選手打意粉一款及巴馬火腿火箭菜薄餅及餐飲。先上第一道菜是日餐湯為南瓜湯以新鮮的南瓜為主要材料,熱騰騰的南瓜餐湯濃郁的南瓜香味,質地綿密,口感滑順,是一道令人愉悅的開胃湯喜愛然。然後是凱撒沙律及精炸薯條出場,凱撒沙律是一道經典的沙拉,

先上第一道菜是日餐湯為南瓜湯以新鮮的南瓜為主要材料,熱騰騰的南瓜餐湯濃郁的南瓜香味,質地綿密,口感滑順,是一道令人愉悅的開胃湯喜愛然。然後是凱撒沙律及精炸薯條出場,凱撒沙律是一道經典的沙拉,以新鮮的羅馬生菜葉、伴香脆的麵包塊和帕馬森芝士為主要成分。以橄欖油、醋、檸檬汁、蒜末和鹽等調製而成的沙律醬汁,給沙律帶來豐富的風味。這道沙律口感豐富,酸甜可口,帶有微妙的奶香味,是一道受歡迎的開胃菜。

主菜我們選了大啡菇手打意粉及巴馬火腿火箭菜薄餅,大啡菇手打意粉結合了新鮮的大啡菇和手工製作的意粉。大啡菇肉質鮮嫩、口感豐富具有獨特香味,配合質地彈牙手打意粉。巴馬火腿火箭菜薄餅,由新鮮火箭菜配風乾和煙燻處理的薄切火腿,具有濃郁的煙燻味和咸香,薄餅色澤鮮艷又充滿箭菜的新鮮口感。

餐廳的環境非常舒適,燭光和柔和的音樂營造出浪漫的氛圍。我們一邊品嚐美食,一邊聊著過去的回憶和近況,這頓晚餐不我們回味起大學時光。
2024-02-19 62 瀏覽
今次嚟到九龍塘尋食,發現浸會大學有間西式餐廳, 餐廳自成一角,面積都好大,有一個好大嘅廚房吧,裝修簡約,光線柔和,有情調, 一路聽大學都係得頹飯食,呢間西式餐廳絕對唔頹我哋揀咗二人套餐,裏面嘅款式都好啱我哋食是日餐湯 x 2 (忌廉南瓜湯)首先餐湯係忌廉南瓜湯,南瓜味很重,忌廉唔係好多,但仍然好creamy,仲有幾粒麵包糠,增添口感63°C 溫泉蛋配松露忌廉炒雜菌 (63°C EGG WITH SAUTE MUSHROOM IN TRUFFLE CREAM SAUCE)我哋選了溫泉蛋炒雜菌,篤穿溫泉蛋蛋漿爆開,視覺享受好正,配埋炒雜菌好鮮味,炒雜菌都炒得好好唔肥膩粗切薯條配松露蛋黃醬 (FRENCH FRIES WITH TRUFFLE MAYONNAISE)跟住係小食粗薯條呀 😍,呢度嘅薯條畀我expect多好多, 炸得香脆內軟,條條都粗薯條吃到好多薯肉,松露蛋黃醬亦都好大兜,一啲都唔孤寒 😋手打意粉 x 1 (西班牙辣肉腸香蒜辣椒意粉)手打意粉我哋揀咗辣肉腸香蒜意粉,手打意粉煙韌,辣肉腸又辣又juicy,配合理香蒜一齊炒,好香好辣好刺激 😆巴馬火腿,火箭菜薄餅 x 1 (PARMA

我哋揀咗二人套餐,裏面嘅款式都好啱我哋食

是日餐湯 x 2 (忌廉南瓜湯)

手打意粉 x 1 (西班牙辣肉腸香蒜辣椒意粉)

巴馬火腿,火箭菜薄餅 x 1 (PARMA HAM AND ROCKET PIZZA)
Pizza都好多料,個皮係薄皮脆卜卜,茄醬都好多,上面有parma ham同埋火箭菜加芝士,整體成個pizza一啲都唔乾,脆口,熱辣辣,有肉有菜好balance唔肥膩

最後配埋兩杯飲料,可以慢慢坐嘆埋杯嘢飲,完美
2024-02-18 51 瀏覽
📍BU Bistro NTT by Attic話說今日第一次嚟到香港浸會大學,喺campus入面竟然見到佢有一間好高質嘅西餐廳,仲要佢星期日都有平價嘅二人餐,只需要$388 就可以食到前菜加餐湯加主菜加飲品咁多樣嘢,性價比超高。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و凱撒沙律佢呢一個凱撒沙律份量十足,加埋煙肉粒喺上面,口感非常爽口。風味薯條薯條係啱啱炸好,所以熱辣辣同好脆,加上濃厚嘅黑松露醬,食完簡直停唔到落嚟。是日餐湯(南瓜忌廉湯)佢嘅餐湯好濃稠,而且南瓜味十足,加上面頭嘅麵包糠,飲完都幾乎飽左😂。卡邦尼意粉佢嘅卡邦尼意粉係用正式嘅煮法,唔會食到好滯,但係又感受到卡邦尼嘅濃厚感。好香嘅奶味,加上手工意粉嘅口感,真心覺得好出色。夫多利烤雞本身已經好鍾意食印度嘢,見到呢一度有得選擇,雖然要加錢,但係都即管試吓。佢個烤雞係用咗傳統印度醬料,味道非常濃烈,加埋少少辣嘅咖喱,口感十足。加上墨西哥脆片同埋印度薄餅,食完感覺超滿足。
📍BU Bistro NTT by Attic

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
凱撒沙律
佢呢一個凱撒沙律份量十足,加埋煙肉粒喺上面,口感非常爽口。

風味薯條

是日餐湯(南瓜忌廉湯)

卡邦尼意粉

夫多利烤雞
2024-02-16 28 瀏覽
臨近情人節,想同女朋友食個晚餐慶祝下,一個讀浸會大學的朋友推薦我一間藏身於大學的隱世西式餐廳。環境特別空曠闊落,暖色的射燈,木質的餐桌,充滿溫馨感。見到二人餐幾豐富,加上做緊優惠,便難得豪爽一番,叫了一個二人餐。63°C 溫泉蛋配松露忌廉炒雜菌作為前菜都算幾有創意,半生熟的溫泉蛋攪拌混合松露忌廉配上炒雜菌,慢慢打開你的胃口。粗切薯條配松露蛋黃醬薯條似啱啱炸起,一上枱仲係熱辣辣,份量十足,粗度香脆大滿足,再點上松露蛋黃醬,松露味香濃滋味,簡直完美配搭,如果仲嫌唔夠味道,可以自己落在桌面上的鹽和黑椒粒。是日餐湯是日餐湯係南瓜忌廉湯,一共有兩碗,口感綿密,南瓜味極重,會有細碎的南瓜蓉,增加口感。黑松露大啡菇雜菌手打意粉意粉口感較煙韌彈牙,可能係因為手工意粉的關係,鋪滿雜菌和洋蔥碎,上面有一個大啡菇和洋蔥片,大啡菇多汁軟熟,菇和黑松露果然係永恆絕配,鐘意黑松露味的朋友可以試一試。巴馬火腿,火箭菜薄餅餅底偏薄,口感以香脆為主,主要以蕃茄醬調味,配上巴馬火腿和火箭菜為主要配菜,巴馬火腿鹹香適中,配上火箭菜一起食用,有一種甘香的感覺,比起一般薄餅食落比較清新,冇好油膩嘅感覺。餐飲兩客(咖啡或茶)叫了

環境特別空曠闊落,暖色的射燈,木質的餐桌,充滿溫馨感。

63°C 溫泉蛋配松露忌廉炒雜菌

是日餐湯

黑松露大啡菇雜菌手打意粉

巴馬火腿,火箭菜薄餅

餐飲兩客(咖啡或茶)
叫了凍奶茶和熱檸水,正正常常,奶茶以西式餐廳黎講算合格。
2024-02-07 69 瀏覽
浸大抵食西餐廳Bistro NTT餐廳環境寬敞,空間感十足,適合與好友一起飯聚傾計。經典二人餐是日例湯是南瓜🎃湯,南瓜茸已經打溶晒,有加忌廉充滿奶油感,口感幼滑。63度溫泉蛋配松露忌廉炒雜菌雜菌份量很多,跟意大利黑松露很夾,溫泉蛋口感滑溜。巴馬火腿火箭菜薄餅🍕薄餅底薄身脆口,跟巴馬火腿的鹹香很搭,上面還有蕃茄醬和半溶芝士🧀芝士肉醬手工意粉🍝餐廳主打手工意粉,它是比較有嚼勁,芝士肉醬很濃郁,口感豐富。值得一提是店裡空間闊落,開放式水吧,環境佈置令人放鬆,坐得舒服。不妨去Bistro NTT by Attic用餐試下他們的手工意粉哦🍝
浸大抵食西餐廳

經典二人餐

63度溫泉蛋配松露忌廉炒雜菌
雜菌份量很多,跟意大利黑松露很夾,溫泉蛋口感滑溜。

巴馬火腿火箭菜薄餅🍕

芝士肉醬手工意粉🍝

2024-02-07 50 瀏覽
*/以前讀書既時候成日經過,今日終於去左試,路過校園充滿回憶😂😂餐廳環境:餐廳環境好靜,播啲音樂幾有氣氛,入面設計裝修偏向西式,都幾岩慶祝節日黎👍🏻👍🏻👍🏻食物方面:我哋叫左個2人set dinner ,一個2人set dinner 兩個人都食到勁飽,份量十分充足,價錢合理,都幾抵食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤩63度溫泉蛋配松露忌廉炒雜菌個溫泉蛋好有蛋味好滑,亦都好香黑松露味,夾埋一齊食又吾錯👍🏻👍🏻👍🏻🤩粗切薯條配松露蛋黃醬啲薯條好脆,個松露蛋黃醬好正,勁香濃蛋黃,推介🤩🤩🤩🤩唔鍾意松露蛋黃醬都有茄醬俾你點🤩是日餐湯係椰菜花忌廉湯個湯都幾特別,個椰菜花味唔太濃,夠creamy 🤩巴馬火腿火箭菜薄餅個醬有小小辣,可以接受,勝在佢個皮夠脆同埋個芝士都好多,同一般pizza吾同🤭🤭🤩鴨白湯手打意粉(慢煮鴨胸)最後先上,真係慢煮,啲鴨胸好厚,煎完再慢煮,意粉係粗既手打意粉,連個意粉都有啲鴨味😂食落幾好食🤣🤣🤣🤣Bistro NTT by Attic九龍塘聯福道32號吳多泰博士國際中心地舖

餐廳環境:

食物方面:

🤩63度溫泉蛋配松露忌廉炒雜菌

🤩粗切薯條配松露蛋黃醬

🤩是日餐湯係椰菜花忌廉湯
個湯都幾特別,個椰菜花味唔太濃,夠creamy

🤩巴馬火腿火箭菜薄餅

🤩鴨白湯手打意粉(慢煮鴨胸)

Bistro NTT by Attic
九龍塘聯福道32號吳多泰博士國際中心地舖
2024-02-06 41 瀏覽
浸會大學的吳多泰博士國際中心地下,有間不錯的西餐廳,整體用餐體驗及食物味道都很好,今晚就品嚐了二人餐,原價$588,現在有65折優惠$388~是日餐湯:椰菜湯這碗湯帶來了濃郁的椰菜味道和順滑的質感。溫泉蛋配松露忌廉炒雜菌滑嫩溫泉蛋融和野菌粒,呢個組合好好食。粗切薯條配松露蛋黃醬薯條炸得好香脆可口,食到唔停得口。慢煮鴨胸手打意粉自家製的手打意粉,質感彈牙,鴨胸亦很美味。巴馬火腿火箭菜薄餅新鮮材料製成的薄餅,熱辣辣卜卜脆。

是日餐湯:椰菜湯
這碗湯帶來了濃郁的椰菜味道和順滑的質感。

溫泉蛋配松露忌廉炒雜菌
滑嫩溫泉蛋融和野菌粒,呢個組合好好食。

粗切薯條配松露蛋黃醬
薯條炸得好香脆可口,食到唔停得口。

慢煮鴨胸手打意粉
自家製的手打意粉,質感彈牙,鴨胸亦很美味。

巴馬火腿火箭菜薄餅
新鮮材料製成的薄餅,熱辣辣卜卜脆。

2024-02-05 72 瀏覽
今晚到浸大上course,朋友帶我到浸會大學的一間餐廳吃晚飯。地點不算太就腳,但原來可以在九龍塘地鐵D出口搭25M小巴,在浸會大學橋底落,也很方便。前菜凱撒沙律的份量超級大,佈滿了芝士碎和凱撒汁,加上麵包糠,實在太讚了!粗切黑松露薯條配松露蛋黃醬薯條都是即叫即炸的,非常香脆。配合着松露蛋黃醬,十分美味。餐湯椰菜花湯,用椰菜花新鮮打出來,沒有任何加工,入口充滿濃稠的口感。主菜我們選擇了黑松露大啡菇手打意粉,大啡菇很香,意粉軟硬度適中,口感不錯。香烤西班牙伊比利亞黑毛豬肉配黑醋砵酒燴梨醋漬青提子黑毛豬肉質濃郁,口感鮮嫩多汁,帶有豐富的脂肪紋理。咬下去,肉質鮮美,口感豐富。燴梨和提子酸酸甜甜的,入口非常清新,能中和豬肉的油膩感。吃飽後,果真發現這間確實是一間用心製作食物的西餐廳。由前菜到主菜,看得出無論擺盤、味道和side dish配菜都經過一番思量。本來原價要$588的二人餐,現在有特價,只是$388,實在太抵!不失為與朋友共聚晚餐的好選擇。最後,老板娘告訴我,現在Tag,follow或Share 1G 或 FB,可獲贈烏龍荼奶凍一客或花茶特飲一杯。可惜我們已有餐飲,就留待下次吧!

前菜
粗切黑松露薯條配松露蛋黃醬
薯條都是即叫即炸的,非常香脆。配合着松露蛋黃醬,十分美味。

餐湯

主菜

香烤西班牙伊比利亞黑毛豬肉配黑醋砵酒燴梨醋漬青提子

2024-02-02 1169 瀏覽
FD子話要帶我去食隱世美食😳係九龍塘地鐵站B出口搭25m小巴,同司機講停車場落,我第一次黎覺得幾隱蔽🫣不過附近有好多宿舍,呢度係佢地飯堂黎🍴入到餐廳環境好寬敞🌟係度食飯傾偈定拍拖都好適合👍🏻蘑菇忌廉湯湯汁非常濃郁,帶有陣陣蘑菇香味,襯埋蒜茸法包粒令味道更豐富👍🏻🥔粗切薯條配松露蛋黃醬熱辣辣嘅粗薯條外脆內軟,粗切有咬口,而且份量十足,可以按個人口味點呢個松露蛋黃醬,或者點茄汁都得😝🥚63°C溫泉蛋配松露忌廉炒雜菌煙肉粒嘅油香滲入雜菌同溫泉蛋入面,63°C嘅溫泉蛋熟得啱啱好,口感一流🍝黑松露大啡菇雜菌手打意粉手打意粉質地絕對做到 Al dente,唔會太淋太硬,同現成嘅包裝意粉冇得比。細心嘅大廚將大啡菇切開一片片,食得更方便🍕巴馬火腿火箭菜薄餅酸甜適中嘅蕃茄醬,淋落口感脆脆嘅薄批,加埋新鮮嘅火箭菜,充滿傳統風味,食落唔會好膩晚餐時段仲有優惠🌟完成指定任務即可獲得烏龍茶奶凍一客或花茶特飲一杯🫶🏻見佢無酒叫,一問之下只要夠18歲可以自己帶酒黎🤟🏻免開瓶費的👍🏻👍🏻
入到餐廳環境好寬敞🌟係度食飯傾偈定拍拖都好適合👍🏻

• 黑松露大啡菇雜菌手打意粉
  • 巴馬火腿火箭菜薄餅
  • 粗切薯條配松露蛋黃醬
2024-02-01 53 瀏覽
今日朋友帶咗我去浸會大學的Bistro NTT by Attic,是一間裝修雅致的西餐廳,餐廳很大,環境很闊落。餐廳有晚餐提供,晚餐包了兩客餐湯,一客沙律,黑松露薯條,一個意粉一個pizza,還包咖啡茶,才$388。還可以加錢upgrade主菜。餐湯是忌廉南瓜湯,很香濃的南瓜味。沙律要了凱撒沙律,份量頗大。最驚喜是黑松露薯條,薯條新鮮熱辣炸起,外脆內軟,配上黑松露醬,超好吃。意粉選了蜆肉意粉,並不是白汁的,是餐廳特製的醬汁,意粉是手工意粉, 十分煙韌彈牙。沒有要Pizza,改了印度天多利烤雞配烤餅,烤雞大大件,有五件,厚肉得來很Juicy,有兩款烤餅,一款是薄脆的,另一款是甜甜的。這個二人餐,超豐富,兩個人也吃得很飽,還包了咖啡茶。如果晚餐時段Tag,Share和follow 餐廳還可以得到烏龍茶奶凍一客或花茶特飲一杯。

還可以加錢upgrade主菜。

這個二人餐,超豐富,兩個人也吃得很飽,還包了咖啡茶。
尖沙咀Attic以自家製作手工意大利麵聞名,原來佢在浸大校園有間姊妹店,晚市二人餐65折優惠進行中:$388+10% 有湯、兩個小食、一手工意粉一薄餅,食物質素同環境都幾好嫁!食到$600嘅質素 ,仲有埋餐茶,簡直是我近半年食過最高性價比的西餐晚餐!真係行遠d,就可以食平d!(我九龍塘站行過去10分鐘左右)是日餐湯是南瓜湯,賣相味道都很好👍🏻而且份量都唔少,很滿足!前菜可選凱撒沙律或溫泉蛋配黑松露忌廉炒雜菌,雜菌切得很薄口感不錯,有花時間煮,很入味,去到呢度我覺得食物質素已經超出咗期望🫶小食有粗切薯條配黑松露蛋黃醬,份量超多,薯條夠熱夠脆👍🏻合格有餘 。主食可任選手打意粉一款!我們選了黑松露大啡菇手打意粉😋,意粉粗身微彈牙,掛汁度很高,如果大家鍾意食手工意粉,值得試下~同一般意粉係幾唔同 👍🏻套餐配的是巴馬火腿火箭菜薄餅,店員很好,因為我朋友不吃肉的,就為我們轉成蕃茄羅勒水牛芝士薄餅,餅底是薄脆餅乾底,+$98可把薄餅升級成豬牛雞,見隔離枱有升級,看起來都很不錯 。㊙️一切是最好的安排點解我會黎到咁遠食呢間呢?其實係因為我見到呢間有好多無肉嘅選擇呀!再同埋唔食肉嘅朋友一齊黎食,真係per
尖沙咀Attic以自家製作手工意大利麵聞名,
原來佢在浸大校園有間姊妹店,

晚市二人餐65折優惠進行中:
$388+10% 有湯、兩個小食、
一手工意粉一薄餅,食物質素同環境都幾好嫁!
食到$600嘅質素 ,仲有埋餐茶,
簡直是我近半年食過最高性價比的西餐晚餐!
真係行遠d,就可以食平d!
(我九龍塘站行過去10分鐘左右)

是日餐湯是南瓜湯,賣相味道都很好👍🏻
而且份量都唔少,很滿足!

前菜可選凱撒沙律或溫泉蛋配黑松露忌廉炒雜菌,
雜菌切得很薄口感不錯,有花時間煮,很入味,
去到呢度我覺得食物質素已經超出咗期望🫶

小食有粗切薯條配黑松露蛋黃醬,份量超多,
薯條夠熱夠脆👍🏻合格有餘 。

主食可任選手打意粉一款!
如果大家鍾意食手工意粉,值得試下~同一般意粉係幾唔同 👍🏻

套餐配的是巴馬火腿火箭菜薄餅,
店員很好,因為我朋友不吃肉的,就為我們轉成
蕃茄羅勒水牛芝士薄餅,餅底是薄脆餅乾底,
+$98可把薄餅升級成豬牛雞,見隔離枱有升級,
看起來都很不錯 。

㊙️一切是最好的安排
點解我會黎到咁遠食呢間呢?其實係因為我見到呢間有好多無肉嘅選擇呀!再同埋唔食肉嘅朋友一齊黎食,真係perfect, 好難得佢成餐所有嘢都可以食🥳🥳🥳
兩張紅衫魚買一個幸福今天又是幹飯時間,來到九龍塘這個高貴住宅區,以為晚餐動輒都要五$600 ,慶幸朋友帶我到訪浸會大學的一間餐廳,發現了同學們的晚飯必選餐廳。Bistro NTT by Attic 是一間很用心的餐廳,由前菜到主菜,兩個人都只是$427, 至少小資族共聚晚餐的好選擇。可以肯定餐廳沒有將價就貨。凱撒沙律的份量超級大,佈滿了芝士碎和凱撒汁,加上麵包糠,實在太讚了!薯條有兩種口味的醬汁: 千島醬和蕃茄醬,我和朋友都分別愛前後嗰一種,這樣子就剛剛好了。薯條都是即叫即炸的,非常香脆,煙花加上薯條,點在酸酸甜甜的蕃茄醬, 好吃。今天晚上的餐湯是南瓜忌廉湯,濃稠的口感讓人流連忘返,推薦。我們選擇了西西里肉醬意粉,意粉軟硬度適中,口感不錯。肉醬的份量剛好掛在每一條意粉上。還有就是巴馬火腿薄餅,上面鋪滿了火箭菜,臨上了醬汁,而且超薄取的薄餅皮實在是太吸引人了。——————為食分界線——————📍Bistro NTT by Attic人均消費: $200#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcit
兩張紅衫魚買一個幸福

可以肯定餐廳沒有將價就貨。

今天晚上的餐湯是南瓜忌廉湯,濃稠的口感讓人流連忘返,推薦。

——————為食分界線——————
📍Bistro NTT by Attic

人均消費: $200
#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
🎏九龍塘開餐Bistro NTT by Attic🍽️身為浸大畢業生🎓俾我知道浸大有間餐廳,當然要去試試,有個65折既Dinner Set 二人餐只係💰$388,原價都成$588,就叫依個試試🤩🥗 Caesar Salad 凱撒沙律凱撒沙律份量好多,羅馬生菜新鮮,仲有麵包粒同煙肉粒,好多材料,凱撒醬份量適中,微酸口感,味道清爽🥣 Daily Soup 是日餐湯x2是日餐湯係南瓜忌廉湯,南瓜打得好融,加埋忌廉落去,口感creamy而且濃稠🍟 French Fries with Truffle Mayonnaise 粗切薯條配松露蛋黃醬粗切薯條係我嘅最愛,薯條夠厚身咬落去先有口感,薯條炸得好金黃香脆,份量好多,點埋松露蛋黃醬食好夾🍕 Parma Ham and Rocket Pizza 巴馬火腿火箭菜薄餅薄餅嘅賣相好吸引,顏色相當豐富,呢款係薄身既薄餅,餅底做得好脆,加埋酸辣蕃茄醬、鹹香巴馬火腿、同火箭菜一齊食,口感豐富,味道濃郁🍝 Spaghetti Bolognese西西里肉醬意粉意粉係粗扁身嗰款,加上肉醬汁超多,每條意粉都可以掛汁,肉醬汁味道濃郁,肉味好出🍹 Drinks x2包兩杯餐
🎏九龍塘開餐Bistro NTT by Attic🍽️

🥗 Caesar Salad 凱撒沙律

🥣 Daily Soup 是日餐湯x2

🍕 Parma Ham and Rocket Pizza

🍝 Spaghetti Bolognese
西西里肉醬意粉

🍹 Drinks x2包兩杯餐飲
一般餐茶可以選擇凍或熱咖啡奶茶檸茶檸水
作為BU的畢業生,今次特地重返校園😆雖然吳多泰的餐廳位置真的不算方便😂,不過正因如此,餐廳的氣氛真的很Chill很適合拍拖和與朋友小聚~週末6時左右來到,時間尚早不算很多人,客人聊天都是細細聲環境很寧靜 ,Staff又有禮貌。Dinner set 有65折兩位不用$400,比起又一城的晚市價格,雖然要行多十分鐘,但性價比都不錯👍🏻直接點了一個二人套餐免煩惱😆$388前菜 - 63°C 溫泉蛋配松露忌廉炒雜菌勁香松露味,雜菇炒得爽口,去溫泉蛋幾特別,不過我最後將隻溫泉蛋和意粉一起伴來吃粗切薯條配松露蛋黃醬超級大盤薯條有點嚇親😳太大方了吧,是我喜歡吃的初薯條,炸得很香脆,除了松露醬,還很貼心配有茄汁(我的最愛)是日餐廳是蘑菇湯,比較「傑」身。還有兩個main course,份量都幾多巴馬火腿火箭菜薄餅可以分成八件,餅底是薄脆款,像餅乾一樣酥脆但不油膩,薄餅蕃茄汁底,配巴馬火腿和火箭菜,簡單得來有幾好味。二人來說,份量偏多喔。手工意粉就選了鴨白湯手打意粉-慢煮鴨胸我才第一次吃鴨白湯,個味道很濃郁,手工意粉幾彈牙,鴨胸和一般吃到的不一樣,充滿油香,肉質算嫩口~飲品就選了普通的凍檸茶~份量真的很
直接點了一個二人套餐免煩惱😆$388
前菜 - 63°C 溫泉蛋配松露忌廉炒雜菌
粗切薯條配松露蛋黃醬
是日餐廳是蘑菇湯,比較「傑」身。
還有兩個main course,份量都幾多
手工意粉就選了鴨白湯手打意粉-慢煮鴨胸

飲品就選了普通的凍檸茶~
份量真的很多很大方,吃完都已經很飽~
2024-01-21