2020-11-27 271 瀏覽
今日係一個溫暖的一天,放自己一日假期,係開飯搵緊食咩早餐好,心入面有幾個感覺,寧靜,悠閑,慢活。第一次嚟Kenon Cafe,因為開飯寫8:30am開門,8:50到達,推門入到店里面,個姐姐呆左望住,原來佢地正式9am先開門,當時佢地都仲未食早餐,不過依然好溫暖咁招呼我坐底,幫我點左食物先,等左無幾耐就有得食啦,其實慢少少都吾緊要,今日我都想節奏慢一點😌點左個C餐(有機燕麥片配乳酪伴多士,個名好似係咁🤣)+杯忌廉鮮奶咖啡食物質幾好,咖啡好似比平時既少d甜,我平時飲開齋啡,少d甜都岩我口味☺️之後就開電腦,可能係office hour,全程cafe都吾滿人,可以靜靜咁處理下整理下心情,又吾會覺得被趕走既感覺,比起星字頭多了一份和諧感覺👍🏻再點左杯熱朱,打下字,望下街外,加上鄉村feel既音樂,真係有少少surprises ,係銅記,放假臨時搵到間岩心意既cafe😊(題外話,因為坐窗邊,望到馬路,有時十分鐘見到同一架車係面前經過幾次都幾有趣,因為耀華街/霎東街實在太難停車)想一個人,但又吾想太寂寞;想慢活下,但又吾想對住四面牆;想飲杯野超(chill)下,但又想坐耐啲(依度有wifi同叉電提

想一個人,但又吾想太寂寞;想慢活下,但又吾想對住四面牆;想飲杯野超(chill)下,但又想坐耐啲(依度有wifi同叉電提供),依度可以係一個選擇🧑🏻‍🌾
2020-05-19 297 瀏覽
介紹得既好地方大大話話自己都唔係去咗一次咁少呢個係我其中一個little corner🧚🏻‍♂️午餐時間又去過下午茶時段都試過都係唔多人 唔會有人同你爭位環境唔大唔細闊落咁坐大約可以有十人店內會播休閑純音樂成個感覺好舒服侍應生唔會催你Free style 好似外國咁今日食咗紅菜頭凱撒沙律外貌好鮮艷好靚味道亦都一流紅菜頭好甜沙律好新鮮今日嘅陽光好充足🌞每次揀親一定要坐窗邊啲光射落啲嘢食到好靚自然嘅陽光再加好fresh 嘅沙律成件事好舒服好享受令到我個lunch time覺得好似放假mode咁My little moment 🧚🏻‍♂️午市套餐可以包嘢飲或者餐湯今次揀咗餐湯係蕃茄濃湯好好味酸味味好開胃其實餐廳仲有好多選擇試過飲佢啲咖啡都好好飲Tea set 分量亦都好抵食
介紹得既好地方

Tea set 分量亦都好抵食
蕃茄濃湯
  • 紅菜頭海撒沙律
2020-02-16 237 瀏覽
以前係鵝頸橋呢頭返工,返左咁耐都無幫襯過,等到佢仲要細舖搬大舖,但今日居然會特登走過去幫襯山🤷🏻‍♀️ 咖啡、野食同service都唔錯呀,每個位都有一抽叉電線,預左你打躉/傾野/溫習。仲有獨立洗手間,價錢又優惠👍🏼 叫左個Tea set都係$50有找,平過食food court,仲要包有位!今日去到無蛋糕,所以叫左蕃茄芝士多士,都幾大塊,同埋好好食😋望住出面鵝頸橋,一邊做野一邊chill下都好唔錯!☕️🍕新鮮蕃茄奶泡夠厚夠滑,咖啡都好香濃,就算攤凍左都唔苦又唔會酸!好飲過對面間連鎖咖啡店先啦,又坐得舒服,又少打卡友。

Cappuccino

望住出面鵝頸橋,一邊做野一邊chill下都好唔錯!☕️🍕

新鮮蕃茄

奶泡夠厚夠滑,咖啡都好香濃,就算攤凍左都唔苦又唔會酸!
好飲過對面間連鎖咖啡店先啦,又坐得舒服,又少打卡友。
Cappuccino
2014-02-25 2037 瀏覽
小時候我認識的意大利麵就只有意粉,即Spaghetti,直至中學,開始專研烹飪和飲食文化,開始認識了各種意大利麵。我比較喜歡意大利麵這個稱呼,因為我覺得麵這個稱謂比粉更貼切。粉是比較腍、比較軟,但是傳統的意大利麵口感講究要Al Dente,是有點嚼感的。我對五穀類食品一直有偏愛,而意大利麵更是我最喜歡的,尤其是最簡單而傳統的香蒜辣椒意大利麵(Spaghetti Aglio e Olio)。星期日慣常我都是留在家或在葵涌區的,這天因為早上要到銅鑼灣辦點事,難得出到銅鑼灣當然要找個好地方吃午餐才對得起自己。這天是渣打馬拉松,銅鑼灣到處都很多人,我由維園附近一路的走來走去,本來計劃到耀華街找點吃的,但The Coffee Academics和達磨的外面都有點人在等位,唯有再一路去找,終於在耀華街轉至堅拿道東的轉角位看到了這家Caffe Kenon。這家Caffe Kenon 在耀華街的門口是很小的,一點也不起眼,相反,對著堅拿道東的一邊是落地玻璃,在下午時份,陽光透過落地玻璃射入餐廳內,令人特別精神有活力。餐廳的一角放滿了這咖啡店的出品,是自家品牌的咖啡粉和杯等等,再上網查看,才發現這咖啡店

餐廳的一角放滿了這咖啡店的出品,是自家品牌的咖啡粉和杯等等,再上網查看,才發現這咖啡店在銅鑼灣希慎道和灣仔都有分店的。
店裡是開放式廚房,有一玻璃矮柜,入面放著各式蛋糕,而在廚房入面的就只有一名店員在煮咖啡和食物。
接近耀華街門口的一邊有一個大電視屏幕,上面播放的其實只是這店的食品而已。
每桌均配備芝士粉、辣椒仔汁(Tabasco)、鹽和黑胡椒粉,而且還很細心的有WIFI密碼提供。樓面只有一個店員,在我入座時只有三枱客人都還可以應付得來,但後期店裡坐滿了客人,這位女店員明顯地有點手忙腳亂。
Earl Grey Tea
我沒有喝咖啡的習慣,亦不愛喝咖啡,所以跟著餐的飲品,我還是選了杯簡單的伯爵茶。
鮮蝦魷魚橄欖油蒜蓉辣椒意大利麵
因為對傳統香蒜辣椒意大利麵的喜愛,加上喜歡吃辣,所以我選擇了這個鮮蝦魷魚橄欖油蒜蓉辣椒意大利麵。意大利麵的份量其實有點少,配上三隻鮮蝦和三隻魷魚圈,舖面的還有翡翠苗。
鮮蝦魷魚橄欖油蒜蓉辣椒意大利麵
意大利麵的質地的確做到Al Dente,口感一流,但是或著是煮的過程太用力吧,意大利麵被煮到碎濕濕的。橄欖味不濃,這個意大利麵註明是橄欖油的情況下,有點失準。煮的過程是用上辣椒乾,所以帶辛辣香味,最適合我這個愛辣的人。
作為一間中價的咖啡店其實不能挑剔太多,但如此好的意大利麵,我認為配上即磨的黑胡椒粉才是最合當,可惜這店提供的是現成磨好的黑胡椒粉,所以黑胡椒不是太香太濃。
配料方面,蝦肉尚算有點蝦味,但是魷魚圈就顯然是失色,因為魷魚圈只有魷魚的質感卻是沒有任何味道的。

正如之前所說,這碟的意大利麵份量頗少,吃畢後仍覺有點肚餓,但因為之後趕著要到灣仔,而有鑑於這店的上菜速度奇慢,於是我還是決定埋單離開。這店的人手明顯不夠,起初我有想過加單點個小食的,於是叫了店員來,但叫了兩次都只是回應但未有過來招呼,最後因為時間不夠的關係,我沒法再試一個小食。

我在香港很少外出吃意大利麵的,因為發覺許多時候都是令我失望。難得在這個星期日,在這個價位下吃到這樣有水準的意大利麵,實在讓我有點驚喜。我有點希望有機會再來試試其他的意大利麵或薄餅,但更期望他們可以改善一下人手和上菜的速度。
2014-02-16
2013-12-02 1068 瀏覽
這裡的Lunch選擇也算多~有9款^^因為是套餐來~所以會有餐飲。朋友點的是奶茶~ 沒想到會是用Lipton的茶包XD!我自己則點了咖啡~跟UCC的咖啡有點像吧沒想到跟朋友選了同一款XD!大家都是點了 - 「雜菌煙肉忌廉汁意大利麵」。雜菌、煙肉很多~^^ 意大利麵的份量也比想像中多。味道不錯~只是不太喜歡忌廉汁太濃(很膩的感覺w)
這裡的Lunch選擇也算多~有9款^^
因為是套餐來~所以會有餐飲。
朋友點的是奶茶~ 沒想到會是用Lipton的茶包XD!
我自己則點了咖啡~跟UCC的咖啡有點像吧
沒想到跟朋友選了同一款XD!
大家都是點了 - 「雜菌煙肉忌廉汁意大利麵」。
雜菌、煙肉很多~^^ 意大利麵的份量也比想像中多。
味道不錯~只是不太喜歡忌廉汁太濃(很膩的感覺w)
題外話/補充資料: 由推門進去到找位置坐低一直也沒有侍應理會= =|||| 有時甚至會視若無睹 (還見到其他客人要自己去拿餐牌Orz)
2013-11-23
$74.8 (午餐)
2013-07-18 742 瀏覽
與朋友閒聚,看過食評想試試這店。飯麵、三文治、薄餅、沙律選擇挺多,點了兩份三文治餐(煙肉芝士粟米什菌多士配橙汁及三文魚三文治配忌廉湯)、一客水蜜桃雞肉沙律及紅豆豆腐芝士蛋糕。忌廉湯及橙汁濃淡適中,標準之作。三文治、多士及沙律所用蔬菜爽口。三文魚及沙律用雞肉肉質夠軟,鮮味尚可,麵包吃下有點彈性。而煙肉芝士粟米什菌多士用料豐富,餡料惹味,配搭出色,多士香脆,非常美味。甜品方面,红豆豆腐口味有特色,有少許忌廉之感,吃下令人感到清幽,好味道。與朋友過了一個休閒的下午,挺快樂的。
2013-06-30
  • 煙肉芝士粟米什菌多士,
  • 紅豆豆腐芝士蛋糕
2013-06-30 627 瀏覽
Four words sum up my experience at this restaurant: bad service, overseasoned food. After reading the reviews on OpenRice for Caffe Kenon, three of my coworkers and I decided to try it out. The menu seemed promising and the location is close to our office, so we thought, "Why not?". Man, were we disappointed. The service was slow and the staff didn't seem to understand/remember what we ordered. It took the waiter 3 tries to get my order right- when I just simply ordered a salad T_T . The waiter

After reading the reviews on OpenRice for Caffe Kenon, three of my coworkers and I decided to try it out. The menu seemed promising and the location is close to our office, so we thought, "Why not?". Man, were we disappointed. The service was slow and the staff didn't seem to understand/remember what we ordered. It took the waiter 3 tries to get my order right- when I just simply ordered a salad T_T . The waiter also did not apologize for the inconvenience it caused me. My coworkers also complained that the pasta was too salty.

In essence, it was not a pleasant dining experience. And I will probably not be returning here again.

2013-06-14
2013-03-30 494 瀏覽
難得連續放兩個星期大假,但又無錢去旅行,唯有留在香港,約返一些很久不見的朋友出來聚一聚!為左遷就朋友收工的地方,就相約了在銅鑼灣食下午茶!路途中經過這間落地玻璃、鮮紅色的sofa椅與全白色的牆身形成鮮明對比的店舖,一看就讓人提起精神!就想都不用想就齊齊入去了!下午茶的價錢由$5x-6x不等,有多款食物選擇,例如:沙律、三文治、薄餅、鬆餅等等。。相片賣相還很吸引!雞翼有四隻,雖然肉質嫩口,但雞翼只是略略加了鹽來調一調味,無特別色香味可言;薯條微暖,不過不失!雜果鬆餅,一塊鬆餅上有兩、三塊士多啤梨、藍莓、香蕉做雜果,再淋上朱古力醬做襯托!但很後悔自己沒有當時看清楚份餐牌,原來鬆餅是以麥當當的豬柳蛋漢堡的包皮(美式鬆餅)來做底層,原本想斯文一點用刀叉來切開鬆餅,結果費盡狗牛二虎之力都係切不開個鬆餅,之後唯有向現實低頭,就粗魯一些當pizza食法擺上手來食,點知都係韌到咬唔開,而且鬆餅是凍的,結果只是食左面頭上的生果就放棄塊鬆餅!另外,鬆餅餐附上一小盒Dreyer's雪糕,端上來的時候是芒果味,但原來還有雲呢拿和朱古力味選擇。。但餐牌上並沒有寫清楚的!可惜,要我多口問一句,店員才答我有什麼味道

另外,鬆餅餐附上一小盒Dreyer's雪糕,端上來的時候是芒果味,但原來還有雲呢拿和朱古力味選擇。。但餐牌上並沒有寫清楚的!可惜,要我多口問一句,店員才答我有什麼味道可以選擇,而不會主動詢問客人的需求,主動性欠奉!
隨餐附上kenon coffee/熱茶/橙汁,而熱茶亦有多款提供(伯爵茶,英式紅茶,薄荷茶,茉莉花茶。。。)
我選擇了kenon咖啡,自問對咖啡了解不足,但這杯咖啡的酸度不重就很適合我了!味道亦夠濃;但唯一挑剔的是,端上來的淡奶是凍的,與熱咖啡混合之後就變了暖。。。有點美中不足!希望餐店可以留意這一點!
另外,當我將淡奶倒落去咖啡既時候不小心倒瀉了一些在桌面上,正想拿拿臨搵張紙巾來抹的時候,有個店員還將碟雞翼薯條放上去,於是我叫佢等一等,就話我想抹一抹張桌子先,點知個女店員完全企左起度,對手就攬住碟食物就等我搵紙巾抹,結果,我迫於無奈開口問她可唔可以搵塊抹布幫我抹,她才好像如夢初醒的才走去找抹布。。。真是我踢佢一腳,佢才郁一下,毫不主動!
2013-01-18 347 瀏覽
這天跟食友來到銅鑼灣覓食, 吃完後臨走便來了這家CAFE打算買杯飲品消磨下時間常常坐巴士時經過都會看到這家CAFE, 但走進來還是第一次.進來時人都幾多, 幸好門口還有張2人枱點了杯凍的薄荷朱古力泡沫咖啡 (普通杯: HKD$40)奶味好重, 中間還有不少碎冰, 朱古力味道比薄荷的濃, 其實飲起上來沒什麼薄荷味的.還好上面有些CREAMY, 口感厚一點. 不過整體感覺水了一些, 味道只算是普通.不過意不在此, 純粹坐下來跟食友吹下水都幾開心,反正叫得食友的, 當然是能夠談得上2句啦!
進來時人都幾多, 幸好門口還有張2人枱
點了杯凍的薄荷朱古力泡沫咖啡 (普通杯: HKD$40)
味道只算是普通.
不過意不在此, 純粹坐下來跟食友吹下水都幾開心,
反正叫得食友的, 當然是能夠談得上2句啦!
$40 (其他)
除夕
2012-07-14 297 瀏覽
好不容易找到一間便宜的意大利餐廳和媽咪坐下吃LUNCH, 但是食物令人失望。 D 人係幾好, 但入到去無人比水, 叫完要再叫, 好煩家嘛!南瓜湯可以ge, 但略嫌不夠CREAM.不過用南瓜煮而非罐頭, 真係值得讚!個意大利飯好食, 但個意大利粉就一般。太鹹了,粉又太林了,唔好味。
麻麻...
2012-07-14
2012-05-31 244 瀏覽
兩個人叫左一個行政午餐,揀左;(1)芝±栗米煙肉(定火腿?)多士, 好香好脆,但較細件(之前食過煙三文魚沙律,頗大碟,油醋汁好味,感覺上抵食D ) (2)茄汁三文魚意大利飯,影左相睇返至先留意到個汁好鮮橙紅色,個汁真係好濃架!最啱鍾意濃味嘅我!好味!(3)焦糖芝士餅,呢度D芝士餅,本人真係覺得唔錯 , 基本上大部份都試過,特別推介有薑汁蜜糖芝士蛋糕,未食前,好難想像薑汁點 match 芝士,但原來可以好配! 但由於友人唔 like 薑味,所以無點!(之前食過呢度D tart, 好乾, 之後無再食過! ) (4)飲品我要左橙汁,正常味! 亦可以加錢轉特色咖啡,呢度D咖啡都唔錯!
兩個人叫左一個行政午餐,揀左;

(3)焦糖芝士餅,呢度D芝士餅,本人真係覺得唔錯

2012-05-28
  • 各款芝士蛋糕
  • 意粉
2012-04-15 178 瀏覽
今日等男友OT後, 3點幾食完個Tea, 係灣仔漫無目的一輪腳部運動到左銅鑼灣, 唔太餓又已經到晚飯時間就記得一直想試呢間就順便搵個地方抖抖...之前拜會過個餐牌覺得按裝潢來說價錢十分OK所以好奇心發作去了解下...見到有$98 Set Dinner, 我就叫呢份然後男友就你MENU揀左個三文魚蕃茄意粉配餐飲都係$63, 係CWB都算係咁...然後講番個Set Dinner點解貴咁多都仲揀呢....頭盤有三文魚沙律 / 芝士什麼多士 2揀一, 怕太溜就食得清淡D啦~主菜揀左蕃茄大蝦幼露筍意大利飯, 另一個意粉唔太記得了甜品係蛋糕櫃ge蛋糕任揀...呢個超合我意再包咖啡或茶或橙汁, 反正擔心橙汁都唔似會係鮮榨就索性再飲多杯咖啡咁多樣最Impress我的係個沙律, 份量唔算細, 三文魚量算慷慨, 而且D菜都算新鮮配黑醋汁, 跟餐黎講好OK...意粉的確如之前食家講比較少左DD, 三文魚的量都只係去到滿足一下好奇心的感覺,好在沙律已經有三文魚滿足到男友喜好反而個意大利飯ge份量仲岩佢食....結果佢包左一半,而2款main dish的蕃茄味...按快餐店質素比較的確好D, 3,4隻蝦都估唔到

然後講番個Set Dinner點解貴咁多都仲揀呢....
主菜揀左蕃茄大蝦幼露筍意大利飯, 另一個意粉唔太記得了
甜品係蛋糕櫃ge蛋糕任揀...呢個超合我意

反而個意大利飯ge份量仲岩佢食....結果佢包左一半,
而2款main dish的蕃茄味...按快餐店質素比較的確好D, 3,4隻蝦都估唔到算大隻, 算係咁啦
咖啡都OK, 唔會太淡有番咖啡香, 配甜品岩岩好; 而男友的Main Menu 配餐的Drinks 竟然可以揀cappuccino...有D驚喜

只係有少少野要彈下ge....
Tiramisu...可能個人食慣由餅干浸泡香濃酒味個種...呢個只覺得好似係西餅店食到的甜味, 咖啡味都欠奉

總括黎講, 睇得出有D將貨就價, 不過按環境菜式服務上, 性價比真係唔錯, 仲想點?
題外話/補充資料: 呢間餐廳做到Barrier-Free真係要贊, 而今日的Waitress 笑容滿面, 廚房水吧個2位都算Attentive, 服務唔錯~^^
2012-04-14
2012-03-24 123 瀏覽
中午,去了一間去過的餐廳,所以沒有最新的一篇點評。食完飯後,就因為有點小事要辦而過在黎時代呢一邊。是日大家聚食的地點沒有奶茶咖啡供應,所以,經過嘛,反正都想試試這一家咖啡店的咖啡,我就叫設一杯仔,回公司慢用。杯子不是太大,卻要收我28元,不知味道上是否真的值這28元呢。而這個Kenon Latte給我的一個小答案,就是值得。其咖啡味,香濃而帶點甘香,一飲之下令我有點兒後悔為何不乾脆地叫一杯Espresso呢。咖啡味濃甘香,是飲咖啡的原動力,叫了latte,奶味十足的creamy,但夠哂濃香的咖啡底,非常的滋味,齒也留香。看見堂食者食的西餐也似有水準,下一次來,我當然不會再只是飲一杯咖啡咁簡單啦。

外賣自取
$28 (其他)
2012-02-17 48 瀏覽
由於呢間野係公司附近所以間唔中都會幫襯, 不過對於呢間餐廳既service真係有d不吐不快, 入面經常都有一個女經理, 仲有一個瘦既男仔做樓面, 個男仔同個經理無論有無客都會高談闊論, 嘈住晒, 跟住個男仔又會好hyper咁樣捧住d野食衝來衝去, 埋單個陣又會掉張單落台面......我漏左講我叫左d乜tim: 我叫左個Mixed Mushroom Risotto with Truffle Oil + Earl Grey teaMixed Mushroom Risotto with Truffle Oil 份量適中, 始終意大利飯係用cream整, 太大份會好滯, 因為好肚餓所以好快食晒, 跟住個個哥哥仔就囉住我隻碟埋去個女仔度講話「嘩! 食得咁乾淨既?」女仔回答:「係呀, 有d客就會食剩好多有d就唔係架!」「......」我真係唔知佢想點......Earl grey tea普通茶包茶, 無乜討論價值
由於呢間野係公司附近所以間唔中都會幫襯,

不過對於呢間餐廳既service真係有d不吐不快,

入面經常都有一個女經理, 仲有一個瘦既男仔做樓面,

埋單個陣又會掉張單落台面......

我漏左講我叫左d乜tim:

Earl grey tea

普通茶包茶, 無乜討論價值

2012-02-14
  • Mixed Mushroom Risotto with Truffle Oil
2012-02-15 32 瀏覽
情人節, 原先PLAN去食ALL DAY BREAKFAST, 點知竟然一間冇開門,一間只係食"情人節SET DINNER"結果走佐去最近的一間西餐廳CAFFE KENON, 見其設計幾MODERN, 環境似乎尚算舒適,就走佐去解決晚餐雜菌意大利飯: RISOTTO 好乾, 汁唔夠, 雜菌都唔多.... 10分來說, 只有4分, 不合格三文魚PIZZA: 餅底完全唔脆, 而且好乾@@ 芝士都唔夠多.... 嚴格來說, 都係好難食.... 我們食佐1件就放下了...跟SET送飲品, 叫了一杯MINT TEA,沒有什麼特別, 只是普通茶包沖, 朋友叫了WAITER拿來糖漿, 好飲好多呢度的WAITER 其實幾FRIENDLY, 只是人手嚴重唔夠, 我們單是叫人落ORDER, 都叫佐好多次=.=應該不會再來了.....

應該不會再來了.....
2012-02-14
情人節