餐廳: Bistro on the Mile
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2019-12-18 1131 瀏覽
講吓今次宵夜自助餐有咩好食先,回本推介當然海鮮啦,凍蝦同長腳蟹,仲要堅新鮮同不停都 會拿出嚟,不用擔心會突然冇晒。特別有熟蠔但會用不同醬汁整成,食了個半鐘都轉咗2款款 式,龍蝦仔就見人見至,我就唔岩,仲有青口。其他凍食都不錯。刺身都有4款,正常唔差都新鮮。壽司就不得啦,好睇唔好食,飯太硬身。熱食選擇都絕對夠 食,好味有驚喜 : 漢堡扒好味道牛肉味濃郁,炒麵幼身炒得夠乾身吾油,蘿蔔牛腩好淋身又入 味,魚蛋都幾彈牙有咖喱味,咖喱雜菜堅辣惹味。正常唔差 : 沙爹雞串,蝦餅,燒賣,菜肉包 ,牛仔骨,菠菜龍利柳,西蘭花扒菇,蘿蔔糕,喇沙。唔好食 : 燒牛肉,燒味,海皇羹。甜品有十款多,但拿了大部份都勁甜,必食有: 朱古力蛋糕,葡撻,豆腐花,當然仲有3款生 果。這餐廳有不同的優惠,星期日至四用了匯豐信用咭有65折,所以連加一都係$216。

2019-12-15 979 瀏覽
其實我都是第一次出評語, 因為實在要給大家知道,  一行28人, 首先在燒牛肉的廚師,我前面的客人因為唔想要一塊一早切定的燒牛肉(又黑又熟),廚師黑面的說都是剛切出來,都唔知有咩野分別,及後只給了客人一塊2吋x2吋的燈影牛肉,當然到我都一樣待遇,及後我再見這位廚師被調去切魚生,心想簿一點也沒問題,但望真些,這位廚師正在吱暗嗆,食品好一般,龍蝦乾爭爭,全程冇人收碟,向一名自稱經理投訴,他好像也沒有甚麼辦法,只是間中有人收下碟,以這個價錢,確實一次過,永不考慮。
2019-12-05
慶祝紀念
生日
  • Nil
2019-11-04 7372 瀏覽
週六才於半島吃飯預祝老公生日,沒想到週日又「被逼」一起再度慶祝... 事緣我們週六提早入住了金域假日酒店,方便慢慢嘆 半島生日飯,卻沒想到週日下午同區遇上 TG 放題,為了安全就一直留在室內,並在酒店吃完生日晚餐再 Uber 離開。也是一種緣分!    我們這次「秋冬家庭住宿計劃」有 $500 dining credit,不過中午在龍苑飲茶已經用完;這些稍遲再作分享,總之昨晚酒店彌敦道大閘全鎖,麼地道入口也只留一扇小門供住客出入,晚餐在 Osteria 意大利餐廳 及 Bistro on the Mile 中選了後者。最開心的,當然又是兩兄妹~上網找了找資料,餐廳再次推出叫好叫座的滋味龍蝦自助餐;週五六比較貴,週日至四都是成人 $598/位、小童 $418/位,酒店住客又有75折,當晚場內不少都是像我們一樣的 walk-in 住客。龍蝦是主題,一入去就是龍蝦蟹肉 Cocktail、龍蝦卷、龍蝦茴香沙律、龍蝦凍批、龍蝦牛油果沙律、龍蝦橘子沙律等主題美食。留意這批美食用的是小龍蝦而非龍蝦,但味道也不錯,特別推介軟滑清新的龍蝦牛油果沙律~少不了凍海鮮,場內供應海蝦、波士頓龍蝦/龍蝦鉗、蟹

少不了凍海鮮,場內供應海蝦、波士頓龍蝦/龍蝦鉗、蟹腳、青口,另一邊還有即開生蠔,海鮮迷應該會滿足~~~

自助沙律吧/現成沙律選擇也不少,也設有芝士區,以及蒜泥白肉、涼拌四季豆、Cold cut、扒雜菜黑醋汁、煙三文魚等冷盤美食。

去到日式美食區,場內供應即點即切的帆立貝、三文魚、甜蝦、吞拿魚、鯛魚、仿鮑片等刺身,另外也有冷麵、吉列美食,以及妹妹大愛的炸蝦天婦羅等。

後方則是即開生蠔,以及選擇不少的壽司/卷物以及頗美味的日式煎蛋,囝囝幫襯了超多的!

回到 buffet 長檯,供應著龍蝦湯、中湯、燉湯(當晚是花膠螺頭燉老雞,十分推介!)、蒜茸粉絲蒸帶子、高湯龍蝦蒸蛋、龍蝦帶子粒炒飯等美食,選擇都十分吸引。

接下來是西式燒烤扒海鮮、鹹魚炒芥蘭、薑蔥炒龍蝦鉗,還有印度風味的印式烤雞、印度烤包、咖哩角、印度薄脆等等。不得不說,這裡的印式菜咖哩及印度黃咖哩魚都好好吃!

接著還有菠菜汁龍利卷、龍蝦海鮮薄餅,以及甜魔媽媽最愛的北京填鴨!最高紀錄是吃了8件,不過這晚要保留實力與龍蝦大戰,只吃了三件,已經很滿足。

接著又有香煎牛仔骨、燒羊扒配薄荷啫喱、薯絲蝦、脆皮豬手(這個十分推介!)、龍蝦釀大圈意大利粉、薯餅、煙肉洋蔥炒豆角等多款西式美食。

最後還有囝囝大愛的粉麵檔(可惜當晚沒有喇沙湯),以及巨大的燒西冷,選擇十分豐富。

之後回到場中央是自助飲品機,這晚兩兄妹也沖了熱朱古力;另一邊則是中式木桶豆腐花、檸檬磅蛋糕、士多啤梨蛋糕、件裝 Tiramisu、焦糖鹽味蘋果蛋糕、日式芝士蛋糕、香橙朱古力蛋糕、杏仁酥條、朱古力棒棒等~

其中鮮果忌廉蛋糕賣相精美,質感又輕柔,便成了老公的替代生日蛋糕之選;另一邊凍櫃內尚有士多啤梨忌廉、橘子啫喱、希臘乳酪奶凍、青蘋果啫喱、榛子脆脆朱古力蛋糕、熱情果蛋糕、青蘋果蛋糕、三層朱古力慕絲蛋糕、四款切件水果等甜品/水果選擇,款式真不少!

最後場內還有炒雪糕、Haagen Dazs 迷你杯、葡撻、麵包布甸等,對於一段日子沒吃 buffet 的兩兄妹,自然是興奮又開心不得了,兩口子看到他們開心,也感到份外滿足~

每款食物都取了一些回來,來張開心正式生日飯大合照後,我們不客氣開餐了!龍蝦、生蠔及更多海鮮固然是主打,同時燉湯、北京填鴨及咖哩都十分好吃,需要留肚好好品嚐~

不過媽媽沒時間逐一仔細拍照,因為除要照顧妹妹的鹹胃、甜胃,也要物色適合的生日甜品啊!最後目標鎖定上面看到的鮮忌廉蛋糕,就趁出去取甜品的空檔,向職買索問了蠟燭及火柴後,就可以自製生日驚喜了~除了蛋糕,媽媽及兩兄妹秘密準備的生日卡也是爸爸生日禮物之一,收卡一刻真的充滿驚喜!

吃完蛋糕還有一點點空檔,隨便選了幾款小甜點(希臘乳酪奶凍很好吃!),加上又香又滑的豆腐花(配上薑汁糖水更合心!)及雪糕杯,很滿足了~時間大概8pm,交通回復正常,埋單取回行李後就搭 Uber 回家,結束這趟既驚嚇但也算平安感恩的生日小旅行~
2019-10-27
2019-10-27 2662 瀏覽
喺香港冇咩玩,週末除咗行吓山,仲有一家人去食自助餐。大家都知道香港最近咩環境所以好多酒店buffet都做特價,呢間自助餐之前屋企人嚟過話好多嘢食又抵食,所以決定今個星期日下晝就嘆返個lunch。Lunch時段係12點到2點半,11點九我哋已經到齊啦,但係要啲廚師準備好先入得我哋俾人安排左坐最近攞嘢食嗰張枱,開頭仲以為啲人行嚟行去會覺得好唔舒服,坐落咗發現其實都唔係,因為同攞嘢食嘅地方其實都有段距離。一開波梗係食個沙律先啦,返香港之後都冇食過SALAMI,今日都係要破戒啦!午餐嘅選擇比晚餐少,但係已經夠食到飽飽。雖然冇生蠔,但係炸蠔,小龍蝦,長腳蟹,蝦,青口,都係無限量供應仲好新鮮,爭咁隻蠔都冇乜嘢姐。壽司俾人清得好快,想影相都係剩返幾舊咋。呢度啲蕎麥面都幾值得推介,有烏冬同埋蕎麥面俾你揀,仲有唔同嘅toppings,有芝麻醬、芝麻、蟹柳、蔥同埋蛋絲。中式菜嗰邊有中式點心,咖喱魚蛋,羊肉,炒麵等等。最令人深刻就係呢個小炒王,仲好食過我樓下間酒樓啊。飯後就梗係要食甜品啦!呢度啲甜品多不勝數,雪糕仲喺Häagen-Dazs,有雲呢拿朱古力同埋曲奇味!仲有各式各樣嘅蛋糕仔添!之後仲有生果,有菠

壽司俾人清得好快,想影相都係剩返幾舊咋。

之後仲有生果,有菠蘿西瓜同蜜瓜。菠蘿好抵讚非常之甜!又有紅豆沙,真係食到個肚脹卜卜先走呀!啲湯都好抵讚,有蟲草花同埋洋蔥湯,中式西式任你揀!提提你蟲草花真係好搶手架,唔記得咗拎嘅話行埋去就整返蟲草渣。

呢度啲服務又係一流,走嗰時仲同我地講多謝哂慢慢行添。喺香港已經好耐冇試過有啲咁好嘅服務態度,今日嘅下午非常愉快!
2019-10-27
  • 凍海鮮
  • 小炒王
  • 菠蘿
最近心情都懷透了,很多事情都是不由自主地發生,越來越感到無奈!無助!不想心情持續低落,早前相約了一班朋友來到 Holiday Inn 盡情吃番餐,希望美食能令人忘卻煩憂...... 也有一段時間沒有前來 Holiday Inn 的 Bistro,這夜,Bistro on the Mile 的 Buffet 還要以 BeautySearch 最愛的龍蝦做主角,真叫人樂透! 先來冷盤凍龍蝦,吸睛度相當高,不但大大隻,而且滿載蝦膏,既鮮且甜,開邊而上,吃時更為方便。 近年吃自助餐時,也甚少揀選沙律,不過,這次不一樣,因為是雜菓龍蝦沙律,當中除了龍蝦仔還有各式各樣的新解水果,鮮甜味味,清新可口。 雖然餐廳內有蟹肉龍蝦湯提供,不過說到湯,BeautySearch 還是最愛中式湯,尤其中式燉湯就更為喜愛,花膠螺頭燉雞湯不但足料,而且火候十足,真的不能錯過喔! 繼續龍蝦,今次是高湯龍蝦蒸蛋,雖然細細盅,餡料也不少,而且蒸蛋注入高湯,份外鮮味,口感細滑。 薑蔥炒蟹真的吃過不少,原來薑蔥炒龍蝦鉗又別有一番風味,中式烹調真是出神入化,以薑蔥搭配龍蝦鉗令龍蝦更為香口,那濃濃的薑蔥

薑蔥炒蟹真的吃過不少,原來薑蔥炒龍蝦鉗又別有一番風味,中式烹調真是出神入化,以薑蔥搭配龍蝦鉗令龍蝦更為香口,那濃濃的薑蔥汁令人有衝動想添一碗白飯呢!

連薄餅都舖上龍蝦,龍蝦海鮮薄餅看得見的龍蝦,不但有氣勢,而且更矜貴,口感亦更豐富。

臨走前,剛巧遇上即場炒雪糕,BeautySearch 當然不會錯過!除了廚師的炒雪糕,還可自行搭配喜歡的配料及雪糕,真的大滿足!
2019-10-01 8730 瀏覽
身邊朋友都好喜歡食龍蝦,食自助餐可以沒有生蠔,但不可以沒有龍蝦!那麼,就一定要去金域假日酒店Bistro on the Mile咖啡廳啦!即日起至10月31日推出滋味龍蝦自助餐,可以一次過嚐盡多款龍蝦菜式,讓龍蝦迷如我大快朵頤。肉質爽嫩鮮甜的波士頓凍龍蝦,一人一隻不在話下。凍海鮮還有凍蝦、藍青口、日本長腳蟹及即開生蠔。冷盤有龍蝦凍批、龍蝦卷,我比較喜歡龍蝦卷,鮮甜肉爽嫩,口感較實在。鮮雜菓龍蝦沙律,好靚,不止鮮雜果,還有沙律菜,龍鉗肉為主, 甫放上桌,又是被秒殺了。我倒是喜歡龍蝦芒果莎莎醬,酸甜度適中,更讓人感到開胃。另外,推介龍蝦海鮮薄餅,餅底夠薄脆,濃郁芝士與香口的龍蝦肉,豐富口感,不覺飽滯。高湯龍蝦蒸蛋,蒸蛋才是主角,非常滑溜,大人小朋友都愛吃。想有點鑊氣的,薑蔥炒龍蝦鉗就對了,好惹味。 蒜蓉粉絲蒸扇貝,粒粒都又圓又大粒,搶手﹗雖說海鮮也會吃飽,但扒類同樣不能錯過。口感幼嫩燒火腿、粉嫩誘人燒牛肉。還有,每次都必吃的燒羊扒,沒有羊羶味。 極受歡迎的片皮鴨,確是好味﹗皮薄沒有脂肪,油脂適中帶有鴨香﹗ 菠菜汁龍利卷,高水準之件,非常幼滑,沒有過多醃料,配上菠菜汁的蔬菜甜,剛好是那個鮮甜

肉質爽嫩鮮甜的波士頓凍龍蝦,一人一隻不在話下。

凍海鮮還有凍蝦、藍青口、日本長腳蟹及即開生蠔。

我倒是喜歡龍蝦芒果莎莎醬,酸甜度適中,更讓人感到開胃。

高湯龍蝦蒸蛋,蒸蛋才是主角,非常滑溜,大人小朋友都愛吃。

想有點鑊氣的,薑蔥炒龍蝦鉗就對了,好惹味。

蒜蓉粉絲蒸扇貝,粒粒都又圓又大粒,搶手﹗

還有,每次都必吃的燒羊扒,沒有羊羶味。

菠菜汁龍利卷,高水準之件,非常幼滑,沒有過多醃料,配上菠菜汁的蔬菜甜,剛好是那個鮮甜味。

中西湯、咖啡奶茶無限供應,這晚是花膠螺頭燉雞湯,好滋養﹗女士們至愛呢﹗
龍蝦湯味道頗濃郁。

日式方面,有多款刺身、即製天婦羅、壽司

雪糕除了是Haagen Dazs雪糕杯,依然還有鐵板炒果味冰卷伴Haagen Dazs雪糕﹗

最喜歡這裡的糕點,一小件的,自己吃光也不會太飽滯。

芒果熱情果蛋白餅、豆腐芝士蛋糕、意大利芝士餅、海鹽焦糖忌廉卷等,還好杯裝甜品,全部甜度控制得宜,好美味呢﹗

Bistro on the Mile滋味龍蝦自助餐, (晚上6時至晚上9時15分)

星期日至四

成人HK$598;長者HK$478;小童HK$418

星期五至六

成人HK$668;長者HK$534;小童HK$467
2019-09-16
2019-09-25 6217 瀏覽
前晚談起尖沙咀凱悦的活龍蝦,就想起剛剛上星期吃過尖沙咀另一長期受歡迎的Holiday inn酒店自助餐,一年一度的龍蝦主題,今年又番黎啦。時光飛逝,去年叫好叫座的主題,今年捲土重來,誓要叫你再次有個難忘經歷,去年訂不到的朋友,又可以再黎食啦,不如睇下今年有冇新野。海鮮還是重頭戲,凍蝦,青口,長腳蟹和人人都愛的凍龍蝦,每次出龍蝦,吸引左一大班fans排隊,如果你一樣係熱愛龍蝦嘅朋友,一定要睇實。以bistro on the mile 的價錢,有肥美的生蠔任你攞,仲要唔使點樣等,唔使等佢開,鍾意食幾多就幾多。而前菜有好多係龍蝦主題出品,龍蝦忌廉芝士卷,龍蝦蟹肉蝦咯嗲,龍蝦配芒果莎莎醬和龍蝦卷,全部都好靚,唔係淨係得個樣,仲要全部都幾好食。想不到係龍蝦都好多元化,龍蝦茴香沙律,雜菓龍蝦沙律,泰式柚子龍蝦蟹肉沙律,龍蝦橘子沙律, 龍蝦牛油果沙律,種類之多你會覺得好驚嘆其創作力,一定有款啱你口味。刺身有三文魚,吞拿魚,鯛魚,八爪魚和次次必食的鮑片,不過吃得龍蝦太多,今日就連刺身,都冇乜興趣食。蟹肉龍蝦湯,是不能容忍不飲個夠的,不要問,只要飲,濃郁香醇,加塊餅乾,更是美事。粉麵檔的喇沙,看你有沒有

粉麵檔的喇沙,看你有沒有癮要食澱粉質吧。

燒牛肉及羊扒是穩贏嘅項目,還有有骨肉眼扒,加上燒火腿,食肉獸嘅天堂。

這裏的燉湯一向享負勝名,今晚佳麗有花膠螺頭燉雞湯,唔飲兩碗都對唔住自己,同蟹肉龍蝦湯,要攞返個平衡。

其他熱葷如芝士焗龍蝦, 炸大蝦,龍蝦肉卷意大利粉,仲有龍蝦海鮮薄餅,熱食差唔多樣樣都用上龍蝦,誠意十足。

估不到連熱食都有中有西分隔,不過同樣係龍蝦為主,用上龍蝦嘅中菜有高湯龍蝦蒸蛋,滑到可以直接呑。還有好惹味的薑蔥炒龍蝦鉗,粒粒靚的龍蝦帶子粒炒飯,當然少不了蒜蓉粉絲蒸扇貝 ,這個bistro on the mile 的all time best。

個晚特別仲有個薑蔥蠔,好肥美,好大隻,好低調,如你見到千祈唔好錯過。

甜品方面一樣咁有氣勢,麵包牛油布甸、野莓蛋糕、熱帶水果焦糖蛋糕、咖啡牛奶朱古力撻、日式芝士蛋糕、香蕉檸檬撻、鮮果忌廉蛋糕、朱古力脆脆蛋糕、意大利芝士餅、芒果蛋糕等等,仲有其他生果,咖啡和茶,就這樣享受你要的完美句號。

當然,仲有少見嘅炒雪糕,八點一出,人人都好興奮排隊攞。

如果你同樣愛龍蝦,誠邀你來這個俱樂部享受全晚由前菜到尾聲一樣在龍蝦懷抱裡一樣的晚上。

Bistro on the Mile

尖沙咀彌敦道50號金域假日酒店1樓
2019-09-09
2019-09-25 2304 瀏覽
或者Holiday Inn 酒店內的Bistro on the Mile 是我接觸過轉換主題最快的餐廳之一。蠔、鮑魚、和牛都做過,而近日又推出以龍蝦作主題的自助餐。既然今次主題是龍蝦,就先挑龍蝦講。鮮龍蝦配芒果莎莎醬芒果莎莎好甜香,而龍蝦肉沾上了,亦變得可口。泰式柚子龍蝦蟹肉沙律口感清新怡人,酸酸地幾開胃。   雜果龍蝦沙律有蜜瓜及哈蜜瓜,與龍蝦肉好合拍,難怪好快就比人消滅了。高湯龍蝦蒸蛋蛋漿滲入了龍蝦汁,多了一分鮮味,食落幾滑溜。龍蝦帶子粒炒飯配料十足,炒得亦乾身,有水準。龍蝦釀大圈意大利粉意大利粉有嚼口,龍蝦肉亦不少,但幾飽下,試過就算。龍蝦海鮮薄餅幾多龍蝦肉,薄餅邊位少少焦香,火喉啱啱好。炒龍蝦鉗不定時推出,炒得好入味,而且啖啖肉,正。龍蝦湯可以任飲,但放心,味道絕不欺場,質感濃稠,每口都是龍蝦的香味。另外,仲有龍蝦卷、龍蝦凍批及龍蝦茴香沙律。生蠔 美國生蠔質數比起數年前是好得多,又係任食。海鮮 波士頓龍蝦refill得幾快,食到尾都仲有,想回本話咁易。仲有長腳蟹爪、藍貝及海蝦,質素都不錯,食得過。刺身有帶子、赤貝、八爪魚、甜蝦、仿鮑、鯛魚、三文魚及吞拿魚。帶子

蠔、鮑魚、和牛都做過,而近日又推出以龍蝦作主題的自助餐

既然今次主題是龍蝦,就先挑龍蝦講。

鮮龍蝦配芒果莎莎醬

芒果莎莎好甜香,而龍蝦肉沾上了,亦變得可口。

泰式柚子龍蝦蟹肉沙律

口感清新怡人,酸酸地幾開胃。

雜果龍蝦沙律

有蜜瓜及哈蜜瓜,與龍蝦肉好合拍,難怪好快就比人消滅了。

高湯龍蝦蒸蛋

蛋漿滲入了龍蝦汁,多了一分鮮味,食落幾滑溜。

龍蝦帶子粒炒飯

配料十足,炒得亦乾身,有水準。

龍蝦釀大圈意大利粉

意大利粉有嚼口,龍蝦肉亦不少,但幾飽下,試過就算。

龍蝦海鮮薄餅

幾多龍蝦肉,薄餅邊位少少焦香,火喉啱啱好。

炒龍蝦鉗

不定時推出,炒得好入味,而且啖啖肉,正。

龍蝦湯

另外,仲有龍蝦卷、龍蝦凍批及龍蝦茴香沙律

生蠔

美國生蠔

質數比起數年前是好得多,又係任食。

海鮮

波士頓龍蝦

refill得幾快,食到尾都仲有,想回本話咁易。

仲有長腳蟹爪、藍貝及海蝦,質素都不錯,食得過。

刺身

帶子、赤貝、八爪魚、甜蝦、仿鮑、鯛魚、三文魚及吞拿魚

帶子肥大肉厚、赤貝爽口加埋柔韌既八爪魚,收貨有餘。

Carving Station

燒西冷

第一條燒得出奇地好,就算未到中間位都呈medium rare的生熟度,灑點鹽來提鮮,味道更佳。

其餘一款是燒豬手

熱葷

蒜蓉粉絲蒸扇貝

每次都食,尤其是粉絲好惹味。

北京填鴨

家陣好多自助餐都有,食落有油香,幾好。

燒羊扒配薄荷啫喱同香煎牛仔骨,不會煎得過火,肉質緊熟,羊扒蘸點mint jelly會減輕羶味。

加上咸魚炒芥蘭、砵酒焗蠔、洋蔥煙肉炒青豆角、菠菜汁龍利卷、瑞士薯餅、印度烤雞件、印度式菜咖喱及咖哩魚,好多都啱香港人口味。

燉湯是花膠圓肉燉老雞,火喉十足,入口醇厚甘甜,當然要飲多兩碗。

雪耳木瓜雞腳豬肉湯

又係好夠火喉,有家常湯的感覺。

麵檔

有米線及油麵選擇,而湯底是清湯,配料有龍蝦丸、貢丸、豆卜、紅腸及芽菜,但沒有了之前好正既喇沙。

前菜

扒雜菜黑醋汁、蒜泥白肉、涼拌四季豆、煙三文魚及凍雞肉

甜品

炒雪糕

好少自助餐有炒雪糕食,有機會當然要試下。

雪糕是哈根大師,有香草、草莓及咖啡味,而且係杯裝,夠衛生。

甜品白朱古力橄欖油奶凍、橘子啫喱 、青蘋果啫喱、意大利芝士蛋糕、熱帶生果蛋糕、白芝士蛋糕 、咖啡牛奶朱古力撻、Oreo朱古力慕絲、青蘋果蛋糕、芒果熱情果蛋白餅、熱帶水果焦糖蛋糕、豆腐芝士蛋糕、朱古力脆脆蛋糕、朱古力棒棒、海鹽朱古力蛋糕、鮮果忌廉蛋糕、葡撻及紅棗茶

始終個人喜歡意大利芝士蛋糕,加埋清清地食杯啫喱。

茶及咖啡是任飲。

現凡以匯豐銀行信用卡於9月30日前簽賬即可獲65折優惠及送紅或白酒一杯

星期日至星期四

成人$598 / 長者$478 / 小童$418

星期五及星期六

成人$668 / 長者$534 / 小童$467

近日酒店做緊優惠,連加一都不過$450左右,以家陣求其去快餐店食碟飯都要幾十蚊,仲未計飲品,如果一家慶祝,或者想食好少少,400幾又好合理,難怪近排都幾爆。

2019-09-20 5245 瀏覽
有些食材,好像鮑魚、龍蝦、花膠等,總是特別吸引,如果自助餐以這些食材作為主題,就更加吸引,更受歡迎了。尖沙咀「金域假日酒店」的西餐廳 Bistro on the Mile最近推出,由9月到10月為期兩月的自助餐,正是以龍蝦為主題,吸引得我與數位友人前往捧場。其實在八月底時,我已曾與另一班朋友去過這餐廳吃過這兒的自助餐,當中無限量供應,每次可取 3隻的即開生蠔、真材實料的老火中式燉湯,這次仍然有吃有喝,但不同的是,今次我除了接連喝了兩盅「花膠螺頭燉雞湯」外,還享受了一碗今期主打的「龍蝦湯」呢!其他的菜式,好像各款新鮮刺身、「燒牛肉」、「瑞士煎薯餅」、「菠菜汁龍利卷」、「蒜蓉粉絲蒸扇貝」、「片皮鴨」、「砵酒焗蠔」等,我就不多說了,就只談談這晚所吃的各款龍蝦菜式。先說頭盤與沙律,「龍蝦凍批」、「龍蝦卷」、「雜果龍蝦沙律」、「泰式柚子龍蝦蟹肉沙律」我都有吃,「龍蝦凍批」軟滑、「龍蝦卷」煙韌、「雜果龍蝦沙律」與「泰式柚子龍蝦蟹肉沙律」清新開胃,全部都不錯。凍海鮮方面,開邊的「波士頓凍龍蝦」肉質爽彈,又多蝦膏,絕對吸引。想吃熱的龍蝦嗎?「薑蔥炒龍蝦鉗」惹味可口,「高湯龍蝦蒸蛋」也是不錯的選擇。來到

來到主食,「龍蝦帶子粒炒飯」我雖沒試,新鮮熱燙的「龍蝦海鮮薄餅」我可是有吃的,脆薄的 Pizza,有龍蝦肉作配料,感覺特別名貴。
至於甜品方面,雖然這自助餐沒有以龍蝦作為材料製作的甜品,有點美中不足,但各款甜品中,特別的「炒雪糕」和「豆腐芝士蛋糕」就讓我留下最深的印象。
這龍蝦主題自助晚餐雖然星期日至四收費成人價每位 $598,星期五至六更要 $668一位, 但要是在9月30日前以某信用卡簽帳的話,可享65折優惠及送紅或白酒一杯,計落只用四百元左右,便可吃到一頓豐富的龍蝦自助餐,你說是不是很吸引呢!
2019-09-17 3384 瀏覽
蝦、藍青口、日本長腳蟹和凍龍蝦都是人人愛吃的項目,龍蝦係今次主題,當然要大吃特吃啦,仲要有龍蝦鉗,唔食番幾隻先夠本?我身邊阿婆兩次都掃十件才走。不過好彩,可能龍蝦係主角,都refill得好快。生蠔係我食左咁多次質素最高一次,肥美又大隻,我覺得以呢個價錢,食到龍蝦同蠔,實在是高人一等的享受。前菜有好多龍蝦菜式:龍蝦凍批、龍蝦配芒果莎莎醬、龍蝦忌廉芝士卷。當中芒果莎莎醬勁好食,又開胃。還有龍蝦蟹肉蝦咯嗲,龍蝦卷都是吃得叫人愉快的。前菜沙律又有龍蝦,龍蝦茴香沙律和雜菓龍蝦沙律好fresh,另外濃味點有泰式柚子龍蝦蟹肉沙律和龍蝦橘子沙律,龍蝦牛油果沙律就更加因近來的牛油果風潮受歡迎。沙律都有,我好開心食左好多火煎菜、萵苣、 波菜、 牛油生菜,仲有蘆筍、青瓜、蕃茄、 南瓜,要幾多有幾多。三文魚刺身、吞拿魚刺身、鯛魚刺身、八爪魚刺身、鮑片都受歡迎。中式湯當然不錯過,但主題,蟹肉龍蝦湯好得,要飲。 不定時又會有花膠螺頭燉雞湯,又係飲到成肚況都要。 炸大蝦 ,芝士焗龍蝦,龍蝦肉卷意大利粉和龍蝦海鮮薄餅都不錯。 龍脷卷是我吃過最滑的。還有數之不盡的高湯龍蝦蒸蛋,龍蝦帶子粒炒飯,粉絲蒸扇貝 ,真係好唔得閒

我身邊阿婆兩次都掃十件才走。

不過好彩,可能龍蝦係主角,都refill得好快。

當中芒果莎莎醬勁好食,又開胃。

還有龍蝦蟹肉蝦咯嗲,龍蝦卷都是吃得叫人愉快的。

中式湯當然不錯過,但主題,蟹肉龍蝦湯好得,要飲。

不定時又會有花膠螺頭燉雞湯,又係飲到成肚況都要。

龍脷卷是我吃過最滑的。

還有數之不盡的高湯龍蝦蒸蛋,龍蝦帶子粒炒飯,粉絲蒸扇貝 ,真係好唔得閒,唔知食邊樣。

甜品好多,最開心有未食過炒雪糕,仲有芝士蛋糕,葡撻等等。

去年吃過一次,估唔到今年在下一成,到十月底的這個promotion,一定要找機會試!
2019-08-09 5433 瀏覽
今晚兩個人去食自助餐😍😍有一張coupon 再加七折價錢都幾算貴嫁但間唔中食一次都可以接受再鐘意係佢地加$98可兩小時內無限飲紅白餐酒,啤酒,汽水同橙汁酒店都好好 每次叫refill 都好好咁 成枝拎出泥倒半杯!食物質素都唔錯啦有龍蝦🦞蟹腳,燉湯,生蠔,炒雪糕咁
今晚兩個人去食自助餐😍😍
有一張coupon 再加七折
價錢都幾算貴嫁
但間唔中食一次都可以接受
食物質素都唔錯啦
有龍蝦🦞蟹腳,燉湯,生蠔,炒雪糕咁
2019-07-21 6229 瀏覽
由於 Visa signature 有七五折,而且十二歲以下小朋友免費(每枱最多兩位),所以與親友一村人會來這裏吃自助午餐。咸或主吃食物款式多,沒有牛肉或牛柳粒,有少量燒味和ham,有pita bread 包燒雞肉,有羊肉但沒有羊扒。龍利柳魚做得不錯吃了兩次。家人吃了很多涷蝦涷crab腳。相反甜品枱比較不錯,款多精緻而且haagen daz 小杯雪糕任吃,雖然味道選擇不多,但不用排隊等服務員scoop, 一定是回本首選。
Haagen dazs
2019-07-20
用餐優惠
信用卡優惠
2019-07-02 5768 瀏覽
屋企人係呢間酒店會員,生日有優惠,成個生日月都有優惠,所以就係呢度食午餐buffet,生日主角成個月已經係到唔知食左幾多餐,我係其中既一餐😂送紅酒🍷,送蛋糕👍呢度既食物款式多,食物新鮮,味道又好,材料也不錯,每樣食一件都飽到抱著肚子走,所以我只選了一些自己較喜歡吃的就是了,不能吃得太多,否則超磅了就.............😅意大利紅酒,品質也不錯👌亞拉斯加蚧腳,好吃的海鮮,吃多一點😛雪糕、甜品,較為出色,我的至愛😋食完再暵反杯咖啡,呢度既咖啡香濃芳香,又是我喜愛的味道😋😋😋😋😋
送紅酒🍷,送蛋糕👍

意大利紅酒,品質也不錯👌

亞拉斯加蚧腳,好吃的海鮮,吃多一點😛
雪糕、甜品,較為出色,我的至愛😋

2019-06-30
午餐
慶祝紀念
生日
2019-06-21 5085 瀏覽
第一次黎呢邊{唔識點樣係食記po 相,但有相)環境好好、服務好好!不得不讚一讚,呢度好貼心。因為有一把好好用嘅✂️去食蟹腳👍🏻👍🏻👍🏻好多以前去過嘅地方都無。整體食物不錯,款色唔係好多,但勝在好多都係我喜愛食的。因為係宵夜,所以我一開始無抱太大期望。超乎我期望,所以係滿意。亦多謝之前嘅食記(有稍為睇睇 & it helps 🙏🏻)好喜歡食個深色橄欖、beets,蝦沙律、青蘋果沙律、蟹腳、螺、鮑魚片(個wasabi 竟然係鮮磨而唔係開粉,係 surprise 的👍🏻)、牛仔骨、海鮮粥啲蟹都好鮮......掛住食完全忘記了影中餐部份。甜點都有好多選擇。服務好好、態度好好、非常乾淨、環境都好好
第一次黎呢邊{唔識點樣係食記po 相,但有相)
環境好好、服務好好!
好多以前去過嘅地方都無。

整體食物不錯,款色唔係好多,但勝在好多都係我喜愛食的。
因為係宵夜,所以我一開始無抱太大期望。
超乎我期望,所以係滿意。
亦多謝之前嘅食記(有稍為睇睇 & it helps 🙏🏻)

掛住食完全忘記了影中餐部份。
甜點都有好多選擇。
服務好好、態度好好、非常乾淨、環境都好好
宵夜
用餐優惠
優惠券
  • 長腳蟹
  • 燒牛肉
近來整個城市的政治氣氛應該非常高漲,冇辦法,近年太多離地又離奇的事發生,就算對政治漠不關心的90後甚至2000後,政界名人甚至明星所說的人和事都總會惹起一些負面情緒。還記得有名人說過年輕人只要去少啲日本旅行就可以儲錢買樓這個簡單明瞭的道理嗎?當然我想大部份的人也不是含着金鎖匙出世,又冇樓又冇錢,香港前途又暗淡,咁可以做乜?的確又真係唔好去咁多旅行,儲多啲錢睇吓有冇機會離開香港會唔會係上策?大約97發生的事又重臨吧。好似好沉重,畢竟這裡不是講政治,還是講番正題。可能你尋日剛遊行完,回家想想近來的計劃,思考下人生意義,然後發現,就算冇供樓你都冇乜錢去日本旅行,又想過下日本癮,除咗去元氣或者去食那些迴轉壽司之外還有什麼選擇?近日Holiday Inn的日本海鮮自助餐絕對可以滿足你的需要。前菜沙律依舊有多種,日式蟹肉沙律,日式青瓜蝦沙律,日王大根甘筍沙律, 韓式銀芽沙律,全部都有旅遊東南亞的氣氛。海鮮當然有生蠔同龍蝦,日本長腳蟹,翡翠螺,凍藍青和凍蝦。其他的前菜如煙三文魚,芝士,沙律等等,一如以往咁豐富。湯有幾款,最愛蜆肉麵豉湯和當天煲的老火湯花膠圓肉燉老火湯,一定要飲多幾碗才可以消除緊社會的

好似好沉重,畢竟這裡不是講政治,還是講番正題。

海鮮當然有生蠔同龍蝦,日本長腳蟹,翡翠螺,凍藍青和凍蝦。

其他的前菜如煙三文魚,芝士,沙律等等,一如以往咁豐富。
湯有幾款,最愛蜆肉麵豉湯和當天煲的老火湯花膠圓肉燉老火湯,一定要飲多幾碗才可以消除緊社會的怨氣。
不同種類的刺身有帶子,甜蝦,仿鮑片,八爪魚,三文魚和吞拿魚等等,愛日本的你又點會錯過刺身
粉麵檔的拉麵當然要支持,還有其他的燒烤海鮮美食當然不能錯過,基本上每次黎親都會吃。
全晚也有pass around,原隻清酒鮑魚日本雜菌沙律,是晚最愛。
另外日式蟹肉蒸蛋,迷你鰻魚丼,川燒日式蒜香雞,燒魷魚筒,大阪燒和三文魚西京燒還有壽喜燒,都是這個日本主題的主角,有幾多食幾多,食完先有力返工,如果你供緊樓嘅朋友,更加要食多幾啖。
另外中菜常見的扒西蘭花,龍蝦鉗,石斑魚和蒜蓉粉絲蒸扇貝,全部都是常客,依然保持質素。
天婦羅的櫃檯,印度的咖喱,還有這個燒西冷,朋友J先生推介的燒火腿,真係數之不盡,所有自助餐的項目也一綱打盡。
甜品就還有炒雪糕,葡撻,綠茶歌劇蛋糕,芒果椰子蛋糕美式芝士蛋糕,藍苺忌廉芝士蛋糕,紅桑子朱古力蛋糕等等,還有雪糕生果等等,說真以這個相宜的價錢,平過你出去食壽司
當然如果冇錢供樓冇錢去旅行,窮L如我,久不久要食一餐自助餐也不為過,社會負面的氣氛情緒太多,食下野氹下自己都應該。

Bistro on the Mile
尖沙咀彌敦道50號金域假日酒店1樓