2021-03-18 954 瀏覽
自從地鐵開通南港島線後,黃竹坑站周邊新增了很多食店。這天湊巧來到南區,在黃竹坑站對面的《Bread & Bistro》用膳。其實來到南區,都預了食飯費用相對較昂貴。可是看完餐牌後,發現價錢如同銅鑼灣的餐廳一樣,不過質素都相稱的先來芝士炸薯條 $58,大量芝士淋在脆脆的薯條上,配以茄汁或千島醬食用主食為日式咖喱飯配流心芝士漢堡、溫泉蛋$118配料炸薯仔深深吸收了日式咖喱的味道,一啖咬下去的漢堡扒更流出香濃的芝士實在太邪惡了!另一主食為和牛薯餅配咖喱湯烏冬 $118每條烏冬都滲透了濃濃的咖喱香味,和牛薯餅外皮香脆,內裏肉質鬆軟果然無叫錯呢道主食!

主食為日式咖喱飯配流心芝士漢堡、溫泉蛋$118
實在太邪惡了!

另一主食為和牛薯餅配咖喱湯烏冬 $118
果然無叫錯呢道主食!

2021-03-09
午餐
港島南區黃竹坑曾經係工業集中地,近年有少量商業大廈,西式餐廳亦多咗選擇。B&B 樓底好高,面積又大,環境衛生舒適,主打日式西餐。沖繩特式三文魚牛油果🥑塔可飯 $118「塔可飯」其中一個特色係份量大到令人不知如何是好😂,呢到個飯底係用日本珍珠米加入少量糙米,但煮得唔夠香軟,仲有啲過濕。飯上放滿牛油果醬、生菜、三文魚、番茄、青瓜等材料,混埋沙律醬一齊食,係單純卻容易上癮的滋味。跟餐仲有湯或沙律🥗供應,加$10就多杯飲品。港式咖啡味道酸澀,要加入奶先飲到。

沖繩特式三文魚牛油果🥑塔可飯 $118

2021-02-16 764 瀏覽
之前試過同一橦嘅另一間cafe覺得唔錯😋所以今次決定試吓係隔離嘅依間 Bread & Bistro門口睇佢哋嘅餐牌都見有好多唔同嘅選擇而且睇落幾吸引,佢哋嘅午餐包是日餐湯或者沙律不過就唔包括餐飲極上蟹肉海鮮鰹魚湯泡飯($138)湯飯上枱嘅時候溫度夠熱,飲落暖笠笠而且有好清甜嘅鰹魚湯味;蟹肉份量非常充足,撈勻食可以啖啖都有蟹肉送飯,不過蟹肉到略嫌唔夠鮮味仲有點兒被飯素蓋過味道😗比較好嘅係佢配料款式多,除咗相見到嘅雜菇之外都有唔少魷魚青口同蝦嘅海鮮,令成個飯冇咁單調
之前試過同一橦嘅另一間cafe覺得唔錯😋
所以今次決定試吓係隔離嘅依間 Bread & Bistro

極上蟹肉海鮮鰹魚湯泡飯($138)
2021-02-15 295 瀏覽
啱啱過咗農曆新年,Dana喺度祝大家牛年身體健康心想事成,食極都唔肥!琴日年初三終於有假放,所以就去咗屋企附近食返個brunch放鬆一下!黃竹坑其實新開左唔少嘅餐廳同埋Cafe ,好多都有興趣好想試吓,今日就試咗呢間Bread and Bistro!呢間舖頭都幾得意,佢除咗有All day breakfast 同埋Pancake 外,其他既主食主要都係走日本Fusion風格,有好幾款菜式其實我都好想食,不過今次叫咗沖繩特色三文魚牛油果Taco rice,Classic Pancake配漢堡扒,同埋水果茶試吓先!成餐飯最有驚喜嘅一定係佢既三文魚牛油果Taco rice,首先佢用糙米代替左白飯,可以降低返佢嘅碳水化合物,感覺上都健康啲!另外成個飯入口都好清爽,爽脆嘅蔬菜配合少少檸檬汁加上沙律醬真係勁開胃,三文魚嘅味道好濃郁,不過如果牛油果份量多少少嘅話應該會更加正,我個人都幾推薦!佢嘅All day breakfast 材料都好豐富,沙律嘅醬料唔算太油膩,沙律菜都好新鮮,炒蛋嘅牛油味好濃郁不過略嫌冇乜蛋味,我個人反而推介佢嘅漢堡扒,入口外皮超級脆 ,而且肉嘅味道都好濃郁,有少少似家常菜煎肉

佢嘅All day breakfast 材料都好豐富,沙律嘅醬料唔算太油膩,沙律菜都好新鮮,炒蛋嘅牛油味好濃郁不過略嫌冇乜蛋味,我個人反而推介佢嘅漢堡扒,入口外皮超級脆 ,而且肉嘅味道都好濃郁,有少少似家常菜煎肉餅嘅感覺,反而佢嘅pancake味道有啲奇怪,而且帶有點燶味,呢度就有少少失望。

水果茶既金橘香味都幾出眾,反而茶底就比較普通,不過不失啦。

總括黎講其實呢間餐廳我都覺得可以再去試吓,我自己對佢其他嘅主菜都好有興趣,如果下次再去我就再話比大家聽我嘅食後感啦!

🇭🇰Bread and Bistro
香港黃竹坑香葉道2號One Island south地下G06號舖🇭🇰
1K
2021-02-13 265 瀏覽
Mostly when we order Matcha souffle pancake, usually its only the toppings that are Matcha Flavor. The batter here also has Matcha in it giving the whole pancake a stronger matcha flavor. The consistency of the souffle pancake was similar to Tamagoen(more firm than Pan De Pain but softer than Grams). The server was nice and explained I will have to wait half an hour for the souffle pancake. She also gave me the WIFI password during the wait.  Their other desserts look pretty good as well. Lookin
Matcha Green Tea Souffle Pancake
  Their other desserts look pretty good as well. Looking forward to trying it as well.
2021-02-06
2021-01-21 324 瀏覽
食物樣子尚可,但味道失望,同類價錢同類餐廳,有很多選擇,beams, classified....而這裡員工很沒禮貌,由點餐到送餐,全部很悔氣。尤其一位染全白髮的女員工$68的薯條,一撥開醬汁遮掩下的,全是重覆炸了很多次,油粒粒,不新鮮。怕吃了腸胃有問題,問她有沒有新鮮的,她説,我們全部都是新鮮整,她還說:因為你們點的是焗薯條,一定是黑黑地的。其實在其他餐廳都有同類食物,整得好好,她何必用藉口去攪辯呢?而且態度真的很差,她再說「而家係咪要我全碟同你換過呀?」佢之後肯換,我都驚佢加料。All day breakfast的面包,竟是一個茶餐室無味的餐包。而蛋,一隻有汁一隻全熟透,無準則。意粉的汁也沒有忌廉香味。總結經驗是食物比同價餐廳差,而態度“悔氣",用餐之後令人感到吃了非常遺憾的一餐

2021-01-16 178 瀏覽
Been here a few times, only go there because my child has activity in One Island South. Food is ok, service normally quite ok too but today, there was a waitress who has the worst manner and service. Her attitude was truly disgusting that I will never go back and will definitely not recommend anyone going. I wonder how this service still exist when so many people are out of job these days.
2021-01-04 3217 瀏覽
平時不多吃早餐,新一年的第一天,慣例吃個All Day Breakfast🍽️, (不過呢個慣今年先係第二年🤭)位於黃竹坑地鐵站對面,門口可停車(不過會抄牌,嗰日我就差啲瀨嘢!好在服務員提我,謝謝她!慳番$320) 舖內有多面特色牆,設計師有花心思,樓底頗高,空間感大,牆身貼了仿木板的牆紙像真度十分高。《All Day Breakfast》$148可選[煙三文魚或漢堡扒]見到都開心,排到滿滿一大碟,價錢雖然不算平,味道合格,但冇驚喜🙂亦冇驚嚇😨《蟹肉黑松露炒蛋配多士》$108炒蛋加了黑松露和蟹肉,味道不算太突出,相比之下All Day的蛋炒得比較滑及較抵食。《柚子檸檬蜜糖》$36 買回來沖出來😬,柚子味淡,幸好,沒有叫少甜亦不覺太甜,在寒冷冬天,如果可以先暖好隻杯,熱飲就沒有這麼快凍,可惜不是星級酒店,在這欠奉,但上枱時還可以。《朱古力咖啡》$42兩杯飲品都是廚師推介,感覺給廚師騙了😭 賣相不漂亮❌朱古力味不濃❌咖啡味亦不香❌1月1號在工商區,還堅持早上有開門營業,照顧到消費者需要。要讚👍🏼內在環境燈光坐得舒適, 裝修風格有花心思, 落地玻璃外望街景,硬件配置不錯👏🏼當日在附近兜了個圈,

《All Day Breakfast》$148
All Day Breakfast

《蟹肉黑松露炒蛋配多士》$108
蟹肉黑松露炒蛋配多士

《柚子檸檬蜜糖》$36
柚子檸檬蜜糖

《朱古力咖啡》$42
朱古力咖啡

當日在附近兜了個圈,這間算人比較多,但食物質素真是一般,在工廠區🏭內這價錢就覺得偏貴了。👎🏼
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 16
食物味道=(滿分20) 12
服務質素=(滿分20) 18( 提我抄牌有加分)
裝修整潔=(滿分20) 18
性價比率=(滿分10) 4
回頭指數=(滿分10) 4
總評分 =(滿分100) 72分
2021-01-01
$172.5 (早餐)
All Day Breakfast
2020-12-14 322 瀏覽
今次經過此站試左呢間日系西餐,餐牌幾多元化,選擇好多相片好吸引。揀左流心芝士炸洋蔥圈配日式咖喱飯,每樣味道都不錯,不過無咩亮點,咖喱味道似日式包裝微波爐翻熱咖喱。煙肉意粉分量好細,食完唔飽要encore甜品,味道亦普普通通,百幾蚊份,無野飲,覺得唔太抵食

2020-10-18 1176 瀏覽
而家每次入去黄竹坑都有遠征嘅感覺,以前無鐵路通常都撘巴士,不過嗰條隨道每到放工時間六點幾硬係要塞一塞,無論你六點定六點半上車,都事必起碼塞到七點先出到去⋯⋯今次係中午時份入去算好啲,辦完公事約吓啲舊同事食飯,揀左哩間Bread & Bistro,Café模式嘅餐廳。佢個午餐都唔平,平均都100蚊起,響One Island South嗰幾間餐廳都係咁嘅價錢。然後啲舊同事話響度放工咁耐,居然無食過哩間餐廳,仲要唔知道佢邊,我諗佢地都係帶飯帶太多喇!睇睇個午餐餐牌,都幾多嘢揀,沙律、意粉、咖喱飯、烏冬等等,完全係洋食格局。見到佢個日式原條鰻魚飯配炒蛋飯都幾吸引,午餐仲會跟個沙律或湯,細細碗,唔係重點,表過不提。同啲舊同事傾左陣就上菜。條鰻魚都真係幾大條,差不多一隻半手掌咁長,唔駛圖片只供參考(而其他食物都同圖片相乎),份量足夠配白飯有餘,幾鐘意佢個炒蛋,炒得都幾滑呀,不過略嫌鰻魚汁太少,至於味道就一般合格啦,同一般真係日本(連鎖式)餐廳差不多。

2020-10-12
2020-09-28 760 瀏覽
好少去黃竹坑嗰頭,咁啱嗰日約咗個朋友去佢屋企,佢就帶咗我去黃竹坑餐廳。嗰日叫咗個肉醬薯條同埋個鰻魚飯,見到啲嘢食嚟嘅時候 真係話哇一聲,大碟得黎又好邪惡啊食完呢個真係要做多幾次運動先可以消耗得返啊
食完呢個真係要做多幾次運動先可以消耗得返啊
2020-08-26 928 瀏覽
黃竹坑地方唔大,主要都係工廈為主,搜尋特色美食好似有點困難🙈有朋友推介係One Island South地下有間西式cafe環境同食物都唔錯,今日lunch就去試下.原來之前Bread and Bistro係以日式麵包做主打,但近年轉型Cafe路線,推出新奇別具新意既菜式,午餐價錢都偏中上,平均百幾蚊一個人,不過款式都幾多,有龍蝦意粉、鰻魚飯、豬肉漢堡、牛油果冷鳥冬等,好多款都好想食🤤.和牛薯餅配咖哩湯烏冬 $118叫每一份午餐都會有湯或者沙律,我揀左餐湯,係南瓜忌廉湯,中規中矩,南瓜味唔太濃稠,不過薯餅好脆😋炸皮唔會好厚,旁邊細細粒係蟹肉既炸物,食落有點似蟹肉忌廉,口感不錯,湯咖喱味道幾好,不過如果再稠一點會更好,烏冬會更掛湯
和牛薯餅配咖哩湯烏冬 $118
2020-08-26
2020-08-14 675 瀏覽
今日約咗朋友去參觀佢嘅新office, 順便又食個晏晝飯。 睇落黃竹坑呢個工業區好似冇咩野好食、原來係都有多國選擇。 朋友帶咗我去食西餐, 個餐牌都好多選擇, 我叫咗蟹肉小龍蝦意粉配龍蝦汁, 另加雞翼。 個意粉份量適中, 蟹肉豐富, 龍蝦汁都算濃郁! 如果138呢個價錢食晏就好似有小小貴! 個buffalo wings 仲酸酸辣辣幾好味、唔會同平時出面食到嘅雞翼有過酸嘅情況。 而朋友就叫咗日式叉燒烏冬, 佢都話唔錯!整體感覺好好、可能幫襯嘅時間尚早, 店內唔算多人, 坐落好舒服, 得明靜靜喺度嘆個咖啡都唔錯!
2020-06-08 1090 瀏覽
今日經過黃竹坑, 見到呢間嘢門面唔錯, 即管入去試下。入邊環境幾好, 服務員又nice, 今次點咗個牛肋條飯, 有餐湯送 餐湯比我想像中美味。 但係牛肋條飯呢就太多汁 直頭好似蕃茄牛肉湯飯咁 嗰啲汁好明顯用茄膏溝 又浠又酸 飯用珍珠米, 口感不錯。但 overall我不滿意, 有點金玉其外 下次有機會再考慮點其他食物。 但其實黃竹坑都冇乜選擇
餐湯比我想像中美味。 但係牛肋條飯呢就太多汁
直頭好似蕃茄牛肉湯飯咁
嗰啲汁好明顯用茄膏溝
又浠又酸
下次有機會再考慮點其他食物。 但其實黃竹坑都冇乜選擇
牛肋條飯
2020-06-08 661 瀏覽
難得放假就發掘一下黃竹坑的餐廳美食😊之前經過One Island South見到哩邊有好多靚靚cafe同餐廳,今日就趁住平日放假黎哩邊睇下,食個靚早餐😋😋兜左一個圈之後最後都係揀左哩間餐廳,裝修靚靚又坐得幾舒服,價錢又唔太貴,見到都有幾台客,應該都唔錯就入左去喇~餐牌好多野都好吸引,有all day breakfast類嘅西式早餐之外,仲有啲茶記類嘅常餐類/日式烏冬嘅早餐,如果響度舒舒服服食個麵食其實都幾正😝我揀左好耐,最後揀左個餐牌有圖嘅牛油果三文魚三文治,早餐可以跟普通咖啡/奶茶☕️首先黎杯提神咖啡,孤寒嘅我冇加錢叫cappuccino果啲,就咁叫杯普通咖啡加奶,又比我想像嘅好飲喎~雖然淡淡地,但係加左奶之後我仍然可以飲到淡淡嘅咖啡果香味,唔會比啲奶味蓋過原本咖啡的香味,而且一啲都唔苦,完全唔使落糖,啱曬我哩啲唔鍾意飲齋啡嘅人☺️到我個早餐喇~其實哩類食品都冇咩也可以出錯。沙律菜幾新鮮,同埋我好鍾意個沙律汁,清清地又甜甜地😋😋牛油果’醬‘好滑,不過冇咩味;塊麵包有啲乾,雖然有烘過,但係冇咩香味;煙三文魚係冇咩特別,中規中矩正正常常咁啦望落去好似唔係好多野咁,食完之後發現原來都幾飽肚,好
難得放假就發掘一下黃竹坑的餐廳美食😊

跟餐咖啡

牛油果三文魚三文治

到我個早餐喇~其實哩類食品都冇咩也可以出錯。

望落去好似唔係好多野咁,食完之後發現原來都幾飽肚,好滿足☺️☺️

整體黎講食嘅飲嘅都係相對清淡嘅口味,一大清早食清啲,食番食物嘅原味道其實都幾好,係飽左少少😅😅 我應該叫啲輕食少少嘅早餐😆

真係要再三提下,哩度環境好舒服,隔離檯好似有個早餐會,幾個人食住早餐,輕輕鬆鬆傾野都幾唔錯~

$85 (早餐)
跟餐咖啡
牛油果三文魚三文治