🍻每逢開心星期五或者週末暢飲,好多朋友都鐘意去蘭桂坊消磨時間!最近去左一間好有情調既餐廳,裝修超型格,野食有驚喜,充滿西班牙特色!💖最抵讚係呢度既服務,店員會好貼心咁介紹每道菜,餐廳仲做緊優惠,晚市消費滿$300可+$8/隻享用新鮮生蠔!🦪生蠔($8)咁抵食一於叫兩隻試下,生蠔雖然細隻d,但口感爽滑鮮甜!🐷傳統西班牙烤乳豬($268)慢煮蘋果蓉。些利烤豬酒外皮薄得黎特別酥脆,肉質鬆化,入口帶油香,配上蘋果蓉,感覺清新清甜!🥪伊比利亞火腿、奶烙松露三文治($88)烘過既多士十分鬆脆,松露味香氣撲鼻,口感豐富,鹹香滋味!🥔辣味蕃茄醬伴馬鈴薯($78)薯仔炸得外脆內軟,最特別係特製既醬汁,蕃茄味中和左個辣味,唔太辣但好惹味!🍨雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫($58)配搭健康新鮮,入口即化,充滿空氣感,好特別!🍷Sangria red酒精濃度唔太高,入口微酸,感覺清爽好飲!🫖Early tea 可以凍飲或者熱飲,茶味香濃,清清油膩感都唔錯。
🍻

💖

🦪
生蠔($8)
咁抵食一於叫兩隻試下,生蠔雖然細隻d,但口感爽滑鮮甜!

🐷
傳統西班牙烤乳豬($268)
慢煮蘋果蓉。些利烤豬酒

🥪
伊比利亞火腿、奶烙松露三文治($88)
烘過既多士十分鬆脆,松露味香氣撲鼻,口感豐富,鹹香滋味!

🥔
辣味蕃茄醬伴馬鈴薯($78)

🍨
雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫($58)
配搭健康新鮮,入口即化,充滿空氣感,好特別!

🍷
Sangria red
酒精濃度唔太高,入口微酸,感覺清爽好飲!

🫖
Early tea
可以凍飲或者熱飲,茶味香濃,清清油膩感都唔錯。

2022-10-21 50 瀏覽
傳統西班牙烤乳豬 $268今晚最期待嘅菜式🤩選取咗黎自西班牙嘅乳豬比一般嘅乳豬更加重油香味😍豬味都好濃 燒到啱啱好 皮脆肉嫩 保留到肉汁配埋清甜嘅蘋果蓉 中和番油膩感😆唔會太咸 攞到個平衡點西班牙紅蝦他他 $98呢道菜好有心思🫶將紅蝦壓成薄片 尋龍魚同三文魚籽令鮮味更突出黑醋魚籽酸微微口感好得意 推薦🤤炸松露芝士可樂餅 $78可樂餅炸到好鬆脆🥰內餡係薯蓉同芝士 仲有淡淡嘅松露香味仲做到拉絲效果芝士控必點呀炸西班牙青椒仔配馬爾頓天然海鹽 $78青椒仔一啲都唔辣🫢海鹽中和咗青椒仔嘅苦澀味好啱做佐酒小食是日精選凍湯 $78今日special係紅菜頭凍湯🤪上面配埋yoghurt foam顏色配搭好靚 texture好rich好fresh酸酸地 非常開胃 飯前飲一流巴斯克焦香芝士蛋糕 $58焗得啱啱好😝食落好creamy好滑好香芝士味 為成餐飯帶黎完滿嘅結尾Sangria white $50酒精濃到唔太高甜甜酸酸好易入口唔太飲得嘅女士們都飲到🤣Camomile with honey $50洋金菊花茶清新芳香🥳仲可以撈蜜糖添店員會再加熱水 啱曬最近變涷嘅天氣Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度

傳統西班牙烤乳豬 $268

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
2022-10-19 51 瀏覽
位於蘭桂坊附近樓上鋪有一間新開嘅西餐廳,環境舒適寧靜,同大街上嘅氣氛好唔同,最啱收工之後同三五知己上嚟傾吓計飲杯嘢。餐廳除咗有紅白酒同Cocktail之外,仲有sake 🍹 我哋特別點咗一杯fruity嘅sake berry cocktail,好切合我哋慶祝生日嘅氣氛,甜甜地莓味濃,帶俾我哋喜悅嘅感覺🥰餐廳今個月嘅主題係生蠔,只要消費滿$200就可以$8優惠價加購一隻生蠔🦪,海水味唔會太重,而且無限數量,啱晒鍾意食生蠔之友👍🏻而餐廳亦自家製生蠔醬汁,混合紫洋蔥白醋同埋紅醋,配埋生蠔食更覺鮮味😋餐牌上有好多特色西班牙Tapas(小食) ,大廚特別推介呢度嘅青椒仔,平時唔食青椒仔嘅我都食咗大半碟,油炸過嘅青椒仔再加埋天然海鹽可以中和青椒本身嘅苦味,配埋呢度特選嘅洋甘菊花茶,成個人感覺好舒服。西班牙紅蝦他他 🦐 呢度菜好考功夫,首先用生蝦揼成薄片,以黑莓,紫洋蔥同魚籽調味,食落口嘅感覺唔似食緊生蝦,魚籽嘅咸味令生蝦鮮味提升傳統西班牙烤乳豬 🐷 呢一道菜好特別,同中式乳豬完全唔同口感,西班牙煮法令乳豬嘅肉質好軟淋,配蘋果蓉同些利酒條配嘅豬肉汁一齊食,甜甜地唔會覺得油膩最後值得一讚嘅係蒜蓉炒蝦球

西班牙紅蝦他他 🦐

傳統西班牙烤乳豬 🐷

最後值得一讚嘅係蒜蓉炒蝦球,食得出蝦好新鮮夠爽口彈牙,辣辣地又唔會比蒜蓉蓋過蝦本身嘅味道 🍤

而最後甜品我哋點咗好清新嘅白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫,少甜之選🍮
位於中環嘅呢間——🌟𝐃𝐞𝐬𝐢𝐫𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐚𝐫🌟食Dinner真係好有feel🤩而且食身味道唔錯,餐廳環境寬敞闊落,燈光昏暗,枱燈更增添情調✨._.🍽/ 𝑻𝒂𝒑𝒂𝒔 /🍽🫑|𝗣𝗮𝗱𝗿𝗼𝗻 𝗣𝗲𝗽𝗽𝗲𝗿𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝗮𝗹𝗱𝗼𝗻 𝗦𝗲𝗮 𝗦𝗮𝗹𝘁 · 炸西班牙青椒仔配馬爾頓天然海鹽|🫑西班牙青椒炸完之後啲香味出曬黎,唔會話好油膩,面頭撒咗啲海鹽,鹹香味十足✨·🦐|𝗠𝗮𝗿𝗸𝗲𝘁 𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗽𝗿𝗮𝘄𝗻𝘀 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗴𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 · 新鮮辣味蒜蝦|🦐勁香濃嘅油蒜味,蝦肉大大隻,剝左殼好方便作為Tapas送酒咁食,蝦嘅數量算多,大隻💕•🍴/ 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔 /🍴🦐|𝗖𝗮𝗿𝗮𝗯𝗶𝗻𝗲𝗿𝗼𝘀 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿 · 西班牙紅蝦他他|🦐薄薄一片,充滿好香嘅紅蝦香味,海鮮配白酒一流😆•/ 𝑴𝒂𝒊𝒏𝒔 /🐖|𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗦𝘂𝗰𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗣𝗶𝗴 "𝗦𝗲𝗴𝗼v𝗶𝗮 𝗦𝘁𝘆𝗹𝗲" 𝗕𝗿𝗮𝗻𝗱𝘆 𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗣𝘂𝗿𝗲𝗲, 𝗦𝗵𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 · 傳統西班牙烤乳豬,慢煮蘋果蓉,些利酒烤豬汁 |🐖呢個乳豬係勁好食😋外皮炸到炸卜卜,勁香口,乳豬啖啖肉無骨,配埋蘋果
._.
🍽/ 𝑻𝒂𝒑𝒂𝒔 /🍽

🍴/ 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔 /🍴
薄薄一片,充滿好香嘅紅蝦香味,海鮮配白酒一流😆

/ 𝑴𝒂𝒊𝒏𝒔 /
呢個乳豬係勁好食😋外皮炸到炸卜卜,勁香口,乳豬啖啖肉無骨,配埋蘋果蓉🍎酸酸甜甜,又解乳豬油膩👍🏻

✨✨✨/ 𝑶𝒚𝒔𝒕𝒆𝒓 /✨✨✨
🦪|𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗜𝗿𝗶𝘀𝗵 𝗥𝗼𝗰𝗸 |🦪
餐廳搞緊推廣🌟滿$350,可+$8 一隻生蠔🦪生蠔鮮甜粒粒都好飽滿,配埋啲汁食更fresh🤩生蠔控點可以錯過呢💕

/ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 /
🍰|𝗕𝗿𝘂𝗻𝘁 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 · 巴斯克焦香芝士蛋糕|🍰
賣相好靚😍芝士味香濃,而蛋糕好creamy,暖暖地好好正🫣

/ 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔 /
🌼|𝗧𝟮 𝗖𝗮𝗺𝗼𝗺𝗶𝗹𝗲|🌼
清清地,洋甘菊嘅香味,熱飲又得,凍飲都得,係黎自澳洲嘅茶葉品牌🍵
🍓|𝗥𝗮𝘀𝗽𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗦𝗮𝗸𝗲𝘁𝗶𝗻𝗶|🍇
濃濃嘅莓香味,酸酸甜甜,好易入口💕
._.
說到蘭桂坊,大家總會浮現出一個不夜城的景像👯但在疫情下附近商户和餐廳都被重創,幸好最近又再放寬12人一檯和容許現場表演,打了一枝強心針❤不過在疫情期間反而令人有額外發現,就是不少酒吧餐廳的食物質素也有所提升週六中午仍要返半Day😅不過約了閨蜜來吃一個放鬆的lunch,餐廳以銀灰色為主,採光十分好Set lunch由$128到$248不等📔可以選健康的大沙律、意粉通粉、西班牙飯和烤肉類主菜,前菜跟配自家靚湯或沙律,完成一餐後點一杯餐茶和朋友暢談天🥐餐包 | 8/10使用天然酵母發酵的酸種麵包,上檯時非常温熱,淺色的較軟熟,深色的外層很香脆😉上面灑了一點鹽和肉桂糖,再點一點橄欖油黑醋,味道豐富🥗小米沙律 | 7.5/10用了紅菜頭、沙律菜、蕃茄仔和小米,醬汁是芥末蜜糖汁,最愛小米的口感頗chewy😬高纖有營養,醬汁無懈可擊更令人開胃🫒青豆濃湯 | 6.5/10少見的青豆濃湯,將青豆打碎加入忌廉煮成綿密的湯汁,內裏加了不少香料,帶點印式風味,當中的薄荷味有點突出🙊🍛墨魚辣肉腸西班牙飯 | 8.5/10用鑊仔上茶擺盤很精美,墨魚仔和辣肉腸片平均分佈在黝黑色的飯面上,墨魚仔爽彈有鮮味🦑辣肉腸的味

🥐餐包 | 8/10

🥗小米沙律 | 7.5/10

🫒青豆濃湯 | 6.5/10

🍛墨魚辣肉腸西班牙飯 | 8.5/10
用鑊仔上茶擺盤很精美,墨魚仔和辣肉腸片平均分佈在黝黑色的飯面上,墨魚仔爽彈有鮮味🦑辣肉腸的味道較重,飯底最有驚喜,原來混雜了不少菇菌粒,層次感豐富,菌香在嘴內縈繞不止🍄

🐟香煎三文魚柳配香草糙米飯 | 7.5/10
超級真材實料,三文魚柳比我的小臂還要長💪配上碎蕃茄粒更香,糙米飯經過猛火炒制🔥口感偏硬身有嚼勁,三文魚柳的熟度約五成,入口嫩滑不會重油膩感

🍰巴斯克焦香芝士蛋糕 | 9/10
原來是新鮮即焗的熱巴斯克芝士蛋糕,正合秋季附上一塊楓葉,旁邊有麥皮、餅碎和糖霜,熱食時外面焦香更明顯,內裏較鬆軟綿滑😋
2022-10-15
2022-10-16 46 瀏覽
放假同朋友喺中環行街,行到蘭桂坊知道呢間餐廳新開張,於是入去試吓,入到去發現環境好闊落,而且裝修勁有情調,係談心好地方☺️我哋兩個女仔,每人叫咗一份set lunch,主菜未送到,會先送上兩款搽咗牛油嘅酸種麵包,侍應好有耐心同我哋講解每道菜嘅特點,好有禮貌,值得一讚❣️酸種麵包口感好爽脆,但又唔會太硬,咬落去好鬆軟,啱晒箍緊牙嘅我❣️墨魚辣肉腸西班牙飯 $188因為我係一個海鮮控,於是叫咗呢個墨魚飯,配上一碗青豆湯+一杯飲品,份量十足❣️青豆湯有好清新嘅豆味,口感creamy😋墨魚咬落去好爽口,而且食到好香濃嘅墨魚汁香,每次食墨魚飯,我都會同朋友講,我會比較少講嘢,因為牙齒會變黑🤣不過其實飲一飲水就好快清返乾淨❤️烤焗鴨胸配西梅燒汁 $198我朋友就叫咗烤焗鴨胸,set lunch配上小米沙律+一杯飲品,我試食咗少少,鴨胸咬落去好Juicy,西梅燒汁甜甜地好開胃,而且同鴨胸好夾,有驚喜❣️巴斯克焦香芝士蛋糕 $58食完晒主菜就食甜品,我哋叫咗一個巴斯克焦香芝士蛋糕,聽聞係呢間餐廳其中一個好熱門嘅菜式,即叫即焗嘅芝士蛋糕拎出黎嗰陣仲係熱呼呼☺️,咬落去口感好棉密,而且每食一啖都滲出香濃嘅芝士味,暫時係

墨魚辣肉腸西班牙飯 $188

烤焗鴨胸配西梅燒汁 $198

巴斯克焦香芝士蛋糕 $58
食完晒主菜就食甜品,我哋叫咗一個巴斯克焦香芝士蛋糕,聽聞係呢間餐廳其中一個好熱門嘅菜式,即叫即焗嘅芝士蛋糕拎出黎嗰陣仲係熱呼呼☺️,咬落去口感好棉密,而且每食一啖都滲出香濃嘅芝士味,暫時係我食過最好食嘅Burnt Cheesecake❤️

食完都真係好飽,不過聽朋友講原來呢間餐廳嘅賣點仲有好多,除咗有西班牙Tapas同Sake/ wine之外,最最最正係人均消費滿$200以上食物或者酒精類就可以享受到$8換購時令生蠔❣️又有藉口下次再黎開餐❣️😋

2022-10-15
  • 巴斯克焦香芝士蛋糕
  • 精選芝士及凍肉拼盤配酸種麵包
2022-10-12 928 瀏覽
今日同朋友嚟蘭桂坊食飯,呢間餐廳係樓上鋪,上到去環境好有情調,燈光昏暗配上型格黑色主調,情人節撐枱腳一流👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻職員服務態度非常親切有禮,會主動帶位同介紹菜式,餐牌有啲出面食唔到嘅創意西班牙菜式👍🏻🍸 Raspberry Sake Martini- 酸甜嘅紅莓配上Sake Martini好易入口- 果味濃郁,仲有少少Smoothie 嘅口感- 輕量嘅酒香,好適合好似我呢啲酒量較淺嘅人😆Seafood Hush Puppies 脆炸海鮮餅- 擺碟賣相非常吸引精緻,好似食緊fine dining 咁樣😍- 外皮炸到金黃色,非常酥脆,粉漿厚度拿捏得恰到好處,食落去完全油膩👍🏻- 裏面係加咗各種海鮮嘅餡料,非常有咬口- 配上特製嘅有啲似沙嗲醬好香好惹味😋🍤Market Fresh prawns fried with garlic 新鮮辣味蒜蝦- 每一隻蝦都好新鮮,爽口彈牙- 配上西班牙辣椒🌶,蒜片🧄同橄欖油非常惹味🥗Heirloom Tomato, Beet jelly & Burrata Salad 復古番茄布拉塔芝士,紅菜頭沙律- 沙律份量非常多,賣相都好精緻吸引- 紅菜頭爽甜,

🍸 Raspberry Sake Martini
- 酸甜嘅紅莓配上Sake Martini好易入口
- 果味濃郁,仲有少少Smoothie 嘅口感
- 輕量嘅酒香,好適合好似我呢啲酒量較淺嘅人😆
Raspberry Sake Martini

Seafood Hush Puppies 脆炸海鮮餅
- 裏面係加咗各種海鮮嘅餡料,非常有咬口
- 配上特製嘅有啲似沙嗲醬好香好惹味😋
Seafood Hush Puppies 脆炸海鮮餅

- 每一隻蝦都好新鮮,爽口彈牙
- 配上西班牙辣椒🌶,蒜片🧄同橄欖油非常惹味

- 沙律份量非常多,賣相都好精緻吸引
- 紅菜頭爽甜,配上新鮮爽脆嘅沙律菜同蕃茄仔非常清新
- 布拉塔芝士好creamy, 淡淡的芝士香最適合用嚟整沙律

Hokkaido Scallop Fettuccine 北海道带子寛帶面
- 帶子有5粒,粒粒都好厚身,味道鮮甜,口感彈牙
- 寛帶麵應該係手工自家製,煙煙韌帶好有彈性,好掛汁
- 醬汁加埋提子乾有少少酸酸地好開胃,味道非常特別,值得一試😝

🦪愛爾蘭Irish Rock 生蠔
- 消費滿指定金額加$8/隻生蠔
- Irish Rock 特色係蠔味同海水味唔會太重,口感爽身,入口甘甜,適合唔鍾意太重口味的女仕
- 配上特製嘅醬汁,更加能提升鮮味,而且一啲都唔腥
愛爾蘭Irish Rock 生蠔

Mixed Fruit Salad with Honey Yogurt Foam雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫
- 蜂蜜乳酪泡沫打到半挺身,口感綿密得來又香滑
- 配上士多啤梨🍓,藍莓🫐,菠蘿🍍等水果酸酸甜甜好開胃
Mixed Fruit Salad with Honey Yogurt Foam 雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫

🫖 T2 Camomile tea 洋甘菊茶
- 花茶帶著微甜的氣味,就算沖幾次都仲有茶味

Raspberry Sake Martini
愛爾蘭Irish Rock 生蠔
  • 新鮮辣味蒜蝦
以前係中環返工既時候,收工永遠都離不開走去蘭桂坊飲返杯放鬆下🍺但原來蘭桂坊除左有酒吧可以飲酒chill下之外,入面仲有一些唔錯既餐廳添🍻就好似今次小編介紹既呢一間咁,環境舒服之外裝修係以冷色既灰色為主調,有得飲酒之餘仲有西班牙 Tapas order,係時候去chill下先啦 💓🍽️ Desire Restaurant and Bar🥔 Croquette with Truffle($78)可樂餅外皮炸到金黃酥脆,內餡就以薯蓉及松露混合而成,口感較綿密仲帶有少少松露既香味,真係幾唔錯喎!👍🏻🍤 Seafood Hush Puppies($98)炸到金黃脆卜卜既海鮮餅,入面用左蝦肉及蟹肉組成合而成,兩種唔同既鮮味一次過呈現出黎,口感上夠哂豐富。😍🍫 Pan-seared Foie Gras with 99% Dark Chocolate($198)鵝肝既火候煎得剛剛好,配埋烘過既多士以及焦糖蘋果,無論擺盤及味道都非常好👍🏻三樣同時放入口既時候,會先食到鵝肝外皮脆口加上入口即溶既幼滑質感,之後滲有鵝油既脆脆多士,以及用左玉桂粉煮過既蘋果。當然唔少得既係朱古力醬汁啦,一般餐廳多數會用上黑醋汁,

🍽️ Desire Restaurant and Bar
🥔 Croquette with Truffle($78)
🍤 Seafood Hush Puppies($98)
鵝肝既火候煎得剛剛好,配埋烘過既多士以及焦糖蘋果,無論擺盤及味道都非常好👍🏻三樣同時放入口既時候,會先食到鵝肝外皮脆口加上入口即溶既幼滑質感,之後滲有鵝油既脆脆多士,以及用左玉桂粉煮過既蘋果。當然唔少得既係朱古力醬汁啦,一般餐廳多數會用上黑醋汁,但今次朱古力中既甘苦味反而可以令到整體唔會咁油膩,真係推介大家試試! 👍🏻👍🏻👍🏻
🍞 Fresh Mussels With Saffron($198)
青口既份量都幾多,而且肥美新鮮得黎肉質都夠嫩滑,配埋自制既藏紅花忌廉汁。每一隻青口都沾滿濃濃既醬汁,味道配合之餘仲為青口本身既口味帶多一份鹹鮮。當然旁邊仲有幾塊烘到焦香既酸種麵包,都可以沾埋忌廉汁一齊食夠惹味。😉😉
2022-09-30
5 分鐘 (堂食)
疏影橫斜水清淺,暗香浮動月黃昏。入夜幽靜燈火處,漫火點點微醉人。大家想起中環 ,肯定係LKF玩樂,但上面都藏匿左好多高質餐廳,今日朋友收工帶我去一間環境浪漫幽靜既餐廳,發掘到新聚會之地。🔶經openrice book 位滿$200消費就可以$8蚊任叫生蠔🦪,生蠔鮮甜帶少少海水鹹味,個子不大但都比較肥美,值得一試。🔶Croquette With Truffle🔸黑松露薯蓉香濃醇厚,酥脆外皮中帶著綿密柔軟的薯蓉中透著濃濃黑松露香,味道絕好。🔶Market Fresh prawns fried with garlic🔸爆炒蒜蓉粒特別香甜,與鮮蝦更是帶出風味十足的西班牙風情。🔶Jamon Iberico Grill peaches, kale salad 🔸綠葉之王羽衣甘藍沙律搭配了微微烤焦的新鮮水蜜桃,清爽可口,伊比利亞烤火腿鹹甜口感讓整個用黑醋及橄欖油調製的沙律更加豐富。🔶Daily Gazpacho🔸有歐洲靈芝之稱既紅菜頭,更係健身人士之愛,不僅抗氧化及去水腫極佳,而味道更是清甜配上中間搭配的乳酪,酸酸甜甜果汁。🔶Hokkaido scallop Fettuccine🔸採用橄欖油及辣油調
疏影橫斜水清淺,暗香浮動月黃昏。
入夜幽靜燈火處,漫火點點微醉人。

🔶Croquette With Truffle

🔸爆炒蒜蓉粒特別香甜,與鮮蝦更是帶出風味十足的西班牙風情。

🔶Daily Gazpacho

🔶Hokkaido scallop Fettuccine
🔸採用橄欖油及辣油調製既寬麵相當惹味,圓肉飽滿既帶子份量相當足,新鮮嫩滑。

🔶Brunt Cheese cake
🔸秋天不知楓葉滿,奶酪蛋糕相當濃郁,沒有過多的甜,而每一口都充滿奶酪的綿密感。

🔶柚子sake
🔸濃濃柚子帶點酸甜滋味的sake,好喝不醉的微醺時刻。特調製的太懂女生的心思。

🔶金盞花茶
🔸第一次嘗試金盞花茶,花香四溢,帶著微甜的味道,讓人心曠神怡,很少見到餐廳會有特別花茶,讓人驚喜。
2022-09-30 657 瀏覽
估唔到酒吧臨立既地方有一間可以靜靜地食飯同放鬆既好地方🥂平日晚上唔算多人,店內環境燈光柔和昏暗,好岩情侶、三五知己黎食飯講心事。枱上有盞LED小燈,環保又特別又營造到fine dine既氣氛,令我幾surprised,加上店內枱枱凳凳餐具都好乾淨,又坐得舒服,唔需要奢華嘅裝修,簡潔已經足夠,加哂分!我同老公比較細食,又想低碳飲食,tapas 同starters既款式花臣都幾多,配酒一流,我見menu都有好多sake、其他酒選擇。最後叫左2 tapas, 2 starters, 1 main 同追加生蠔。𝑺𝒐𝒖𝒓𝒅𝒐𝒖𝒈𝒉小食同主菜未到前,有sourdough 開胃先,傳統食法點olive oil & vinegar,sourdough 有兩款味道,咖啡同麥包,前者較鬆軟,後者較乾脆,同樣好食。𝑷𝒂𝒕𝒂𝒕𝒂𝒔 𝑩𝒓𝒂𝒗𝒂𝒔 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑺𝒑𝒊𝒄𝒚 𝑴𝒐𝒋𝒐 𝑷𝒊𝒄ó𝒏辣味蕃茄醬配馬鈴薯 🥔薯仔切粒焗至每粒都金黃色,外面微脆,入面軟熟,辣味蕃茄醬只係微辣,食落好香口,我忍唔住食多幾粒😬𝑪𝒓𝒐𝒒𝒖𝒆𝒕𝒕𝒆 𝑾𝒊𝒕𝒉 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆炸松露芝士可樂餅 炸得酥脆而不油膩,松露味點到即止,唔會蓋過芝士
估唔到酒吧臨立既地方有一間可以靜靜地食飯同放鬆既好地方🥂

𝑺𝒐𝒖𝒓𝒅𝒐𝒖𝒈𝒉
Sourdough

辣味蕃茄醬配馬鈴薯 🥔
辣味蕃茄醬配馬鈴薯

𝑪𝒓𝒐𝒒𝒖𝒆𝒕𝒕𝒆 𝑾𝒊𝒕𝒉 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆
炸松露芝士可樂餅
炸得酥脆而不油膩,松露味點到即止,唔會蓋過芝士香。
炸松露芝士可樂餅

𝑷𝒂𝒏-𝒔𝒆𝒂𝒓𝒆𝒅 𝑭𝒐𝒊𝒆 𝒈𝒓𝒂𝒔 𝒘𝒊𝒕𝒉 99% 𝑫𝒂𝒓𝒌 𝒄𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆🍫
香煎鵝肝配99%黑朱古力
呈花形既擺盤,除左有鵝肝同多士,仲有煎香桃,我亦冇諗過可以配埋黑朱古力,鵝肝既味道依然最出。單獨食鵝肝會覺得漏;加上多士會中和返味道,口感有層次啲,有軟有硬有脆;再加上香桃會令桃味先蓋過鵝肝,食到尾先有返鵝肝味,幾特別。
香煎鵝肝配99%黑朱古力

𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒆𝒅 𝑺𝒖𝒄𝒌𝒍𝒊𝒏𝒈 𝑷𝒊𝒈 "𝑺𝒆𝒈𝒐𝒗𝒊𝒂 𝑺𝒕𝒚𝒍𝒆”𝑩𝒓𝒂𝒏𝒅𝒚 𝑨𝒑𝒑𝒍𝒆 𝑷𝒖𝒓𝒆𝒆,𝑺𝒉𝒆𝒓𝒓𝒚 𝑷𝒐𝒓𝒌🥘
傳統西班牙烤乳豬.慢煮蘋果蓉、些利酒烤豬汁
比起中式燒乳豬,係另一種口感,乳豬皮烤得脆身,豬肉就比較腍身,帶點脂肪,食落並冇肥膩感,好重豬味,點上些利酒烤豬汁同蘋果蓉,酸酸地好夾,味道再昇華。

𝑰𝒓𝒊𝒔𝒉 𝑹𝒐𝒄𝒌
生蠔🦪
平均每人消費滿$350,就可以$8換一隻生蠔,都幾抵食架。要讚讚生蠔底有一大堆冰托住保持鮮度,蠔汁鮮甜,生蠔肥美,加上自家製既醋汁(紅醋白醋加法蔥同埋紫洋蔥),味道酸酸味味帶紫洋蔥既辣味刺激更醒胃。
Irish  Rock
Irish  rock

𝑩𝒓𝒖𝒏𝒕 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒄𝒂𝒌𝒆
巴斯克焦香芝士蛋糕🍰
賣相吸引,蛋糕焗得好靚,食落好重芝士味,亦都好香,好鬆軟,我自己都食左2/3😬
巴斯克焦香芝士蛋糕

𝑬𝒂𝒓𝒍 𝒈𝒓𝒆𝒚 𝒕𝒆𝒂
川寧既茶飲得多,呢款澳洲品牌既earl grey就第一次飲,熱飲茶味香濃,凍飲更醒神涼快,我自己都係中意飲熱茶多啲。

𝑺𝒂𝒏𝒈𝒓𝒊𝒂 𝑹𝒆𝒅
調得幾好飲,酒精濃度唔高,剛好的酸度,易入口,女生們都岩飲。
𝑺𝒂𝒏𝒈𝒓𝒊𝒂 𝑹𝒆𝒅

今晚食左一餐好滿足既晚飯,好似好耐冇同老公靜靜地食一餐飯了。

呢度既店員服務非常好,每次上菜會有少少既介紹,熟悉每道菜,態度又和善👍🏼

會再回訪!
Irish  rock
巴斯克焦香芝士蛋糕
  • Irish Rock
2022-09-28 41 瀏覽
蘭桂坊呢條街有好多酒吧🍻,估唔到有間樓上舖主打做西班牙菜及酒吧,裝修超型格,燈光昏暗好有情調🕯🦪生蠔🤩Order 滿$200就可以加$8/隻生蠔,生蠔非常鮮味,夠晒飽滿Juicy, 配上特製嘅檸檬汁同醬汁,酸甜開胃,一啲都唔腥😆🍸 Cucumber saketini $110檸檬🍋青瓜🥒mix sake 的Cocktail,味道好清新好易入口,酸酸甜甜中帶檸檬香同sake 酒香,配埋生蠔食非常推薦👍🏻🦐西班牙紅蝦他他 Carabineros Tartar $198賣相好吸引,生紅蝦他他好鮮味好香滑,配埋黑魚子同三文魚子海水味超濃郁,必食之選😍🥘牛肝羊肚野菌燴西班牙飯 Procini Morels mushroom Paella $268牛肝菌味超香濃,每一口飯都包滿左醬汁,配上酸忌廉好夾,西班牙飯軟硬適中😋🧆自家製燒汁肉丸 Home-made Albondigas in Mediterranean sauce $108肉丸好大粒,肉味香濃,配上特製醬汁好惹味,好想用啲醬汁撈埋飯食😋🫑炸西班牙青椒仔配馬爾頓天然海鹽Padron Peppers with Maldon Sea Salt $

🦪生蠔
生蠔

🍸 Cucumber saketini $110

西班牙紅蝦他他 Carabineros Tartar

🫑炸西班牙青椒仔配馬爾頓天然海鹽Padron Peppers with Maldon Sea Salt $78
份量好多,青椒仔完全唔辣(我朋友食到唯一一隻係辣嘅😂)外皮烤到好香,裏面好淋,配上海鹽好夾,不過鹽分有啲多所以有啲偏鹹

T2 Camomile tea 洋甘菊茶🫖 $50
可以熱飲或者凍飲,兩種飲法任君選擇,洋甘菊非常香,店員仲會主動添熱水。
T2 Camomile tea 洋甘菊茶

白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫 White chocolate expresso panna cotta, Caramel Toffee foam $58
🤩三重口感,上面係焦糖拖肥泡沫,口感綿密香甜,中間係白朱古力脆皮,最底係咖啡奶凍,好Creamy,奶味濃郁中間帶少少咖啡香,入口即溶,為呢一餐畫上圓滿嘅句號。

總結,雖然價格定位比較高,食物質素非常高質,好有西班牙特色;服務貼心有禮,店員會好主動介紹菜式;環境型格好有氣氛,好適合一班朋友嚟飲酒聚餐。
2022-09-27
5 分鐘 (堂食)
生蠔
西班牙紅蝦他他 Carabineros Tartar
  • 白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫
2022-09-27 23 瀏覽
依排心情好差,所以約左朋友仔去港島坐下叮叮周圍散心!難得去到港島就緊係要食下好野!今次黎到位於蘭桂坊嘅西餐廳。餐廳環境闊落,所以一d都唔逼,加上有窗夠大望住出面街景食飯,十分舒適。1.炸西班牙青椒仔配馬爾頓天然海鹽原條青椒仔拎去炸,基本上唔辣,但有時會有一兩條辣辣地,配以海鹽一齊食,味道好夾,又有少少辣辣地,好惹味😋2.炸松露芝士可樂餅本以為係松露醬,但原來係將松露釀入可樂餅中去炸!外層炸得香脆,切開後散發出陣陣嘅松露味,芝士同松露味到唔會互搶,十分之夾!正呀😋3.西班牙紅蝦他他蝦肉做成薄片,上面配以自制的魚子醬,另外,仲有檸檬味嘅爆爆味,一齊食落十分鮮甜!爆爆珠爆開後,檸檬汁與蝦肉混和,除左做到去腥嘅效果外,仲令蝦肉嘅鮮甜更為突出🤤🤤🤤4.牛肝羊肚菌燴西班牙飯菌類味道唔會過份濃,醬汁稀杰到岩岩好,唔會令到d飯好爛,食落又唔會覺得漏,值得一讚🤩5.生蠔生蠔做緊promotion非常抵食,只要人頭消費滿$200,就可以$8換一隻,仲要唔限數量!生蠔鮮味十足,食落海水味濃,好fresh!配埋佢個汁一齊食,真係非常享受🤤6.紅菜頭凍湯湯上面加上yogurt foam食齊飲用,味道酸酸甜甜,口

1.炸西班牙青椒仔配馬爾頓天然海鹽

2.炸松露芝士可樂餅

3.西班牙紅蝦他他

4.牛肝羊肚菌燴西班牙飯

5.生蠔

6.紅菜頭凍湯
湯上面加上yogurt foam食齊飲用,味道酸酸甜甜,口感軟滑,十分開胃😋

7.白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沬
依個甜品非常之好食,奶凍甜味岩岩好,咖啡味唔會太強而搶左奶凍同toffee foam嘅味道,食落感覺好幸福🥰🥰

8.洋甘菊花茶
而花茶作為結尾,非常適合!洋甘菊嘅清香,除左解膩外,仲將口入面嘅油脂同雜味都一一沖走,好滿足🤩🤩

整體黎講,餐廳食物質素非常高,職員有禮,好岩拍拖人士黎浪漫一下食好野,值得再次黎食
2022-09-26 28 瀏覽
Wrapping up a typical busy day of Central business life, what’s better than pampering ourselves with a few tapas and having a good nice chat over a glass of wine? Desire Restaurant & Bar was where we headed to.Located conveniently in LKF, the establishment had a lot to offer. After being seated by a very friendly staff, we immediately found ourselves in a relaxing mood as a pot of warm, floral chamomile tea was served.Fresh oysters were presented, they went absolutely well with a glass of chille

Fresh oysters were presented, they went absolutely well with a glass of chilled French viognier and Cucumber Saketini, the bartender’s special!
While we were enjoying the unusual quiet view of LKF through the window panels, tapas arrived our table one after another. On the left we had palatas bravas, on the right there was red hot chorizo al vino tinto. Just when we were undecided which one to begin with, the manager gently poured us a glass of cabernet sauvignon he had recommended to go with our food.
Procini & morels mushroom paella and foie gras were the mains we ordered. We loved the presentation very much, tasted great, too! The menu also features some tempting pairing of Japanese sake with their in-house dishes, which we may return and check out next time!
Dessert of the day was cheesecake which we loved to serve with another cup of chamomile tea. After all the dinner was quite palate-pleasing, and as we called the night off, we were walked to elevator by the same friendly staff, the hospitality there is exactly what we as customers most desire.
2022-09-25 20 瀏覽
#星星之食評🖤 🖤 🖤今次來到中環蘭桂坊嘅Desire去享受一個西班牙tapas mix 意大利嘅一個體驗~ 🖤 🖤 🖤🖤澳洲洋甘菊茶🌼🫖一來到餐廳,店員就好貼心咁準備咗洋甘菊茶~佢準備咗一個矮身茶杯,一個冰杯~ 原來個茶熱飲凍飲都得!花香清新,食飯前清一清喉嚨~🖤辣青椒🫑頭盤係炒青椒仔,細細隻好好咬口,味道辣辣地,唔錯~ 但要小心食好辣位,我辣到就噴火咁滯~好彩店員見到比左杯奶我解解辣~ 好貼心嘅店員~ 🖤青瓜martini🥒青瓜一開頭聽到會諗會唔會好青~ 點知!有種好清新感覺嘅 cocktail !估唔到青瓜做成嘅martini係咁出色架!必點之選!🖤蒜香炒鮮蝦🍤蝦肉新鮮惹味~個醬汁有少少辣~But ! 真係好好味!辣椒、蒜頭同芫荽等加埋一齊~ 令我想食完再食~🖤凍紅菜頭湯🍲紅色嘅湯一睇就知道係紅菜頭啦~發現原來係凍嘅❄️濃稠嘅紅菜頭湯,加埋面頭嘅忌廉,甜甜地嘅感覺,有點似甜品~感覺好特別~🖤西班牙乳豬🐽之後都食過西班牙乳豬,真係好好食!燒得好脆,肥瘦適中!令我不禁咬完一啖再一啖!都係必點!簡直係食肉獸之選!🖤Irish rock生蠔🦪優惠期間用OpenRice book位滿$200
#星星之食評
🖤 🖤 🖤
🖤 🖤 🖤
🖤澳洲洋甘菊茶🌼🫖
原來個茶熱飲凍飲都得!
花香清新,食飯前清一清喉嚨~
🖤辣青椒🫑
我辣到就噴火咁滯~
好彩店員見到比左杯奶我解解辣~
好貼心嘅店員~
🖤青瓜martini🥒
青瓜一開頭聽到會諗會唔會好青~
點知!有種好清新感覺嘅 cocktail !
估唔到青瓜做成嘅martini係咁出色架!
必點之選!
🖤蒜香炒鮮蝦🍤
蝦肉新鮮惹味~
個醬汁有少少辣~
But ! 真係好好味!
辣椒、蒜頭同芫荽等加埋一齊~
令我想食完再食~
🖤凍紅菜頭湯🍲
紅色嘅湯一睇就知道係紅菜頭啦~
發現原來係凍嘅❄️
濃稠嘅紅菜頭湯,加埋面頭嘅忌廉,
甜甜地嘅感覺,有點似甜品
感覺好特別~
🖤西班牙乳豬🐽
之後都食過西班牙乳豬,
真係好好食!
燒得好脆,肥瘦適中!
令我不禁咬完一啖再一啖!
都係必點!簡直係食肉獸之選!
🖤Irish rock生蠔🦪
優惠期間用OpenRice book位滿$200就可以$8/隻任叫生蠔!咁抵就可以試試個又creamy 又有少少海水味嘅生蠔!
係必點中嘅必點!
🖤白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫
食西餐食埋甜品係最正嘅享受!
皆因我係甜品控!
面頭泡沫嘅香滑加埋奶凍有雙重口感~
白朱古力咖啡甜得來醒醒神~
好味~
🖤
🖤Desire Restaurant and Bar (中環)🖤
中環蘭桂坊15-16號協興大廈6樓
2022-09-24 316 瀏覽
餐廳係蘭桂坊樓上店,黑暗既環境下每張枱都有一盞可隨意移動既燈,氣氛挺浪漫。職員熱情有善,每上一道菜都會簡單介紹。Pan-seared Foie gras with 99% Dark chocolate $198有煎香左既鵝肝,半熟既蜜桃,同埋脆卜卜既麵包,加上唔覺得係苦既99%黑朱古力醬,呢個組合好有趣,鍾意食鵝肝既朋友可試試。Patatas Bravas with Spicy Mojo Picon $78粒粒薯仔,唧上辣味蕃茄醬,唔食得太辣既我覺得其實唔辣,仲好好味,因為薯仔個表皮應該有煎香過或焗過至金黃色。Iberico Ham, Cheese & Truffle "Bikini" $88高級既三文治,松露味唔會蓋過奶酪同伊比利亞火腿既味道,層次感分明,非常好味道。Cucumber chilli diamond clams $228鑽石蜆肉大大粒,幾彈牙,再配用用麵包沾醬汁黎食好好味。Daily Gazpacho $78紅菜頭凍湯,酸甜酸甜的,好清新既感覺。Oyster$8/pc做緊優惠,特價$8一隻生蠔,呢款唔濃味,亦唔咸,所以食得出佢既鮮味。Earl Grey Tea $50

Cucumber chilli diamond clams

鑽石蜆肉大大粒,幾彈牙,再配用用
麵包沾醬汁黎食好好味。

Daily Gazpacho

Daily Gazpacho $78
紅菜頭凍湯,酸甜酸甜的,好清新既感覺。

Oyster

Oyster$8/pc

Earl Grey Tea

Earl Grey Tea $50
可以熱飲,同時亦可以放冰塊凍飲,按自己個人喜好飲用。跟出面既伯爵茶唔同,呢個唔會苦澀,我鍾意。

Cucumber saketini $110
Sake加Martini, 非常好味,唔會好濃烈酒精味,易入口,甜甜地,好適合女仔飲,我飲完都唔覺有任何醉意。
Cucumber chilli diamond clams
Daily Gazpacho