2022-12-30 38 瀏覽
朋友响銅鑼灣返工,佢同事推介佢去一間印度餐廳,係由印度人主理,可以食到正宗印度菜。呢間印度餐廳响呢個廣場9樓,一出lift就覺得好光猛,周圍好colourful,真係好有印度feel。餐牌都好多嘢食,朋友發辦揀左幾個嘢食。乳酪脆米球:呢個小食味道好特別,入口係凍凍地嘅乳酪,裡面係薯仔同鷹嘴豆等配料,個醬汁有少少酸酸辣辣同洋蔥味道,脆脆地,又幾好食喎。原味烤餅:烤餅有唔同味道,但用黎點椰汁咖喱雞,叫原味就可以。烤餅大塊,剛烤起,仲係熱,用黎點咖喱就啱晒。椰汁咖喱雞:椰汁味淡淡,咖喱雞辣辣地,有彊同洋蔥味,甜甜地,幾惹味。雞肉炒飯:炒飯唔太多油,裡面有三色椒同洋蔥等配料,印度米修長,口感都OK喎,呢個飯炒得唔錯,夠香夠味,好食。

餐牌都好多嘢食,朋友發辦揀左幾個嘢食。

2022-12-29
2022-12-27 30 瀏覽
圖1:等我同燈神許願賜我好西圖2:我係燈神,我幫你發板圖3:🤤~我唔客氣喇!.同朋友仔放假又係周圍影相📸呢日就去咗大坑、銅鑼灣影影完就去搵吓嘢食~朋友話想食印度嘢,所以我哋都上網搜集吓資料睇吓邊間評價好得嚟影相又靚 🤤結果就畀我哋搵到呢間 @dilliwalehk畀佢個黃色打卡牆吸引住😍好搶眼有啲身處異國嘅感覺未有時間去到旅行嘅可以考慮吓嚟影吓相📸.嘢食方面,我哋叫咗最再代表性嘅脆球、Samosa、牛油雞同埋Naan 😋逐樣介紹吓先:1️⃣脆球嘅食法係用匙羹將啲薯仔餡料慢慢放入去,再倒醬汁入去食,建議要用碟承住食,如果唔係會漏汁漏到一枱都係,同埋記得準備定紙巾🤣我哋食得好狼狽,但係好enjoy2️⃣另外,我畀個Samosa嚇呆咗🙈以往食嘅都係比較細,同咖喱角咁上下大細點知呢間嘅samosa有我手掌咁大😱仲要脹卜卜、脆卜卜、好多餡餡料主要有薯仔蓉、鷹咀豆仲配有兩款醬料:薄荷醬同埋蔓越莓醬個人覺得後者出色啲,會開胃啲同冇咁漏3️⃣牛油雞我哋叫咗小小辣,因為驚食太辣會頂唔順🤣然後我哋叫咗兩款Naan去配搭嚟食,芝士味同埋蒜味👍🏻個人覺得蒜味襯呢個牛油雞好正,蒜味夠重口味同牛油雞嘅濃郁香料味好夾,但個芝士
圖1:等我同燈神許願賜我好西

圖2:我係燈神,我幫你發板

圖3:🤤~我唔客氣喇!

同朋友仔放假又係周圍影相📸
呢日就去咗大坑、銅鑼灣影
影完就去搵吓嘢食~
朋友話想食印度嘢,所以我哋都上網搜集吓資料
睇吓邊間評價好得嚟影相又靚 🤤
結果就畀我哋搵到呢間 @dilliwalehk
畀佢個黃色打卡牆吸引住😍好搶眼
有啲身處異國嘅感覺
未有時間去到旅行嘅可以考慮吓嚟影吓相📸
逐樣介紹吓先:
1️⃣

2️⃣

另外,我畀個Samosa嚇呆咗🙈
以往食嘅都係比較細,同咖喱角咁上下大細
點知呢間嘅samosa有我手掌咁大😱
仲要脹卜卜、脆卜卜、好多餡
餡料主要有薯仔蓉、鷹咀豆
仲配有兩款醬料:
薄荷醬同埋蔓越莓醬
個人覺得後者出色啲,會開胃啲同冇咁漏
3️⃣

個人覺得蒜味襯呢個牛油雞好正,蒜味夠重口味同牛油雞嘅濃郁香料味好夾,但個芝士Naan,個人建議就咁食咗先😋因為個牛油雞會蓋咗啲芝士味,唔建議咁樣配搭嚟食
想講,諗住朋友細食
我叫兩款小食、一個main,心諗應該要食晒冇難度
點知最後食唔晒啲牛油雞同埋Naan,都飽到上心口🤣,捧住個肚走
整體嚟講,我覺得個打卡牆真係大加分💓冇諗過咁黃嘅牆影出嚟嘅效果咁靚!重點係盞神燈🤣真係影相一流!食物方面個人覺得都算幾大份,建議細食嘅唔好叫咁多主菜🙈如果唔係食唔晒就有啲浪費喇!下次再嚟希望可以坐到其他位,影吓唔同背景啦~📸
🌮Dilliwale
📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓
#hkfoodie #hkfood #hkblogger #hkfood #foodiehk #hkinfluencer #hkig #hkgirl
2022-12-24 247 瀏覽
心血來潮想食印度菜~ 搵下搵下見到呢間 Dilliwale 都幾正宗,今日一於來點特別的 🤤Heavenly Gol Gappe 印度脆米球呢款係傳統印度小食,將辣薯仔粒、醬liaoq同埋好香薄荷味的汁倒入脆米球入面,一啖吞曬成個佢 🤤 酸酸甜甜再加薄荷香,最後有少少辣味,香得黎 fresh,好得意!😍Dilli Tandoori Chicken 印度燒雞我超鍾意食印度天多利烤雞的 😆 呢度嘅雞燒得剛剛好,雞肉口感好好,又唔會太乾 👍🏻 而且雞肉鋪滿香料,啖啖惹味!越食越香辣好正 🤤Purani Dillli Ke Chloe Bhature 鷹嘴豆咖喱配炸餅鷹嘴豆咖喱好香濃,唔算太辣,個炸餅大大個脹卜卜咁勁得意 😍 而且好軟熟,配咖喱真係一流 🙆🏻‍♀️ 配埋青辣椒洋蔥沙律同埋薯仔粒粒,成個口感好豐富 👍🏻Punjabi Mango Lassi印度菜必飲 ❤️ 呢度嘅 Lassi 比較杰身同埋味濃,好香yogurt 味,仲有 d nuts 咬下添 😋Mint on the Rock有薄荷同青檸,再加左 d 鹽,飲落去鹹鹹地幾得意 😆呢度播住輕快嘅印度音樂,令人越食越覺得心情愉快,加上店員

Heavenly Gol Gappe 印度脆米球

Dilli Tandoori Chicken 印度燒雞

Punjabi Mango Lassi

Mint on the Rock
有薄荷同青檸,再加左 d 鹽,飲落去鹹鹹地幾得意 😆

呢度播住輕快嘅印度音樂,令人越食越覺得心情愉快,加上店員都好好人,我哋比較少食印度菜,都好多問題問 🙈 佢哋都好有耐性答我哋,仲會教我哋點食添 🫶🏻
  • Heavenly  Gol  Gappe
2022-12-17 46 瀏覽
平日夜晚6點上到黎,已經有三四枱客,全部職員都係印度人,心唸應該都好正宗同好食。Menu 有好多選擇,樣樣都好想食😍今晚好肚餓,決定叫印度燒雞(全隻)🐓,如果想試多d野,可以叫半隻。一上碟就聞到好香,條碟係鐵碟,所以keep住溫度好熱,有7,8舊大大舊雞,吾會好鞋,用左好多香料,辣辣地好惹味,加埋綠色個汁一齊食可以解小小辣😋推薦👍🏻👍🏻印度脆米球✨見到隔離枱都有叫,所以要試下😋個脆米球脆卜卜,隔離有一碟薯仔伴洋蔥,仲有一碟燒烤醬, 一壺綠色的汁,全部放入脆米球入面一齊食,好有口感,正😆咖哩魚🐟最後一定要叫個咖哩試下,配埋個蒜蓉naan 😋個咖哩吾辣,有小小甜味,以為好細碟,但入面有5,6舊魚,加埋咖哩,夠晒食😍好滿足的一餐,十分正宗的印度菜👍🏻👍🏻👍🏻餐廳播住輕快的民族音樂,成晚好似去左印度咁😋

印度脆米球✨

咖哩魚🐟

2022-12-08 65 瀏覽
好耐無食過印度菜啦,今次試下食印度菜buffet 。銅鑼灣d出口行過黎大約5分鐘。$135/1 ,有4款飲品可以選擇。坐位不多,但坐得舒服。如果可以坐到窗邊位望到街景就更滿足。LAMB MASALA辣辣地,羊肉唔會soKADHAI WALA CHICKEN有特的香料味,雞肉香。CHICKEN TIKKA咁多款最辣最野味,烤雞佔滿香料,配飯一流。HOUSE PANEER BUTTER MASALA芝士同牛油中和冇咁辣,啱哂怕辣嘅朋友。CHATPTI MIX VEG偏辣,唔食得辣嘅就可以放棄。RAJMA MASALA花腰豆煮蕃茄咖哩,酸酸地配好多野都好好食。SAFFRON PULAO RICE印度米偏長粒粒分明有咬口,加左小小花焦,食落去好香幾特別。MIX VEG PAKODA印度板嘅炸物,外層脆漿較厚,更有飽腹感,炸過嘅雜菜都好好食。DAHI TIKKI CHAAT上層嘅脆脆有童心點心麵嘅味道,配上酸酸地紅石榴,同淋淋地嘅薯仔,偏道偏濃似雜菜漢堡扒,如果可以加兩返包,當漢堡包食就更好。RASMALAI麵包浸滿牛奶同煉奶,再有d脆脆地嘅粒粒,凍凍地超好食。Masala ginger cha
好耐無食過印度菜啦,今次試下食印度菜buffet 。

銅鑼灣d出口行過黎大約5分鐘。

LAMB MASALA
辣辣地,羊肉唔會so

KADHAI WALA CHICKEN
有特的香料味,雞肉香。

CHICKEN TIKKA
咁多款最辣最野味,烤雞佔滿香料,配飯一流。

HOUSE PANEER BUTTER MASALA
芝士同牛油中和冇咁辣,啱哂怕辣嘅朋友。

CHATPTI MIX VEG
偏辣,唔食得辣嘅就可以放棄。

RAJMA MASALA
花腰豆煮蕃茄咖哩,酸酸地配好多野都好好食。

SAFFRON PULAO RICE
印度米偏長粒粒分明有咬口,加左小小花焦,食落去好香幾特別。

MIX VEG PAKODA

DAHI TIKKI CHAAT

RASMALAI
麵包浸滿牛奶同煉奶,再有d脆脆地嘅粒粒,凍凍地超好食。

Masala ginger chai
姜味唔係好出,反而茶味出d,飲落暖粒粒好舒服。

Punjabi mango lassi
益力多味好重,加上新鮮嘅芒果,好好飲。

食印度菜又點可以沒NAAN,所以我地另外加了👇🏻

GARLIC NAAN $29
有四塊,食完超飽肚,啱哂大胃王。
2022-12-08
返完長週之後係公司附近有咩好食🧐發現咗一間零負評印度菜就決定同拍檔過黎一趟味覺旅行,位處京都廣場呢棟食廈,有台式火鍋、川菜、粤菜同西餐等等,9樓就係特色印度菜🏭電梯門一打開就已經係廳堂位置,播住節奏輕快既印度歌,聽聽下洗腦跟住唱餐廳光線幾明亮,獨有既香味唔會好沖鼻,一望就見到一幅壁畫就係印度首都德里既地圖🗺菜單都係主打首都菜式,調味上偏國際化,香料味濃而不濁🐑椰汁咖哩羊肉 | $148 | 8.5/10講到印度當然唔可以錯過咖哩啦,今次叫咗唔辣既椰汁咖哩,配咗燉煮軟爛既羊肉粒,一咬就係嘴入面化開,咖哩汁口感較甜潤😋望落細細兜但其實好多料,食極都有,咖哩汁唔會愈食愈口渴🐓印度燒雞 | $118 | 8/10以往食天多利燒雞經常都會火喉偏強,令到肉質變老,呢度就用心好多🔥雞仲係好鮮嫩多汁,起哂雞皮抹上香料,入口juicy但慢慢就有韻味既辣滲出,愈食愈過癮🫓乾果果仁蓉烤餅 | $38 | 7/10平時食得多原味、芝士或蒜蓉naan,今次呢款叫Kashmiri naan係用咗乾果磨成蓉做到抹醬再烤,一黎到竟然係粉紅色💕少女心爆發勁得意,食落主要係椰絲香味甜甜地,同咖哩既微微香辣形成幾好既平衡🍦

🐑椰汁咖哩羊肉 | $148 | 8.5/10

🐓印度燒雞 | $118 | 8/10

🫓乾果果仁蓉烤餅 | $38 | 7/10

🍦原味乳酪 | $28 | 7/10
印度乳酪係一種特色小食,冇西方乳酪咁杰身,仲會係一塊塊半固體咁,入口就係奶類發酵味道,帶住點酸對腸胃好😏完全冇加糖,同一般印度甜品強甜味唔同
2022-12-03
銅鑼灣有好多好嘢食,原來喺京都廣場有間印度餐廳,仲係正宗印度人主理㗎😮!平時因為怕辣都好少食印度菜,今次畀個機會試吓先🤔!入到店內覺得好有印度Feel💃🏻,除咗老闆同店員係印度人,見到都有幾枱人食緊,應該都幾多熟客仔!見我哋唔係好知嗌咩好,店員都有推介吓💁🏽‍♂️!講起印度菜🇮🇳,一定必食Naan,印度烤餅⭐️!今次嗌咗原味烤餅 $24 同芝士烤餅 $35 ,想比較吓個分別。咁當然芝士真係好食好多,軟綿綿,芝士味🧀啱啱好又唔會好漏👍!🥘牛油雞 $128唔好睇佢細細份,其實入面有好多雞塊!而且辣度可以Request,嗌咗少辣都好濃郁、入味。用Naan去點嚟食,熱辣辣特別好味,極推介夾埋芝士烤餅嗌呀🤘🏻!🥔乳酪脆米球 $75見佢整得好精緻,原來脆皮入面有酸乳酪,仲有唔同嘅豆同薯仔,酸酸味味!喺鬧市當中都有咁正宗嘅印度餐廳,唔使淨係去重慶大廈覓食啦!

講起印度菜🇮🇳,一定必食Naan,印度烤餅⭐️!

🥘牛油雞 $128
唔好睇佢細細份,其實入面有好多雞塊!

🥔乳酪脆米球 $75

喺鬧市當中都有咁正宗嘅印度餐廳,唔使淨係去重慶大廈覓食啦!
牛油雞
Dilliwale |銅鑼灣朋友行完街,想食印度嘢上OpenRice搵,搵到呢一間餐廳未試過我想去試吓,上到去成間餐廳都好多印度人食緊,一定好正宗😎平日下午都有自助餐選擇,價錢都好優惠$135已經有飲品,任食咖哩,同埋薄餅🤤平時happy hour時間飲嘢仲要好抵都係4-50一杯🍻🍹🥂自助餐咖喱有好多選擇,有羊肉咖喱蔬菜咖喱雞肉咖喱等等🥘總之就一定食到飽,有些咖喱會有少少辣,有些就係唔辣啱晒辣同唔辣嘅客人!我今日就會食咖喱都試咗,個人喜歡雞肉及羊肉❤️另外佢哋仲送餐飲一杯朋友叫了 masala ginger chai,我擇Punjabi mango lassi🥭好飲!佢哋除咗平日有自助餐,星期日都有自助餐選擇,如果大家想試吓正宗印度咖喱可以來這間餐廳試😋銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓
Dilliwale |銅鑼灣

我今日就會食咖喱都試咗,個人喜歡雞肉及羊肉❤️

好飲!

銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓
印度菜喺香港唔算大眾化,但鍾意印度菜嘅人就會好鍾意!今次嚟到銅鑼灣嘅京都大廈,餐廳Dilliwale主打印度新德里美食。一入門口就見到一大幅壁畫,上面除咗畫有印度地圖,亦畫咗呢間餐廳嘅特色菜,加上新德里嘅海報、擺設、印度店員同食客,真係好exotic!Heavenly Gol gappe 印度脆米球 Heavenly Gol gappe係一款印度街頭常見嘅小食,脆米球係由經過油炸嘅小麥粉製成,配菜有一碟帶有微辣嘅薯粒、一樽小小嘅薄荷汁、一碟甜酸汁。我哋就試吓將所有配菜塞滿脆米球,味道非常豐富,好有層次,酸酸甜甜加上薄荷,非常清新又開胃,after taste仲有薯料帶嚟嘅辣味,不過唔食得辣嘅就記得唔好放太多薯粒啦!Chicken Tikka 香草串燒雞柳火候控制得唔錯,雞肉帶有微微焦香味,肉質仍然非常juicy!配菜除咗紫洋蔥同檸檬汁,仲有一個綠色嘅Mint Chutney薄荷醬,非常清新仲可以消除飽滯感。House Butter Chicken 牛油雞+Garlic Naan 蒜蓉烤餅牛油雞絕對係印度菜其中一個必食嘅主菜,雖然佢叫牛油雞,但當中嘅牛油其實係酥油,嫩滑嘅雞肉配上咖喱汁,

Heavenly Gol gappe 印度脆米球

Chicken Tikka 香草串燒雞柳

牛油雞絕對係印度菜其中一個必食嘅主菜,雖然佢叫牛油雞,但當中嘅牛油其實係酥油,嫩滑嘅雞肉配上咖喱汁,相當惹味。同咖喱汁最夾嘅當然係Naan啦,鬆軟嘅烤餅帶有微微嘅蒜蓉香,更可以索晒牛油雞嘅精華,一滴都無浪費呀!
2022-11-10
2022-11-10 42 瀏覽
朋友突然話想食印度菜,所以就帶咗佢去係銅鑼灣京都廣場9樓嘅Dilliwale食晚餐。一踏入餐廳門面已經感受到印度民族色彩,而且仲播住印度音樂,非常有氣氛。餐廳座位坐得舒適,店員都好客咁推介餐廳有咩係必食,非常親切。🔻 HEAVENLY GOL GAPPE味道:7/10價錢:$68呢個係一個印度傳統小食,外層香脆嘅脆米球入面裝住豆,再倒入微辣嘅薯仔醬汁同埋味道少酸甜嘅德里傳統醬汁,味道幾新鮮,係一個唔錯嘅開胃小食。🔻 PANEER PALAK WALE味道:7/10價錢:$95外表雖然唔太討好,但千祈唔好俾佢外貌呃咗,食落其實好香菠菜味,而且入面仲會有豆腐,用黎點naan食一流!🔻HOUSE BUTTER CHICKEN味道:7.5/10價錢:$128Butter chicken味道挺香,食落幾重奶油味,味道唔會太辣,啱曬初嘗印度菜嘅朋友。而雞肉份量多,雞肉嫩滑,幾好食。🔻TANDOORI ROTI味道:7.5/10價錢:$21第一次食印度嘅麥餅,食落口感較硬身同脆,但幾香麥味。🔻PLAIN NAAN味道:7.5/10價錢:$24今次我地叫咗原味naan,烘得啱啱好,拎上手仲熱辣辣,口感

🔻 HEAVENLY GOL GAPPE

🔻HOUSE BUTTER CHICKEN

價錢:$128

🔻TANDOORI ROTI

價錢:$21
第一次食印度嘅麥餅,食落口感較硬身同脆,但幾香麥味。

🔻PLAIN NAAN

價錢:$24
今次我地叫咗原味naan,烘得啱啱好,拎上手仲熱辣辣,口感食落煙韌,好啱用黎配搭butter chicken!
2022-11-10 31 瀏覽
銅鑼灣呢間印度菜環境舒適,裝潢色彩繽紛,影相一流👍🏻前菜首先叫咗Puri,米球炸得薄脆,醬汁酸酸甜甜好開胃😋Main course就叫咗butter chicken配cheese naan🧀同羊肉咖喱炒飯🍛前者醬汁香濃,naan熱辣辣又鬆軟,雞肉份量都好多👍🏻而後者飯炒得粒粒分明,羊肉一啲都唔羶,同薄荷乳酪醬好夾🌿最後甜品仲有甜奶球配特色甜絲,味道都係同其他印度甜品一樣,非常甜🤣🤣糖水入邊有啲nuts增加口感,都值得一試👍🏻
銅鑼灣呢間印度菜環境舒適,裝潢色彩繽紛,影相一流👍🏻
前菜首先叫咗Puri,米球炸得薄脆,醬汁酸酸甜甜好開胃😋
2022-10-24 41 瀏覽
☺️💕呢間印度菜係印度人主理,十分正宗必試推薦:Dahi Puri $75 睇得又打得嘅前菜😋一咬落去乳酪嘅酸味同香料醬汁味就湧出嚟,我同朋友都好鍾意Samosa Chaat $78中文叫涼拌咖哩角咖哩角裡面係滿滿嘅香辣薯仔,非常飽肚。外面就有醬汁同鷹嘴豆,調味以酸味,香料味為主。溫馨提示,真係頗辣🌶🫡Chicken Madras $138呢度咖哩有好多選擇,淨係咖喱雞就有三款,我哋揀咗有椰漿嘅款式,咖哩反而唔辣配上口感煙韌,蒜味香Garlic Nann $29 😋 一陣就食曬。加了椰汁後咖哩比較creamy,係平時常見嘅風味,下次會想試下其他口味。如果大家週末中午嚟就可以試吓佢個buffet,$180 任食任飲,都幾抵食咁,平日夜晚就有happy hour $50 左右都幾合理
☺️💕呢間印度菜係印度人主理,十分正宗

必試推薦:Dahi Puri $75

Samosa Chaat $78
中文叫涼拌咖哩角

Chicken Madras $138

👉上到嚟已🈶️幾枱印度🇮🇳人用膳,應該都幾唔錯。😉.打開餐牌唔係好識叫,點啲🈶️圖片、或者包穩陣嘅菜先⋯😬📌印度脆米球 Heavenly Gol Gappe $68 ~ 係炸咗嘅泡泡,加入饀料:預先調咗味嘅洋蔥🧅、薯仔粒🥔、醬汁,加埋薄荷葉打成醬、混入羅望子水中,所以變成綠色。。。😳👉員工見我哋唔知點入手,即刻畀個碗我哋裝住,又教導要放晒饀料再加入綠色水,一次放入口😁。。。。初初都驚味道會怪怪哋,但食落酸味味,有薯仔質感,又有泡泡、洋蔥、脆米嘅爽脆,幾🉐️意,好啱做開胃頭盤。☝️上網一睇,呢個原來係印度🇮🇳街頭小食,仲可以加入其他配料:如鷹嘴豆。📌咖喱雜菜 Chatpati Mix Veg $85 ~ 有薯仔🥔、粟米🌽、青豆、豆角、紅蘿蔔🥕⋯微微辣,落單時可決定辣度。。加入薑絲豐富味蕾。。唔算太濃味嘅咖喱。☺️📌瑪莎拉咖喱烤雞 Chicken Tikka Masala $128 ~ 唔好睇佢細細碗,其實內藏好多無骨雞件。。。咖喱味濃有層次,🈵️口香草餘香。咖喱汁非常濃稠,啖啖肉,配烤餅一齊食⋯停唔到口。🤤📌牛油烤餅 Butter Naan $27 ~ 出爐熱焫焫,烤餅🫓仲附🈶️大量油脂,入口牛油香氣
👉上到嚟已🈶️幾枱印度🇮🇳人用膳,應該都幾唔錯。😉
打開餐牌唔係好識叫,點啲🈶️圖片、或者包穩陣嘅菜先⋯😬

📌瑪莎拉咖喱烤雞

咖喱汁非常濃稠,啖啖肉,配烤餅一齊食⋯停唔到口。🤤
📌瑪莎拉咖喱烤雞

📌牛油烤餅 Butter Naan $27 ~ 出爐熱焫焫,烤餅🫓仲附🈶️大量油脂,入口牛油香氣爆發,淨食都好好味。😋
📌牛油烤餅

📌蒜蓉烤餅 Garlic Naan $29 ~ 淡淡蒜蓉味,個人覺得不足。但都係外脆內軟牛油香。如加強蒜蓉味道會更好。。
📌蒜蓉烤餅

📌牛油千層鬆餅 Lacha Paratha $28 ~ 睇個名我以為係酥油餅,但其實係健康版烤餅,少油少層次,冇咁邪惡!😁
📌牛油千層鬆餅
2022-10-17
📌牛油烤餅
📌蒜蓉烤餅
📌牛油千層鬆餅
2022-10-19 46 瀏覽
[銅鑼灣]Dilliwale.乳酪脆米球食剩指數:0/100係一款開胃既餐前小食空心既米餅球包住餡料入面有鷹嘴豆、薯仔粒等等既配料乳酪醬輕微既酸加上香料醬好有風味.西蘭花湯食剩指數:5/100飲落真係好重西蘭花味🤣但係唔好有草腥味口感幾順滑易入口.牛油雞食剩指數:5/100牛油雞平時唔多見一定會食雞肉煮得好嫩有彈性醬汁可以選擇辣定唔辣唔會太鹹香氣十足.咖喱羊肉菠菜食剩指數:0/100好少見菠菜咖喱所以試吓仔細啲就會有菠菜味羊肉係腩肉好軟唔會柴.芝士烤餅食剩指數:0/100芝士味超香唔同平時西餐既芝士烤餅軟硬程度適中又唔會過厚過簿配埋咖喱同牛油雞既醬超好食Ps佢個buffet好似都唔錯,有機會下次再分享
[銅鑼灣]Dilliwale
乳酪脆米球
係一款開胃既餐前小食
空心既米餅球包住餡料
入面有鷹嘴豆、薯仔粒等等既配料
乳酪醬輕微既酸加上香料醬好有風味
唔同平時西餐既芝士
烤餅軟硬程度適中
又唔會過厚過簿
配埋咖喱同牛油雞既醬超好食

Ps佢個buffet好似都唔錯,有機會下次再分享
2022-10-18 43 瀏覽
Dilliwale (銅鑼灣)-行開銅鑼灣,咁京都一向多嘢食就去睇下,見到呢間印度菜咁有特色,就當然要去試吓啦!入到餐廳已經覺得呢個好有氣氛,無論環境裝修,定係喺餐廳播住嘅歌,都有一種令人置身印度嘅感覺。今次過嚟就食Dinner, 但見到原來佢嘅lunch竟然係有lunch buffet, 而且亦唔貴,係印度菜式嘅buffet形式,等我下次lunch嘅時候再過嚟試吓先!-🔍 香烤免治牛肉卷 $168係有印度特色嘅羊肉卷,上菜嘅時候已經聞到陣陣香氣,佢係鐵板嘅形式上,配搭青色嘅辣醬,免治羊肉卷烤得好香,食落亦唔會有酥味,羊肉卷本來會帶有小辣,雖然配搭埋青醬會再辣啲,但口感層次會更加豐富,所以都建議點醬食😋🔍 椰汁咖喱雞 $138係好香嘅咖喱,雖然睇落細細兜,但其實份量好足,特別雞嘅份量好足夠,淡淡咬口唔再講,咖喱亦都唔會太辣,辣到啱啱好,帶出咖喱嘅香之餘,又唔會俾辣味掩蓋晒。🔍 芝士烤餅 $35超鍾意食芝士烤餅,做得好出色,無論口感定係芝士味道都好正,烤餅配搭咖喱汁當然配搭一流,但即使唔加咖喱就咁食,芝士烤餅味道都好足夠,係另一番滋味😋🔍 玫瑰丸子配果仁糖漿玫瑰院子食落去其實就好似有啲糯
Dilliwale (銅鑼灣)

🔍 香烤免治牛肉卷 $168

🔍 椰汁咖喱雞 $138

🔍 芝士烤餅 $35

🔍 玫瑰丸子配果仁糖漿
玫瑰院子食落去其實就好似有啲糯米嘅質感,個餡有少少似椰蓉嘅口感,糖漿嘅配搭食落第一啖有少少薑味,之後就明顯係煉奶嘅味道,仲有大量花生碎嘅配搭,係好有特色嘅印度甜品

🔍 Dilliwale Banta $58
係佢嘅特色印度嘢飲,除咗青檸味之外,亦都帶有少少辣味仲有鹹味嘅soda,特別都係食完咖喱或者羊肉卷呢啲比較重口味嘅食物,飲番啖精神晒!
📍Dilliwale (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓