2021-08-26 2999 瀏覽
一直喜歡購買這裏的麵包雖然價錢偏貴但好味也不介意花費但這裏的服務態度令我覺得不知所謂店裏員工很多但是經常黑口黑面而且經常細聲講大聲笑對客人評頭品足見到他們的咀臉知道他們有看不起顧客好吃的食物偏貴的價錢不知所謂的服務=不值得
一直喜歡購買這裏的麵包
雖然價錢偏貴
但好味也不介意花費

但這裏的服務態度令我覺得不知所謂
店裏員工很多
但是經常黑口黑面
而且經常細聲講大聲笑
對客人評頭品足

見到他們的咀臉
知道他們有看不起顧客

好吃的食物
偏貴的價錢
不知所謂的服務

=不值得
外賣自取
周不時都去呢間買麵包、品質幾好、價錢賣得貴係有佢嘅原因… 而家到而家都淨係收現金、八達通又唔裝、不明何解 🤨舖頭細細但係有成日有四五個女仔服務員喺度、見佢哋傾偈多過 …. 問佢地野態度又真係麻麻、好似阻住佢哋傾偈咁🤣同埋排隊收銀位置個冷氣成日吹住人、大風到真係吹到人頭都暈!究竟佢哋係咪想趕客?😵
2021-06-08
2021-05-08 2696 瀏覽
有晚去九龍城食飯,諗住搵間野入去買面包做聽朝早餐,見到呢間,就入去睇下。全間鋪頭入到去都乾淨,但一睇d面包既價錢,除左袋裝包之外,全部都好貴,起價$19以上,有d賣$2x, 3x,一個面包咋....最後真係揀唔落手太貴個d,平平地買左個“兔bb",即係custard bread, $19。今朝一咬,個質地,同大型集團個d,完全冇分別,再睇一睇入面既吉士, 搞錯???!!!!!得個窿?!其實有d過份....$19食左d咩?本來有d expectation, 但,CP值低到呢...其實俾多D吉士,唔得咩?完全唔推薦呢間面包店。

全間鋪頭入到去都乾淨,但一睇d面包既價錢,
除左袋裝包之外,全部都好貴,
起價$19以上,有d賣$2x, 3x,一個面包咋....
最後真係揀唔落手太貴個d,平平地買左個“兔bb",
即係custard bread, $19。

今朝一咬,個質地,同大型集團個d,完全冇分別,
再睇一睇入面既吉士, 搞錯???!!!!!得個窿?!
其實有d過份....
$19食左d咩?本來有d expectation,
但,CP值低到呢...其實俾多D吉士,唔得咩?
完全唔推薦呢間面包店。
空心兔BB
2021-05-07
5 分鐘 (外賣自取)
2021-04-24 2619 瀏覽
呢間算係數一數二出名貴嘅麵包舖,但真心係好味嘅 👍🏼 咖啡包就算隔咗一日食,打開膠袋嘅時候,仍然可以聞到濃香咖啡味。我亦相信佢哋嘅用料唔差,因為麵包實在太軟綿綿,買完我都會小心翼翼放好在袋內,並且盡快回家好好品嚐。呢度D店員姐姐真係好有性格,冇咩禮貌,冇咩笑容,好少聽到佢哋回客人講「多謝」。佢哋經常大大聲喺店舖內一路傾偈一邊做嘢,如果顧客有嘢想問佢哋,就好似打斷咗佢哋嘅對話咁,感覺非常唔良好⋯⋯如果唔係睇在D靚麵包、蛋糕份上,真係唔想去㗎⋯⋯

如果唔係睇在D靚麵包、蛋糕份上,真係唔想去㗎⋯⋯

2021-04-18
2021-03-03 2160 瀏覽
呢度d包真係好貴但係真係我暫時食過係香港數一數二好食,常客。佢哋啲包唔似有落香精,法國麵包超級香脆,裏面啲質地係軟綿綿。佢地d包岩岩出爐特別好食,出爐包好快賣晒。但係,好唔開心,今日食完芝士方包,隔咗15分鐘即刻又嘔又屙。老板留意下, 屙嘔問題已經唔係第一次。之前同事介紹的提子素食包,同埋另外一隻包,話無蛋奶,點知素食朋友食完屙左一日,試過3次,3次到屙到七彩。唯一係ciabatta 素食者岩食。希望可以留意下食材衛生,同埋材料含量等。
呢度d包真係好貴
但係真係我暫時食過係香港數一數二好食,常客。

佢地d包岩岩出爐特別好食,出爐包好快賣晒。

但係,好唔開心,
今日食完芝士方包,隔咗15分鐘即刻又嘔又屙。
老板留意下, 屙嘔問題已經唔係第一次。

希望可以留意下食材衛生,同埋材料含量等。

2021-03-03 997 瀏覽
😉買左兩個scone加一個 菠蘿藍莓酥。。個菠蘿🍍🍍都幾酸,但個酥係好食嘅。。我係一個好鍾意食鬆餅嘅人, 見到有鬆餅梗係要試一試啦。。。咁就買咗兩個鬆餅, 一個係綠茶味一個係原味。。😅😅明明聞落去好香, 但食落又唔覺咁樣牛油味喎。。 同埋我覺得啲乾。。 所以我覺得有啲失望。😭😭。😑😑佢係好大隻好飽肚, 但廿幾蚊呢個質素我覺得可以試其他囉。。。我眼見佢其他包都好似幾好幾新鮮, 但個scone 就真係唔得啦...
😉買左兩個scone加一個 菠蘿藍莓酥。。

個菠蘿🍍🍍都幾酸,但個酥係好食嘅。。

我係一個好鍾意食鬆餅嘅人, 見到有鬆餅梗係要試一試啦。。。

咁就買咗兩個鬆餅, 一個係綠茶味一個係原味。。

2020-08-20 1816 瀏覽
很久沒有去九龍城, 難得今天空閒去久違了的麵包店,發覺新出爐的酸種麵包, 膽粗粗買一個試, 麵包超大, 雖然味道帶酸, 但外表煙韌, 裡面鬆軟, 亦不是空心, 感覺很好。 問老闆, 酸種麵包每天只出8個, 這麵包足夠我食三天 😆😆 太大個。 Canele 也是我喜歡的, 大部份麵包店都沒有出Canele , 今天見到有, 又買兩個試, 不太甜, 入口香, my favourite 👍🏼. 難得放假, 見到新出多款, 忍不住bagel and donut ,canele, 酸種麵包照單全收。
酸種麵包
2020-08-20
1 分鐘 (外賣自取)
酸種麵包
2020-07-31 1373 瀏覽
呢排又去返九龍城搵食,其實九龍城真係好多美食,而且對我嚟講都幾方便。企喺門囗等咗一陣我以為門係自動嘅,原來………係要㩒制🤫34蚊5個蜂蜜合桃包🍞,價錢就唔係話好吸引,不過見都幾多人買,就買返去試下, 未打開袋都聞倒麵粉香,咬落麵包都煙韌,而且唔會係空心中間無質感,合桃亦好味,唔錯,下次可試下其他款。對於我嚟講好食嘅野九成唔健康,所以我唔會睇Ingredients , 無謂增加罪惡感,不過ceres 有提供俾消費者參考都係好事。👍
企喺門囗等咗一陣我以為門係自動嘅,原來………係要㩒制🤫

蜂蜜合桃包

2020-07-30
宵夜
2020-07-05 1213 瀏覽
話說之前疫情肆虐, thanks to wuhan, 禮拜日一家通常叫外賣。但當所有discount code 都用曬, 我地會出去買外賣食, 而老豆只會要法包就夠, 不過指定要呢間。第一次見到呢個法包, 心諗點值$28, 硬到死點會好食, 唔點olive oil 同black vinegar 我寧願食幾個雪芳蛋糕。 點知一試就愛上。法包冇想像中咁硬, 反而呈現外脆內軟既狀態, 食落陣陣麵粉香, 非常好食! 唔點olive oil 同black vinegar就咁食亦都十分ok! 唔怪得老豆咁鍾意, 而且一條份量都大, 當light lunch都ok. 十分推介, 貴得有理!同場加映個橄欖包, $23 好似, 我就覺得麻麻。不過用料靚, 個包仍然係非常鬆軟好食。總如, 貴但係好食, 或者好食但貴, 睇你點睇啦。題外話, 九龍城係發哥經常出沒地點之一, 話唔定你去呢間鋪頭買麵包會見到發哥或者發嫂。咁呢度d麵包就好食又抵食啦。

短法包

2020-07-05
短法包
  • 法包
2020-06-08 1051 瀏覽
本來打算在區內食個甜品,點知原本想去的Cafe好多人排隊,於是就去Ceres Cafe 睇吓有冇位呀幸運地今日下晝唔算多人,友人order咗個Apple Crumble, 而我就叫咗我喜愛嘅凍朱古力午餐晚餐我喺度食過好多次,但係就第一次食下午茶。個Apple Crumble一上枱,賣相已經很不錯份量足,酥皮夠薄愛煮愛吃的友人大讚😊下次一定會再食

份量足,酥皮夠薄
愛煮愛吃的友人大讚😊下次一定會再食
Apple  Crumble
Apple  Crumble
2019-10-30 1994 瀏覽
真正日本人開的cafe 有自家製的麵包、甜品,當然還有高質的即磨咖啡飲品除咖啡外,還有冰的特飲如白桃味乳酪、柚子冰茶等,似足日本街頭的小cafe 麵包即場烘焗,連饀料也註名是日本直送!例如其中一款腸仔包就放滿好幾條日本雞尾腸加秘製醬汁!可惜我吃了早餐,無緣試試!甜品的今期推廣產品是香印青提甜,每款外型都非常吸引! 咖啡有拉花,絕不馬虎!很濃的咖啡味,所用的鮮奶亦非常香滑! 環境很寧靜,令你很想在此多留一回! 更有室外座位,這陣子的天氣,可以一試!
真正日本人開的cafe
有自家製的麵包、甜品,當然還有高質的即磨咖啡
甜品的今期推廣產品是香印青提甜,每款外型都非常吸引!
咖啡有拉花,絕不馬虎!很濃的咖啡味,所用的鮮奶亦非常香滑!
2019-04-03 2448 瀏覽
我是面包控! 今天來到九龍城,好好彩發現到呢間面包店。鋪面和店内都以黑色為主的裝修,加上暗暗的室內燈光,十分型格 。牛角包剛出爐,是微暖的立即打開品嚐!好脆!好香,不油膩!好好味呀。試食佢之前,我至愛的牛角包是joel roxxchon 的,但試過今日呢個,應該是變為我的第一位! 我對於牛角包的要求十分高。不竟它卡路里很高,不想浪費quota ,又要增磅,就令人失望! 喜歡牛角包的你一定要來這家試!流淚方包小小的5塊成為$39 是用日本面粉做,好軟熟細緻,但不竟是白面包,個人覺得overprice

牛角包剛出爐,是微暖的

立即打開品嚐!好脆!好香,不油膩!好好味呀。
牛角包

流淚方包
法包(中間)
2019-04-03
牛角包
流淚方包
2019-01-11 1736 瀏覽
品嘗了難以忘懷的玫瑰香精糖水咖啡後,在中伏店附近無意發現了一間有內涵的麵包店,總算是點心理補償吧麵包質感實在,外層內軟,還散發著麵粉香,不如其它店的空氣麵包沒有靈魂。當然價錢亦反映出來,不過個人覺得物有所值!希望多點這些麵包店生存下來。

2019-01-10 1387 瀏覽
I was so disappointed when I bought 2 types of bread and one slice of Napoleon from here. Can’t believe they are calling themselves French. The bread was all super soft without any crunchy crust (totally HK style). The Nepolean was over $40 for a slice but it was all pastry and no custard. The custard was so minimal that it only served to glue the top and bottom pastries together. So dry. Service was also terrible. The two staff did not smile or look at customers and when asked questions they were dismissive and unhelpful.
2018-08-11 2148 瀏覽
每次嚟到九龍城都會過嚟 ceres Boulangerie et patisserie 買條蛋卷番屋企,這店名記咗好多年,都唔記得他們叫乜嘢名,法文真係難記啲,所以每當朋友問起,我都只會用Openrice 找個地址比他便算!記得在從多年前$75 食到現在$140 一條,老實說真係覺得有點貴,但每每看見家人喜愛的樣子,都會覺得很值得的,蛋卷嘅Cream 做得相當好,滑滑的⋯⋯被軟棉棉的蛋卷包著,每每食得有甜蜜的感覺,值得推介。

值得推介。