2024-07-23 401 瀏覽
上次行過新城市,見到這間café 。大家有看過我寫的食評,都知我一定要試飲品的。何況,這間的泰式奶茶,基本上全香港的泰式奶茶茶底都是用這間牌子,一定要試。在café 食的,有個好處是可以慢慢來,想清楚要什麼的奶茶。今次我選了加珍珠,想不到d珍珠是綠色的~ 而且這冷飲的珍珠是暖的,有分加而個飯,牛是一口牛,薯仔有煎過的,個汁有加椰漿的,很有東南亞的風味。最可惜是個飯,它是冷的。應該是放在電飯煲外一段時間了,可惜。
牌子,一定要試。

收工行過  ChaTraMue Cafe, 入內點了上次來沒有吃的牛肉湯河及一件泰茶千層蛋糕,再加一杯泰式檸檬茶。 可能已經 9點,上菜很快,不得不讚賞一下,所以馬上動筆。牛肉湯河的確是非常出色,送上來的時候湯是很熱的,我把一片片牛肉慢慢從半生浸熟,牛肉是非常優質級數,入口溶化,牛肉味濃郁,牛肉湯底亦非常鮮甜,更有不同層次,配上新鮮蒜片及蒜蓉香,口感絕配。他們附上一個醬汁用來點牛肉片,這個牛肉醬汁非常獨特及精心炮製,整個牛肉湯河絕對稱得上是「米芝蓮」級數! 👍🏻 泰茶千層蛋糕亦是非常高班,口感𡛺軟,帶著悠悠的茶香,不會太濃烈而掩蓋忌廉香味。 泰式檸檬茶亦有著他們自己的泰國茶飲特色。我來過這裏數次,喜歡他們的 menu 簡簡單單,適合我這種有選擇困難症的客人。然而過去數次試過他們幾款不同食物,都發覺他們非常用心做食物,很欣賞這種小小Cafe認真做食物的態度,質素非常高。 本人很討厭一些餐廳,很多花巧餸菜,只為推高價錢,而食物質素只是一般!

牛肉湯河「米芝連」級
泰茶千層蛋糕
2024-07-12
牛肉湯河「米芝連」級
泰茶千層蛋糕
今日係沙田新市行完街後, 我同個朋友提議去ChaTraMue 食個lunch。原來距離上一次黎已經有一段時間, 今日午都多人不過好彩唔洗等位, 兩個人即刻有位。我地叫左個肉碎飯好惹味, 另外就係牛肉湯河(好好食), 今次仲試左個新野係粉絲沙律, 個調味都啱啱好唔會太辣,酸酸地非常開胃我地2個人唔係食左好多野但係好滿足❤️味道:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️CP值:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐服務:⭐️⭐️⭐⭐️

我地2個人唔係食左好多野但係好滿足❤️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
CP值:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐
服務:⭐️⭐️⭐⭐️
2024-07-13
朋友極力推介叫我嚟試吓呢度嘅牛肉湯河,因為識我嘅人都知道我係專攻牛河嘅,唔理你係日本牛肉烏冬,越南生牛河,泰式牛河,都係我所愛! 當牛河送上,首先要讚就係碗湯熱辣辣, 上面鋪左大概六至八片牛肉片,配上新鮮紅蔥片、芽菜、爆香咗嘅紅蔥片同埋蒜蓉,成碗牛肉湯河嘅賣相都好靚仔。牛肉湯河的確係好好食嘅,同侍應傾偈,知道佢哋每日以大量牛骨,  牛腩及牛肋條熬製慢火熬煮而成。配料就有安格斯牛肉、慢煮牛腩及牛肋條同蘿蔔,安格斯板腱牛肉片口感嫩滑,肉味香濃,  清甜軟腍帶牛湯底香氣~ 幼河粉好滑,掛湯度十足,一入口係滿滿牛香。好好飲的泰式奶茶,奶同茶比例岩岩好, 泰茶茶香又帶微微苦澀味恰到好處就係呢種味令到好多人好迷痴!埋單$120 要加一,以呢個價錢我可以享受到一碗咁高質牛肉湯河同泰茶,我個人認為超值! 👍🏻

2024-07-13
  • 泰式牛河
  • 泰茶
朋友相聚,想食少少嘢,之後又坐得舒服傾吓偈,食完咸又可以食甜,朋友於是提議去呢間泰國Cafe。我叫咗一個雞絲湯河,個湯底明顯唔係化學湯,非常鮮甜,味道好真,我個friend話,佢哋係每日用好多料煲嘅雞湯,怪不得個雞湯底真係零舍唔同。我朋友點咗佢哋嘅「時令單點」,一個叫咗泰式青咖喱海鮮金邊粉,青咖喱好惹味,食落令人好開胃,好容易唔知飽,會食晒,very good。另外個朋友叫咗個海鮮粉絲沙律,呢個簡直有驚喜,佢撈出嚟嘅粉絲好清新可口,夏天食好開胃,好味。跟住我哋叫咗三個甜品share,一個係巴斯克芝士蛋糕,個味道好有New York cheese芝士蛋糕嘅濃香,但又不失有啲泰茶味,感覺好好。另外試咗佢哋個泰茶白奶凍奶,個奶香味好濃郁,非常滑溜,但係上面放咗泰茶奶醬,再加左有少少焦糖脆脆,令到個甜品好出色。綠茶千層蛋糕有著清香綠茶味,入口柔軟,感覺非常新鮮。呢度疍榚比幾間有名氣的疍糕店,水準更高一班。 👍🏻 聽聞佢哋蛋糕同湯都係日日新鮮做嘅,真係好唔同,新鮮即時新鮮。不過我都知佢哋呢到嘅甜品係好唔錯,係好有心做個種。呢度地方環境好舒適,幾個朋友坐低,食吓野傾吓偈,非常chill。我自己都好鍾意呢間 Cafe, menu 簡單清楚,有泰式主食、小食、又有高水準甜品,但價錢又不貴。會推介比朋友,星期一放假會帶屋企人黎食。
雞絲湯河
海鮮粉絲沙律
巴斯克芝士蛋糕
泰茶白奶凍奶
  • 千層蛋糕
呢間餐廳開業都未有時間試吓,門口係開放式,好有泰國feel,環境感覺舒適。睇餐牌價錢中規中矩啦,用啲餐具都幾靚。香葉肉碎炒飯香葉肉碎份量都好多,調味都好有層次,唔會好辣,但開胃,炒得好香口惹味,真係好食值得一讚!泰式牛丸湯河呢個牛湯底超甜, 搵佢個店長問問, 怪不得, 原來係自己店日日新鮮煲嘅, 湯冇味精口渴嘅感覺, 牛丸都好好食, 店長話牛丸都係泰國嚟嘅。 👍🏻蝦多士而家唔多地方有蝦多士食,好食嘅! 蝦肉夠新鮮彈牙,塊多士又炸到好香脆。泰茶疏乎厘pancake呢個真係有驚喜, 仲熱辣辣, 可能因為係新鮮做,好好食, 味非常香濃,質感柔軟,配上焦糖脆脆及少許泰茶粉,絕配、絕配!👍🏻👍🏻凍朱古力最後都要特別講一講佢哋嘅凍朱古力,係我人生中少飲過咁好飲嘅朱古力,香濃朱古力味,入口幼滑,非常高班。佢唔止泰茶好飲,其實凍朱古力都一樣咁出色。

2024-07-06
凍朱古力
以後可以嚟沙田新城市廣場呢間Cafe,chill吓嘆吓下午茶,食吓甜品,加埋少少泰菜。本來係一心想食佢嘅泰茶千層蛋糕,但嚟到見佢個 menu 都幾吸引,幾多選擇都中我口味,又有午餐揀,價錢亦合理。於是我叫咗杯泰茶+1件綠茶千層蛋糕。 綠茶千層蛋糕好香綠茶味,佢種香味比較特別,雖然有廿幾層,但係食落口一啲都唔肥膩,非常軟熟,加埋綠茶醬更加帶出綠茶蛋糕嘅香味。朋友覺得佢午餐抵食,叫咗個黃咖喱牛腩飯,份量都好足夠,黃咖喱好特別,好好味,有啲咖喱味又有椰香味,牛腩份量都非常足夠,反而一碗飯唔夠,因為餸多汁多。朋友叫杯荔枝綠茶都非常清新,很適合炎炎夏日, 好有夏天消暑嘅感覺,之後我哋又再追加一個牛角包配綠茶醬。嘩!呢個甜品不得了,牛角包掃咗一層好香嘅蜜糖焗完之後好香脆,再加少少綠茶醬,非常好味,配合得好好。 呢度嘅茶飲我就不用多講,但呢間 Cafe 細細,menu 簡單,但都係啲吸客嘅野食,佢哋明顯重視甜品,甜品的確做得好出色。環境佈置都好有品味,而不是傳統的泰菜館,感覺優雅舒服的,值得推介給有品味人士,會再嚟!

本來係一心想食佢嘅泰茶千層蛋糕,但嚟到見佢個 menu 都幾吸引,幾多選擇都中我口味,又有午餐揀,價錢亦合理。於是我叫咗杯泰茶+1件綠茶千層蛋糕。 綠茶千層蛋糕好香綠茶味,佢種香味比較特別,雖然有廿幾層,但係食落口一啲都唔肥膩,非常軟熟,加埋綠茶醬更加帶出綠茶蛋糕嘅香味。朋友覺得佢午餐抵食,叫咗個黃咖喱牛腩飯,份量都好足夠,黃咖喱好特別,好好味,有啲咖喱味又有椰香味,牛腩份量都非常足夠,反而一碗飯唔夠,因為餸多汁多。朋友叫杯荔枝綠茶都非常清新,很適合炎炎夏日, 好有夏天消暑嘅感覺,之後我哋又再追加一個牛角包配綠茶醬。嘩!呢個甜品不得了,牛角包掃咗一層好香嘅蜜糖焗完之後好香脆,再加少少綠茶醬,非常好味,配合得好好。 呢度嘅茶飲我就不用多講,但呢間 Cafe 細細,menu 簡單,但都係啲吸客嘅野食,佢哋明顯重視甜品甜品的確做得好出色。環境佈置都好有品味,而不是傳統的泰菜館,感覺優雅舒服的,值得推介給有品味人士,會再嚟!
黃咖喱牛腩飯午餐
牛角包配綠茶醬
2024-07-05
黃咖喱牛腩飯午餐
牛角包配綠茶醬
  • 千層蛋糕
  • 午餐抵食
七一長假期阿仔阿女嘈住要飲泰茶、食泰茶雪糕、泰茶千層蛋糕,所以我哋一行四人專登由馬鞍山去新城市廣場第三期的 ChaTramue Cafe 食好嘢。 😁😁 今次係第三次黎食,我叫咗個魚蛋肉碎湯河,湯底係雞湯底,好鮮甜,有啲肉碎有少少通菜,加埋泰式魚蛋,好好味。另外叫咗一個咖喱雞包,啲咖喱好香濃,椰汁味好重,都幾大個,夠我哋一家四口食。 蝦餅好彈牙,蝦肉新鮮,炸得好香口。泰茶好飲就不在話下啦,阿仔最鍾意佢個泰茶雪糕,真係好香濃、好滑口。泰茶千層蛋糕真係好高質,成廿幾片,柔軟可口,不失泰茶的濃香味,坦白呢到嘅泰茶千層蛋糕真係好出色,口感一食就知,好新鮮,軟滑度非常高質,比起一啲名牌蛋糕店可能由中央廚房做永遠好似都唔知雪藏咗幾耐.。 整體我哋全家人都好鍾意黎呢度食野,menu 簡單,雖然不算太多,但品種吸引而質素高,加埋一都係$440,人均消費$110,不算太貴。侍應姐姐話中午有午餐及下午茶餐,我哋下次會再試。
泰式魚蛋湯河
咖喱雞包
泰茶千層蛋糕真係好高質
  • 蝦餅好彈牙
2024-06-21 240 瀏覽
今日下午2:30專登同同事去 ChaTraMue Cafe 食下午茶,$88 包一個主食及一杯$32至$42的任選飲品。好似幾抵,但當然要好食。叫左牛丸湯河,湯底甜,好有牛味,店員話每天用上牛骨及大量牛腩煲,不加味精,的確沒有口渴感覺,牛丸很好味,不會有根,不會太大粒難於入口。同事的香葉肉碎飯亦非常惹味,好有泰風味,但少許微辣,真的很好味,不吃辣的就不要點這個。之後再追加一客泰茶巴斯克芝士疍𣖙,的確是非常出色的甜品,定必會被芝士蛋糕朋友追捧,香濃芝士味但又有濃厚泰茶味,互相配合,非常合親。這裏的甜品無得輸,真的很出色,值得推介。看見他們也有午餐menu, 以他們 cafe 的優質出品再加一杯飲品,價錢是不錯了,過兩天會再試
牛丸湯河
香葉肉碎飯
泰茶巴斯克芝士疍𣖙
2024-06-20
牛丸湯河
香葉肉碎飯
泰茶巴斯克芝士疍𣖙
2024-06-20 186 瀏覽
今日同darling去左沙田ChaTraMue試新品。今次試左上次未食過嘅dishes。我地今次點左老公鐘意嘅黃咖哩雞法包。咖哩味道好濃好smooth,麵包quality 可以媲美高級麵包店出品。 我就點左海鲜粉絲沙律,夏天食泰式沙律就最開胃。小食就叫左沙爹雞同豬, 配特製泰式燒汁 , 令人食欲大掁, 必食之選! 飲品就叫左泰式檸檬茶同荔枝茶。味道清新,有層次感,不防一試。最後加上泰茶梳乎厘, 為我哋嘅午餐畫上完美嘅句號!一如過往,佢地嘅食物水準一直保持得好好,份量又夠大,勝價比真係好高。 尤其是set lunch, main course包飲品,都係八十幾蚊。揾日再去
2024-06-20
2 分鐘 (堂食)
  • 海鲜粉丝沙律
  • 沙爹豬同雞
  • 泰茶梳乎厘
  • 黃咖哩雞法式麵包
我獨愛佢哋牛肉湯河,牛肉嫩滑,食得出係上品,牛湯底清甜純厚,店長話係安格斯牛,牛骨湯每日熬製兩至3小時,$88 抵食!👍🏻 男友一定要食飯,他叫了泰式海南雞飯,但要求要白飯,雞肉嫩口冇骨,唔錯,但他們的海南雞醬非常獨特,很惹味,食得出不是求求其其做的醬汁。 之前已經試過他們的千層蛋糕很有水準,勝在新鮮日日做,所以今日專登試佢泰茶梳乎厘 pancake 同綠茶梳乎厘 pancake ,真係次次都有驚喜,好唔錯的甜品,用心配搭。首先,soufle pancake 係即叫即做,出嚟仍然熱熱地,疍味濃郁,但仍然動L 𡛺軟,口感非常輕軟的,不會有飽的感覺。他的泰茶梳乎厘 pancake 配上泰茶醬後加上焦糖脆脆,非常合適,味道中和又不甜不膩。而綠茶梳乎厘 pancake, 就配上綠茶醬加斑爛珍珠,本身就很喜歡他們的泰國綠奶茶,現在試他們的綠茶梳乎厘 pancake,感覺良好,因為綠茶醬就有一種綠茶香味,再加上斑爛味珍珠,煲得剛剛好,不太林,有咬口。這裏的甜品真的很不錯,值得再試其他。環境乾淨,但略嫌座位坐得有啲迫!
海南雞飯
泰茶梳乎厘 pancake
綠茶梳乎厘 pancake
2024-06-02
3 分鐘 (堂食)
海南雞飯
泰茶梳乎厘 pancake
綠茶梳乎厘 pancake
  • Soufle Pancake
2024-06-01 189 瀏覽
開張試過,價錢可以,坐得舒服但價錢比較平,泰式飯同湯河都係$88,在其他的cafe 都要過百元,味道亦唔錯,上次試過甜品亦很好,所以今日再黎試。今次又有驚喜,魷魚意粉蒜香好味$108,泰茶Souffle pancake, 兩片大大塊,𡛺軟可口,淋上泰茶醬再加上焦糖,絕配,非常好味,但只係$88,比其他cafe 的 souffléoancake 一般都要$128-158,平很多。另外再試一客綠茶飄雪,亦只係$88,平宜其他店一半,但飄雪份量亦相對比較細,但正合我意,兩個人食,剛剛好。 總括是性價比高,泰菜及甜品都好味,但嫌人手少,要求要多一件餐具,那位肥姐姐要等10分鐘,無辨法,難請人,但會再黎試佢個下午茶餐,好似幾抵幾吸引!
開張試過,價錢可以,坐得舒服但價錢比較平,泰式飯同湯河都係
$88,在其他的
$108,泰茶
cafe 的 soufflé
oancake 一般都要
$128-158,平很多。另外再試一客綠茶飄雪,亦只係
Thai Tea soufflé Pancake
2024-05-29
Thai Tea soufflé Pancake
今日同老公帶貓B做手術,難得餘下半日假期,去咗沙田  ChaTraMue, 我本身係蛋糕及烘焙師,所以係好有興趣試吓佢哋嘅甜品做成點,偷下師。先唔好講甜品,叫咗牛肉湯河同冬陰功蝦意粉醫下肚。好有水準,牛肉嫩滑,湯底濃但唔會覺得口渴,冬陰功蝦意粉個汁煮得好惹味,非常泰國feel,蝦爽口彈牙(無理由係新鮮蝦,應該係雪藏蝦,但處理得好好)。重點黎啦,試泰茶千層蛋糕同綠茶奶凍,又真係好高水評喎。 泰茶千層蛋糕非常軟熟,疍味濃郁,唔甜,唔會有油膩感覺,大大件,配上泰茶醬,如果喜歡甜的話,可與泰茶醬一起吃,但精彩的是配上少許焦糖脆脆,簡直是畫龍點睛,很高班。好奇問侍應,原來佢哋有註店甜品師每日新鮮做疍榚及甜品的。與同一商場的一間高級千層蛋糕店,sell 21層,pancake皮很乾,忌廉冇味,一食就知係工場預先做完冷藏,真的不一樣。再講他們的綠茶奶凍,質素亦高,能夠做到很動L, 綠茶味香純,質感幼滑。 店舖環境時尚整潔,員工態度良好,價錢以 cafe來說是比較平,合理的,睇得出佢哋好比心機做,希望香港多啲呢啲有心做食肆老闆,價錢合理,留住香港人,加油!👏🏻👏🏻
冬陰功蝦意粉
泰茶千層蛋糕, 性價比高 👍🏻
綠茶奶凍
2024-05-31
冬陰功蝦意粉
泰茶千層蛋糕, 性價比高 👍🏻
綠茶奶凍
今日落左新城市食飯, 見到泰國茶cafe 就試下佢. 空間唔錯, 環境幾靚仔. 佢除左野飲外仲有熱食同甜品。我就叫左個牛肉湯河(幾好食), 仲有叫左個青咖哩金邊粉(真係幾好食)。飲品就叫左兩杯奶茶, 跟到泰國味道(我覺得佢好過泰國, 泰國正常味真係好甜). 我未食過佢甜品, 叫左個疏乎厘, 佢上面有個綠奶茶sauce , 有水準, 佢個soft 程度係恰到好處, 下次試下其他味另外我叫左個沙嗲豬肉, 佢真係同泰國街邊食到個種沙嗲豬肉樣喎, 呢個真係有surprise
綠奶茶疏乎厘
2024-05-16
綠奶茶疏乎厘
本身幾鍾意飲ChaTraMu嘅奶茶甚至仲買咗幾罐茶葉擺喺屋企🍃見佢開咗間Cafe好多款甜品一直都想去雖然有唔少負評,但好奇心驅使都會想試😂✅泰茶疏乎厘班戟 &✅泰茶雪糕窩夫 係幾好食嘅😋疏乎厘&窩夫發揮正常水準配搭窩夫嘅雪糕超正👍🏻👍🏻👍🏻食得出有濃郁泰茶味 哩個位加分🫶🏻但‼️❌泰茶千層蛋糕❌冬陰功炒飯真係伏咗蛋糕食唔出泰茶味 而且好明顯係植物忌廉炒飯淨係得辣 毫無鹹味&冬陰功味 炒得唔夠乾身🫠.🔎泰茶疏乎厘班戟💰88🔎泰茶雪糕窩夫💰55🔎泰茶千層蛋糕💰65🔎泰式冬陰功炒飯💰88.*需+10%服務費*
本身幾鍾意飲ChaTraMu嘅奶茶
甚至仲買咗幾罐茶葉擺喺屋企🍃
見佢開咗間Cafe好多款甜品一直都想去
雖然有唔少負評,但好奇心驅使都會想試😂

✅泰茶疏乎厘班戟 &
✅泰茶雪糕窩夫 係幾好食嘅😋