2023-02-21 320 瀏覽
cupping room(利園)(3.5/5分)想一早喺銅鑼灣搵一間坐得舒服Cafe其實都幾困難,利園Cupping Room Coffee Roasters 係一個唔錯嘅選擇餐廳位於銅鑼灣希慎道33號利園一期3樓,座位比較多,環境舒服空曠是全港首間咖啡互動體驗旗艦店可以到店內的Filter Bar,因應自己喜好挑選咖啡豆、水同用具自家製、天然酵母造成的Sourdough Bread 外脆內軟北歐風味早餐共有8款不同配搭
cupping room(利園)
(3.5/5分)

是全港首間咖啡互動體驗旗艦店

北歐風味早餐共有8款不同配搭
2023-02-03 148 瀏覽
今日想獨個兒享受coffee 的me time, 到了利園的cupping room. 這兒的座位有不同形式,有大枱、二人座、梳化座等,各適其適。Flat white這杯咖啡泡沫幼細,口感十分香滑,而那咖啡味道濃厚,有deep roasted 的風味,入口温度剛剛好,加上咖啡偏向nutty, 加上滑溜的牛奶,味道不錯。

Flat white

加上咖啡偏向nutty, 加上滑溜的牛奶,味道不錯。

2023-01-29
下午茶
2023-01-14 171 瀏覽
一個好適合做功課,work from cafe, chit chat 的spot .. 1- 檯之間的距離相對闊落,唔會太吵,各款檯凳 適合唔同需要,學生、young workers, couple 可取所需.. 2- 咖啡,食物,擺盤靚,但味道一般3- 服務 還可以!
2- 咖啡,食物,擺盤靚,但味道一般
3- 服務 還可以!
#揀飲擇食_銅鑼灣 #揀飲擇食_尖沙咀 #揀飲擇食_上環 #揀飲擇食_香港大學 #揀飲擇食_中環 #揀飲擇食_觀塘. ▫️𝗙𝘂𝗹𝗹 𝗕𝗿𝗲𝗸𝗸𝘆_$138 「Brekky係Breakfast嘅口語,較常見於澳式英語。食材有落心思挑選,唔只有厚實多汁嘅大啡菇,仲有比一般番茄更皮薄鮮甜嘅Vine tomato。酸種麵包少見地有烘過,暖笠笠好軟熟。」 識食:🧡🧡🧡🧡🧡🧡 ▫️𝗖𝗵𝗼𝗿𝗶𝘇𝗼, 𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 & 𝗘𝗴𝗴𝘀_$118 「比較少喺早餐見到西班牙臘腸,口感紮實。咬開先食到温和辣味,再而係香料味同油脂。廚房刻意冇為牛油果、水波蛋調味,同濃味嘅臘腸做到平衡味道嘅效果,所以食落一啲都唔覺油膩。」 識食:🧡🧡🧡🧡🧡🧡 ▫️𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲_$45 ▫️𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸_$38 「夏天咁熱想飲番杯凍嘅咖啡,Cupping room 相對其他Coffee Shop嚟講算係幾多選擇。依兩款咖啡係小編夏日必嗌款式,微酸、清爽,啱晒依家嘅天氣。」 識飲:🧡🧡🧡🧡🧡🖤 . 環境:🧡🧡🧡🧡🖤🖤 服務:🧡🧡🧡🧡🖤🖤 抵食:🧡🧡🧡🧡🖤🖤 //利園分店座位分散,空間感十足。而且人流唔多,光線充足,啱晒一邊嘆咖啡一邊工

▫️𝗙𝘂𝗹𝗹 𝗕𝗿𝗲𝗸𝗸𝘆_$138

識飲:🧡🧡🧡🧡🧡🖤

環境:🧡🧡🧡🧡🖤🖤
服務:🧡🧡🧡🧡🖤🖤
抵食:🧡🧡🧡🧡🖤🖤

//利園分店座位分散,空間感十足。而且人流唔多,光線充足,啱晒一邊嘆咖啡一邊工作。咖啡吧枱附近仲有自家烘焙咖啡豆同各式工具,可以睇吓有冇心頭好。//

🍽Cupping Room
🚪@cuppingroom.hk
📍銅鑼灣希慎道33號利園一期3樓306號
📍中環閣麟街18號
📍上環普慶坊62-72號銀禧大廈地下8號
📍上環皇后大道中287-299號永傑中心LG
📍薄扶林沙宣道21號醫學院大樓蒙民偉樓地下
📍尖沙咀西九文化區博物館道8號香港故宮文化博物館地下低層Museum Cafe  號
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓309號
📍觀塘觀塘道418號創紀之城五期大堂高層15號

2022-08-02
2022-11-07 413 瀏覽
喺銅鑼灣行街行到攰,又想搵個舒服嘅地方坐低抖下,喺利園嘅cupping room係唔錯嘅選擇叫杯咖啡飲下就可以有排坐,座位又多又舒服,又有wifi可以上下網,而佢啲野飲都幾正叫咗杯Hojicha Latte 同Coco Chanel,兩杯都好飲,而Coco Chanel幾特別,有抹茶、椰子同espresso,飲落好似越南嘅椰子咖啡,好有椰香味

10 分鐘 (堂食)
$47.5 (下午茶)
  • Hojicha Latte
  • Coco Chanel
2022-10-09 500 瀏覽
朝早要帶朋友個小朋友去打欖球我晨今早起身,陪佢打完欖球之後諗住去搵個地方飲杯咖啡食個早餐,但係我竟然發現銅鑼灣除咗麥當勞之外,係冇一個咁嘅好嘅地方㗎咁唯有等啲舖頭開啦,咁佢最早開嘅景賢就係Cupping Room。一入到去就帶咗杯咖啡嚟睇,另外就叫咗我最鍾意食嘅benedict egg一如以往精品咖啡冇得彈㗎啦。佢嘅咖啡做咗一個烘焙,有少許嘅酸味,亦都但係輕度嘅after taste, 醒神之選。至於佢講個benedict egg,有驚喜,佢又比少量嘅西柚,橙伴碟,另外一個側面包容左全麥嘅麵包,會比較實淨,配以嗰個半熟蛋其實係真係一個好高質嘅晨早早餐
朝早要帶朋友個小朋友去打欖球

benedict egg
benedict egg
2022-09-27 407 瀏覽
Smørrebrød ($138)呢個簡直岩曬有選擇困難嘅朋友 可以揀兩款Smørrebrød 同埋湯🤤 今次我就揀左mixed mushroom 同埋 pan-seared scallop & avocado 而朋友除左帶子牛油果 仲試埋house-smoked pastrami by smoke & barrels🤣帶子都幾大粒同埋厚身 配埋牛油果柚子醬 好fresh🥹 無花果嘅清新可以balance到鹹鹹地煙燻牛肉😍個人就最鍾意mixed mushroom個款 佢有好多款菇 加埋有少少辣味嘅seasoning 增加味道層次🥰
Smørrebrød ($138)

2022-08-16 636 瀏覽
跟朋友銅鑼灣午餐,我選了一個地方寬敞舒適、食物不錯的地方,利園的Cupping Room 是個好選擇。Smorrebrod set $138Smorrebrod 的意思是敞開的三文治,將各種餡料放於黑麥包上就整美味的三文治。這個set 可以選二款餡料及一個餐湯。Red shrimp salad 餡料好豐富,有日曬蕃茄乾,味道濃郁強烈。紅蝦爽口甜味,櫻花蝦嬌美香脆,增添美感,放上少少芝麻,再配以他他醬,味道豐富。Pan-seared scallop & 🥑 香煎帶子大大粒,三文魚子,牛油果加上柚子醬,味道衝擊味蕾,很好吃。今日餐湯是蕃茄湯,味道濃郁。Garlic Creamcheese Bun滿滿的忌廉芝士在蒜蓉包中間,口感濃厚幼滑,充滿蒜香。Motown Wings 唔太入味。

Smorrebrod set $138

Red shrimp salad

Pan-seared scallop & 🥑

Garlic Creamcheese Bun
滿滿的忌廉芝士在蒜蓉包中間,口感濃厚幼滑,充滿蒜香。

Motown Wings 唔太入味。
2022-08-05 385 瀏覽
啱啱喺銅鑼灣附近做完gym 決定忙裏偷閒咁飲杯咖啡先見到佢裝修覺得唔錯 鋪頭用黑色做主調 都比較寬敞無乜人 不過可能個地點唔係咁方便本身叫左flat White~ 但因為怕敏感 所以我加$5轉咗做oat milk 咖啡味好重 😆 鍾意飲咖啡嘅可以試試
啱啱喺銅鑼灣附近做完gym
決定忙裏偷閒咁飲杯咖啡先

見到佢裝修覺得唔錯 鋪頭用黑色做主調
都比較寬敞無乜人 不過可能個地點唔係咁方便

本身叫左flat White~
但因為怕敏感 所以我加$5轉咗做oat milk

咖啡味好重 😆 鍾意飲咖啡嘅可以試試
2022-07-29 321 瀏覽
Most seats are out of the cafe area so drinks were served in takeaway cupsCoco Chanel is with Matcha, coconut milk and espresso - I'd say the coconut flavour is quite strong, luckily not overpowering as the matcha paste was quite rich in flavourThere were also tea options provided by Tea WG, picked Pai Mu Tan (should be 白牡丹 in Chinese?)The category of Smorrebrod is actually Nordic inspired open-face sandwich. Every set comes with a soup and 2 choices for the toppings so we picked - one was Pan s

The category of Smorrebrod is actually Nordic inspired open-face sandwich. Every set comes with a soup and 2 choices for the toppings so we picked - one was Pan seared scallop & avocado & salmon roe with yuzu dressing; another was Tempura soft-shell crab w/ mango-passion fruit compote

For a cafe the salmon roe is surprisingly fresh and crab is crispy on the outside and soft in the center - quite satisfying indeed!
Coco Chanel HK$55話說肚腩呢兩年從同事身上學識左好多關於酒同埋咖啡嘅知識,上個月有個intern present 咖啡就同我地介紹左咩係specialty coffee beans~有別於目前大型咖啡連鎖店用嘅commercialized coffee beans,specialty coffee beans 由咖啡豆由採集開始就係人手處理👩🏼‍🌾確保採集嘅咖啡豆都係完好同質素高,咁樣係brewing 嘅程序就更容易控制到溫度同埋口感🫖由fruity 去nutty 個spectrum 都可以控制得好。相反,商業化咖啡豆係用機器採集🧺所以唔理好壞都會同一袋,所以就唯有利用高溫將所有咖啡豆嘅味燒焦,剩下統一嘅苦澀🐷Specialty coffee 都係可追蹤源頭,你可以知道係邊個farms 供應咖啡豆俾你🍏理論上減少左當中嘅分銷商,令農民收益增加😁講左咁多,係時候介紹coco chanel 啦,口感分三個層次—Espresso、椰奶同埋抹茶🍵都好濃郁,撈埋一齊好好飲🥛我就揀左fruity 口味🍇啖啲。都唔好睇少呢杯咖啡,肚腩夜晚都有啲訓唔著🤣重點係,呢間咖啡店係其中一間賣S
Coco Chanel HK$55

講左咁多,係時候介紹coco chanel 啦,口感分三個層次—Espresso、椰奶同埋抹茶🍵都好濃郁,撈埋一齊好好飲🥛我就揀左fruity 口味🍇啖啲。都唔好睇少呢杯咖啡,肚腩夜晚都有啲訓唔著🤣重點係,呢間咖啡店係其中一間賣Speciality coffee 嘅地點☺️大家就可以多個選擇飲靚咖啡☕

肚腩試過熟食都唔錯,大家可以一試🤩
2022-07-17 254 瀏覽
約咗朋友去Cupping Room食早餐☀️我喺餐牌上見到「Tesla」呢個菜式,就俾佢吸引咗!心諗,咁得意!唔通同架車有關?於是冇理咁多,就嗌嚟試吓😄原來,「Tesla」係燒雞胸肉牛油果Pizza! 個份量真係好大!!有9塊咁多(其實我只係去食個早餐咋⋯⋯)我盡晒力都只可以食兩塊。朋友自己都order咗一份早餐,佢只可以幫我食一塊。呢個故事係教訓我下次order 嘅時候要睇得詳細啲😂不過同時我嘅烏龍事件又多一椿啦!😆講返個Tesla,非常多料,每一啖都食到雞肉或牛油果,不過批底就油咗啲。早餐食pizza真係誇張咗少少🤏所以食咗兩塊之後就pack返屋企當lunch。喺屋企用焗爐焗返熱食都唔錯,但係焗完成個焗盤都係油。我下次唔敢再嗌呢款pizza😛飲品方面,我嗌左Chai Latte。我覺得奶太多,蓋過咗茶嘅香味。或者下次我會試吓佢哋比較出名嘅咖啡☕️

Tesla
Tesla
2022-07-17 167 瀏覽
坐位唔算好多,但坐得都舒服。位於商場入面,應該預咗俾啲人行街之後,中途休息tea 1 tea。咖啡沖得幾好,杯americano 無酸味,至於sourdough 麵包都整得好好食。
Chorizo, Avocado & Eggs
Chorizo, Avocado & Eggs
2022-02-13 1403 瀏覽
這家店裝修有型,格局寬敝,而且有唔少梳化座,加上人流唔多,坐得舒適,沒有被人催促的壓力。這兒除了供應咖啡外,還有各式各樣的輕食如三文治、夾餅、意粉,還有旦糕、酥餅等等,選擇唔少。平想吃意粉,怎料要一點後才供應,所以今日試下週末特色餐點-炸雞夾餅。Chicken and waffles$168Buttermilk batters , spicy kimchi, honey and crisp croiffle crossiant waffle這炸雞夾餅真不錯!炸雞大大件,炸得又脆又香,肉質軟嫩又juicy, 加上七味粉和韓式辣醬,輕輕的辣,惹味可口。夾餅烘得又脆又鬆化,滿滿旦奶香氣,甜脆滋味。再吃一口羽衣甘藍沙律清一清味蕾,十分滿足。Egg Benedict $108Poached eggs, smoke and barrel salmon, aerated hollandaise Egg Benedict 真係幾唔錯。水波旦流心,加上又滑又富牛油香的hollandaise 醬,口感creamy, 加埋煙燻三文魚和菠菜,味道豐富,配上那煙韌又滋味的厚片烘包,真的不錯,而且十分飽肚。Fla
這家店裝修有型,

Chicken and waffles$168

炸雞夾餅真不錯!炸雞大大件,

Egg Benedict $108

Egg Benedict 真係幾唔錯。水波旦流心,

Flat white $46 +$3 oat milk

這杯咖啡沒有中環那兒好飲,奶泡比較單薄,咖啡味比較淡,是比較溫和的味道,而燕麥奶打得未夠creamy.(因為我在家也是用同樣的燕麥奶打咖啡的),味道是可以的,感覺只是ok.

French Earl grey$45

估唔到這家店用了WG tea bag。這杯茶口感特別順滑,而且這French earl grey 特別幽香,比fortum and mansion 的earl grey 還要好,是輕盈又幽雅的感覺。

午餐
2021-12-12 666 瀏覽
之前去過另一間cupping room中環分店~環境屬於文青輕工業風~ 而位於利園呢間cupping room環境層次當然有所提升,配上落地玻璃非常舒服。坐位分佈因為要配合利園一期本身嘅中空建築架構,所以有好種座位類型選擇,非常有創意。咖啡係cupping room嘅主打,水準一定係中上,非常推薦~👌🏻👌🏻👌🏻今次第一次試佢地嘅mushroom toast & pasta,做得非常精緻,味道尚可。反而佢地嘅人氣蒜蓉包好有驚喜~非常香嘅奶油蒜味,但價錢偏貴咗少少⋯試一次就夠😂😂😂😂😂