2009-10-31 21 瀏覽
之前食過 seafood platter 都唔錯, 琴晚再食一次 超失望... 個platter 上啲冰面積多過海鮮不只仲要海鮮少咗幾款冇帶子冇螺,貨不對版.....一問之下佢地話帶子來價貴改咗青口,螺俾人投數有"SAN"冇咗,但一食青口一啲都唔新鮮仲要好多渣, 啲蝦我食四隻有一隻係爛另兩隻有黑色蝦腸...好唔開心.....仲要食完都唔飽再食多個包填肚之後有黑松露湯同意粉都保持水準....大大話話都300蚊一個人..去食BUFFET都冇咁慘.....我一定唔會再去光顧....味道:真係唔係高級餐廳的水準,去泰國總店食好過 衛生: 食鮮唔新鮮真係好5差,我隻蝶同杯有污漬要換..... 抵食: 一啲都唔值.... 佢有拆不過service charge 用原價計我地四人1300 好貴

味道:真係唔係高級餐廳的水準,去泰國總店食好過

2008-11-30
  • N/A
2009-09-20 34 瀏覽
9月的新界局, 試一試搞西式. 係新界有正既西餐廳?? 有, 青衣城便有兩間馳名的歐洲菜. 而今個飯局, 雖只是少少7個人. 但係食西餐嘛, 人多反而冇咁好. 是晚, 我就由由海鮮開始, 讓大家一起飽覽我們的綠島法國夜.首先, 當然是海鮮拚盤, 有青口, 蜆, 鮑魚, 生蠔, 波士頓龍蝦 同 法國大蝦. 話自己係飲食界打滾左20年的年輕貌美女經理, 非常細心的介紹呢個海鮮 Platter. 食用時, 要留意分次序, 先由淡口既入口, 慢慢食去味濃既, 建議了我們先食青口, 因為味道是最淡的, 凍食冰鎮的青口, 鮮味十足, 咸味是天然海水的味道, 肉質爽甜, 兼食有羔香口, 白肉的爽口甜美. 之後, 下一隻. 就是蜆, 法國運來的蜆, 肉味是新鮮帶海鹽的味道, 蜆肉咬落, Sok Sok聲, 這就是新鮮. 第三味, 是鮑魚, 不要理會是什麼頭鮑, 細細隻, 每人分一角仔. 加點 Wasabi, 加點豉油, 日式食法. 再過, 是生蠔, 這裡的生蠔, 當然不能同那些Oyster Bar 比啦, 本人喜歡加Tabasco, 食落夠新鮮, 辣辣地, 殺殺菌, 海水味不太重, 蠔帶有少少汁水,

首先, 當然是海鮮拚盤, 有青口, 蜆, 鮑魚, 生蠔, 波士頓龍蝦 同 法國大蝦. 話自己係飲食界打滾左20年的年輕貌美女經理, 非常細心的介紹呢個海鮮 Platter. 食用時, 要留意分次序, 先由淡口既入口, 慢慢食去味濃既, 建議了我們先食青口, 因為味道是最淡的, 凍食冰鎮的青口, 鮮味十足, 咸味是天然海水的味道, 肉質爽甜, 兼食有羔香口, 白肉的爽口甜美. 之後, 下一隻. 就是蜆, 法國運來的蜆, 肉味是新鮮帶海鹽的味道, 蜆肉咬落, Sok Sok聲, 這就是新鮮. 第三味, 是鮑魚, 不要理會是什麼頭鮑, 細細隻, 每人分一角仔. 加點 Wasabi, 加點豉油, 日式食法. 再過, 是生蠔, 這裡的生蠔, 當然不能同那些Oyster Bar 比啦, 本人喜歡加Tabasco, 食落夠新鮮, 辣辣地, 殺殺菌, 海水味不太重, 蠔帶有少少汁水, 雖然不是最正既貨色. 一分錢一分貨嘛. 龍蝦, 我吃了隻龍蝦鉗 同 半個龍蝦頭, 凍食龍蝦, 始終不是我杯茶, 不過既然外國喜歡這樣食, 難過要強迫人要弄個芝士龍蝦, 薑蔥龍蝦呢.........恕我唔識食!!! 龍蝦鉗, 肉夠爽, 而且殼夠脆, 用鉗用牙都好容易咬得開, 本來覺得好難拆既龍蝦, 原來係咁 easyjob. 最後, 按流程, 就是那幾隻大蝦了, 因為靚靚Manager說過, 蝦既海水味比其他的海鮮重; 果然, 蝦既咸味比較重, 肉爽口, 大咸, 味道濃烈佐又未到咨過龍既味道. 只感覺到, 是鮮.

下一道菜, 是法國青口, 亦即是比利時青口. 不過用咁既汁煮法, 味道雖好, 但始終喜歡比利時的蒜容青口, 更能帶出青口的鮮甜味. 而且, 青口肉, 好多完全離殼, 要係個汁裡面尋寶.

不說其他starter啦, 味道好是不用多說的, 先直接說兩個Pasta啦. 靚靚Manager見我地又叫set, 又叫a la carte, 巧妙地把我們個大餐, 分成6個course. 先是海鮮盤, 之後鵝肝青口加Starter, 然後是湯, Pasta, 跟住Main Course, 到甜品咖啡.

相片次序亂了, 而且相片有限, 湯是牛肝菌黑松露菌湯, 加少許胡椒, 味道Creamy, 但黑松露味雖未算突出. Pasta了, 一個野菌闊條麵配鵝肝忌廉汁, 同黑松露菌牛肝菌意大利香蒜扁麵. 兩個Pasta, 都來得可口, 加上忌廉汁的夠Cream, 有黑松露菌的夠香.

鵝肝, 叫了兩份. 介紹就是說法國 Rougie 鵝肝. 不用理他們配上什麼汁. 最重要是鵝肝是什麼質素. 7個人, 剛好, 大家來一個牛刀小試, 兩塊 Foie Gras, 分成8塊. 每人小食一啖. 靚既鵝肝, 果然口感唔同. 一啖, 香味, 入口能溶. 特地開了一支酒. 邊食, 邊品酒, 樂也.

扒類, 牛羊各一. 牛扒要了安格斯肉眼扒. 羊就是跟餐的酥焗羊鞍. 羊鞍, 一樣配上黑松露汁. 但最好食用方法, 都係加Mine. 這兒的薄荷醬呈啫喱狀, 容易沾在羊扒上. 另外一口, 沒有沾醬, 羶味一般, 不太強, 靚靚Manager說, 客人比較喜歡@食澳洲羊, 以前入口過蒙古羊, 她說蒙古羊燒起來更香口. 不過, 有客人覺得太過羶而改用番澳洲羊. 牛扒, 叫了5成熟. 肉汁鮮美非常, 若不是大家已半飽, 而且仲有甜品, 相信會要多一個.

在相片中, 竟然甜品佔了最大篇幅. 計餐人頭, 我們有5個甜品, 加埋巧妙地改為甜品的青檸雪杷. 就有6個. 靚靚Manager見我們秈中哂在餐牌上的6個甜品. 加$22元一個覺得對我們過意不去喎. 便送.

藍莓Cheesecake, 青檸白酒啫喱, 紅酒燴梨, 豆腐Tiramisu, 咖啡Cream Burlee, 同曖心朱古力配雲呢拿雪糕. (亦即是心太軟).

各個甜品各有特色. 因為是跟餐既關係, size比較迷你. 先介紹紅酒燴梨, 這是一個比較花功夫的甜品, 平時見到隻梨醃到咁既色, 感覺好怪. 經食友細說介紹之下, 原來整得好, 不是容易的事. 醃過的梨, 竟然能保持爽口, 而且紅酒味基本上不重, 能保留到梨既味道. 甜得黎不過分. 感覺可以叫多一個來吃.

青檸白酒啫喱, 透明的啫喱很少見, 帶有少許酒香, 帶有少少檸汁. 不酸, 不太甜. 又是一個美味之作. 7個甜品中, 最失色的就是那個曖心朱古力配雲呢拿雪糕. 心1太軟但不夠軟.

美味的一夜, 雖不及中西區的叫絕法菜. 但用咁既價錢, 食到咁多野, 得到高水準及親切既服務. 非常之難得.
2009-08-08 5 瀏覽
第二次重臨, 對上一次是年頭! 當晚叫了它們的海鮮二人餐, 由原價$7XX, 減至$550! 服務好好, 可以已經忙於一大輪, 加上我有小朋友, 男女經理顯得好細心! 值得一讚!小食麵包: 熱的, 有2款! 無甚特別! 頭盤沙律或湯: 各叫了一客. 湯偏鹹! 沙律可以!主菜之一凍海鮮拼盤: 賣相可以, 好似好大堆頭! 經理建議我0地由左至由開始食, 再介紹埋0的醬汁! 波士頓龍蝦新鮮, 有海水味, 好多肉! 其他都可以.主菜之二西冷扒: 另加$50. 要了MEDIUM RARE! 當然.....唔得! 另一半話無肉味, 又簿切! 唔值!黑菌扁麵: 好鹹! 太多調味! 比酒樓炒麵仲要差!甜品紅酒梨: 好好味!芒果奶凍: 另一半都話OK!總括: 地方好舒服, 情侶食飯一流, 不過繁忙時間可能會較嘈!
第二次重臨, 對上一次是年頭!

小食
麵包: 熱的, 有2款! 無甚特別!

頭盤
沙律或湯: 各叫了一客. 湯偏鹹! 沙律可以!

主菜之一

主菜之二
黑菌扁麵: 好鹹! 太多調味! 比酒樓炒麵仲要差!

甜品
紅酒梨: 好好味!
芒果奶凍: 另一半都話OK!

2009-08-06
(非會員)
尋日有朋友請食生日飯,介紹咗呢間法國餐廳,入到去,先比個環境吸引住,全場以紫、白色為主,配以暗暗o既燈光加上柔和o既燭光,再面向住河景,好有情調三個人ordered咗三sets “Signature 9 Course Set”,再加一個Seafood Platter,甜品都可以share。乎合法國菜傳統,一道菜接一道菜,次序亦合宜,最精彩係,餐廳經理好健談,亦樂意講解每一道菜o既由來同法國菜歷史,透過佢o既講解,你會完全感受倒佢o既heart,以致令到每道菜都錦上添花,更加食得滋味同投入。 全程歷時兩個半小時多。麵包籃:外皮好crispy,但麵包好鬆軟,配上幼滑牛油,停唔倒口。若配橄欖油 + 醋 會更佳。黑白芝麻吞拿刺身:好好味,配上芥末汁,連伴菜一齊食,感覺好清新。Seafood platter:青口、翡翠螺、蜆、鮑魚仔、帶子、太平洋生蠔、Boston龍蝦、法國蝦。一嚟到,經理就解釋食用o既濃淡味先後次序。翡翠螺甜加爽口;所選取o既生蠔食落一D都唔膩,以致唔會頂住個胃享受唔倒跟住o既菜色;蝦最為出色,帶有天然鹹味,但就更可以帶出蝦o既鮮味、肉質都好爽。據餐廳經理介紹,呢種法國蝦由漁夫

。 全程歷時兩個半小時多。

Seafood platter:青口、翡翠螺、蜆、鮑魚仔、帶子、太平洋生蠔、Boston龍蝦、法國蝦。一嚟到,經理就解釋食用o既濃淡味先後次序。翡翠螺甜加爽口;所選取o既生蠔食落一D都唔膩,以致唔會頂住個胃享受唔倒跟住o既菜色;蝦最為出色,帶有天然鹹味,但就更可以帶出蝦o既鮮味、肉質都好爽。據餐廳經理介紹,呢種法國蝦由漁夫捉獲之後,全程以無污染海水處理,亦都係用海水灼熟。全個platter都係即日空運到港,鍾意食海鮮者,必食!

香煎澳洲帶子伴蕃茄香草沙沙:輕微煎過,入口幾香,肉質好嫰滑,都保留咗鮮甜味道,加一點黑胡椒,味道好好。

香煎法國Rougie鵝肝(全球十大)配野莓汁:煎過的鵝肝,放到枱上巳經傳嚟陣陣香味,食慾大增。外脆內軟,極度的甘香肥美,名稱其實o既入口即溶,係一D都無誇張。油脂好多,用刀一切,油真係多到四散係起碼半個碟上。經理話餐廳老闆為咗保持鵝肝質素,不惜以5位數字金錢嚟訂購設備。鵝肝配上爽口的洋梨食,去除油膩感覺之餘,亦帶出層次感。十個超好味!

干邑龍蝦湯:干邑同龍蝦味o既比重恰當,就連我唔飲得酒都可以接受。經理解釋,龍蝦係先經過燒煮,以致令龍蝦更香更出,唔怪得飲落有D炭燒味啦。但可惜為咗迎合大眾口味,湯比較稀,略為失色!

西柚雪葩:很清的西柚味,好好味,同之前兩道菜成為強烈對比!清清口腔味道之後,再嚟下一道!

蒜香橄欖油煙肉意粉:好乾身,一入口就好吸引,好想快D食第二啖。
炭燒澳洲羊仔鞍配露絲瑪利醬:我平時唔係好食得羊,好怕 “蘇”,但係呢道,都大擔一試。雖然係8 成熟,但肉質出奇地嫰滑!一啖就咁食,一啖配上芥末,一啖配上薄荷醬。正!

暖心朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕:外面脆脆地,但一切開,裡面就流出o既濃郁又暖暖o既朱古力,不太甜,但又好朱古力。

Double chocolate cake:據餐廳經理講解,呢個cake係以70% dark chocolate 嚟整,難度非常高,好容易會令到整個cake苦澀,又或者因為想減低苦澀味而變得太甜。但係,呢件cake好出色,就好似食緊一件7成熟o既朱古力咁,外面硬硬哋,裡面軟軟哋, “甜”“朱”配合得好好!

紅酒梨:呢件係最後一樣嘢食,經理解釋,梨係去皮去心後再放入紅酒浸一晚就完成架啦。梨清甜得嚟又有紅酒o既香,好精美!

當然最係仲有飲品啦。朋友話杯Illy 咖啡好好飲。

Promotion會做到8月尾,平均每人HK$400.00.

P.S. 我只係一個普通食客,與此餐廳絶無利益關係。

Seafood Platter
香煎法國Rougie鵝肝配野莓汁
暖心朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕
Double Chocolate Cake
紅酒梨
對出係青衣長廊連河景
雙人位中間有紗做間隔
Thanks for your introduction, Manageress!
2009-08-08
對出係青衣長廊連河景
雙人位中間有紗做間隔
  • Double chocolate cake
2009-07-18 25 瀏覽
之前不少同事去過此法國菜餐廳,看見圖片及評語都不差,所以適逢朋友生日,一行四人就擇此店慶祝!上此店網頁見Seafood Combo同九道菜做promote discount,特別是Seafood Combo十分吸引,由原價七百幾一set,speical price 五百幾,大家已想著可以點兩set九道菜,同一set Seafood Combo,大家可以試到不同嘅菜式!由於其中一朋友工作關係遲了成個鐘才到,由八時開始等嘅我就餓餓餓著朋友致電於青衣港鐵站了,所以大家急不及待order:「兩set九道菜,同一set Seafood Combo!」(很有信心的高級少少的員工沒有覆返我哋order咗啲咩!)我們也失筞!由於太多道菜關係,所以大家都記不起那道菜屬於那個set,頭盤過後,很奇怪向朋友問問,seafood個海鮮凍盤點解仲未到?? 朋友答可能遲少少,不以為然.......其實每道菜都份量很少,所以每張檯未上菜前已有一籃麵包比客人(我覺得係靠麵包食飽半肚先),唯獨我檯沒有,經向waiter一問,漏了! 當大家繼續用餐時,waiter端上龍蝦天使麵及飯時,大家四人都心知不妙!我問其中一wai

當大家繼續用餐時,waiter端上龍蝦天使麵及飯時,大家四人都心知不妙!我問其中一waitress拎餐牌睇一睇後,原來我們吃的除了是九道菜外,另外一set係龍蝦套餐,不是Seafood Combo!天呀,點解會咁架!但大家沒有投訴,因為龍蝦餐已吃到中段了,冇理由要人家換給你,沒道理,我亦都不是蠻不講理,很可惜,吃不到美味seafood,所以無論去邊到食飯大家一定要落員嘅人覆一次落嘅order啊!

論食物,不是最好,論賣相,亦不見得好,頭盤的挪威三文魚刁草沙律配蜜糖芥末醬,三文魚算是新鮮,而醬汁亦調較得食配合。

香煎法國Rougie鵝肝配野莓汁,真的不欣賞,很燶很苦!

干邑龍蝦湯,很濃的干邑搶走了龍蝦味呢!

西柚雪葩,九道菜中的一道,清清口腔味道吧,很清的西柚味,很好吃!

龍蝦套餐,錯有錯著,天使麵做得出色,配上龍蝦汁,味道很好,而龍蝦亦做很好,沒有over cook,肉質不錯!

炭燒澳洲羊仔鞍配露絲瑪利醬,一般,不出色!
香繞石斑柳配青豆蓉芥末子汁及蒜香橄欖油煙肉意粉,石斑一般,意粉亦很咸!

吃過所有菜,反而於自選甜品中得到驚喜!

紅野莓慕絲:酸酸甜甜,慕絲很滑,十分出色,全晚最得我歡心的菜。

暖心朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕:朋友說很好吃。

紅酒梨:很精美,朋友亦說不錯呢!

環境方面,其實裝修得不錯,但檯與檯之間後迫,搞到很平民餐廳化(定係佢係一間平民法國菜館? 我想多了?)
說到服務,真的不敢恭維,除了一位長髮笑容甜美的waitress外(我的唯一1分是給你的),都木口木面,最搞笑就係,到用完所有菜餚後,因為要埋數關係,一位負責埋單嘅員工,無端端「對」張單嚟話要埋單,因為埋數(真係冇誇大,我覺得佢好好好好冇禮貌,亦都冇話唔好意思之類....我感覺好似有人問我攞錢咁!) 基本禮貌都唔識,點從事服務業?埋單時我哋亦主動提及同事落錯單事件(只是想通知一聲,等該員工下次要醒目啲做野!)「收數人」完全冇反應,知道一聲也沒說,只見佢收數後走到落order員工身邊講了幾句,完全冇冇反應!唉,我明白點解九龍灣店點解會結業了......

挪威三文魚刁草沙律配蜜糖芥末醬(上) 香煎法國Rougie鵝肝配野莓汁(下)
香煎澳洲帶子伴蕃茄香草沙沙(上) 法式田螺磨菇酥盒(下)
麵包籃(上) 香繞石斑柳配青豆蓉芥末子汁及蒜香橄欖油煙肉意粉(下)
干邑龍蝦湯(上) 炭燒澳洲羊仔鞍配露絲瑪利醬(下)
龍蝦套餐
紅酒梨(上) 西柚雪葩(下)
紅野莓慕絲(上) 暖心朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕(下)
2009-07-10
生日
紅酒梨(上) 西柚雪葩(下)
紅野莓慕絲(上) 暖心朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕(下)
2009-06-15
Aiming to enjoy my rare long lunch on a free weekday afternoon, my colleagues suggested going to C'est Bon for good food. They kept saying the environment and food was good and the price was fare. I said that had to be real good for me to go that far distance and I was successfully captured by the expectation of good food and a good coffee after work.As soon as we sat down, the waiter asked if we wanted hot or cold water and served us crispy French bread. Looking at the menu, everything seemed g

As soon as we sat down, the waiter asked if we wanted hot or cold water and served us crispy French bread. Looking at the menu, everything seemed gorgeous. However, when the appetizer was put in front of me, I found the scallop in red vinegar wasn't surprising at all.

Then the main course came, the extremely small portion made me shocked and the taste made me totally disappointed. We ordered four different dishes. Mine was a fish dish and my colleagues joked that it was the fish finger I ate in the UK... My colleagues' dishes weren't much better than mine, the tasteless beef steak was as thin as a piece of paper, the three slices of duck breast on the risotto looked like Chinese roast pork, only the lamb was okay. We four girls found the food portion mean, but we still had to 'donate' some food generously to the boys. I can accept the small portion of food being the characteristic of French cuisine, but I don't think that means to make customers starved!

After these two courses I had no more expectation of the desserts and I was right. The red wine pear was the best of what I ate, though it could still be made better. The final coffee was satisfactory, but I bet no one would expect a cup of poor coffee in this kind of restaurant!

I was a bit pissed off with the price they charged for the cool service and the low quality of food. It'd be really difficult to make me visit it again!
2009-06-24
(非會員)
=不會再去說真的,這裡的食物不算勁貴但也不便宜,一個人二百多三百元吃個午餐,當然有一定的期待。食物的Size很小,小得作為一個食量被形容為「小鳥啄米」的女生,都只是剛剛算「有飽到」,男生吃完一定要再去吃碗麵 =_=。其次,服務真的很差,沒有一個人是有笑容的(特別是女侍應),連一開始帶位都沒笑!雖然說不是要全程「烚熟狗頭」,但要求一點點的微笑,也不是很過份吧……而且他們全部人都很匆忙,快步走來走去,完全沒有法國菜應有的悠閒,令我們都有些神經緊張…吃得有點辛苦。到問茶啡時,女侍應完全表現了她的不耐煩(我們有七個人,當中的老人家對喝什麼真的沒什麼主意),有點呼喝地重復Order,對老人家真的很沒禮貌!到落茶啡時,就拿著飲品走過來,粗暴地問:「奶茶邊位?」,好像茶餐廳一樣…其實記下什麼人食/喝什麼是最基本的西餐侍應的服務,一間法國餐廳的員工竟然淪落到如此地步,我完全覺得下次一定一定不會再來!
=不會再去

2009-04-03
2009-03-14
每年的這一天,都一定要與您渡過,今年也不例外,的而且確,這天對我們來說是很重要的,連現在我們爽份買六合彩也是買這些號碼。今年是您想在那兒慶祝,您選了這兒,說是有一個法國的廚師主理的,我當然的也覺得是您選的,當然要試呢!在此也再謝謝您為我的荷包着想,三百多元的套餐,但是其實有買一送一的優惠,所以我們吃的東西是一模一樣的。頭盤及湯不着墨了,畢竟沒有什麼驚喜及討論價值。主菜點了薄燒牛扒,點了medium,其實見到成品後也覺得可以再生一點,在其表面也看到其在網上燒過的烙印,也有微微的焦香,是取分的位,而汁也不是太好,一味的是一股鹹勁,冇層次,冇香味,而配菜只是用水灼熟的,但薯條是連皮炸兼粗身的,也美味。是晚最後也點了甜點,是提拉米蘇來的,但印象已極度模糊了,原因也是一樣,沒有什麼驚喜及討論價值,不評了。說是法式的餐廳,服務應該是完全不合格的,食物就介乎於合格與不合格之間,但別要忘記,這兒的價位也根本說明這不是一間法國餐廳,有一些食物,真的是不可慳的,但無論如何,跟您一起過這天已很高興了。

頭盤及湯不着墨了,畢竟沒有什麼驚喜及討論價值。

牛扒果然是薄切的
在其表面有在網上燒過的烙印
2009-02-16 15 瀏覽
青衣城有兩間吃法國菜的,一間是La Parole,另一間是C'est Bon,其中以前者的地理位置較佳,在路口位,所以相對旺場。但甜魔Oli評這家餐廳只屬一般,那我就沒必要去食,走過隔離鋪位的C'est Bon可能更好。對我來說,法國菜誘人的地方是一道一道菜上,一餐飯隨時吃兩、三個小時,真正可以輕輕鬆鬆、悠悠閒閒咁享受一頓晚餐。再者,法國餐廳的環境大多是浪漫和舒服的。9 courses既晚餐,幾吸引的,就每人來一份吧!第一道是三文魚刺身,兩件色澤鮮艷的三文魚捲起放在碟上,再伴一點蔬菜,賣相不俗。三文魚幾厚身,鮮甜美味,感覺新鮮,幾滿意。第二道菜為帶子,輕煎過的,入口幾香。帶子爽口,且保留了鮮甜味道,加一點黑胡椒,味道更好。接著是我最期待的鵝肝,煎過的鵝肝,外脆內軟,油脂很多,做到入口溶化凡效果,如果可以再香一點,那就完美了。鵝肝夾著爽口的洋梨吃,去除油膩感覺之餘,亦較有層次感。菜湯都幾好,材料豐富,味道濃郁,但也不會過酸,幾醒胃的。之後來的西柚雪芭,不算十分特別,西柚味不太重,卻幾清新,用來清一清味蕾,也頗適合。蒜香煙肉意粉,有一點煙肉和芝士,可是味道很淡,同埋太乾身,未如理想。反而羊

9 courses既晚餐,幾吸引的,就每人來一份吧!

蒜香煙肉意粉,有一點煙肉和芝士,可是味道很淡,同埋太乾身,未如理想。反而羊仔鞍燒得香口,肉質鮮嫩,肉味濃郁,又不會很 “蘇”。佢會配一隻黑芥末醬,有少少的薄荷味,不過我覺得不點醬汁吃更能吃出其原本味道。

咸點之後,肯定少不了甜品。有很多甜品選擇,如拿破崙酥、Tiramisu、芒果布丁、暖心朱古力蛋糕伴雪糕等,唔使問阿貴,我一定是選擇後者。其實,暖心朱古力蛋糕伴雪糕即是心太軟加雪糕,是幾的骰、幾精緻的。Bownie是比較軟身,用刀切開,算是一般流心,和暖的朱古力味道也香濃,大致滿意。

結尾的一杯檸檬茶,無甚特別,旨在消消滯,為這一個平凡的夜晚劃上了句號。
意粉太乾了
羊鞍仔嫩滑
迷你心太軟
OK流心啦!
2009-02-07 21 瀏覽
二月一日 (星期日)行中高檔路線,在九龍灣德褔曾經有分店,我們一年前還吃過,不過事過境遷,現在己換了別間食肆,要再食,一定要來青衣城,適逢老夫子展覽在青衣城舉行,我倆專程來看,順道來Cest Bon 念念舊記得上次吃Cest Bon是07年12月的事,印象中還記得是一間有格調,裝潢不錯的法國餐廳,菜式亦美輪美奐,一碟又一碟共八道菜的晚餐今次是吃午餐,加上是有要務在身,自然不能吃得那麼休閒,我們各自選了兩個午餐,這店的裝潢也是很美的,一張長長的梳化椅,擺放着一張張的二人枱,每張二人枱又用紡紗隔着,隔離的食客若隠若現,很特別的感覺:先來的麵包是我的至愛,很鬆軟,加上牛油更是一流,我情不自禁地己吃了兩片,老公仔不太好麵包的,我也吃了他的份華都夫蝦沙律是老公仔點的前菜,蝦是吃得出的新鮮,不愧是一貫法國菜的作風,只得兩隻,雜菜尚算爽,很醒胃的前菜菠菜蓉忌廉湯我的前菜是餐湯,是菠菜蓉忌廉湯很濃的忌廉,加上暖烘烘的湯,是不錯的選擇薯蓉燴雞雞是老公仔的至愛,估唔到他連法國菜都要吃雞是原隻的連骨雞肶,老公仔看了有些擔心,因份量實在太少最後左切右切,抽絲剝繭,最後還是不夠飽雞肉是合格的,但似乎隻雞有點營養
二月一日 (星期日)

,我倆專程來看,順道來Cest Bon 念念舊

,很特別的感覺:

華都夫蝦沙律

菠菜蓉忌廉湯
我的前菜是餐湯,是菠菜蓉忌廉湯
很濃的忌廉,加上暖烘烘的湯,是不錯的選擇

薯蓉燴雞
雞是老公仔的至愛,估唔到他連法國菜都要吃雞
是原隻的連骨雞肶,老公仔看了有些擔心,因份量實在太少
最後左切右切,抽絲剝繭,最後還是不夠飽
雞肉是合格的,但似乎隻雞有點營養不良罷

煙鴨胸意大利飯
是我的主菜,事後証明是最佳選擇
Risotto很香,芝士忌廉汁亦撈得很均勻,飯的硬度適中
最重要是份量足,我還分了點給可鄰的老公吃呢

本想吃甜點,不過因為將要跑馬拉松,要忍口!

要與正宗的法國餐廳比,似乎還差一段路,不過論價錢,服務,還是值得一試的,下次有機會,倒想一試隔壁的那間,聽說最近來了一位米芝蓮大廚呢
!

P.S. 很開心看到老夫子,我們還有幸與老夫子和大蕃薯合照呢!

華都夫蝦沙律
菜蓉忌廉湯
菜蓉忌廉湯
2008-12-31 8 瀏覽
這間總店在泰國的法式小店,最為人所熟悉的,便是那signature nine-course dinner。小弟伉儷未有吃過,印象最深的反而是第一次在這兒吃午飯時的那個頭盤Foie Gras,皆因用上的是Rougie的出品,入口是極度的甘香肥美。太座吃過之後,驚為天人,以後外頭的出品她從此就看不上眼了....自那次吃過後,隔了差不多兩年多,是日平安夜的下午,又再次重遇這兒的Foie Gras了。不過今次太座並沒有列席,換來作伴的是雙親及可愛的小姪女因平安夜的關係,是日並無set lunch供應,劃一吃的是所謂的executive lunch。講到底只是吃一個價錢較昂貴的一個set lunch而已。大時大節,食肆自然要找機會做更多生意,也是理所當然....吃Foie Gras自然是小弟來這裏的主要目的。用的依然是Rougie的出品,外層煎得帶點脆口,內裏油脂四溢,是真正的入口即溶。用刀一切,油真的多得四散在碟上。吃fried Foie Gras,雖然還是邊吃邊有點罪疚感,但往往就是要這樣,才吃得高興嘛其餘的可以用四個字去形容 : "乏善足陳"。松露忌亷湯入口不夠creamy,唯有加上松露菌
....

其餘的可以用四個字去形容 : "乏善足陳"。松露忌亷湯入口不夠creamy,唯有加上松露菌及油後,香氣還足,可以挽回一些分數;主菜的焗釀魷魚risotto,飯是完全的熟透,一大敗筆是也,吃了數口便放棄了。可幸魷魚質感不太韌,加上一個tomato及onion sauce,酸酸咪咪的挺開胃,又挽回了些分數.....
沒有吃爸爸的rib eye steak,不過看上去也不太對路,也就沒有吃了....
甜品只是簡簡單單吃個napoleon。酥皮厚得來也很硬,要花不少氣力才將之弄散。光是這點已可將之放在一旁了
夾層的custard cream也不很細滑。是一個水準以下的拿破崙。要食,首選還是天后的mimosa。不然,龍城的小店也不錯

不知道下次有機會來,可否只order一個Foie gras吃便算 ?

係東涌搵唔到野食,所以轉陣到青衣,本來係食隔離個間法國菜,因為我上次食完之後讚口不絶,不過朋友話不如一齊試新野,所以揀咗C'est Bon。九點幾先到,都 好full。兩個人order 咗9 courses set。三文魚、帶子salad/cesear salad、 鵝肝、龍蝦/雜菜湯、雪芭、蒜香意粉、羊仔鞍、自選甜品、coffee/tea麵包籃唔熱,d包好硬,不過牛油都幾好味三文魚/雪芭(柚子味)/羊仔鞍/帶子salad - 都好普通cesear salad - 份量唔細,菜好新鮮,不過個source比較淡鵝肝 - 係全晚最好味既一道菜,煎得香香,加埋無花果同焦糖汁,一流! 龍蝦湯 -放底時好香、但飲落超咸同有陣陣既苦味,我真係頂唔順佢呢種味,後黎換咗個雜菜湯。雜菜湯個味都係好濃,亦偏咸,但仍比龍蝦湯好飲好多。甜品 - 揀咗暖心朱古力+vanila 雪糕同Tiramisu,Tiramisu大路野,無咩驚喜; 暖心朱古力,唔夠熱,而且個朱古力味唔夠重。至於環境,枱與枱之間好密,大部份既二人枱中間用絲巾間開。雖然無眼神既交流,但聽得非常清楚隔離枱既對話。至於service,整體都好有禮貌
麵包籃唔熱,d包好硬,不過牛油都幾好味

至於service,整體都好有禮貌,但會忘記比餐具,放錯飲品,比勁多mint source同mustard(起麻三人份量!),同大聲講話(有一個waitress竟大聲問"佢肚痛定M痛"。
唔係掛!大排擋咩? 普通餐廳都唔會咁啦!

2008-09-01 5 瀏覽
環境- 暗暗地,有情調, 情侶/幾個人去o岩d, 本人去過2次,都係一行10人, 長檯唔方便傾計, 全店只得一張圓檯, 但食圓檯食西餐又很奇怪~食物 - 肚餓唔好o黎, 因為9個courses食足2個半3個鐘, 朋友中途頂唔順去左mc donald食魚柳飽~ seafood platter 好味, 夠新鮮 (但$258 set不包), 鵝肝 ok (入口即溶, 但有渣),龍蝦湯 - 咸main course 一般, choice 少甜品幾好味 假錢 - 幾抵食 ($258 - 9 courses 包甜品 & T coffee) 服務 - 非常一般, overall 全部都好假 , 對客冇heart, 朋友問有冇奇異果汁, 一句冇就算, 問咩果汁冇咩果汁, 最後問佢咁有咩果汁, 冷冷一句 : 今日淨係有橙汁 (又唔早d講), 茶餐廳侍應一樣~ $258 set 仲有的話 , 會考慮再去, 因為環境野食都ok, 但不會一班人去~

鵝肝 ok (入口即溶, 但有渣),

龍蝦湯 - 咸

main course 一般, choice 少

甜品幾好味

2008-08-29 17 瀏覽
來慶祝生日,一行四人都點了 9 courses dinner set全晚最滿意是鵝肝,煎得好香,好味!main course 只得三文魚和羊鞍選擇,無牛揀,選擇略嫌少了點.羊鞍要了七成熟都鞋咗啲。暖心朱古力蛋糕味道很濃,不錯。環境都不錯,二人枱以布簾分隔開,很有私人空間的感覺,適合情侶約會。等上菜等得好耐,共吃了兩個半小時。服務一般,待應唔會主動問你餐飲,亦要等好耐先會有個待應出現。餐廳經理話唔畀我地影相,亦很無癮。

朋友飯聚,一行三人專程入到青衣品嚐,乃因朋友推介...叫了$258 set,不用想嘛~ 1) 黑白芝麻吞拿刺身:清清地,好好味 A-2) 香煎法國鵝肝配野莓汁:鵝肝嫩滑,入口即融,好味!係全晚最滿意既菜式~ A3) 皇帝蜆拼青口:不錯不錯,只是略為少,有點到喉唔到肺 B+4) 干邑龍蝦湯:干邑太重手,蓋過了龍蝦味,湯味帶苦 B-5) 西柚雪芭:清甜,但不太特別 B6) 蒜香煙肉意粉:意粉太乾,煙肉太硬沒味道 B-7) 碳燒羊仔鞍:味道不錯,肉味濃,肉質ok B+ 8) 暖心朱古力蛋糕配雪糕:賣相不錯,味道也好,但未見驚喜 B+9) 咖啡:還算不錯 B+10) 另外,叫了紅酒:麻麻地,叫做有杯紅酒,氣氛好d啦 B-食物嘛,以這個價錢吃法國菜,真的是超值!環境也已經夠照了!可惜的是那些侍應!我們來得吃法菜,不論你怎樣快,我也不會配合你的快呀!我來吃法菜,就是要和朋友暢談,會坐一晚,她的快,十分不配合這兒的氣氛,實在有坐茶餐廳的感覺茶餐廳服務質素是也!
朋友飯聚,一行三人專程入到青衣品嚐,乃因朋友推介...
叫了$258 set,不用想嘛~

1) 黑白芝麻吞拿刺身:清清地,好好味 A-
4) 干邑龍蝦湯:干邑太重手,蓋過了龍蝦味,湯味帶苦 B-
5) 西柚雪芭:清甜,但不太特別 B
6) 蒜香煙肉意粉:意粉太乾,煙肉太硬沒味道 B-
7) 碳燒羊仔鞍:味道不錯,肉味濃,肉質ok B+
9) 咖啡:還算不錯 B+

食物嘛,以這個價錢吃法國菜,真的是超值!環境也已經夠照了!

我來吃法菜,就是要和朋友暢談,會坐一晚,
她的快,十分不配合這兒的氣氛,實在有坐茶餐廳的感覺
茶餐廳服務質素是也!

黑白芝麻吞拿刺身 A-
香煎法國鵝肝配野莓汁 A
干邑龍蝦湯 B-
碳燒羊仔鞍 B+
黑白芝麻吞拿刺身 A-
香煎法國鵝肝配野莓汁 A
  • 法國菜,鵝肝,吞拿魚刺身,