2019-04-17 69 瀏覽
就算平日的晚上,尖沙咀也是人來人往的。而且有很多旅客出沒!要找一個寧靜的餐廳和友人吃晚飯實在是一件不易的事😅在OpenRice上搜尋了一下,看見了這間餐廳是樓上鋪,可以在OpenRice訂位。一出11樓,便是餐廳的門口。門口也放了一些牌,介紹在這裏的招牌菜。坐下後店員遞上餐牌,主要有前菜,主菜以及小食和甜品。這天早放工時間還尚早,餐廳裏以簡單裝飾為主,給人一種舒服的感覺。因為我們太肚餓的關係叫了一個小食拼盤,還要叫了大份的🤣當中有雞翼,腸仔與手指以及我最喜愛吃的番薯條😍雞翼炸得非常香脆,而且很大隻!每樣配料也有四件,再配上黑松露沙律醬👍再叫了一個牛肉漢堡!漢堡裏面夾着芝士,煙肉,蕃茄,菜以及牛漢堡。再配上薯條份量,也不少。而且漢堡厚生有肉汁🤗因為份量也很大,我們兩個人share食也已經非常夠了😛建議大家來的時候,可以叫小食拼盤來吃,非常好味。
就算平日的晚上,尖沙咀也是人來人往的。而且有很多旅客出沒!

要找一個寧靜的餐廳和友人吃晚飯實在是一件不易的事😅

一出11樓,便是餐廳的門口。

門口也放了一些牌,介紹在這裏的招牌菜。

坐下後店員遞上餐牌,主要有前菜,主菜以及小食和甜品

因為我們太肚餓的關係叫了一個小食拼盤,還要叫了大份的🤣

當中有雞翼,腸仔與手指以及我最喜愛吃的番薯條😍
雞翼炸得非常香脆,而且很大隻!

每樣配料也有四件,再配上黑松露沙律醬👍

而且漢堡厚生有肉汁🤗

因為份量也很大,我們兩個人share食也已經非常夠了😛
建議大家來的時候,可以叫小食拼盤來吃,非常好味。
2019-04-16
2019-04-14 201 瀏覽
想搵個寧靜環境同MY BOSS傾下計唯一辦法就去可以暢談嘅地方Co-dining space清新得黎環境舒適我同MY BOSS都叫左幾樣美食第一樣係煙肉芝士牛肉漢堡配薯條 ($158)香軟芝士完全溶在與鮮牛肉漢堡上配煙肉 洋葱與蕃茄,豐富口感👍🏻之後係明太子蟹肉意大利粉 ($138)明太子蟹肉堆成一座小山係意粉上面側邊仲有幾塊芝士片 意粉有少少掛汁🤗最後係Co-DS 小食拼盤 ($168)推薦呢個包羅萬有既小食拼盤唔怕選擇困難症發作🤪________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
想搵個寧靜環境同MY BOSS傾下計
唯一辦法就去可以暢談嘅地方
Co-dining space清新得黎環境舒適
我同MY BOSS都叫左幾樣美食
第一樣係煙肉芝士牛肉漢堡配薯條 ($158)
香軟芝士完全溶在與鮮牛肉漢堡上
配煙肉 洋葱與蕃茄,豐富口感👍🏻
之後係明太子蟹肉意大利粉 ($138)
明太子蟹肉堆成一座小山係意粉上面
側邊仲有幾塊芝士片 意粉有少少掛汁🤗
最後係Co-DS 小食拼盤 ($168)
推薦呢個包羅萬有既小食拼盤
唔怕選擇困難症發作🤪
________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
煙肉芝士牛肉漢堡配薯條
明太子蟹肉意大利粉
小食拼盤
2019-04-13 52 瀏覽
是晚活動,朋友介紹尖沙咀一間傾計唔錯的餐廳,一於上去享食享談一番~由於怕多人,book咗較晚點的時間,地方和設計給予人簡潔清新感覺,絕對係暢談之處餐牌有前菜丶主菜丶小食同甜品揀,價錢中上,以西式料理為主力前菜我地揀咗黑松露薯蓉焗有機大啡菇,上枱賣相已經吸引,厚厚實實的兩大嚿再配以黑醋沙律芝士配搭薯蓉再加上濃郁黑松露,香氣四溢~鋪於美國有機大啡菇之上再焗制,配搭得宜,又水嫩又香濃明太子蟹肉意大利粉,啖啖蟹肉加上明太子醬和蟹子與雜菇,確係最佳配搭,既可吃到蟹肉鮮甜,又可吃到雜菇爽口口感,明太子忌廉都好重手,意粉入口順滑。招牌黑松露菌麵包蟹意大利飯,招牌菜之一,亦有黑醋沙律陪襯,用料十足,看鋪面一大片黑松露,值回票價~麵包蟹蓋的底部用薯蓉嚟墊底,意大利飯配料豐富,每一粒飯也吸收了個汁的精華Creamy非常,還可一口一口地吃下黑松露,幸福感爆錶,不要看它份量細,其實好飽肚,好滯~所以要配黑醋沙律嚟食,其清香酸甜正好解膩果然係好介紹,遺憾係我哋太晏去到所以西冷賣晒,我哋下次再去試吓佢嘅安格斯西冷,又可暢談一番。
餐牌有前菜丶主菜丶小食同甜品揀,價錢中上,以西式料理為主力
2019-04-13 55 瀏覽
來到尖沙咀廣東道名店林立的地帶,想搵一間價錢大眾化又美味的西餐廳選擇不多,今晚就來到Co-Dining 廣東道租金昂貴,餐廳大多數都搬上了商廈,Co-Dining裝修簡約,座位舒適,很適合與朋友吃飯聊天。今天晚上的食物全部都賣相極好巴馬火腿配哈蜜瓜,紅紅的巴馬火腿配上橙黃色的哈密瓜,一鹹一甜,口感豐富又開胃。西班牙黑毛豬全消配甜薯,西班牙黑毛豬粒肥瘦相間,經過燒烤後,黑毛豬油香出晒嚟,配上車厘茄一拼吃用,中和了它的肥膩感。招牌麵包蟹意大利飯,麵包蟹拆肉後加上雜菌、芝士煮成意大利飯,釀在麵包蟹蟹蓋上,鋪上芝士再焗,意大利飯更濃、更香、更惹味。

今天晚上的食物全部都賣相極好

• 招牌麵包蟹意大利飯
  • 西班牙黑毛豬串燒配甜蕃薯條
2019-04-13 62 瀏覽
大家姐從塞班島回來,久未行街逛名店,當然要約係廣東道update吓啲時尚觸覺了。逛了一個下午,雙腿都已經唔係自己的啦,六點多啲啲就已經肚餓了,查查OpenRice揾到這間Co-Dining Space.餐廳在商廈11樓,裝修舒適不花巧。先來一個巴馬火腿配哈蜜瓜,巴馬火腿的鹹香配上哈密瓜的清甜,再加上意大利黑醋,簡直就是絕配。再來一客西班牙黑毛豬串燒,上枱非常之吸睛,三大串黑毛豬與車厘茄相間的串燒,配上剛炸好的蕃薯薯條和新鮮蔬菜沙律,超吸引。黑毛豬粒油香四溢,配上車厘茄,滿口油香不肥膩。最後再來一盒招牌麵包蟹意大利飯,麵包蟹拆肉後,與意大利飯、雜菌和芝士一拼煮熟後,再釀回蟹蓋加芝士焗,超級濃稠的味。

餐廳在商廈11樓,裝修舒適不花巧。

• 招牌黑松露菌麵包蟹蓋意大利飯
  • 西班牙黑毛豬串燒配甜蕃薯條
  • 巴馬火腿配哈蜜瓜
2019-04-09 70 瀏覽
今日下班約了同事出去尖沙咀走走,晚餐就交給同事決定,平日到尖沙咀的話都在到商場那邊食飯,但今日同事帶我來到一座大廈,原來也是有各式各樣的餐廳的,不是同事帶路的話真是不知道呢。我們訂了8點半的座位,餐廳裡面基本上都坐滿人了,因為同事有訂座所以我們一進去就有座位,餐廳有套餐的,但最後我們想多吃一點所以就單點食物。我們一共點了一個前菜,一個小食及兩個意粉,份量很多最後更食不完。第一道菜是白酒忌廉青口,這個醬汁有著很濃郁的白酒味道,故吃起來並不會很膩,青口份量也不少而且又新鮮,總共有十隻左右。第二道菜是小份的小食拼盤,裡面有炸雞翼、德國腸、魚手指及甜番薯條,份量是兩個人可以平均分配,炸物都是新鮮炸出來,是熱騰騰的,而且平日也很少可以吃到甜番薯做的薯條,整個拼盤一點都不馬虎。第三道菜是麵包蟹意大利飯,是餐廳的推薦項目,剛端上來是光看外表以為份量會很少,沒想到原來整個蟹蓋都鋪滿了飯,蟹肉味道又十分新鮮,提升了整個味道,非常好吃。最後一道菜是明太子蟹肉意大利粉,明太子是我的最愛那當然要點,再次覺得這裡的食物真是一點也不馬虎,因為明太子的份量很充足,基本上每一口都可以吃到明太子,而且與蟹肉也很搭配,我

最後一道菜是明太子蟹肉意大利粉,明太子是我的最愛那當然要點,再次覺得這裡的食物真是一點也不馬虎,因為明太子的份量很充足,基本上每一口都可以吃到明太子,而且與蟹肉也很搭配,我更喜歡這一個。

下次到尖沙咀吃飯又可以多一個選擇了。
  • 明太子蟹肉意大利粉
2019-04-07 4835 瀏覽
朋友又搵到好嘢食喇~佢話之前食過覺得幾好食~所以今次又帶我嚟食~位於尖沙咀樓尚坊11樓~環境好簡潔~食物選擇其實唔多~我哋兩個人,揀咗一個前菜~再一人一個主菜~前菜揀咗黑松露薯蓉美國有機大啡菇~好大既兩隻菇~面層放上芝士再用火炙過~薯蓉我好小食~因為怕肥但呢個薯蓉充滿黑松露味就一定要食~黑松露放入薯蓉度又幾夾幾好食喎~一次過將芝士薯蓉同大菇放入口~多重口感~不錯不錯~原本我諗住叫佢個燒美國安格斯西冷扒~好可惜當晚無晒所以我最後揀咗明太子蟹意大利粉~味道唔錯喎~好多蟹肉,又唔會太搶咗個味道~個汁好creamy~食到滿滿明太子味道~味道配合得啱啱好~朋友就揀咗招牌黑松露箘麵包蟹蓋意大利飯~呢個真係不得了了~原個蟹蓋上~面頭勁多黑松露,內裏既意大利飯充滿蟹味~黑松露同蟹配搭得非常好味~不過原來都幾滯吓~所以我哋都叫唔到甜品喇~我哋一路食一路傾計,唔限用餐時間~係朋友食飯傾計好地方~食物質素同味道碓係有水準~朋友都係無介紹錯~
朋友又搵到好嘢食喇~

佢話之前食過覺得幾好食~所以今次又帶我嚟食~

位於尖沙咀樓尚坊11樓~環境好簡潔~

前菜揀咗黑松露薯蓉美國有機大啡菇~
好大既兩隻菇~面層放上芝士再用火炙過~
薯蓉我好小食~因為怕肥

但呢個薯蓉充滿黑松露味就一定要食~
黑松露放入薯蓉度又幾夾幾好食喎~

一次過將芝士薯蓉同大菇放入口~
多重口感~不錯不錯~

原本我諗住叫佢個燒美國安格斯西冷扒~好可惜當晚無晒

所以我最後揀咗明太子蟹意大利粉~
味道唔錯喎~好多蟹肉,又唔會太搶咗個味道~
個汁好creamy~食到滿滿明太子味道~味道配合得啱啱好~

朋友就揀咗

招牌黑松露箘麵包蟹蓋意大利飯~
呢個真係不得了了~原個蟹蓋上~

面頭勁多黑松露,內裏既意大利飯充滿蟹味~
黑松露同蟹配搭得非常好味~
不過原來都幾滯吓~所以我哋都叫唔到甜品喇~

我哋一路食一路傾計,唔限用餐時間~

係朋友食飯傾計好地方~食物質素同味道碓係有水準~
朋友都係無介紹錯~
  • 招牌麵包蟹意大利飯
  • 明太子蟹肉意大利粉
2019-03-30 67 瀏覽
尖沙咀大多係連鎖嘅餐廳,想搵啲有水準嘅又太貴咁岩今次比我搵到間性價比好高嘅餐廳,同大家分享下樓上餐廳質素高,而且價錢相應便宜,見到poster個麵包蟹蓋意大利飯就流哂口水了我地叫左黑松露麵包蟹蓋意大利飯,黑毛豬串燒,同埋細嘅小食拼盤呢度特別嘅係你可以簡炸番薯條,甘甜味仲有juicy嘅腸仔同埋好香口嘅雞翼黑毛豬好大件,啖啖肉好有口感,有燒番茄,可以中和返肉嘅膩呢個重頭戲黎啦,食落去有好多層次,而且好重黑松味
尖沙咀大多係連鎖嘅餐廳,想搵啲有水準嘅又太貴
咁岩今次比我搵到間性價比好高嘅餐廳,同大家分享下

呢度特別嘅係你可以簡炸番薯條,甘甜味

仲有juicy嘅腸仔同埋好香口嘅雞翼
黑毛豬好大件,啖啖肉好有口感,有燒番茄,可以中和返肉嘅膩

呢個重頭戲黎啦,食落去有好多層次,而且好重黑松味
2019-03-24 53 瀏覽
訂左位,兩個人嘅晚餐1800,以為自己未黎過,但入到個餐廳就知道已經黎過一次,今次第二次。兩個人點左一個前菜、一個拼盤同一個risotto 。黑松露薯蓉焗有機美國大啡菇(2隻)$88上碟時,已經覺得好靚,有少少沙律做伴碟。菇唔算好大,但上面嘅薯蓉有隻菇咁厚,整體份足夠。薯蓉上面有少少芝士,黑松露味好岀,一啖由上而下咁食,芝士薯蓉同菇一次過入口,實在唔錯。Co-DS 小食拼盤(小)$168份量比想像中大,視覺上亦都好豐富。碟上有沙律,同兩款汁伴碟:茄汁同黑松露mayonnaise。 食物有2隻雞翼、2條魚手指、2條腸。伴碟嘅係「蕃薯條」 。🐥雞翼熱辣辣,有肉汁,炸漿適中;🐟魚手指魚味比想像中重,皮都比較薄;🍖腸仔,同台灣腸嘅長度差唔多,但味道同紮實度有啲似德國腸;🍠蕃薯條有好多都好長,但係就比較「林」。墨汁大蝦意大利飯$148大蝦喺墨魚汁飯上面好突岀。蝦拆完殻後,都仲好大隻,有彈性!意大利飯比較實心,同重手左 (有啲咸!)。飯加入左洋蔥條同2-3片墨魚一齊煮,有啲驚喜😂食物唔錯,位置舒適,可以再黎!

黑松露薯蓉焗有機美國大啡菇(2隻)$88
黑松露薯蓉焗有機美國大啡菇(2隻)
黑松露薯蓉焗有機美國大啡菇(2隻)

Co-DS 小食拼盤(小)$168
Co-DS 小食拼盤(小)

🐥雞翼熱辣辣,有肉汁,炸漿適中;
🐟魚手指魚味比想像中重,皮都比較薄;
🍖腸仔,同台灣腸嘅長度差唔多,但味道同紮實度有啲似德國腸;
🍠蕃薯條有好多都好長,但係就比較「林」。

墨汁大蝦意大利飯$148
墨汁大蝦意大利飯

食物唔錯,位置舒適,可以再黎!
2019-03-23
Co-DS 小食拼盤(小)
2019-03-23 46 瀏覽
叫得朋友出嚟玩,一定會帶佢幫趁自己也覺得正餐㕔。 既然來到尖沙咀廣東道,就一定會去co-dining space。 之前返尖沙咀工差不多每個星期也有一日上嚟食lunch,貪佢就在海港城對面,而且以食物質素來說,價錢真的不貴。 今次也是我第一次來吃晚餐,所以叫咗兩個主菜大家share 食。Open kitchen 位置水喉位也設計成裝飾位,設計風格好特別。牛扒好大塊又跟炸薯條同沙律,薯條夠脆沙律菜好新鮮,份量十足好足料。這款燒春雞整得好好,雞皮燒得好香,雞肉又夠味。 以燒春雞來說也十分大,而且也跟有十分多薯蓉,兩個人share 也覺得好飽。朋友話之前在日本吃過藍眼淚雪糕,䶢䶢地好特別。 所以就算大家飽,也忍不住叫了椰子撻跟藍眼涙雪糕。 椰子撻唔甜,雪糕有少少䶢味,兩款味道好夾好清,更把士多啤梨整成花一樣,好靚靚。

2019-03-22 55 瀏覽
升職加薪梗係要食返餐好嚟慶祝,之前聽同事講呢間Co-Dining Space靜靜地好適合吹水傾計,反正今晚個朋友好耐無見,一於就揀呢間餐廳細細間,坐得舒服waitress好細心,會介紹食物俾我哋煙三文魚凱撒沙律@煙三文魚的份量都唔少,卷起來都幾厚下加入我喜歡的芝士和麵包粒,口感香脆,配搭翠綠羅馬生菜,入口鮮爽,這綠色享受,清新醒胃好開始羅勒醬帶子意大利粉@帶子唔算好大粒,但夠份量而且新鮮美味,意粉炒得超香
餐廳細細間,坐得舒服
waitress好細心,會介紹食物俾我哋
煙三文魚凱撒沙律@煙三文魚的份量都唔少,卷起來都幾厚下
2019-03-21
2019-03-22 54 瀏覽
朋友升職加薪要食返餐好嚟慶祝,好耐無嚟過尖沙咀食dinner,問下佢有無咩好提議,佢話想嚟呢間Co-Dining Space好耐,因為聽佢d朋友講靜靜地好適合吹水傾計可能係閒日,8點零嚟到都係幾枱客煙三文魚凱撒沙律@想食得健康同輕盈,不如點呢個凱撒沙律試下!羅馬生菜啖啖爽口新鮮,加埋煙三文魚又唔會太齋夠哂醒胃美式燒春雞配燒汁@大大隻燒春雞上枱時非常吸引💕切開雞件點燒烤汁好惹味,雞肉算係嫩滑惹味,皮燒到脆卜卜
可能係閒日,8點零嚟到都係幾枱客
夠哂醒胃
2019-03-21
  • 美式燒春雞配燒汁
2019-03-22 38 瀏覽
今日約朋友一齊去尖沙咀睇戲,之前去吃晚餐醫下肚先。 朋友帶我去一個佢平時lunch都會嚟食嘅餐廳,在海港城對面的商業大廈樓上。 電梯直上打開門就見到個用木紋招牌,招牌設計好優雅。 推開餐廳玻璃門牆上掛了幾幅畫,餐廳入面有一面大玻璃窗。 我哋睇餐牌叫了燒美國安格斯西冷8牛扒(8oz)及原隻美式燒春雞,另外甜品叫咗一個椰子撻配藍眼淚雪糕。 燒安格斯西冷扒外層焦香肉帶汁,旁邊薯條炸得好香脆。 另外燒春雞燒至剛熟,又入味肉質又嫩滑,更細心把原隻燒雞分成四份,方便和朋友分享。 燒雞底更放有很多香滑薯蓉,燒汁也做得很出色。椰子撻配藍眼淚雪糕,椰子味較淡但藍眼淚雪糕少少鹹香味道好特別。

2019-03-17 37 瀏覽
朋友揀了這一間餐廳,大家都睇緊有咩啱食。咁我地都係經openrice 訂枱。去到現場,坐低個一刻,店員同我地講用餐時間只有一個半小時,我當場呆咗一呆,我無諗過呢個問題,不過都算啦,只係貪方便,online 訂枱就係咁。我地叫咗一個拼盤,一個意粉,一個沙律,一個藍青口。平心而論,食物唔算太特別,同埋個場坐得有d逼。招呼都唔錯。

我地叫咗一個拼盤,一個意粉,一個沙律,一個藍青口。

平心而論,食物唔算太特別,同埋個場坐得有d逼。招呼都唔錯。
2019-03-06 75 瀏覽
呢日同約姐妹食飯,佢好好咁做哂research 揀哂餐廳book哂位為左就我呢個麻煩人, 就選址係尖沙咀, 尖沙咀嘅樓上CAFE不多, 而呢間最吸引我地就係IG-ABLE嘅環境喇.當日平日7:30就已經到達, 但已經全場坐滿, 所以空間唔算太多.呢度環境係走清新簡約風, 簡簡單單幫個FD影張就已經交到功課喇. 太陽花係好加分.除左單點之外, 仲會有 2 / 4 人SET 可選5 COURSE 嘅價錢係$488 加一DAIRY SOUP - 南瓜湯南瓜味濃郁, 唔漿口, 有淡淡嘅忌廉香.Appetizer  1 - 柚子蝦沙津沙律嘅配料除左有菜同小蕃茄之外, 仲有西柚同橙, 所以整體感覺都會幾清新開胃.Appetizer 2 - 法式薯蓉焗田螺估唔到份量咁大, 田螺有8大隻, 而薯蓉都夠幼滑.但因為食哂應該會飽左9成就惟有放棄佢喇Main Course 2 選 1 - 西班牙黑毛豬串燒首先要講我平常就唔會太食蕃薯條, 但呢個食落又幾唔錯, 會接住食.而黑毛豬係微肥, 正常人都可以接受到嘅嘅程度, 而肉質因為燒嘅時間控制得好, 所以都好淋. 係有淡淡香茅香.但係其中有1串就輕微OVERCO

除左單點之外, 仲會有 2 / 4 人SET 可選
5 COURSE 嘅價錢係$488 加一

DAIRY SOUP - 南瓜湯
南瓜味濃郁, 唔漿口, 有淡淡嘅忌廉香.

Appetizer  1 - 柚子蝦沙津

Appetizer 2 - 法式薯蓉焗田螺
估唔到份量咁大, 田螺有8大隻, 而薯蓉都夠幼滑.
但因為食哂應該會飽左9成就惟有放棄佢喇

Main Course 2 選 1 - 西班牙黑毛豬串燒
但係其中有1串就輕微OVERCOOK左少少, 冇另外果串咁出色.

Paste 2  選 1 - 黑松露什菌意大利飯
黑松露味未算重, 但勝在配料份量好多, 醬汁適中, 唔會太多或太少.
而飯粒嘅生熟程度有按香港人口味調整, 所以係唔會太生而有D咬口嘅.

Drinks - 菠蘿特飲 * 蜜核紅茶
朋友果杯係菠蘿特飲, 佢話菠蘿味都香幾好飲
而我果杯就都幾重茶味而蜜桃味就唔算太重, 甜度適中, 唔使特別叫少甜.