2018-11-01 287 瀏覽
手打安格斯吐司($58) 連飲品- 百香果檸檬茶($63)老闆堅持每日人手打漢堡扒,仲用上安格斯牛肉😱漢堡扒好厚好juicy,加左黑椒有少少辣辣地。多士塗上 少少牛油烘至金黃脆身,除左漢堡扒仲夾上厚厚既粟米蛋同大量椰菜絲,配埋甜甜的蜜糖芥末醬汁,真係有Issac Toast既味道!成份toast超豐富超多層超多料,完全係冇辦法一啖咬晒所有野!PS. 整間小店得老闆一個一腳踢,只有五個坐位。每份即叫即做,製作需時,大約二十分鐘。
手打安格斯吐司($58) 連飲品- 百香果檸檬茶($63)

2018-10-30 132 瀏覽
#181028.Life is short you deserve better ❤️.<#手打安格斯牛芝士漢堡 +$8 蕃茄 (配熱百香檸檬茶) $63>多謝 @foodielom 帶我食好西🤤趁佢未執之前有幸試到👅開心可以認識到 @foodielom @my_lofty_eatology 一齊食👭即叫即製😍等左15分鐘之後新鮮熱辣辣咁食最正🤩辛苦哂老闆不停整😢真係好佩服😤欣賞老闆嘅熱誠🔥份量不容小覷💁🏿真係好大份好厚🤩根本冇可能一次過咬哂咁多層🤣面頭烘得啱啱好🤤有搽牛油香脆冇得彈🤘🏿下面係juicy蕃茄🍅同原片芝士🧀然後就係主角——手打漢堡🤤日日新鮮人手製造😚真係好juicy 會有肉汁流出嚟😍老闆話係煎完再焗所以可以鎖住水分💦仲要足料成4-5cm厚啖啖肉冇乜肥筋💞味道又唔會好鹹😎最重要係肥瘦均勻🤤漢堡嘅肉加入黑椒打得冧冧地好滿足☺️完全超越之前食過嘅漢堡🍔配埋自家製士多啤梨醬🍓微微酸甜好開胃👍🏿再落就係粟米厚蛋餅🥞蛋燒混入粟米粒🌽口感更佳👍🏿感覺好似日本嘅玉子燒❣️最底仲有大量椰菜絲配芥末醬同個toast都好夾❤️跟餐配百香果檸檬茶解渴解膩😆陣間帶媽媽去試🤣✌🏿超感恩能食
#181028
配埋自家製士多啤梨醬🍓微微酸甜好開胃👍🏿
最底仲有大量椰菜絲配芥末醬同個toast都好夾❤️
跟餐配百香果檸檬茶解渴解膩😆
陣間帶媽媽去試🤣✌🏿超感恩能食多次👅
📍Deserve Better Toast & Coffee (灣仔)
灣仔灣仔道181號長春大廈C舖
#justeat_西式
#justeat_灣仔 #justeat_麵包
#bread #burger #toast
#hkig #hk #hkfood #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodporn #fotdhk #hkgirl #igfood #igfoodie #foodpics #foodlover #foodie #foodporn #bestfoodhongkong #topfoodnews
2018-10-27
15 分鐘 (堂食)
  • 手打安格斯牛芝士漢堡
2018-10-25 128 瀏覽
><位置離地鐵站都有一段距離 應該係做附近街坊同學生嘅生意鋪頭主力做外賣?! 得數個座位可以堂食 要咗個火腿芝士toast set ($33)配凍百香檸檬茶吐司入面仲有其他餡: 蛋 椰菜絲 栗米粒 同士多啤梨醬食落去甜甜哋 幾有趣可能因為足料嘅關係就咁一份已經好飽肚有機會嘅話想食手打牛肉漢堡><><><><><><><><><><><><><><><><><><Deserve Better Toast & Coffee灣仔道181號長春大廈C舖
位置離地鐵站都有一段距離
應該係做附近街坊同學生嘅生意
鋪頭主力做外賣?! 得數個座位可以堂食
火腿芝士
要咗個火腿芝士toast set ($33)
配凍百香檸檬茶

就咁一份已經好飽肚
有機會嘅話想食手打牛肉漢堡
Deserve Better Toast & Coffee
灣仔道181號長春大廈C舖
5 分鐘 (堂食)
2018-10-25 83 瀏覽
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨尋日中午由新界西長征去港島食好西❤️這家店月尾就結業了,很可惜😭舖頭唔大,我地早到所以有窗口位坐~.🍔手打安格斯牛芝士漢堡$63(連百香果檸檬茶)🍔落單後大約等15mins製作,不過傾傾下計都唔覺得耐既🤣一上枱即刻兩眼發閃光🤩🤩🤩漢堡好厚身!呢個地段有咁既價錢,都仲有咁既份量質素,抵食呀👍🏻基本上厚到係無可能一啖咬得哂所有料既(即使我口大)😵要用手拎起都有啲難度,好聚手又好厚❤️第二張相係咬左大半先影到既切面🤣.首先呢,兩塊toast都烘到脆身,但都保留到內裡軟身既麵包口感~呢點要加分,烘烤既程度係啱啱好😍下面芝士唔算好濃味,亦都唔膩,唔會搶左主角風頭😆.跟住就講下主角👉🏻厚身手打安格斯牛漢堡排❗️好好食喔😵好中意佢手打既鬆軟質感🤩牛肉全熟但仲保留到好juicy好有肉香❤️每一啖都有肉汁係正既👍🏻而且調味好好,唔會過鹹,咁先食到安格斯牛既肉味🤩.再下面係粟米蛋同椰菜絲🌽🍳🥗搽左甜甜地又香既蜜糖芥末醬,好夾❤️.跟餐有百香果檸茶~佢帶有明顯既果香又唔會太甜,飲落好fresh😌.🥔薯波6粒(+$9)🥔脆卜卜,裡面軟身,都唔錯~重點係唔油膩~.如果月尾前有機會出港島,想encore
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
尋日中午由新界西長征去港島食好西❤️
這家店月尾就結業了,很可惜😭
舖頭唔大,我地早到所以有窗口位坐~
🍔手打安格斯牛芝士漢堡$63(連百香果檸檬茶)🍔

落單後大約等15mins製作,不過傾傾下計都唔覺得耐既🤣
一上枱即刻兩眼發閃光🤩🤩🤩漢堡好厚身!
呢個地段有咁既價錢,都仲有咁既份量質素,抵食呀👍🏻
基本上厚到係無可能一啖咬得哂所有料既(即使我口大)😵
要用手拎起都有啲難度,好聚手又好厚❤️
第二張相係咬左大半先影到既切面🤣
呢點要加分,烘烤既程度係啱啱好😍
下面芝士唔算好濃味,亦都唔膩,唔會搶左主角風頭😆
跟住就講下主角👉🏻厚身手打安格斯牛漢堡排❗️
好好食喔😵好中意佢手打既鬆軟質感🤩
牛肉全熟但仲保留到好juicy好有肉香❤️
每一啖都有肉汁係正既👍🏻
而且調味好好,唔會過鹹,咁先食到安格斯牛既肉味🤩
再下面係粟米蛋同椰菜絲🌽🍳🥗
搽左甜甜地又香既蜜糖芥末醬,好夾❤️
跟餐有百香果檸茶~
佢帶有明顯既果香又唔會太甜,飲落好fresh😌
🥔薯波6粒(+$9)🥔

脆卜卜,裡面軟身,都唔錯~
重點係唔油膩~
如果月尾前有機會出港島,想encore呀😤
高質又抵食👍🏻趁佢結業前要試埋其他款🤩
食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌘
食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌘
性價比: 🌕🌕🌕🌕🌘
回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌘
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
  • 手打安格斯牛芝士漢堡
超高質Toast當之無愧。deserve better一直係我私藏嘅舖頭,原諒我嘅自私,因為小店舖面真係細,所以座位有限,大約4-6個人左右,所以除左同身邊友好豪情推介之外,一直都無寫Openrice食評,驚太多人會潮聖。但我呢個星期日去食驚悉小店做到本月尾就會結業,頓時感到睛天pig pig,因為要食toast,我會專登揀weekend過灣仔上gym class,宜家好似無咗動力咁😣希望店主快d再搵到第二個舖位重新岀發啦🤟🏻講番個Toast,每次例牌會同男朋友一人叫一個手打安格斯牛芝漢堡。裡面有塊超多汁嘅漢堡扒,煎完肉汁依然非常juicy,濃香嘅肉味配埋佢特制嘅醬汁,絕對令人回味無窮。再者,佢塊蛋有椰菜同粟米粒係裡面,層次、口感同味道都係我响岀面食唔到嘅配以熱百香果檸檬茶,更加refresh. 就好似佢店名一樣,”deserve better”,難得假期忙裡偷閒,又點可以唔對自己好d呢🤗

2018-10-21
2018-10-12 87 瀏覽
Order咗toast & coffee. 食物大約十五至二十分鐘到(冇問題,理解嘅).絕對好聲好氣有禮貌咁問"唔該,我地D嘢飲得未? " 之後一路個樣唔知點解好似非常不悅(可能要早起身返工掛?) 嘅帶眼鏡年青人就不忿地回答"你睇唔睇到我整緊嘢呀,等一陣得唔得呀....."!!! 當時佢喺度整第二個客嘅order. 其實佢只要答"請等等"或者"黎緊" 就已經可以, 但係佢咁嘅態度,絕對令到我以後無可能再幫襯呢間鋪頭!!!佢嘅行為亦有本事領到我寫咗身平第一份身評。其實寫嘅原因都係之前睇咗Derserve Better老闆嘅一編訪問,覺得佢都算有heart, 只係唔想佢因為請咗呢啲咁劣質嘅員工而趕走哂啲客!
佢嘅行為亦有本事領到我寫咗身平第一份身評。
20 分鐘 (堂食)
You Deserve Better❣️每天面對忙碌既生活,確實值得對自己好d啊!灣仔吐司小店實在改名改得好☺️呢道選擇唔多,但靠主打手打安格斯牛芝士漢堡🍔都絕對足夠打天下💪🏻.安格斯牛肉扒厚肉之餘非常綿滑,咬落超級多汁會狂滴😂😂同朋友一路食一路讚嘆❣️仲有一塊厚厚煎蛋🍳,有粟米粒夾住。仲有大量椰菜絲,芝士溶入牛肉內,再加埋特製蜜糖醬,甜甜地令整個吐司油膩感減低👍🏻個吐司烤到脆一脆,塗上牛油,不過就覺得如果軟返少少會好d🙈性價比好高,咁高質都只係$58,去支持下小店啦!
2018-09-23 62 瀏覽
午餐肉芝士特色吐司🍞$28三點三,下午茶😎烤多士上的濃郁牛油香,確實令我想起韓國的Issac Toast😂味道我覺得還可以,可能芝士感覺不夠濃🙈店內雖小,但油煙味好重🤨單單呢點好扣分😢環境的確會影響食慾🤦🏻‍♂️
午餐肉芝士特色吐司🍞$28
三點三,下午茶😎
味道我覺得還可以,可能芝士感覺不夠濃🙈
店內雖小,但油煙味好重🤨
單單呢點好扣分😢
環境的確會影響食慾🤦🏻‍♂️
2018-09-08 76 瀏覽
When Deserve Better Toast & Coffee first opened, the menu didn't offer as much as it does now.I am glad I didn't go until recently as you can see how they have improved since they opened.A fellow foodie posted a picture in 2017 where I couldn't really see the cheese or cabbage but it is evidently there now.All their toasts come with EGG, CABBAGE and STRAWBERRY SAUCE as a basic and then you choose a filling eg tomato, burger, ham etc.The burger is the signature but I have an affection for spam.Wh

When it came, the toast was heavily toasted hence it was quite crispy without much softness but while I was eating it, I realized the it was quite crucial in holding the toast together.

There is a fair bit of finely chopped cabbage in the toast which slowly shrivels up due to the heat of the toast which was a bummer for me because it was too hot for my hands to hold.

Anyway, managed to munch it slowly even though I wanted to eat it faster because it tasted good.
The strawberry sauce which sounded weird strangely tasted really good with the spam just like the jam and meatballs you get at IKEA.
It worked because the strawberry sauce was not too sweet or overwhelming.

Then the big slab of square egg you get was delicious as it had a few pieces sweetcorn in it and the texture was more like steamed egg with a slight panfried surface.
Overall, the toast was impressive as it didn't have any charred metallic taste on any of the ingredients considering that they have been grilling stuff all day.

Finished with the [Strawberry S'mores] which was another surprise because it looked quite sweet with the nutella on the bottom but it was balanced by the pretty red strawberry slices.
I was quite worked up thinking how to eat it then I discovered that they had already sliced the toast into six pieces which was very useful.
Anyway, I can't wait to come again soon as it is very affordable and I guess I deserve another toast NOW before they increase their prices
2018-08-31 88 瀏覽
見網上報導過呢間小店,覺得佢地burger crossover toast嘅組合幾創新,就帶埋鍾意食burger嘅女友黎試一試手打安格斯牛芝士漢堡 $58攞上手已經俾佢份量嚇親,好彩叫左一個share個burger由外都內都咁有驚喜:外層多士煎得香脆呈金黃色;手打牛厚身多汁,肉味濃郁;除左主角配料都唔輸蝕,有芝士、厚蛋、粟米、大量菜絲再加埋自家製醬汁,成個味道非常有層次,諗返都想再食

手打安格斯牛芝士漢堡 $58

攞上手已經俾佢份量嚇親,好彩叫左一個share

2018-08-28 958 瀏覽
一大清早要過嚟灣仔IVE (MH) 辦點事,趁仲有啲時間,先食個豐富早餐。與其講豐富,不如講喺高質,因為只喺食吓「多士」,飲吓咖啡。唔話豐富,但叫高質,當然就唔會喺茶記嘅烘片多士,加啲果醬之類啦。早前,睇啲飲食雜誌已留意到「Deserve Better Toast & Coffee」嘅存在,只喺一直夾唔到時間(佢哋平日好早閂門,小弟身為九龍人,星期六日就費事專登過嚟),難得今早有事過開嚟,就點都要一試佢哋嘅特色吐司。小店位處灣仔道(集成中心後面),食完行幾步就到IVE (MH),所以,我都知位置喺邊。講得小店,佢就真喺地方唔大,踏進店內,開放式廚房佔咗大部份空間,而鋪面就有數張吧枱位,故此,據店主講,嚟得幫襯嘅主要都喺晌附近做嘢嘅客人或返學嘅後生仔。雖然鋪仔細細咋,裝修都算幾骨子架,周圍都放咗好多小飾物作點綴,但又唔會變得感覺累贅。枱上有好多USB插頭,唔單止個人食嘢叉吓電,就順手連手機亦可以叉叉電。由於小弟嚟得早,客人唔多,對住清靜嘅街景,感覺難得咁悠閒自在。佢哋餐牌只有一套,全日通用,無刻意設立早餐之類,故此,予人感覺可能會稍貴,不過,跟任何時段嚟食,都喺等值相同,質素不變。細看餐
佢哋餐牌只有一套,全日通用,無刻意設立早餐之類,故此,予人感覺可能會稍貴,不過,跟任何時段嚟食,都喺等值相同,質素不變。細看餐牌,主打喺特色吐司,一共有6款,散點定價由$28-$58,要留意喺部份款式要11:30am後先供應。此外,仲有咖啡、果汁、茶品、小食。
果汁系列
而另一個餐牌,可以講喺套餐形式,定價比散點多付$5,就配一杯自家製百香果檸檬茶(冷熱都得),亦可以額外加錢轉其他飲品,如果汁系列、即磨咖啡、特濃黑朱古力,更可以加配薯波或薯格等小食。而佢哋嘅吐司都幾特別,裡面已夾有煎蛋、椰菜絲、粟米粒及特製士多啤梨醬。
近日天氣非常之熱,仲加推冰菠蘿($10件),新鮮菠蘿雪到凍一凍,諗落都覺得爽呀!而且,自家製嘅黑糖黑朱古力軟曲奇($18兩件),抵食過Mrs. Field啦,加杯紅茶當下午茶就最好不過。
由於所有吐司都喺即點即做,全個製作過程晌開放式廚房度睇住佢整,由牛油煎多士,煎厚蛋,炒熱啲椰菜絲,烤熟啲肉,以至唧上醬汁,製作都公開、透明,所以,店主話一般都要等15-20分鐘
。更建議如果唔想等太耐,不妨先whatsapp嚟落單,校啱時間落去攞就更省時
。既然即製,當然揀堂食喺最好效果啦,由於小弟一早嚟,避開晒啲尖峰時段,等候時間亦唔長。
煙背肉芝士吐司 $38

由於手打安格斯牛芝士漢堡要11:30am後先有,所以,揀咗一款廚師推介嘅「煙背肉芝士吐司」,成品以麵包形嘅瓦碟盛載,非常別緻。咪諗住只喺吐司一份,都唔知食唔食得飽,查實疊高起嚟有成3-4吋厚。最欣賞佢張包裝紙,喺比較厚身嘅牛油紙,唔易爛,亦唔會穿,仲喺「兜」底包實晒唔會漏晒啲汁落手
煙背肉芝士吐司
咁味道喺點呢?正,底面兩層吐司十分脆口,且富牛油香,一口咬落份吐司度,再配合埋啲椰菜絲,口感可以話喺清新爽脆
;而鹹香嘅煙背肉,食得出喺靚料,唔喺嗰啲肥膏多多嘅平價煙肉,加埋溶溶哋嘅芝士、嫩滑嘅方形煎蛋,喺無得點輸嘅組合
。唧埋特製士多啤梨醬,令整份吐司多添一份酸香甜味,十分得意,卻又唔會有種古怪核突感。
焦糖鮮奶咖啡 +$16

早晨飲一杯心水嘅鮮奶咖啡,感覺寧舍有活力,今次就揀咗焦糖味嘅鮮奶咖啡,焦糖味都幾突出,不過,都喺唧多少少糖漿嘅效果;而杯鮮奶咖啡質素就不過不失,濃縮咖啡個底喺幾香醇嘅,但撞奶泡嘅手勢就普通,口感未夠一致,然而,整體仍不失香氣。
焦糖鮮奶咖啡
焦糖鮮奶咖啡
基於小店都喺走少少咖啡店模式,無論凍飲,還是熱飲,都有提供膠管,但留意到收銀旁,有售賣不銹鋼飲管套裝(連清潔刷,以及送不銹鋼匙羹),可見小店都想為環保出一分力
。故此,小弟飲咖啡時,都有「走塑」唔需要任何膠管。
晌杯身,印住「Life is short…..Deserve Better」,表示無論生活喺點,你都應該值得活得更好。認同,正所謂辛苦搵嚟志在食,偶爾都要食餐好嚟獎勵吓,為自己打打氣嘛!
10 分鐘 (堂食)
$54 (早餐)
2018-08-27 95 瀏覽
星期一放工後來到此店,大約6時許。店裏有3位年輕人正在用餐,只剩下一個座位,真的好好彩﹗看看餐單,除了手打安格斯多士之外,大多$3,40 已經有一個多士加上檸茶了,十分經濟實惠。由於我不太喜歡吃牛肉,便點了蕃茄芝士多士套餐,還加了一客薯波。當我正在等候之際,聽到廚師正在製作手打牛肉漢堡扒,不斷拍打牛肉,證明了他們的牛肉漢堡扒的確是人手製作的。蕃茄芝士多士套餐份量十足,賣相相當吸引,不過多士似乎太燶,如果不要將多士烤得那麼黑就好了。吃下去亦相當美味,即使我點的多士沒有任何肉類,各種材料配合上來,再加上醬汁,已經十分美味。而且也正如menu 所寫的,感到有草莓醬的味道。很快整個便被我消滅了,由於醬汁頗多,一邊吃醬汁從一邊流出來,一不小心便滴了在衣服上了。吃這個多士的時候想起了韓國的isaac toast,雖然我一早便忘了isaac toast是什麼味道。但相信喜歡isaac toast的,應該也會喜歡這家的toast 吧﹗跟餐的百香果檸茶,味道也不錯。薯波 跟餐+$9 薯波應該係即叫即炸O既,外脆內軟。內部跟坊間的炸薯餅差不多,雖然算不上有什麼驚喜,但喜歡炸薯類的不妨一試。這間實在是經濟實

蕃茄芝士多士套餐

而且也正如menu 所寫的,感到有草莓醬的味道。
跟餐的百香果檸茶,味道也不錯。

薯波 跟餐+$9

薯波

薯波應該係即叫即炸O既,外脆內軟。

這間實在是經濟實惠又美味的一間小店,有機會還會過來再幫襯的﹗
2018-08-13
薯波
  • 蕃茄芝士多士
2018-08-08 119 瀏覽
非常足料又好食既特色漢堡‼️好大份✅底面用上烘過既吐司🍞而唔係平時食既包✅自家製蜜糖芥末醬係沙律菜🥗上面 好香好夾✅粟米玉子好特別又好食✅粒粒粟米🌽手打安格斯牛好厚身 啖啖肉✅而且好keep到個肉汁 好juicy✅配上芝士🧀✅ #芝士控 表示喜歡麵包一食既時候好脆 之後吸收左肉汁會淋身少少 但都好正的.如加特濃黑朱古力 (60%) +16蚊可跟餐啊 唔會太甜 好味 而且上手時唔會熱到辣嘴飲唔到😋😋😋.自問係中環返工 呢個價錢 又咁足料好難會食到了.呢間舖係灣仔 動漫基地附近 地點方便而且仲可以外賣😋最岩打工仔lunch time 買返office慢慢嘆‼️❤️

非常足料又好食既特色漢堡‼️
自問係中環返工 呢個價錢 又咁足料
好難會食到了
呢間舖係灣仔 動漫基地附近 地點方便而且仲可以外賣😋
2018-07-28 153 瀏覽
位於灣仔道馬路旁一間Toast 專門店。韓風味十足。一共有6款多士選擇:包括煙鴨胸芝士、蕃茄芝士、煙背肉芝士、火腿芝士、午餐肉芝士和手打安格斯牛芝士。今次來是要嚐限量供應、自家製嘅呢款手打安格斯牛芝士漢堡。($58) 。製作需時,由下單至上菜,需要15分鐘左右。 等候時,點了一杯Espresso ($18) 提提神。到手啦~~手打安格斯牛芝士漢堡材料迫爆,各項材料用心製作。有蛋、椰菜絲、粟米粒、安格斯牛和半溶芝士。非常香口、牛味突出、入口軟腍。咬至椰菜絲很有清新感,加上特製蜜糖芥末醬和香脆多士,味道層次一流!

等候時,點了一杯Espresso ($18) 提提神。

2018-07-04
2018-07-25 149 瀏覽
這間餐廳一直放在想食LIST,因為食物貌似我極愛某出名韓國吐司連鎖店。雖然知道一定有所出入,但也很想一試。店鋪極小,只有約四個坐位,而且只有一個地方是可以容納2人一起坐。我們選擇了堂食,但當時2人坐位已被人坐了,所以打算其中一人要站著吃。難得來到,當然要點主打的手打安格斯牛芝士漢堡。點餐後要等約15-20分鐘,漢堡到來時剛好2人座客人離去,我們有位坐啦。漢堡由2塊方包夾著,很巨型。一輪拍照後終於開動,第一口咬下去感覺很驚喜。脆脆的包加上牛肉味濃郁的手打安格斯牛,再配上酸酸甜甜的草苺醬和自家制的特別醬料,整個口感很豐富,而且好好味。漢堡很大,要一口咬到所有餡料有點難度,再加上極多的醬汁,吃得超級狼狽,沾到滿手都是醬汁。到後期有一個問題,極多的醬汁浸到包都軟掉,失去原先的脆口,更有點不知道自己正在吃什麼。而且過多的汁亦蓋過其他味道,希望餐廳能調整一下醬汁的份量。

2018-07-08
20 分鐘 (堂食)