2023-08-17 462 瀏覽
餐廳剛開張時,多次上網預約,也一枱難求。熱潮終於冷卻了,很輕易地上網預約得到。點了千層麵、兩款不同的Pizza、乳豬、tiramisu,每一樣食物都不過不失,但亦沒任何驚喜。

2023-08-14 874 瀏覽
朋友生日話想食西餐所以揀黎呢到食意大利菜我哋都好好彩早一星期book都book到星期六晚市Mozzarella di bufala - $320我哋叫左水牛芝士開開胃先 口感Q彈得黎入口柔軟Polpo E Olive - $260個人必叫之選章魚唔會好 un 橄欖油易入口Mortadella Pizza - $110個人鍾意佢餅底口感外脆內鬆軟簡單配搭已經好好味Carbonara - $238經典菜式好鍾意佢個粗通粉啲汁掛住係通粉心入實每啖都食到足夠嘅醬汁Guancia Di Manzo - $398牛面脥肉質好淋好入味一份三個人分都有啲多Tiramisu- $108穩穩陣陣另外仲叫左個泡芺(無影相)泡芺個人覺得麻麻地都係Tiramisu 穩陣啲成餐飯最失望係佢哋嘅 cocktail我地叫左佢地嘅 signature Bluhouse Negroni - $130味道比較薄弱另外叫左杯 Amaretto Amore 比個一早飲左幾杯先黎嘅朋友諗住有 passion Fruit 易入口又醒神啲點知係最驚遇到嘅藥水味🥹呢杯真係搞唔掂整體我覺得都屬於幾好嘅餐廳滿意
朋友生日話想食西餐

牛面脥肉質好淋好入味
一份三個人分都有啲多

Tiramisu- $108
穩穩陣陣
另外仲叫左個泡芺(無影相)
泡芺個人覺得麻麻地

Mortadella Pizza
Carbonara
Guancia    Di  Manzo
2023-08-14 345 瀏覽
其實之前都講過幾次㗎啦呢間餐廳🤣今次主要想講個甜品😍😊係終於食到個甜品啦因為之前嗰幾次去都真係太飽係冇可能食到甜品$188/4件$268/8件首先講嘅係四件,我覺得最出色嘅就係最左手邊嗰件佢係有啲橙酒嘅朱古力慕絲放入好似churros嘅甜品一啲都唔甜🫶🏻尤其是係好飽嘅情況下仲食到😂檸檬撻亦都唔錯上面係棉花糖… balance返檸檬撻嘅酸最右手邊嗰件係開心果…類似忌廉筒咁樣開心果味亦都10分足夠最後一件就係忌廉泡芙雖然見到好厚身嘅忌廉但係完全唔膩有機會都想下午茶再過去純粹飲杯咖啡食啲cake都唔錯唔一定正餐先過去🩵🩵

其實之前都講過幾次㗎啦呢間餐廳🤣
今次主要想講個甜品😍😊
係終於食到個甜品
因為之前嗰幾次去都真係太飽
係冇可能食到甜品
$188/4件
$268/8件
首先講嘅係四件,我覺得最出色嘅
就係最左手邊嗰件佢係有啲橙酒嘅朱古力慕絲
有機會都想下午茶再過去
純粹飲杯咖啡食啲cake都唔錯
唔一定正餐先過去🩵🩵
2023-08-10 302 瀏覽
好耐未去過高級地方食飯,每次去呢d 地方都係有special occation, 今次都唔例外!話哂Rosewood 係九龍區最高級既酒店,入面既餐廳無論邊間既裝修都自然Ichiban, 真係幾靚既! 有朋友生日,食好野慶祝就梗係要今次叫左Octopus Salad, Pizza, Pork Belly 同Tiramisu. 甜品可以預早通知餐廳有人生日就會有幫你寫happy birthday 牌好開心既一餐生日飯,yeah

有朋友生日,食好野慶祝就梗係要

好開心既一餐生日飯,yeah

2023-08-05 348 瀏覽

在K11 Musea 看了早場Oppenheimer,跟手去地面BluHouse 食個late lunch 。店面有雪糕甜品及食材零售,氣氛比較輕鬆熱鬧,perfect Saturday afternoon 😎 先叫了light wine,octopus salad ,跟了sourdough bread,然後有ossobuco 及clam spaghetti,portion’s right,我希望spaghetti 的味會重返啲,但食嘅感覺良好,let it slide 😙 甜品食了puff with cream 及affogato with pistachio gelato。I m quite surprised they carry different sorts of classic deserts instead of modernised ones,good! 好奇問了bartender 佢在調教什麼,他介紹了negroni ,我們又叫了一杯as an end to our relaxed meal,bartender 話佢哋用了premium ice which won’t melt as fast so as not to dilute the drink💦 nice touch. 氣氛及friendliness 呢啲嘢真係唔係咁易有👍 下次自己一個人行過都會入嚟飲杯。
2023-08-04 6396 瀏覽
🇭🇰BluHouse·呢間餐廳超難book位 今次我同朋友仔早左1個月先book到星期五🤣🤣建議大家book佢第二個時段 因為第一個時段佢會係咁提你要個半鐘準時交檯 所以我地食得超趕 雖然佢最後都無趕我地走LOL😂·Octopus Salad $260 l Tuna in Olive Oil $198我自己好推介佢個八爪魚 佢呢個份量好多 而且八爪魚好新鮮 口感好好 完全唔會韌 用少少橄欖油同香草調味已經好夠🐙反而佢個吞拿魚沙律我自己就覺得普通啲 個薯仔我都有少少略嫌佢唔夠軟糯🫢🫢·Rigatoni Alla Carbonara $238l Lasagna Alla Bolognese $288 l Ragù Pizza $110之後主食方面我自己覺得佢既意粉出色過pizza😈佢個rigatoni質感好好 而且超掛汁 個醬汁都調味好好 好芝士🧀上面既煙肉都煎到超脆 超鹹香🥓之後佢個千層麵都唔錯 個汁好好味 係個麵本身我覺得煮得耐左少少 偏淋左🍅最後個ragu pizza底就似係焗脆左既focaccia咁 都唔錯既 但係意粉好味啲🤣🤣
🇭🇰BluHouse
Octopus Salad $260
l Tuna in Olive Oil $198
Tuna in Olive Oil

Rigatoni Alla Carbonara $238
Ragù Pizza

Ragù Pizza
由開業到而家想嚟好耐 今次慶生終於可以一試Staff好好 Confirm Booking時已安排靚位餐廳環境昏暗有氛圍感 空間闊落不壓迫窗邊高凳位置亦坐得舒適 而且小角落不怕被騷擾食物質素當然高水準 員工服務亦相當親切Staff會因應你個人喜歡的口味去推薦酒水👍🏻期間亦有過來關心問候酒水味道適合嘛 加分~有種賓至如歸被重視的感覺🥰 值得再來‼️下次要日光過嚟 影相真係靚好多😆.🥖 Basket Bread 餐前包 外皮硬脆內裡軟綿 配橄欖油和黑醋🐙 Octopus Salad ($260)已切成粒狀 份量澎湃 食落鮮嫩彈牙 食唔停加有橄欖油及青橄欖粒 味道剛好不偏咸🍕 Guanciale Pizza ($110)即烤長方型羅馬式薄餅 相當有驚喜 餅皮外脆有咬口 帶微微煙韌感配意大利薄切煙豬面頰肉及蘑菇 好食不覺膩滯🍝 Rigatoni Carbonara ($238)手工鮮製長空心粉掛汁力強 每條都沾有蛋汁空心粉質感煙靭 咸香煙肉配搭 香味撲鼻以芝士來提味已非常好吃🍨 Tiramisu ($108)咖啡味較淡 蛋糕質感濕潤軟滑 芝士及酒味濃郁Cream細滑 食落不會太過甜 屬好食嘅Tir
由開業到而家想嚟好耐 今次慶生終於可以一試
Staff好好 Confirm Booking時已安排靚位
餐廳環境昏暗有氛圍感 空間闊落不壓迫
窗邊高凳位置亦坐得舒適 而且小角落不怕被騷擾
食物質素當然高水準 員工服務亦相當親切
Staff會因應你個人喜歡的口味去推薦酒水👍🏻
期間亦有過來關心問候酒水味道適合嘛 加分~
有種賓至如歸被重視的感覺🥰 值得再來‼️
下次要日光過嚟 影相真係靚好多😆
🥖 Basket Bread
餐前包 外皮硬脆內裡軟綿 配橄欖油和黑醋
Basket Bread

🐙 Octopus Salad ($260)
已切成粒狀 份量澎湃 食落鮮嫩彈牙 食唔停
加有橄欖油及青橄欖粒 味道剛好不偏咸
Octopus Salad

🍕 Guanciale Pizza ($110)
即烤長方型羅馬式薄餅 相當有驚喜
餅皮外脆有咬口 帶微微煙韌感
配意大利薄切煙豬面頰肉及蘑菇 好食不覺膩滯
Guanciale Pizza

🍝 Rigatoni Carbonara ($238)
手工鮮製長空心粉掛汁力強 每條都沾有蛋汁
空心粉質感煙靭 咸香煙肉配搭 香味撲鼻
以芝士來提味已非常好吃
Rigatoni Carbonara

🍨 Tiramisu ($108)
咖啡味較淡 蛋糕質感濕潤軟滑 芝士及酒味濃郁
Cream細滑 食落不會太過甜 屬好食嘅Tiramisu!
Tiramisu

🥂 G Argiolas C Vermentino 2021 ($98)
🍸 Bellini ($130)

2023-07-29
慶祝紀念
生日
Guanciale Pizza
  • Octopus  salad
  • rigatoni alla carbonara
2023-08-01 282 瀏覽
Rosewood旗下意大利餐廳BluHouse Food Hall走休閒路線,餐廳格局開揚,感覺似cafe,但裝修高檔精緻,環境非常光猛舒服,坐一個下午都唔舒得走。Burrata di “andria” 318$ - 流心burrata,creamy濃郁,必試。Rigatoni alla carbonara (rigatoni pasta, egg yolk, guanciale, pecorino romano cheese, black pepper) 230$ - 意粉彈牙,加埋creamy醬汁,簡單但好食。Spaghetti pomodoro e basilico (spaghetti, cherry tomato sauce, fresh basil) 220$ - 香甜番茄醬意粉,無太多花巧野,地道意式風味。Margherita (fior di latte di “agerola” cheese, fresh basil) 88$ - 經典margherita,滿滿芝士同番茄醬,素食之選。Polpo alla luciana (braised mediterranean

Polpo alla luciana (braised mediterranean octopus, san marzano tomatoes, “gaeta” black olives) 368$ - 八爪魚腳肥美大條,醬汁香辣惹味。
2023-07-31 305 瀏覽
My Birthday Dinner 🎂之前試了麗晶酒店,今年生日便想試下在它旁邊的Rosewood Hotel 瑰麗酒店。瑰麗酒店內的幾間餐廳都未曾試過,就隨意選了其中一間~BluhouseBluhouse 是間意大利餐廳,有室內和室外,如果坐室外就可以一邊進餐一邊飽覽維港的景色。但因為當日是打風前夕,天氣太熱,只好坐室內。餐廳內的環境像一般西餐廳,其實坐位尚算闊落,但不知為何餐廳仍然比較嘈,好像去了中式茶樓般嘈吵。再望望Menu 發現價錢都好平民價,竟然和市面一般的西式餐廳差不多價錢呢。入座後會有籃餐前麵包提供,可以自己加橄欖油或黑醋吃,但麵包略嫌太乾太硬,吃了兩口便放棄沒吃了Carpaccio Di Manzo $268Black Angus Beef , Parmesan Cheese, Arugula Salad頭盤叫了這個,但上菜時才發現牛肉片好血紅色,像生牛肉,問問侍應才被告知不是全熟,知道我不吃生的,侍應立即說可以換過,取消這碟,可以讓我叫過另一款。這酒店的服務可以話好(可以取消再叫),又可以話有些不足(其實可以在menu 表明是生的,或在落單時提醒客人),就可避免浪費
My Birthday Dinner 🎂

Carpaccio Di Manzo $268
頭盤叫了這個,但上菜時才發現牛肉片好血紅色,像生牛肉,問問侍應才被告知不是全熟,知道我不吃生的,侍應立即說可以換過,取消這碟,可以讓我叫過另一款。這酒店的服務可以話好(可以取消再叫),又可以話有些不足(其實可以在menu 表明是生的,或在落單時提醒客人),就可避免浪費食物。

Polpo E Olive $260
🐙Octopus Salad, Olive oil
頭盤改了這個,八爪魚切到一口size, 完全唔韌,好冧,咬幾口就可以吞下👍但侍應介紹時告訴我是沙律,我以為係主要是沙律配幾件八爪魚,結果上菜時又不似預期,全碟都是八爪魚,份量有點過多,一點兒沙律菜也沒有,雖然八爪魚多作為客人應該開心,因為八爪魚一定貴過菜,但頭盤就吃到半飽,當然希望有些沙律菜中和一下。如果多人分享是值得叫的。

Coppa Di Testa $110 👍
Pressed Italian pork head cold cut, pickled onion, sun dried tomato, Arugula Salad
這個pizza 是今晚最好吃的一碟,長方形的 pizza切成四份, 塊餅外脆內軟,意大利火腿不會太鹹,配上少少沙律菜一起吃好fresh

Porchetta $298
‘’Ariccia ‘’ style roasted pork with potatoes & mushrooms
這碟主菜的賣相令我以為自己在吃緊中菜的燒乳豬,豬切了片上,上面放了像中菜燒乳豬的豬皮,配菜有薯仔和菇,味道一般。

Dessert ~Tiramisu $108 👍👍
意大利餐廳的Tiramisu 一定要好吃才稱得上是間好的意大利餐廳。這個Tiramisu 真的好出色呀,口感和一般的Tiramisu 好不同,做得好creamy 但又不會覺得膩,有濃濃的咖啡和酒香,大家必定要吃這個呀,大力推薦。

兩杯飲品亦好飲,咖啡味道好濃郁

總結: 性價比中上,因為用平民價錢可以在酒店餐廳用餐,可以一試
2023-07-26
慶祝紀念
生日
  • POLPO E OLIVE
  • Tiramisu
2023-07-30 254 瀏覽
好好好好好好食🍷呢間喺酒店入邊嘅意式西餐廳記得預先book位先入座佢嘅Pizza同埋意粉都好出色環境裝修高級又精緻 🥰而且係星光大道隔離 食完晚飯可以欣賞住海旁咁散步🚶🏻‍♀️💯
好好好好好好食🍷
呢間喺酒店入邊嘅意式西餐廳
記得預先book位先入座
佢嘅Pizza同埋意粉都好出色
環境裝修高級又精緻 🥰
而且係星光大道隔離
食完晚飯可以欣賞住海旁咁散步🚶🏻‍♀️💯

前排我生日嘅時候就去過樓上嘅西班牙餐廳Bayfare Social慶祝 覺得性價比都幾高☺️ 今次朋友生日 我地就黎到BluHouse幫佢慶生🎉🎂BluHouse同樣係走casual dining路線 連裝修都係以意大利街頭風格為主 好靚好多打卡位🥰 🍴 Polpo E Olive ($260)不得不說 Rosewood呢兩間餐廳嘅八爪魚都係做得十分出色!八爪魚橄欖沙律配以切里尼奧拉綠橄欖同埋特級初榨橄欖油 簡單嘅調味反而更特顯八爪魚嘅鮮味🫶🏻八爪魚好新鮮 爽口彈牙 咬落去仲水分十足真係好味到停唔到口!❤️❤️🍴Carpaccio Di Manzo ($268)黑安格斯生牛肉片十分薄身 肉質軟嫩 肉味頗濃 再配上一片片巴馬臣芝士、火箭菜同Cipriani sauce 係一道不錯嘅前菜👌🏻🍴Rigatoni Alla Carbonara ($238)切成條狀嘅風乾豬肉鹹香十足😋長通粉偏硬身 我個人幾中意 富口感得黎亦好掛汁呢度嘅卡邦尼醬汁係用蛋黃同羊奶芝士製成 蛋黃同芝士味都好出👍🏻 不過由於醬汁十分濃稠 都幾快膩 (一定係因為我地細食🫢)🍴 Lasagna Alla Bolognese ($
今次朋友生日 我地就黎到BluHouse幫佢慶生🎉🎂

🍴 Polpo E Olive ($260)
八爪魚好新鮮 爽口彈牙 咬落去仲水分十足
真係好味到停唔到口!❤️❤️
Polpo E Olive

🍴Carpaccio Di Manzo ($268)
黑安格斯生牛肉片十分薄身 肉質軟嫩 肉味頗濃
Carpaccio Di Manzo

切成條狀嘅風乾豬肉鹹香十足😋
長通粉偏硬身 我個人幾中意 富口感得黎亦好掛汁
不過由於醬汁十分濃稠 都幾快膩 (一定係因為我地細食🫢)
Rigatoni Alla Carbonara

🍴 Lasagna Alla Bolognese ($288)
千層麵面頭嘅芝士焗到焦脆 同時亦做到拉絲效果🤤
千層麵中間放左大量蕃茄蓉同肉醬
蕃茄醬味道酸酸甜甜 開胃得黎又有少少解膩作用
唔覺唔覺就清左碟☺️

Lasagna Alla Bolognese

🍴Porchetta ($320)
烤豬肉雖然幾入味 但係烤得偏乾 豬皮亦唔脆而且幾硬下
配菜嘅薯仔同蘑菇都感覺烤到無乜水份
加上呢款菜式無醬汁 變左成件事真係好乾🫠
Porchetta

🍴Tiramisu ($108)
好滑好creamy 仲有少少蛋香
手指餅浸到淋哂 咖啡味同酒味都好濃 ❤️
不過就略嫌細份左少少 唔係好夠喉🤭
Tiramisu

🍴Gelati E Sorbetti ($59)
呢度選用左Venchi嘅雪糕同雪葩 可以揀兩種味道
🍦Gianduitto
就係金莎嘅味道!😆
好香濃嘅榛子醬味 仲有好多朱古力碎🫶🏻

🍨Mixed berry
雪葩口感順滑 間中食到粒粒果籽
甜度適中 又酸酸地 好refreshing!🥰
Gelati E Sorbetti

聽講呢度其他甜品都好出色 不過今次太飽試唔到 唯有下次再戰🤣

BluHouse d staff嘅服務態度都好好 十分親切 加上餐廳環境靚 食物亦唔錯 真係好適合節日慶祝🥰
Polpo E Olive
Carpaccio Di Manzo
Gelati E Sorbetti
  • rigatoni alla carbonara
  • POLPO E OLIVE
近年瑰麗酒店旗下的餐廳都很受食客歡迎,開張期間預約經常爆滿。之前看到這家海景餐廳登場,一直想找機會來嘗嘗。剛巧朋友生日,於是預約了Rosewood 酒店餐廳之一的BluHouse,為他慶祝。黑白相間的地磚,意大利街頭作為裝潢設計藍本,營造了輕鬆自在的氛圍,到了晚上,整家餐廳的環境更是變得浪漫幽靜,燈光昏黃,座位距離也合適,是浪漫約會、周年紀念、生日慶祝的實藏地。餐單的菜式名字全是意大利文,看不太懂也不用擔心,店員十分友善熱情,知道我們第一次來,特意向我們詳細推介了不少餐廳熱門的菜式。意大利主廚Giovanni Galeota曾有多家米芝蓮餐廳工作的經驗,餐廳有多款意大利美食。無論上菜節奏、服務品質、食材用料都十分優秀。上菜前,有酸種面包提供,可蘸上欖欖油和黑醋享用。前菜✧ Polpo E Olive 八爪魚沙律夏天天氣太熱沒什麼食慾,清新的八爪魚沙律可能是很好的選擇!切成小粒的八爪魚中加入了橄欖和欖欖油,帶給味蕾一些清新,作為開胃菜一流!主菜✧ Diavola Pizza 辣味薄餅分別有兩類薄餅,有蕃茄底和沒有蕃茄底,我們選了有蕃茄底的辣味薄餅。跟平常吃到圓圓的薄餅不同,它是超級小眾的

上菜前,有酸種面包提供,可蘸上欖欖油和黑醋享用。

前菜

✧ Polpo E Olive 八爪魚沙律

主菜
✧ Diavola Pizza 辣味薄餅

分別有兩類薄餅,有蕃茄底和沒有蕃茄底,我們選了有蕃茄底的辣味薄餅。跟平常吃到圓圓的薄餅不同,它是超級小眾的羅馬薄餅,方塊狀、極度酥脆、餡料豐富,加上一些辣味,增加食慾,且口感輕盈,不會有油膩的感覺,是當晚最滿意的菜式。

✧ Rotisserie Chicken (Salt & rosemary) 烤雞半隻

有兩款口味,辣味和迷迭香鹽味的烤雞,因為薄餅已選了辣味,所以我們選擇了另一款口味的烤雞 - 迷迭香鹽口味。色澤橙黃,表皮微焦的同時,又能保留鮮嫩的肉質和豐富肉汁。最驚喜的是點烤雞附送的烤椒子伴菜,一端上桌,遠遠已嗅到它的香氣,椒子被烤得軟軟,入口爆汁。

甜品
✧ 提拉米蘇

對於不太喜歡甜膩的朋友也可以嘗嘗這個提拉米蘇,入口軟滑,濃郁的咖啡味道充滿口腔,吃到最底,還有咖啡的苦澀味道。

不論白天還是晚上,Bluhouse都是能讓人收獲生活中美好的理想之地。

Bluhouse
📍地址:梳士巴利道18號香港瑰麗酒店地下
【休閒。意大利的街頭品味】餐廳想將充滿活力的意大利街道味道帶入充滿陽光的維多利亞港旁。BluHouse主打Casual Dining,價錢相對比較親民,玻璃櫃擺滿各重不同的食物,也有少量戶外座位可供欣賞維港景色。❈ TAGLIERE MISTO HK$420各種不同的意大利火腿和芝士, 配上汽酒,很適合當餐前小吃。當中有一個chili的口味比較重。 ❈ POLO E OLIVE HK$260八爪魚厚實大粒,口感偏軟帶點彈牙,用上帶香氣的橄欖油醃製,味道很出色,是一道清爽的前菜。❈ RAGÜ HK$110長方型的意大利肉丸薄餅,每份切開四塊,鬆軟厚身,餅底很香脆,芝士和肉丸再配搭蕃茄醬,好滋味。❈ RIGATONI ALLA CARBONARA HK$238粗管的空心長意粉擁有 Al Dente口感和挺身,外面鋪滿薄脆的風乾鹹豬肉,意粉也很掛汁,味道豐滿。❈ PORCHETTA HK$320烤豬的外皮偏硬,咬下不是脆脆的口感。肉質有點乾身但很入味。❈ TIRAMISÙ HK$108每一口都是mascarpone cheese的柔滑口感,配上浸透咖啡酒的蛋糕層,甜度適中。❈ CADENZA
【休閒。意大利的街頭品味】

❈ TAGLIERE MISTO HK$420

TAGLIERE MISTO

❈ POLO E OLIVE HK$260

POLO E OLIVE

❈ RAGÜ HK$110

RAGÜ

RIGATONI ALLA CARBONARA

❈ PORCHETTA HK$320

烤豬的外皮偏硬,咬下不是脆脆的口感。肉質有點乾身但很入味。
PORCHETTA

❈ TIRAMISÙ HK$108

TIRAMISÙ

❈ CADENZA HK$440/Bottle

溫度夠冰凍,質地入口順滑、氣泡很足。
CADENZA
2023-06-04
午餐
TIRAMISÙ
  • pizza
餐廳位於rosewood酒店地下 正正係海旁隔離 走一個比較平民既路線 價錢相對無咁貴但食物質素都好一般 環境嘈雜 不過勝在service都唔錯 屬於無咁高級既酒店餐廳🫢· 𝐏𝐎𝐋𝐏𝐎 𝐄 𝐎𝐋𝐈𝐕𝐄 $𝟐𝟔𝟎 ⇾ 𝟖/𝟏𝟎𝙊𝙘𝙩𝙤𝙥𝙪𝙨 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙, “𝘽𝙚𝙡𝙡𝙖 𝙙𝙞 𝘾𝙚𝙧𝙞𝙜𝙣𝙤𝙡𝙖” 𝙊𝙡𝙞𝙫𝙚𝙨 𝙀𝙭𝙩𝙧𝙖 𝙑𝙞𝙧𝙜𝙞𝙣 𝙊𝙡𝙞𝙫𝙚 𝙊𝙞𝙡八爪魚切粒 再撈上橄欖油 整成沙律 八爪魚好彈牙 新鮮爽口 加咗檸檬汁 微微酸香 開胃好refreshing 最鍾意呢個!
· 𝐑𝐈𝐆𝐀𝐓𝐎𝐍𝐈 𝐀𝐋𝐋𝐀 𝐂𝐀𝐑𝐁𝐎𝐍𝐀𝐑𝐀 $𝟐𝟑𝟖 ⇾ 𝟕.𝟖/𝟏𝟎𝙍𝙞𝙜𝙖𝙩𝙤𝙣𝙞 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖, 𝙀𝙜𝙜 𝙔𝙤𝙡𝙠, 𝙂𝙪𝙖𝙣𝙘𝙞𝙖𝙡𝙚 𝙋𝙚𝙘𝙤𝙧𝙞𝙣𝙤 𝙍𝙤𝙢𝙖𝙣𝙤 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚, 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙋𝙚𝙥𝙥𝙚𝙧用咗粗管意粉 口感偏硬同挺身 幾好~ 但可以更加煙韌! 呢款麵條有坑紋又通窿所以好掛汁 醬汁偏稠身 因為仲有芝士粉所以都幾重芝士再帶少少蛋味 煙肉份量多 只係稍微太硬脆 偏鹹欣賞意粉夠硬身 汁夠濃夠味 都唔錯😎· 𝐏𝐎𝐑𝐂𝐇𝐄𝐓𝐓𝐀 $𝟑𝟐𝟎 ⇾ 𝟓.𝟓/𝟏𝟎“𝘼𝙍𝙄𝘾𝘾𝙄𝘼” 𝙎𝙏𝙔𝙇𝙀 𝙍𝙊𝘼

· 𝐏𝐎𝐋𝐏𝐎 𝐄 𝐎𝐋𝐈𝐕𝐄 $𝟐𝟔𝟎 ⇾ 𝟖/𝟏𝟎
𝐏𝐎𝐋𝐏𝐎 𝐄 𝐎𝐋𝐈𝐕𝐄

欣賞意粉夠硬身 汁夠濃夠味 都唔錯😎
𝐑𝐈𝐆𝐀𝐓𝐎𝐍𝐈 𝐀𝐋𝐋𝐀 𝐂𝐀𝐑𝐁𝐎𝐍𝐀𝐑𝐀

· 𝐏𝐎𝐑𝐂𝐇𝐄𝐓𝐓𝐀 $𝟑𝟐𝟎 ⇾ 𝟓.𝟓/𝟏𝟎
“𝘼𝙍𝙄𝘾𝘾𝙄𝘼” 𝙎𝙏𝙔𝙇𝙀 𝙍𝙊𝘼𝙎𝙏𝙀𝘿 𝙋𝙊𝙍𝙆 𝙎𝙚𝙧𝙫𝙚𝙙 𝙒𝙖𝙧𝙢 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙋𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤𝙚𝙨, 𝙈𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢𝙨
有啲似西班牙乳豬 個皮厚而韌 本來以為會脆但呢個係deepfry到好硬身 肉質瘦柴太乾太硬 完全唔夠嫩 即使醃得入味 口感都輸晒😟 配菜正正常常無咩特別~
𝐏𝐎𝐑𝐂𝐇𝐄𝐓𝐓𝐀

· 𝐏𝐎𝐋𝐋𝐎 𝐀𝐋𝐋𝐎 𝐒𝐏𝐈𝐄𝐃𝐎 𝐒𝐀𝐋𝐓 & 𝐑𝐎𝐒𝐄𝐌𝐀𝐑𝐘 𝐖𝐇𝐎𝐋𝐄 𝟕𝟖𝟖 ⇾ 𝟕/𝟏𝟎 (Half 398)
𝘍𝘙𝘌𝘌 𝘙𝘈𝘕𝘎𝘌 𝘠𝘌𝘓𝘓𝘖𝘞 𝘊𝘏𝘐𝘊𝘒𝘌𝘕
𝘕𝘖 𝘈𝘕𝘛𝘐𝘉𝘐𝘖𝘛𝘐𝘊𝘚, 𝘕𝘖 𝘎𝘙𝘖𝘞𝘛𝘏 𝘏𝘖𝘙𝘔𝘖𝘕𝘌𝘚
𝘉𝘙𝘐𝘕𝘌𝘋 𝘍𝘖𝘙 6 𝘏𝘖𝘜𝘙𝘚, 𝘚𝘓𝘖𝘞 𝘙𝘖𝘈𝘚𝘛𝘌𝘋 𝘖𝘝𝘌𝘙 𝘈𝘕 𝘖𝘗𝘌𝘕 𝘍𝘓𝘈𝘔𝘌

選擇咗salt&rosemary 帶幾明顯既香草味 肉質未至於乾 但可以更juicy~ 皮唔脆 係燒過既口感 味道都無咩驚喜
本來以為whole係原隻上 但結果原來即係2碟half 少少失望🤥
𝙍𝙊𝙏𝙄𝙎𝙎𝙀𝙍𝙄𝙀 𝘾𝙃𝙄𝘾𝙆𝙀𝙉

〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃
😋 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦?𝟔.𝟖/𝟏𝟎
尖沙咀梳士巴利道𝟏𝟖號香港瑰麗酒店
𝐏𝐎𝐋𝐏𝐎 𝐄 𝐎𝐋𝐈𝐕𝐄
𝐑𝐈𝐆𝐀𝐓𝐎𝐍𝐈 𝐀𝐋𝐋𝐀 𝐂𝐀𝐑𝐁𝐎𝐍𝐀𝐑𝐀
2023-07-03 6262 瀏覽
-{瑰麗酒店意大利菜🥘}🤤 Rigatoni Carbonara 🤤 ($238)粗圓粉沾曬啲汁😍質感好硬😂男朋友唔係咁鐘意😳最鐘意係煙肉 好多層薄脆嘅質感🤓👖褲評: 7.5/10🤤 Diavola Pizza 🤤 ($110)長方形嘅pizza 煙肉腸比平時嘅辣😂😂包就鬆軟啲👖褲評: 7.5/10🤤4 dessert platter 🤤 ($188)Pistachio Cannoli: 開心果醬加cone😚甘甜嘅醬🥰外皮超脆🙋‍♀️Deliziosa: vanilla cream似餅乾餡沙沙地🤓餅皮實淨啲Testi Di Moro: 蛋糕 cream 再加蛋糕😳cream似酒加朱古力 兩啖就好飽肚😂Gianduja Millefoglie: 榛子朱古力拿破崙 厚啲嘅蝴蝶酥 亦好香牛油味😋超重朱古力!👖褲評: 8/10較平民化嘅rosewood之選☺️食物唔算有驚喜 性價比唔高~性價比: 7/10服務: 8/10環境: 8/10🚩 BluHouse 🚩地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店地下 #fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai尖沙咀 #rwj
{瑰麗酒店意大利菜🥘}
🤤 Rigatoni Carbonara 🤤 ($238)

👖褲評: 7.5/10

🤤 Diavola Pizza 🤤 ($110)
長方形嘅pizza 煙肉腸比平時嘅辣😂😂包就鬆軟啲

👖褲評: 7.5/10

🤤4 dessert platter 🤤 ($188)

👖褲評: 8/10

性價比: 7/10
服務: 8/10
環境: 8/10

🚩 BluHouse 🚩
地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店地下

#fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai尖沙咀 #rwjourneys
Diavola Pizza
Pistachio Cannoli