七月中旬‧晴來這邊買東西吃,想吃一件酥餅。傳統的選擇就是豪華,這裡的較為西式。要了一件提子丹麥酥,外邊甜甜的,弄熱了來吃,是真的美味。當然是貴了一點,不過有時好吃的東西也要一定的價錢。
七月中旬‧晴

要了一件提子丹麥酥,外邊甜甜的,弄熱了來吃,是真的美味。

當然是貴了一點,不過有時好吃的東西也要一定的價錢。
好吃的
好吃的
  • 提子丹麥酥
2011-08-19 38 瀏覽
已吃過本店兩次, 第一次是因為看見openrice的食評, 決定要一會蘋果裸麥包;第二次,是因為吃過番尋味。店舖的門面給予人高級麵包台的感覺,與其他九龍城的店舖相比,的確是十分起眼,因此也不算難找它的位置。第一次:蘋果裸麥包 $36看到此包時我已雙眼發光,因為這包的確很有分量!回家後我是第二天才進食的,麵包的濕度相當高,卻又不是黏黏的口感,而且有點扎實的感覺,此點我是十分喜歡的,有人或會說它太濕了,然而,這才是此包的特式和特別之處,有別於其他的歐式麵包。麵包亦相當有重量,絕不能與平日所吃到的所謂歐式麵包相提並論,絕無一般的空氣感,「食完等於無食」的感覺,一片卻是令我吃得非常滿足。蘋果方面,個人認為味道若能再酸一點會更好。第二次黑糖桂圓包 $29相比蘋果裸麥包,它的體積是較小的。一打開膠袋,黑糖香氣撲鼻而來,苦苦甜甜的氣味,很得我歡心。此麵包口感較乾,也沒有蘋果裸麥包那般厚實的感覺,反而是有點蓬鬆的。桂圓味道不突出,淡淡的味道在麥包之下失色了。櫻桃蜜糖核桃包 $25何來蜜糖和櫻桃? 大家別抱有期望,因為絕對沒有蜜糖的味道,大慨是做麵包是用加入了蜜糖才以此為名;而櫻桃乾不出是櫻桃,對我而言

第一次:
蘋果裸麥包 $36
看到此包時我已雙眼發光,因為這包的確很有分量!
回家後我是第二天才進食的,
蘋果方面,個人認為味道若能再酸一點會更好。

第二次
黑糖桂圓包 $29
相比蘋果裸麥包,它的體積是較小的。
桂圓味道不突出,淡淡的味道在麥包之下失色了。
櫻桃蜜糖核桃包 $25
何來蜜糖和櫻桃? 大家別抱有期望,因為絕對沒有蜜糖的味道,大慨是做麵包是用加入了蜜糖才以此為名;而櫻桃乾不出是櫻桃,對我而言倒也是酸酸甜甜挺好吃的乾果。
核桃的比例剛好!份量下得一點都不少啊,混合在麵包當中沒有喧賓奪主,卻又為此包帶來微硬的口感!讚!

店員有主動問「要唔要切麵包?」
可是我覺得她切太薄了。

哈,我必定會再來試試其他麵包,高水準的麵包店!
2 分鐘 (外賣自取)
$30 (其他)
2011-08-12 20 瀏覽
很喜歡九龍城這家小麵包餅店。一踏進店裡,已有陣陣麵包香。地方清潔企理,店員妹妹也都很有禮貌。這日要了件roll cake。蛋糕很鬆軟,像空氣或棉花,很香。奶油很香滑。做得很幼細,是我暫時在香港食過最滿意的roll cake。$16一件,值得推介!
  • roll cake
2011-06-28 20 瀏覽
弟弟最近經常買蛋糕回來,一是吃完飯出街食糖水,我想他是我身邊認識的男孩當中最愛甜品的一個,他可以吃完飯轉個圈,自個兒吃掉三,四件蛋糕,媽咪總會問他是否吃不飽,不過他的回應是 ' 口痕 '今晚他和同事去九龍城吃完飯經過此店,於是又順手買蛋糕回來,我說這間店好像麵包出名些,他說去到已所剩無幾,只買了兩款.Roll cake是其一,蛋糕鬆軟,忌廉幼滑,兩種配合一起食,味道何其美味,比起之前食過的一間專門店還好味,問弟弟幾錢,他說$10一件,是的話又唔太貴,而且份量足另一款是朱古力蛋糕,外形的骰,蛋糕純黑朱古力,味道有些苦,但接受到,可能濃度唔太高,質感有少少硬實,妹妹及弟弟喜歡這款多些,而我就愛Roll cake啦

2011-06-07
  • Roll cake
2011-06-27 35 瀏覽
食完陳漢記之後就去左九龍城買包同買菜之前食過一次蘋果裸麥包,但mummy覺得太大個,所以去開都吾會買今次因為daddy都話食,so就有得買xd不過今次食好似冇上次咁好味肉桂味好似好重咁,同埋冇咩蘋果好似少左不過口感好正,煙煙unun,個人幾中意^^不過mummy話甜左d....買埋d麥包,口感幾好,又ok香
食完陳漢記之後就去左九龍城買包同買菜
今次因為daddy都話食,so就有得買xd
不過今次食好似冇上次咁好味
肉桂味好似好重咁,同埋冇咩蘋果好似少左
不過口感好正,煙煙unun,個人幾中意^^
不過mummy話甜左d....
買埋d麥包,口感幾好,又ok香

2011-06-26
2011-06-19 28 瀏覽
沒記錯的話買的是無花果櫻草麵包(HK$24),看到名物蘋果裸麥包要$36,實在下不了手。而且蘋果包=蘋果肉桂包,我不怎喜歡美式那種濃厚肉桂味,日式的話還可以勉強吃完感覺是...........還好沒買蘋果包,這個也有滿重我討厭的肉桂味.........而且是美式肉桂的味道皮不脆,是弱點。可能在家被烘一下會比較好。結果家裡沒人喜歡,落在親戚手上

皮不脆,是弱點。可能在家被烘一下會比較好。

結果家裡沒人喜歡,落在親戚手上

2011-06-10
2011-06-18 16 瀏覽
一早已經知道呢間野嘅法包幾出名,特別係蘋果包..........果日經過特登入去買嚟試下,滿心期待~~~點知,真係從未食過咁難食嘅包囉 D蘋果又酸,又硬,個包入邊濕瀌瀌==''心諗我嘅口味真係咁唔合群,再上嚟睇真D,原來寫嚟寫去都係得一個人覺得蘋果包好味總要係當BLOG咁寫,三日二頭就讚一次內心不禁想問係唔係打手????(可能真係人人有唔同嘅口味啦!!!!)總之無下次~~~~~蘋果包。不過,呢度嘅其他包真係唔錯,雖然貴咗D都值得一試,等别係黑糖貴圓包真係唔錯。簡單D嚟講個人認為呢度無論咩包都好味過傳說中的蘋果包。

一早已經知道呢間野嘅法包幾出名,

特別係蘋果包..........

果日經過特登入去買嚟試下,滿心期待~~~

點知,真係從未食過咁難食嘅包囉

D蘋果又酸,又硬,個包入邊濕瀌瀌==''

心諗我嘅口味真係咁唔合群,

再上嚟睇真D,原來寫嚟寫去都係得一個人覺得蘋果包好味

總要係當BLOG咁寫,三日二頭就讚一次

內心不禁想問係唔係打手????

可能真係人人有唔同嘅口味啦!!!!)

總之無下次~~~~~蘋果包。

簡單D嚟講個人認為呢度無論咩包都好味過傳說中的蘋果包。

2011-06-17
2 分鐘 (外賣自取)
2011-06-18 22 瀏覽
這天踏上龍城尋甜之路,不忘再度來到這裡,再嚐久久不見的Roll Cake。踏入門口發現餅櫃全是甜餅,相當誘人,不過這天預算有限,還是下次有機會再嚐。數月前已嚐過部分食家極力推介的蘋果裸麥包,這天決定一嚐其他款式。最後帶走了Roll Cake和黑麥紅豆芝士包,麵包永遠也是厚切較佳。先說Roll Cake。這裡的定價不高,至少比真正主打Roll Cake的Roll要低,不過味道只有原味一款。肉眼觀測,忌廉分佈集中,份量十分足夠。蛋榚質感相軟熟,讓人不其然猜想到底下了多少蛋榚乳化劑。蛋味十足,香味大概是源於雲呢拿香油。忌廉如圖所見的過於集中,只能在中央位置能明顯吃到蛋榚夾忌廉。然而,忌廉調味相當出色,有別於一般甜忌廉,擺脫了原本只是配角的角色,與蛋榚並駕齊驅。忌廉不太挺身,像吃蛋白霜一樣,與梳孚里的質感相近。總括來說,味道的確是相當不錯,但忌廉的分佈與不能給人天然的感覺兩方面仍有待改進。再來的是黑麥紅豆芝士包。麵包份量可謂是沈重,以這個價位來說算是實惠。麵包外圍是一層無味的粉末,除了防黏手,大概毫無用處,吃下去十分嗆喉,這是最大的缺點。外皮質感是紙皮,內裡則是毛巾,外面像撕紙皮一樣,裡面卻毫
最後帶走了Roll Cake黑麥紅豆芝士包,麵包永遠也是厚切較佳。

先說Roll Cake
肉眼觀測,忌廉分佈集中,份量十分足夠。
蛋榚質感相軟熟,讓人不其然猜想到底下了多少蛋榚乳化劑。
蛋味十足,香味大概是源於雲呢拿香油。
忌廉不太挺身,像吃蛋白霜一樣,與梳孚里的質感相近。
再來的是黑麥紅豆芝士包
麵包份量可謂是沈重,以這個價位來說算是實惠。
外皮質感是紙皮,內裡則是毛巾,外面像撕紙皮一樣,裡面卻毫不費力,其實外皮只比內裡硬點兒即可,並無必要作如此突出的對比。
紅豆的甜味與芝士的鹹味相輔相成,但仍是同一個問題--過於集中,甚至份量不足以到達麵包的中心,兩端更是毫無餡料。
簡而言之,麵包是清淡的,近乎無糖,餡料分佈不均,但餡料配搭相當不錯。
下次還是嚐嚐甜餅,Roll Cake其實值得再來一片。
2011-06-18
  • Roll Cake
2011-05-19 10 瀏覽
買完cake就買埋聽日早餐mummy本身諗住買麥包,但冇,後尾就買一個個隻合桃包個包都ok大個下成半個已經飽不過佢個皮硬左d,裡面都ok軟熟有d合桃,都幾香不過都係蘋果裸麥包好味d但驚留到聽日冇咁好味,so冇買到

買完cake就買埋聽日早餐
mummy本身諗住買麥包,但冇,後尾就買一個個隻合桃包
個包都ok大個下成半個已經飽
不過佢個皮硬左d,裡面都ok軟熟
有d合桃,都幾香
不過都係蘋果裸麥包好味d
但驚留到聽日冇咁好味,so冇買到
2011-05-19
外賣自取
$12.5 (早餐)
2011-05-19 144 瀏覽
今日去買補充, 見到ceres已經知道會抵擋唔住誘惑.....跟住落黎..大家應該都估到發生咩事我一入門口見到蛋糕櫃冇大蛋糕, 只有好少細cake已經問媽咪點解冇cake今次有幾款新產品:藍莓果仁包, 紅莓裸麥包仲有幾款我見到蘋果包就已經好自然咁夾咗佢, 最後要埋藍莓果仁包我三點幾去, 都幾多人買麵包. 走嘅時侯, 老闆哥哥走過黎同媽咪打招呼, 仲提到近牌冇整咁多蛋糕藍莓果仁包:呢個包同蘋果包嘅煙韌結實質感絕對係兩回事. 呢個麵包非常鬆軟, 係我食過最鬆軟嘅麵包 軟綿綿嘅感覺有啲似綿花糖 啲料唔多, 藍莓乾好細, 但係少少地同合桃碎, 種子食絕對出色 呢個麵包著重麵包本身嘅質感味道, 而唔係料上. 包味充份 唯一唔好係師傅落得太多麵粉, 多到成個麵包變咗白色, 一路食啲粉一路跌蘋果裸麥包:已經講過好多好多次, 相信冇乜人想再睇 今次個皮脆脆哋!我鍾意, 包身冇上次咁濕又一次食晒兩個麵包...唔知下次會唔會有新品呢?
跟住落黎..大家應該都估到發生咩事

今次有幾款新產品:藍莓果仁包, 紅莓裸麥包仲有幾款
我見到蘋果包就已經好自然咁夾咗佢, 最後要埋藍莓果仁包
我三點幾去, 都幾多人買麵包.
新產品:藍莓果仁包
左:藍莓果仁包, 右:蘋果裸麥包
麵粉太多
表面好硬, 實際上非常鬆軟
軟綿綿嘅感覺有啲似綿花糖
呢個麵包著重麵包本身嘅質感味道, 而唔係料上. 包味充份

蘋果裸麥包
蘋果裸麥包:已經講過好多好多次, 相信冇乜人想再睇
今次個皮脆脆哋!我鍾意
, 包身冇上次咁濕

又一次食晒兩個麵包...唔知下次會唔會有新品呢?
2011-05-19
新產品:藍莓果仁包
左:藍莓果仁包, 右:蘋果裸麥包
表面好硬, 實際上非常鬆軟
2011-05-11 47 瀏覽
媽咪朋友琴日生日, 所以媽咪去咗ceres度訂蛋糕佢見到有蘋果包於是就買咗俾我同 一個家姐最鍾意嘅桂圓包俾佢其實我對蘋果包又愛又恨, 皆因我次次都會食晒成個, 食完仲會繼續想食嘢我就係因為咁係一個月重咗十幾磅媽咪係訂蛋糕個時先知道拿破崙可以揀芒果, 藍莓or士多啤梨所以記住揀講返個蘋果包, 原本我稔住我溫緊數學, 可以將注意力分散, 等我溫完個包就會自動消失可惜事實上完全係兩回事媽咪一話買咗蘋果包, 我就已經專心唔到, 最後只好乖乖哋去廚房投降....蘋果包係一個好濕潤嘅包. 外皮帶煙韌, 偏軟, 有時會有脆嘅外皮, 但只係小數情況下會有咁嘅情況一咬開包嘅外皮, 鬆軟同濕潤非常嘅包身就出現 蘋果包係我食過最濕潤嘅麵包以往亦有食家曾經因為呢個問題而對蘋果包反感, 所以鍾意乾身麵包嘅人可能會唔鍾意蘋果包包嘅濕潤感係從蘋果嘅水份發出, 所以佢係會較一般裸脈包濕由於麵包水份多, 好自然就會出現黏黏嘅質感. 濕潤同黏黏嘅感覺係令茂啲人唔鍾意佢嘅原因但我就啱啱相反, 就係鍾意佢呢啲特點, 貪其他麵包做唔到呢鐘感覺呢兩次食蘋果包都冇切開, 因為啱啱出爐但俾我發現一弗一弗咁掹黎食都好滋味以往我食麵包一
媽咪朋友琴日生日, 所以媽咪去咗ceres度訂蛋糕
佢見到有蘋果包於是就買咗俾我同 一個家姐最鍾意嘅桂圓包俾佢

我就係因為咁係一個月重咗十幾磅

媽咪係訂蛋糕個時先知道拿破崙可以揀芒果, 藍莓or士多啤梨
所以記住揀
抵受唔住蘋果包嘅誘惑
冇切開嘅蘋果包就咁猛黎食都好滋味
麵包比起我隻手係咪好大呢?
最後索性大啖咬
實在捨不得食完
可惜事實上完全係兩回事

一咬開包嘅外皮, 鬆軟同濕潤非常嘅包身就出現
蘋果包係我食過最濕潤嘅麵包

包嘅濕潤感係從蘋果嘅水份發出, 所以佢係會較一般裸脈包濕
由於麵包水份多, 好自然就會出現黏黏嘅質感.
濕潤同黏黏嘅感覺係令茂啲人唔鍾意佢嘅原因

呢兩次食蘋果包都冇切開, 因為啱啱出爐
但俾我發現一弗一弗咁掹黎食都好滋味

以往我食麵包一定伴奶, 或者浸住食, 但係經多次實驗我發覺就咁單食比較好
GourmetTT 一定唔同意! 哈哈

蘋果好大粒好稔, 唔甜仲又好少酸味
我個人覺得蘋果包就好似食緊麵包狀嘅蘋果派咁
桂圓包
家姐好鍾意呢個麵包. 我試過覺得好特別, 但唔係特別鍾意
桂圓味道有輕微嘅苦味同一點甜味, 係麵包中好罕有嘅材料
我覺得同裸脈包係櫬嘅, 但口味應該會啱啲大個啲嘅人

最近媽咪買咗一個合桃提子包. 非常非常出色, 甚至好過蘋果包

外皮好脆, 包身因為冇蘋果而比蘋果包乾身, 但依然有種潤澤嘅感覺
料係同蘋果包一模一樣,分別只係冇咗蘋果
成個麵包真係冇缺點, 要吹毛求疵嘅只可以話面頭落得太多麵粉, 食到成嘴都係, 冇乜儀態. (尤其對我呢個一買完就會大啖食嘅人黎講)
最好係佢係啱啱出爐, 熱辣辣嘅麵包係最好味嘅!

食埋今次真係要控制吓自己, 起碼要去番之前嘅體重先有quota暴食
2011-05-10
抵受唔住蘋果包嘅誘惑
冇切開嘅蘋果包就咁猛黎食都好滋味
麵包比起我隻手係咪好大呢?
最後索性大啖咬
實在捨不得食完
2011-04-26 35 瀏覽
今天專程到此買出哂名的蘋果合桃裸麥包,因為之前看食評,人人都讚,講到有幾好食,所以抱好大期望,可是......終於明白人人口味不同。這個包不單(不可以)說美味,更是十分難吃(自問自己都是咀勻的人),質感很差,很濕,糊糊的,沒有面包應有的彈性,加上那些蘋果很酸,完成無甜味,十分失望和肉痛,浪費了$$,而且不知點樣解決這個大包 ,不想再吃,因為真是十分難吃!!
+分濕,漿糊似的
2011-04-26
  • 0
2011-04-22 65 瀏覽
20/04/2010, WED繼上次的蘋果裸麥包後,今次又專程來嚐嚐其他麵包了…實在很期待呢!在強逼自己不要再往蘋果包那邊看的情況下,我選了早在上次已經很想嘗試的黑麥提子法包。這個黑麥提子法包Coupe(法文:解作表面的切痕)很美。口感煙煙韌韌,配合灑在面層的一陣麵粉在咀嚼的時候口感有著不能形容的美味。至於麵包內芯鬆軟綿密,QQ的,密度很高亦很濕潤香滑。吃著時整個麵包一直也散發著又濃又帶焦香的麥味,細心品嚐好像是「石烘」那效果似的,真的很愛這種獨特的香氣呢!除了這股焦焦的麥味外,麵包隱約間亦帶有陣陣的可可粉香氣,如沒估計錯誤麵包師傅該有加入微量的無糖可可粉來增添風味。可可那淡淡的苦澀味跟麵包本身的麥味實在配合得淋漓盡致,麵包的食味變得更有深度,沒想到它們會有如此美妙的火花呢!跟我先前嚐過的蘋果包一樣,這個黑麥提子法包也同樣有股我十分之喜歡的肉桂甜香,相信這是來自於麵包內裡既香軟又清甜的提子乾;提子乾亦吃得出是經酒處理過,就連提子乾這樣的細節也做到盡善盡美實在讓像我個麵包狂迷感到好幸福呀!這個麵包外表簡單純樸,但她的內涵實在是有種無法形容的麵包「氣質」呀!我就是喜歡這類型的麵包!一個麵包
20/04/2010, WED

黑麥提子法包(HK$23)
外皮煙韌
麥茶色的麵包內芯,密度高
至於麵包內芯鬆軟綿密,QQ的,密度很高亦很濕潤香滑

富酒香及肉桂甜香的提子乾

一個麵包經已蘊含焦焦的麥味、淡淡的可可苦澀味、提子乾的酒香、肉桂甜香及其本身的自然甜香,而且口感還具備外皮的煙韌、麵包芯的綿密及提子乾的濕潤。無論在味道和口感上都充份展現了豐富的層次感,展現了麵包那樸實的獨特風味。
每一口都能吃出上等用料並感受到制造麵包者的血汗及心機,咬著咬著愈是無法停下來呢!
愈咬愈好味呀!
2011-04-20
外賣自取
黑麥提子法包(HK$23)
麥茶色的麵包內芯,密度高
富酒香及肉桂甜香的提子乾
外皮煙韌
  • 黑麥提子法包
2011-04-20 25 瀏覽
前2日,搭左去九龍城,買左個黃梅合桃麥包,今晚老婆收工又行左去九龍城,買左個合桃提子黑麥包.拎住個袋都聞到香味好濃,呢間店既麥包,比較咬落口感.順路一食都不錯,下次再試另一種味道
拎住個袋都聞到香味好濃,呢間店既麥包,比較咬落口感.
順路一食都不錯,下次再試另一種味道
今日之選 !
2011-04-20
1 分鐘 (外賣自取)
今日之選 !
2011-04-20 89 瀏覽
此間在九龍城福佬村道的"Ceres Boulangerie et Patisserie ",近年的風頭已被同街的"曲奇四重奏","Tony Wong"掩蓋.最近期廣為人知的事情,就是影帝級人馬,在店內毆打店員的新聞.,回看此店近期之食評,某位新晉卓越女食家可以在一個月內,為此店寫上八個食評,另一位小妹妹更是兩個月寫上十二篇!吃個包就寫個食評,聽落都幾"屈機",這一類"包評"問題,由幾年前說到現在,到今天還是一樣.如果以"一包一評",用食評量來谷排名搏升級,恐怕不能如願,不是寫得多,代表你有實力,否則又怎會一個編輯推介也沒有?兩年多沒有來Ceres買麵包,是天早上在街市吃罷早餐之後,心血來潮買個麵包.早上買麵包保証新鮮,這是一個必然的定律,除非對方夠膽賣隔夜貨.其麵包價錢絕不便宜,在街坊麵包店,茶餐廳買四,五塊錢一個,Ceres可賣到十多塊一個.非一般街坊能負擔.身上只剩下數十塊錢,就算揀麵包,也要"就住就住".選了三種麵包,有醬香草煙肉包,芝士雞肉腸丹麥酥,粟米火腿包,三款加在一起要四十多塊.這個價錢夠我吃一頓午餐了.店內有些賣三十幾塊錢的蘋果麥包,實在買不下手.我並不是麵包狂迷,但每

選了三種麵包,有醬香草煙肉包,芝士雞肉腸丹麥酥,粟米火腿包,三款加在一起要四十多塊.這個價錢夠我吃一頓午餐了.店內有些賣三十幾塊錢的蘋果麥包,實在買不下手.我並不是麵包狂迷,但每當上一些高級餐廳用膳,首先上場的麵包籃,往往是最吸引人,由Caprice,Wooloomooloo,澳門Robuchon,由其是盧布松,吃完再添又再吃,近乎Overdose.愛情與麵包在那個時候,是可以並存的,平民化一點的食店,飛鷹餐廳的巨大麥包,又是令人留下極佳的印像.
芝士雞肉腸丹麥酥,外表如外面的芝士棒,包身的芝士焦,味道香濃,包身酥脆而鬆化,鹹香的煙肉令到此丹麥酥,添上一份層次感,
很多地方也有粟米火腿包,這個外層較為實一點,但內裏也鬆軟,粟米與火腿,其實沒甚特別.
最後吃個醬香草煙肉包,一吃便感覺到很香的Pesto味道,芝士,香草,煙肉三種截然不同的味道走在一起,頗為合拍.而且味道平均,沒有偏重某一個味道.
在高登不時看到那邊的人,大肆鞭韃貴網食評質素差,去茶餐廳快餐店,麵包西餅也當自己食神上身,什麼亂寫一餐,但這是言論自由的平台嘛,人人也可以發言,十隻手指也有長短,出現此狀況,差不多矣.

用到洋洋數百字寫包評,想起也不是一件易事,但是想憑此寫到上高位,實在有難度.其實貴網有沒有想過,下一年的殿堂達人,會否增設"麵包達人"之榮譽,來表揚一班麵包狂迷?