2021-01-07 544 瀏覽
今日食完飯要趕住返公司做野,冇得坐晌coffee shop嘆啡,唯有外賣杯咖啡返公司慢慢飲。今次叫左呢杯來自埃塞俄比亞咖啡豆既手沖咖啡。 雖然杯咖啡係要100蚊一杯,但係呢隻豆真係好好飲,好岩我飲😋味道唔會酸唔會苦。唯一扣少少分,係因為用左紙杯裝住杯咖啡會多左紙杯既紙味,但冇時間坐低飲冇辦法啦。飲到最後,杯咖啡凍左少少,但都係好香好好味其實100蚊杯咖啡真係貴,但大家都覺得搵到杯岩飲既咖啡,食完飯叉叉電,當獎厲下自己咁努力返工,都係覺得值得😋😋

2021-01-06
2020-12-28 445 瀏覽
◭ crab & avocado w/toast $138蟹肉好似XO醬乾瑤柱😂😂😂一絲絲的底層牛油果配上特製醬汁👍🏻撈埋蟹肉一齊食最特別係加了三文魚魚子,帶點日式風味既多士◭ eggs benedict w/smoked salmon $108水波蛋一切開,蛋漿就即刻湧出嚟🤩配煙三文魚,菠菜,荷蘭醬,惹味得嚟又帶點香滑奶油味道◭ coco chanel $50 Iced matcha,coconut,milk,expresso賣相同味道都好掂嘅coco chanel值得一試👍🏻◭ uji matcha latte $45抹茶同latte比例剛剛好😚Cupping Room食物同咖啡質素都係中上水準,環境亦不錯的🥰
◭ crab & avocado w/toast $138
蟹肉好似XO醬乾瑤柱😂😂😂一絲絲的
底層牛油果配上特製醬汁👍🏻撈埋蟹肉一齊食
最特別係加了三文魚魚子,帶點日式風味既多士

水波蛋一切開,蛋漿就即刻湧出嚟🤩
配煙三文魚,菠菜,荷蘭醬,惹味得嚟又帶點香滑奶油味道

◭ coco chanel $50
賣相同味道都好掂嘅coco chanel
值得一試👍🏻

◭ uji matcha latte $45
抹茶同latte比例剛剛好😚

2020-12-27 273 瀏覽
The Cupping Room 呢間cafe我已經bookmark咗好耐,但因為唔係成日會經過佢哋嘅分店所以一直都未有機會試,今次趁聖誕節嚟到港島區終於有機會試下啦🎄😆-Single Origin Filter Coffee ☕️選擇呢款咖啡的話,店員會拎出咖啡豆嘅Menu俾你選擇,我地就揀咗Kagumoini。味道方面個人覺得有點酸,但唔算苦都幾香,以$50嚟講中規中矩啦🙂-Flat White ☕️咖啡味道幾香但唔會苦,奶味濃郁,拉花都幾精緻,但略嫌份量有點少,整體唔錯😀-Egg Benedict with Smoked Salmon 🍳兩塊sourdough麵包上配有兩隻egg benedict同煙三文魚肉,poached egg切開有少少流心效果,但蛋黃部分其實裡面有一半係已經熟咗😂 旁邊仲有西柚同埋橙肉陪襯帶點citrus感覺🍊但係果肉有點太酸啦 已經唔係開胃😂 仲有一點可惜嘅係荷蘭汁牛油味都唔係好出,味道唔算太香🤔 呢款菜式有點失望呢🙃-Spicy Pulled Pork Linguine 🍜呢碟意粉本身期待唔大,但點知好驚喜😍 豬肉絲份量幾多,真係俾足料,味道帶微微嘅辣味,
Flat White ☕️
Spicy Pulled Pork Linguine 🍜
呢碟意粉本身期待唔大,但點知好驚喜😍 豬肉絲份量幾多,真係俾足料,味道帶微微嘅辣味,令到整體嘅味道酸酸甜甜辣辣咁樣,幾開胃👍🏻 意粉份量就適中,就算男仔食應該都夠😌
2020-11-17 222 瀏覽
🦁✅ Mocha ($45)朱古力味好重 好好飲!但外貌協會本人表示 個拉花比起其他review好似冇咁靚😂 同埋個杯都唔同🦁✅ Chocolate with marshmallow ($45)超級香濃既朱古力!加埋棉花糖好夾🦁➡️ House Black ($35) 正常🦁✅ Egg Benedict with smoked salmon ($108)應該係食過數一數二好食既egg benedict! 流出黎既蛋汁加埋偏脆既toast勁夾!🦁✅ Crab & Avocado with Toast ($138)蟹肉量好足 又調味得好香!牛油果同三文魚籽都勁新鮮肥美!建議食左egg benedict 先食依個 唔係可能會覺得egg benedict好淡~🦁 Cupping Room Coffee Roasters中環閣麟街18號地下🦁 人均消費:$124 |推介:❣️❣️❣️❣️🦁 雖然以tea黎講價錢偏貴,但飽肚程度直頭等於正餐。食物質素高,又好chill可以同朋友傾計 好推薦~
🦁✅ Mocha ($45)

超級香濃既朱古力!加埋棉花糖好夾

🦁➡️ House Black ($35) 正常

中環閣麟街18號地下
🦁 人均消費:$124 |推介:❣️❣️❣️❣️
  • Egg  Benedict  with  Smoked  Salmon
  • Avocado on Toast
  • Mocha
  • Chocolate with marshmallow
2020-08-22 268 瀏覽
呢間咖啡店喺中環、灣仔、上環、薄扶林都有分店今次到訪嘅分店位於中環附近商店林立 車水馬龍餐廳內寧靜舒適嘅環境與店外形成好大對比店舖樓高兩層 大部份座位係2樓午膳時間特別多人唔想等位就最好12:30pm之攞位.⭐️Egg benedict with smoked salmon ($108)佢哋嘅hollandaise調配得好好就咁睇顏色都知 非常濃郁最驚喜係佢哋喺醬汁上加咗七味粉我冇食過呢個配搭嘅egg benedict味道出奇地好襯 少少辣嘅味道刺激味蕾令整碟菜色唔會太膩😍.另外一般egg benedict都係用English muffin呢間餐廳反而選用Sourdough整體味道真係好夾‼️.⭐️Uji Matcha Latte ($45)味道中規中矩 符合預期我最欣賞係佢哋選用嘅器皿平日如果order茶類嘅latte大部份咖啡店用嘅都係普通咖啡杯但呢一間餐廳用嘅係日式茶杯可能心理作用 用茶杯飲matcha latte特別好飲🤣成個感覺好特別💓.📍 Cupping Room Coffee Roasters (中環)中環閣麟街18號地舖
呢間咖啡店喺中環、灣仔、上環、薄扶林都有分店
今次到訪嘅分店位於中環
味道出奇地好襯 少少辣嘅味道刺激味蕾
令整碟菜色唔會太膩😍
呢間餐廳反而選用Sourdough
整體味道真係好夾‼️
⭐️Uji Matcha Latte ($45)
味道中規中矩 符合預期
我最欣賞係佢哋選用嘅器皿
平日如果order茶類嘅latte
大部份咖啡店用嘅都係普通咖啡杯
但呢一間餐廳用嘅係日式茶杯
可能心理作用 用茶杯飲matcha latte特別好飲🤣
成個感覺好特別💓
中環閣麟街18號地舖
Egg  benedict  with  smoked  salmon
2020-08-18 194 瀏覽
⭐️ Cupping Room Coffee Roasters (中環) ⭐️港島有好多cafe,有一間叫cupping room coffee roaster 真係好吾錯,性價比非常高,小妹超級推介呀🙆🏻‍♀️⭐️Egg Benedict w/ smoked salmon ($108)⭐️先要欣賞一下個Egg Benedict,一層叠一層,有啡色硬身既麵包係底,再有波菜同煙三文魚係中間,再有隻漲卜卜既水波蛋同荷蘭醬係面。然後你吉穿隻蛋,用隻义吉住甘多層甘樣擺落口食,可想言之,口感有幾豐富。間中擺埋伴碟既西柚同橙同落口,更加清新。🥰 ⭐️Creme Brulee French Toast ($108)⭐️依個法式多士真係不得了,講賣相,已經超吸引。兩片厚多士吸晒啲蛋漿,外面煎到脆身。咬落去,少少脆又好軟熟,真心正。蛋既香味又香又濃,多士旁邊再配上焦糖脆面嘅香蕉同糖漿,正到呢🤤🕋環境指數:7/10裝修簡潔😋美味指數:9/10性價比高,唔單止食物好食,咖啡同朱古力都好好飲👩🏻‍🌾服務指數:8/10🤑抵食指數:7/10 價錢合理🥰🙋🏻‍♀️推介指數:8/10 性價比高,推介!📍地址:中環閣麟街18號地舖

🕋環境指數:7/10
裝修簡潔

😋美味指數:9/10
性價比高,唔單止食物好食,咖啡同朱古力都好好飲

👩🏻‍🌾服務指數:8/10

🤑抵食指數:7/10
價錢合理🥰

🙋🏻‍♀️推介指數:8/10
性價比高,推介!

📍地址:中環閣麟街18號地舖
2020-08-13 214 瀏覽
這家cafe 人氣十足,常常爆滿,今日特意去試一下。雖然等了一陣子,就是廿分鐘,由於座位有限,但也算ok。樓下只設飲品和簡單輕食樓上的座位寬敞,用上天然木色,感覺明亮整潔,坐得幾舒適。Egg benedict $108這egg Benedict色彩奪目, 賣相精美。水波旦的流心旦黃,加埋滑溜creamy的荷蘭汁, 配上煙三文魚煙燻味道、蔬菜橘子的鮮味,和厚實鬆化的rye Bread, 真好吃!那荷蘭汁香滑又唔太稠厚,加上煙三文魚吾太乾或太鹹,再加上橘子的一點清新感覺,好吃又滿足!Flat white $38這flat white 的咖啡很甘香!咖啡有著濃郁烘焙的咖啡味,是nutty 的味道。口感香滑,又有奶香,十分順喉,不錯。今日的solo lunch 相當不錯,靜靜地獨個兒享受me time, 悠遊的過一個下午。

這家cafe 人氣十足,常常爆滿,

樓下只設飲品和簡單輕食

樓上的座位寬敞,用上天然木色,
感覺明亮整潔,坐得幾舒適。

Egg benedict $108

Flat white $38

15 分鐘 (堂食)
午餐
2020-08-12 156 瀏覽
Lunch time 有時唔想食得太heavy聽朋友介紹嚟咗中環嘅cupping room cafe試咗佢地招牌嘅牛油果多士同egg benedict多士賣相一流啱唒中意相機食先嘅朋友📸👍🏻唔好睇佢得2塊面包會唔夠飽,佢上面舖咗滿滿嘅牛油果再加隻流心半熟蛋食完有好飽足嘅感覺👍🏻再加錢要煙三文魚做配菜,佢個煙薰味好濃夾埋一齊食就增加層次感賣相好靚😍一切開就流半熟蛋黃🥰佢個汁好濃厚好滿足啊😍

賣相好靚😍一切開就流半熟蛋黃🥰佢個汁好濃厚好滿足啊😍
上兩個月已經想去呢間坐落於中環嘅得獎cafe,不過由於工作繁重,所以一直都冇時間去。咁啱呢幾個星期都係home office 既關係,我終於可以快快脆脆做完手上嘅工作,然後黎一個 getaway 😚餐廳喺咖啡界曾經奪得多個世界及香港獎項,所向披靡。我同朋友大約兩點鐘黎到,店內已經有唔少慕名而來嘅食客,就係為左品嚐高質咖啡。餐廳既裝潢簡約而有情調,我地一入到去就已經感受到濃濃嘅cafe 氣息,牆上亦展示左不同種類嘅咖啡豆同埋各色各樣嘅小擺設。由於店內下層已經滿座,我地被店員安排到樓上既坐位。店員為我地呈上左兩個餐牌,包括lunch combo 同埋 brunch combo,另外仲有多款傳統飲品同埋特色飲品。我地都一致覺得每一道菜式都好吸引,而且我本身都好中意食cafe 既toast 同埋pasta,所以用左十分鐘先做到決定 😂我地最後揀左一道brunch combo 同埋一道breakfast of champions,分別係Egg Benedict with slow roasted pulled pork 同埋crab and avocado with toast 🍳🥓🥑🥪下面會有

我地最後揀左一道brunch combo 同埋一道breakfast of champions,分別係Egg Benedict with slow roasted pulled pork 同埋crab and avocado with toast 🍳🥓🥑🥪下面會有更詳細嘅介紹 😋

Crab & Avocado with Toast 🦀🥑🥪 $138

呢個toast 用料非常豐富,最底層係切成小塊既新鮮avocado,中間係藍蟹肉,而面頭鋪滿左鮮味既三文魚籽。

三種主要食材都係十分健康同美味。雖然牛油果🥑就咁切片再加少少鹽已經好好味,但如果唔想太乾,通常都會配以醬汁食用。呢道菜所用既係sriracha mayo同埋藜麥香芹油(quinoa parsley oil),淡淡既藜麥香味同牛油果好相配,兩者都係充滿nuts 既味道。

而藍蟹肉肉質爽嫩,每一啖都食到蟹既鮮味同埋微微嘅海水味,再配埋粒粒包滿彈牙嘅三文魚籽,真係名副其實嘅鮮味十足!🦀👍🏻

另外餐廳所用既並非一般嘅toast而係sourdough toast,要做呢款麵包,廚師要預早大約一星期預備酸麵種。加入左酸麵種做出黎嘅麵包氣孔比較不一,紋理緻密,所以會見到toast 嘅表面有好多大大小小嘅花紋。至於味道方面,聞落其實都唔覺得好酸,而食落就酸酸甜甜,味道一啲都唔寡~ 🍞

多款食材加埋一齊令整道菜更有層次感,無論口感定係味道,都係完美嘅配搭,難怪成為咗餐廳近期嘅大熱菜式,中意食avocado 嘅朋友一定要黎試下!

Egg Benedict with slow-roasted pulled pork $128

朋友點嘅係egg benedict配以慢烤手撕豬肉(slow-roasted pulled pork),egg benedict即係水波蛋,只係表面既蛋白凝固左但入面既蛋黃依然係流質狀態,一切開蛋黃醬就會湧出黎 😋

呢個egg benedict 同傳統嘅製法一樣,都係加入幼嫩菠菜同埋荷蘭醬(aerated hollandaise)。荷蘭醬係法式料理五大醬汁之一,酸甜清香富有奶油嘅味道,係egg benedict 嘅靈魂。

雖然我地平時都好中意食煙三文魚,但自從之前試過墨西哥菜既pulled pork,我地一直都念念不忘,所以今次揀左slow-roasted pulled pork 😍🔥🥓

Pulled pork 係以低溫慢烤並加以煙燻而成,所以出爐嘅豬肉都係非常軟身,入口即化,而且用叉一拉就會散,可能因為呢個原因所以叫做 pulled pork 😋

呢道菜同樣地配以sourdough toast,味道真係好唔錯。個人好中意佢帶有香烤風味既微辣手撕豬肉,再配埋嫩滑嘅菠菜同蛋醬,惹味又香滑🌶🥓🍳🌱🍞👍🏻

Filter coffee (single origin) $50

我地黎到奪冠嘅咖啡店,緊係要試下佢地嘅咖啡☕️ 朋友點左filter coffee,即係手沖式咖啡或者滴漏咖啡。

店員隨即為我地簡述每一款產地同風味不同既咖啡豆,朋友最後揀左LOS NARANJOS。

呢款咖啡豆原產地係歌倫比亞西南部嘅烏伊拉省(Huila),主要嘅味道係酸酸甜甜,酸味係來自blood orange,而甜味係來自brown sugar 同埋 white grape,當然仲有咖啡豆自帶嘅苦澀味。

雖然呢種並非獲獎嘅咖啡豆,但佢嘅味道獨特,層次豐富,要慢慢飲用先可以品嘗到當中嘅甘甜 🍇☕️

Chocolate with marshmallow $45

我就點左一杯經典嘅熱朱古力,面頭除左鋪滿朱古力粉之外,仲灑滿左香甜嘅綿花糖。熱朱古力味道濃郁🍫,飲完暖笠笠 ☺️

整體黎講,餐廳氣氛休閑舒適,好適合中意慢活嘅人。而且食物質素亦都好好,店員既服務態度親切有禮,我要再帶其他朋友去試菜。
2020-07-24
5 分鐘 (堂食)
  • Avocado on Toast
  • Egg  Benedict  with  Pulled  Pork
2020-08-02 100 瀏覽
Cupping Room Coffee Roasters☕️又係Coffee shop😂環境裝修好闊落 比人感覺好舒服📻而咖啡個sleeve都好靚🎞 我自己嗌咗杯ice Mocha light ice & sweet um...個人覺得咖啡味唔算濃 會比個mocha醬搶走咗d味 但overall都唔錯而Americana唔記得偷friend個杯飲下 😂試唔到佢齋啡既味 下次再試過🤪齋個環境都可以黎得過😝-

又係Coffee shop😂
環境裝修好闊落 比人感覺好舒服📻
而咖啡個sleeve都好靚🎞

2020-07-09 866 瀏覽
這天上班前約了同事吃早餐,我們決定在公司附近吃。吃一個美味兼營養豐富的早餐是很重要的,能維持一整天的好心情。以前經過這店,也看到有很多外國人在裡面用餐,可見這店非常受外國人歡迎。我們在這裡進餐時,看到有外國人在這裡吃早餐、跟朋友聚餐。其實這裡最出名的是咖啡,雖然是香港本土品牌,但也在咖啡界奪得多個世界及香港獎項。這裡有專業自家烘焙咖啡單品,喜歡咖啡的人絕對要試一試。店面:很簡約風,上下兩層都是這間店的。我們被安排坐在樓上:餐單簡單易明:我們每人選一個餐和一杯飲品。Crab and avocado with toast $138據店員介紹,這是近期新出的菜色。材料包括Blue crab meat, freshly chopped avocado, sriracha mayo, salmon roe, quinoa, parsley oil with sourdough toast,賣相一流,賞心悅目。牛油果裏面加了一些類似沙律的成份,所以會比一般單純牛油果更飽肚。Egg benedict with slow-roasted pulled pork $136裡面有Poached eggs,
這天上班前約了同事吃早餐,我們決定在公司附近吃。

我們在這裡進餐時,看到有外國人在這裡吃早餐、跟朋友聚餐。

店面:

很簡約風,上下兩層都是這間店的。

我們被安排坐在樓上:

餐單簡單易明:

我們每人選一個餐和一杯飲品。

據店員介紹,這是近期新出的菜色。

裡面有Poached eggs, baby spinach, aerated hollandaise on sourdough toast with citrus fruit and greens,據說 sourdough是特別製作的,加入了少少酸性,令人食慾大增。

我們吃的時候,嘗到濃濃的麵包香,口感有點脆,又有點硬,浸了蛋汁後變軟會容易咬很多。

Fresh orange juice $48

橙香味濃郁,喝完後一早上心情都能保持美好。

Turmeric latte $55

這個非常受外國女生歡迎,俗稱「黃金牛奶」(Golden Milk),又稱「薑黃奶」。

在網上看到黃金牛奶中的薑黃是一種有效的抗炎藥物,有抗菌活性以及有效的抗癌特性。

沒什麼牛奶味,薑味也不算重,不會太辣,容易入口。

藍白色的是紙飲管,非常環保。

埋單$377,平均每人$189,沒有加一服務費,以早餐的價錢來說,是有點貴,但品質和服務值這個價錢,如果想吃高質素早餐,這裡值得一試。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2020-07-09
2020-07-07 158 瀏覽
最近我改變生活習慣,晨咁早起身落樓下跑步,早到我跑完 c6 都未起身。見呢日放假,希望可以食個正正早餐,俾自己一個 good morning,於是來到這家餐廳俾自己鬆一鬆。一入門口,被玻璃櫃的麵包和櫃頂的 brownie 深深吸引,職員見狀便帶我到樓上,並介紹了以下的菜式。Crab & Avocado w/ Toast一上枱,顏色經已非常奪目,粒粒分明的魚子在最頂,中間的是蟹肉,而最底層的是牛油果。蟹肉和魚子一齊食軟軟的,十分有口感,加埋牛油果更添香滑。而旁邊的多士暖暖的,非常香脆。我一邊食,邊喝著橙汁,十分寫意呢~

Crab & Avocado w/ Toast
而旁邊的多士暖暖的,非常香脆。

我一邊食,邊喝著橙汁,十分寫意呢~

2020-07-03
早餐
2020-07-05 648 瀏覽
非常悶熱的一個星期,跟友人們一起參觀大館後到中環覓食。經過這家咖啡店看裝潢簡潔而實在,抬頭才發現原來是Cupping Room的新分店。品牌曾在World Barista Champion名列前茅,是信心的保證,友人與我也就二話不說地走進去了。地下那一層是賣蛋糕和麵包為主,也有takeaway coffee方便一眾中環上班族。樓上二樓全是座位,讓人點早午餐等主食堂食。裝潢的離調是工業風,比較起樓下的木系咖啡麵包架又是另一番感覺。平日的下午二時多來到,仍然差不多坐滿,幸好剛剛有人離座,我們便可以入座。-雖然知道這裡的咖啡很有名,可是天氣太熱,喝不到熱咖啡嘗真味。反而凍飲有很多特別選擇,於是除了一杯凍Mocha輕嘗咖啡味外,Latte選了抹茶和黃薑味道,另外再一杯rosemary lemonade。想不到凍咖啡再加了朱古力仍能有濃厚的咖啡香。這裡做的mocha是用espresso做底,然後將高醇度的黑朱古力漿掛杯邊,不但不會像平日的連鎖店mocha那樣過甜,反而真真正正地做到朱古力與咖啡交融,非常出色。相對地special latte方面則比較淡口,無論是抹茶味還是黃薑味,奶的比例多,再加

Iced Mocha

相對地special latte方面則比較淡口,無論是抹茶味還是黃薑味,奶的比例多,再加冰後味道較淡。不過很少地方有賣tumeric latte,此版本做到輕微薑辣是很容易入口,也是值得一試的。
Iced Tumeric Latte
Iced Matcha Latte

Rosemary lemonade也是另一特別口味,對比其他milk based beverage,這個是截然不同的風格。Lemonade帶非常清爽的檸檬酸味,加入平常用來煮羊肉的迷迭香出奇地加添清新感。

Rosemary Lemonade

我們點了三個鹹食、一個甜食share。有兩款還是在lunch set之內,包飲料或加少許錢轉特式飲品,加上份量很大,性價比在中環來說算是很不錯。

先來my favourite brunch pick - egg benedict,這裡的版本用煙三文魚,所以是egg royale。煙三文魚不算太鹹,配新鮮的baby spinach,還有旁邊的柳橙和西柚都是酸甜清新的。
Egg  Benedict  w/  Smoked  Salmon

兩隻Poached egg的流心程度剛剛好,配上無論是consistency還是酸度都恰到好處的hollandaise sauce,用脆硬的自家製sourdough酸種麵包蘸著吃十分滋味。

店員推介這個是新品,完熟的牛油果加點是拉差mayo變成非常滑溜的口感又帶點刺激,但再加入藜麥又增添另一種層次。牛油果的香滑與藍蟹肉的鮮甜十分配合,而且生拆蟹肉來說份量簡直是海量
加上滿滿的三文魚籽,整個配搭鮮味十足。底部的parsley sauce更是畫龍點睛,提昇鮮味之餘也加添香氣

Crab  &  Avocado  w/ Toast

以前吃過一次後念念不忘的蒜蓉忌廉意粉,再吃覺得仍然保持水準。Garlic cream揉合了蒜蓉的惹味以及忌廉的細滑,加上Tabasco的香辣輕輕點綴,完全不會覺得過於飽膩。雞胸肉慢煮過後完全不覺嚡,非常的腍滑多汁。意大利粉也做到應有的彈牙,al dente得來又能掛滿醬汁,最後在上面輕輕用火槍一燒更為香口。

Garlic  Cream  Pasta  with  Chicken  Breast

法式多士的賣相十分漂亮,像雪的糖粉與士多啤梨脆脆交雜,很有夢幻感。
Creme Brulee French  Toast

除了新鮮士多啤梨作主調外,旁邊的半開香蕉也用火槍燒至caramelised,更為香甜。
最左邊的creme fraiche也做得非常出色,完完整整的一球,滑溜而富忌廉香。薄荷葉除了作點綴外,更是負責解膩的小清新。整個甜品的所有素材都互相輝映、缺一不可,完成度非常高。

Creme Brulee French Toast

所謂creme brulee,是因為麵包不單單只是蘸了蛋漿,而是吸收了蛋和奶的混合液,再煎熟後變成吉士的質感,而外面的麵包則烤至多士般香脆,名符其實的外脆內軟。

Cream Brulee French  Toast

我們均給予這四碟作品非常高的評價,egg benedict w/ smoked salmon被我減了的一顆星只是因為這個配搭相對地平凡,但作品做出來都是高質且自身加了些citrus元素,也是值得讚揚的。

雖然座位不多,不過店員都沒有趕客或限時用餐,是想客人能真正舒適地欣賞美食與咖啡。而且店員還會虛心地問客人對食物的意見,從而去加添新的菜式或更改配搭,才能不斷進步。

餐牌:

5 分鐘 (堂食)
Iced Mocha
Crab  &  Avocado  w/ Toast
Creme Brulee French  Toast
Creme Brulee French Toast
Cream Brulee French  Toast
  • French  Toast
  • Crab  &  Avocado  with  Toast
2020-07-04 114 瀏覽
最鍾意explore咖啡店,今日黎左bookmark已久嘅the cupping room!百幾蚊一個午餐加埋野飲喺中環算係幾划算。Spaghetti with garlic cream sauce $128朋友唔鍾意食雞肉,所以加$10轉成煙三文魚 。意粉軟硬適中,口感爽彈,掛汁能力好。忌簾汁rich得黎唔會太膩,蒜香味重,配返原裝嘅雞胸肉應該更添滋味。Egg Benedit $128可以揀一般嘅煙三文魚或者加$10試下慢煮手撕豬肉呢個特別啲嘅配搭。絲絲豬肉嘅唔會鞋口亦唔會太油。微辣嘅肉汁絕對係精華,滲落sourdough度好味之餘麵包唔會太硬。考功夫嘅荷蘭醬同埋水波蛋都做得唔錯。醬汁屬於清爽型,酸味/奶味都唔會太搶,配埋伴碟嘅西柚食實在清新。Flat White 咖啡香濃郁。口感順滑,唔會好似某的咖啡店咁整出黎同latte一樣多奶泡。Iced Mocha +$10甜度適中,朱古力味唔會完全遮蓋咖啡味,大大杯好解渴唔會膩。最衰今次太飽食唔落pastry,下次黎一定要試下可麗露,香港好少地方有賣呢種法式甜點。

Egg Benedit $128

Flat White

Iced Mocha +$10
甜度適中,朱古力味唔會完全遮蓋咖啡味,大大杯好解渴唔會膩。

2020-07-03 414 瀏覽
食過早餐,匯合其他朋友一同參觀大館。之後,在這麼熱的天氣下,最好還是在室內歇一會,又再是飲飲食食,嘆番個下午茶的時候了。在大館出來,就在閣麟街的轉角位,正是我們要到的咖啡店。樓下賣包餅及調咖啡,有少量位置,雅座則在樓上。坐下後我就點了Egg Benedict with Smoked Salmon ($128) 及Iced Uji Matcha Latte with Cream (跟餐加$10),其他朋友就點了Spaghetti with Garlic Creamy Sauce with Pan-fried Chicken Breast ($128) 及Rosemary Lemonade (跟餐),Crab Avocado with Toast ($138)及Iced Mocha with Cream ($50)與及Crème Brolee French Toast ($108)及Tumeric Latte ($55)。我的Iced Uji Matcha Latte with Cream是凍宇治抺茶鮮奶咖啡,抺茶味濃,鮮奶咖啡香滑,茶面的忌廉花做得很漂亮。朋友的Rosemary Lemo

在大館出來,就在閣麟街的轉角位,正是我們要到的咖啡店。

朋友的Rosemary Lemonade是迷迭香檸檬特飲,據講是帶點酸味及有著迷迭香的香味。
Rosemary Lemonade

Tumeric Latte較為特別,是薑黃鮮奶咖啡,味道濃郁,薑黃對身體如肝臟都有益處,下次都可以一試。
Tumeric Latte

另外的Iced Mocha with Cream,莫加咖啡是鮮奶咖啡的一種,多了奶沬,咖啡味就會較輕。
Iced Mocha with Cream

跟著食物都一齊送上,我點的Egg Benedict with Smoked Salmon,酸種包較為硬身,上放有小菠菜葉及煙三文魚,班尼廸蛋是流心的,上面被蛋黃醬覆蓋著。伴碟的還有略帶點澀的西柚及很甜的橙。

Spaghetti with Garlic Creamy Sauce with Pan-fried Chicken Breast,雞胸肉煎得不會太柴,蒜蓉忌廉汁煮的意粉也不膩,味道適中,還帶有點微辣。

Crab Avocado with Toast在新鮮牛油果及藜麥上鋪滿一層厚厚的藍蟹蟹肉,面上再放上三文魚子,加上墨西哥辣醬及蕃茜油使得味道更加豐富及有層次感,配以酸種包來佐食。
Crab Avocado with Toast

Crème Brolee French Toast這個法式多士有別於西多士,多士的口感有點像雞蛋布甸,內裡是用意大利軟滑新鮮的Mascarpone芝士做的,配以加上焦糖的香蕉,再放了些草莓粒,加上楓糖及鮮忌廉來食,又是別有一番滋味,頗有驚喜。

Crème Brolee French Toast

這間咖啡店在食物及飲品上都很花心思,頗有特色。
Tumeric Latte
Crab Avocado with Toast