2024-12-06 112 瀏覽
工作關係,我好多同事都係印度人。好多時問佢哋香港邊度食印度嘢好,佢哋都會推介Dilliwale。呢間喺銅鑼灣嘅印度餐廳,除咗好多香港人幫襯,亦有好多印度人,足見呢度嘅正宗。好多時去印度餐廳,我都會好公式化咁叫Pani Puri、咖喱、薄餅、燒烤同Mango Lassi,叫做試晒佢嘅出品。Dahi Puri $82 今次冇叫Pani Puri,而係叫咗佢嘅變奏版Dahi Puri。同Pani Puri最大嘅分別係Dahi Puri會用上乳酪。咬落去會更加豐盈飽滿,但同樣不失鬆脆感,至於用料則同樣地多。Tandoori Chicken (半隻) $128印度燒雞,香料味道豐富,可以配佢跟埋嘅mint醬,進一步減少油膩感。Garlic Naan $37蒜蓉烤餅。呢度嘅蒜蓉烤餅上菜嗰陣相當熱辣辣,佢會有塊布包住,令佢冇咁快凍。聞落去嘅蒜蓉味比食落去嘅多,烤餅嘅質感鬆脆易咬,一啲都唔粉。House Paneer Butter Masala $118馬莎拉咖喱芝士。其實通常Masala係配雞,不過我哋本身另外有雞,咁就要一個芝士版本。茅屋芝士嘅質感有啲似豆腐,味道比較中性,所以同咖喱都好夾。咖喱唔

Dahi Puri $82

Tandoori Chicken (半隻) $128

Garlic Naan $37

馬莎拉咖喱芝士。其實通常Masala係配雞,不過我哋本身另外有雞,咁就要一個芝士版本。茅屋芝士嘅質感有啲似豆腐,味道比較中性,所以同咖喱都好夾。咖喱唔算辣,不過食落都會有灼熱感。

Mango Lassi $58
一如以往,mango lassi嘅主要職責就係解辣。佢會有一定甜度,亦都夠凍,所以飲落去係爽嘅。個人認為可以再大杯啲。

Dilliwale嘅出品果然係有質素,個人最推介佢嘅Dahi Puri,味道豐富好味又唔辣。難怪我四周圍嘅印度同事都會推介呢間印度餐廳。
2024-12-04
  • Paneer Butter Masala
  • Dahi Puri
1K
2024-12-03 109 瀏覽
“Chicken Tikka Masala”($148)“Garlic Naan”($37)“Broccoli Soup”($48)“Bhel Puri”($78)“Coconut Lassi”($58)身為印度菜愛好者最近發現咗呢間喺銅鑼灣嘅印度菜餐廳見網上都幾多好評一於去試吓😋打開menu見到食物選擇超級多真係諗咗好耐先決定到食咩🤣前菜小食點咗Bhel Puri係一種印度街頭小食入面有泡米,洋蔥,蕃茄,薯仔粒加埋醬汁味道酸酸甜甜真係好開胃🤤另外仲叫咗碗西蘭花湯🥦飲落好濃郁又順喉好高質😍主食就點咗Chicken Tikka Masala🐔即係瑪莎拉咖喱烤雞入面啲雞肉十分腍滑又入味🤤叫埋份香脆嘅蒜蓉烤餅點咖喱就岩哂😛飲品又點少得叫返杯Lassi今次就試吓椰子味🥥夠哂清甜解膩一流😙
“Chicken Tikka Masala”($148)
“Garlic Naan”($37)
“Broccoli Soup”($48)
“Bhel Puri”($78)
“Coconut Lassi”($58)

身為印度菜愛好者
最近發現咗呢間喺銅鑼灣嘅印度菜餐廳
見網上都幾多好評一於去試吓😋
打開menu見到食物選擇超級多
真係諗咗好耐先決定到食咩🤣
前菜小食點咗Bhel Puri
係一種印度街頭小食
入面有泡米,洋蔥,蕃茄,薯仔粒
加埋醬汁味道酸酸甜甜真係好開胃🤤
叫埋份香脆嘅蒜蓉烤餅點咖喱就岩哂😛
飲品又點少得叫返杯Lassi
今次就試吓椰子味🥥夠哂清甜解膩一流😙
2024-12-02 93 瀏覽
今天我選擇光顧位於銅鑼灣的Dilliwale,一間以印度料理為主題的餐廳。隨著香港的餐飲選擇日益多樣化,新嘗試了這家以色彩繽紛的裝潢和正宗風味而聞名的印度餐廳。午市套餐Chicken Tikka Masala $99金黃色的雞肉伴隨著濃稠的咖喱醬汁,口感上,雞肉鮮嫩多汁,香料的香氣撲鼻而來,並不如一般的奶油咖喱那般過於油膩,而是帶有微微的香甜與濃烈的香料味。搭配熱騰騰的印度薄餅,絕配!餐盤中還附有印度蔬菜煎餅和鷹嘴豆沙律Keema Pav $110羊肉碎散發著誘人的香氣,味道層次分明,肉質柔嫩。當香料的微辣與濃厚的咖喱,再搭配上淺煎的黃油麵包,別具風味。包子的柔軟與肉餡的鹹香相得益彰,洋蔥的清脆更為整道菜增添了不少風味。Mango Lassi ($30)印度特色飲品口感順滑Lime Soda (+30)味道清爽,冰涼的口感瞬間解渴🎈Dilliwale🎈駱克道491-499號京都廣場9樓

午市套餐

Chicken Tikka Masala $99

Keema Pav $110

Mango Lassi ($30)
印度特色飲品口感順滑

Lime Soda (+30)
味道清爽,冰涼的口感瞬間解渴

🎈Dilliwale🎈
駱克道491-499號京都廣場9樓
2024-12-02 78 瀏覽
好耐無食印度嘢 今晚相約表姐去Dilliwale之前已經同過媽咪&朋友嚟過食dinner覺得幾高質 所以今次就帶表姐嚟 🤤坐低見到promotion tent card原來而家星期日有做埋Lunch buffet 可以搵日嚟試吓 198蚊1位(再加一)同埋有做到會服務 唔使成日淨係食西式到會搞搞新意思講番今晚個dinner大家都肚餓 所以叫咗3餸1餅🧡Samosa Chaat我同表姐每次食印度嘢都必點炸到大大件 有4件脆卜卜 都係微辣面頭淋咗啲yogurt同埋chutney 仲有啲蕃茄仔同鷹咀豆🧡Purani Dilli Ke Chole Bhature鷹咀豆咖哩伴炸餅2大塊炸餅 直徑長過一隻匙更第1次食呢款食物 幾特別鷹咀豆帶微辣 連埋炸餅一齊食口感又脆又有咬感🧡Fish butter Masala牛油魚咖哩 魚好滑唔太食辣嘅點呢個都ok🧡Garlic Naan好貼心 知道凍咗會影響口感所以有餐巾蓋住 食先揭開餐巾拎一塊重蒜味 好軟熟用嚟沾咖哩食 正正子🧂 Salted Lassi繼續all time favorite 但唔係個個接受隻味 (包括表姐hahaha)🥥 Coconut
好耐無食印度嘢 今晚相約表姐去Dilliwale
之前已經同過媽咪&朋友嚟過食dinner
覺得幾高質 所以今次就帶表姐嚟 🤤
坐低見到promotion tent card
原來而家星期日有做埋Lunch buffet
可以搵日嚟試吓 198蚊1位(再加一)
同埋有做到會服務 唔使成日淨係食西式到會

重蒜味 好軟熟
用嚟沾咖哩食 正正子

🧂 Salted Lassi
繼續all time favorite
但唔係個個接受隻味 (包括表姐hahaha)

🥥 Coconut Lassi
少少甜 帶有淡淡椰子味 同lassi配合得剛剛好
質地比平時嗰啲lassi杰身少少
like👍🏻

一開電梯門,香料的味道撲鼻而來,伴隨播著印度的輕音樂,環繞四週還坐著不少印度人~立即有點置身外地的感覺 💃🏻❤ Dahi Puri $82 Dahi Puri是乳酪的脆米球,內裡倒入乳酪,薯仔等餡料加上石榴粒,非常香甜開胃,味道大眾化~我自己很喜歡~記得要一口吃才過癮喔!❤ House Butter Chicken $99基本上只要看到有 Butter Chicken都必點,名符其實咖喱汁內用上香滑的牛油,除此之外重點就是加了蕃茄,令整個味道帶點新鮮的甜味!⭐ Mutton Saag Wala $109羊肉一點都不會羶,以波菜汁,大蒜和各種香料製作而成的咖喱,味道香濃,用來點Naan也很適合。❤ Mango Lassi $30 (Set Drink Upgrade)真的很喜歡這個乳酪飲品,芒果味更是香甜可口👍🏼 大人小孩都會愛的味道~
一開電梯門,香料的味道撲鼻而來,
伴隨播著印度的輕音樂,
環繞四週還坐著不少印度人~
立即有點置身外地的感覺 💃🏻

❤ Dahi Puri $82
Dahi Puri是乳酪的脆米球,
內裡倒入乳酪,薯仔等餡料加上石榴粒,
非常香甜開胃,味道大眾化~
我自己很喜歡~記得要一口吃才過癮喔!

❤ House Butter Chicken $99
基本上只要看到有 Butter Chicken都必點,
名符其實咖喱汁內用上香滑的牛油,
除此之外重點就是加了蕃茄,
令整個味道帶點新鮮的甜味!

⭐ Mutton Saag Wala $109
羊肉一點都不會羶,
以波菜汁,大蒜和各種香料製作而成的咖喱,
味道香濃,用來點Naan也很適合。

真的很喜歡這個乳酪飲品,
芒果味更是香甜可口👍🏼
大人小孩都會愛的味道~

2024-11-14
  • DahiPuri
  • HouseButterChicken
2024-11-25 66 瀏覽
我真係超級鍾意食印度菜,但係呢間餐廳都係第一次嚟,佢嘅位置就喺銅鑼灣嘅京都廣場,都算幾方便,而且更加係印度人一手包辦,所以所有嘢食都好正宗。呢度個環境都唔錯,餐具同座位都冇sticky,感覺都幾乾淨,而且呢度坐得舒服。一坐低就想食佢哋個七彩涼拌,入面有印度小餅同豆丸子,最鍾意就係個汁酸酸甜甜,加埋入邊有啲脆片,一啖放落口一齊食,個口感同美國都真係好正!之後就叫埋佢哋個脆皮魚塊,除咗咖喱葉之外,更加用上自家製嘅香料同埋檸檬,令到炸魚塊冇咁滯,都幾好食。最後都要咗個house paneer butter masala,要得咖喱就當然要叫埋butter naan同roti。我最鍾意印度嘅芝士口感,配埋濃郁嘅咖喱汁真係無敵。butter naan亦都好香,但係唔會過油。呢度啲嘢食真係幾好食,問咗店員,原來平日晏晝都有lunchset,最平$89已經有4 couse,如果星期日就可以$198任食buffet,後來同店員傾開偈先知道原來呢度都有做catering service,日後喺屋企搞party都可以叫~

【銅鑼灣印菜秘密基地:地道兼驚喜十足】最近係銅鑼灣做完facial,順便覓食,就搵到京都廣場9樓有間地道正宗嘅印度菜Dilliwale,而且環境好有情調💖啱哂一班朋友一齊聚餐😎💖Sunday Buffet 佢地星期日仲有promotion,係12-3pm內提供BREADS & CHAT ON TABLE + 1 FREE DRINK $198(+10%service charge)。🔶牛油雞 $148 Butter Chicken經典的印度菜以嫩滑的雞肉為主料,搭配濃郁的奶油番茄醬汁,口感香濃,同烤餅一同享用好夾🥰🔷客家雞肉炒麵 $108Chicken Hakka Noodles唔係講笑!佢真係我食過最好食嘅炒麵!😍融合了客家風味的炒麵,炒得特別入味,選用新鮮的雞肉和各種蔬菜,炒製而成,口感彈牙,色香味俱全💖。🔶蒜蓉烤餅 $37Garlic Naan這款印度傳統烤餅以麵粉為基底,加入香濃的蒜蓉,外脆內軟,好香蒜香,搭配各種牛油雞食用,風味絕佳。😍🔷牛油千層鬆餅 $37Lacha Paratha比起蒜蓉烤餅🥞,佢嘅牛油味更濃,係層次分明的印度扁平烤餅,外脆內軟,同樣適合搭配各類咖哩🍛。🔶
【銅鑼灣印菜秘密基地:地道兼驚喜十足】

🔷牛油千層鬆餅 $37
Lacha Paratha

🔶西蘭花湯 $48
Broccoli soup
湯品以新鮮西蘭花🥦為主料,口感滑順,營養豐富,適合作為開胃菜。

#Laglag美食推介
#foodielagblah銅鑼灣#foodielagblah印度菜
📍:Dilliwale (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓
#印度#印度菜#印菜#咖哩#特色菜#印度菜推介#美食推介#銅鑼灣美食#牛油雞#聚會必試
2024-11-16
  • 蒜蓉烤餅
  • 牛油雞
2K
返工有外國同事推介咗呢間喺銅鑼灣嘅樓上印度菜 話佢價錢抵食而且夠哂正宗😆 所以行過百貨時就去咗食😋 環境都幾闊落 唔會人迫人😜 可惜撞唔咁時間 佢地星期日仲有得食lunch buffet添😍-🐣雞肉烤餃子 CHICKEN MOMO MOMO $105平時我地都有食過蒸嘅MONO餃子 呢次餐廳就用咗烤嘅方式烹調 餃子外皮會烤到脆脆地 而入面包咗好大份嘅內饀😋 食落有啲似生煎包嘅質感 而且香料味好濃郁 都幾刺激 辣得好過癮呀😛-🐑印度燴羊肉 KASHMIRI ROGUN JOSH $168跟住我地就㨂咗呢個印度燴羊肉 醬汁好濃郁 香料味有層次😋 而且羊肉唔羶 燉得都算軟腍 而且都幾入味 好啱加Naan或配飯🥰-🫓牛油烤餅 BUTTER NAAN $34另外我哋都叫咗一個牛油烤餅 烤餅外脆內軟 牛油味香濃 搭配咖喱就最正啦🧈-🍚印度香料黃飯 SAFFRON PALAO $58另外因為燴羊肉仲有好多醬 所以我地叫多咗一份香料黃飯 米飯粒粒分明 香料啱啱好 撈汁食一流呀😝-📍Dilliwale (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓

🐣雞肉烤餃子 CHICKEN MOMO MOMO $105

🫓牛油烤餅 BUTTER NAAN $34

🍚印度香料黃飯 SAFFRON PALAO $58

📍Dilliwale (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓
餐廳氛圍輕鬆,服務人員都非常友善。菜式色香味俱全,讓我對印度菜有咗全新嘅認識。Garlic Naan 香氣十足,外脆內軟,加上熱辣辣的菜式,簡直係一絕。用來撈取鍋裡嘅醬汁,都非常合適,值得一試Paneer Butter Masala 我哋叫咗少辣,食落去有一種柔和嘅甜味,醬汁入面有大量方形嘅芝士。Chicken Tikka Chicken Tikka 呈金黃,散發著誘人的香氣。辣味恰到好處,不會過於刺激,卻能讓味蕾十足滿足。Boondi Raita 清新的乳酪絕對係完美嘅解辣良伴,酸酸甜甜的口感,搭配著脆口boondi,為整餐增添了一層清新的口味 呢間餐廳星期日有 $198 嘅 buffet,可以試到多款美食。平日嘅 lunch menu 選擇都多樣化,適合不同口味嘅客人。而且,佢哋仲提供到會餐飲服務,無論係聚會定係活動,都可以輕鬆享用到美味嘅印度餐,方便又實惠

garlic naan

• chickentikka
  • PaneerButterMasala
  • garlicnaan
2024-11-23 77 瀏覽
食晏食嚟食去都係果D今次同同事搞搞新意思試下印度菜餐廳好貼心有中文餐牌😆不過我係兩塊拍埋睇叫左3個Lunch Set,每個set入面會有每日小食、藏紅花飯或饢、沙律&飲品點解要叫3個呢~就連落單既店員都以為聽錯,只係嚟左兩個,到後尾問既時候佢先恍然大悟😳😳🙈🙈🐥入番正題~我地叫左一個5️⃣House Butter Chicken $99 加左$30轉Lime Soda呢款咖哩食落唔算太辣,濃郁既芝士牛油味充斥口腔,最令我驚喜既係,雞係好嫰滑一d都唔鞋,無骨啖啖肉😍沙律偏向重口味,不過非常爽脆藏紅花飯賣相勁似切碎左既米粉,口感亦都幾特別,份量勁多,男士都夠飽,我就食唔晒啦🍋‍🟩Lime Soda~喜歡酸咸口味既必試,味道十分衝擊,口水湧晒出嚟,勁口渴飲果陣就最適合不過🐑8️⃣Kashmiri Rogun Josh $109 配饢 加$30轉Mango Lassi呢款咖哩睇落都知辣過雞果款果然幾辣不過仲我地接受既範圍由於我唔食羊,同事就話炆到好腍,食落同牛既口感差不多,一d都唔騷。饢好似薄餅咁,口感鬆軟,無論配邊款咖哩汁一樣咁正,嗦汁能力強,飽肚感不比藏紅花飯低。🥭Mango Lassi~飲落係一
食晏食嚟食去都係果D
今次同同事搞搞新意思試下印度菜
餐廳好貼心有中文餐牌😆不過我係兩塊拍埋睇

沙律偏向重口味,不過非常爽脆

呢款咖哩睇落都知辣過雞果款
果然幾辣不過仲我地接受既範圍
🥭Mango Lassi~飲落係一杯好濃稠既芒果奶昔,甜甜地唔錯

🐟9️⃣House Fish Curry $109 配藏紅花飯
估唔到3款咖哩之中,呢款後勁最多,辣好耐先辣完
魚食落似本身已經醃過,都幾好食,唔會話一咬就散晒

到最後每日小食,個樣好似草餅咁,本身以為係甜既,點知係咸咸地,好似食到d薯仔粒咁,就問下呢款叫咩名,店員一講我係一舊雞咁望住佢,無一粒字聽得明,於是店員搵比我睇,方便我再上網睇係用咩製成,個名十分長Hara Bhara Kabab Recipe (Veg Kabob) 真係有薯仔既,大家有興趣可以搵下~

2024-11-18
  • Punjabimangolassi
  • HouseButterChicken
2024-11-21 97 瀏覽
充滿印度地道風味每款食物都具特色 味道亦很好吃吃著很開胃 性價比不錯我們要了四道菜 包括小吃 飯/印度薄餅 沙律 飲品🛎️ Butter Chicken set 配Naan這個是以香濃醬汁煮成的無骨雞肉相信醬汁是由番茄汁 忌廉 椰奶 咖喱 煮成質感Creamy 但不會太杰雞肉嫩滑 混合了醬汁非常香口惹味 配上的蒜香naan超有驚喜外皮烤得香脆 內裡煙韌軟熟 蒜香味濃不會很油 麵粉不會很厚沾上醬汁 味道更昇華🛎️ Fish Curry set 配飯這款洋蔥蕃茄咖喱嘅印度魚 比以上的醬較為辛辣 咖喱味更濃 一樣很惹味 且魚肉肉質幼滑 配上印度香米 再次有驚喜不是淨飯 而時有香料炒過再灑上蒜片等不沾咖喱也不錯 配上咖喱更開胃🛎️印度脆米球另點了一款印度小吃 第一次吃很特別烤炸的脆米球 再自行加入是混合了香料和洋蔥的薯仔注入特制的delhi style tangy mint & termarind water 味道層次好豐富且特別🛎️Mango Lassi印度餐廳必點 是印度傳統的yogurt以芒果混合yogurt及香料
充滿印度地道風味

🛎️印度脆米球 $78
  • House Butter Chicken
  • 蒜蓉烤餅
2024-11-20 113 瀏覽
Dilliwale去食印度菜唔一定要去重慶大廈,今日要介紹喺銅鑼灣一間超方便輪椅人士入去嘅印度菜餐廳叫「Dilliwale」,呢間印度菜餐廳要搭後門部升降機,去到後門要打一打電話比餐廳店員叫佢哋開門,佢哋好nice,食物質素好高質,價錢又唔算太貴,餐廳入面都算大,絕對適合一班人吹水食野聚舊!1.羊肉咖哩炒飯+素菜粒乳酪$168(9/10)呢碗羊肉咖哩炒飯份量都好多,食落咖哩味好香,應該落咗好多香料,辣辣唔會好辣,羊肉都唔少,大約有5舊羊肉,羊肉又唔會有羶味,飯粒係正宗印度幼長形,好味!素菜粒乳酪:飲落好似飲緊乳酪咁,我估素菜粒搞碎哂啦!2.雞肉咖哩炒飯+素菜粒乳酪$168(9/10)呢碗雞肉咖哩炒飯份量都好多,食落咖哩味好香,應該落咗好多香料,辣辣唔會好辣,雞肉都唔少,大約有5舊雞肉,飯粒係正宗印度幼長形,好味!素菜粒乳酪:飲落好似飲緊乳酪咁,我估素菜粒搞碎哂啦!3.House Gulab Jamun玫瑰甜丸子$68(9.5/10)香港嘅丸子好少咁大粒,呢個玫瑰甜丸子除咗食到玫瑰花味,個口感似食緊炸過嘅麵包咁,咬落去有少少脆,味道就甜咗少少,整體都好味,一共有兩大粒甜丸子!2人總共價錢
Dilliwale

1.羊肉咖哩炒飯+素菜粒乳酪$168(9/10)
素菜粒乳酪:飲落好似飲緊乳酪咁,我估素菜粒搞碎哂啦!

2.雞肉咖哩炒飯+素菜粒乳酪$168(9/10)
素菜粒乳酪:飲落好似飲緊乳酪咁,我估素菜粒搞碎哂啦!

2人總共價錢$444,其他有加一服務費!

個人口味總評分:9.167/10

@dilliwalehk

地址:駱克道491-499號京都廣場9樓

#Dilliwale #印度菜 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-11-19 111 瀏覽
❣️銅鑼灣正宗印度菜
款式多且好味 😋
⭐️印度烤雞, 印度momo餃子, 咖哩, 薄餅 諗到既印度菜都有得食⛄️ 🩷叫左半份烤雞 用特式印度調味粉烤成 雞肉入味帶微微辣香 點埋帶酸既青醬好夾 ❤️momo餃子選左雞肉口味
外皮炸得香脆 餡料豐富
點埋辣醬食仲好味 🩵咖哩方面叫左個薯仔味既
同出面食既咖哩比 呢間既香料味會重d 中間夾住一陣蟹肉味 點埋牛油薄餅食 好滿足 🤗唔想就咁單點 佢地宜家星期一至5仲做緊lunch 4 course meal , 星期日仲有buffet食tim😮

❣️銅鑼灣正宗印度菜

款式多且好味 😋

❤️momo餃子選左雞肉口味
外皮炸得香脆 餡料豐富
點埋辣醬食仲好味

🩵咖哩方面叫左個薯仔味既

2024-11-18 178 瀏覽
平時好少食印度菜,今日特等嚟試下Chicken Tikka $148雞肉切得大件,表面金黃色,香氣撲鼻。經過多種香料醃製,辣味適中。雞肉保持住嫩滑嘅口感,搭配薄餅或者直接食都非常美味。Paneer butter masala $118醬汁入面有大量方形嘅芝士,芝士質感滑嫩、味道濃郁,但唔會覺得鹹。芝士嘅柔滑口感同醬汁配搭得恰到好處,每一啖都充滿奶香同埋香料味。搭配薄餅 Naan 一齊食,好飽肚~Garlic Naan $37薄餅naan外脆內軟,帶有蒜香,薄餅用嚟沾masala 醬汁非常合適!Boondi Raita $48呢個係一個酸酸甜嘅乳酪,裡面有脆口嘅 boondi。 店員同我地講印度人會將呢個乳酪撈薑黃飯食,會有另一種口感;而如果撈啲辣醬汁,仲可以有效減少辣味。呢間餐廳平日嘅 lunch menu 都幾抵食,星期日仲有 $198 嘅 buffet,可以試到多款美食。此外,佢哋仲提供到會餐飲服務,如果對印度菜有興趣,真係值得一試!
平時好少食印度菜,今日特等嚟試下

Chicken Tikka $148

Paneer butter masala $118

Garlic Naan $37

Boondi Raita $48

2024-11-16
2024-11-18 125 瀏覽
印度菜對我來說是既期待又怕被傷害,朋友好喜歡印度菜的香料味,我就還好。這家餐廳一進去首先沒有一般印度餐廳的香料味,就很清新,這我喜歡。到選食物,我朋友專業的,她大概知道我的口味,也有參考openrice 的評論,選的幾款都很合我口味。✴️Dahi Puri 🧆乳酪脆米球 $82上桌時,侍應生提醒我們要吃快點,脆米球放久容量軟掉。脆米球炸得薄薄一層,非常酸脆裏面放了滿滿的乳酪,乳酪冰凍酸甜,還有一些微辣的香料,旁邊的炸麵碎有點像媽咪麵,組合起來我覺得特別好食。✴️Butter Chicken 🍗牛油雞 $148看菜名應該不太辣,那就點下去。果然沒有很辣,咖啡加牛油超香的,雞肉煮的軟軟的,不過還保有雞肉的質感,這一道不能單着吃。✴️Butter Naan 🌮牛油烤餅 $34吃印度菜必點的Naan,這配上面的牛油雞就最適合不過了,牛油令餅面油亮油亮的,牛油雞淋上去一起吃,滿嘴留香,而且一點不油膩。✴️Chicken Fried Rice 🍛雞肉炒飯 $98這是我堅持要點的,因為名字像中菜,而且又不辦。上桌滿滿一盤,而且好香,吃下去除了有香料味,的確好像中式炒飯,想不到好夠鑊氣可以用在印度菜上,好好食

✴️Dahi Puri 🧆乳酪脆米球 $82
Dahi Puri 🧆乳酪脆米球

✴️Butter Chicken 🍗牛油雞 $148
Butter Chicken 🍗牛油雞

✴️Butter Naan 🌮牛油烤餅 $34
Butter Naan 🌮牛油烤餅

Chicken Fried Rice 🍛雞肉炒飯

這是我堅持要點的,因為名字像中菜,而且又不辦。上桌滿滿一盤,而且好香,吃下去除了有香料味,的確好像中式炒飯,想不到好夠鑊氣可以用在印度菜上,好好食。

只點了4個菜,但是好飽呀,每個都好好吃,這家餐廳徹底令我對印度菜改觀。

吃着吃着,我看到他們有Sunday Buffet,可以任食3個鐘,好吸引呀😍,這不是要吸引我再來的嗎😜?

Dahi Puri 🧆乳酪脆米球
Butter Chicken 🍗牛油雞