2010-01-25 584 瀏覽
2008年食既當時好有名起排隊都排左45分鐘諗主一定好好食出邊等時後好鬼香點左牛油拉麵南瓜薯餅牛油拉麵係質地差,唔彈牙湯底唔得, 牛油味但都好食我一路食一路complain完來已結業 一 d 都唔意外
2008年食既
當時好有名起
排隊都排左45分鐘
諗主一定好好食
出邊等時後好鬼香

點左

牛油拉麵係
質地差,唔彈牙
湯底唔得, 牛油味但都好食
我一路食一路complain

完來已結業 一 d 都唔意外
2008-09-04
2009-11-12 283 瀏覽
之前search 尖沙咀有mud 好食, 發現了這間店在利時的對面星期六七點到, 不用等位去到見到, 原來是蔡瀾介紹的拉麵店食物以拉麵為主試了蔡瀾推介的辛辣拉麵, 牛油拉麵同餃子辛辣拉麵不太辣, 但係唔知點解佢得d 肉碎都可以貴過有叉燒的牛油拉麵$10不過d 麵又真係幾彈牙個餃子細份得四隻, d 味幾特別 幾好同埋d staff 都ok係坐bar 枱迫d...a good choice in tst
之前search 尖沙咀有mud 好食, 發現了這間店
在利時的對面
星期六七點到, 不用等位
去到見到, 原來是蔡瀾介紹的拉麵店
食物以拉麵為主
試了蔡瀾推介的辛辣拉麵, 牛油拉麵同餃子
不過d 麵又真係幾彈牙
個餃子細份得四隻, d 味幾特別 [有d 牛油果味?!]
幾好
同埋d staff 都ok
係坐bar 枱迫d...
a good choice in tst

牛油叉燒拉麵
辛辣拉麵
2009-07-04
牛油叉燒拉麵
2009-10-31 170 瀏覽
今天途經尖沙嘴, 剛好可以用openrice送的$50coupon一嘗Domon總店的手勢.店員emphasize他家的招牌是miso風的拉麵, 但因為身體抱恙, 所以我只點了淡口醬油味的普通碗拉麵.麵條分量不多, 一個女生吃剛剛好, 難怪我身邊的男人要點一個套餐 (多一個飯). 麵的素質當然比連鎖店的好, 但比起油麻地的橫綱差很多, 麵條不夠彈牙很軟. 坦白說, 日式超市賣的日本版出前一丁的麵更有彈性. 唯一值得一讚的是叉燒. 我平常是不怎吃豬肉的, 怕那股騷味, 但這裡的叉燒沒有, 非常軟糯又不肥膩 原價$48, 我是不會encore的.

原價$48, 我是不會encore的.
2009-10-31
2009-10-23 85 瀏覽
再次黎到domon食野..上次食完就念念不忘,入到去已聞到一陣陣的香味,一坐底,侍應姐姐好客氣地遞上menu隨後送上2杯熱荼,,看看menu..有好多選擇,最後簡左個2人套餐,有2個拉面十3個小食我地簡左北海道香蔥拉麵同蟹肉拉麵小食就有餃子,魚餅同埋牛舌但今日唔見左大師傅..問左侍應姐姐先知大師傅休息而店面得一個侍應,只見佢又埋單,又落單,2頭走..正確黎講係一腳踢,我覺得真係唔夠人手...廚房差唔多都係女師傅..反而個男師傅要做埋洗碗..可能係佢地餐廳連洗碗都要著制服掛
再次黎到domon食野..上次食完就念念不忘,入到去已聞到
一陣陣的香味,一坐底,侍應姐姐好客氣地遞上menu
套餐,有2個拉面十3個小食
我地簡左北海道香蔥拉麵同蟹肉拉麵
小食就有餃子,魚餅同埋牛舌

但今日唔見左大師傅..問左侍應姐姐先知大師傅休息
可能係佢地餐廳連洗碗都要著制服掛

2009-10-18
  • 餃子
2009-10-20 86 瀏覽
好耐都冇打出黎喇~~~見到食評幾好, 所以去食下啦........等左15分鐘即~~~兩個人叫左個$188餐~~1. 海鮮拉麵加$10 upgrade左個拉麵, 都幾抵~~~個湯底好rich, 不過太喊喇..........要飲好多水~~~麵底都好彈牙, 煮既時間剛剛好~~但唔好期望有好多海鮮~~2. 豚肉拉麵好似同我個個都差唔多~~3. 串燒併盤有雞翼, 大蔥, 鴨腎同菇菇~~我唔食大蔥同鴨腎.........其他兩樣不及其他日式店, 唔夠香口~~4. 炸南瓜餅呢個好好味, 夠甜, 又夠炸得新鮮~~5. 餃子好好味呀, 入面既肉鮮甜, 皮薄, 夠熱~~總括來說, 我覺得又唔係其他人講得咁好, 而且都幾貴下......可能未試過可以試下既..............
好耐都冇打出黎喇~~~
見到食評幾好, 所以去食下啦........
等左15分鐘即~~~
兩個人叫左個$188餐~~

1. 海鮮拉麵
加$10 upgrade左個拉麵, 都幾抵~~~
麵底都好彈牙, 煮既時間剛剛好~~
但唔好期望有好多海鮮~~

2. 豚肉拉麵
好似同我個個都差唔多~~

3. 串燒併盤
有雞翼, 大蔥, 鴨腎同菇菇~~

4. 炸南瓜餅
呢個好好味, 夠甜, 又夠炸得新鮮~~

5. 餃子
好好味呀, 入面既肉鮮甜, 皮薄, 夠熱~~

可能未試過可以試下既..............
餃子
2009-08-11
餃子
炸南瓜餅
2009-10-17 40 瀏覽
是日晚餐, 點了 ANKAKE拉麵 跟 炸豆腐.先來拉麵, 好大碗, 喝一口湯, 苦苦地 (~~百思不得其解~~)麵質還可以, 配料沒特別~OK, 不過太多芽菜了, 證明麵不夠爽, 要用芽菜搭救.再來炸豆腐, 外脆內軟, 炸得很有水準, 不過要襯熱食, 不然皮會腍.侍應姐姐服務很好~主動添茶~又有禮貌~
是日晚餐, 點了 ANKAKE拉麵炸豆腐.

先來拉麵, 好大碗, 喝一口湯, 苦苦地
(~~百思不得其解~~)

再來炸豆腐, 外脆內軟
, 炸得很有水準, 不過要襯熱食, 不然皮會腍.

侍應姐姐服務很好~主動添茶~又有禮貌~
ANKAKE 拉麵
炸豆腐
2009-10-13
$91.3 (晚餐)
炸豆腐
叫了$188包3個小食1) 個魚餅用無魚魚膠做!2) 叫了豬肉拉麵,D麵苦的,因為用平味噲3) D麵硬的,都未煮透!!食完覺得佢知不知什麼是日本拉麵?? 佢有無在日本學過拉麵??如有,請佢學多幾十年!!!!街邊5蚊魚蛋都好過佢!收檔LA!!札幌的老闆Domon 要求非常之低,所以出品至有無保証,由裝修格調至選料製麵,都必定要合乎不正宗日本風格及難食的原則,令顧客彷如置身謀人寺一樣!!
叫了$188包3個小食
1) 個魚餅用無魚魚膠做!
2) 叫了豬肉拉麵,D麵苦的,因為用平味噲
3) D麵硬的,都未煮透!!

街邊5蚊魚蛋都好過佢!

收檔LA!!

2009-09-26
2009-09-14 37 瀏覽
香港苦無地道日本拉麵,經朋友介紹, 幾經辛苦才找到札幌拉麵,他推介這裡拉麵十分地道。不幸地,水準真的與日本地道拉麵有很大距離,自問吃日本拉麵是個小小專家,除四國這個地方外,日本其他地方都去過,也以嘗百草的心態盡吃日本拉麵。各地拉麵有高下之分,但肯定這裡的麵條只屬一般貨色,而且口感和彈性相當一般。日本人也重視湯底,但這裡沒有用心做的湯,更沒有師傅娓娓道出他用多時才煲好的上湯。任何地道日本拉麵店,都重視湯底。此店品質並非差,但不能稱得上是地道,一試無妨。
2009-09-11 26 瀏覽
因為有coupon既關係,而且想試下domon既其他分店,見尖沙咀既評分都唔錯,所以出開街咪黎食個tea一試之下...點知發現左e間係鹹野..我唔想自己個腎有事牙...以後都係去反沙田分店好d一入到去坐低埋,waiter問要茶定水,明明話要水,但佢俾左2杯茶我地,都算我地揀左坐卡位,食食冇喇喇,有人搭桌試左 ❤ 串 燒 雞 軟 骨: 嘩,鹹到飛起肉眼就咁睇,都見到有好多一粒粒既鹽黏係食物上面食完之後竹籤上都仲有好多鹽牙❤ 燒 雞 翼 :又係鹹到飛起e間唔係鹹野係咩牙...完全食唔落口價錢貴唔係問題..都要d野食值得先得嫁又貴又唔好食..搵笨咩❤ 個拉麵係最好...不過收費上都偏貴一個拉麵2個小食...用左百幾蚊..抵咩

我地揀左坐卡位,食食冇喇喇,有人搭桌

試左

❤ 串 燒 雞 軟 骨: 嘩,鹹到飛起

肉眼就咁睇,都見到有好多一粒粒既鹽黏係食物上面

食完之後竹籤上都仲有好多鹽牙

❤ 個拉麵係最好...不過收費上都偏貴

一個拉麵2個小食...用左百幾蚊..抵咩
2009-08-15
2009-09-01 15 瀏覽
同男友行尖沙咀,所以試下依間幾出名o既拉麵店!可能食晚飯時間,都有好多人等緊位,我地大約等左半個鐘先有位!不過要同人share張四人枱!我地簡左個二人餐$238,有六款食物(重有其他二人餐架)1:蟹子沙律2:拉麵,炒飯各一3:燒魚餅4:蝦餃子5:炸尤魚圈6:可樂,fun達份量都幾多,兩個男仔食就差唔多,所以我同男友都食得超飽樣樣味道都唔錯,男友就覺得炒飯麻麻!我地下次會試$188個餐,份量應該啱啲
同男友行尖沙咀,所以試下依間幾出名o既拉麵店!
我地簡左個二人餐$238,有六款食物(重有其他二人餐架)
1:蟹子沙律
2:拉麵,炒飯各一
3:燒魚餅
4:蝦餃子
5:炸尤魚圈
6:可樂,fun達
份量都幾多,兩個男仔食就差唔多,所以我同男友都食得超飽

樣樣味道都唔錯,男友就覺得炒飯麻麻!
我地下次會試$188個餐,份量應該啱啲

2009-08-29
  • 炸尤魚圈
2009-08-31 4 瀏覽
好耐冇去過食DOMON 札幌拉麵,同老婆行開街順便食下。之前都係散叫,今次留意倒有個hkd188 0既2人餐,有2碗set 死左0既普通拉麵+ 3個(從12 個裡面揀)小食。秘技係只要每碗普通拉麵加10蚊就可以自選任何一款拉麵,所以未加一盛惠208。大熱天時,梗係要食d凍野開個胃,所以首先要左凍蕃茄。可能我唔識食,但係我覺得呢個蕃茄同普通街市買倒0既唔係好大分別,不過凍蕃茄加芥末就真係未試過,作為冷盤都還算幾好丫。之後梗係要此店出名0既餃子啦。呢間0既餃子皮薄但係唔容易爆,勁 佢係用韮菜+免治豬肉包,兩者份量適中,真係值得一試再試。最後叫左小串燒拼盤,可惜冇睇清楚,佢其中一樣係蔥 (但係我唔食),有d可惜。其餘仲有冬菇、鴨腎同雞亦,幾款都算唔錯。主菜當然係拉麵啦,我叫0既係原味豬肉拉麵,老婆原味蟹肉拉麵。 (原味即係麵豉味)豬肉個厚薄剛好,唔會好薄,咁就冇乜質感; 但又唔會好厚 (如果唔係會好'漏'),味道好正,我認為真係值得再試。其餘配菜包括蔥、海苔、粟米、芽菜同筍等等。另外蟹肉唔會話係蟹柳咁溝魚肉,食落好真係好鬆軟,亦都可以一試。本人一向唔係飲好多湯,但係都棒下場飲左dd,可能喜好
好耐冇去過食DOMON 札幌拉麵,同老婆行開街順便食下。

佢係用韮菜+免治豬肉包,兩者份量適中,真係值得一試再試。

本人一向唔係飲好多湯,但係都棒下場飲左dd,可能喜好問題,本人認為湯底唔係話好特別,好非不試不可嗰種。

不過,飲完之後真係好、好、好夠飽。

總括黎講,個拉麵同餃子都仲算維持喺高水準。唯一少少同上次唔同0既係,上次食得比較輕鬆,d野唔會話一下子上晒,但係今次個餃子都未食完,個串燒拼盤同拉麵就黎左。成個晚飯我諗成左45 分鐘倒,呢個速度真係好有港式風味。

連埋加一最後埋240 倒,可以一試呢個好味0既拉麵同餃子,都算ok 抵啦。
門口
二人餐menu (我揀左左面呢個)
芥末+凍蕃茄
好味的餃子
串燒拼盤
豬肉拉麵
蟹肉拉麵,都唔錯喎!
客人應該係熟客留低0既sake
2009-08-29
門口
二人餐menu (我揀左左面呢個)
芥末+凍蕃茄
好味的餃子
串燒拼盤
豬肉拉麵
蟹肉拉麵,都唔錯喎!
客人應該係熟客留低0既sake
2009-08-25 32 瀏覽
下午試了一碗雜錦拉麵,配料有帶子、叉燒及豬軟骨。除了豬軟骨較特別之外,帶子及叉燒都很普通。主食拉麵亦未見特出。另外,拉麵湯底頗鹹,影響了整碗麵的評分。小食有豆腐、多春魚、雞軟骨及餃子等。餃子幾好食,皮薄,餡料份量適中。拉麵套餐連小食一款及汽水一支索價$80,唔算好抵。

[24/8/2009; Mon]

雜錦拉麵
豆腐
多春魚
雞軟骨
2009-08-24
2009-08-16 6 瀏覽
無論在雜誌﹐電視﹐網上以及飲食節目已看了關於這店的食物及資訊很多偏﹐因而在這炎熱的晚上與太座手拖手來到人多密雜的尖沙嘴區來試試其標榜正中的札幌拉麵。 地點位於橫街內﹐因而重復行了好幾偏才找到此店。店內環境不大﹐進店後一眼便看到這店所有坐位以及師傅煮麵的開放式廚房。牆上亦貼上各大雜誌﹐報章及名食家的各種推介及介紹﹐冒求顧客有一種‘你沒有來錯地方’的感覺。 餐牌上的拉麵沒有很多不同的款式﹐所以便選了各食評及此店所推介的牛油拉麵﹐太座側選了(小)拉麵以及一客(細)餃子。牛油拉麵 $58 - 賣相遇其餐牌的相片差不多﹐但份量就較相片少得多。喝一口湯底吃到很香香的面‘豆支’味道﹐不像其他拉麵湯底那死實實的鹹味。這拉麵的主要材料是日本叉燒﹐但只有一片而以﹐配菜側有粟米,芽菜, 大蔥﹐紫菜及筍﹐份量亦不是很多。 這次的日本叉燒肉質與以下好幾位食評所說的剛好相反﹐肉質很淋﹐入味﹐咬落口不用多咬便能吞下﹐質素不錯。麵質粗身﹐在湯內時亦沒有那預先放在湯碗內而後加湯的麵餅效應。麵質不太吸收湯底﹐因而不會喝下大量湯底而導至口乾。拉麵(小) $36 - 湯底徐了少了牛油及粟米之外﹐湯底及用料與牛油拉麵大至上相同
拉麵(小) $36 - 湯底徐了少了牛油及粟米之外﹐湯底及用料與牛油拉麵大至上相同。只是份量再比份量已不多的牛油拉麵再少一些。
細)餃子 $32 - 一共四隻﹐餃子底部煎得剛好﹐沒有以下好幾位食評的餃子相片般那麼燶。餃子皮薄﹐但餡料塞得很飽滿。如吃真一點﹐能發覺餡料內帶有少許米酒味道。餡料菜多肉少﹐與其酸酸的餃子汁一起吃很開胃。

總括來說﹕用料﹐烹調﹐質素及味道都做得不錯﹐沒有一樣做得差了一點。如想吃一碗有質量﹐而不是份量的拉麵﹐這裡的拉麵都是一好選擇。
拉麵(小)
2009-08-02 15 瀏覽
星期五晚就係食拉麵, 今次去到Domon 札幌拉麵食女朋友食螃蟹拉麵, 我就食牛油拉麵, 再叫一碟煎餃子share食蟹麵同我個麵味道都係差唔多, 只係我多左塊牛油, 少左幾條蟹柳, 蟹柳試左一啖, 其實無咩特別! 不過, 碗拉麵又真係幾好食, 豬骨味香濃, 而我的拉麵因為加左牛油, 所以麵身更加滑, 食到我 shu shu 聲!芽菜, 紫菜, 粟米, 筍雖然係配角, 但熱辣辣各有各好味, 唔可以少餃子肉餡豐富, 皮唔厚, 都係有水準之作唔怪得都幾好生意, 味道唔錯!
星期五晚就係食拉麵, 今次去到Domon 札幌拉麵食
餃子肉餡豐富, 皮唔厚, 都係有水準之作
唔怪得都幾好生意, 味道唔錯!
2009-07-19 3 瀏覽
放工同男朋友仔食飯...有人扭計要食拉麵...咁就黎左試下呢間食評幾好既札幌拉麵...=]叫左個招牌拉麵...餃子...蒜片炒豬肝...拉麵同餃子一般...但個蒜片炒豬肝真係要讚下...雖然配合簡單...不過好好味...都值得試下既=]
放工同男朋友仔食飯...
有人扭計要食拉麵...
咁就黎左試下呢間食評幾好既札幌拉麵...=]

叫左個招牌拉麵...餃子...蒜片炒豬肝...
拉麵同餃子一般...但個蒜片炒豬肝真係要讚下...
雖然配合簡單...不過好好味...
都值得試下既=]
2009-04-07