2022-10-06 282 瀏覽
海港城港威既一間有格調嘅食店食品選擇幾多 煩忙時間要排一排隊先入到FRIED CALAMARI香脆 唔油膩 配返杯飲品係唔錯既選擇我地每人叫左杯 Mocktail -Summer Magic感覺原全冇藥水味 幾清涼解渴HOKKAIDO JUMBO SCALLOP SQUID INK SPAGHETTI 平時好少叫墨魚汁既意粉 因為覺得冇咩味但係今晚呢碟又唔同講法好香 好有鮮味 份量都幾多帶子煎得好有咸香味CHICKEN DIAVOLA (Spicy)每人一半 剛剛好 正一啖啖肉除左雞胸部分口感較一般之外其他部分既肉質都係鮮嫩多汁FLAT BREAD FOCACCIA好中意食Ham + 火箭菜既Pizza份量絕對係3~4人份量如果可以更多茄醬就更好TIRAMISU食左太多濃味野 食過個甜品係唔錯既選擇
海港城港威既一間有格調嘅食店

平時好少叫墨魚汁既意粉 因為覺得冇咩味
但係今晚呢碟又唔同講法
好香 好有鮮味 份量都幾多
帶子煎得好有咸香味

CHICKEN DIAVOLA (Spicy)
每人一半 剛剛好 正一啖啖肉

TIRAMISU
食左太多濃味野 食過個甜品
係唔錯既選擇
2022-10-06 210 瀏覽
同友人慶祝食晚飯,揀左尖沙咀間意大利菜,走親民路線,傳統正宗風味的意粉同PIZZA 都好吸引,而且飯後甜品都好出色。日本北海道珍寶帶子墨汁意粉 $238,珍寶帶子係超級大隻厚身,煎得剛剛好,入口外面香口,內裡嫩滑微彈,而且厚身的帶子口感非常好,有肉感又滿足,海鮮味突出。墨汁意粉口感 al dente,爽口彈牙、有嚼勁,沾滿墨汁好鮮味,加左三文魚籽更加爆發鮮味。意式香辣烤雞 $298,烤雞上面有好多香草,醃得好入味,簡單烤焗食出雞原來,調味唔重微辣好開胃。一整隻雞好有家庭風味,自己切開分享,雞肉保留好多肉汁,而且都好嫩彈,雞皮沒油同埋好香脆,平時唔食雞皮,都忍唔住食左。巴馬火腿芝士佛卡夏薄餅 $208,自家製薄餅厚薄適中,上面的蕃茄蓉幾濃,芝士仲好香好正,好多ham 透薄柔軟有肉味,特別咸香同少少脂肪香,仲有大量芝麻菜帶香微辣。Tiramisu $78, 平時食開都係奶味同咖啡味平衡,呢款加多左朱古力,多左層次感,質感細膩輕盈,唔會太甜。from miles away $98,由熱情果漿、雲尼拿、青檸汁、菠蘿汁等等調成的特飲,果香四溢,酸味較突出,好開胃消膩,面層的泡沫輕盈綿密增加口感。

2022-10-04
2022-10-06 164 瀏覽
今晚同朋友來慶祝,呢間餐廳的意大利菜有家庭風味,價錢貼地又份量大,服務好食物又好味,好岩飯聚同慶祝食飯。酥炸魷魚圈 $128味道好有驚喜,魷魚圈好鮮嫩,軟綿帶點彈牙,薄薄的炸衣香口唔膩,加上大量香料、辣粉.....所以特別香辣惹味,沾埋秘製醬料,食到千島醬再加d辣味同甜味,令味道更豐富,配酒也很合適。巴馬火腿芝士佛卡夏薄餅 $208即製真係好熱辣辣好香,薄餅烤得好靚,邊位香脆,有麵粉香且餅底的焦香脆口質感很好味,蕃茄醬濃郁配拉絲芝士,味道已經好正宗好正,加上巴馬火腿咸鮮提味,配微甘苦帶香味的火箭菜,味道好夾。意式香辣烤雞 $298賣相誘人,原隻烤雞上碟,好岩同朋友分享。烤雞用不同香料醃製再烤焗,有陣陣迷迭香味,雞皮又香又薄少脂肪,雞腿肉更加係嫩滑多汁又有彈性,連雞胸都好嫩且唔乾無渣。味道唔會過份重,咸度適中微微辣,配菜的洋蔥好甜好多汁。提拉米蘇 Tiramisu $78外觀精緻好看,感覺都幾大杯,share食岩岩好,有微微的奶香、朱古力味、咖啡同餅....特別在有一層係朱古力味,更添香甜味道,咖啡味唔會好重,底層的餅吸左較多咖啡,食完唔膩仲好sweet滿足。我地點左signatures

酥炸魷魚圈 $128

巴馬火腿芝士佛卡夏薄餅 $208

意式香辣烤雞 $298

提拉米蘇 Tiramisu $78

我地點左signatures mocktail,感覺高雅顏色好美。

summertime magic
用芒果漿、乳酪、荔枝糖漿、青檸汁、菠蘿汁....調成的無酒精雞尾酒,味道清甜帶果香,有點似芒果布甸的味,微酸帶甜好有夏日感覺。

朋友個杯酸酸甜甜都好好飲。
2022-10-05
口味呢家野就因人而異,但正唔正宗就係人都睇得出,講緊既係「Da Filippo Trattoria」佢地既pizza就必定係以意式手工果隻,唔似香港某某連鎖品牌咁,死都要落d菠蘿落去貪佢夠惹味d咩,少少悔辱緊意大利人既智慧呀講真,呢D不良風氣等我糾正一下啦。👇📌S T A R T E R - ▪️ VITELLO · TONNATO - $138▫️ 第一道前菜「吞拿魚醬·小牛肉」你唔好睇佢賣相好似平平無奇,無乜料到,實情佢真材實料,食落肉香濃郁,鹹香到位,配埋個醬可以話係錦上添花,相當開胃。📌PASTA · RISOTTO - ▪️ LOBSTER · MAFALDE - $328▪️ TAGLIATELLE · VONGOLE - $198▫️ 輪到必食既手工意粉環節,第一個「經典龍蝦·波浪意粉」擺盤精緻,面頭蓋上一件剝左殼既新鮮龍蝦肉,咬落肉質爽甜彈滑,而波浪意粉掛汁能力極高,啖啖都係龍蝦汁鮮味,好食;而「香蒜白酒·蜆肉扁意粉」扁意粉口感煙韌,好夠咬口,蜆肉吸收左白酒同香蒜精華,份外惹味。📌M A I N - ▪️ GRILLED SALMON · PAK CHOI - $368▫️ 主菜黎講
口味呢家野就因人而異,但正唔正宗就係人都睇得出,

係以意式手工果隻,唔似香港某某連鎖品牌咁,

死都要落d菠蘿落去貪佢夠惹味d咩,少少悔辱緊

意大利人既智慧呀講真,呢D不良風氣等我糾正一下啦。👇

📌S T A R T E R -
▪️ VITELLO · TONNATO - $138
吞拿魚醬·小牛肉

無乜料到,實情佢真材實料,食落肉香濃郁,鹹香到位,
吞拿魚醬·小牛肉

配埋個醬可以話係錦上添花,相當開胃。

📌PASTA · RISOTTO -
▪️ LOBSTER · MAFALDE - $328

香蒜白酒·蜆肉扁意粉

扁意粉口感煙韌,好夠咬口,蜆肉吸收左白酒香蒜精華,份外惹味。

📌M A I N -
香烤三文魚扒·白菜

▫️ 主菜黎講,呢個「香烤三文魚扒·白菜」夠哂經典,
魚皮烤過口感超香脆,魚肉熟得岩岩好,肉質唔會太生
香烤三文魚扒·白菜

亦唔會太老,咬落中間仲好滑溜,夠哂juicy,
配搭旁邊既白菜一齊食,我幾鍾意。

📌DESSERT · DRINKS -
▪️ CRÈME · BRÛLÉE - $78

▪️ SUMMERTIME · MAGIC - $78
焦糖燉蛋

▫️ 呢個甜品焦糖燉蛋」同杯mocktailSUMMERTIME·MAGIC
就準備收隊啦,前者燉蛋奶味夠重,蛋味濃香突出,配搭藍莓

士多啤梨夠哂健康;而後者mocktail溝埋芒果蓉乳酪
荔枝糖漿青檸汁菠蘿汁,飲落清新開胃,透心涼呀!
SUMMERTIME·MAGIC
2022-10-05
15 分鐘 (堂食)
SUMMERTIME·MAGIC
2022-10-05 148 瀏覽
今天約了以前在海港城的昔日同事吃飯聚舊,豈料他突然被拖延收工。眾所周知,現在食肆較早結束營業,而今天除了聚舊外,還有些事情商談,於是就遷就舊同事下班的海港城一帶搵食。友人就推介了這間主打意大利菜式的店。位置極之容易搵到,港威商場大門直入,上兩條電動扶梯到3樓,就對正扶梯口。由於意大利菜式我向來較為少食,所以就和舊同事商量下,點選了合大家口味的菜式:1)吞拿魚醬小牛肉 $198生牛肉弄碎墊式,上面再配上牛油果碎件和蓉作配搭,好味。2)香烤三文魚扒配白菜 $368嘩,塊三文魚扒真是好巨型,和友人各自約一半,都好飽足。3)經典龍蝦波浪意粉 $328雖然上面的龍蝦肉略為細塊了一點,但特別的自家製波浪意粉上面沾滿了充滿蝦味的醬汁,意粉又有咬口。4)香蒜白酒蜆肉扁意粉 $198擺盤幾攪鬼,以欖核型擺放,每邊有約8隻蜆,極之方便我和舊同事對分。甜品 Creme Brulee $78最後,再配兩杯特色飲品,Miles Away $98 & Summer Magic $78。餐牌

1)吞拿魚醬小牛肉 $198
生牛肉弄碎墊式,上面再配上牛油果碎件和蓉作配搭,好味。

2)香烤三文魚扒配白菜 $368
嘩,塊三文魚扒真是好巨型,和友人各自約一半,都好飽足。

3)經典龍蝦波浪意粉 $328

4)香蒜白酒蜆肉扁意粉 $198

甜品 Creme Brulee $78

餐牌

2022-10-05 100 瀏覽
一直都想前往香港合味道紀念館,今天傍晚順道經過,竟然發現它7時許便關門。剛好又到晚飯時間,自己又不太熟這個港威商場,唯有靠商場資訊搵食。在商場平面圖中,見到位置極易搵,面對3樓電動扶梯口。而且,舖面面積都挺大,雅座開揚,於是決定入內。仔細研判了餐牌後,再詢問一下該店資深待應的意見,便挑選了以下幾道菜:吞拿魚醬小牛肉生牛肉托底,頂部再配上牛油果。由於同行的人不吃生牛肉,故給我幾口包辧食晒,經過輕微調味的肉質味道提升,正。香烤三文魚扒配白菜邊緣呈約一寸厚的三文魚扒,加上微微燒香了的魚肉外層,再沾上少少檸檬汁,已夠好好食,不用再加配下的深顏色醬汁品嚐啦。3)經典龍蝦波浪意粉自家製的波浪意粉,上面放了一些龍蝦肉。雖然蝦肉確實少了一點,但重點在於沾滿了蝦味醬汁的意粉。意粉入口時,好似咬緊一口口蝦肉咁。4)香蒜白酒蜆肉扁意粉最後待應才端上這道菜。唉,前面三道已經食到好飽,後悔自已叫了兩碟澱粉質菜式。記憶所及,有些意大利餐廳收費很貴且份量少,但這間就單是份量,已較很多同類餐廳優勝。飲品和甜品備註:餐廳廚房採用開揚的設計,若不是客人太多時,不紡要求坐近廚房的位置,以觀看自己食物的製作過程,也都是挺愉快

香烤三文魚扒小配白菜

3)經典龍蝦波浪意粉

4)香蒜白酒蜆肉扁意粉

飲品和甜品

甜品

備註:餐廳廚房採用開揚的設計,若不是客人太多時,不紡要求坐近廚房的位置,以觀看自己食物的製作過程,也都是挺愉快的事情。

香烤三文魚扒小配白菜
甜品
2022-10-05 74 瀏覽
龍蝦波浪意粉 半隻波龍起肉,鮮爽彈牙,用上新鮮蝦肉微辣既龍蝦肉炒香意粉,索曬汁之餘,意粉仍有彈性口感有層次香蒜白酒蜆肉意粉,選用粗意麵,油爆辣椒香蒜炒意粉,每條粉都吸滿濃香蒜油,香而不辣,仲有十隻大蜆肉,鮮味甜香,擺碟又精美最後15分鐘後會上甜品,焦糖即燒,燉蛋中間有好多雲尼拿籽滑嫩而帶層次,濃郁既蛋味,甜而不油膩~好大個爭D食唔曬Da Filippo Trattoria #DaFilippoTrattoria 尖沙咀廣東道21號海港城港威商場3樓3203-3204A號舖Shop 3203-3204A, 3/F, Gateway Arcade, Harbour City, 21 Canton Road, Tsim Sha Tsui
龍蝦波浪意粉 半隻波龍起肉,鮮爽彈牙,用上新鮮蝦肉
微辣既龍蝦肉炒香意粉,索曬汁之餘,意粉仍有彈性口感有層次

最後15分鐘後會上甜品,焦糖即燒,燉蛋中間有好多雲尼拿籽
滑嫩而帶層次,濃郁既蛋味,甜而不油膩~好大個爭D食唔曬

Da Filippo Trattoria
#DaFilippoTrattoria

2022-10-05 72 瀏覽
尖沙咀美食攻略 2022年10月今次黎到呢間西餐廳網民今期熱店推介餐單: 吞拿魚小牛肉香烤三文魚扒配白菜前菜係薄切小牛肉片配以吞拿魚醬慢煮牛肉薄切,食到牛肉既細嫩口感,又保留到肉汁同牛肉味道配以吞魚拿打成既醬汁,更添豐富層次主菜香烤三文魚扒,厚切2CM! 以烤焗方式製作魚皮脆如薯片既同時,切開魚扒見到仍然半熟,好嫩既魚肉,沒有一絲既腥味,配以特別既醬汁伴吃,鮮味更突出總結食物有水準 服務一流,環境高級,消費唔高平均消費$300評分8/10Da Filippo Trattoria #DaFilippoTrattoria 尖沙咀廣東道21號海港城港威商場3樓3203-3204A號舖Shop 3203-3204A, 3/F, Gateway Arcade, Harbour City, 21 Canton Road, Tsim Sha Tsui
尖沙咀美食攻略 2022年10月
今次黎到呢間西餐廳
網民今期熱店推介
餐單: 吞拿魚小牛肉
前菜係薄切小牛肉片配以吞拿魚醬
慢煮牛肉薄切,食到牛肉既細嫩口感,又保留到肉汁同牛肉味道
配以吞魚拿打成既醬汁,更添豐富層次

主菜香烤三文魚扒,厚切2CM! 以烤焗方式製作

總結食物有水準 服務一流,環境高級,消費唔高
平均消費$300
評分8/10

Da Filippo Trattoria
#DaFilippoTrattoria

2022-10-03 162 瀏覽
海港城精緻西式餐廳!餐廳裝修得好有modern 味道,利用不同的光線,以及黑白的襯磚,未食野已經想不停打卡🏙。餐廳食物款式好多,主打pasta、pizza、同好多款唔同既starter。首先,叫左個吞拿魚醬牛肉片,牛肉片切到好薄好薄,熟度剛好,中間位置仲係十分粉嫩,入口好軟淋,配上味道濃郁既吞拿魚mousse ,口感好正,不錯既開胃小菜👍🏻。主菜黎啦,見好多人都有叫呢款龍蝦手工麵,終於可以試下啦!平時好小食波浪意粉,原來波浪意粉都好煙un ,吸汁力都好足,龍蝦汁好好食🥺🥺龍蝦煎得好香,食多2碟都冇問題。唯一就係份量唔算大份,不過咁樣就可以試多幾款高質食品。😁另外一款就叫左白酒香蒜蜆肉意粉,淡淡白酒味,幾好食😋,蜆肉數量唔小,又新鮮!意粉口感好食,但相比之下,個人就較喜歡龍蝦汁既波浪意粉。呢款就比較清淡,但都屬高質素。👍🏻👍🏻叫左杯ice chocolate 🍫 ,飲落好舒服😌,未到好濃郁,奶味較重,幾適合配上今晚既菜式。最後點小得甜品,係tiramisu 同cream brûlée 之間2揀1。決定cream brûlée ,焦糖面做得好好,脆卜卜,甜度適中,幾唔錯既餐後甜點🍮。個人覺
海港城精緻西式餐廳!

個人覺得,呢間餐廳食物質素好高質,比較精緻,必定會回頭再食龍蝦🦞汁波濃意粉🤟🏻。同埋想試埋tiramisu ,店員服務都好好,整體來說,用餐感覺十分舒適👍🏻。
2022-09-30 217 瀏覽
今日BLUE MONDAY,老公話同我去食餐好D,帶左我黎HARBOUR CITY呢邊食飯~一入到去見到環境暗暗地幾好FEEL,睇左一陣MENU就自助落ORDER,掃QR CODE就可以落單好方便~SUMMER SODA/PASSIONFRUIT ICED TEA首先黎既係兩杯特飲,冰冰涼既SUMMER SODA,仲有D菠蘿粒,酸酸甜甜勁正! PASSIONFRUIT ICED TEA一D都唔酸,茶味重,飲落好REFRESHING!牛油果吞拿魚他他比我想像中大碟,牛油果好新鮮,吞拿魚份量好多,俾得好慷慨!食落好清新開胃,係一份好稱職既APPETIZER!香蒜白酒蜆肉意粉之後黎既係香蒜白酒蜆肉意粉,一黎已經夾D蜆肉食下,一D沙都冇仲好多鮮味!意粉擺盤好靚,蒜味勁香,意粉質地彈牙,白酒既酒精係煮既過程揮發哂,所以唔會食到酒味,但就為呢碟意粉加添左一陣好香既氣味!經典龍蝦波浪意粉第二碟黎既PASTA 係經典龍蝦波浪意粉,龍蝦有半隻,啖啖肉好鮮甜,波浪意粉都係第一次食,質感彈牙過先前食既蜆肉意粉,而且麵條好掛汁好好食!香烤三文魚扒配白菜三文魚扒超大件,2個人食都夠食!面頭烤得勁香脆,食落三文魚

牛油果吞拿魚他他

香蒜白酒蜆肉意粉

香烤三文魚扒配白菜
三文魚扒超大件,2個人食都夠食!面頭烤得勁香脆,食落三文魚肉充滿油香,底下既白菜吸哂醬汁,超好食!

焦糖燉蛋
最後食埋個CREAM BUREE 作結,面頭既焦糖燒得好脆好甜,入面既蛋好香奶味好滑溜~非常好食!

2022-09-30 159 瀏覽
海港城內有唔少高質餐廳,今次食嘅Da Fillippo Tratorria 喺Cheesecake Factory嗰邊,食完順手嘟埋港鐵特惠站👍🏻食意大利菜食手工意粉係必須嘅,另外我地再side back咗個吞拿魚醬牛肉同埋煎三文魚扒。夜晚盡量唔飲咖啡,嗌咗杯light d嘅鮮菠蘿汁,好清甜冇額外加糖,仲好開胃。吞拿魚醬牛肉醬汁好幼滑,牛肉都好嫩,係幾高質嘅頭盤。近乎枱枱都有嗌嘅龍蝦波浪意粉真係對得住個價錢,波浪意粉掛到好多醬汁,龍蝦肉非常新鮮。蜆肉意粉蒜油味突出,linguine煮到al dente,口感合符期望。三文魚扒好有驚喜,魚皮煎到超脆似薯片口感又冇平時炸魚皮嘅粉漿味,魚肉透住淡淡粉紅色超嫩滑,必試!最後叫個creme brulee作結,都係有水準嘅出品。

吞拿魚醬牛肉醬汁好幼滑,牛肉都好嫩,係幾高質嘅頭盤。

最後叫個creme brulee作結,都係有水準嘅出品。
2022-09-28
  • 龍蝦波浪意粉
  • 煎三文魚扒
2022-09-30 129 瀏覽
去海港城行完街打算食埋飯見到呢間意大利餐廳都幾多人食就入左去😂餐牌都幾多選擇! 頭盤pizza意粉主菜甜品飲品因爲好肚餓 所以都叫左好多野食🤪酥炸魷魚圈份量好多 鬆脆魷魚圈 配mayo 好味😋意式香辣烤鷄賣相有d可愛 都好容易切皮脆肉嫩 少少少少辣 夠惹味~!仲有d洋蔥同車厘茄😍日本北海道珍寶帶子墨汁意粉墨汁意粉上面一大粒帶子🥹 仲有d魚子原來魚子同墨汁意粉都幾夾😲帶子好大粒 夠鮮甜巴馬火腿芝士佛卡夏薄餅parma ham + 大量火箭菜 仲有好多芝士🥹d芝士好足令成個pizza變得更好味Tiramisu食意大利野最尾一定要叫番個tiramisu🤣佢呢個個ladyfinger係中間果層又幾好 唔洗挖到咁底先食倒🤣Summertime Magic飲品要左杯mocktail芒果+乳酪味 配濃味嘢就啱曬啦😋
去海港城行完街打算食埋飯
見到呢間意大利餐廳都幾多人食就入左去😂
餐牌都幾多選擇! 頭盤pizza意粉主菜甜品飲品
因爲好肚餓 所以都叫左好多野食🤪

酥炸魷魚圈
份量好多 鬆脆魷魚圈 配mayo 好味😋

意式香辣烤鷄
賣相有d可愛 都好容易切
皮脆肉嫩 少少少少辣 夠惹味~!
仲有d洋蔥同車厘茄😍

Summertime Magic
飲品要左杯mocktail
芒果+乳酪味 配濃味嘢就啱曬啦😋
2022-09-28 115 瀏覽
熱情果冰茶&菠蘿青瓜梳打兩款夏日飲品都好fresh而且味道唔太甜,飲落都幾解渴而且食得出有果肉添!吞拿魚牛油果他他擺盤好靚而且份量都有好多,牛油果有加少少醋再調味,層次感一流再加上新鮮既吞拿魚粒,清新得黎又真係幾開胃!香蒜白酒蜆肉扁意粉整得好靚而且蜆肉都有好多,意粉我地嗌左偏硬既口感,食落超彈牙而且好掛汁。香蒜味道好突出又唔會太咸同埋太辣,整體好好食。香烤三文魚扒三文魚扒都好大塊同埋整得好香脆,魚肉粉嫩又保留到肉汁。新鮮即制熱辣辣而且唔腥,另外仲有白菜舖底索哂汁。龍蝦波浪意粉呢個真係好出色,波浪意粉都係口感偏硬,食落有口感又煙韌同埋索哂龍蝦汁,龍蝦已經拆哂肉,彈牙冇渣而且都唔細隻!焦糖燉蛋焦糖燒得岩岩好而且蛋味好香濃,配合埋少少莓類水果整體好夾!
熱情果冰茶&菠蘿青瓜梳打

吞拿魚牛油果他他

香烤三文魚扒

龍蝦波浪意粉

焦糖燉蛋
焦糖燒得岩岩好而且蛋味好香濃,配合埋少少莓類水果整體好夾!

2022-09-24 296 瀏覽
近期興二訪,對上去都差不多大半年前,今次再訪覺得食物質素還好,總算保持到水準▶️意大利肉醬吸管麵 - 滿滿肉醬,吸管麵因為通窿關係,令到麵條充滿肉醬,非常惹味▶️海鮮墨汁燉飯 - 墨魚汁鮮味濃郁,燉飯煮到軟硬適中,配上適量嘅海鮮,令口感更豐富▶️惹味經典油封鴨腿 配無花果及辣根芥末醬 - 鴨腿外皮烤到卜卜脆,香脆可口,切開外皮後,鴨香味溢出,而鴨肉食落肉質鮮嫩,輕輕一點配上嘅無花果及辣根芥末醬,更加令到鴨肉鮮味提升

2022-09-12 705 瀏覽
朋友推介嘅店,完全唔好食龍蝦湯係苦嘅,意麵要求煮爛啲都係好硬,只有提拉米蘇好食服務員也唔識醒酒總而言之,這家餐廳不值這個價錢,相對於這種食物質量最好選別家店去食晚餐
朋友推介嘅店,完全唔好食
龍蝦湯係苦嘅,意麵要求煮爛啲都係好硬,只有提拉米蘇好食
服務員也唔識醒酒

• Tiramisu