2025-02-12
最近係將軍澳嘅Chef’s Stage Kitchen同爸爸撐枱腳佢嘅lunch set menu 係每星期換一次的,有d好奇究竟有幾多款weekly menu🤔我哋今次叫咗雞肉、白菌、翠玉瓜同松露忌廉汁意大利飯,仲有燒烤汁雞胸菠蘿漢堡(配返薯條同酸椰菜)。餐前仲有南瓜湯、沙律同牛角包,飲品就選咗偽鴛鴦同凍檸茶。兩個餐都包南瓜湯、牛角包同salad,南瓜湯濃稠,好清甜,好岩冬天飲。沙律正常,如果有多d沙律dressing會更好!仲有細細個牛角包,幾酥脆,配住湯食好match.講下個main —雞肉、白菌、翠玉瓜同松露忌廉汁意大利飯 ,米飯煮得粒粒分明,口感滑順且柔軟,咬落有d 韌性,加上個飯吸收哂松露忌廉汁嘅香氣,味道好濃郁。而且唔會好creamy ,我好怕食好creamy既risotto,因為感覺好heavy同滯,但係哩個飯就算眼望湯汁豐富,口感唔會太creamy👍配埋菇同翠玉瓜一齊食,口感真係好好。我地仲叫左燒烤汁雞胸菠蘿漢堡。個burger超多層,好足料😝。燒雞胸肉多汁又入味,同菠蘿嘅酸甜味完美融合,中間仲有舊巨型酸瓜,好開胃,仲有tomato同生菜,口感crunchy. 薯條份
我地仲叫左燒烤汁雞胸菠蘿漢堡。個burger超多層,好足料😝。燒雞胸肉多汁又入味,同菠蘿嘅酸甜味完美融合,中間仲有舊巨型酸瓜,好開胃,仲有tomato同生菜,口感crunchy. 薯條份量正常,本身burger已經幾飽,加埋薯條飽到上心口。
飲品方面,見到個menu有偽鴛鴦,佢係扮鴛鴦做法,個底係朱古力底,on top有加 「咖啡冰磚」,令到個味似mocha . 佢有兩個味:chocolate/tiramisu, 我自己揀左tiramisu, 佢唔會太甜,個味似地道鴛鴦,好飲。第一次見哩個做法,特別加有創意,推薦!
最後想讚下餐廳d水😆佢地免費水唔係就咁普通嘅水,而係用fresh 薄荷加埋既薄荷水!好清香,飲完好fresh同醒神。平時普遍都係檸檬水或者普通嘅水,但哩個小小既細節位—mint water 深得我心😇
overall環境都好舒服,食物質素高,係將軍澳高質西餐廳之一!