2024-08-07 561 瀏覽
✨Sunday Roast $248超抵食 有塊扒不特止仲有勁多side dish 😍😍 牛扒夠嫩夠juicy 都有牛味👍🏻👍🏻 份量都唔少 薯蓉有牛油同香草香味 幾綿滑😋 平時唔鍾意食啲青豆 但今次呢個落左啲黑椒同薄荷調味,所以都幾好食👍🏻 個Yorkshire pudding 就乾同淡左少少 要點啲汁先好食 墊住牛扒個底仲有薯仔同Beetroot 最後仲有個核桃蛋糕甜品都好食 唔會好漏咁多野食先係$248真係好抵食🤩🤩🤩✨Spicy Prawn Spaghetti $168意粉好creamy 軟硬度適中 👍🏻辣度啱啱好 食到有辣但又唔會好辣 👍🏻👍🏻 蝦都有成6、7隻好新鮮 爽彈總括黎講味道都好好😋😋 環境舒適 冇乜人我地坐卡位 睇住奧運慢慢食都得 見啲評價站服務唔好但我都唔覺得有咩問題 都幾正常🤣味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️❤️💰晚餐人均~$230(包括+1)

✨Sunday Roast $248

味道❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️❤️

💰晚餐人均~$230(包括+1)
2024-05-08 885 瀏覽
呢間係其中一間堅尼地城我標記咗一定要去嘅cafe! 平日食午飯時間去到俾我坐到最後一個位✌🏻😊==============================大蝦辣意粉👍🏻大蝦意粉配香辣蕃茄醬汁, 非常開胃😋單餐仲可以選擇是日例湯或者沙律, 我今日就飲咗蘑菇忌廉湯👍🏻=============================注意:呢間餐廳仲喺pet friendly😇 有毛孩嘅大家就可以帶埋佢地一齊嚟啦🐈🐕

大蝦辣意粉👍🏻
大蝦意粉配香辣蕃茄醬汁, 非常開胃😋
=============================
注意:
最近因工作關係多左黎港島西區某日搭電車路過堅尼地城望到有間cafe呢間隱世cafe環境夠chill有室內同戶外座位可以望住出面既電車享受呢度既一刻寧靜又幾chill餐廳以工業風的裝修幾有外國cafe feel有植物擺設又是寵物友善餐廳整個氛圍就是好chill 好舒服 //Carbonara $138//呢個卡邦尼相當正宗沒有落忌廉而用蛋黃而同樣可以做到好creamy既口感是出色意粉入口有嚼勁 每條意粉都掛滿蛋黃汁而唔太濕配料有意式煙肉、洋蔥、大蒜、大量芝士碎入口口感充滿蛋味同濃郁既芝士味係好地道風味既Carbonara //慢煮牛頰肉 $228//估唔到份量好多面頰肉經慢煮後肉質鮮嫩一刀切下就輕鬆切開入口肉質超淋牛味好香而且調味配搭出色配碟不是常見的薯蓉而是有好多好多的紅蘿蔔蓉紅蘿蔔蓉同牛頰肉個味勁夾 //蒜蓉牛油薯條 +$48//牛頰肉可以+$48加配埋個薯條薯條即叫即炸 炸至外脆內軟撈埋牛頰肉個調味醬汁一齊係好夾好好味
最近因工作關係多左黎港島西區

沒有落忌廉而用蛋黃
而同樣可以做到好creamy既口感是出色
意粉入口有嚼勁
每條意粉都掛滿蛋黃汁而唔太濕
配料有意式煙肉、洋蔥、大蒜、大量芝士碎
入口口感充滿蛋味同濃郁既芝士味

薯條即叫即炸 炸至外脆內軟
撈埋牛頰肉個調味醬汁一齊係好夾好好味

• 慢煮牛頰肉
2024-01-16 1108 瀏覽
朋友住在西環,所以筆者約了朋友在西環的Blend & Grind 吃晚餐。今次獲安排坐卡位,頗為舒適。筆者剛下班,可以和朋友點一杯飲品,慢慢聊天,頗為Chill。餐廳有各樣無酒精飲品,也有少量雞尾酒(Cocktails)。店舖採取傳統下單模式,感覺更為人性化及親切。如果對菜式毫無頭緒,可以向店員查詢餐廳的招牌菜式。約十五分鐘後,熱騰騰的菜式便陸續上桌了。📌Beef Wellington 威靈頓牛肉 - $298Parmesan potatoes, bacon-wrapped beans, red wine gravy筆者也是第一次品嘗這道菜式,味道頗為不錯,也適合和朋友一起分享這道菜式。這款菜式來源自英國,先將菲力牛柳(Filet Mignon)大火煎至上色,包上一層法式蘑菇泥(Duxelle),再用酥皮包好,表面塗上蛋液。最後,將整塊牛柳放入焗爐焗二十分鐘左右。牛柳大約煎至三至四成熟,不會有筋,肉味頗為香濃。法式蘑菇泥由切碎的蘑菇、洋蔥、紅蔥炒香而成,味道鹹香,香草的氣味瀰漫,更會嚐到少許蘑菇粒,令口感更為豐富。表面的酥皮也焗得脆口、香口。總括來說,三款配料:菲力牛柳、法式蘑菇泥和酥

約十五分鐘後,熱騰騰的菜式便陸續上桌了。

📌Beef Wellington 威靈頓牛肉 - $298
Beef Wellington 威靈頓牛肉

表面的酥皮也焗得脆口、香口。總括來說,三款配料:菲力牛柳、法式蘑菇泥和酥皮的味道合襯又豐富。

這道菜式還包括焗薯仔粒,與及煙肉包四季豆。薯仔粒外面烤得微脆,裡面軟硬度適中。

📌Add On Sides
Mini Mac & Cheese 芝士通心粉 - $48
凡惠顧主食,可以點選多一客Side dish。芝士通心粉和主食同時上桌,頗為細心。

濃郁的芝士醬份量充足,每一粒通粉都被滿滿的芝士醬包裹。通粉軟硬適中,有微微的韌度。

📌Fresh Pressed Apple Juice - $35
冰凍的鮮榨蘋果汁即點即製,味道新鮮香甜,仿如在蘋果樹下愉快漫步。

Blend & Grind
📍西環堅尼地城吉席街20號地下2號舖
📍Shop 2, G/F, 20 Catchick Street, Kennedy Town, Western District
2024-01-11
Beef Wellington 威靈頓牛肉
2024-01-13 707 瀏覽
Blend and Grind ❤️堅尼地城浪漫西餐廳🥰放工同朋友去堅尼地城食飯,揀咗一間近地鐵站嘅酒吧餐廳。呢度日頭係有一啲靚靚打卡甜品同埋咖啡飲品。到咗夜晚就算唔飲酒都可以揀一啲靚靚嘅無酒精飲品,仲有一啲西餐慢慢品嚐。Chicken & Bacon Burger $140墨西哥風味,雞肉大大塊,不過就有少少辣辣地!煙肉嘅份量都算OK。醬汁都算多,雞肉同埋煙肉中間夾住大大塊青菜,令到整體嘅口感清新左。仲有伴住burger嘅薯條🍟食落去香脆,都幾好食。Slow Cooked Beef Cheek $228 慢煮牛頰肉呢度嘅招牌菜之一,肉質鮮嫩,而且好軟綿綿,鍾意佢嗰啲蘿蔔蓉整成嘅醬汁,好友田園風味。食落去好驚喜!BerryBomb Smoothie $60飲品正常,有充足嘅莓嘅味道。Tropikale $60我個杯就有好多鳳梨嘅感覺同埋一啲青汁嘅味道。呢度嘅環境好適合閨蜜好友,又或者情侶一齊喺呢個空間感十足嘅酒吧餐廳,慢慢品嚐美食。佢嘅工業風設計,有正常嘅木枱,亦都有一啲空間感十足嘅梳化位置,佢有獨立嘅洗手間,所以好適合慢慢坐低傾偈食嘢。不失為喺堅尼地城附近嘅一個好選擇。
Blend and Grind ❤️堅尼地城浪漫西餐廳🥰

放工同朋友去堅尼地城食飯,揀咗一間近地鐵站嘅酒吧餐廳。

Chicken & Bacon Burger $140
Chicken  and  Bacon  Burger

Slow  cooked  beef  Cheek

BerryBomb Smoothie $60
飲品正常,有充足嘅莓嘅味道。

Tropikale $60
我個杯就有好多鳳梨嘅感覺同埋一啲青汁嘅味道。

Chicken  and  Bacon  Burger
Slow  cooked  beef  Cheek
  • Slow  Cooked  Beef  Cheek
  • Chicken  &  Bacon  Burger
  • Berrybomb  Smoothie
  • Tropikale
2024-01-12 479 瀏覽
餐廳好近堅尼地城地鐵站,步行大概4分鐘,餐廳風格係輕工業風配園林設計,空間感夠大,坐得好舒適🐮 Slow Cooked Beef Cheek慢煮牛頰肉💰$228擺盤好靚,賣相顏色好豐富,用咗嘅食材都幾多,有花椰菜汁、蘿蔔仔、炒過嘅紅葱、阿根廷青醬,食牛頰肉嘅時候可以點唔同嘅醬汁會有唔同嘅味道,牛頰肉煮得好淋,好juicy,而且有四件,夠晒飽🐔 Buffalo Chicken Stick水牛雞棒💰$98水牛醬汁會偏向濃味,但唔係辣,餐牌上面本身係雞翼,當日冇雞翼就用雞棒取代,份量都好大份,雞肉唔韌,個汁食得多會漏,可以食沙律菜中和吓,依碟嗰份量又係好大份好飽☕️ Macchiato 瑪奇朵💰$35Macchiato係濃縮咖啡裡加入少少奶泡,第一次飲既感覺好特別,味道係先酸後苦澀,好特別既味道,飲開espresso既朋友不妨可以試吓呢款咖啡🙌🏻今日食咗幾樣嘢特別推介‼️ 慢煮牛頰肉經過路過,可以一試😉

☕️ Macchiato 瑪奇朵💰$35

🙌🏻今日食咗幾樣嘢
特別推介‼️ 慢煮牛頰肉
經過路過,可以一試😉
堅尼地城 | Blend & Glend呢日黎到堅尼地城同好耐無見嘅朋友s 聚餐,見到呢間餐廳啲位好闊好舒服咁,可以慢慢坐~ 夜晚有啲凍,呢度啲位仲有暖爐暖腳!而且食物都好好味!❁ 慢煮牛頰肉 $228一道非常值得一試嘅主菜。牛頰肉經過長時間慢煮,肉質極為嫩滑細膩,入口即化。搭配胡蘿蔔蓉,增添咗一份自然嘅甜味,令整體口感更豐富。以$228呢個價格黎講,呢道菜嘅品質同份量絕對係物超所值。❁ (add on) Mini Mac & Cheese 芝士通心粉 $48我係好鐘意食Mac & Cheese架!雖然呢個份量比較小,但味道一睇都唔馬虎。通心粉煮得軟硬適中,搭配濃郁嘅芝士同芝士粉,真係每一啖都好滿足!❁ Ultimate carbonara 卡邦尼意粉 $138:美味嘅Carbonara,意粉煮得恰到好處,搭配濃郁嘅蛋黃醬同煙燻火腿,營造出豐富口感。每一啖都讓人陶醉其中。相信卡邦尼係好多人嘅必叫之選~❁ 烤牛肉眼串 $128:肉食愛好者唔好錯過!牛肉眼經過烤製,外皮香脆,內裡肉質鮮嫩多汁。搭配適量的醬料,增添了一份層次和風味。特別嘅醬汁令人好開胃!推介!❁ 芝士番茄肉丸 $128:美味
堅尼地城 | Blend & Glend

❁ 慢煮牛頰肉 $228

❁ 烤牛肉眼串 $128:

❁ 芝士番茄肉丸 $128:
美味可口又熱辣辣嘅小食。每一粒肉丸都鮮嫩多汁,好有豬肉味。搭配濃郁嘅番茄醬同芝士,增添一份濃厚嘅口感。
2024-01-10 305 瀏覽
呢間係位於西環嘅西式cafe 專門店,餐廳以木色同暗色系為主調,好搶眼,好打卡able! 喺度食嘢幾 chill, 望住出面嘅電車🚋經過幾有格調,打卡做背景都唔錯 📸。價錢親民,大件抵食🫶🏼.《烤帶子》 $118其中一款都多人叫嘅前菜,總共有三大粒😍好厚身,個面煎得好脆,有唔同口感。仲有特別嘅醬汁,擺盤好靚 📸 !《卡邦尼意粉》 $138醬汁幾多,面頭有好多芝士粉 🧀 ,大滿足!🤩 意粉入面都有唔少餸,配彈牙嘅意粉,軟硬度適中,推介👍🏻 《慢煮牛頰肉》 $228份量好多,打卡able 📸!! 擺盤喺度好似個火山🌋咁🤣🤣 牛頰肉肉質鮮嫩,生熟程度啱啱好!下邊仲有好多紅蘿蔔蓉 🥕,配埋炸咗嘅蒜條,撈埋一齊好夾好入味。+ 《巴馬臣芝士焗薯》 $48薯仔嗰邊好脆囗,加咗啲芝士上去 🫕😋 +《芝士通心粉》 $48竟然有得食 Mac and Cheese!!🧀 啲芝士好似唔使錢咁沈晒上去😂😂 食得出有幾款芝士嘅味,口感豐富,通心粉軟滑~😆

《烤帶子》 $118

《卡邦尼意粉》 $138

《慢煮牛頰肉》 $228

+ 《巴馬臣芝士焗薯》 $48
薯仔嗰邊好脆囗,加咗啲芝士上去 🫕😋

+《芝士通心粉》 $48
2024-01-10 306 瀏覽
💛Blend & Grind (堅尼地城)地址:堅尼地城吉席街20號地下2號舖星期五happy Friday😌想同男朋友收工拍下拖😛搵間有氣氛嘅餐廳,於是就黎左堅尼地城呢邊~晚上好舒服😬餐廳氣氛好好,好適合傾偈談心。我地分別叫左一個威靈頓牛肉🍽️同埋卡邦尼意粉🍝佢個意粉有好香嘅芝士味🧀同埋egg yolk sauce,淨係香味都比足90分🏅濃郁嘅芝士味同埋creamy既egg yolk sauce令到個意粉有12000分咁正🪇😛🪇味道唔會太鹹,食完都唔會覺得好口乾。威靈頓牛扒更加正🤤酥皮入邊有好多蘑菇嘅香味😋牛肉唔會太生或者太熟,容易咀嚼,口感一流而且好Juicy。啲薯仔都焗得超好食,有少少芝士味👍豆角亦都好新鮮。食物既味道好👍氣氛同埋環境都好舒服👍夜晚收工嚟食晚,再去海邊吹下海風,或者搭電車夜遊港島都好適合~明明冇飲酒都覺得好陶醉🥰
💛Blend & Grind (堅尼地城)

地址:堅尼地城吉席街20號地下2號舖

• 卡邦尼意粉
2024-01-08 226 瀏覽
📍 Blend & Grind (西環)西環堅尼地城吉席街20號地下2號舖-這家位於堅尼地城的隱世cafe環境很好 裡面採用了比較工業風的裝修但是又有很多綠色植物 讓這跟氛圍很chill 很舒服🐃 無骨水牛雞翼 $98- 味道酸酸辣辣的很正宗 我覺得他的肉吃起來比較像雞柳 很大條也很嫩 搭配旁邊的沙拉一起吃很開胃🐑 烤羊架 $268- 這個烤羊架是menu上推薦的必點菜之一,有兩個很大的羊排 上面灑了一些蒜粉 柔的熟度也剛剛好 肉吃起來很嫩 羊排下面有洋蔥risotto 很濃郁很好吃!洋蔥味很香 跟羊排一起吃超讚。還有一些蘆筍可以解膩-環境 ⭐️ 5/5食物 ⭐️ 4.7/5推薦指數⭐️ 4.8/5
📍 Blend & Grind (西環)
西環堅尼地城吉席街20號地下2號舖

🐃 無骨水牛雞翼 $98

🐑 烤羊架 $268

環境 ⭐️ 5/5
食物 ⭐️ 4.7/5
推薦指數⭐️ 4.8/5

Blend & Grind,西環分店,堅尼地城吉席街20號地下2號舖,超近地鐵站😘勁舒服園林mix工業風,好多大梳化gathering飲嘢一流㊙️茶啡酒都主打,有自己既麵包仲有唔同特色cocktail同dishes,正👍🏻Draught beer SEVEN brew,香港啤酒,好smooth好滑,順喉帶果香,IPA既感覺😗相當正既生啤,Refreshing🍺配返個CHIMICHURRI RIBEYE SKEWERS 烤牛肉眼串🍢 超香既BBQ香,肉汁流晒出黎,好嫩好爆肉汁🥹牛味濃爆,CHIMICHURRI sauce 阿根廷青醬,好正宗,好味又清新,味道好有層次🥳主菜🐮SLOW COOKED BEEF CHEEK 慢煮牛頰肉 (carrot puree, baby carrots, fried shallots, ginger chimichurri sauce),上枱擺盤超靚💡配菜都一流,baby carrot好味,紅蘿蔔蓉都夾個味,牛頰肉,痴線,肉質超超超腍,極極高質😍個sauce好夾,真係好好味既beef cheek💕環境一流,酒又正,食物超高質既酒吧,chill!💘真係要黎🙉

SEVEN  BREW

SEVEN  BREW
2023-12-16 190 瀏覽
I always thought this has great potential but it just isn't realised. The food options are limited, poor quality and the service is extremely extremely slow. Everytime I give them another chance I come away regretting it.
西環一向多酒吧西餐等,趁着happy Friday一於約BFF去飲野,早咗收工見到呢間酒吧好靚好有氣氛,樓底超高之餘半開放式設計,坐在室外都享受到入面滲出來的冷氣。少可的是Pet-friendly,感覺相當有外國風情Happy hour 價錢十分抵飲!𝐌𝐨𝐣𝐢𝐭𝐨🍸舒爽滋味,混合著解膩的檸檬、清新的薄荷,完美的融合微苦的蘭姆酒+蘇打水,濃濃夏日風味,我多數都點這杯𝐒𝐚𝐧𝐠𝐫𝐢𝐚 🍷餐廳即席製作,新鮮雜果加入葡萄酒,容易入口而且帶有水果香氣,喝下去實在透心涼餐廳每日都有不同promotion,逢星期五burger買一送一,我倆亦把減肥口號暫時拋諸腦後𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐬𝐤𝐢𝐫𝐭 𝐛𝐞𝐞𝐟 𝐛𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫 🍔芝士薄脆壓得得香脆薄身大大塊,漢堡扒油香豐富,口感多汁嫩滑,配料芝士、焦糖洋蔥、蕃茄、生菜、墨西哥辣椒醬,配上健康烤厚切蕃薯條,不會過分油膩𝐑𝐢𝐛𝐞𝐲𝐞 & 𝐦𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐛𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫 🍔超級超級足料!有兩層都是ribeye,牛肉味濃,蘑菇爆汁,配番粗薯條,兩個食完超級滿足!—————————————————Grind and Blend—————————————————#hkfood

𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐬𝐤𝐢𝐫𝐭 𝐛𝐞𝐞𝐟 𝐛𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫 🍔

𝐑𝐢𝐛𝐞𝐲𝐞 & 𝐦𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐛𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫 🍔
—————————————————

Grind and Blend

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #紀念日 #點贊 #互贊 #福利 #香港美食 #吃貨 #西環美食

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2023-08-13 242 瀏覽
今日同frd想搵間brunch試下!order左egg benedict同avocado toast仲有acai bowl!超鍾意d出品!我frd唔中意Benedict噶都超approve!avocado toast又photogenic又正 D sun dried tomato好提升味道!鲜榨橙汁好ok ,朋友噶long black浓烈,仲有杯flat white都好唔错間野好spacious好闊落好舒服!waiters 超有礼貌而且好热情!
今日同frd想搵間brunch試下!

2023-08-13
  • avo ma sh
2023-08-06 222 瀏覽
Blend & Grind (西環)星期五晚同男朋友去堅尼地城飲杯野食西餐~ 餐廳有室外/內位置,今次揀左室內沙發位~🔆 THE BEE STAR $70呢杯cocktail 用左whiskey,再加左蜜糖🍯、檸檬汁,上面有粒八角點綴,同埋畫左d🧡🧡,打卡一流~🔆 CHICKEN PARMA 意式蕃茄芝士雞扒 $175份量都幾多,雞扒焗得好香口又唔會太乾身😋上面加左火腿、蕃茄、芝士焗製,層次豐富,仲有好多粗薯條🥰🔆 RIBEYE & MUSHROOM BURGER 肉眼磨菇漢堡 $198呢個漢堡好足料,真係夾左成塊牛扒🥩落去! 包面包層都有塗牛油烤過,好香~🔆 FRIED CHILLI GARLIC WINGS 香蒜辣椒雞翼 $88呢款雞翼都幾辣但好過癮,蘸埋香蒜醬好夾又唔會食完太大口氣,好岩佐酒~*需加一服務費地址:西環堅尼地城吉席街20號地下2號舖
Blend & Grind (西環)

🔆 THE BEE STAR $70

🔆 CHICKEN PARMA 意式蕃茄芝士雞扒 $175