2020-02-10 57 瀏覽
係門口見到用透明膠做門,感覺以為普通餐廳.再入到去見到華麗嘅佈置,好似一個秘密花園我估到應該唔係差嘅餐廳.加上見到入嚟嘅客人著得比較華麗.所以我更加想像到這餐廳應該唔錯啦!黎到每枱都有餐飽.義大利餐廳必有😁Caesar $118 味道比較清甜做前才就最好不過啦Linguine Arrabiata (spicy ) $168 辣辣地.但接受到.食完暖暖地Prosciutto Pizza $268 皮薄,香口.真正義大利pizza.正餐廳暗暗地既燈火,好多花花既佈置,最岩黎拍拖同打卡,好浪漫呀!

黎到每枱都有餐飽.義大利餐廳必有😁

Caesar $118 味道比較清甜做前才就最好不過啦

餐包,麵包好鬆軟,有陣陣欖橄香味,另外枱面都附設有欖橄油可以點包食。crab cake($138),外層炸得夠脆而且好香口,裏面有滿滿既蟹肉絲,好重蟹肉味,用料十足。hokkaido scallop with black truffle risotto($278),黑松露意大利飯,味道濃郁,口腔好重黑松露味,飯既黏性亦夠足,帶子超大粒,輕輕將外層煎至金黃色,咬落入面既肉好滑溜。assorted seafood pizza($278),賣相吸引,pizza邊位焗到有少少燶,先至夠脆,海鮮目測有3種,鮮蝦、青口、魷魚,食落幾彈牙,材料新鮮。

assorted seafood pizza
assorted seafood pizza
  • assortedseafoodpizza
  • hokkaidoscallopwithblacktrufflerisotto
  • crabcake
2020-02-05 74 瀏覽
今年過新年真的沒有氣氛,比起以前真係差好遠,而且一連幾日團年都係食中菜和盤菜,今晚決定要食西餐,因我今晚好想食牛扒呀!今晚就決定食 Diletto ,其實我哥哥介紹左幾次的了,所以今日既然扒癮起一於食返件先得。@@Australia Black Angus Rib Eye Steak (10oz) - 我們叫了七成,來到時,我好開心因旁邊位燒得焦焦脆的正合我心意,中間仲係好多肉汁必出來的。@@ Linguine Are a bit at a (spicy) - 呢個意粉的味道好岩我,用了蒜片,番茄, 大量磨茹和辣椒去炒,最適合鍾意辣的我。食完仲可以周圍影下靚相,因呢到好多花。

食完仲可以周圍影下靚相,因呢到好多花。

2020-02-03 4896 瀏覽
頭痛睡了幾天,胃口不佳,和朋友在尖沙咀簡單的吃了頓輕盈的晚餐。侍應給了我們熱烘烘的面包,我沾上少許黑醋汁和橄欖油同吃,脆卜卜的餐包點上汁醬變得帶軟綿,感覺不錯。Caesar Salad 份量足二人開心分享,沙律菜好新鮮,碎芝士恰好,汁亦清新吃起來不會漏,更顯菜甜。包粒脆香,不會淋軟,煙肉香口,卻不油膩。Deep Fried Crab Cakes 炸得可口,賣相像件大可樂餅。外層不會有炸物死硬,入面是滿滿的蟹肉絲,落足料,香口又豐富的內涵,教人滿足。Assorted Seafood Pizza 海鮮薄餅上的海鮮份量不多,但種類ok,不青口蝦魷魚等🧀還加了芝味十足的芝士,餅底是thin and crispy 那種,正合我胃口,吃起來沒有飽濟的重麵粉感,反而多了份空氣鬆軟。食後感:餐廳佈置漂亮,環境雅致寧靜,氣氛完全令人陶醉於花花世界中,令食慾不振的我今天變得很開胃,雖然只叫了合共三道菜,但到最後,還是抱著肚子滿足離開!

Caesar Salad

Deep Fried Crab Cakes

Assorted Seafood Pizza

2020-02-02 158 瀏覽
一月尾時同左朋友4個人齊齊去左呢間意大利餐廳慶祝,估唔到有驚喜🥰Menu 有好多選擇,假若你有選擇困難症,更加有set dinner 可以揀呀。我地全部都唔太肚餓,點左唔算好多食物,不過樣樣都好大碟,最後食到勁飽。首推北海道帶子野菌意大利飯,好濃野菌味👍🏻本身唔太喜歡帶子,次次食都覺得好腥,但呢個煮得好好,帶子鮮甜爽口👍🏻溫泉蛋蜆肉卡邦尼意粉都係另一推介,蜆肉超大隻,食唔到有沙😂而溫泉蛋熟度剛好,撈埋啲粉食,超正。Margarita pizza 係用新鮮蕃茄焗,出面未試過,食落幾特別喎。都最後食豬架,由於開始飽飽地,冇乜點試,朋友們清哂😂食哂主菜後,侍應主動問要唔要點甜品,但真係食唔落啦😜Overall 環境不錯,食物質素亦高,大時大節或有野慶祝可以再來!

都最後食豬架,由於開始飽飽地,冇乜點試,朋友們清哂😂

食哂主菜後,侍應主動問要唔要點甜品,但真係食唔落啦😜

• Carbonara Spaghetti
2020-02-02 141 瀏覽
近排掛住搶口罩,一直唔記得打返呢篇食評。話說前兩星期約左閨蜜同佢男朋友,來個double dating ,誤打誤撞下搵到呢間超隱世意大利餐廳,地點都真係唔易搵,去到余仁生大廈旁邊有條長樓梯上去就係。餐廳空間好大,燈光柔和,枱與枱之間有好多空間,坐得好舒服。唔使7:30全間餐廳已經full house喇😲一坐低就有麵包食,好好味,又熱又軟熟。份量夠多,4人都食唔哂。😍每晚有set dinner ,可惜啲野唔太岩我食,所以最後散叫。不過我見在場有八成人都係叫呢個餐,大家可以試試。首先緊係飲個龍蝦湯,超香濃龍蝦味,配埋個麵包,💯💯💯之後當然食主菜啦,我地叫左北海道帶子野菌意大利飯、卡邦尼意粉、豬架、pizza....可惜幾樣都唔記得影相,超可惜!呢個豬架,推介!肉汁鮮甜,兼好爽口!今次用餐經驗好愉快,上菜快,服務態度亦好好👍🏻👍🏻餐單上見到有好多食物選擇,希望下一次可以再嚟試其他食物啦😍😍

首先緊係飲個龍蝦湯,超香濃龍蝦味,配埋個麵包,💯💯💯

呢個豬架,推介!肉汁鮮甜,兼好爽口!

2020-01-22
  • Hokkaido Scallop with Black Truffle Risotto
  • 餐前麵包
2020-02-02 118 瀏覽
今日黎到尖沙咀一間裝修好靚既餐廳,餐廳裝修用花草樹木做主題,周圍都有唔同顏色嘅花,就好似一間充滿花既溫室咁,中意影靚相既唔好錯過呢間餐廳喇。龍蝦湯,餐包落完order 之後就有餐包送黎,面包暖暖地外面好脆,枱上面仲有黑醋同橄欖油,點黎食就岩哂。龍蝦湯既龍蝦味濃郁,唔中意面包點醋既可以拎黎點面包。龍蝦龍大利飯個人非常中意呢個飯,真係成隻龍蝦咁上碟,輕輕一開就可以係殼拆啲肉出黎,龍蝦肉質好彈牙,意大利飯煮得岩岩好,唔會太硬,食落有好濃既龍蝦味。安格斯牛扒嗌左五成熟既安格斯牛扒,煎得岩岩好,切開仲係粉紅色,肉質好軟熟淋身,成塊都無咩筋。牛扒上碟既時候仲配左三隻sauce(鹽、芥末、燒汁)個人就中意點少少鹽食就岩岩好。

龍蝦湯,餐包

龍蝦湯既龍蝦味濃郁,唔中意面包點醋既可以拎黎點面包。

龍蝦龍大利飯

安格斯牛扒

2020-02-01 131 瀏覽
同老婆紙婚週年,所以好早係Openrice book左枱😁加上疫情關係唔多人環境清靜💐高級西餐廳格局🌸打卡一流😆前菜,Crab Cake好值得試,帶子刺身好fresh湯好夠味,juicy👍龍蝦肉多少少就再加分主菜M9扒賣哂,轉左肉眼扒🥩五成熟😝👍另外紅白酒各叫左一杯,易入口🥂9分以上😋意大利口味🇮🇹特別推介:Deep Fried Crab Cake🦀無叫甜品,因為自己準備左個週年蛋糕同老婆慶祝🎂P.S. Service👍幫忙安排出蛋糕,影相📷

環境清靜💐高級西餐廳格局🌸打卡一流😆

前菜,Crab Cake好值得試,帶子刺身好fresh
湯好夠味,juicy👍龍蝦肉多少少就再加分
主菜M9扒賣哂,轉左肉眼扒🥩五成熟😝👍
另外紅白酒各叫左一杯,易入口🥂

9分以上😋意大利口味🇮🇹

特別推介:Deep Fried Crab Cake🦀

無叫甜品,因為自己準備左個週年蛋糕同老婆慶祝🎂

P.S. Service👍幫忙安排出蛋糕,影相📷
2020-02-01
  • Lobster Bisque
  • Scallop  Carpaccio
  • Mushroom  Soup
2020-01-31 75 瀏覽
環境高貴優雅,樓底高座位寬敞,裝修方面用左d綠色植物和油左綠色牆身,感覺上好清優舒服,加上環境寧靜,食客亦好自律講野唔會太大聲seafood pizza $278,pizza餅底搓得好夠簿,焗到岩岩好好脆身,芝士份量都落得好足,最岩我哩個芝士控,落放既材料都好平均,每片都食到幾種海鮮carbonate spag $228,火腿既甘香味好香,配埋個意粉醬汁煮埋一齊好夾,最頂頂果隻溫泉蛋烹調得好靚,一切開d蛋汁流晒出黎,亦即係將d精華流入意粉內crab cake $138,啖啖蟹肉實在令人食唔停口,外層黃色醬汁應該係芒果汁,好夾個蟹餅,好想再食多件

2020-01-29 75 瀏覽
有時同閨蜜都會想食好少少打扮得靚啲啲去靚嘅餐廳 今日佢帶咗我嚟尖沙咀呢間fine dining餐廳係以幽暗綠色為主題 花花草草為裝飾 有種宛如置身於森林嘅感覺 餐前麵包外脆內軟沾上橄欖油同黑醋食 味道不俗!Carbonara濃濃既芝士加忌廉味,味道好出,口感好creamy,意粉煮得唔會太硬 ,混和配菜嘅蘑菇、煙肉,好有水準。松露忌廉湯湯底好濃香 每一口都係好香嘅松露味 而且又攪碎磨茸嘅蘑菇 飲落充滿口感Parma Ham pizzaParma ham軟滑香口,配脆口批邊及鹹香芝士,味道十分match, 而且pizza嘅批真係做得好薄脆, 食落比平時食開嘅厚批感覺冇咁膩,仲多咗份香口嘅感覺!

餐前麵包外脆內軟
沾上橄欖油同黑醋食 味道不俗!

Carbonara
濃濃既芝士加忌廉味,味道好出,口感好creamy,
意粉煮得唔會太硬 ,混和配菜嘅蘑菇、煙肉,好有水準。

松露忌廉湯

Parma Ham pizza
2020-01-28 80 瀏覽
/Diletto💰人均200-400 7⃣️點5⃣️分‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧Caesar Salad 💰 118 7⃣️點5⃣️分 菜既口感好爽口清脆,沒有絲毫苦澀味。佢地乾麵包碎到係一小塊咁代替左一粒粒,我覺得咁樣都真係好方便食用同埋口感更滿足。而佈滿係菜上面既芝士唔會過多搶走左菜既鮮甜,加上有小許沙丁魚,甘香未遍佈你口腔入面。/Carbonara Spaghetti 💰 228 7⃣️點5⃣️分 味道好濃郁,而且乳香味既醬汁緊密裹住所有既麵條,每一條麵都食到濃郁乳香既味道。培根啱啱好,唔會好多而且過鹹,同濃郁既蛋奶味唔會互相抗衡,反而融入其中。同埋驚喜位置係佢有蜆肉,份量都唔少既!/Seafood Pizza 💰 278 7⃣️點5⃣️分皮脆而且d蝦肉幾大舊,好飽滿。芝士味雖然濃郁,都唔會搶走海鮮既鮮味道,反而帶想埋海鮮既鮮味。/New Bread 7⃣️分包食落去外脆內軟,而且有小許提子乾作為點綴,餐廳提供油同埋醋汁畀你沾黎食,特別開胃
Diletto💰人均200-400 7⃣️點5⃣️分
Caesar Salad 💰 118 7⃣️點5⃣️分

Seafood Pizza 💰 278 7⃣️點5⃣️分

New Bread 7⃣️分
2020-01-27 128 瀏覽
年晚前與老公、家姐和姐夫吃晚飯,平日他們喜歡吃中菜,這晚我提議不如吃意大利菜,就來了尖沙咀的Diletto。Cream of Wild Mushroom with Truffle Paste , Truffle Oil $88 ~松露野菌湯先來個湯,野菌加松露,香氣濃郁,稠度適中,配湯的麵包鬆軟美味!Deep Fried Crab Cakes $ 138~炸蟹肉餅 外層金黃香脆,內裡暖潤多汁,很有蟹味。加入蘆筍、巴馬臣芝士、蜂蜜芥末打成的蟹肉蓉、口感豐富,爽甜中帶點芥末的辛香,十分滋味!USDA Kurobuta Pork Rack - Balsamix Rasberry Sauce $328~美國極黑豬鞍Kurobuta豬肉,以天然的飼料飼養,肉質特別軟嫩、多汁、有彈性。烤紋部位,尤其香口。油花細緻,香而不膩。配菜中的新薯甘香粉腍,火箭菜和車厘茄新鮮清爽。醬汁以意大利黑醋和紅桑汁調成,酸酸甜甜很開胃! 留意需時至少20 分鐘,慢工出細貨,要點耐心,但值得等侯啊!New Zealand Laomb Chop 3 Ribs $318~新西蘭羊架,要求五成熟,雖然熟度略多,但卻又恰到好處。

松露野菌湯

Deep Fried Crab Cakes $ 138~
炸蟹肉餅
外層金黃香脆,內裡暖潤多汁,很有蟹味。

美國極黑豬鞍

新西蘭羊架,要求五成熟,雖然熟度略多,但卻又恰到好處。肉質腍滑嫩口,骨肉匀稱,脂肪分佈平均,油香與微微的羶香交織一起,十分美味!

碟邊有三種醬,分别是薄荷醬、 芥末醬、燒汁。這羊架原汁原味已經很好,加點我至愛的薄荷醬,好極了!

Pan Fried Tiger Prawns with Green Tagliatelle - $318~
香煎虎蝦意大利濶麵
虎蝦開邊香煎,蝦肉爽彈鮮甜,中間放了蒜蓉及香草,十分惹味!

麵質爽滑烟韌,加入菜汁打成,配蘆筍、菠菜、番茄等蔬菜,添上清新口感!

Prosciutto Pizza
巴瑪火腿薄餅 $268~
薄餅餅底香脆,面層烟韌,厚薄適中。

材料滿滿的,巴瑪火腿鹹香, 茄醬醒胃,橄欖微酸,水牛芝士軟滑充滿芝香,還可以拉絲,啖啖都美味!

這頓意菜晚餐食物質素高,家姐、姐夫都讚好! 而且環境舒適,坐位之間闊落,很有空間感。室內設計以花為主題,清新雅緻,我們歡渡了一個愉快的晚上!

Diletto

• DeepFriedCrabCake
  • USDAKurobutaPorkRack
  • NewZealandLambChop
2020-01-25 115 瀏覽
重臨跟女友第一次約會的餐廳,繡球花但換成其他花了。餐廳燈光雖偏暗,很確實有情調。值得一讚是這裡的餐包,暖暖的又軟熟。沾上黑醋及橄欖油很香。卡邦尼意粉有新鮮大蜆,充滿海水味有別於雪藏蜆肉。意粉軟硬度適中,加上煙肉Pancetta 令味道提升,享用前先將溫泉蛋弄穿攪拌吃很香很滑。紐西蘭羊架外層預先調味後很惹味,基本上都不用沾醬汁都很好吃。當然亦可沾上芥末醬、燒汁及薄荷醬。三件羊架份量不算太大件但肉質確實鮮嫩,整體都符合這個價錢。伴菜用料亦新鮮。

值得一讚是這裡的餐包,暖暖的又軟熟。沾上黑醋及橄欖油很香。

2020-01-13
  • Carbonara Spaghetti
  • NewZealandLambChop(3Ribs)
  • 餐前麵包
2020-01-22 100 瀏覽
#西餐Diletto裝修得好別緻,以花為主題,好適合情侶約會或者慶祝紀念日既好地方。一坐底就送上餐包,係香草包黎,加橄欖油黑醋黎食唔錯啊。Crab cake $138成個恐龍蛋甘既Crab Cake表面脆到不得了。切開係啖啖既蟹肉,加左蜜糖芥茉漿,唔會覺得油膩,食完好滿足。Carbonara spaghetti $228Lee個卡邦尼意粉賣相真係好靚,首先有塊香脆芝士裝飾,底部有蜆肉承托住,仲有流心蛋湧出黎添,有大量既蘑菇、煙肉,材料好豐富,醬汁濃郁。Hokkaido scallop with black truffle risotto $238帶子黑松露意大利飯影緊相果時已經覺得好鬼香黑松露味。帶子又大粒,煎得剛好,嫩滑唔鞋口,意大利飯唔會太濕但creamy,確實好味!Seafood pizza $278餅底脆薄同手製的,海鮮配料都好有誠意,大大粒,有蝦仁、魷魚、青口等等,味道唔錯,可惜今次芝士拉唔到絲。芝士再重手d就緊加好了。
#西餐
一坐底就送上餐包,係香草包黎,加橄欖油黑醋黎食唔錯啊。

Crab cake $138

Carbonara spaghetti $228

Seafood pizza $278

2020-01-22 104 瀏覽
閨密話最近想跟我一齊fine dining,佢帶我去尖東食西餐。餐廳裝潢很幽雅,花為主題,我很喜歡花團錦簇的餐廳,享受在優雅的環境跟好友談天。餐桌上已經放上一樽橄欖油及黑醋,店員奉上一籃香草麵包,提示我們熱食較佳,香草麵包每人兩件,又香又軟,有陣陣香草味道我們兩個女人叫了usda kurobuta pork rack,原來係美國黑豬肉架,已經切好一份,讓我們容易分享,豬肉好香肉味,沒有騷味,點上雜莓醬,去了油膩感再叫Hokkaido scallop with black truffle risotto,賣相很精緻,飯粒沾滿黑松露汁,帶子煎香了,沒有過熟,很鮮甜,而且大大粒,都好飽肚我們由頭食到人地餐廳都快打烊,難得有一個地方可以促膝談心,下次有機會一定再光顧