2019-10-06 54 瀏覽
-呢排食壽司食上癮,🐢🍯同我去食呢間中環OL人氣之選嘅餐廳,之前bookmark🔖咗好耐,今次終於去試🤪1️⃣Philadelphia Maki $72卷物裡面有三文魚,牛油果🥑,忌廉芝士🧀,飛魚籽。醬汁則用咗鰻魚同蛋黃醬令到卷物嘅鮮味昇華。材料好足料👍🏻新鮮嘅三文魚配上香濃細滑嘅忌廉芝士🧀同入口融化嘅牛油果🥑,再加上爽脆嘅飛魚籽😋真係食到舔舔脷👅🙆🏻‍♀️美味指數:8/102️⃣Beef-Iyaki $70呢度卷物大到一啖食唔曬🙈,有手掌咁大🖐🏻材料包含照燒牛肉🐮,青瓜絲🥒,腐皮,魚籽,牛油果🥑及炸蒜片。醬汁嘅搭配用咗鰻魚醬及自家製醬汁,鹹甜交加。呢個配搭嘅味道就比較普通,我自己就鍾意食Philadelphia Maki多d。🙆🏻‍♀️美味指數:6.52/10💡整體來講,性價比唔錯,份量足料。我會比較推介佢嘅經典卷物,花巧嘢通常得個樣,但係經典就會回味無窮🤤Chotto Maki地址🐾:中環利源西街3號地下
[中環~Chotto Maki] -
1️⃣Philadelphia Maki $72
🙆🏻‍♀️美味指數:8/10
2️⃣Beef-Iyaki $70
呢度卷物大到一啖食唔曬🙈,有手掌咁大🖐🏻
🙆🏻‍♀️美味指數:6.52/10
Chotto Maki
地址🐾:中環利源西街3號地下
長期吃外賣飯盒有點厭,中午專程坐叮叮,由銅鑼灣到中環與好朋友吃飯。開飯地點由她決定,最後來到利源西街的一間吃飯卷的小店開餐。店內佔地不大,但食客極多,好不容易找到位置,就立即排隊下單。飯卷分了 Signature Roll (4件)、Classic Roll (8件)、Customize Your Roll、壽司、刺身及小食。Crunch賣相不錯,材料豐富,包括有三文魚、蘆筍、蔬菜、天婦羅碎碎及櫻花蝦,再配上芥末蛋黃醬及黑芝麻汁,口感爽脆,層次感重,最驚喜是三文魚夠肥美,而且大大粒厚切,令味道更甘香。Philadelphia Roll這款飯卷是必點推,內裏有三文魚、cream cheese及牛油果,牛油果本身非常香滑,配上cream cheese令整個口感大大提升,令原本是主角的三文魚也要靠邊站,不過,這個飯卷挺撐肚子,吃後有點飽。Black Magma Roll除了三文魚做餡料外,另一款以帶子粒粒做主角的飯卷同樣吸引,帶子粒味道超級鮮味,加上香脆的天婦羅碎碎及惹味黑芝麻汁,吃後感覺剛剛好。Mini Undo推介,烏冬是熱辣辣的,湯底清甜,麵質彈牙,超爽彈,配上香甜日式魚片,讚。Mis

開飯地點由她決定,最後來到利源西街的一間吃飯卷的小店開餐。

飯卷分了 Signature Roll (4件)、Classic Roll (8件)、Customize Your Roll、壽司刺身及小食。

Crunch

Philadelphia Roll

Black Magma Roll

Mini Undo

Miso Soup
麵豉湯味道一般,其實與坊間的沒兩樣。

咖啡及蘋果汁
這裏的飲品選擇不算多,大部分都是日式罐裝飲品或支裝茶,價錢偏高,最後我點了咖啡及蘋果汁。
2019-09-25
午餐
2019-09-25 70 瀏覽
同朋友去開中環,佢介紹咗食呢間Chotto Maki,佢之前Lunch太多人,叫過外賣番公司食,覺得水準好掂,就介紹咗我去食!今日我就同佢坐係店內食,店舖細細,但樓底夠高,唔會有壓迫感!原來佢主打係自選卷物,客人可以隨自己喜好而選擇壽司嘅食材,佢根據客人口味即時製造,唔怪得朋友上次take away都覺得好新鮮!我地就叫咗兩個自選卷物加一個classic rolls,再配沙律,飲品同甜品,啱啱好$300,即係每人$150,但食到好豐富!抵!我自己點嘅卷物材料都係一般鰻魚,櫻花蝦,值得一讚嘅係佢醬料唔同普通壽司店,可以選兩款之餘,仲有好多款俾你選擇,好特別我自己就點咗黑松露醬,好濃濃嘅黑松露味!朋友就點咗牛油果蛋黃醬,加辣蛋黃醬都唔錯!至於個classic rolls我地點咗個mango dynamites! 比自選壽司細件,但有八件,所以食到好飽!

我自己就點咗黑松露醬,好濃濃嘅黑松露味!

朋友就點咗牛油果蛋黃醬,加辣蛋黃醬都唔錯!

2019-09-23 78 瀏覽
天氣悶熱,很想食壽司,但星期六在中環想輕鬆又快捷,而又有特色的,就突然想起在利源西街的 chotto maki。這裡晚上不算太多人, 但平日午市就非常多人到來堂食或外賣。原來這裡的壽司卷與其他壽司店不同,一般只得主食及飯,而這裡除了主食外,還可以加其他材料。今次選了三文魚加沙律菜,玉子,炸蕃薯,飛魚子,乾海草再配上芥末蛋黃醬及辣蛋黃醬。另外鰻魚就加蘆筍,玉子,大葉,腐皮,櫻花蝦配上鰻魚汁及自家製汁。全部的食材及醬汁都是自由配搭,非常特別。

全部的食材及醬汁都是自由配搭,非常特別。

2019-09-21
2019-09-09 120 瀏覽
係中環返工嘅朋友介紹咗我呢間人氣Maki,maki嘅意思係卷物,呢到仲可以自己揀配料,customise maki👍🏻午市時間好多人,可以堂食,亦可以take away。見到salad賣相好吸引,揀咗一盒有三文魚、牛油果、芒果、紅菜頭仲有好多沙律菜係底,都只係$65😍芒果好香甜!牛油果熟度剛好,兩樣都好新鮮~三文魚除咗色澤幾靚,厚薄適中,食落有口感。帶子壽司 $39@3件,吞拿魚壽司 $33@3吞拿魚幾厚身,但我本人比較鍾意帶子,如果有檸檬,味道就更fresh啦!No.11 Philadelphia Maki ($72)配料有三文魚,牛油果,cream cheese同飛魚籽!個醬係鰻魚+蛋黃醬😋牛油果入口半融好香,飛魚子增加口感👍🏻三文魚好大嚿,抵食!Cream cheese又滑又濃郁。自創卷物($78up)有部分配料就要加$3,例如芒果、牛油果、日本南瓜。吞拿魚就加$5。我地揀咗:三文魚+蘆筍+牛油果+芒果+玉子+飛魚子+牛油果蛋黃醬+黑松露蛋黃醬 Total: $90雖然只有四件,但每件都好大件好厚😂😋超級足料,三文魚好大件,全部野都好新鮮好match👍🏻另外個黑松露醬好有驚喜,好

午市時間好多人,可以堂食,亦可以take away。

芒果好香甜!牛油果熟度剛好,兩樣都好新鮮~
三文魚除咗色澤幾靚,厚薄適中,食落有口感。

帶子壽司 $39@3件,吞拿魚壽司 $33@3

No.11 Philadelphia Maki ($72)
牛油果入口半融好香,飛魚子增加口感👍🏻
三文魚好大嚿,抵食!Cream cheese又滑又濃郁。

我地揀咗:
雖然只有四件,但每件都好大件好厚😂😋
超級足料,三文魚好大件,全部野都好新鮮好match👍🏻
另外個黑松露醬好有驚喜,好濃而且好夾😍
飛魚子份量好多,令到口感更豐富啊!

好耐無食過咁好食嘅卷物,值得推介💪🏻
2019-09-08 106 瀏覽
和同事中午嚟到呢一間餐廳食日本卷物, 感覺上比較健康,餐廳地方比較偏僻,但人流都算旺,不少人打包回公司吃。1230到左餐廳,叫左:-Philadelphia材料包括二文魚, 忌廉芝士同埋牛油果,原來牛油果同忌廉芝士勁夾,你食落去好濃忌廉芝士味好好味,下次來一定要再叫呢個。Mango dynamite材料有蝦天婦羅,青瓜同芒果 , 芒果酸酸甜甜加上天婦羅令到味道更出。Crunch 材料有三文魚,蛋同菜。壽司外層有櫻花蝦同脆脆,令口感更豐富。入面則有三文魚,菜同甜蛋,材料充足。Spice me up 材料有鰻魚,帶子,青瓜,日式kimchi,有少少隱藏的辣。而卷物上面有蘋果啫喱,都幾特別。臨走時見到仲好多人買緊外賣,餐廳生意很不錯。

1230到左餐廳,叫左:-

Mango dynamite

Crunch

Spice me up

臨走時見到仲好多人買緊外賣,餐廳生意很不錯。
2019-09-05 80 瀏覽
Westcoast Roll ($85)有Hamachi、火灸三文魚、青瓜、西柚、脆米及wasabi蛋黃醬,口味清新而且足料自製卷物 ($78)揀咗三文魚、乾海草、蘆筍、玉子、腐皮、飛魚子及黑芝麻醬。飛魚子除咗橙色外,仲有少見啲嘅綠色,色彩繽紛。每件壽司都握得實淨,唔會一咬就散自製卷物 ($78)揀咗碎帶子、紅菜頭、蘆筍、玉子、芒果、櫻花蝦及黑松露蛋黃醬。帶子份量慷慨,紅菜頭超新鮮,呢個配搭出奇地夾!喺我有選擇困難,唔知道應該揀邊幾款配料時,店員即刻主動作出介紹,抵讚!
Westcoast Roll ($85)
Westcoast

自製卷物 ($78)
自製卷物

自製卷物 ($78)

Westcoast
  • Westcoast Roll
2019-08-31 88 瀏覽
夏天就係唔想食太多,有時又熱到唔想食,呢個時候最好就係食下壽司,飽肚得黎又開胃。出開中卜環,走入小巷,原來有間小小的壽司店,人山人海。探頭入去,全是上班族。餐牌係有好多款式的,但原來牆上都有三款特別款。Lobsters Roll $98三文魚配龍蝦沙律、牛油果及黃瓜,日西混合的口味,但又用上少少西式配料,軟軟滑滑的口感,三文魚香配飯,層次更上一層樓。Rock’n Roll$98以芒果做主角嘅天婦羅蝦卷物有三文魚,牛油果,自家製燒汁,韓日渾搭。Scallop$39新鮮的帶子。飯粒粒分明,帶子肉厚多汁。麻雀小小但唔臟俱全,有坐位都有企位,仲有凍櫃,裡面有各式日式飲品。開放式廚房即叫即製,保證新鮮。
餐牌係有好多款式的,但原來牆上都有三款特別款。
Lobsters Roll $98
Rock’n  Roll
Rock’n Roll$98
scallop
Scallop$39
新鮮的帶子。飯粒粒分明,帶子肉厚多汁。
開放式廚房即叫即製,保證新鮮。
2019-08-26
5 分鐘 (堂食)
Rock’n  Roll
scallop
2019-08-30 68 瀏覽
去開中環做野,有同事話食過利源西街一間壽司手卷幾好食,提議話不如買返黎一齊做下午茶,於是乎我就跟左佢地去呢間CHOTTO MAKI 啦。真係同事唔講都唔會知利源西街呢度原來有呢間舖,因為位置都相當隱秘,可能呢D 就係叫做隱世食店?款式都幾多,有唔同主菜做嘅手卷,簡果陣都幾方便除左手卷,呢度仲有壽司蛋糕TIM我最鐘意就係睇住店員即叫即整D 食物,咁樣可以確保衛生MA6 Sea Monster 上面鋪左櫻花蝦,入面就係啖啖蟹肉同埋天婦羅炸蝦,味道豐富得黎亦都好有層次感。2 Beef-Iyaki 嘅牛肉好Juicy,岩晒我個食肉獸嘅同事8.Mango Dynamite有新鮮芒果喺上面,中間仲有炸蝦天婦羅、青瓜,食落口感不錯,呢個手卷係岩晒鐘意食芒果同炸蝦嘅我 總括黎講呢間真係好好食,下次有機會要再食先得

款式都幾多,有唔同主菜做嘅手卷,簡果陣都幾方便

除左手卷,呢度仲有壽司蛋糕TIM

我最鐘意就係睇住店員即叫即整D 食物,咁樣可以確保衛生MA

8.Mango Dynamite

總括黎講呢間真係好好食,下次有機會要再食先得
2019-08-26
5 分鐘 (堂食)
  • mango dynamite
  • sea monster
  • black magma
2019-08-30 249 瀏覽
其實間餐廳係區內都頗具名氣,唔少中環嘅打工仔都嚟幫襯。因為Chotto Maki 主打外賣,所以店內其實只有幾張枱,食物嘅製作係喺開放式廚房度,衛生控製做得幾好。我點咗嘅Sea Monster非常足料,叫得做Sea Monster當然係海鮮餡料為主,包著蟹肉、天婦羅蝦、青瓜絲嘅卷物,上面淋上櫻花蝦同炸蒜片,係視覺同味覺嘅享受!另外我朋友就揀咗Philadelphia,材料有牛油果、三文魚同蟹子,卷物切成8舊一口食得曬嘅大細,同樣值得推介。
其實間餐廳係區內都頗具名氣,唔少中環嘅打工仔都嚟幫襯。
Sea Monster

2019-07-22
Sea Monster
2019-08-27 96 瀏覽
中環吃日本菜普遍也比較貴,所以平常也比較少在中環吃日本菜。但是這間是一間比較有特色的日本壽司店,除了店舖設計好了的壽司外,自己也可以選擇不同的配料,製作你獨有的卷物。第一次來這裏吃還是試一試他配搭好的卷物好了。首先來了一個很多人稱讚的卷物,大大卷物有四件,如果不是太大食的朋友就應該足夠飽了。這個卷物包括有一些帶子粒及一起蟹柳,另外有很多的青瓜,最特別的是上面有平常未見過的的蘋果啫喱,整個壽司也是淡淡清甜的味道,鮮味也挺足夠。另外同事叫了的一個是小卷,小卷是有八舊的,相對地配菜就沒這麼多款式。 我剛剛說的那個相似這個小卷是有吞拿魚蓉及帶子粒,和我吃的那個大卷不同上面有一點黑黑的醬汁,我也不知道它是什麼來的。另外叫了一個芒果炸蝦卷,芒果的酸味配上飯粒,裏面的是天婦羅蝦。芒果的鮮味帶出出蝦的味道,點一點wasibi跟豉油,味道真是特別,正。

2019-08-19 97 瀏覽
中環一向都是OL的聖地,每逢中午, OL們都會四出找位午饍。今日我化身成為小小OL,穿梳於中環揾食,為大家找來一間深受OL歡迎的餐廳-CHOTTO MAKI。聴名就知道是食日式料理。店面細細, 但就已經好多人了,果然是ol聖地,全塞進了衣著光鮮的ol。有長bar 枱位,亦都有單人坐位。佈置甚有格調。即點即做,保證新鮮。因為人多關係,我點了外賣就拎返公司食。包裝好似china town果d盒。自選單選擇多。Spice Me Up $ 72甜甜酸酸,裡面有脆脆紫菜卷住大量的材料。飯粒厚實,不同材料配搭得宜,十分開胃。想信卡路里也不多,難怪深得OL歡心。自選卷物$78可以自由配搭,配料選擇非常多,不論食素與否,都一定可以配合到。我點了一個有蟹柳, 碎帶子,炸南瓜,牛油果,腐皮的卷物。雖然四卷,但份量好大的,其實一個人食都好夠。甲於自己搭配,所以非常啱自已口味的。除了卷物,我們都外加了甜品,這裡的全是布甸,是我最愛的日式布甸呢。只需加工$15。波子氣水$16 連生日蛋糕都有,幾有創意!

即點即做,保證新鮮。
因為人多關係,我點了外賣就拎返公司食。
包裝好似china town果d盒。
自選單選擇多。

Spice Me Up $ 72
甜甜酸酸,裡面有脆脆紫菜卷住大量的材料。
自選roll

自選卷物$78

波子氣水$16
連生日蛋糕都有,幾有創意!
2019-08-15
50 分鐘 (堂食)
自選roll
2019-08-16 2081 瀏覽
今天中午在中環和同事找午餐吃,經過這一間餐廳看到可愛和風的招牌,原來是吃日式卷物的,所以便試一試餐廳大概有10張枱,是快餐的形式餐廳主推是創意卷物,也有日本的飲品和甜品卷物方面有餐廳配搭好的,也有自選材料及醬料的選擇,我們兩個人點了三份卷物Sea Monster - 份量是比想像中多的!材料有炸蝦,蟹肉,青瓜絲,和脆脆蒜片!最出色是配上自家製的帶甜醬汁,不用再加豉油都十分好味!材料亦鋪滿整個飯卷,多重口感Philadelphia - 這個classic rolls 是一口的大小,材料有牛油果,三文魚,忌廉芝士和蟹子。是十分經典的日式卷物!個人十分喜歡此一口大小的份量,材料亦非常新鮮!自創卷物 - 可以根據個人喜好去選擇材料和醬汁,我選了牛油果,鰻魚,玉子,天婦羅番薯脆脆和黑松露醬汁。想不到我隨便選的味道也十分夾!此卷物的份量比想像中多和飽肚,而且卷物材料新鮮和滿滿的,又有創意,以後我們的午餐又多一個好選擇

餐廳大概有10張枱,是快餐的形式

餐廳主推是創意卷物,也有日本的飲品和甜品

Sea  Monster

自選卷物

午餐
Sea  Monster
自選卷物
  • Sea Monster
  • 自創卷物
2019-08-15 104 瀏覽
和女朋友一起試過幾次這間壽司卷,一直都覺得好吃,而且不算太貴,不過今晚試了一個special Rock n’ Roll,真是要寫篇食評大力推介!Rock n’ Roll是整個壽司卷經過油炸,巔覆了我對壽司卷的認知,外皮的紫菜更加香脆,中間包着天婦羅炸蝦和三文魚,另外有味道濃郁的牛油果,再加上香甜芒果碎鋪面。完全是香港人的口味,我女朋友超愛!最令人垂涎欲滴的醬汁,絕對是畫龍點睛。Aburi Salmon Sushi三件,新鮮火炙過,有微微焦香味,三文魚都很肥美,在新派下不失傳統。Cali Salmon中間的三文魚熟透,配上蟹柳和黑芝麻多種口感,而且中間炸粉包著三文魚,很香口。Chick Chick蔬菜比較多,大卷好像沒有小卷那麼好吃。

Rock n’ Roll (炸卷)

Rock n’ Roll(炸卷)

Cali Salmon

Chick Chick (雞肉)

Chick Chick (雞肉)

麵豉湯
Rock n’ Roll (炸卷)
Rock n’ Roll(炸卷)
麵豉湯
  • Cali Salmon 70
  • Rock n’ Roll
2019-08-14 63 瀏覽
週末在家中環逛逛,知道有一家特色壽司卷店,就決定買個外賣回家吃了~壽司卷款式之多有十幾廿款,有大卷小卷,也可自訂材料做出壽司卷,我就比較懶,決定買預設幾款試試。Beef Iyaki燒牛肉壽司卷有燒牛肉、青瓜、腐皮、牛油果、蒜片等等,這個是大壽司卷,有四件,相信一個人吃整個一定夠飽,加上鰻魚汁很滋味,最適合不吃刺身的朋友。Spice me up 帶子鰻魚卷有切碎了的帶子、鰻魚、青瓜、海帶,滿有海鮮味,上面舖有蘋果醋啫喱,酸酸甜甜很美味。Black magma 吞拿魚蓉帶子卷這個是細的,一份有八件,材料是吞拿魚蓉、碎帶子,特別在於香口芝麻醬,這樣配合也挺搭~Philedelphila 牛油果三文魚卷牛油果切片舖在上面,整個賣相很吸引,色彩繽紛,三文魚肥美,芝士忌廉、蟹籽,材料豐富,感覺很滿足~下次去party room可以買去同朋友share~每人可試不同款式~~
週末在家中環逛逛,
知道有一家特色壽司卷店,
就決定買個外賣回家吃了~

壽司卷款式之多有十幾廿款,
有大卷小卷,也可自訂材料做出壽司卷,
我就比較懶,決定買預設幾款試試。

Beef Iyaki燒牛肉壽司
有燒牛肉、青瓜、腐皮、牛油果、蒜片等等,
這個是大壽司卷,有四件,
相信一個人吃整個一定夠飽,
加上鰻魚汁很滋味,最適合不吃刺身的朋友。

Spice me up 帶子鰻魚卷
有切碎了的帶子、鰻魚、青瓜、海帶,
滿有海鮮味,上面舖有蘋果醋啫喱,
酸酸甜甜很美味。

Black magma 吞拿魚蓉帶子卷
這個是細的,一份有八件,
材料是吞拿魚蓉、碎帶子,
特別在於香口芝麻醬,這樣配合也挺搭~

Philedelphila 牛油果三文魚卷
牛油果切片舖在上面,整個賣相很吸引,色彩繽紛,
三文魚肥美,芝士忌廉、蟹籽,
材料豐富,感覺很滿足~

下次去party room可以買去同朋友share~
每人可試不同款式~~
2019-08-10
  • Spice Me Up