2018-07-25 125 瀏覽
對於三文治哩個食物可以係香港人不可缺少的,尤其是早餐,下午茶,種種各樣款式都有。而係灣仔嘅呢間鋪頭就做咗幾款特別嘅三文治今日我就試試這個招牌牛肉漢堡。店舖絕對可以用的迫來形容,以座位計僅坐到六個人。所以如果午飯時間來的話要有心理準備。不知道是否抽風系統出現問題,甫入店裏已聞到一大陣油煙味。我哋只係逗留這裏一陣,但難為夥計們要從這裏工作全日,真的替他們健康擔心。希望店主能夠快啲解決抽風問題吧。由於是開放式的設計,所以很容易一窺整個廚房製作過程,爐面細少大概只能每次做到兩至三個吧。多士款式都有幾個選擇,番茄,蛋,芝士,火腿和煙鴨胸等。一場黎到,當然叫招牌貨手打安格斯牛肉芝士三文治。雖然要等成15分鐘先有得食,但係見到個賣相已經知道應該是值得去等待的。多士煎得乾脆,牛肉餅起碼一寸厚。配料有椰菜絲,蜜糖芥茉醬,然後就是芝士,而最特別就係那塊方形煎蛋一口咬落去嘅感覺是痛快的,牛肉餅肉質是鮮嫩多汁,而且不是用煎的,所以表皮不會太乾。當然喜歡煎香牛肉表面的朋友就可能不喜歡。但係厚厚的多汁牛肉配合椰菜絲加上那個自家製的蜜糖芥茉醬,實在令人好難停得住口而最特別的方形蛋入邊原來還有粟米的,整個多士的口感就

手打安格斯牛肉芝士漢堡

而最特別的方形蛋入邊原來還有粟米的,整個多士的口感就頓時非常之豐富

雖然食物製作時間長及用餐環境都不是十分理想,但係能夠試到這個咁出色的三文治還是值回票價的,更何況這個招牌多士都只是$60有找,但係水準比外面成行成市的漢堡包店還要高

2018-07-22
15 分鐘 (堂食)
下午茶
手打安格斯牛肉芝士漢堡
2018-07-11 157 瀏覽
咩都唔洗講住淨係見到個樣已經流左口水話說我去韓國旅行係可以日日食Isaac toast做早餐嘅所以一路都好想香港有而香港有得黎仲改良得正過韓國添呀淨係講餡料有安格斯牛都已經完勝啦.首先佢個麵包唔係就咁烘左咁簡單本身已經搽左牛油去烘淨係食個包我都已經覺得好味然後芝士擺最面慢慢融落下面其他材料之後到重點嘅安格斯牛邊會諗到佢咁厚咁大塊架而且係極腍極juicy 一咬feel 到啲肉汁同埋睇得出擺咩材料先都有考究過 首先第一層嘅芝士滲左入牛肉 再加埋牛肉肉汁再滲落去粟米同厚厚嘅蛋好厚嘅蛋會吸收哂上面嘅汁最後有椰菜絲 增加番個口感層次好豐富仲有一個重點食第一啖我已經覺得個自家製蜜糖芥末味好出佢同普通芥末好唔同 有種甜甜地嘅味每一啖都食到 而且個味好夾知道好多人會覺得等得耐因為係即叫即整但我覺得老闆堅持即叫即整係啱嘅真係要啱啱整好先食到啲材料熱辣辣而啲汁又融埋一齊嗰個感覺所以真係唔好介意要等15-20分鐘我覺得真係會有分別架
咩都唔洗講住
淨係見到個樣已經流左口水
手打安格斯牛芝士火漢堡  Handcrafted  Angus  Beef  Cheese  Burger  (Set)

話說我去韓國旅行

真係要啱啱整好先食到啲材料熱辣辣
而啲汁又融埋一齊嗰個感覺
所以真係唔好介意要等15-20分鐘
我覺得真係會有分別架
今曰行經灣仔道,發現有間飲食雜誌入圍食店,為食的我又點會唔試試呢。這間小店只有三個bar table的座位,主打輕食如牛角包同多士,價錢由$33-$58還有特式咖啡和招牌特濃黑朱古力等供應,$18-$32.手打安格斯牛芝士漢堡$58嘩啦!這個漢堡份量唔少,真的好吃!有別於一般漢堡,他們用了兩片哄香的牛油多士夾著厚厚的漢堡,感覺特別。這漢堡扒juicy多汁,肉味濃厚,仲有一層又香又滑又厚的煎旦,與半溶芝士及生菜,好正呀!濃濃的牛肉味與滑旦、芝士交融,味道豐富,極之rich ,加埋特製蜜糖芥末醬,酸酸甜甜的,令這邪惡的漢堡少一點肥膩感覺,正!同burgeroom有得fight, 好味!特濃黑朱古力(65%可可)+$16這杯黑朱古力的朱古力味好濃郁,味道香醇,甜而不膩,加上冰滑口感,即使不太愛飲朱古力的我,也禁不住一口氣飲光光!好味道!今晩即使肥爆,即使要多跑一小時去消耗卡路里,也是值得的!推介!

手打安格斯牛芝士漢堡$58

特濃黑朱古力(65%可可)+$16

2018-06-21
$74 (其他)
2018-06-13 169 瀏覽
工作前在凱施餅店買了芝麻包吃、下午二時還不太餓所以來了位於灣仔道的deserve better點了蕃茄芝士口味的toast sandwiches,吐司烤得脆脆帶有濃烈的牛油味好棒,裡面還有椰菜絲、蛋和粟米呢,加上自家製士多啤梨醬酸酸甜甜很開胃,整個味道和口感意外的合襯,吃到最後雖然有點汁水滴下但有包裝紙和可愛的麵包碟盤我覺得還可以接受~ 價錢一點也不貴,學生還有優惠呢。老闆(?)十分親切還告訴我桌下可以掛上手袋,喜愛小店的人情味🤗
🥪Handcrafted Angus Beef Cheese Burger (Set - HKD 63)即叫即製熱辣辣😻,而且份量十足✨,厚身嘅手打安格斯牛好香肉汁,勁juicy呀🤤!半溶芝士🧀,粟米粒煎蛋🌽🍳,椰菜絲🥗,再加上特製嘅蜜糖芥末🍯&士多啤梨醬🍓,好match😊甜甜地食落唔會膩。牛油多士🍞表面烘到好香脆但食落又鬆軟 Jeng✨ 套餐跟埋野飲~百香果檸茶🍹淡淡地,入口清新🍃⠀環境:⠀Menu:

手打安格斯牛芝士漢堡套戲
百香果檸茶

環境:

Menu:
下午茶
手打安格斯牛芝士漢堡套戲
百香果檸茶
2018-06-03 153 瀏覽
假日特意跟男友到港島覓食。很久之前就想試這個重量級吐司了,因為時間尚早(安格斯牛在11:30am後才供應),我們就選了午餐肉和火腿吐司。麵包塗上了牛油烤的金黃香脆,內裡非常非常足料除了自選肉類,即溶芝士、椰菜絲、方形蛋和粒粒粟米,還配上秘製士多啤梨醬。整體味道非常不錯,身心都很滿足 哈哈!檸檬茶和一般的不同,像是加了蜜糖,感覺很特別。題外話:剛好碰見老闆在接受媒體採訪,聽著聽著就被他用心烹調的真心給感動了。
假日特意跟男友到港島覓食。

麵包塗上了牛油烤的金黃香脆,內裡非常非常足料
檸檬茶和一般的不同,像是加了蜜糖,感覺很特別。

午餐肉吐司

早餐
午餐肉吐司
-手打安格斯牛芝士漢堡🍔($63)(套餐連飲品)(Handcrafted Angus Beef Cheese Burger)全部食物都係即叫即製🤤所以落order之後要等大約15分鐘,份Toast 真係好足料💙份量好大🤤 Toast用牛油煎過,食落好香脆😍 入面半溶嘅芝士,有厚身嘅手打安格斯牛,有粟米嘅蛋餅同埋超多椰菜絲💚再配埋 特製蜜糖芥末醬Homemade Honey Mustard Sauce😍真心好食👍🏻手打安格斯牛好Juicy☺️肉味香濃,加埋芝士一齊食,味道真係無得彈😋-凍百香檸檬茶🥤(跟套餐)(Iced Tropical Passion Lemon Tea)散發出淡淡嘅百香味😍味道十分清新,食完toast 可以飲下百香檸檬茶😎味道岩岩好👍🏻-估唔到香港都有咁高質嘅Toast,真係好抵食🤤味道一流,一定會再去食,食過返尋味❤️(掛住韓國嘅ISAAC 可以去灣仔Deserve Better Toast & Coffee 試下依間嘅Toast ❤️)-

手打安格斯牛芝士漢堡🍔($63)(套餐連飲品)
手打安格斯牛芝士漢堡

凍百香檸檬茶🥤(跟套餐)
手打安格斯牛芝士漢堡
「安格斯手打牛肉漢堡」 ($63)評分;8/10.呢個多士漢堡系佢哋限定推出嘅鎮店王牌。😋 宜家推廣期單嗌$58,俾$63 就可以送埋野飲。雖然話系漢堡🙆,但其實係採取類似韓國 Issac Toast 嘅作法,先將牛油多士炸至香脆金黃色,之後再夾入粟米炒蛋、芝士、同椰菜絲,配合蜜糖芥末醬製作而成。對呢類 Toast 嘅印象一向都討好,💀 媽呀~又牛油又芝士點會唔好食呢~我可以確定牛肉係真係手打的🙄,因為食得出肉質非常鬆軟濕潤,係將牛肉打散變成免治之後再蹂成漢堡扒嘅獨有質感。而且塊扒亦算幾厚實,🤣 其實我食到一半先開始食到肉。我自己就麻麻佢隻蜜糖芥末醬,覺得有些少奇怪同唔自然。不過整體上都系件好食嘅 Toast 嚟嘅,而且性價比其實算高
「安格斯手打牛肉漢堡」 ($63)
評分;8/10.

2018-05-31 37 瀏覽
焗到香脆嘅多士同半溶 #Cheddar #cheese 夾住成兩吋厚嘅手打免治牛肉扒仲有一層厚厚地嘅玉子蛋配上個蜜糖芥茉醬既生菜***重點係***切開嗰時啲肉汁仲要係滲晒出嚟🥩好可惜真係影唔到漢堡扒黑椒味略重,而且芝士同埋塊肉好夾蛋嗰層整得好滑,均勻地熟夾埋蜜糖芥茉嘅菜一齊食都好解膩🥦因為嗰包實在太高太厚遺憾我冇辦法一口可以囊括咁多種味道😂.🍋百香果檸檬紅茶當時第一啖只係食得出同普通紅茶底唔同後來問返先知加咗百香果而且篤開咗檸檬之後嘅味道會變唔係多咗檸檬味嗰隻變,係成個茶底嘅味都唔同咗😂呢個好難形容Btw 係值得一試🤨當日好多人鋪面唔大所以好迫...
仲有一層厚厚地嘅玉子蛋配上個蜜糖芥茉醬既生菜
***重點係***
切開嗰時啲肉汁仲要係滲晒出嚟
🥩好可惜真係影唔到

漢堡扒黑椒味略重,而且芝士同埋塊肉好夾
蛋嗰層整得好滑,均勻地熟夾埋蜜糖芥茉嘅菜一齊食都好解膩🥦
因為嗰包實在太高太厚遺憾我冇辦法一口可以囊括咁多種味道😂
🍋百香果檸檬紅茶
當時第一啖只係食得出同普通紅茶底唔同
後來問返先知加咗百香果
而且篤開咗檸檬之後嘅味道會變
唔係多咗檸檬味嗰隻變,係成個茶底嘅味都唔同咗😂呢個好難形容

Btw 係值得一試🤨當日好多人
鋪面唔大所以好迫...
2018-05-29 156 瀏覽
中意Isaac toast嘅朋友仔留意啦🔊香港有間媲美到Isaac toast啦🇭🇰 唔洗特登去韓國先食到🇰🇷香港人值得開心👏🏻👏🏻👏🏻手打安格斯牛芝士漢堡🍔份量超超超十足😍麵包🍞芝士🧀安格斯牛🥩粟米🌽煎蛋🍳椰菜絲🥗麵包烘得微微脆😚安格斯牛塊漢堡成寸厚🤩重牛味😙多汁之餘😝食到蜜糖芥末醬嘅味道煎蛋加左粟米😌咬落「索索聲」加$16有一杯特濃朱古力飲🥤用65%朱古力沖架🍫唔太甜🙆🏻‍♀️感覺無咁肥😝女生唔洗怕怕呢餐飽到不得了👍🏻確實抵讚不妨去試試💁🏻‍♀️
中意Isaac toast嘅朋友仔留意啦🔊
麵包🍞芝士🧀安格斯牛🥩粟米🌽煎蛋🍳椰菜絲🥗
麵包烘得微微脆😚
安格斯牛塊漢堡成寸厚🤩重牛味😙
多汁之餘😝食到蜜糖芥末醬嘅味道
煎蛋加左粟米😌咬落「索索聲」
加$16有一杯特濃朱古力飲🥤
用65%朱古力沖架🍫
唔太甜🙆🏻‍♀️感覺無咁肥😝女生唔洗怕怕
呢餐飽到不得了👍🏻確實抵讚
不妨去試試💁🏻‍♀️
手打安格斯牛芝士漢堡、熱朱古力
手打安格斯牛芝士漢堡、熱朱古力
  • 手打安格斯牛芝士漢堡、特濃朱古力
人手不足,出爐很慢, 包係即整,但係一個漢堡包要等20分鐘!如果平時真係要食,大家要好好考慮趕唔趕時間, 因為製作真係需要很多很多時間啊!希望店主好好改善下效率!!!味道一般,內裏有芝士,食落冇芝士味, 令到成個包冇乜味道, 而且吐司太軟, 可能係安格斯牛又出水又熱,所以用漢堡包整會好一點!
希望店主好好改善下效率!!!

2018-05-27
120 分鐘 (外賣自取)
有緣係蘋果優惠見到個5蚊的手打漢堡,打算一試,點知不知道誰的問題,一去就要排隊,先曬番一個鐘,才安排到先比錢後取貨的安排,之後我做其他事情,遲左1個鐘去到,又要再排隊拎包 (只係計拎包,都要等多1個鍾),4點15左右去排拎包,最終5點半拎到個包,一上手就襯熱食,味道不錯,有肉汁(不像其他地方乾哂),有機會可以一試。
手打芝士漢堡
外賣自取
手打芝士漢堡
2018-05-24 153 瀏覽
想念韓國既Issac Toast之際,香港原來都有類似既嘢🍞細細地既一間小店,選擇唔特別多,但係講真好味既獨沽一味都夠,身為食肉獸當然搵個有肉既試下😎👁‍🗨 手打安格斯牛芝士漢堡 + 蜜桃果汁 💲63 (套餐連飲品) + 8 (飲品升級)呢個手打安格斯牛芝士漢堡,係每日十一點半之後先供應⏰因為係即叫即整,再加上只有老闆同一個員工,當然要耐心等待一下😌十五分鐘後食物上檯,真係好大份夠足料💁🏻‍♀️包係有烤烘過,食落脆身,然後有半溶芝士喺塊牛肉上面,安格斯牛厚身兼夾有肉汁,帶有微微既黑椒調味,同埋突出既特製蜜糖芥末醬,仲有粟米、蛋同野菜好滿足🍳不過食到後尾會比較狼狽,啲汁滴哂出離,包亦會變淋,小心滴到周圍都係🤣🔛 整體評分(7.5/10)

蜜桃汁

🔛 整體評分(7.5/10)
2018-05-21 2092 瀏覽
這一兩年來灣仔起了不少變化,越來越多小店進駐這區,為這一片小地方增添生氣。今晚與好友上成長小組前先來填一填肚子,邀約他一起來到此店試試近期不斷洗版的吐司!店舖空間細小,卻五臟俱全。由開放式廚房,餐牌,長桌,椅子,擺設等,都精心佈置,絕對能看到店主的用心! 食物以吐司為主,選擇不算多,餡料的配搭則按客人的喜好而選擇。最後與友人試了店家主打的吐司!手打安格斯牛芝士漢堡($58),主打是其特製蜜糖芥末醬,配餐飲 ($63),當然也可再額外加錢要其他特式飲品,但套餐似乎更划算! 吐司份量真的絕不欺場,除了超厚身的安格斯牛肉扒外,配料還有蛋,椰菜絲,芝士,特製士多啤梨醬。安格斯牛肉扒厚肉多汁,肉味香濃又有嚼勁;蛋餅同樣有厚度,超喜歡蛋餅內加入粒粒粟米粒,增加口感之餘又添幾分香甜。醬汁方面有主打的蜜糖芥末,燒烤和特製士多啤梨醬,然而太多醬汁反而沒有相對突出的醬料味道,整體只吃到甜甜的滋味,剛好與充滿鹹香的芝士牛肉扒相當夾! 中和了油膩感! 最值得一讚是塗上牛油的多士烘得十分香脆,又不失麵包的鬆軟質感! 麵包控的我表示大愛!跟套餐的飲品是百香果檸茶,少冰少甜可以自由向店家提出要求。淡淡的百香味,入口

手打安格斯牛芝士漢堡($58),主打是其特製蜜糖芥末醬配餐飲 ($63),當然也可再額外加錢要其他特式飲品,但套餐似乎更划算! 吐司份量真的絕不欺場,除了超厚身的安格斯牛肉扒外,配料還有蛋,椰菜絲,芝士,特製士多啤梨醬。安格斯牛肉扒厚肉多汁,肉味香濃又有嚼勁;蛋餅同樣有厚度,超喜歡蛋餅內加入粒粒粟米粒,增加口感之餘又添幾分香甜。醬汁方面有主打的蜜糖芥末,燒烤和特製士多啤梨醬,然而太多醬汁反而沒有相對突出的醬料味道,整體只吃到甜甜的滋味,剛好與充滿鹹香的芝士牛肉扒相當夾! 中和了油膩感! 最值得一讚是塗上牛油的多士烘得十分香脆,又不失麵包的鬆軟質感! 麵包控的我表示大愛!

跟套餐的飲品是百香果檸茶,少冰少甜可以自由向店家提出要求。淡淡的百香味,入口清新,剛好中和吐司的重口味!

另外還有包後甜品,兩塊黑糖朱古力曲奇餅($18/2)。軟身的曲奇很鬆軟,朱古力味香濃,反而黑糖味不算突出,甜度適中,沒有膩滯感,很不錯!同樣值得一試!

最欣賞店主和店員的用心,全部食物都即叫即製,雖然要等約10-15分鐘,但吃下去後就知道耐心的等待是值得的!
2018-05-21 207 瀏覽
位於灣仔的Deserve Better Toast主打特色吐司,餐廳裝修簡約舒適,設有幾個座位餐牌選擇種類都幾多元化,更設特色小食如薯波和薯格等等。每款都各有特色,很吸引啊!選了我最愛的芝士火腿🧀外貌很像韓國的Issac toast🍞吐司厚得張大嘴巴才能一口吃😂內餡有方形粟米粒煎蛋、芝士火腿、椰菜絲、特製士多啤梨醬,口感豐富!麵包金黃香脆,芝士火腿咸香,配上甜甜的士多啤梨醬,整個吐司都很美味😋😍可惜吃到尾塊包包有點濕🙈不過都是值得推薦的嚕

早餐