2023-02-18 127 瀏覽
Bruh fr, give this place a shot!No point in going into details and dissecting each dish. All you need to know is this place slaps hard. This family-run restaurant is what Hong Kong needs more of.  The great thing about this place is the service. My mother booked this place for my birthday. Knowing this, the manager gave us (legit) for free a special unlimited Spanish beer. Then, as we pre-ordered the crab curry, he went out of his way to Whatsapp my mother and sent a pic of him in the market gra

This family-run restaurant is what Hong Kong needs more of.  The great thing about this place is the service. My mother booked this place for my birthday. Knowing this, the manager gave us (legit) for free a special unlimited Spanish beer. Then, as we pre-ordered the crab curry, he went out of his way to Whatsapp my mother and sent a pic of him in the market grabbing the fresh crab he was going to use, whilst asking if the price was alright with us. Like, who does that these days?!
The food quality is exceptional for its price. My mother told me everything was only $300 per person. We ordered a total of 5 dishes (I only took a pic of these 3). The portions are NOT small, which was even better considering the price of each dish. Most of the starters were under $100, and the mains were about $120-$200.
The place was fully packed, which is already an indication of this restaurants' excellence. The place looks small in pictures, but trust me there's enough space for you.  Fr, try it. This place slaps HARD.
Squid
Crab Curry
2022-12-23
Squid
Crab Curry
2023-02-14 153 瀏覽
一大班朋友揀咗呢間泰菜慶祝生日,餐廳環境有啲似酒吧格局,食物選擇種類算多。首先前菜要左泰菜必食嘅生蝦,泰式生蝦爽口,夾住蒜頭同埋辣椒食口感更豐富。另一個前菜試左手打黃金蝦餅,好足料,非常彈牙,高質之選。湯要左冬陰功海鮮湯,海鮮份量多,酸酸甜甜,少少辣。主菜泰式酸辣明爐味道偏淡,魚味比較出,下面有明火熱住,keep住溫度。另一個農夫包裝住咖喱軟殼蟹好有gimmick,包偏硬,咖喱造得頗為出色。菠蘿海鮮炒飯不過不失,用全個菠蘿裝住,海鮮份量亦算好多。

另一個前菜試左手打黃金蝦餅,好足料,非常彈牙,高質之選。
手打黃金蝦餅

湯要左冬陰功海鮮湯,海鮮份量多,酸酸甜甜,少少辣。

冬陰功海鮮湯

泰式酸辣明爐魚

菠蘿海鮮炒飯不過不失,用全個菠蘿裝住,海鮮份量亦算好多。
生蝦
黃咖喱炒軟殼蟹配法包
手打黃金蝦餅
冬陰功海鮮湯
生蝦
2023-01-29 129 瀏覽
昨晚第一次幫親這間泰國菜.   食完後認為值得推介, 所以介紹一下.好食的原因, 1) 味道可口, 2) 夠泰式風味.除了照片外.... 其他的食物有...1) 串燒.   牛,豬,雞- 全部都好好食.2)  海南雞半隻.   可能是全晚最低分的了.   不是難食, 只是跟其他對比.   個人意見可以試其他食物.   3) 豬頸肉炒粉.   好食.   炒粉底是有一整餅的.....不是一條條的.  (明白的人應該明白吧..)重點重複一次.  那個泰式生蝦真的是100分.    苦瓜, 蒜頭, 生蝦一起放入口,  平衡到一個點的....  很少很少餐廳做到.
好食的原因, 1) 味道可口, 2) 夠泰式風味.
除了照片外.... 其他的食物有...

1) 串燒.   牛,豬,雞- 全部都好好食.
泰式生蝦
冬陰功湯
題外話/補充資料: 服務很好, 環境不錯. 如要彈的地方可以說比較細. (整個餐廳大小 和 每一個位大小......)
2023-01-28
泰式生蝦
冬陰功湯
以往品嘗泰國菜大都會選擇九龍城老字號,不過今非昔比,其他地區的泰國菜館遍地開花,當中不少質素更比老字號有過之而無不及,而Chang Thai Restaurant & Bar正是其中一間。臨近聖誕節不少餐廳都陸逐推出聖誕套餐,大都離不開火雞之類西式應節食品,泰式聖誕大餐或更令人耳目一新,聖誕晚市套餐($468) 從頭盤、主菜以至於甜品及飲品都一應俱全,價格合理並無坐地起價。泰式豬頸肉燒至表面焦脆,肉質爽嫩配上沙沙醬肥而不膩。煙鴨胸青芒果沙律配蜜糖芥末汁酸甜清新,不過煙鴨胸切得比較幼細稍欠口感。椰子雞湯清甜順口充滿雞油香,陣陣椰香馥郁醇美,如果香茅碎可先濾走的話口感便更臻完美。主菜方面可以選擇美國安格斯肉眼配泰式薯蓉或燒西班牙豬肋條配燒菠蘿,選了前者配上腐乳辣椒醬別出新意,鹹鹹辣辣但配上牛扒則略嫌喧賓奪主。肉眼牛扒並非一般急凍貨色,肉質結實而肉味感覺上的確份外香濃,無需多加調味反而更加出色。泰式薯蓉混合青咖哩質感綿密細滑同時保留粒粒薯仔,加上芝士味墨西哥脆片口感豐富。醉貓炒意粉加入粒粒肉碎有如意粉版泰式炒金邊粉(Pad Thai),意粉軟硬適中微辣惹味。芒果啤酒杯其實是以啤酒造型作為藍本
泰式豬頸肉
泰式豬頸肉燒至表面焦脆,肉質爽嫩配上沙沙醬肥而不膩。
煙鴨胸青芒果沙律配蜜糖芥末汁
芒果啤酒杯
芒果啤酒杯其實是以啤酒造型作為藍本的甜品,上層椰奶凍香濃綿滑入口即化,而下層芒果布丁酸甜清爽,兩層分別模仿啤酒奶泡及啤酒,若改以啤酒杯作器皿定必更加像真。
白酒
飲品方面可以選擇咖啡、檸檬茶、檸檬水、紅酒或白酒一杯。
泰式凍奶茶
泰式凍奶茶入口順滑甜度適中。
黃咖喱軟殼蟹配法包
黃咖喱軟殼蟹配法包 ($288) 兩隻軟殼蟹酥脆厚肉且鹹鮮多汁,竹炭農夫包烤得外脆內軟,並沒有因醬汁而變得濕軟韌實,配上咖喱甜而不辣溫醇濃厚。
酸辣慢煮魷魚
酸辣慢煮魷魚 ($168) 據稱每日由街市採購,魷魚的確與別不同份外滑嫩鮮美,醬汁與泰式生蝦醬如出一轍,酸酸辣辣特別開胃。
白酒
黃咖喱軟殼蟹配法包
酸辣慢煮魷魚
𓈚 𓈚剛過去的聖誕節在銅鑼灣的Chang Thai,試了一頓很特別的泰式聖誕大餐!泰藉大廚把西式食材融合入泰菜,調味惹味香濃,加上精緻的擺盤,每道都是適合打卡的fusion菜。加上餐廳佈置有氣氛,適合和親友聚餐。 𓊕 Santa Set $468 泰式豬頸肉 煙鴨胸青芒果沙律配蜜糖漿末汁 椰子雞湯 美國安格斯肉眼泰式薯蓉配泰式辣汁 醉貓炒意粉 芒果啤酒杯 白酒一杯非常推介的一人份套餐!前菜、沙律、主菜、甜品連酒,也太豐富了吧!燒得香脆的豬頸肉非常惹味香口。帶點香辣的椰子雞湯,喝一碗就暖暖的。安格斯肉眼非常軟稔,原來店家是採用冰鮮而並非急凍扒,所以肉質的確比較鮮嫩。醉貓炒意粉泰式肉碎用上泰式肉碎爆炒,非常入味好吃! 𓊕 冬陰功墨魚餅 $98強烈推介這個冬陰功墨魚餅!用香茅沾上墨魚膠再炸,配上泰式辣醬, 彈牙又香口! 𓊕 蝦醬肉碎炒飯 $98蝦醬肉碎炒飯非常惹味,上面還鋪滿蛋絲,賣相漂亮。 𓊕 泰式炒雜菜 $88泰式炒雜菜清清淡淡的,剛好平衡了其他比較濃味的菜式。𓊕 椰汁西米糕 $58飯後來個椰汁西米糕,才是吃泰菜的精髓嘛。椰汁的香濃和西米的軟糯,當然是不敗之選。𓆻 𓆻 📍銅鑼灣駱克道45

𓈚 𓈚

𓊕 Santa Set $468
煙鴨胸青芒果沙律配蜜糖漿末汁
白酒一杯

𓊕 冬陰功墨魚餅 $98

𓊕 蝦醬肉碎炒飯 $98
蝦醬肉碎炒飯非常惹味,上面還鋪滿蛋絲,賣相漂亮。

蝦醬肉碎炒飯
泰式炒雜菜

𓊕 泰式炒雜菜 $88
泰式炒雜菜清清淡淡的,剛好平衡了其他比較濃味的菜式。

𓊕 椰汁西米糕 $58

𓆻 𓆻
📍銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓

冬陰功墨魚餅
椰汁西米糕
2022-12-26
5 分鐘 (堂食)
蝦醬肉碎炒飯
冬陰功墨魚餅
椰汁西米糕
  • 泰北椰汁雞湯
2023-01-15 1213 瀏覽
🍴Chang Thai Restaurant & Bar @銅鑼灣🍴 銅鑼灣嘅泰國餐廳唔少,今次介紹呢間餐廳由泰籍大廚主理,加上精美的擺盤,好多fusion菜式都好適合大家打卡!餐廳環境優雅,職員亦都非常友善,服務態度一流!--------------------🟢 幸福摩天輪 「因為有你 二人套餐」($398)呢個套餐真係好啱大家嚟打卡,亦都好抵食。首先頭盤有泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律同埋雞棗糯米腸。食物份量啱啱好,俾大家試晒唔同嘅開胃菜式。而頭盤仲放左喺好靚嘅摩天輪上面,好有少女心♥️咖喱軟殼蟹配農夫包軟殼蟹份量夠晒多,黃咖喱香濃幼滑。大家仲可以將咖喱汁點上農夫包一齊食!佢哋嘅竹炭農夫包仲係餐廳自己親手烘焙,其他餐廳都食唔到㗎!🥰套餐仲包埋冬陰功海鮮湯同埋甜品椰汁西米糕,冬陰功微辣醒胃,除左有檸檬葉、香茅等香料,仲有大蝦、魷魚、草菇、香菇等配料,材料十分豐富。😋飲品我哋就揀咗青檸梳打!呢個價錢食到咁多嘢都真係幾抵!. 🟠芭提雅風味烤雞(半隻$148)烤雞夠晒入味,肉質鮮嫩又唔會太肥膩!佢哋嘅烤雞係即烤,等大約15分鐘就有得食,熱辣辣夠晒風味!👍🏻.🔵泰式串燒拼盤(牛肉,豬肉及雞

--------------------
🟢 幸福摩天輪 「因為有你 二人套餐」($398)

咖喱軟殼蟹配農夫包

😋

飲品我哋就揀咗青檸梳打!呢個價錢食到咁多嘢都真係幾抵!
🟠芭提雅風味烤雞(半隻$148)

🔵泰式串燒拼盤(牛肉,豬肉及雞肉各2串)($128)
呢個拼盤嘅串燒配埋沙嗲醬一齊食,好有地道風味,好似去咗泰國度假一樣!

• 黃咖喱軟殼蟹配農夫包
  • 冬陰功海鮮湯
  • 泰式串燒拼盤
2023-01-12 101 瀏覽
前排係𝙲𝚑𝚊𝚗𝚐 𝚃𝚑𝚊𝚒 試左個大頭蝦粉絲煲食過返尋味呢日嚟𝚎𝚗𝚌𝚘𝚛𝚎,仲試左其他新菜式( ͡° ͜ʖ ͡°)- ♡︎冬陰墨魚餅 $𝟿𝟾口感彈牙,味道微微酸辣係一款開胃小食呢!➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎-♡︎泰式燒牛扒 $𝟸𝟸𝟾薄燒牛扒火候控制得宜,肉質唔鞋唔老配埋個微甜嘅醬汁,味道有層次~-♡︎鐵板豬頸肉炒椰菜苗 $𝟷𝟷𝟾每次食泰國野必嗌炒椰菜苗ʕ•ᴥ•ʔ-♡︎斑蘭千層糕 $𝟻𝟾如果鍾意食泰國三角形透明包裝個隻糖一定會鍾意呢款甜點!口感煙韌軟糯,小編一次過食左三件ᕕ( ᐛ )ᕗ-♡︎泰式海南雞 配油飯 $𝟼𝟾-♡︎單骨雞翼 跟餐+$𝟷𝟾-同經理傾開偈,講起做樓上鋪真係難𝚍 被人認識(⊃。•́‿•̀。)⊃希望大家多多支持呢!
前排係𝙲𝚑𝚊𝚗𝚐 𝚃𝚑𝚊𝚒 試左個大頭蝦粉絲煲食過返尋味
呢日嚟𝚎𝚗𝚌𝚘𝚛𝚎,仲試左其他新菜式( ͡° ͜ʖ ͡°)

♡︎冬陰墨魚餅 $𝟿𝟾
口感彈牙,味道微微酸辣
係一款開胃小食呢!

➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎
♡︎泰式燒牛扒 $𝟸𝟸𝟾
薄燒牛扒火候控制得宜,肉質唔鞋唔老
配埋個微甜嘅醬汁,味道有層次~

♡︎鐵板豬頸肉炒椰菜苗 $𝟷𝟷𝟾
每次食泰國野必嗌炒椰菜苗ʕ•ᴥ•ʔ

♡︎斑蘭千層糕 $𝟻𝟾
如果鍾意食泰國三角形透明包裝個隻糖
一定會鍾意呢款甜點!
口感煙韌軟糯,小編一次過食左三件ᕕ( ᐛ )ᕗ
斑蘭千層糕

♡︎泰式海南雞 配油飯 $𝟼𝟾

♡︎單骨雞翼 跟餐+$𝟷𝟾

希望大家多多支持呢!
2023-01-08
午餐
斑蘭千層糕
📍Chang Thai Restaurant & Bar 🔍銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓-----上網見到呢間餐廳有好靚嘅摩天輪拼盤,假日就約上友人一齊黎試下。「✨因為有你 二人套餐」優惠價$398」( 原價$550)好肉麻old school嘅套餐名,令我地忍唔住笑出黎。呢個肉麻套餐內容豐富,前菜、主食、湯、甜品、飲品全部都有。🎡幸福摩天輪:呢個摩天輪就俾係吸引我哋嚟嘅主因,貌相精緻,打卡一流,一共有四款小食,每樣兩兜,分別係泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律同雞棗糯米腸。個人最愛爽彈鮮甜嘅生蝦同肉汁豐腴嘅雞棗糯米腸。🦀黄咖喱軟殼蟹配農夫包:三選一嘅主菜,我地係招牌泰式膏芒魚同軟殼蟹配農夫包之間掙扎了許久,最後揀選咗後者。濃稠黃咖喱,加上酥脆軟殼蟹,同帶點嚼勁嘅竹炭農夫包,整體不錯,飽足非常。🥣冬蔭功海鮮湯:湯頭唔會好油膩,聞落帶淡淡椰香,飲落鹹香味比酸辣味重,足料。✨最後隨餐送嘅椰汁糕甜度適中,飲品方面,推薦一試泰味滿滿嘅特色香茅薑蜜-----👶🏻B仔整體評價:7.9/10個👍🏻 👶🏻B仔服務評價:8/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻👶🏻B仔
📍Chang Thai Restaurant & Bar
-----

「✨因為有你 二人套餐」優惠價$398」( 原價$550)

🎡幸福摩天輪:

👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
🌃 食肆為泰菜餐廳, 位於銅鑼灣The L. Square 7樓全層, 鄰近於銅鑼灣港鐵站C出口,泰菜餐廳走新潮酒吧風格路線, 以藍色為主調, 設有普通座位、梳化、吧檯等選擇,牆上有多幅藝術風格畫, 播放泰國音樂, 好似去咗一轉泰國旅行,特別有氣氛。.🎊 因為有你·二人套餐,價錢只需$398/兩位, 就有齊🎡幸福摩天輪、主菜一款、 湯類一款、 甜品一款、飲品各一杯。.🎡 幸福摩天輪👉 呢一個幸福摩天輪很夢幻, 仲要可以旋轉㖭,少女心大爆發💓, 摩天輪嘅食物有泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律同埋雞棗糯米腸, 每個前菜都好精緻的骰, 泰式生蝦都幾大隻, 咬落爽口彈牙, 泰式辣汁都好正, 青木瓜沙律食落幾開胃, 而泰式鳳爪係切件方式, 再加上紅蘿蔔絲、洋蔥、蕃茄等配料, 食落幾爽脆, 而雞棗糯米腸比較特別, 炸得幾香脆, 小編覺得有啲唔夠喉。.🌮 黃咖哩軟殼蟹配農夫包👉 將竹炭農夫包中間刮空, 放入了炸軟殼蟹, 再加上黃咖哩汁, 同埋椰漿作點綴,賣相十分有氣勢,澎湃得像火山爆發一樣, 軟殼蟹分成4件,炸得份外香脆, 黃咖哩嘅辣度恰到好處, 仲食到有啲椰香味添, 撈埋竹炭農夫包一齊食,滿足感大提

🎡 幸福摩天輪

🌮 黃咖哩軟殼蟹配農夫包
👉 將竹炭農夫包中間刮空, 放入了炸軟殼蟹, 再加上黃咖哩汁, 同埋椰漿作點綴,賣相十分有氣勢,澎湃得像火山爆發一樣, 軟殼蟹分成4件,炸得份外香脆, 黃咖哩嘅辣度恰到好處, 仲食到有啲椰香味添, 撈埋竹炭農夫包一齊食,滿足感大提升。

🥘 冬陰功海鮮湯
👉 海鮮湯以一人一盅形式呈上, 冬陰功味道十分濃郁, 又唔算太辣, 材料仲好豐富添, 海鮮有魷魚、青口、大蝦, 其他配料有草菇、車厘茄。

🍮 椰汁西米糕
👉 西米糕一人一件, 食到幾香嘅椰汁味,口感有少少彈性, 作為泰式甜品十分不錯。

🍹 凍青檸梳打及凍香茅薑蜜
👉 凍青檸梳打既青檸十分清新, 而香茅薑蜜嘅薑味較為突出, 而香茅味都飲到。

🦑 酸辣慢煮魷魚
💲 168
👉 賣相十分不錯, 表面佈滿了唔少青檸同埋芫茜, 因為慢煮嘅關係,令到魷魚十分鮮嫩, 食落爽口彈牙, 加上青檸辣椒汁,甜酸辣味衝擊着味蕾,亦可以將魷魚嘅鮮味帶出, 層次感十分豐富。

📍 Chang Thai Restaurant & Bar @changthaihk
銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2023-01-04 96 瀏覽
以下絕對係真實食評,首先一入到去 店員都好有禮貌介紹招牌菜,跟住我哋就點咗佢推薦嘅招牌泰式青芒魚,話用盲槽魚起肉無骨炸,好似好吸引,食物好快就上枱,魚肉係凍冰冰,唔係吹涼咗咁簡單,魚肉凍到同行友人都懷疑係咪凍食,跟住問一問店員確定係熱食就同佢講番條魚問題就幫我哋取消咗,事後話係師傅炸完之後放耐左,環擺到咁凍真係似一早炸定,真心超級差!跟住除左個炒河粉係okay正常,生菜包肉碎好乾。明白冬陰功一向濃味,但係重鹹係致命傷,同埋啲蝦肉基本上係無,真係好重口味人士先啱。真係好唔明白點解大家都會大力稱讚呢一間餐廳嘅食物質素,價錢唔係特別平,但銅鑼灣價錢可接受,只係想食返啲正常味道嘅嘢都冇!希望餐廳老闆見到可以有改進。質素咁唔穩定

希望餐廳老闆見到可以有改進。

質素咁唔穩定

2022-12-31 57 瀏覽
服務態度很好 早咗到達餐廳 員工有禮安排先行入座餐廳環境很符合酒吧感覺 燈泡閃下閃下咁好有氣氛同行朋友有趣地仲以為係燈泡壞了😂 叫左員工推薦嘅招牌青芒魚(姐係芒果醬炸魚 )另叫冬蔭公海鮮湯 招牌嘅 同泰國必食生菜包最後飲品叫咗椰青先講招牌泰式醉貓炒河同行朋友話都不錯 👍🏻 河粉好食冬陰功海鮮湯 多菇 但唔知係咪呢間餐廳既特色椰奶味較重 味道偏鹹 爐下嘅火水熄咗就明顯見到湯已成稠糊狀態同行朋友想飲多碗都難以添加到生菜包 呢個菜真係好難唔好食 但呢間餐廳成碟最好食居然係配菜車厘茄非常新鮮最後 招牌青芒魚真係令我哋嘆為觀止上菜時 無食過呢味菜既我 以為凍食係泰國傳統風味朋友抱住好奇既心 問員工 炸魚是否凍食時才得知 原來正常烹調 只會得醬汁係凍 炸魚應該係熱辣辣嘅員工詢問廚房後 抱住抱歉嘅心態告知應係「放耐咗」先搞到碟餸凍咗成餐最好嘅係椰青 非常鮮甜 椰肉相當好味 不過到最後未叫埋單 就遞張單畀我地不過都剛好吃完 也準備離開👍🏻👍🏻👍🏻總括來說一切不完美 甚至有待進步 員工嘅態度係值得加一點分
服務態度很好 早咗到達餐廳 員工有禮安排先行入座
餐廳環境很符合酒吧感覺 燈泡閃下閃下咁好有氣氛
同行朋友有趣地仲以為係燈泡壞了😂

叫左員工推薦嘅招牌青芒魚(姐係芒果醬炸魚 )
另叫冬蔭公海鮮湯 招牌嘅 同泰國必食生菜包

總括來說

一切不完美 甚至有待進步
員工嘅態度係值得加一點分
  • 椰青
印象中泰菜都係以酸辣為主小朋友或者怕辣嘅人都未必鍾意𝙲𝚑𝚊𝚗𝚐 𝚃𝚑𝚊𝚒 由泰籍大廚主理,將西式食材融入泰菜個人認為更貼近香港人口味,一家大細都岩食呢!➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎-♡︎𝚂𝚎𝚝 𝚖𝚎𝚗𝚞 $𝟺𝟼𝟾🜚泰式豬頸肉🜚煙鴨胸芒果沙律配蜜糖芥末汁🜚椰子雞湯🜚燒西班牙豬肋條配燒菠蘿🜚醉貓炒意粉🜚芒果啤酒杯-成個𝚜𝚎𝚝 每樣野都各有特色,好食得黎有驚喜!重點推介椰子雞湯同醉貓炒意粉🌟🌟🌟泰式風味嘅椰子雞湯入口微酸,非常開胃醉貓炒意粉其實係冇酒精成分的~食落少少辣,意粉口感煙韌忍唔住一啖接一啖(≧◡ ≦) ♡- ♡︎泰式大頭蝦粉絲煲 $𝟸𝟼𝟾粉絲夠入味,又唔會太鹹份量好多!岩晒一班朋友𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎 食( ͡° ͜ʖ ͡°)-♡︎泰式馬拉盞炒椰菜苗 $𝟷𝟶𝟾- 食完呢餐,我會話𝙲𝚑𝚊𝚗𝚐 𝚃𝚑𝚊𝚒 有少少顛覆左我對泰菜嘅印象就算平時唔好酸辣,呢度都好多野岩食菜式有心思,整體水準唔錯 ✔︎下次朋友聚會不妨考慮黎試下呢\(^ヮ^)/
印象中泰菜都係以酸辣為主
小朋友或者怕辣嘅人都未必鍾意
𝙲𝚑𝚊𝚗𝚐 𝚃𝚑𝚊𝚒 由泰籍大廚主理,將西式食材融入泰菜
個人認為更貼近香港人口味,一家大細都岩食呢!

➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎
🜚燒西班牙豬肋條配燒菠蘿
🜚醉貓炒意粉
🜚芒果啤酒杯

醉貓炒意粉

成個𝚜𝚎𝚝 每樣野都各有特色,好食得黎有驚喜!
重點推介椰子雞湯同醉貓炒意粉🌟🌟🌟
泰式風味嘅椰子雞湯入口微酸,非常開胃
醉貓炒意粉其實係冇酒精成分的~
食落少少辣,意粉口感煙韌
忍唔住一啖接一啖(≧◡ ≦) ♡
♡︎泰式大頭蝦粉絲煲 $𝟸𝟼𝟾
粉絲夠入味,又唔會太鹹
份量好多!岩晒一班朋友𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎 食( ͡° ͜ʖ ͡°)
泰式大頭蝦粉絲煲

♡︎泰式馬拉盞炒椰菜苗 $𝟷𝟶𝟾
就算平時唔好酸辣,呢度都好多野岩食
菜式有心思,整體水準唔錯 ✔︎
下次朋友聚會不妨考慮黎試下呢\(^ヮ^)/
2022-12-26
午餐
泰式大頭蝦粉絲煲
2022-12-30 52 瀏覽
突然想食泰菜, 我地人在銅鑼灣, 即刻上openrice睇下, 見呢間評分幾好就去試下啦🤣🔹環境唔知係咪行黎一段路, 個人有D熱🥺上到去覺得好焗, 同埋門口好大陣up味...🙈位與位之間亦都有D偏迫🥲我地一行3人, 大家都唔係好餓, 所以淨係叫左👇🏻:🔸黃咖哩軟殼蟹配法包Portion好夠, 咖哩如再香D就更好, 整體味道不過不失🔸柚子蝦沙律唔知點解味道好甜 (唔係柚子既甜味, 係調味方面既甜)同其他泰國餐廳食開既有D分別, 個人比較鐘意食返冇咁甜既version🔸飛天通菜portion有D細, 但炒得幾香口, 3個餸入面最喜歡呢個🔹服務見經理(老闆?) 都會每枱問返客人意見或介紹黎緊既新menu 同dinner set, 整體服務幾好

🔹環境
唔知係咪行黎一段路, 個人有D熱🥺
上到去覺得好焗, 同埋門口好大陣up味...🙈
位與位之間亦都有D偏迫🥲

我地一行3人, 大家都唔係好餓, 所以淨係叫左👇🏻:

🔸黃咖哩軟殼蟹配法包

🔸柚子蝦沙律
唔知點解味道好甜 (唔係柚子既甜味, 係調味方面既甜)

🔸飛天通菜

🔹服務
2022-12-30 890 瀏覽
下班和朋友晚餐,適逢聖誕節,特意選了間有聖誕氣氛的餐廳~店主好親切,會周圍同人傾偈,問食物味道。所以知道原來大廚係泰國人,將西式食材融入地道泰菜,加上精美的擺盤,製作成好適合打卡嘅fusion 菜~餐廳環境優雅,餐廳燈光調暗有氣氛!!適合和親友聚餐(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🎄泰系fine dine聖誕餐頭盤有三樣(泰式豬頸肉+煙鴨胸青芒果沙律配蜜糖芥末汁+椰子雞湯),主菜選了燒西班牙豬肋條配燒菠蘿和醉貓炒意粉,甜品是芒果啤酒杯,包一杯飲品。▫️泰式豬頸肉上枱熱辣辣,外皮燒得焦香!!!蕃茄洋蔥青瓜碎伴菜,幾清新~▫️煙鴨胸青芒果沙律配蜜糖芥末汁沙律菜份量大,足夠二人分享~蜜糖芥末醬好清新!! ▫️椰子雞湯恰到好處嘅椰子香味器皿好保溫 熱騰騰飲落好舒服!!有少少酸,類似蕃茄~泰式酸 但不影響整體感覺 後調椰香同蘑菇野菌好夾(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)有不少雞件蘑菇!!☁️燒西班牙豬肋條配燒菠蘿蜜糖玉桂一同燒製,令菠蘿果香更出肉質爽脆彈牙 口感好好~聽廚師講佢係炭燒最少25分鐘 明火做唔到嘅效果!!做到外焦 內裏嫩滑juicy特登做到焦黑!!☁️ 醉貓炒意粉濕炒意粉,意粉碎上~少少肉碎!!幾惹味~☁️青咖哩雞肉 $118少驚喜,
下班和朋友晚餐,適逢聖誕節,特意選了間有聖誕氣氛的餐廳~

🎄泰系fine dine聖誕餐

▫️泰式豬頸肉
上枱熱辣辣,外皮燒得焦香!!!
蕃茄洋蔥青瓜碎伴菜,幾清新~

▫️煙鴨胸青芒果沙律配蜜糖芥末汁
沙律菜份量大,足夠二人分享~
蜜糖芥末醬好清新!!

▫️椰子雞湯
恰到好處嘅椰子香味
器皿好保溫 熱騰騰飲落好舒服!!
有少少酸,類似蕃茄~泰式酸
但不影響整體感覺 後調椰香
同蘑菇野菌好夾(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
有不少雞件蘑菇!!

☁️燒西班牙豬肋條配燒菠蘿
蜜糖玉桂一同燒製,令菠蘿果香更出
肉質爽脆彈牙 口感好好~
廚師講佢係炭燒最少25分鐘 明火做唔到嘅效果!!
做到外焦 內裏嫩滑juicy
特登做到焦黑!!

☁️ 醉貓炒意粉
濕炒意粉,意粉碎上~
少少肉碎!!幾惹味~

☁️青咖哩雞肉 $118
少驚喜,味道不錯!
椰味重夠香辣~送飯一流~加白飯
雞肉約有十二塊~
裡面配料有甘筍、玉米筍、西蘭花、豆角等
~$15

☁️椰汁西米糕 $58
有四舊,唔會死甜~好食!!

☁️泰國椰青 $48
好清甜清新!!

見到其他菜式都好吸引!!黃咖喱炒炸殼蟹配法包/蒜蓉包、冬陰功海鮮湯、泰式豬肉碎生菜包同泰式生蝦都係必食!!但兩個人食唔到太多,唯有下次再試~

🌟繁忙時間出餐時間較長,需要耐心等候
  • 椰汁西米糕
🦐冬陰功海鮮炒飯 $128有三隻大蝦,蝦彈牙但係感覺上係急凍蝦,仲有魷魚同埋草菇,配左青瓜同沙律菜,炒飯唔會好乾,粒粒分明,冬陰功醬可以揀少辣👍🏻🦑原條燒魷魚 $168魷魚彈牙易咬,甜味會出啲,建議配飯一齊食咁就啱啱好,中和返甜味,可惜魷魚少咗啲炭燒嘅香味🍹泰式蝶豆花茶 $28蝶豆花好純自然的花味,味道偏淡冇加任何嘅調味,感覺上好似只有花瓣嘅味道,同平時嘅豆花茶唔同一樣😂✨空間唔算好大,環境昏暗,比較熱鬧會冇咁適合傾偈,氛圍感大,仲會播生日歌幫客人慶祝,門口有張吊椅同埋裝飾,整體來講,野食中等,野飲可以唔使特別試🙈
冬陰功海鮮炒飯
🦐冬陰功海鮮炒飯 $128