上次我在港鐵「九龍站」上蓋購物商場「圓方」內,曾經幫襯過一間日本拉麵店後,感覺「圓方」商場的價位,不像我這種一般市井小民,可以輕易應付的商場。可惜時間一過,我又把之前的事一下子完全忘記,後來我又忽然跑了過來「圓方」,今次我來到「圓方」,反而是想在「圓方」的戲院裡面看電影,結果我又在「圓方」戲院內中伏了。「圓方」的戲院本來也跟「M」字電影院線有關係,但是我現在的記性差了,到了「圓方」戲院後才知道,「M」字頭會員卡的優惠,原來不適用於「圓方」戲院。想以優惠價錢看「圓方」戲院的電影,還是要另外申請另一張會員卡才行。結果我到付款購票的時候,我才發現「圓方」的電影戲票沒有折扣優惠,一張平日時段的電影戲票,價錢也足足需要港幣一百一十元,一百一十元絕對不是便宜的價錢,至少它比「M」字頭戲院「會員價」戲票昂貴差不多五十大元。當時我身處於「九龍站」內,形勢騎虎難下,根本不可能放棄手上的戲票,再徒步返回佐敦或油麻地,所以我最後唯有硬着頭皮,自掏腰包交出港幣一百一十大元,買下這張昂貴的戲票。我強忍着被迫「硬食」貴價電影戲票的悶氣,看看「圓方」戲院附近,除了「拉X Jo」之外,還有沒有食店可以幫襯。結果我在戲

結果我在戲院旁邊,找到一間賣薯條菜式的小英國菜食店「Chips Republic」,的而且確是英國菜餐廳。雖然英國跟美國都有炸薯條,但是英國的歷史比較悠長,文化淵源亦比美國為之深厚。

就算現在英國的政治也有開始淪陷的跡象,但是英國至少還是一個君主立憲國家,英國皇室起碼對國家還有象徵式的影響力。就算英國真的不幸地,像美國一樣出現惟恐天下不亂的混世魔王,他也不可能貿然凌駕在英國皇室之上,變成另一個「納粹希魔」。

當然,世界環境跟政局都是牽一髮動全身,我們都是住在同一個「地球村」,我就算對現在的世界政局如何地無能為力,束手無策,我都只能無語問天,等候上天接我離開冷酷世界的那一天。

話題轉回今次食評主角,「圓方」商場內戲院旁邊的英國菜小食店「Chips Republic」,「Chips Republic」雖然也有漢堡包類菜式,但是「Chips Republic」裡面真正的主角還是各款口味的薯條小食。

英國菜裡面的最出名的薯條小食,當然就是以最傳統的「炸魚薯條」。舊式英國的傳統「炸魚薯條」小食,還要以舊報紙充當包裝紙,來包裹粗厚度的炸薯條跟炸魚,報紙版本的「炸魚薯條」是很難再出現。

雖然我明知不可能,誇張到可以把「Chips Republic」的炸薯條小食,一併都帶進戲院的放映院慢慢享用(如果可以的話就好了),所以我趁入場之前,吃完「Chips Republic」的炸薯條再說。

我在「Chips Republic」茫茫眾多口味的炸薯條裡面,揀選了有三重香濃芝士味道醬汁的薯條菜式「Triple Cheese Chips」。

我幫襯完「Chips Republic」之後發現薯條「Triple Cheese Chips」的味道一點也不便宜,而且配一般汽水的跟餐價錢也好不了很多,兩款食品飲品價錢加起來已經需要港幣六十四元。

而且「Chips Republic」「Triple Cheese Chips」套餐的跟餐汽水,只是簡簡單單的一杯「雪碧」白檸味汽水,味道跟平時飲到的白檸味汽水完全沒有分別。

所以我今次「Chips Republic」「Triple Cheese Chips」食評可以評論對象,只剩下一大兜三重芝士醬汁炸薯條,三重芝士醬汁味道是食評主要對象。

「Chips Republic」唯一教我有點始料不及的是,原來食客付款購票,購買炸薯條類小食食品之後,也需要拿着「送餐感應器」,放到餐檯上慢慢等候,等候「Chips Republic」店員製作炸薯條直至完成為止。

結果我需要等候大約十分鐘時間過後,送餐感應器終於都響起來,我才終於拿到我的三重濃味芝士味炸薯條小食「Triple Cheese Chips」。

既然我付出了差不多港幣四十七元的薯條價錢,我自然也期望「Triple Cheese Chips」的份量也有十足程度,我發現盛載「Triple Cheese Chips」的紙兜容量都還過得去,所以炸薯條也多得幾乎跌出來。

相對之下,我覺得「Chips Republic」廚房,用來淋在炸薯條面頭的三重濃味芝士醬汁稍嫌少了一點。「Triple Cheese Chips」芝士醬汁份量無疑是「韓信點兵」,可以更添加多一點。
Triple Cheese Chips

而且「Triple Cheese Chips」的三重芝士醬汁,只是被覆蓋在炸薯條的表面面層之上而已。我曾經有想過,想要求「Chips Republic」的店員,為我添加多一點芝士醬汁,但是我最後還是不敢出聲。

結果「Triple Cheese Chips」最初面頭的薯條,炸薯條有三重濃味芝士醬汁襯托下的味道是很香很濃,但是再吃下去,芝士濃味就開始消失了。

我把「Triple Cheese Chips」剩餘下來的三重芝士醬汁,芝士醬汁還沾染到的香脆炸薯條以膠叉挾起來。「Triple Cheese Chips」的炸薯條還有一個好處,好處就是薯條質地還算粗,咬下去感覺薯條質地還是實心有嚼頭。

三重芝士醬汁畢竟可能用上很多芝士材料去製造,所以三重芝士醬汁質地濃厚之餘,芝士醬汁還可以拉出一條條的拉絲。

「Triple Cheese Chips」三重芝士醬汁儘管有限,但是它的味道始終還是濃厚之餘又有芝士甜味,所以三重芝士香甜醬汁,跟薯條新鮮炸起的香脆口感,為「Triple Cheese Chips」最後評價挽回了不少分數。

當然,如果跟炸薯條套餐上的跟餐杯裝汽水,汽水價錢可以再便宜一點的話,薯條套餐的性價比或許會有所改善。

今次我在「Triple Cheese Chips」,因為礙於「Triple Cheese Chips」炸薯條價錢不算便宜,所以在另外加錢購買跟餐小食的方面,也變得捉襟見肘,想選購跟餐小食也要打爛算盤,左計右計。

可惜「圓方」戲院戲票的價錢實在太昂貴,我又沒有該戲院的會員卡,又沒有任何折扣優惠,所以我恐怕下次難有機會再來「圓方」戲院看電影,只能等候星期二平價戲票日子的到來。

下次我再來幫襯「Chips Republic」,選購「Chips Republic」炸薯條的話,我肯定不會再選擇配汽水。

反而「Chips Republic」其他的跟餐小食,例如「炸雞塊」跟「雪糕新地」,它們的味道看來都比杯裝汽水更吸引,它們下次可以取而代之,成為我的「Chips Republic」炸薯條首選配搭。
2018-02-14
10 分鐘 (堂食)
Triple Cheese Chips
  • TripleCheeseChips
2018-03-08 654 瀏覽
偶爾,我會讓自己來一次邪惡的晚餐。邪惡,是因為 ......香炸雞翼有三個味道可供選擇,三款都試過,獨愛Herbs Fried,6隻大size雞中翼,沾滿香草和調味,香口惹味,無得輸。其他口味,我嫌味太濃,也不夠香口,未能乎合「邪惡」定義。套餐配新鮮炸好的粗薯條,全為了這個三重芝士醬,邪惡度爆燈,超好味,絕對是my favourite。有時候我會選酸忌廉牛油果醬或辦椒芝士,前者開胃,後者刺激,心水之選。原本是加$29,就可以配薯條 + 汽水,不過我少喝汽水,會再多加$12飲Arizona Tea。最愛這張大枱,坐得最舒服。百幾蚊食個雞翼薯條,可能都幾貴,但那份邪惡度是紅髮叔叔畀唔到既。去Elements唔一定得shopping睇戲,有質素的邪惡晚餐(其實全日都有的),絕對有助釋放壓力,重整心靈。
香炸雞翼(Herbs Fried)
三重芝士醬

最愛這張大枱,坐得最舒服。

2018-03-08
香炸雞翼(Herbs Fried)
三重芝士醬
  • Chicken Wings (Herbs Fried)
2018-02-26 439 瀏覽
次次睇戲前如果有時間都會黎食包薯條先,今次試左黑松露芝士味薯條再另加韓風雞亦。黑松露其實配咩都好食,個汁夠杰夠濃,仲有少少芝士香,絕配!雞亦比想像中辣,醬汁味道亦好濃,好好味!
雞亦比想像中辣,醬汁味道亦好濃,好好味!

2018-02-23 298 瀏覽
薯條比想像中冇咁好食,因為d 醬吾夠多😂,作為中意食醬既我,果少少真係吾多夠。相反,加少少錢既雞翼就出奇地好好味,雞皮炸得好香,加埋d 香料,都真係幾香,但係吾夠入味😋😋。
睇戲前打算係依到食少少野,見餐廳環境同食物質素正常,就試下。大約七點左右,人流唔算多。Cashier 人數充足,有香港同南亞裔職員,都能正常用英文溝通。其中一個南亞裔態度極差,佢見英文講得唔係太正統,就同其他同事一齊取笑客人,態度係完全睇唔起人之後直接同經理投訴,經理態度幾好,有道歉。等左大約五分鐘就有得拎餐。cheese classico set,burger 有少量肉汁,唔太差價錢同質素成正比,chips 粗大,無咩特別,味道一般。總體食物質素唔太差,但職員取笑客人係唔可以接受一定唔會再食。除非操流利英語,唔係就預左俾職員取笑既心!

大約七點左右,人流唔算多。

之後直接同經理投訴,經理態度幾好,有道歉。

等左大約五分鐘就有得拎餐。

總體食物質素唔太差,但職員取笑客人係唔可以接受
一定唔會再食。

除非操流利英語,唔係就預左俾職員取笑既心!
2018-01-27
2017-12-24 426 瀏覽
24號平安夜同友人二人大概19:00入黎,唔洗等位有bar枱又有梳化凳食物方面,兩個人點了一個墨西哥雞扒漢堡+一份fish n chips加套餐每人平均$90消費墨西哥雞扒漢堡好食 :8/10醬料多,又唔會偏咸,而且墨西哥醬的味道都好香,會反黎再食漢堡!不過炸魚薯條就一般:5/10炸魚太厚粉,咬落黎一半粉一半魚,薯條炸過龍炸得燶本身一心來食炸魚薯條,有點失望,唔會再點總括而言今餐都好食既,會再來食漢堡!
24號平安夜
同友人二人大概19:00入黎,唔洗等位有bar枱又有梳化凳
每人平均$90消費

墨西哥雞扒漢堡好食 :8/10

不過炸魚薯條就一般:5/10
炸魚太厚粉,咬落黎一半粉一半魚,薯條炸過龍炸得燶
本身一心來食炸魚薯條,有點失望,唔會再點

總括而言今餐都好食既,會再來食漢堡!
  • Chicken  mexicana
2017-12-06 2213 瀏覽
圓方商場位於九龍站, 係九龍區高尚的購物中心, 商場名店林立, 食肆頗多, 還有溜冰場和電影院。今日就約左閏蜜齊齊行街再睇戲, 我地今次唔坐港鐵到九龍站了, 改為在觀塘坐215X巴士直去總站也很方便。去到戲院拎左電影票仲有時間, 我地去左戲院隔離一間餐廳食下野, 餐廳名為 , 係售賣美式漢堡包和薯條等等……可能時間係2點幾, 餐廳唔算多人, 我地搵左梳化位坐就去買野食, 漢堡包單點價錢由$59起, 轉套餐加 $29 有汽水和薯條。價錢屬於中等。見到隔離枱的薯條已經好吸引點可以唔食啦!!最後點了 :炸魚柳芝士漢堡 $59 (加套餐有汽水及薯條 +$29 + 凍檸茶 $3) = $91黑松露芝士薯條 $55 (加套餐 + $17包括飲品 +凍檸茶 $3) = $75磨菇洋蔥芝士牛肉漢堡 $69餐廳以自助形式, 先去購買職員會比一個儀器, 儀器一響便代表可以拎食物,現在香港越來越多這種服務, 十分方便。炸魚柳芝士漢堡炸魚柳芝士漢堡是我點選的, 魚柳即炸仲熱辣辣, 連帶芝士都溶埋, 當你咬一啖充滿已溶芝士, 魚柳,沙律醬,真係滿足度好高 !薯條薯條跟套餐, 份量唔多, 好彩再ORDER另一杯先

[Chips Republic]

最後點了 :
磨菇洋蔥芝士牛肉漢堡 $69

薯條
薯條跟套餐, 份量唔多, 好彩再ORDER另一杯先夠食 ! 薯條係粗身, 粗身係最好味 !

磨菇洋蔥芝士牛肉漢堡
雖然咬左一啖, 已經食到牛肉十分JUICY, 加埋磨菇片及芝士真係好惹味, 味道難忘 !

黑松露芝士薯條
醬汁好豐富, 食到底都仲有好多汁 ! 黑松露好香, 性價好高 !!
黑松露芝士薯條

凍檸檬茶
份量比一般汽水大杯, 食薯條配送一流 !
凍檸茶

食物味道佳, 雖然價錢唔算平, 尤其加埋套餐, 但係可以一試。
凍檸茶
2017-11-19 666 瀏覽
睇戲前就腳醫肚,煙肉夠脆,漢堡夠厚夠滿足,炸魚中規中矩,有蒜味嘅沙律醬幾得意,Bailey's 奶昔竟然搞埋朱古力碎入去好驚喜好好味,薯條encore丫唔該。走前記得有手尾,自己執枱呀~
走前記得有手尾,自己執枱呀~
煙肉芝士漢堡及炸魚薯條配奶昔
煙肉芝士漢堡充滿肉汁嘅內涵
2017-11-19
煙肉芝士漢堡及炸魚薯條配奶昔
煙肉芝士漢堡充滿肉汁嘅內涵
  • Bailey's Milkshake
2017-11-03 666 瀏覽
每次行圓方,這個商場總是令我常迷路,每次都要左兜又右兜才能到達目的地。收工後跟友人急趕到圓方看戲,時間緊逼只能吃個快餐。為免會迷路浪費時間,只能找最近戲院的餐廳吃晚飯。幸好戲院旁邊就有幾間食店,可以讓我跟友人可以輕鬆又方便地享用晚餐。炸魚薯條 $80炸魚薯條炸配有茄汁豆及皮脆粗薯條,炸魚魚肉鬆滑又大件,怪不知要$80這麼貴,但吃過覺得值。經典牛肉漢堡 $58初時還以為會時普通漢堡,但這漢堡弄得未至全熟及仍有點肉汁,令我有點驚喜可以吃到juicy的漢堡包。 薄荷朱古力奶昔 $45 焦糖奶昔 $48每當MENU出現薄荷類的飲品,我都不需考慮便直接要點。平時喝那些名叫薄荷朱古力類飲品,大多都是以朱古力為主,另加點薄荷味作點綴。但這店的竟然相,是以薄荷為主,朱古力才是點綴,這配搭才是我的最愛呢。薄荷奶昔混有小粒薄荷的朱古力,這杯飲品已叫我每次來圓方都要必買!友人都說焦糖奶昔太會過甜,很好飲!
收工後跟友人急趕到圓方看戲,時間緊逼只能吃個快餐。
為免會迷路浪費時間,只能找最近戲院的餐廳吃晚飯。

炸魚薯條 $80
炸魚薯條

經典牛肉漢堡 $58
經典牛肉漢堡

薄荷朱古力奶昔 $45

焦糖奶昔 $48

每當MENU出現薄荷類的飲品,我都不需考慮便直接要點。

友人都說焦糖奶昔太會過甜,很好飲!
炸魚薯條
經典牛肉漢堡
  • 薄荷朱古力奶昔
2017-10-18 539 瀏覽
伏已中。塊牛肉薄過紙,仲要唔好食,冇肉味,太熟到fully cooked, well done 果隻。cheese burger 塊cheese 好細塊,唔香。叫set 多個薯條同汽水total $93, 講真幾貴下。不過個薯條真係幾好食
不過個薯條真係幾好食
2017-10-18
2017-08-16 1104 瀏覽
PPFood呢個薯條控真係無時無刻都想食薯條😋 前排就食左呢杯黑松露芝士薯條($55)🍟🍟🍟🍟🍟都算脆口 幾有黑松露味 同芝士好match👍🏻 本身食完頭果啲之後好似已經冇咩醬 點知食食下又出現返😹 應該係吱左喺面同底🤠 整體而言算唔錯😝 可以一試!

2017-06-29 1306 瀏覽
約左朋友係圓方短聚,兩個選擇黎左grand cinema 旁邊的chips republic cafe ,貪佢環境空間夠大,傾計又夠私隱,唔似Starbucks 咁吵咁擠迫!Chips republic cafe 主打美式漢堡,炸魚薯條,好岩同朋友食個美式快餐chilling 一下。先去counter 點餐,店員會俾電子牌你之後再取食物。我地兩人點了美式芝士漢堡($64),轉set 加多($52)包埋薯條同藍莓奶昔,另外點左蜜糖烤雞沙律($69)同單點一杯latte ($30)漢堡配料好豐富咬落口夠曬juicy,薯條夠香脆可口,但油膩左少少~~蜜糖烤雞居然有三大塊咁多,烤得香口唔韌,新鮮生菜配埋酸酸甜的芒果醬,好fresh,食burger 有沙律中和下,感覺健康少少😂朋友讚藍莓奶昔好飲,奶味夠重,唔會一味得個甜字,係用新鮮藍莓打成,唔係合成的味道至於latte 好一般,咖啡味唔香唔濃,下次還是點milkshake ~如果想搵個地方同朋友chilling 一下,唔一定得連鎖coffee shop,可以黎chips republic cafe 點個milkshake 都唔錯!

先去counter 點餐,店員會俾電子牌你之後再取食物。

2017-06-29
  • Buleberry  milkshake
2017-06-18 857 瀏覽
又到lunch time諗食乜既時候, 同事介紹element grand cinema隔離呢間漢堡店, 去到果然好多食肉獸排緊隊! (當然都有為數不少靚女OL係漢堡店食沙律既...)本人無乜影象要顧及, 食漢堡當然用手, 排隊等既時候已經食指大動啦!! 叫左個original黎試(唔記得咩名, 淨係知係牛肉+芝士, 2號餐 xD) lunch set配薯條汽水, 見人地飲milk shake十級吸引, 但heavy上加heavy我都會有D罪惡感既, 下次先再試啦-- 牛肉patty唔係話好厚, 肉質都唔係話好實淨果種, 但亦唔會太鬆散, 一切都剛剛好; 2面煎得好香, 中間仲粉紅粉紅, 有肉汁, 調味亦不會太咸剛剛好; 入面既Cheese唔係太'流' 可能冷氣凍已經鯨左; 生菜配埋honey mustard醬, 酸酸甜甜, overall都係果句: 岩岩好!薯條係粗身的, 外脆內軟, 可以食到軟綿既薯仔蓉~~  唯一可能美中不足既係(麵)包皮乾左D, 同埋唔夠熱.如有經過睇戲前不坊一試

如有經過睇戲前不坊一試
2017-06-14
HK Munchies! - Chips RepublicEveryone loves a good burger but good burgers are hard to find in Hong Kong. So it's no surprise I jumped onto the opportunity to check out Chips Republic, a trendy café offering a range of finger food.One of their signature dishes was the black truffle cheese fries. Hot fresh crispy fries with a hot black truffle cheese sauce definitely keeps you reaching for another piece.As for the burger, it was refreshing to be served something other than what McDonalds calls a
HK Munchies! - Chips Republic

As for the burger, it was refreshing to be served something other than what McDonalds calls a burger.
The beef patty was cooked just right, not over cooked nor is it so raw that it looks like the burgers bleeding.
The mushrooms and melted cheese compliments the texture of the burger nicely.

However the salad was a disappointment. While the veggies seemed fresh enough it was the dressing that made it inedible.
It was supposed to be served with a balsamic dressing, however it was so salty it had me reaching for my drink after every bite.

At $56 for a burger ($86 for a meal) and $55 for the fries, you're looking at restaurant level prices and not what I'd expect from this type of establishment. A little on the pricey side but the burger and fries were good.
That being said, the service from the staff was nice and I'm glad for their attention to detail such as having special 'pockets' for you to hold the burger while you eat.

Overall it's a nice place for a proper burger and worth the visit.
Mushroom burger (set)
Fries with cheese and black truffle sauce
Mushroom burger (set)
2017-03-03 1581 瀏覽
因為要睇劇所以要快食,睇完個餐牌後,唔想食包,所以選擇了炸魚薯條。未放入口,只用肉眼睇已經好好好油,炸魚還要放在薯條上不用看都知會變油浸薯條。切開塊魚,D炸粉好好好厚,塊魚當然無味,好油、厚粉、無味D薯條油到嚇死人!就好似用油慢火煮薯條咁!士多啤梨奶昔,落咗士多啤梨醬,甜到我飲咗兩口,只是兩口。多謝$120元Oh My God
未放入口,只用肉眼睇已經好好好油,炸魚還要放在薯條上
不用看都知會變油浸薯條。
切開塊魚,D炸粉好好好厚,塊魚當然無味,好油、厚粉、無味

D薯條油到嚇死人!就好似用油慢火煮薯條咁!
士多啤梨奶昔,落咗士多啤梨醬,甜到我飲咗兩口,只是兩口。

多謝$120元

Oh My God