2019-08-27
開平道Cubus呢棟大廈一向俾我嘅印象都係集多國菜、新派而且有格調嘅餐廳於一身☺今次專程揀咗28樓嘅Cubus 28黎慶祝相識第1700天😂(搵名目食好西嘅理由越來越廣泛)第一次食,server就推薦我地食佢個tasting menu. 有5道菜由前菜食到甜品🤤 細望之下,原來比openrice個粵菜呃咗,餐廳係比較fusion, 中西合璧,tasting menu就正好可以想點就點,選擇眼花撩亂🙊海膽牛油果藜麥沙律🥗,的式賣相令人晤捨得破壞佢。前菜絕對係健康寶寶之選,牛油果同藜麥都係大熱超級食物,所以對呢個配搭晤陌生,加埋高貴嘅海膽原來係提升左去第二個層次,三樣野各具其獨有嘅口感,你除左晤夠喉都無下句嚕🤣花膠螺頭片波士頓龍蝦湯,一道濃郁嘅bisque,用料足,加入適量淡忌廉,瞬間變成一個creamy又濃香嘅龍蝦湯。西湯加上高級嘅中式海味,冇違和感之餘更顯格調👍🏻竹笙如意海皇羹我女朋友就好鍾意。個芡晤會過濃,不但顏色鮮艷而且鮮味可口,滑嫰豆腐搭配海鮮,清爽不油膩,令人一啖接一啖👻秘製XO醬蘆筍炒北海道帶子,帶子鮮美,加上惹味XO醬更能把帶子增添辣,香,鮮等味覺享受。食材食得岀係上等貨,
秘製XO醬蘆筍炒北海道帶子,帶子鮮美,加上惹味XO醬更能把帶子增添辣,香,鮮等味覺享受。食材食得岀係上等貨,零雪味😈
香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍,肉質柔軟,而且散發出陣陣油香,並沒有絲毫膻味,火喉控制very good🧡
三文魚籽鳳眼餃相比平時酒樓食嘅....下次飲茶我應該叫唔番普通蝦餃了。嗰種鮮味到今日依然係我口腔盤旋☺
最後侍應為我地送上甜品-> 係鋪頭特製嘅桂花香檳青檸糕。感覺有啲似細個阿媽整嘅羅拔臣啫喱,加上淡淡的酒香,酸酸甜甜瞬間非常消滯👊🏻
總括來講,呢餐雖然唔平,但係睇見有人生日餐廳會特別為佢哋放煙火效果,就係呢種特別嘅體驗,加上一望無際成個銅鑼灣在我腳下嗰種澎湃之感,已經值回票價啦!